[ Marko_R @ 22.04.2006. 18:29 ] @
| 1. Ako uključim neke opcije pomoću USE promenljive, a taj paket zavisi od drugog koji je kompajliran bez te opcije, da li će onda portage automatski da rekompajlira i taj paket?
2. Ako mi neki paket ne radi dobro, pa ja skinem izvorni kod sa njegovog originalnog sajta, da li mogu onda da ga instaliram tako da ga kasnije portage iskoristi za druge koji od njega zavise, a ne da ga imam duplo instaliranog? |
[ popacp @ 23.04.2006. 22:21 ] @
1. Ne
2. Da, možeš da napišeš svoj ebuild fajl, može malo konkretnije, zašto bi to radio...
[ Marko_R @ 24.04.2006. 13:14 ] @
Konkretno ako imam instaliran xorg ali on pravi probleme. I ja skinem source sa www.x.org jer recimo Gentoo nije izbacio popravljenu verziju. Ako ja izbrišem ovaj Gentoo-ov, a ovaj kompajliram sa make && make install, pa posle kažem emerge gimp, pošto gimp radi pod X-om, a ovaj moj ne ume da iskoristi, on će ponovo da instalira svoj X i imam ih duplo nepotrebno. Jel sam pogodio?
[ vladared @ 24.04.2006. 14:24 ] @
Interesuje me zašto bi to radio? Ako ti se nesviđa ovaj pod Stable granom, a ti uzmi onaj po ~x86 granom (xorg 7). On savršeno fino radi.Lično nisam naleteo ni našta što ne radi pod ovim običnim 6.8...
[ Marko_R @ 28.04.2006. 09:55 ] @
Instalirao sam Gentoo, ali imam nekoliko problema.
1. Ne mogu da postanem root preko su. Zašto?
Code: mr@main ~ $ su -
Password:
su: Permission denied
Sorry.
2. Nije mi uključen DMA. Kad otkucam "hdparm -i /dev/hda", nema nigde zvezdice.
3. Kako da namestim razne boje u izlazu komande ls?
4. Kako da namestim da posle izlaska iz mc se prenese u shell radni direktorijum koji je bio u mc?
5. Ovde piše
Citat: However, a big warning applies: Portage will not check if the package you want to remove is required by another package. It will however warn you when you want to remove an important package that breaks your system if you unmerge it.
Da li to znači da portage pri uklanjanju paketa iz klase system proverava da li postoji neki koji od njega zavisi, a za ostale ne? Da li to može da se uključi i za druge pakete?
[Ovu poruku je menjao Marko_R dana 28.04.2006. u 11:28 GMT+1]
[ vladared @ 28.04.2006. 11:22 ] @
1. Dodeli kao root pravo korisniku da preuzme administratorska prava, najlakše je u grafičkom okruženju kao root se uloguj uđi u u systemske alatke -> user, ali ne onaj kde paket nego gnomeov (mislim pošto sam trenutno na poslu) i imaš negde stavku gde ti bukvalno kaže da za tog korisnika omogućiš root ovlašćenja...
uradi
2. # rc-update add hdparm boot
restartuj makinu i to bi trebalo da reši tvoj problem oko hdparma.
ps. mislimda se hd parm proverava sa
hdparm -d /dev/hda
pa ako javi 1 uključen, 0 isključen...
[Ovu poruku je menjao vladared dana 28.04.2006. u 12:24 GMT+1]
[ Marko_R @ 30.04.2006. 19:59 ] @
Citat: Marko_R: Instalirao sam Gentoo, ali imam nekoliko problema.
3. Kako da namestim razne boje u izlazu komande ls?
Pošto mi niko nije odgovorio na ovo pitanje, sada ću sam sebi da odgovorim
Da bi ste dobili u boji izlaz komande ls, ubacite ovo u /etc/profile
Code: eval `dircolors -b /etc/DIR_COLORS`
alias d="ls --color"
alias ls="ls --color=auto"
alias ll="ls --color -l"
[ Marko_R @ 30.04.2006. 22:05 ] @
I dalje niko nema ideju za mc?
[ TiXo @ 01.05.2006. 01:16 ] @
1. korisnik ti nije član wheel grupe, dodaj ga i suuj se :)
[ Marko_R @ 01.05.2006. 16:01 ] @
A jel zna neko šta je to "toolchain"?
[ random @ 01.05.2006. 19:54 ] @
Pa lanac alata. Recimo kod C kompajlera lanac alata koji se koristi da bi se od izvornog koda dobio binarni izvršni fajl se sastoji od preprocesora, kompajlera, asemblera i linkera.
[ Marko_R @ 03.05.2006. 19:39 ] @
Zašto kad kompajliram neke pakete, portage koristi različite optimizacije od navedenih u make.conf? Npr. ja imam "-O3 -march=athlon-xp -pipe -mmmx -msse -m3dnow -mfpmath=sse", a na ekranu mi ispisuje ovako nešto
Code: stage1/xgcc -Bstage1/ -B/usr/i686-pc-linux-gnu/bin/ -c -march=athlon-xp -pipe -O2 -fprofile-use -DIN_GCC -W -Wall -Wwrite-strings -Wstrict-prototypes -Wmissing-prototypes -pedantic -Wno-long-long -Wold-style-definition -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I/var/tmp/portage/gcc-3.4.5-r1/work/gcc-3.4.5/gcc -I/var/tmp/portage/gcc-3.4.5-r1/work/gcc-3.4.5/gcc/. -I/var/tmp/portage/gcc-3.4.5-r1/work/gcc-3.4.5/gcc/../include /var/tmp/portage/gcc-3.4.5-r1/work/gcc-3.4.5/gcc/lists.c -o lists.o
Kompajliram gcc.
Znači koristi O2 i nigde nema mmx,3dnow itd. Da li štiti te kritične pakete od prerizičnih setovanja ili je nešto drugo u pitanju?
[ random @ 03.05.2006. 21:14 ] @
Pogledaj ebuild, verovatno filtrira određene CFLAGS, i verovatno postoji dobar razlog za to.
U principu previše agresivnim optimizacijama ništa od performansi realno ne dobijaš, a možeš da izgubiš stabilnost aplikacije.
[ Marko_R @ 04.05.2006. 13:15 ] @
Citat: random: Pogledaj ebuild, verovatno filtrira određene CFLAGS, i verovatno postoji dobar razlog za to.
Koliko ja vidim, u ebuild-u nema ničega što liči na to.
[ random @ 05.05.2006. 14:20 ] @
Možda ih sam GCC-ov build skript filtrira.
[ Marko_R @ 10.05.2006. 20:08 ] @
8. Da li je moguće definisati za svaki paket posebno kompajlerske flegove, kao što je za USE flegove moguće u fajlu /usr/portage/package.use?
9. U fajlu /etc/conf.d/domainname je postavljeno DNSDOMAIN="comp-lab.kom", ali u login promptu stoji "main.<none>", dok Apache prikazuje IP adresu umesto main.comp-lab.kom. Zašto?
[ niceness @ 10.05.2006. 20:40 ] @
A da probas:
rc-update add domainname default
[ popacp @ 10.05.2006. 21:08 ] @
8. HM, to je malo kompleksnije. Zašto ne probaš porthole, to je portage GUI koj ti omogućuje ovakve zahvate bez mnogo muke. Ima malo bagova pa sam ja odustao od njega ali šta da se radi... Inače tu je i kuroo, ali on je za KDE, a ja ne volim QT izgled pa nisam isprobao ovaj program.
[ Marko_R @ 10.05.2006. 21:41 ] @
Citat: niceness: A da probas:
rc-update add domainname default
Već je dodat u boot.
[ niceness @ 10.05.2006. 21:46 ] @
Probaj da ga stavis u default.
Za gentoo-related pitanja bolje je da pogledas http://forums.gentoo.org/. Tamo bi trebao naci vecinu odgovora.
Pozdrav,
[ tdjokic @ 11.05.2006. 02:54 ] @
Malo off topic, ali ...
"I believe the way Gentoo is doing things is broken. The entire project has reached a level of being too political and trying to solve certain problems in the wrong way." Ovo nisam rekao ja, nego Ryan Phillips, a Gentoo developer. Vise ovde http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20060508#news
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|