[ n1tr0 @ 22.04.2006. 02:33 ] @
Malo sam eksperimentisao sa mojom opremom(HyperLink grid 24db,Ovislink WL-5460 i 7m cdf 200 kabla). Nakacio sam se na AP od ISP-a na kome sam pretplacen, ali koji se nalazi na 6km i nema opticke vidljivosti(smeta oko 2-3 stabla)... Signal koji hvatam je bio jacine 18db, a sada kada su stabla prolistala varira od 13-15db. Problem je sledeci - kada sam vukao link sa drugog AP-a istog ISP-a na 14km radio je 20-30kB/s, sa signalom 18-20dB. Sada na ovom AP-u sa signalom 13-15db ide download sa 3kB/s(download sa signalom od 18db, na istom AP-u, je isao 5kB/s). Pomislio sam da imam los prijem, ali onda sam cuo od druga koji se kacio na isti AP da mu je signal bio 14db, a download 15kB/s(na toliko se pretplatio...), ali on je bio blizi AP-u(razdaljina 1km). Sledece sto sam pomislio je da AP ima los prijem mog signala, ali to sam testirao na sledeci nacin - pogledao sam download sa maksimalnom izlaznom snagom(16db) i download sa minimalnom(3db) i opet je bilo isto, tj. sa izlaznom snagom od 3db mi je uglavnom radio bolje i bez veceg ping-a... E sada razmisljam - posto nema opticke vidljivosti, da li je moguce da treba podesiti ACK timeout???(trebam da znam, da odlucim da li da update-ujem moj Ovislink sa zvanicnim firmware-om). Samo da napomenem: kod ISP-ovog AP je neki 200mW uredjaj(mislim Pheenet-ov), omni antena od 8 ili 12db i svi korisnici koji se kace na njega nemaju problema sa protokom(tj. dobijaju onoliko na koliko su pretplaceni) i nalaze se na max. 2km razdaljine. Meni bi trebao protok da bude ~30kB/s(posto sam se pretplatio na 256kb/s download, 64kb/s upload). Da li neko ima ideju sta bi moglo da predstavlja problem? |