[ BiroSa @ 23.04.2006. 23:10 ] @
| Mislim da mnogi od vas imaju neke trikove kako biti dobar u razgovorima. Kako voditi dikusjie? Recimo, kako se na lukav/pametan nacin izvuci iz debate kada gubite i sl.
Interesuje me vase misljenje :) Ajte ne budite skrt objelodanite vase trikove ;) |
[ DrJekyll @ 25.04.2006. 11:06 ] @
Nema nikakvog trika, jednostavno moras procitati dosta knjiga kako bi imao veliki fond reci, i naravno sposobnost da u toku razgovora brzo povezujes sa nekim prethodno stecenim iskustvima, ne mozes tek tako da kazes "ok, a od sad cu da budem dobar diskutant", kapish? :)
Ajd pozdrav
[ superbaka @ 25.04.2006. 14:28 ] @
ma ima trikova puno, postoji jedna knjiga o tome, davno sam je citao... kratko stivo sa nekih 40-ak trikova, ne mogu da se setim naslova, nesto kao E*****cka dijalektika...
recimo, iznervirati sagovornika jer u besu gresi u rasudjivanju;
zasmejavati publiku jer publika vise voli duhovitost i manje obraca paznju na argumente i priklanja se duhovitijem;
standardni Argumentum ad homine;
brzo skretanje sa teme kada ne poznajes materiju;
navlacenje sagovornika na nesto apstraktno, nepoznato i neistinito, uz pitanje:"Vi naravno znate za to"? i sl, a onda kada se dobro zaglibi saopstiti mu da je to izmisljotina (kao prvoaprilska sala sa Veljom Ilicem);
kada uhvatis sagovornika da nesto ne poznaje dobro, forsiras onaj deo sa magaretom u blatu;
itd, ne mogu svega da se setim...
[ sholastik @ 25.04.2006. 14:49 ] @
Eristička dijalektika, Artur Šopenhauer, naše izdanje "Svetovi" Novi Sad.
Malo zastarelo, ali još uvek korisno.
[ BiroSa @ 25.04.2006. 16:49 ] @
e to mi treba :)
obavezno cu nabaviti tu knjigu. hvala :)
[ vindic8or @ 26.04.2006. 00:20 ] @
imas i How to be smart, u For Dummies seriji.
[ Aleksandar Marković @ 27.04.2006. 21:25 ] @
Arthur Schopenhauer's "The Art Of Controversy,":
http://coolhaus.de/art-of-controversy/
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.