[ degojs @ 30.04.2006. 05:48 ] @
Citat:
Zahvaljujući novom ugovoru između beogradskih vlasti sa kompanijom Majkrosoft, Beograđani bi trebalo da mnogo brže da završavaju sve administrativne poslove
za koje je nadležna gradska vlast.
..
Cilj je da svih 4.000 kompjutera koje koristi gradska vlast bude povezano i da sve funkcioniše mnogo efikasnije, objašnjava Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda.
..
Legalizacija softvera u Srbiji počela je pre četiri godine, kada je 99 odsto svih Majkrosoftovih programa bilo nelegalno. Preduzeća u Srbiji legalizovala su do sada oko trećinu softvera kompanije Majkrosoft, čime je procenat piratskih programa te kompanije u srpskim firmama smanjen na oko 70 odsto.

Who's your daddy now? :D

[ ventura @ 30.04.2006. 05:55 ] @
Ma eno linux samo sto nije :)
[ xtraya @ 30.04.2006. 08:34 ] @
cmok cmok cmok

nisam ni sumljao da ce da se ljube i dalje
[ bojan_bozovic @ 30.04.2006. 11:04 ] @
@degojs, ventura

Ako je bitno sta tamo neki knjigovodja koristi... Sta reci...
[ ventura @ 30.04.2006. 11:58 ] @
Ma da... 99% tržišta nije bitno, bitno je da se linux vrti na par specijalizovanih superkompjutera...

[ bojan_bozovic @ 30.04.2006. 12:15 ] @
Vidis, drago mi je da pocinjes shvatati ;-) Mnogo je vaznije sto se banke na unixu vrte ;-) Nije vazno sta profesionalci koriste za vaznu rabotu, vec sta komsija koristi za pustanje mp3 i divx?

Dalje, ono sto se na desktopu koristi nikako nije isto sto i 200x, da uporedjujete XP i 200x je kao da se uporedjuje Yugo sa nekim mercedes sleperom, a sve to zato sto non-stop pricate da je windows bolji zato sto ima >90% market share (sto je logicka greska non sequitur http://en.wikipedia.org/wiki/Non_sequitur_(logic) ). Dokazujte da je bolji, ali ne zato sto ga vas komsija koristi, to o kvalitetu sistema nista ne govori ;-) Mozete da pricate da kamion (unix) nije tako brz kao Yugo, uporedite ga istom kategorijom.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 30.04.2006. u 13:33 GMT+1]
[ dr ZiDoo @ 30.04.2006. 13:09 ] @
Aj malo primirite se ;)

Svi znamo majkrosoftovu politiku da na svoju stranu pridobija neke zemljica kao što su BiH, Hrvatska, Slovenia, SCG. Ako nemate neku pametnu da prozborite oko finansijske isplativosti projekta ili tako nešto onda se suzdržite. Nema potrebe za još jednom diskusijom: "Da li je sekretarici lakše koristiti IE ili FF"
[ random @ 30.04.2006. 13:47 ] @
Vlada Srbije je ove godine odbila da potpiše veliki ugovor (~$30M), verovatno donekle sličan onom zloglasnom ugovoru o strateškom partnerstvu iz 2001. Stoga je Microsoft odlučio da kuca redom na vrata regionalnih vlasti i javnih preduzeća. Novi Sad je takođe potpisao "kapitulaciju" pre nekog vremena.

Citat:
Nenad Bogdanović: "Moj cilj je da jednog dana sve to funkcioniše kao jedinstveni sistem
u okviru gradske uprave i da omogućimo građanima da do svih podataka
dođu na što je moguće jednostavniji način"

Podsetiću vas da je 2001. vlada Srbije na veoma sličan način kao važan razlog potpisivanja ugovora o strateškom partnerstvu sa MS navodila projekat "e-goverment", za koji se ispostavilo da je vaporware. Pitam se da li se gospodin Bogdanović seća toga.

Cilj je plemenit, ali poučen pređašnjim iskustvom, ne vidim Microsoft kao firmu koja će pomoći da se on ostvari. U poslednjih 5 godina nisam video rezultate.

[Ovu poruku je menjao random dana 30.04.2006. u 17:38 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 30.04.2006. 13:53 ] @
@random

To je problem, i opravdano trebamo da dodirnemo politiku, jer ovde se ne zna ko pije a ko placa, niti se o trosenju para vodi racuna. Na koncu bitan je samo rezultat, a ako on izostane, ministri treba (bar u normalnoj zemlji) da odgovaraju pred skupstinom zasto. To je problem, nije problem sto se koriste MS proizvodi vec kako i najvaznije zasto.
[ ventura @ 30.04.2006. 14:00 ] @
Citat:
#1133451/bojan_bozovic: Vidis, drago mi je da pocinjes shvatati ;-) Mnogo je vaznije sto se banke na unixu vrte ;-) Nije vazno sta profesionalci koriste za vaznu rabotu, vec sta komsija koristi za pustanje mp3 i divx?

Samo da te podsetim Linux nije Unix :)

[ bojan_bozovic @ 30.04.2006. 14:11 ] @
@ventura

Pa ja ne govorim o linuxu. Gde se uvek za tu kupusaru uhvatite? ;-) Ako cemo da uporedjujemo, ajde desktop OS XP vs. OSX i Win2003 vs. AIX, Solaris, HPUX ;-) Ne kazem ja da Windows nije dobar, ja ne kukam da BSODuje, radi se o tome da ako se uporedjuje Windows sa Linuxom, covek mora webservera da se drzi, jer za drugo linux nije. A tu na webserverima windows/IIS ne stoji bas najbolje.

http://www.elitesecurity.org/t...acija-programa-na-BSD-vs-Linux

Citat:

Ovih dana sam se malo zanimao instalacijom linuxa (fedora & debian), i juce sam na zaista spektakularan nacin uspeo da srusim fedoru - hteo sam da deinstaliram dvadesetak paketa (tipa spell checkera, bluetooth podrske i slicnih meni nepotrebnih stvari), usput me je pametna fedora primorala da smaknem jos 10ak "dependency" paketa, ja rekoh ok, i onda mi je mackage manager hladno deinstalirao SVE. Da, sve, od apdejta kernela od ls komande :)

I sta sam coveku mogao reci? Ta je Fedora Fedora a npr. Slackware je deseto bas kao i Gentoo. Ne postoji linux kao sistem vec samo kao kernel. A taj Fedora OS je napravila budala (nema ovde linuxa, linux nije sistem). Dakle, kad kazes linux na koji sistem mislis? ja znam na koji kernel mislis. Unixolikih OS baziranih oko linux kernela i GNU userlanda ima na hiljade.

Evo primera, ja Gentoo nikad koristio nisam i sad da ga koristim iznova bih mnogo stosta morao uciti, bas kao da predjem na OpenBSD. Onih 2.5% koji "linux" ima na desktop trzistu podelite sa hiljadu pa gledajte koliko svaka "distribucija" tj svaki OS baziran na linux kernelu ima ponaosob.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 30.04.2006. u 15:23 GMT+1]
[ tdjokic @ 30.04.2006. 15:33 ] @
Ma, znao sam da sam video negde temu, ali nisam bio siguran i odlutao sam na http://www.elitesecurity.org/poruka/1132974

Dakle, kao sto tamo pise - sta mu vredi bilo koji OS, kad ga ne koristi nego salje prazne obrazce ljudima! Nasa posla...
[ bojan_bozovic @ 30.04.2006. 15:42 ] @
@tdjokic

Sto se iscudjujes? "Ne moze me niko platiti toliko malo koliko ja malo mogu da radim".
[ degojs @ 30.04.2006. 21:20 ] @
Citat:
non-stop pricate da je windows bolji zato sto ima >90% market share

Ne, obrnuo si redosled: nije Windows bolji zato što ima 90% udela, nego Windows ima 90% udela na tržištu jer je bolji od ostalih.

Što nema Linux 90%? Još je i besplatan, a Windows nije. Slučajno..

Pričaj nam još malo o super kompjuterima, bankama koje vrte unix i, naravno, februarskoj Visti.
[ z@re @ 01.05.2006. 00:54 ] @
Ma nema to veze sa kvalitetom, u bogatijim drzavama specijalizirane servise za vladu rade domace firme sa svojim rjesenjima. Mozda kod vas nema takvih firmi, pa je isplativije kod Microsofta. A mozda imate i kojeg korumpiranog politicara koji je upravo dobio kucicu na Floridi.

Kad se ovdje gradila autocesta Split-Zagreb, za samo jedan tunel (Mala Kapela) je izdvojeno oko 25 miliona eura za informaticku infrastrukturu. Prosli bi oko 20 posto jeftinije, da su doveli strance da rade, ali tamo su sve domaca rjesenja koja su se pokazala odlicnima, sta specijalizirani hardver, sta specijalizirani softver. Zanimljiva je i cinjenica da klijenti rade na Windowsima XP, a serveri na Solarisu. Nisam pohvatao ime nase tvrtke koja je pravila ogromnu aplikaciju za konrolu kamera, nadzor senzora, automatizaciju redudantnih sistema. Uglavnom, softver su ishvalili, a ta firma ga trenutacno modificira za Poljske Autoceste, uvalit ce ga i gore.

Eto. Skuplje rjesenje, ali je barem probudilo domacu industriju. Jebiga, za taj projekt su imali odrijesene ruke, jel su kreditirali par milijardi eura, htjeli su da sve bude top class.
[ degojs @ 01.05.2006. 05:29 ] @
A mozda je bas davanje posla domacoj firmi namestaljka? Ma jok, gde bi to moglo da bude..

Mozda ovo, mozda ono..

A mozda je dil sa MS-om zaista najisplativiji i najrazumniji? Mislim, sudeci prema tome kako ide onaj posao decenije u Minhenu, treba li nekog da zacudi? Mozda su trebali kao ovi tamo da stave kupusaru, pa VMWare, pa Windows :)

[Ovu poruku je menjao degojs dana 01.05.2006. u 06:34 GMT+1]
[ degojs @ 01.05.2006. 05:40 ] @
Citat:
Svi znamo majkrosoftovu politiku da na svoju stranu pridobija neke zemljica kao što su BiH, Hrvatska, Slovenia, SCG.

Bravo! Svima je poznato da vece zemlje ne koriste Majkrosoftve proizvode :-)
[ zi:: @ 01.05.2006. 06:55 ] @
Citat:
degojs: Mislim, sudeci prema tome kako ide onaj posao decenije u Minhenu, treba li nekog da zacudi?

Mene više interesuje kako ide naš posao decenije: 2001. je vlada potpisala ugovor sa Microsoftom oko e-govermenta. Dokle se sa tim stiglo? Da li je vlada zadovoljna sa Microsoftom, kada je ove godine odbila da potpiše prilično debeo ugovor (meri se u desetinama miliona dolara) sa MS-om? Zašto nije potpisala, kada je to najbolje rešenje?

[ bojan_bozovic @ 01.05.2006. 08:19 ] @
@degojs

Bravo, samo si pokazao da nisi ni procitao moj post. Drz se webservera kad pominjes linux, zarad kvaliteta diskusije.
Pazi, nema smisla govoriti o "linuxu" na desktopu, ne zato da ga ne bi pljuvali, vec zato sto je na desktopu nula.

Poz,
BB

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 01.05.2006. u 09:23 GMT+1]
[ degojs @ 01.05.2006. 12:47 ] @
bojane, pisao si nešto kako Win ima 90%, pa ne vidim zašto ne bih smeo da komentarišem tvoju naopaku logiku.

Što se kvaliteta diskusije tiče, imam drugačije rešenje: trudiću se da ni ne čitam tvoje i poruke još 2-3 lika sa ovog foruma.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 01.05.2006. u 13:47 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 01.05.2006. 12:59 ] @
Koja naopaka logika? Misrosoft je jedini, pa samim tim i mora da bude najbolji. Ako uporedjujes OSove uporedjuj XP i OSX jer to su desktop OS-ovi. Ako uporedjujes server OSove - uporedjuj, a nonstop muvate linux gde mu nije mesto, i likujete zbog toga sto je na pogresnom mestu. ;-)
[ z@re @ 02.05.2006. 00:47 ] @
Citat:
degojs:
A mozda je bas davanje posla domacoj firmi namestaljka? Ma jok, gde bi to moglo da bude..

Nego sta je! Hrvatska je sama sebe sj**ala kroz period tranzicije i korumpirane privatizacije, domaca firma i domaci brand uopce vise nije kompetentan. I sta, sad bi trebali sve radit stranci, jeftiniji su. Pa cemo za 20 godina biti samo zitelji ove drzave, i gospodarstvo i ekonomiju, a s tim i politicki lobi, ce drzat neki Englezi, Talijani, Rusi, Amerikanci, Njemci...you name it.

Po principu javnog natjecaja (ako hipotetski racunamo da su svi clanovi "zirija" nekorumpirani), uvijek pobjedjuje strana firma. A da ne kazem koliko se i tu malverzacija moze izvest, napisat specifikacije natjecaja onako da ih samo onaj "upuceni" razumije. Tako da ce samo taj "upuceni" donijet valjanu ponudu, ostali ispadaju iz igre zbog "nepostivanja" specifikacija.

To je jedna od stotine mogucih malverzacija za dani slucaj. Svi znamo da se na vrhu drzave igraju prljave igre, ipak je to politika. E kad se vec malverzira, nek se barem dovuce domace.

degojs, kazem ti lijepo, neki od srpskih politicara je upravo dobio kucicu na Floridi. Pogotovo ako se taj projekt oteze od 2001, onda je tek sumnjivo. Nije bitno jel dobio od MS-a ili lokalne informaticke kuce, ali je sigurno dobio.

[ MladenIsakovic @ 02.05.2006. 01:04 ] @
Isti slučaj je i u Srbiji, a verovatno i još malo gore, jer mi smo uvek prvi kad je ludost i idiotizam u pitanju. Kad gledaš medije i razne pametnjakoviće ovde, uskoro će ljudi misliti da je slađe američko g**** nego naša torta
I sva tranzicija se svodi na to da odu jedne barabe, a dođu još gore od njih. Pitam se samo gde li je granica našoj ludosti??
[ z@re @ 02.05.2006. 01:41 ] @
Pazi Mladene - ako politicar zacrta u svojoj kampanji da ce on informatizirati upravne strukture Srbije, i on to izvede na bilo kakav nacin, covjek je ostvario svoj predizborni plan, nije lagao narod, i zapravo je uspjesan politicar.

Jebiga, ova tema je direktno ili indirektno vezana sa politikom, odnosom bivsih Jugoslavenskih republika sa inozemnim kompanijama. Tako da nevjerujem da ovo o cemu pricam ide puno u offtopic.

Opet, ne treba generalizirat. Nije sve nase torta, niti je sve strano g**** ;) Trogir je na pragu izbacivanja iz popisa UNESCO-ve svjetske bastine, zato sta su ti "domaci" rusili krovove kuca stare 2000 godina, nadogradjivali sa betonom/plastikom, stavljali satelitske antene na kampanele, samo da sta vise para uberu za najam apartmana. S druge strane, recimo u Splitu ili Dubrovniku, tamo gdje su stranci kupili, drze to cakun-pakun, nema sanse da izlete izvan konzervatorskih propisa.

Eto jedan slucaj gdje je nase g**** a strano torta. Ima ih koliko god hoces, a i onih obrnutih, no to bi vec debelo zabrazdilo u politicku diskusiju.

P.S. ma vuce me za jezik...digli se nasi oci drzave protiv zajednickog ekonomskog trzista zemlji bivse YU, mi 'rvati, boze oslobodi nazad sa onim zlim Srbima u nekakve unije. Idioti jednostavno ne shvacaju da smo svi mi skupa jadni, minorni, i ne znacimo nista u krojenju svjetske povjesti (pozitivne) ovakvi kakvi jesmo. Ako gdje imamo sansu, to smo mi tamo a vi vamo, jer nismo kompetentni borit se protiv zapadnih ulagaca i zapadnog trzista. Ubijaju nas sa cijenama debelo, a negdje i s kvalitetom. Ima nas svakavih Hrvata i svakakvih Srba, ali od ovog plana moze samo svima bit bolje. Mislim, ako najgore ustase slusaju Cecu, nece im smetat da konzumiraju neki vas proizvod.

Ludost, idiotizam, balkan.
[ degojs @ 02.05.2006. 04:45 ] @
Rimsko carstvo.. ponižavajući uslovi..

Da nema jedne Slovenije, pa Češke, pa.. još da čovek i zastane na to što pišete. Katastrofa.
[ Ivan Dimkovic @ 02.05.2006. 16:19 ] @
Ajd vi Obadi i ekipo - manite se politike, sto uber-pametna "Open Source Zajednica" ne izadje po Balkanu sa BOLJIM i JEFTINIJIM resenjem u odnosu na MS.

Gde su ti silni strucnjaci, univerzitetske sede i ucene glave, milioni spremnih eksperata koji samo cekaju da pomognu po raznim mail-listama, kilometri studija o niskom TCO-u, romani po raznim sajtovima o superiornosti i stabilnosti OSS softvera u odnosu na proprietary, bajke o otvorenosti i slobodi za sve - ako je sve tako kako se prica, cini mi se da bi Microsoft i ostali bili odavno mrtvi a ljudi kao mi closed-source zlikovci po forumima, sedeli na birou za zaposljenje :-)

Realnost je sledeca - po Balkanu niko ozbiljan nije izasao sa garancijom + boljim uslovima od Microsofta i nekim racionalnim resenjem za promenu. Cak i u daleko manje korumpiranom i razvijenijem Minhenu, Nemacka (cisto da se anulira hipoteticki M$ uticaj, jel) - apsolutno nista nije uradjeno od famozne "tranzicije na Linux" sa kojima su nam GNU advokati ispirali mozak evo vec skoro 2 godine - i pored otvorenog politickog pritiska (ovo je legalno u slobodnom trzistu, jel) da se Microsoft izbaci i zameni sa cisto evropskom, otvorenom i blablabla tehnologijom.

Stoga, manite se tih vasih teorija zavere - pokazite ko je to na Balkanu stao svojim imenom i reputacijom, da ce nesto da uradi bolje i/ili efikasnije od Microsofta, pa onda pricajte o tome kako "nasa ekonomija nema sanse protiv strane" i ostalim kafanskim temicama balkanskih carsija. Eto vam Indija koja je postala IT gigant - sa sve stranim i domacim kapitalom, Kina koja raste svake godine, zemlje koje su dozivele uspesnu tranziciju u EU poput Ceske, Slovenije, Madjarske, itd... itd...

Citat:

Da nema jedne Slovenije, pa Češke, pa.. još da čovek i zastane na to što pišete. Katastrofa.

Upravo tako - nesposobnim drzavama je uvek bio i bice neko drugi kriv :(

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 02.05.2006. u 17:39 GMT+1]
[ MladenIsakovic @ 02.05.2006. 17:38 ] @
Citat:
z@re: Pazi Mladene - ako politicar zacrta u svojoj kampanji da ce on informatizirati upravne strukture Srbije, i on to izvede na bilo kakav nacin, covjek je ostvario svoj predizborni plan, nije lagao narod, i zapravo je uspjesan politicar.

@zare
Ne slažem se sa tobom, bar kad je prvi deo tvog posta u pitanju. Ako neki političar obeća da će nešto da uradi, nije dovoljno da to uradi bilo kako; on treba da raspiše tender, na koji će se javljati domaće i strane kompanije sa ponudama, dakle, firma a nudi rešenje na Linuxu, firma b na Windowsu, firma c nešto treće, firma d kombinovano, itd, pa tek onda da u saradnji sa ljudima koji se razumeju u tu oblast, da se donese odluka o tome šta je najracionalnije rešenje u datom trenutku i u perspaktivi, na osnovu potreba, mogućnosti i vizije. Dakle, nije u redu ako političar to uradi bilo kako, već je potrebno da se donese najbolje rešenje, po mogućstvu što jeftinije. Ali ne, mi smo samo dobili obaveštenje u dnevniku "vlada Srbije potpisala je ugovor sa Microsoftom (ni manje ni više)", i to je sve. Gde su tenderi, gde su javne rasprave, ko je taj ko je odlučivao zašto baš Microsoft, na osnovu čega je odlučivano, koji su bili kriterijumi? Međutim, ništa od toga se ne zna, kućice na Floridi se grade, a narod sve siromašniji.

@ degojs
Čoveče, uozbilji se! Vidi se da nisi informisan o dešavanjima i životu u Srbiji. Vesti koje gledaš sa svoje lokalne stanice te ne informišu dovoljno. Ovde je haos, grabež, lopovluk, nepotizam, korupcija i svi oblici malverzacija - veći nego ikad. Zato, ne lupaj o nečemu što ne znaš. A Češka ti nije neki primer, prvenstveno što je to (po zvaničnim podacima EU) danas jedna od najzaduženijih zemalja u Evropi, a standard jeste bolji zato što je Češka bila prva od zemalja istočnog bloka koja je prešla na kapitalističko uređenje, pa su je, naravno, prilično pomogli da bude primer za ostale. Slovenija je zemlja sa 2 miliona stanovnika, prilično etnički čista, plus što je bila prva od ex-yu republika koja je pobegla, i takođe je imala svesrdnu pomoć zapada. Pričaj mi o standardu Bugarske, Rumunije, pa i Slovačke.
[ MladenIsakovic @ 02.05.2006. 17:43 ] @
Citat:
bojan_bozovic:nema smisla govoriti o "linuxu" na desktopu, ne zato da ga ne bi pljuvali, vec zato sto je na desktopu nula.

Daj, Bojane, ne preteruj
Ok, Linux nije Windows, i Windows jeste nbr.1, ali kad kažeš da je Linux nula na desktopu, zvučiš kao da ga nikada nisi ni video, a znam da jesi. Linux na desktopu nije bolji od Windowsa, i ok, slažemo se uglavnom svi, ali da je nula - e pa nije. Ja sa svojim Slackware-om radim komotno sve što bih radio i na Wintendu, osim igrica, što je, po meni, verovatno najjači adut Windowsa u odnosu na Linux. U Windows uđem 5-6 puta mesečno, na kućnom računaru, i to samo i isključivo što, eto, volim kad imam vremena da odigram neku dobru igru. A Linux koristim za najobičnije desktop stvari: internet, office aplikacije, muziku, gledanje filmova, rezanje diskova, pravljenje DivX od DVD-a, i obrnuto, imam čak i nekoliko igara od LokiGames-a, voice-chat, kreiranje web-strana, itd., dakle, koristim linux za komunikaciju, multimediju, igranje, zabavu, i sve što mi je potrebno, čak sam poterao i AutoCAD 2004 preko Wine-a, tako da i njega koristim. Ok, jeste malo sporiji nego pod Windowsom, ali meni AutoCad nije potreban svakog dana, tako da mi sasvim lepo radi i na Linuxu, i to ne mnogo sporije nego pod Windowsom. Za ljude kojima trebaju specifične stvari za koje nema dovoljno dobrih alternativa pod Linuxom, ok je koristiti Wintendo, ipak je on desktop OS nbr.1, ali nikako nije istina da je linux neupotrebljiv, eto - ja sam živi dokaz. Linux ima manjkavosti, na prvom mestu veća posix kompatibilnost i poštovanje standarda, ali nula nije. Sve što bih radio na Winblowsu, radim i na Linuxu. Jeste bolji za serversku upotrebu, ali dobar je i na desktopu, i linux definitivno jeste prilično solidna alternativa Windowsu.
[ bojan_bozovic @ 02.05.2006. 18:00 ] @
@mladen

Vidi, to sto je dobro za tebe i za mene nije dobro za onoga kome treba flash, pa photoshop pa... zato sam ipak u pravu, linux nije desktop OS uopste, tu ne pripada. Mozes ga koristiti na desktopu, kao i FreeBSD ali desktop OS je ono sto Homer Simpson moze da instalira i koristi.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 02.05.2006. u 19:01 GMT+1]
[ degojs @ 02.05.2006. 18:09 ] @
Citat:
Pričaj mi o standardu Bugarske, Rumunije, pa i Slovačke

A zašto bi pričao o standardu nekog, navodno, lošijeg? Zašto ne bih gledao bolje?

Slovenija? Kakve veze ima što imaju 2 miliona i ostale gluposti što si napisao? Radi se o nečem drugom..

Ne znam jesi li ti ikad bio u Sloveniji? Češkoj? Imaš li bar neke dobre drugare koji mogu da ti kažu dosta o istim zemljama, možda su i živeli tamo?

Prvo to da mi odgovoriš, pa može dalje :)

//edit:
Mada, ne bi trebali da teramo politiku.. pa ja ću da stanem ovde.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 02.05.2006. u 19:16 GMT+1]
[ zi:: @ 02.05.2006. 20:15 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Realnost je sledeca - po Balkanu niko ozbiljan nije izasao sa garancijom + boljim uslovima od Microsofta i nekim racionalnim resenjem za promenu.

Izašao ... odakle? Da li je raspisan tender, održana javna rasprava na tu temu? Svejedno, verovatno bi Microsoft i dobio na tenderu da je raspisan, kao što nije. Rešenje jeste racionalno zbog gomile nelegalnog softvera koji je već bio na računarima, a trebalo ga je legalizovati. Takođe, kao što random pametno reče, cilj jeste plemenit, ali gde su rezultati? Od 2001. godine prošlo je pet godina, šta se uradilo po pitanju e-governmenta? Ja informaciju o uspehu ili neuspehu ne mogu naći.

[ tdjokic @ 02.05.2006. 20:58 ] @
E, degojs, vidi sta kazu "tvoji" Slovenci:

http://www.linux.si/index.php?id=35

Poslovna javnost potrjuje, da sta Linux in integracija lastniških rešitev na osnovi Linux-a smer, ki prinaša nižje stroške lastništva, večjo varnost, zanesljivost in neodvisnost. Z izkušnjami, referencami in znanjem gradimo rešitve, ki jih potrebujete.

Mislim da je prilicno jasno i bez prevoda, ali, hajde da pokusam da prevedem na brzinu: "Poslovna javnost potvrdjuje, da su Linux i integracija proprietary resenja na bazi Linuxa smer, koji donosi nize troskove posedovanja, vecu sigurnost, pouzdanost i nezavisnost. ..."

Ma, nisu ni Slovenci vise kao sto su bili?
[ MladenIsakovic @ 02.05.2006. 21:06 ] @
Citat:
bojan_bozovic: @mladen

Vidi, to sto je dobro za tebe i za mene nije dobro za onoga kome treba flash, pa photoshop pa... zato sam ipak u pravu, linux nije desktop OS uopste, tu ne pripada. Mozes ga koristiti na desktopu, kao i FreeBSD ali desktop OS je ono sto Homer Simpson moze da instalira i koristi.

Slušaj, ne možeš jedan OS ne smatrati desktop-OS-om ako neko ko je retardiran ne može da ga koristi. Imaš vrlo user-friendly Linuxa, SuSe na primer: instalira se u najmanju ruku, jednostavno kao Windows; pa ima ih mnogo koji godinama koriste računar, a ne znaju ni Windows da instaliraju, i šta sad, i Windows nije desktop OS? Dalje, otvoriš Yast, odabereš server, prevučeš program. Jednostavnije nema, ili skineš rpm i instaliraš na dvoklik. I šta je toliko nemerljivo komplikovanije? Istina je da treba vremena da se čovek privikne, ali to je slučaj i sa Windowsom. I meni nekad čudno izgleda kad odem kod drugara koji drži servis računara, pa on dobije poziv od nekog "kako da isključim ScreenSaver na Windowsu"? Pazi, neznalica uvek ima, i oni nisu merilo bilo kakvog OS-a. Nisam rekao da je Linux za desktop bolji od Windowsa, jer nije, ali je trenutno jedina i najbolja alternativa Windowsu. Za desktop je prijemčiviji, kompletniji i hw/sw podržaniji od svih BSD-eva, Solarisa, itd. Dobro, Solaris i ne pretenduje na desktop, tako da sam ovde preterao. Razlikujemo se što se ja nisam složio sa tobom da je nula, jer nije nula, ni po kom kriterijumu. Što se tiče Photoshopa i Dreamviewera, imaš Wine, ali dobro, već sam rekao da je Windows nbr.1, tako da, ako neko ima potrebu za specifično Windows programima, kojih nema/ne mogu da se poteraju na Linuxu, koristiće Windows, i to je sve. Dakle, Linux jeste trenutno najbolja alternativa Windowsu, tako da i dalje mislim da preteruješ.

Citat:
degojs: A zašto bi pričao o standardu nekog, navodno, lošijeg? Zašto ne bih gledao bolje?

Slovenija? Kakve veze ima što imaju 2 miliona i ostale gluposti što si napisao? Radi se o nečem drugom..

Ne znam jesi li ti ikad bio u Sloveniji? Češkoj? Imaš li bar neke dobre drugare koji mogu da ti kažu dosta o istim zemljama, možda su i živeli tamo?

Prvo to da mi odgovoriš, pa može dalje

//edit:
Mada, ne bi trebali da teramo politiku.. pa ja ću da stanem ovde.

Ima veze u tome što nije isti slučaj Slovenija i Srbija. Slovenija ima malo stanovnika, industrijski je bila najrazvijenija u doba stare Juge, jer su je drugi izgrađivali, a nakon ocepljenja ostala im je sva infrastruktura+industrijski resursi. Imali su svesrdnu pomoć zapada, političku i finansijsku, jer su se prvi ocepili, i započeli proces cepanja Jugoslavije. Sa malim brojem stanovnika, plus svime onime što su imali, kao i svesrdnu pomoć sa zapada, Slovenija je u odnosu na nas ostale sasvim drugi slučaj. Ne znam zašto je to bitno, ali bio sam u Sloveniji mnogo puta od ocepljenja, imam rođaka tamo, i često se i viđam sa njim, i čujem. U Češkoj nisam bio, ali i Češka je imala svesrdnu pomoć, jer je bila prva zemlja bivšeg istočnog bloka koja je prišla zapadu, pa su joj pomogli. A da je visokozadužena zemlja, to stoji. Još nisu otplatili naoružanje koje su kupili od Amera da udju u Nato
I najviše mrzim kad neko iz nekog razloga ode u inostranstvo, i onda od tamo kad dođe počne nama da drži predavanja kako mi ništa ne znamo, kako smo glupi i slepi, kako smo ovakvi ili onakvi; treba ti što živiš u Kanadi meni da objašnjavaš kako mi živimo ovde u Srbiji !? Smešno

[Ovu poruku je menjao MladenIsakovic dana 02.05.2006. u 22:21 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao MladenIsakovic dana 02.05.2006. u 22:22 GMT+1]
[ degojs @ 02.05.2006. 21:29 ] @
Citat:
Ima veze u tome što nije isti slučaj Slovenija i Srbija. Slovenija ima malo stanovnika, industrijski je bila najrazvijenija u doba stare Juge, jer su je drugi izgrađivali, a nakon ocepljenja ostala im je sva infrastruktura+industrijski resursi. Imali su svesrdnu pomoć zapada, političku i finansijsku, jer su se prvi ocepili, i započeli proces cepanja Jugoslavije. Sa malim brojem stanovnika, plus svime onime što su imali, kao i svesrdnu pomoć sa zapada, Slovenija je u odnosu na nas ostale sasvim drugi slučaj. Ne znam zašto je to bitno, ali bio sam u Sloveniji mnogo puta od ocepljenja, imam rođaka tamo, i često se i viđam sa njim, i čujem. U Češkoj nisam bio, ali i Češka je imala svesrdnu pomoć, jer je bila prva zemlja bivšeg istočnog bloka koja je prišla zapadu, pa su joj pomogli. A da je visokozadužena zemlja, to stoji. Još nisu otplatili naoružanje koje su kupili od Amera da udju u Nato

Hahaha, za sve ti imas objasnjenje a la Slobodan Milosevic..

Drugi su izgradili Sloveniju? Pa sto nisu Srbiju izgradili?
Ceska imala svesrdnu pomoc? Pa sto nije Srbija imala tu pomoc?
Slovenci se prvi otcepili? Pa sto se nije Srbija prva otcepila?

Ti sve nesto pricas kao da je tim Slovencima i Cesima palo nesto sa neba..

A to što smo se sami uvalili u g... najlakše je kriviti druge.. Jos ce da ispadne da su oni na izborima '91 birali Slobu, ubili Djindjica i slicno..

Citat:
I najviše mrzim kad neko iz nekog razloga ode u inostranstvo, i onda od tamo kad dođe počne nama da drži predavanja kako mi ništa ne znamo, kako smo glupi i slepi, kako smo ovakvi ili onakvi; treba ti što živiš u Kanadi meni da objašnjavaš kako mi živimo ovde u Srbiji !? Smešno

LOL Otkud sad to? Ne znas sta da kazes pa pocinjes ovakve stvari? Mislim.. treba sad da ti odgovorim na slican nacin?

[Ovu poruku je menjao degojs dana 02.05.2006. u 23:33 GMT+1]
[ henrik @ 02.05.2006. 21:52 ] @
Ne bih da vas ometam u političkim raspravama, ali ja na ovo s***** gledam čisto sa praktične strane :( - to praktično znači da dolazi kraj mojim nadama da ću u jebenoj Srbiji bilo kakvu e-transakciju moći da obavim pod OS-om koji koristim i iz browsera koji preferiram - od dvadesetak raznih browsera koji postoje, ja sam osuđen na onaj koji je na mojoj platformi napušten u verziji 5.5.

Da budem plastičan - zamislite da Vlada Srbije potpiše ugovor sa Toyotom, i to u vezi recimo Yarisa. I onda sve garaže u gradu srede tako da knap odgovaraju njegovim dimenzijama. Yaris je nesporno kvalitetan auto, ali ja vozim Krajslera, i nema šajbne da ga uparkiram u javnu garažu. I to bi neko trebalo da mi predstavi kao nemonopolsko i uobičajeno ponašanje.

To samo pokazuje kako smo ovde osuđeni na skidanje gaća zbog korumpiranih političara - neka mi neko upućen nabroji par banaka u razvijenom svetu (gde se isto potpisuju strateški ugovori sa Microsoftom), koje imaju sve aplikacije napisane isključivo za korišćenje kroz Internet Explorer.
[ MladenIsakovic @ 02.05.2006. 22:29 ] @
@ degojs

Iskreno - ne znam šta da ti kažem :-/ Savetujem ti da uzmeš malo knjige iz istorije za 7 i 8 razred osnovne škole, vidi ako ima neko da ti pošalje. Kad ih nabaviš, pročitaj malo o planovima razvitka SFRJ nakon drugog svetskog rata, pa ćeš videti šta su i kako planirali, tipa Srbija poljoprivredna zemlja, Slovenija planinski kraj, pa da bude ravnomerno raspodeljen razvoj, počeše praviti fabrike po Sloveniji, a u Srbiji oduzimanje zemlje svima koji su imali više od 10ha. A na tvoje pominjanje Miloševića, mogu reći da sada, kada vidim kakav je šljam zavladao Srbijom, prosto mi nekad bude i žao što nikad nisam glasao za njega. Nije ni on bio gori od ovih sada. Ostala pitanja na relaciji Slovenija/Srbija ne zaslužuju bilo kakav odgovor, jer se sprdaš sa temom, a ništa konkretno ne kažeš.
Što se vredjanja tiče, ne - nisam imao nameru tebe lično da uvredim, nego mi je malo muka da mi pričaš kako je sve lepo i normalno u Srbiji, a pritom ne živiš ovde, i ne vidiš koliko je korupcija i kriminal uzela maha, pa onda mene kritikuješ što uopšte to primećujem.
E sad ja tebe da pitam, a ti, ako hoćeš, odgovori:
1. Da li je normalno da jedna zemlja koja pravi e-goverment uopšte ne objavi nekakav tender za to, već neko (ne zna se ko) odluči da posao poveri jednoj kompaniji, a da niko ne zna pod kakvim uslovima? Da li bi to moglo da se desi u Kanadi??
2. Ako bi odgovor na prvo pitanje bio potvrdan, onda da li je normalno da nigde nema informacija sledećeg tipa:
- ko je razmatrao odluku da se sklopi sporazum sa Microsoftom?
- na osnovu čega?
- koji su kriterijumi bili u pitanju?
- da li su uopšte razmatrana i druga rešenja?
- šta uopšte piše u tom ugovoru?
[ degojs @ 02.05.2006. 22:44 ] @
Cekaj, ko je oduzimao zemlju ljudima po Srbiji? Slovenci??

Ma, Slovenci su doveli i Tita da pravi te planove, a i dan danas ga drze na Dedinju :)

Stvarno ne znam, pitam :)

[Ovu poruku je menjao degojs dana 02.05.2006. u 23:49 GMT+1]
[ degojs @ 02.05.2006. 22:51 ] @
Citat:
1. Da li je normalno da jedna zemlja koja pravi e-goverment uopšte ne objavi nekakav tender za to, već neko (ne zna se ko) odluči da posao poveri jednoj kompaniji, a da niko ne zna pod kakvim uslovima? Da li bi to moglo da se desi u Kanadi??
2. Ako bi odgovor na prvo pitanje bio potvrdan, onda da li je normalno da nigde nema informacija sledećeg tipa:
- ko je razmatrao odluku da se sklopi sporazum sa Microsoftom?
- na osnovu čega?
- koji su kriterijumi bili u pitanju?
- da li su uopšte razmatrana i druga rešenja?
- šta uopšte piše u tom ugovoru?

Pa da je i sve tako kako kazes --- ko je bre kriv za to? Slovenci? Microsoft?
[ MladenIsakovic @ 02.05.2006. 22:58 ] @
Citat:
degojs: Cekaj, ko je oduzimao zemlju ljudima po Srbiji? Slovenci??

Ma, Slovenci su doveli i Tita da pravi te planove, a i dan danas ga drze na Dedinju

Stvarno ne znam, pitam

Sad - naredio je CK KPJ, tj. doneo taj zakon, a izvršavali su ga mesni odbori i milicija. A da su srpski političari bili poltroni i Titovi dupeuvlakači, i to je tačno, i da su najgori bili Srbi, slažem se. Svi ostali su gledali svoj interes, a Srbi, od Rankovića pa na dalje, bili su veći titoisti od samog Tita. I nemam ja ništa protiv Slovenaca, ti si Sloveniju prvi pomenuo, a ja sam ti samo rekao da Srbija i Slovenija nisu u istom položaju, niti su ikada bile. Ponoviću još jednom:
Slovenija je bila miljenik zapada u vreme raspada SFRJ jer je prva pošla napolje, i zato je nagrađena.
I nigde nisam rekao da su krivi Slovenci, nego sam potvrđivao z@re-tov stav o korumpiranosti naših političara, a onda si ti počeo "Česi, Slovenci...." Krivi su korumpirani političari naših banana-ex-yu-državica.

[Ovu poruku je menjao MladenIsakovic dana 03.05.2006. u 00:01 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao MladenIsakovic dana 03.05.2006. u 00:10 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 02.05.2006. 23:01 ] @
No to dobro, nego sto mi nismo bili miljenici zapada te 1990 vec smo isli na mitinge SPS i uramljivali Slobine slike?

Moram li da te podsecam da se je SSSR raspao kada je Rusija proklamovala nezavisnost?

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 03.05.2006. u 00:03 GMT+1]
[ MladenIsakovic @ 02.05.2006. 23:04 ] @
Zato što su ljudi i tada bili zavedeni, kao što su to i danas.
[ degojs @ 02.05.2006. 23:13 ] @
Pa ko ih je zaveo? Microsoft? EU?

Ako vlada Srbije sklopi nekakav ugovor, ko treba da odgovara ako se posle pokaze da je taj ugovor bio stetan za drzavu? Ako tamo neki lik sklopi neki ugovor sa onim Izraelcima za onaj neki satelit, pa se posle ispostavi da je to bilo stetno, pa ko je kriv? Izraelci?

Pa ne potpisuju te ugovore mala deca..

Mada da se razumemo, ti i ne znas da li je taj ugovor sa MS-om los ili ne. Mislim, sta, da su sklopili ugovor sa IBM-om, pa da sve postojece prebacuju na npr. Linux, to bi bilo automatski jeftinije i automatski iskljuceno da nije neki dil? Kao sto je i u Minhenu ugovor sa IBM-om bio povoljniji od ponude MS-a?
[ bojan_bozovic @ 02.05.2006. 23:21 ] @
@mladen

Mozda da je Sun uskocio sa resenjem Solaris+Java Desktop da bi bio srecniji? Ili Apple sa OSX? Isto je na kraju bre. Radi se o tome da neko zaista treba da odgovara i za dil sa MS koji nije dao rezultate, i za satelite... korupcija cista, gori smo od Nigerije, jer ministar potpisuje nakon sto mu se u dzep stavi debela koverta (u principu, ne impliciram nikakvu vezu sa MS ili satelitima), a to sami moramo ukloniti.
[ z@re @ 02.05.2006. 23:43 ] @
@Ivan i degojs. Vas dvojica znate dosta o politici, sve to stoji. No gledate iz perspektive zitelja zapadnih, razvijenih drzava. Gdje se jako dobro cijeni svoje i gdje se potice domace gospodarstvo i ekonomija. Pustimo momenat Microsoft na miru. Ja sam okrenuo ovu temu na politicku stranu, jer znam kakve budalastine potpisuju nasi politicari sa stranim drzavama i stranim firmama, van IT branse. Evo ovako, samo par primjera od njih 1000. :

- u Hrvatskoj ne postoji nijedna domaca banka. Zagrebacka, PBZ, Splitska...sve je to pod strancima.
- Hrvatska je potpuno rasprodala svoje otoke, energetske infrastrukture, telekom, sve bitnije drzavne firme strancima
- Izmedju cetiri velika stambena kvarta u Splitu se gradi novi akademski campus, iako VB Lora zjapi prazna, ogromna, sa svom potrebnom infrastrukturom. Ne, tamo se ne smije, iako vojska ide van. Tamo ce doc NATO i Amerikanci. Okej, vise od polovice Hrvata zeli u EU. No nitko nije ispisao javni referendum zele li Hrvati u NATO. Ja ne zelim, i vjerujte mi, nezeli vise od 70% drzave sigurno. Mislim, sama pomisao da ce mi se sin sutra borit za "slobodu i demokraciju" negdje u Tadjikistanu ili Gabonu je odvratna.

Saborski je izglasan zakon koji daje odredjene olaksice nasim ljudima prilikom kupovine zemljista, hotela, i ostalih po otocima. Dakle, po zakonu su u startu u boljoj poziciji nego stranci. To je odlicno - jer prosjecan Hrvat ima visestruko manju plateznu moc od prosjecnog Francuza. Ovim se cuva svoje. Pa nas je nakon par dana proglasilo ksenofobima i optuzilo nas da krsimo zakone Europe o liberalizaciji trzista. A kad su oni prije godinu dana donjeli zakon o radu, gdje zapravo "senior" clanice EU dolaze u bitno bolji polozaj nego nove clanice, onda nista. Sad Njemci mogu slat Turke u Poljsku na rad, malo ocistit drzavu, a Poljaci imaju restrikcije sta se tice radne snage u Njemackoj. Zar to nije violacija liberalizacije trzista? Ma kaaakvi...

Dalje, pominjete Sloveniju, i Cesku. Poznato je da se Cehoslovacka "skandinavizirala", tj. drzave su se mirno razdvojile, presle u visestranactvo i krenule u tranziciju. Slovenija je imala 10 dana rata, "rata" pod navodnike. Srbija i Hrvatska su ratovale prvo ovdje pa onda u Bosni, pa je onda jos i NATO udario po Srbiji. Automatski smo izgubili par godina razvitka, onih par inicijalnih godina koje su najbitnije za tranziciju. I kroz sve te "ratne" i posljeratne godine su nas vodile vlade kojima je vise stalo do nacionalizma i kradje nego do iceg drugog. Dakle, nas se ne moze usporedjivat sa Slovenijom, a kamoli sa Ceskom.

Citat:
Ivan Dimkovic:
Stoga, manite se tih vasih teorija zavere - pokazite ko je to na Balkanu stao svojim imenom i reputacijom, da ce nesto da uradi bolje i/ili efikasnije od Microsofta, pa onda pricajte o tome kako "nasa ekonomija nema sanse protiv strane" i ostalim kafanskim temicama balkanskih carsija. Eto vam Indija koja je postala IT gigant - sa sve stranim i domacim kapitalom, Kina koja raste svake godine, zemlje koje su dozivele uspesnu tranziciju u EU poput Ceske, Slovenije, Madjarske, itd... itd...

Evo ti gore dokaz. Nije kriv Microsoft sta danas nema kompetentnih firmi u HR i SR, vec su krive vlasti kroz zadnjih 15 godine koje nisu osigurale razvoj domacih firmi, i zastitu domacih dobara. A jako je poznato da jedna Americka firma u Kini mora do neke mjere igrat po Kineskim pravilima, a vamo je obrnuto. Vamo strani kapital i strane investicije odredjuju roadmap za razvoj drzave, i diktiraju istim.

Citat:
MladenIsakovic:
Ne slažem se sa tobom, bar kad je prvi deo tvog posta u pitanju. Ako neki političar obeća da će nešto da uradi, nije dovoljno da to uradi bilo kako; on treba da raspiše tender, na koji će se javljati domaće i strane kompanije sa ponudama...

Ma jel ;) Slusaj, ovdje je HDZ prije par godina rekao : bit cemo do 2007 ili '09 u EU, zavrsit cemo autocestu, sredit cemo turizam. I bit cemo dotad u EU, zavrsili smo autocestu, i sredio se turizam. Samo cemu sada graja protiv HDZ-a ovdje : u EU ulaze tako da lizu an*lni otvor svakome, prodaju kako ih volja. Oko autoceste je bilo toliko afera o korumpiranosti, lobisticki potpisanim ugovorima sa Behtelom, dovodjenjem radne snage iz istocnih zemalja (uz nezaposlenost Hrvatske od 10%). Turizam je sredjen, otoci su rasprodani strancima, hoteli isto. Vanjski dug Hrvatske je 46 milijardi eura. Sta bi ti izaslo oko 10,000 eura po stanovniku :(

Znas sta HDZ kaze : nismo lagali, ispunili smo predizborna obecanja. I u pravu su. Nikad nisu rekli kako ce to sve skupa izvest ;)

Citat:
henrik:
Ne bih da vas ometam u političkim raspravama, ali ja na ovo s***** gledam čisto sa praktične strane :( - to praktično znači da dolazi kraj mojim nadama da ću u jebenoj Srbiji bilo kakvu e-transakciju moći da obavim pod OS-om koji koristim i iz browsera koji preferiram - od dvadesetak raznih browsera koji postoje, ja sam osuđen na onaj koji je na mojoj platformi napušten u verziji 5.5.

Da budem plastičan - zamislite da Vlada Srbije potpiše ugovor sa Toyotom, i to u vezi recimo Yarisa. I onda sve garaže u gradu srede tako da knap odgovaraju njegovim dimenzijama. Yaris je nesporno kvalitetan auto, ali ja vozim Krajslera, i nema šajbne da ga uparkiram u javnu garažu. I to bi neko trebalo da mi predstavi kao nemonopolsko i uobičajeno ponašanje.

To samo pokazuje kako smo ovde osuđeni na skidanje gaća zbog korumpiranih političara - neka mi neko upućen nabroji par banaka u razvijenom svetu (gde se isto potpisuju strateški ugovori sa Microsoftom), koje imaju sve aplikacije napisane isključivo za korišćenje kroz Internet Explorer.

U pravu si 100%! Ja cu jos jednom napomenut da je nasa vlada potpisala ugovor sa Microsoftom oko uvodjena e-porez aplikacije u mala i srednja poduzetnistva, i da taj mali i srednji poduzetnik mora imat Windowse da bi prijavio porez! A zasto? Zasto to nije web-aplikacija, pa da covjek ima izbor sta ce koristit u vlastitoj firmi. Dobio sam kao odgovor na ovo : nikom nije Microsoft kruh nasusni, niko ga ne tjera da koristi e-porez. OK. Onda ti fino batali tog svog Chryslera, pa ako mrzis Yaris, nemoj uopce vozit auto. Nego pjeske ili biciklom.

Banke ovdje imaju potpisane ugovore o partnerstvu sa raznoraznim firmama. ZABA ima sa IBM-om i Sun-om, PBZ sa Microsoftom. Zar mislis da njihove e-aplikacije se vrte na Javi ili win32 rjesenjima ;) Ne, nego fino web-aplikacija, pa svatko moze sa svakim pametnijim komadom elektronike da im pristupi.
[ MladenIsakovic @ 03.05.2006. 00:27 ] @
Citat:
z@re: Ma jel Slusaj, ovdje je HDZ prije par godina rekao : bit cemo do 2007 ili '09 u EU, zavrsit cemo autocestu, sredit cemo turizam. I bit cemo dotad u EU, zavrsili smo autocestu, i sredio se turizam. Samo cemu sada graja protiv HDZ-a ovdje : u EU ulaze tako da lizu an*lni otvor svakome, prodaju kako ih volja. Oko autoceste je bilo toliko afera o korumpiranosti, lobisticki potpisanim ugovorima sa Behtelom, dovodjenjem radne snage iz istocnih zemalja (uz nezaposlenost Hrvatske od 10%). Turizam je sredjen, otoci su rasprodani strancima, hoteli isto. Vanjski dug Hrvatske je 46 milijardi eura. Sta bi ti izaslo oko 10,000 eura po stanovniku

Pa mi se ovde slažemo apsolutno. I ovde u Srbiji je ista stvar.

Citat:
Znas sta HDZ kaze : nismo lagali, ispunili smo predizborna obecanja. I u pravu su. Nikad nisu rekli kako ce to sve skupa izvest

Dobro, ti sad malo karikiraš, ali svi oni se predstavljaju poštenjačinama i rodoljubima, i onda kradu i otimaju.
Mogu reći, što se tiče ovog tvog posta, slažem se u svemu sa tobom, potpuno.

Citat:
bojan_bozovic: Mozda da je Sun uskocio sa resenjem Solaris+Java Desktop da bi bio srecniji? Ili Apple sa OSX? Isto je na kraju bre. Radi se o tome da neko zaista treba da odgovara i za dil sa MS koji nije dao rezultate, i za satelite... korupcija cista, gori smo od Nigerije, jer ministar potpisuje nakon sto mu se u dzep stavi debela koverta (u principu, ne impliciram nikakvu vezu sa MS ili satelitima), a to sami moramo ukloniti.

Nije bitno ko bi sve uskočio, ja se ne bunim u ovom slučaju ni protiv Microsofta ni bilo koje druge kompanije, već u skladu sa temom kritikujem način rada vlade ove zemlje. Možda bi Microsoft i ponudio bolje rešenje od ostalih, nisam ja apriori protiv MS-a u ovom slučaju, već sam protiv načina na koji je donesena odluka da to bude Microsoft!
Gde je tender?
Ko se sve prijavio i dao ponudu?
Koji su kriterijumi za dobijanje posla?
Ko je odlučio, na osnovu čega?

itd...
[ z@re @ 03.05.2006. 03:21 ] @
Citat:
MladenIsakovic:
Dobro, ti sad malo karikiraš, ali svi oni se predstavljaju poštenjačinama i rodoljubima, i onda kradu i otimaju.
Mogu reći, što se tiče ovog tvog posta, slažem se u svemu sa tobom, potpuno.

Ne, ne karikiram. Kad im se napomenu sve te grozote, onda se oni pocnu izvlacit nekakvim politickim pandanom technobabblea. Ali, kad ih se napadne ostro, npr. u talk-showovima, kazu ovo sta sam ja napisao gore.

OK, sad oko Microsoft->Beograd. Da li je postojao javni natjecaj? Da li je itko imao uvid u specifikacije natjecaja? Ako je postojao natjecaj, tko je bio u igri osim MS-a? Od kojih ljudi je bio sacinjen odbor za donosenje odluka? Moja pitanja, pa molim kolege iz Windows tabora koje toliko zustro brane ovaj potez Beograda da mi odgovore na ova pitanja, ako mogu izvuc te informacije odnekud.

Ako se vidi da je odbor bio sacinjen kako od strucnjaka iz podrucja managementa, tako i strucnjaka iz podrucja informatike, i ako se vidi da je izaslo nekoliko firmi na natjecaj, da je MS-ova ponuda bila najpristupacnija sagledavajuci faktore iz specifikacije natjecaja, onda super, i hvalevrijedan potez Microsofta koji ce na najpovoljniji nacin za Srbiju ucinit tu informatizaciju. Ja imam svoje misljenje oko tog "posla", samo to misljenje je bazirano na nekim drugim primjerima i iskustvima, pa cu ga zasad zadrzat za sebe, dok netko informiran ne odgovori na gornje upite.
[ Not now, John! @ 03.05.2006. 10:27 ] @
Citat:
z@re: Da li je postojao javni natjecaj? Da li je itko imao uvid u specifikacije natjecaja? Ako je postojao natjecaj, tko je bio u igri osim MS-a? Od kojih ljudi je bio sacinjen odbor za donosenje odluka? Moja pitanja, pa molim kolege iz Windows tabora koje toliko zustro brane ovaj potez Beograda da mi odgovore na ova pitanja, ako mogu izvuc te informacije odnekud.

Pošto degojs diplomatski izbjegava odgovor, probaću ja da odgovorim.
Natječaja (tendera) nije bilo ni u BiH. Jednostavno jedan dan otvoriš dnevne novine i pročitaš da je premijer potpisao ugovor o partnerstvu sa MS. Niti je poznato da li premijer koristi računar, koliko je računarski pismen, ko je odlučivao, niti znaš stavke ugovora...
Istina, da je raspisan natječaj, nisam siguran da bi se prijavio neko drugi pored MS-a. Možda bi neki fakultet izašao sa prijedlogom o korištenju (bar dijelom) slobodnog softvera, npr. korištenju OOo umjesto MS Office, ali poznajući stanje na Banjalučkom ETF, i to je malo vjerovatno.
Još jedan razlog zašto se niko osim MS-a ne bi prijavio je to što je trenutno skoro sav softver ilegalan i niko nema pojma da postoji alternativa (bar ne tako jeftina). Zbog toga trenutno ne postoji ni jedna komercijalna firma koja prodaje slobodan softver i pruža uslugu tehničke podrške. Za nekoliko godina, kada (nadam se) softver bude najvećim dijelom legalizovan, moći će se pojaviti ovakve firme koje bi konkurirale MS-u.
Bez obzira što je malo vjerovatno da bi se na natječaj prijavio neko pored MS-a, trebalo ga je raspisati (zbog transparentnosti) i oformiti agenciju sastavljenu od stručnjaka iz IT-a koja bi odlučivala o prednostima i manama ugovora.
[ random @ 03.05.2006. 11:52 ] @
Kao što već rekoh u drugoj temi, pre par dana sam preko sajta gradske vlade kao građanin poslao sledeće otvoreno pismo gradonačelniku Beograda.

Citat:
Vezano za skorašnje potpisivanje ugovora sa Microsoftom:

2001. je vlada Srbije sa istom tom firmom potpisala ugovor o strateškom partnerstvu, težak mnogo miliona dolara (cifra je skrivena od javnosti). Obećavan je projekat "e-governmenta", slično ovome što Vi navodite kao glavni razlog za saradnju sa Microsoftom. Nakon potpisivanja ugovora, e-government niko nije ni pominjao, a danas, 5 godina kasnije, ništa nije urađeno po tom pitanju. Po mom mišljenju, Microsoft se nije pokazao kao dobronameran i koristan partner vladi Srbije, što pokazuje i činjenica da je vlada ove godine odbila da ponovo napravi sporazum sa njima.

1) U tom svetlu, koji je razlog za ovu vašu odluku da zaključate informacioni sistem grada Beograda u tehnologiju koju kontroliše jedna američka firma?

2) Koje su bile druge ponude, i koje su alternative razmatrane?

3) Koliko novca građana će otići kancelariji Microsofta?

4) Gde građani mogu da na uvid dobiju tekst ugovora u celini?

Molim jasne i precizne odgovore, i unapred se zahvaljujem na istim.

-- Vladimir Vrzić

U ovoj raspravi nije toliko bitno da li je u pitanju Microsoft ili neka druga firma. Bitna pitanja su zašto se ne ulaže u domaće IT potencijale (makar oni bili bledi), i zašto proces usvajanja nekih rešenja nije transparentan za javnost, odnosno bolje je pitanje da li neki osmišljen proces odlučivanja o investiciji tu uopšte i postoji.

[Ovu poruku je menjao random dana 03.05.2006. u 12:53 GMT+1]
[ degojs @ 03.05.2006. 12:58 ] @
Citat:
Pošto degojs diplomatski izbjegava odgovor, probaću ja da odgovorim.

Ti mene pitaš zašto nije bilo javnog tendera za neki posao koji je vlada sklopila? Ne izbegavam ga, nego mi je smešno da se meni postavlja takvo pitanje. WTF?

Ko radi u toj kancelariji Microsofta? Slovenci?

[Ovu poruku je menjao degojs dana 03.05.2006. u 13:59 GMT+1]
[ z@re @ 03.05.2006. 13:39 ] @
Citat:
degojs: Ti mene pitaš zašto nije bilo javnog tendera za neki posao koji je vlada sklopila? Ne izbegavam ga, nego mi je smešno da se meni postavlja takvo pitanje. WTF?

Ko radi u toj kancelariji Microsofta? Slovenci?

[Ovu poruku je menjao degojs dana 03.05.2006. u 13:59 GMT+1]

Koliko ja znam, ti i Ivan ste udarili po "who's your daddy now", "ostavite price iz balkanskih kavana". Ja od pocetka diskusije govorim da taj ugovor nije isao pravim tijekom (natjecaj, tender), nego da je dosao mudrijas i potpisao ga. degojs, nemoj ti mene krivo shvatit - isto bi ja reagirao da su u pitanju IBM ili Novell. Da tek tako netko dodje, potpise, i dovede ih, bez da se raspise natjecaj, sagledaju alternative. To jednostavno nije u redu.

Citat:
random: Kao što već rekoh u drugoj temi, pre par dana sam preko sajta gradske vlade kao građanin poslao sledeće otvoreno pismo gradonačelniku Beograda.

U ovoj raspravi nije toliko bitno da li je u pitanju Microsoft ili neka druga firma. Bitna pitanja su zašto se ne ulaže u domaće IT potencijale (makar oni bili bledi), i zašto proces usvajanja nekih rešenja nije transparentan za javnost, odnosno bolje je pitanje da li neki osmišljen proces odlučivanja o investiciji tu uopšte i postoji.

[Ovu poruku je menjao random dana 03.05.2006. u 12:53 GMT+1]

Mislis da ces dobit suvisli odgovor od gradonacelnika? Prije mislim da ces dobit ono politicki; govori puno, nije kazao nista. Mogli ste vi Beogradjani iz kruga ETF-a, i slicnih ustanova, organizirat malu online ili nekakvu peticiju, da se vidi da ima interesa za ovo pitanje. Slazem se s tobom i oko drugih firmi, sto sam napisao i gore u postu. Treba javnost imat na uvid tocno sta se radi iz njihovog djepa, s parama poreznih obveznika.

I sto kaze Not now John, problem je i ogroman stupanj piratije. Kad se radi renoviranje neke zgrade ili izgradnja nove, vecina ljudi iz tog grada zna koja firma je gradi, koje firme su mogle pristupit na tender, i jeli to bas sve napravljeno po zakonu ili nije. Medjutim - vecina populacije HR i SCG je i dalje informaticki nepismena. Oni koji jesu, tuzno je da ne vide dalje od Microsofta. To je direktna posljedica piratije, sto ljudi jednostavno ne znaju da postoje i ne-MS rjesenja, pa makar ih nitko ne koristio. Ne postavlja se pitanje koji OS imas nego koji Windows imas. Sad je vijest da MS radi taj IS sustav za Beograd, i kladim se da 80% ljudi u Beogradu direktno povezuje u glavi Kompjuter<->Microsoft, i ne znaju ni za druge firme, i alternative. Od onih preostalih 20% sto znaju za alternative, siguran sam da ih pola nije briga, a od ovog ostatka da je polovica spremna nesto i napravit. Dakle 5% gradjana tog grada. Sta je jako malo.

Eto, i problem je sta su kompjuteri i danas za neke ljude Star Trek, da ne govorimo o fobijama od istih i slicno. Pucanstvo nije kompjuterski obrazovano, dakle oni nikako ne mogu reagirat na ovakve poteze uprava i Vlada. Da su u pitanju teme o kojima se diskutira u "balkanskim kafanama" poput gradjevine, vojske, ne znam cega, vidjeli bi kako bi se digla hajka da netko docuka da nije bilo natjecaja.
[ mulaz @ 03.05.2006. 13:45 ] @
@henrik & co.

Inace sam Srb ali zivim u Sloveniji vec ceo svoj zivot (18g), i ove godine zavrsavam gimnaziju (sad ce matura uskoro). U sloveniji sistem mature ide 3 obavezna rpedmeta (matematika, materni jezik i 1 strani jezik) + 2 izborna predmeta. Ove godine koliko znam prvi put je uvedeno, da moze prijava na maturu da se ispuni preko kompjutera (mislim da na sajtu Min. za Skolstvo.. nemam sad link). Naravno.. u Firrefoxu ne radi, a ako pogledate levo pod nick vidite da sam na linuxu i nemam ni najmanje tendencije da se prabacim na windows. Isto vazi za izborne predmete u osnovnoj skoli (9-godisnjoj), IE only.

Nije ni u sloveniji sve tako lepo kako mozda izgleda iz daleko, dosta vece plate negu u drugim zemljama ex-yu etc. Kila hleba u merkatoru u sloveniji (obican, beo hleb, medju jeftinijim) kosta oko 400sit (1,7eur).
[ ventura @ 03.05.2006. 13:59 ] @
Citat:
z@re: Mislis da ces dobit suvisli odgovor od gradonacelnika? Prije mislim da ces dobit ono politicki; govori puno, nije kazao nista. Mogli ste vi Beogradjani iz kruga ETF-a, i slicnih ustanova, organizirat malu online ili nekakvu peticiju, da se vidi da ima interesa za ovo pitanje. Slazem se s tobom i oko drugih firmi, sto sam napisao i gore u postu. Treba javnost imat na uvid tocno sta se radi iz njihovog djepa, s parama poreznih obveznika.

Čemu peticije i prazna priča?

Ta pametna ekipa sa ETF-a ili odakle god već treba da se skupi i organizuje u malu firmu/organizaciju koja će gradu Beogradu ponuditi bolje i jeftinije rešenje od Microsofta.

Citat:
z@re:
To je direktna posljedica piratije, sto ljudi jednostavno ne znaju da postoje i ne-MS rjesenja, pa makar ih nitko ne koristio. Ne postavlja se pitanje koji OS imas nego koji Windows imas. Sad je vijest da MS radi taj IS sustav za Beograd, i kladim se da 80% ljudi u Beogradu direktno povezuje u glavi Kompjuter<->Microsoft, i ne znaju ni za druge firme, i alternative. Od onih preostalih 20% sto znaju za alternative, siguran sam da ih pola nije briga, a od ovog ostatka da je polovica spremna nesto i napravit. Dakle 5% gradjana tog grada. Sta je jako malo.

To što je Microsoft kontaktiran da uradi IS za upravu grada, to je verovatno zbog toga što su pre par godina svi raćunari licencirani pod windowsom, pa bi bilo malo glupo da sad neko kaže puj pike ne važi, aj sad da mi svi lepo pređemo na linux...

Kako si sam lepo rekao, nek ta vesela i sjajnobajna ekipa free as in beer naučnika/filozofa sa ETF-a i drugih relevantnih institucija umesto da organizuje peticije, neka naprave jednu kvalitetnu studiju izvodljivosti izrade informacionog sistema za grad Beograd, sve sa konkretnim ciframa, pa se onda sa tim konkretnim dokumentom izađe u javnost i ako ispadne da su nas iz gradske uprave pokrali, i ako se pokaže da je Microsoft rešenje loše i skupo, ja ću prvi da podržim tu veselu ETF ekipu u implementaciji Linux IS-a u gradsku upravu... A do tada... Molim za tišinu... Bolje energiju da iskoristite na pisanje studije izvodljivosti umesto za prazna razglabanja...
[ random @ 03.05.2006. 14:02 ] @
Koja je to ekipa o kojoj pričaš?
[ ventura @ 03.05.2006. 14:12 ] @
Pa ista ekipa koja bi se skupljala da pravi kojekakve peticije... Nek tu svoju energiju upotrebe umesto za peticije, da naprave konkretnu studiju izvodljivosti, odnosno dokument sa kojim se gradska vlada može saterati u ćošak, ukoliko je to što linux ekipa tvrdi - tačno.
[ random @ 03.05.2006. 14:44 ] @
Ček, pričaš o hipotetičkoj ekipi Beograđana (koju je pomenuo z@re, koji ne živi u Srbiji, i verovatno ne poznaje lokalne prilike) koja bi potpisivala nekakvu peticiju? Imam predlog: ajde da se držimo teme, i konkretnih ljudi, da ne pričamo prazne priče o nekim fiktivnim organizacijama i grupacijama.

@z@re: potpisivana je peticija 2001-e, kada je vlada Srbije potpisivala taj famozni sporazum, ali to nije imalo efekta, pa čak ni nekog značajnijeg odjeka u medijima.

[Ovu poruku je menjao random dana 03.05.2006. u 15:46 GMT+1]
[ degojs @ 03.05.2006. 17:07 ] @
Citat:
Koliko ja znam, ti i Ivan ste udarili po "who's your daddy now", "ostavite price iz balkanskih kavana". Ja od pocetka diskusije govorim da taj ugovor nije isao pravim tijekom (natjecaj, tender), nego da je dosao mudrijas i potpisao ga. degojs, nemoj ti mene krivo shvatit - isto bi ja reagirao da su u pitanju IBM ili Novell. Da tek tako netko dodje, potpise, i dovede ih, bez da se raspise natjecaj, sagledaju alternative. To jednostavno nije u redu.

Pa i u Minhenu je prihvacena ponuda IBM-a sa Linuxom koja je, poznato je dobro, bila znatno skuplja od Majkrosoftve ponude. Dzaba im sto je bio tender, zar ne?

Mozda su ovi nasi resili da odmah dogovore posao direktno sa MS-om kako ne bi prosli kao ti u Minhenu :))))

[Ovu poruku je menjao degojs dana 03.05.2006. u 19:00 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 03.05.2006. 18:21 ] @
@ventura

Nece tu ni studija izvodljivosti da pomogne ;-)

@degojs

Svoj cinizam mozda da usmeris na nesto drugo, ovo tebe ne pogadja u Kanadi.
[ tdjokic @ 03.05.2006. 19:26 ] @
Citat:
degojs: Pa i u Minhenu je prihvacena ponuda IBM-a sa Linuxom koja je, poznato je dobro, bila znatno skuplja od Majkrosoftve ponude. Dzaba im sto je bio tender, zar ne?

Mozda su ovi nasi resili da odmah dogovore posao direktno sa MS-om kako ne bi prosli kao ti u Minhenu :))))

Degojs, karikiras. Minhen nije odustao od prelaska. To je pilot projekt, niko ne zeli da ispadne majmun i da se zalece. Prvo kasnjenje je bilo zbog onih tuzbi oko patenata a sada se projekt nastavlja, uz odredjene modifikacije. Zar je to lose?

Osim Minhena, tu je i Bec a i jedan grad u Norveskoj. Nesto previdjas Juznu Koreju - Ministarstvo odbrane, posta i jos nesto i - naravno, sukob sa MS-om.

Sto se cena tice, zna se o cemu se radi i to su u Minhenu rekli. Uostalom, mislim da je na pocetku i MS bio realno skup pa je posle spustao kad je video da su ovi zaista krenuli ozbiljno.

z@re, gresis - nije nas narod "informaticki nepismen" nego "samo" nepismen! Sam si rekao sta su uradili u Trogiru (kao oni Talibani u Afganistanu - raketnim bacacem na statue Bude).
[ degojs @ 03.05.2006. 19:45 ] @
O čemu se tu u stvari radi, o kakvom mogućem tenderu pričate? Ako je grad rešio da legalizuje Windowse i ostali softver, šta tu ima da se radi tender?

Pa Windows je u vlasništvu Microsofta, zar ne? Kako bi se tu neko drugi i prijavio da dobije pare za npr. Windows i Office?

Ako može objašnjenje..?

Možda ono: MS ponudi Windows za $100, a random isti Windows valja za $2.5? ;)

[Ovu poruku je menjao degojs dana 03.05.2006. u 21:20 GMT+1]
[ degojs @ 03.05.2006. 20:13 ] @
Evo ga:
http://www.elitesecurity.org/t...e-moguce-prodati-licencu-za-XP

Eto. Tu imaju sve potrebne informacije u vezi mogućeg tendera Windowsa :)

Evo koju je cenu postigao Đole na tenderu za Win i Office:
Citat:
Pa 250din je bio windows + 250 din office xp, ali smo se nasli na 450 din...

Eee, sad bi i grad trebao tako na tom tenderu? Pa onda da bude:

Citat:
Kakav ugovor, kakvi papiri mene su znaci zajebali_... dali mi na buvljaku windows i na kutiji pise seriski broj (znaci original), kako sad trebaju neki papiri ? A tezga bas lepo izgleda profesionalno sto se kaze ima covek puno tih programa i to..... nebi me valjda tako zajebali_....

Ako su me stvarno zajebali_ odama zovem majkrosoft da im javim da imam nelegalan windows pa da vidi koga ce on da zezne.... nekga ga onda oni jure.....

[Ovu poruku je menjao degojs dana 03.05.2006. u 21:18 GMT+1]
[ tdjokic @ 03.05.2006. 20:46 ] @
Citat:
degojs: O čemu se tu u stvari radi, o kakvom mogućem tenderu pričate? Ako je grad rešio da legalizuje Windowse i ostali softver, šta tu ima da se radi tender?

Pa Windows je u vlasništvu Microsofta, zar ne? Kako bi se tu neko drugi i prijavio da dobije pare za npr. Windows i Office?

Bravo! Najzad da neko jasno, glasno i javno prizna da MS ima 100% svetski monopol na IT podrucje, sto nije uspelo cak ni popovima! Jedina konkurencija im je ona nasa RRA, ali necemo sad o tome (znate ono: na nase odluke NEMA pravo zalbe, a ni onaj ko nas je postavio ne sme nam nista, jer bi onda ispalo da nismo nezavisno telo)

Ovo je ne samo jedinstven slucaj monopola vec i poslovnog modela, kao kad bi automobile prodavala iskljucivo sama, jedina, fabrika. He, he, he - Boga mozete da birate, ali Bilija ne, on je iznad Boga!
[ degojs @ 03.05.2006. 21:01 ] @
Tender za Windows:

z@re: kod mene košta $1, ali nema ćirilice. Može i da crkne jednom iz čista mira, a onda ću da vam prodam za $1 inače besplatni BSD (čitaj: radićete još manje).

bojan: kod mene košta $1, ali ako vaš sledeći kompjuter neće biti PC (čitaj: radićete još manje), onda može i za $0.99.

random: kod mene košta $1, ali dobićete (čitaj: radićete još manje) i 1,000 pesmica u ogg formatu i još podešen jabber za Srbiju.

Mladen: mrš' u materinu i MS i EU i Rimsko carstvo i Slovenci (čitaj: radićete još manje). Kod mene Windows košta u dinarima. $1.

xtraja: kod mene košta $1. Ali odma' da se razumemo: BSOD svakih 5 minuta i mreža ne radi (čitaj: radićete još manje).

tomo: kod mene košta $1 i nije Windows (čitaj: radićete još manje), a inače je besplatno. Ne mogu ni sam da kažem šta je tačno u pitanju i ja evo baš razgledam distro-watch.

VRider: kod nas Windows XP N košta $2. Mi smo iz Pirot.

Eto.

Stvarno Microsoft ne bi imao šanse..

[Ovu poruku je menjao degojs dana 03.05.2006. u 23:32 GMT+1]
[ z@re @ 03.05.2006. 21:42 ] @
Citat:
degojs: Tender za Windows:

z@re: kod mene košta $1, ali nema ćirilice. Može i da crkne jednom iz čista mira, a onda ću da vam prodam za $1 inače besplatni BSD (čitaj: radićete još manje).

Prcas ti malo, a? Neeee, Windowsi su SAVRSEN operativni sistem, nema sanse da je do njih ako puknu. Daj molim te, to su price Windows trollova, svakom sistemu se moze nesto desit. Ja sam sve to fino argumentirao, napisao da ja nemam nikakvu mrznju prema tom operativnom sistemu, da mi sluzi. A iz ovog tvog ispada da sam ja poceo koristit BSD kad su mi pukli Windowsi, a to je neistina. Koristim ga odavno.

@random : I ocekivao bih da peticija nema utjecaja. Jer ljudi ne znaju sta je to kompjuter a sta je to Microsoft, tako da odjeka u javnosti neces imat. Kazem ti - da je u pitanju neka od standardnih tema poput gradjevine ili vanjske politike, gdje svaki seoski lola ima svoje misljenje i svoju geni-faking-jalnu ideju za rjesavanje problema, dobio bi odjek.

@tdjokic : Grijesis ti druze ;) Ti u Afganistanu su rusili Budu iz ekstremistickih vjerskih poriva, a ovi vamo sjebaju ono na sta gledaju kao svoje, kao svoju kulturnu bastinu. A mozda i ne gledaju, u pitanju su vlaji, tako da...
[ z@re @ 03.05.2006. 21:46 ] @
Uf uf uf...nevidjeh glavni degojsov argument : "radit cete manje". Cekaj sekund, na sta se svodi posao cinovnika u gradskoj upravi za racunalom?

1. Uredski paket
2. Internet
3. Uredski paket
4. Internet
5. Uredski paket
6. Internet
.
.
.
.
.
1883. Uredski paket
1884. Internet.

Koliko ja vidim, to bi i QNX mogao obavit :) OpenOffice, jeste da je MSOffice i dalje dosta napredniji, al njima to ne treba, sigurno. I nemoj sad da trollujes, jer cu ti izvuc tvoje rijeci gdje ti govoris kako je Linux skroz OK za nezahtjevnog desktop korisnika. Sta su ovi u upravi BG, a? Oni spajaju kamere preko IEEE1394, koriste neke specijalne uredjaje? Ma daj...
[ Ivan Dimkovic @ 03.05.2006. 22:07 ] @
Evo mene posle kratke pauze, trenutno u Skandinaviji - pa je malo doslo do zastoja u odgovorima...

Citat:
z@re

@Ivan i degojs. Vas dvojica znate dosta o politici, sve to stoji. No gledate iz perspektive zitelja zapadnih, razvijenih drzava. Gdje se jako dobro cijeni svoje i gdje se potice domace gospodarstvo i ekonomija. Pustimo momenat Microsoft na miru. Ja sam okrenuo ovu temu na politicku stranu, jer znam kakve budalastine potpisuju nasi politicari sa stranim drzavama i stranim firmama, van IT branse. Evo ovako, samo par primjera od njih 1000. :

- u Hrvatskoj ne postoji nijedna domaca banka. Zagrebacka, PBZ, Splitska...sve je to pod strancima.
- Hrvatska je potpuno rasprodala svoje otoke, energetske infrastrukture, telekom, sve bitnije drzavne firme strancima
- Izmedju cetiri velika stambena kvarta u Splitu se gradi novi akademski campus, iako VB Lora zjapi prazna, ogromna, sa svom potrebnom infrastrukturom. Ne, tamo se ne smije, iako vojska ide van. Tamo ce doc NATO i Amerikanci. Okej, vise od polovice Hrvata zeli u EU. No nitko nije ispisao javni referendum zele li Hrvati u NATO. Ja ne zelim, i vjerujte mi, nezeli vise od 70% drzave sigurno. Mislim, sama pomisao da ce mi se sin sutra borit za "slobodu i demokraciju" negdje u Tadjikistanu ili Gabonu je odvratna.

Hajde lepo ovako, ovo gore je upravo primer onoga o cemu ja govorim - kafana pa to ti je.

Hajdemo jedno po jedno:

Citat:

Ja pak mislim da bi zitelji "zapadnih zemalja" i zitelji Srbije trebali da gledaju isto - jer je realnost ista za sve nas, gde god se nalazili. To sto su mnogi u Srbiji navikli da kukaju je problem sasvim druge vrste, i to ne znaci da je njihov pogled uopste validan u nekom globalnom stanju stvari.

Sto se Hrvatske tice (a sve ovo vazi i za Srbiju)...

1. Nema hrvatskih banaka - pa nema... dok se svet razvijao, Hrvatska, Srbija i Bosna su se bavili necim drugim na zalost svih nas ovde - sada posto su svi manje-vise (neki boga mi i vise) propustili odredjene godine, pokazali su se daleko ekonomski slabijim u odnosu na zapadne susede - pa je i logicno da zapadni susedi imaju vise finansijskih institucija jer, vidi, imaju i mnogo vise kapitala. Osim toga, mnoge banke koje su bile prodate strancima su privatne - a prodate su jer se to vlasnicima , eto, isplati - a posto su vlasnici, imaju puno pravo raspolaganja nad svojom imovinom - recimo Delta Banka u Srbiji.

2. Hrvatska je rasprodala svoje otoke, itd... - well, zemlja po otocima i jeste na prodaju - evo ja sutra mogu da kupim koliko god hocu neke zemlje u Spaniji ako imam pare, po cemu je to Hrvatska ili Srbija specijalna pa ne mozes da kupis stvari po njoj?

3. NATO i tralaa - nisi li primetio da je kvalifikovana vecina glasala za neke stvari u Tvojoj zemlji? Glasala za Ustav - e pa vidis, ti dokumenti tvojoj drzavi daju legalnu mogucnost da donese odluke u tvoje ime - ukljucujuci i tu o NATO-u - sledeci put kad se bude modifikovao ustav, gradjani bi trebalo da obrate vise paznje na tekst. Eto kako se u EU nije usvojila ona baljezgarija koju su pokusali da proture kao Ustav - ljudi eto imaju osecaj za realnost i ne glasaju "jednoglasno" lozeci se na PR politicara.

Sto se Tendera i Beograda tice - nije prekrsena tenderska obaveza, jer bi se sigurno politicki oponenti vec sladili nad tim. Nisi primetio da je Srbija, a verovatno i Hrvatska, konstantno krsila IPR kompanije Microsoft i morala je nekako, bar na odredjen rok - da legalizuje bazu svog softvera - inace bi dosla u situaciju da bude potpuno blokirana ako bi Microsoft podneo tuzbu relevantnim organizacijama.

Microsoft licence su izdate na odredjeno vreme - niko Srbiji a ni Hrvatskoj ne brani da razviju svoja resenja i za 3-5-10 godina oteraju Microsoft dodjavola - ali, potpuno je neralno ocekivati da su Srbija i Hrvatska u stanju da u roku manjem od 3 godine zamene postojece MS instalacije Linuxom - a sta da se radi u medjuvremenu? Papir i olovka?

Tako da je vise nego jasno da je potreba za tenderom u ovom momentu potpuno besmislena - tender ce biti potreban kada se bude menjala oprema koja je vec u upotrebi.
[ Not now, John! @ 03.05.2006. 22:16 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nisi primetio da je Srbija, a verovatno i Hrvatska, konstantno krsila IPR kompanije Microsoft i morala je nekako, bar na odredjen rok - da legalizuje bazu svog softvera - inace bi dosla u situaciju da bude potpuno blokirana ako bi Microsoft podneo tuzbu relevantnim organizacijama.

Microsoft licence su izdate na odredjeno vreme - niko Srbiji a ni Hrvatskoj ne brani da razviju svoja resenja i za 3-5-10 godina oteraju Microsoft dodjavola - ali, potpuno je neralno ocekivati da su Srbija i Hrvatska u stanju da u roku manjem od 3 godine zamene postojece MS instalacije Linuxom - a sta da se radi u medjuvremenu? Papir i olovka?

Da, ovo stoji u potpunosti.
[ degojs @ 03.05.2006. 22:20 ] @
Citat:
Koliko ja vidim, to bi i QNX mogao obavit

Odlična ideja, mada pošto ga čak ni ti ni bojan ne koristite (bar niste priznali javno :), mislim da ipak otpada.. :-)))

Citat:
Cekaj sekund, na sta se svodi posao cinovnika u gradskoj upravi za racunalom?

Zaboravio si da možda ima poneka aplikacija (kao ona što ti reče za Hrvatsku), poneki Excel/VBA kod i slično.. što radi samo na Windowsu/MS Office..? Možda ima neka baza u Accessu (sve sa VBA)?

I sve to treba prebaciti.. i to će sve da bude garantovano jeftinije, očas posla :) Evo, vidite kako ide jednostavno u Minhenu.. :)

Da ne ponavljam što je Ivan već rekao..

Hehehe, QNX :))

[Ovu poruku je menjao degojs dana 03.05.2006. u 23:23 GMT+1]
[ zi:: @ 03.05.2006. 22:40 ] @
Citat:
Nisi primetio da je Srbija, a verovatno i Hrvatska, konstantno krsila IPR kompanije Microsoft i morala je nekako, bar na odredjen rok - da legalizuje bazu svog softvera - inace bi dosla u situaciju da bude potpuno blokirana ako bi Microsoft podneo tuzbu relevantnim organizacijama.

Jedno je legalizacija nelegalnog softwarea, jedno je razvoj e-government i visoko efektnih IT projekata. A potpisani su ugovori pre pet godina za oba. Zasto ti ugovori nisu obnovljeni ove godine? Izgleda da su ti IT projekti bili previse efektni, pa nije bilo potrebe za obnavljanjem ugovora.
[ MladenIsakovic @ 03.05.2006. 22:54 ] @
Citat:
degojs: Tender za Windows:

bojan: kod mene košta $1, ali ako vaš sledeći kompjuter neće biti PC (čitaj: radićete još manje), onda može i za $0.99.

random: kod mene košta $1, ali dobićete (čitaj: radićete još manje) i 1,000 pesmica u ogg formatu i još podešen jabber za Srbiju.

Mladen: mrš' u materinu i MS i EU i Rimsko carstvo i Slovenci (čitaj: radićete još manje). Kod mene Windows košta u dinarima. $1.

xtraja: kod mene košta $1. Ali odma' da se razumemo: BSOD svakih 5 minuta i mreža ne radi (čitaj: radićete još manje).

tomo: kod mene košta $1 i nije Windows (čitaj: radićete još manje), a inače je besplatno. Ne mogu ni sam da kažem šta je tačno u pitanju i ja evo baš razgledam distro-watch.

VRider: kod nas Windows XP N košta $2. Mi smo iz Pirot.

Eto.

Stvarno Microsoft ne bi imao šanse..

[Ovu poruku je menjao degojs dana 03.05.2006. u 23:32 GMT+1]

E degojs, 'ajd malo odjebi, znaš.. I onako si se svima već više popeo na qrac. Lupetaš i vređaš zato što nemaš šta da kažeš. Vidiš da je u Srbiji totalna kaubojština, ali nećeš to da priznaš, zato što je u pitanju tvoj ljubljeni MS. Da je u BGD-u potpisan ugovor sa IBM-om sa rešenjem na linuxu, na ovakav način, ti bi prvi osuo "Milošević se vratio, nema 'leba ni pameti, itd..."
Zato, uživaj u lepoj Kanadi, kad ti Bog dao, nađi ženu ili ljubavnicu, piši pesme, igraj balet, i obavezno poseti svog terapeuta, vidi se da odavno nisi išao.
[ degojs @ 03.05.2006. 23:03 ] @
Citat:
Vidiš da je u Srbiji totalna kaubojština, ali nećeš to da priznaš, zato što je u pitanju tvoj ljubljeni MS

Legalizacija softvera je korak ka manje kaubojštine, tako da ne znam što se žališ i protiviš..

A ko lupa, e pa ne znam. Nisam još čuo da se radi tender za legalizaciju Windowsa, bilo gde. Imaš neki primer? Kako bi to izgledalo? Ko tu treba još da naplati Windows osim Microsofta?

Citat:
Da je u BGD-u potpisan ugovor sa IBM-om sa rešenjem na linuxu, na ovakav način, ti bi prvi osuo "Milošević se vratio, nema 'leba ni pameti, itd..."

Gde sam to napisao? Nemoj da izmišljaš.. ŠBBKBB..

P.S.
A ako ti je život težak, izvini, ali nije to ničiji problem nego tvoj. Mislim, ostalima je lako? I da, što se Kanade tiče, pa brate, mogao sam i ja da ostanem tamo i da kukam na sve živo.. Ja to gde sam nikad ne pominjem u takvom svetlu, nego baš ti i to uporno - tvoj problem onda. I da, otkud znaš, možda sam ja tamo tih godina prošao mnogo gore nego ti? Ali, nije toj priči ovde mesto.. Ako možeš pričaj na temu, a ako ne, zaobiđi me sa uobičajenim pričama. Ja se ne bunim ako ćeš ti mene da zezaš tipa degojs voli MS, degojs ovo MS ono.. Slobodno, de :) Ma možeš i da dobacuješ i za Kanadu, ne znam samo šta ti to znači..(ili bilo kome drugom, kakve to veze ima sa bilo čim).

I da, evo ti tu Ivana, žali mu se, žali se i Gojku i kome god hoćeš. Pa neka oni lepo kažu meni da više ne dolazim na ES i kraj priče. A ti onda udri do sutra kako je Slovenija miljenica zapada i ostalo.. I ne daj nikom da te zajebava zbog takvih priča.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 04.05.2006. u 01:30 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 03.05.2006. 23:58 ] @
A cela afera oko e-governmenta nije bitna? Koliko ja znam, nazivati legalizaciju softvera po Beogradskim opstinama "strateskim partnerstvom" je besplatna reklama (i to kakva!) Microsoftu, opet, suvise malo znam o tome sta je zaista uradjeno, a tragicno je sto je tako s obzirom da sam gradjanin Srbije, da bih mogao dalje komentarisati.
[ dr ZiDoo @ 04.05.2006. 00:06 ] @
Molim vas da se ne prozivate međusobno. To nema veze sa MS i Linuxom i blablbalba...
nemojte se ponašati kao najveći "redneci" i zadržite minimum kulture.

Uzgred diskusija je malo promašena. Mislim da za ovo sve uopšte nije bitno da li Windows može poslužiti kao kucaća mašina ili će to bolje da odradi Linux. Stvari koje se ovde navode su glupte, jako.

Zašto niko ne spominje dobre stvari ugovora? MS koliko se ja sjećam daje dobru tehničku podršku. To je jako bitno u velikim sistemima. Takođe sumnjam da će grad Beograd da plati svaki windows posebno ~200$.

Da li je jeftinije platiti MS-u pozamašnu sumu dolara za legalizaciju softwera koja obuhvata hrpu pogodnosti ili je jeftinije platiti edukaciju svih zaposlenih da koriste OpenSource software i platiti neku X firmu da radi support?

Još jednom po 1 000 000 put!
MOLIM VAS MANITE SE PRIČE DA LI JE BOLJE WINDOWS ILI LINUX KAO PISAĆI STROJ. I DA LI JE SIGURNIJI IE ILI MOZILLA.

*** usput svim zadrtim linux kiddijima, ev dok sam bio na kavi Ubuntu se odlucio sam updejtovati i xmms vise nece da se pokrene
[ random @ 04.05.2006. 00:21 ] @
Citat:
degojs: O čemu se tu u stvari radi, o kakvom mogućem tenderu pričate? Ako je grad rešio da legalizuje Windowse i ostali softver, šta tu ima da se radi tender?

degojs, softver u državnim ustanovama i javnim preduzećima je legalizovan još pre 5 godina. Ovaj ugovor nema veze sa tim. Zapravo, u debelom si off-topicu još od početka teme.
[ degojs @ 04.05.2006. 00:32 ] @
U toj vesti se upravo pominje legalizacija. Vest je inače sa B92.

A evo malo više:

Citat:

Znači, ne radi se samo o kupovini licenci pod najpovoljnijim uslovima – što ovaj ugovor obezbeđuje - već je ovim stvorena tehnička mogućnost da Microsoft, sa svojim lokalnim partnerima, kojih u Srbiji ima preko 400, realizuje projekat unapređenja i modernizacije informacionog sistema grada, na dobrobit, pre svega, građana.

„Mi samo do sada imali jedan zatvoren IBM sistem, a namera nam je da informacioni sistem grada otvorimo, razvijamo, i učinimo efikasnijim, kako bi građani lakše komunicirali sa administracijom”, rekao je tom prilikom gradonačelnik Bogdanović.

Opa, šta tu nije dobro?

Što su dobili mogućnost da kupuju licence pod najpovoljnijim uslovima (nigde ne piše da to ne uključuje i postojeći nelicencirani softver)? I da 400 lokalnih firmi sada ulazi u igru za dobijanje posla za grad?

Da grad "krene od nule" pa tako i da razmatra da li im uopšte treba Windows i MS rešenja, to koliko vidim niko ni ne pominje, već "razbijanje" upravo zatvorenog IBM sistema. A zašto nisu razmatrali da se oslobode od MS-a, to ne znam, ali verovatno što nemaju uopšte ni mogućnosti da to izvedu kao i ako su Windows i ostali postojeći softver već legalizovali, tek onda nemaju razlog da razmatraju bilo šta tog tipa "rešavamo se MS-a"..

Citat:
random:
Bitna pitanja su zašto se ne ulaže u domaće IT potencijale

Ko je u off-topicu, ti ili ja? Domaći potencijali ne mogu da rade rešenja za MS platformu? Koliko vidim, oni bi da prošire postojeću IT infrastrukturu (jer su možda realniji pa ne bi da menjaju sve - to je inače svojstveno za OSSovce: da izmišljate toplu vodu, tj. sve što već postoji, vi ćete da napravite iznova), a koju su dakle već platili, da "otvore" taj neki IBM sistem, a ujedno su dobili mogućnost da to urade povoljno i da lokalne firme uključe u buduće poslove?

Šta ti pričaš bre?

[Ovu poruku je menjao degojs dana 04.05.2006. u 04:29 GMT+1]
[ degojs @ 04.05.2006. 00:51 ] @
Indirektna dobit:

Podsetimo samo da je Microsoft svoj razvojni centar za Tablet PC, jedan od nekoliko Microsoftovih razvojnih centara koji postoje u svetu, pozicionirao upravo u Beogradu. To je bio i jedan od ključnih okidača za prestižnu nagradu koju dodeljuje magazin Foreign Direct Investment, kada je Beograd proglašen za jedan od Gradova budućnosti u Evropi.

[ cynique @ 04.05.2006. 01:19 ] @
Citat:
degojs: Indirektna dobit:

Podsetimo samo da je Microsoft svoj razvojni centar za Tablet PC, jedan od nekoliko Microsoftovih razvojnih centara koji postoje u svetu, pozicionirao upravo u Beogradu. To je bio i jedan od ključnih okidača za prestižnu nagradu koju dodeljuje magazin Foreign Direct Investment, kada je Beograd proglašen za jedan od Gradova budućnosti u Evropi.

Spomenimo još i da takovih centara izvan USA ima tek nekoliko. Zamislite - Silicijska dolina, Bangalaore, Cambridge i....Beograd! :D

Tako da su insinuacije tipa da "M$ još više pljačka ionako opljačkani narod" potpuno besmislene. Ako će ovaj potez gradskih otaca dugoročno utjecati na povećanje informatičke pismenosti masa, dotjek stranog investicijskog kapitala i redukciju piraterije - onda ga treba pozdraviti a ne se viktimizirati zbog "korumpiranih političara" i "kuverti ispod stola", jer toga je uvijek bilo i bit će u ovim balkanskim državicama bez obzira radilo se o MS, Sunu, IBM-u ili nekom linux vendoru.

Ja sve mjerim po učinku, a učinak ovdje sve samo NE smrdi na "take the money and run" strategiju.

Just my $1E-2 ..

[Ovu poruku je menjao cynique dana 04.05.2006. u 02:22 GMT+1]
[ degojs @ 04.05.2006. 02:43 ] @
Sad će da traži od gradonačelnika da zatvaraju i ruše taj centar..

Nek' ide neko da upali bager.. :)

[Ovu poruku je menjao degojs dana 04.05.2006. u 04:03 GMT+1]
[ zi:: @ 04.05.2006. 05:52 ] @
Ma sve je to lepo/krasno, niko ne spori dobre namere, cilj je plemenit, kao sto je vec receno. Medjutim, ja bih vise voleo da cujem sta je uradjeno, a ne sta ce se uraditi. Najlakse je spojiti par opstih mesta sa popularnim floskulama, a sta posle toga? Opstenarodno veselje? I 2001. je u ugovoru bilo lepih zamisli, dokle se stiglo sa realizacijom tih zamisli? Ne krivim ja tu nikoga (pa ni Slovence), samo pitam.

Svaka cast za development centar, to je definitivno pozitivna vest i daje dobar publicitet. Da li neko zna koliko ima zaposlenih u tom centru?
[ Ivan Dimkovic @ 04.05.2006. 06:19 ] @
Citat:
zi:
Jedno je legalizacija nelegalnog softwarea, jedno je razvoj e-government i visoko efektnih IT projekata. A potpisani su ugovori pre pet godina za oba. Zasto ti ugovori nisu obnovljeni ove godine? Izgleda da su ti IT projekti bili previse efektni, pa nije bilo potrebe za obnavljanjem ugovora.

There you go - eto, upravo to sto pricam, "legalizacija" je bio neophodan potez obezbedjivanja legalne dozvole za nesto sto se vec koristi, na odredjeni period. Ako ne bude potrebe za takvim stvarima u buducnosti, ugovor nece biti nastavljan i sve OK.
[ random @ 04.05.2006. 09:31 ] @
Citat:
degojs:
Ko je u off-topicu, ti ili ja? Domaći potencijali ne mogu da rade rešenja za MS platformu? Koliko vidim, oni bi da prošire postojeću IT infrastrukturu (jer su možda realniji pa ne bi da menjaju sve - to je inače svojstveno za OSSovce: da izmišljate toplu vodu, tj. sve što već postoji, vi ćete da napravite iznova), a koju su dakle već platili, da "otvore" taj neki IBM sistem, a ujedno su dobili mogućnost da to urade povoljno i da lokalne firme uključe u buduće poslove?

Šta ti pričaš bre?

Ne vredi da ti objašnjavam ako ne razumeš, a vidim iz tvog posta da ne razumeš, a ni ne čitaš postove već se, izgleda, rukovodiš nekim svojim predubeđenjima jer: a) niti sam ja igde pominjao OSS, b) niti sam pominjao da nešto od postojeće infrastrukture treba da se menja c) upravo sam mislio na to da i domaći "potencijali" mogu da rade rešenja bazirana na MS (ili Sun ili bilo kojoj drugoj) platformi. A pošto je postojeći softver već legalan, interesuje me za koji posao se tačno po ovom novom ugovoru angažuje Microsoft.

Probaj zaista da pročitaš šta ljudi pišu pre nego što kreneš da odgovaraš, ovako je malo besmisleno raspravljati se.
[ Gojko Vujovic @ 04.05.2006. 09:51 ] @
Ti si Vrziću zalutao na Advocacy ako si očekivao od Degojsa nešto smisleno. On je ovde da flejmuje.
[ random @ 04.05.2006. 10:23 ] @
Izgleda da je tako :o).
[ henrik @ 04.05.2006. 10:30 ] @
Ne, Degojs sve vreme priča jednu priču, koja je samo deo cele ove koja se razmatra, a namerno izbegava ono što je u stvari topic. Da, jeste sve na prodaju (i banke, i ostrva u Hrvatskoj, i sve živo), to je sve normalno, i jeste normalno da se potpisuju strateški ugovori sa MS i sličnim. Problem je kako se to radi, i kod nas i u okruženju. Tome i služe javni tenderi. Prosečan Hrvat nema pojma pod kojim uslovima je prodata neka banka ili Krk ili Vis ili ne znam šta, kao što ni prosečan Srbin ne zna pod kojim uslovima je prodata neka banka, pošto to niko ne objavljuje, i niko ne zna koliko je za to neki baja političar dobio u džep. Simple as that.

A ja sam samo naveo ono što me konkretno tišti u tom slučaju, a to je potpuno suluda varijanta da moram da koristim fuckin' IE da bih obavio bilo kakvu e-transakciju, i tu ne može da pomogne ni priča o potrebi legalizacije softvera u Srbiji, slobodnoj prodaji domaćih dobara i sličnih stvari, jer jednostavno nema nikakve veze sa time. To je 100% monopol.
[ bojan_bozovic @ 04.05.2006. 11:33 ] @
Kakav monopol kad je degojs rekao da je linux sasvim dobar za desktop, ma mora onda i e-cmmmerce sajtovi da rade!
[ degojs @ 04.05.2006. 14:04 ] @
bojane: za tebe je dobar i BSD kao desktop sistem, a kamo li multimedijalna makina kao Linux (kombinaciju sa CrossOver Office da ne pominjemo). Posluzice tebi i QNX, pitaj z@reta.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 04.05.2006. u 15:35 GMT+1]
[ degojs @ 04.05.2006. 14:19 ] @
Citat:
random:
Ne vredi da ti objašnjavam ako ne razumeš, a vidim iz tvog posta da ne razumeš, a ni ne čitaš postove već se, izgleda, rukovodiš nekim svojim predubeđenjima

Je li? Meni izgleda upravo obrnuto. Čitaj dalje.

Citat:
a) niti sam ja igde pominjao OSS,

Ozbiljno? Ko je napisao ovo, pa još poslao gradonačelniku :))))))))))

Citat:
U tom svetlu, koji je razlog za ovu vašu odluku da zaključate informacioni sistem grada Beograda u tehnologiju koju kontroliše jedna američka firma?

Ako može pojašnjenje. Meni ovo zvuči kao tipična OSS priča.

Interesantno, kad ista ta "jedna američka firma" koja "zaključava" otvori taj centar koji služi, pored ostalog, i kao odlična reklama u svetu da privuče i druge da tako investiraju.. onda se nisi čuo? Mislim, u pitanju je ta ista "jedna američka firma" koja "zaključava"? Jesi poslao neko pismo nekom tim povodom? Pazi, ista kompanija je u pitanju.

Meni je već to bilo dovoljno da prestanem dalje da čitam šta ti pišeš, iskreno. Way too funny and pointless.

Pričati da je korišćenje MS-ove platforme zaključavanje je najobičnija budaleština svojstvena upravo OSS fanaticima, kakav ti ipak jesi, bez obzira što ćeš možda da porekneš. U situaciji gde 95 ljudi od 100 na ovoj planeti koristi na desktopu Windows, kome ti pričaš o zaključavanju uz MS? Da li sam se zaključao ako koristim Windows pa mogu da nađem i .NET i Java programere? Ako mogu da koristim i OpenOffice i MS Office (jer ostatak sveta koristi MS Office, pa ako zatreba) kako sam se to zaključao? Ako treba AutoCAD, Photoshop, ima. Ima i GIMP. A na rešenjima tipa Ljinux / friends pola od toga nema i ti nekom pričaš da se zaključava sa Microsoftom?

Kad malo veći broj ljudi bude koristio ta druga rešenja, e onda pričaj da je korišćenje proizvoda te "jedne američke firme" zaključavanje. Do tada, stvari su obrnute.

Citat:
c) upravo sam mislio na to da i domaći "potencijali" mogu da rade rešenja bazirana na MS (ili Sun ili bilo kojoj drugoj) platformi.

A šta je onda ovo:
Citat:
Bitna pitanja su zašto se ne ulaže u domaće IT potencijale (makar oni bili bledi)

Dakle? Kako to sve skupa nije ulaganje, ako domaće firme sad mogu da programiraju rešenja za grad, upravo to se navodi u saopštenju? A koliko vidim "otvorili" su taj neki zatvoreni IBM sistem. Ne misliš valjda da će MS nekako da sprečava grad da dodeljuje poslove programiranja, održavanja i slično domaćim firmama? Mislim da je u saopštenju navedeno upravo suprotno..

[Ovu poruku je menjao degojs dana 04.05.2006. u 15:48 GMT+1]
[ random @ 04.05.2006. 15:36 ] @
Sledi pojašnjenje, dodatnih neće biti.

Pitao sam koji su konkretni razlozi za odluku da se sklopi ugovor sa tom jednom konkretnom američkom firmom, jer od dosadašnjih ugovora sa tom jednom konkretnom američkom firmom nisam video rezultate. Nađi mi gde ja u tom pismu pominjem OSS? Na stranu to što tebi nešto "zvuči" kao "tipična OSS priča", ja volim da pričam o činjenicama.

Što se tiče zaključavanja, platformu za informacioni sistem je teško promeniti kada se u nju ulože značajna sredstva. Makar kavez bio i zlatan, ti ipak ne možeš lako izaći iz njega. Termin je „vendor lock-in“, i nije vezan samo za softverska rešenja. Poenta izraza „zaključavanje“ nije u broju korisnika koji koriste isto to rešenje, već u zamenljivosti drugim rešenjima (odnosno nedostatku iste). Kada se odlučuje za saradnju sa nekom firmom, treba dobro razmisliti da li će biti moguće jednog dana (jedne godine?) napustiti tu saradnju zarad isplativije ponude. U suprotnom je to brak bez mogućnosti razvoda.

Što se tiče ulaganja u domaće potencijale, zanima me gde su veliki ugovori sa domaćim firmama oko IT projekata i zašto ih nema u medijima?

Bojim se da neću trošiti energiju na dalja objašnjenja. Sapienti sat. Posebno zbog ovakvih tvojih komentara je očigledno da nema svrhe:

Citat:
degojs: Meni je već to bilo dovoljno da prestanem dalje da čitam šta ti pišeš, iskreno. Way too funny and pointless.
[ degojs @ 04.05.2006. 16:00 ] @
Drago mi je da daljih pojašnjenja biti neće, jer SVE ovo gore što si napisao opet je prazna priča tipičnog OSS-ovca. Vidiš li ti uopšte šta ti pišeš? Bojim se da nisi razumeo ni moje pominjanje broja korisnika Windowsa. Ali, pošto nećeš dalje pojašnjavati i meni je onda besmisleno da komentarišem to gore što si napisao.

I ne šalji mi pisma.
[ z@re @ 04.05.2006. 16:47 ] @
Treba da bude natjecaja, jel Microsoft moze legalizirat postojece proizvode, ali IT rjesenja koja ce se vrtit na tim Windowsima treba neko da isprogramira, jel tako? Sta nemate u Beogradu od 2 miliona, 50 ljudi koji znaju radit u Visual Studiu, pa dovodite Microsoft da radi?

degojs, sluzi mene QNX, ne brini se. I jos je 50,000 puta arhitekturalno bolji i moderniji od tog tvog XP-a. Ajde trubi kako o tom multi-faking-medijalnom Linuxu, nesto si mi prestao, a? 'ces da ti dovedem Axez-a i Xtrayu pa sva trojica trubite odjednom.

Meni ne treba desktop koji izgleda ko Las Vegas u ponoc manje kvarat.

@Ivan Dimkovic : Ivane, liberalizacija trzista i slobodan protok ljudi i kapitala su jako pozitivne stvari u EU. S tim, da mora postojat odredjena zastita, jel ce velike ribice uvijek popapat male. Da li je EU prije godinu i nesto dana donjela zakon o privremenom radu, gdje Slovenija, Poljska i ostale "junior" clanice nisu mogle slat svoju jeftinu radnu da rade u Njemacku, Francusku, Britaniju, zato sta su te clanice uvidjele da radna snaga (fizikalci) iz novih zemalja EU rade za mnogo manje para nego njihovi, pa bi to ubilo dio "domaceg" kolaca?

I sad, po kojoj umno valjanoj hipotezi Hrvatska ne smije donijet zakon kojim ce domaci narod dobijat olaksice za kupovinu zemlje na otocima?

A ako te interesira, izvadit cu ti linkove, pa da vidis na koji nacin se privatizirao Telekom. To je lopovluk i nesto nemoguce. Linkovi, sa novinarskim clancima, dokazima, itd...Pa onda molim te prekini govorit kako se mi balkanci samo jadamo. Ja se brate ne jadam, men' je dobro, zivim mnogo bolje od ionako prenapumpanog HR prosjeka. Dovoljno da nemoram ic nigdje vani trazit srecu. Opet, neke stvari su moralne, i pravedne, i ne treba zatvarat oci samo zato sta nisi pripadnik staleza kojeg to pogadja.
[ degojs @ 04.05.2006. 17:23 ] @
Citat:
degojs, sluzi mene QNX, ne brini se. I jos je 50,000 puta arhitekturalno bolji i moderniji od tog tvog XP-a.

Errr.. nisi li rekao da si koristio Windows godinama, sve do neki dan (a onda, svi znamo, je crkao sam od sebe iz čista mira, neopravdano i ničim izazvano)? :P

Arhitektura.. izuzetno bitno svakom desktop korisniku. Sve veliki poznavaoci arhitektura. Svaka čast. Nisam znao sa kim razgovaram. Oprostite. Ako je moderniji arhitekturalno, e onda stvarno nema šta da se kaže. Narode, uživaj koristeći QNX na desktopu, arhitekturalno moderniji sistem od XP, a boga mi i Linuxa.

Tvoj je problem što ti ni Linux nije dovoljno l33t, kao ni bojanu. Ima sad dosta klinaca koji furaju taj Linux, pa ti više nije cool. Dajte mi BSD i QNX na desktop..
Citat:
z@re:
Jedino zasto je Linux dobar je sto drzi budale poput njega podalje od BSD-a.

Podsećaš me na likove koji nisu hteli da zapale cigare iz kutije na kojoj piše "Cigarette smoke contains carbon monoxide.": "Nemoj karbon..guši me, kašljem.. Daj tu drugu."

[Ovu poruku je menjao degojs dana 04.05.2006. u 19:06 GMT+1]
[ cynique @ 04.05.2006. 18:07 ] @
Citat:
z@re:
degojs, sluzi mene QNX, ne brini se. I jos je 50,000 puta arhitekturalno bolji i moderniji od tog tvog XP-a.

Nije QNX ništa "arhitektruralno bolji i moderniji od XP-a", to su dva OS-a namijenjena za potpuno različite primjene. Da si spomenuo RX NT ili bar Windows Mobile eto i nekako, ali XP....uspoređuješ babe i žabe :-)
[ bojan_bozovic @ 04.05.2006. 20:10 ] @
@cynique

Nema razlike izmedju desktop i server OS.

@degojs

Sta nije linux dovoljno l33t? Ne koristim ja nesto zato sto je "l33t" vec zato sto je bolje, i sam kazes da je linux kupusara sa milion distribucija, veruj mi, znam.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 04.05.2006. u 21:14 GMT+1]
[ z@re @ 04.05.2006. 20:51 ] @
Citat:
cynique: Nije QNX ništa "arhitektruralno bolji i moderniji od XP-a", to su dva OS-a namijenjena za potpuno različite primjene. Da si spomenuo RX NT ili bar Windows Mobile eto i nekako, ali XP....uspoređuješ babe i žabe :-)

Hvala bogu, samo trollovima odgovaram sa trollovanjem. QNX ima jedan od najboljih realtime microkernela, a x86 verzije sluze primarno kao platforme za razvojne alate. NT bazirani sistemi imaju dobar ground za RT performanse, ali posto se cijelokupna arhitektura pokusava eksploatirat i na trzistu desktopa, servera i embedded uredjaja, jasno je da nigdje ne moze dignut krunu najjaceg, osim tamo gdje su Windowsi i nikli, na desktopu.

degojs, sta ti pricas? Pa ja imam W2K i to mi je primarni workstation sustav. FreeBSD mi sluzi za development, a i podesio sam ga da moze odradit brzo i jednostavno neke desktop taskove. QNX isto tako kao i BSD. Da mogu iz njih prosurfat internetom, poslusat muzike, zaprzit CD, izmedju onoga sta radim. Daleko je to od onoga sta mogu na Windowsima, u sferi desktop/workstation sustava. Pocevsi da teoretski ne mogu sinkhronizirat svoj Pocket PC sa nekim PIM/mail klijentom, do harvera kome su podrzane samo bazicne funkcije, programe da ne spominjemo, itd...

Citat:
degojs: Podsećaš me na likove koji nisu hteli da zapale cigare iz kutije na kojoj piše "Cigarette smoke contains carbon monoxide.": "Nemoj karbon..guši me, kašljem.. Daj tu drugu."

Linzda mene ponavise iritira zbog izmisljanja tople vode, nepostivanja standarda iako se furaju na UNIX, teorije da je taj sistem dobar na svemu od mobitela do hyperclustera, i ponajvise radi politicke propagande i zealotizma, kompletnog tog pokreta.

S druge strane, *BSD sustavi stavise pokusavaju upit svoj heritage, prihvacaju svoje UNIX korijene, i uce iz komercijalnih UNIX sistema poput Solarisa. FreeBSD je iznimno dobar serverski sustav s akcentom na podrzavanje novih tehnologija, OpenBSD je jedan od najsigurnijih sustava danasnjice, a NetBSD drzi svjetski rekord u brzini mreznih transfera, a o njegovoj opjevanoj portabilnosti ni necemo.

*BSD sustavi nemaju nikakvu politicku propagandu, evo ti glavna namjena svakog od njih, za sve drugo, poput desktop/workstation, to je u zoni entuzijazma.

I molim te, sad mi vuci paralele izmedju ovih sistema, poput ove tvoje, nadasve duhovite recenice, koju sam citirao.

[Ovu poruku je menjao z@re dana 04.05.2006. u 21:52 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 04.05.2006. 21:16 ] @
Citat:

@Ivan Dimkovic : Ivane, liberalizacija trzista i slobodan protok ljudi i kapitala su jako pozitivne stvari u EU. S tim, da mora postojat odredjena zastita, jel ce velike ribice uvijek popapat male. Da li je EU prije godinu i nesto dana donjela zakon o privremenom radu, gdje Slovenija, Poljska i ostale "junior" clanice nisu mogle slat svoju jeftinu radnu da rade u Njemacku, Francusku, Britaniju, zato sta su te clanice uvidjele da radna snaga (fizikalci) iz novih zemalja EU rade za mnogo manje para nego njihovi, pa bi to ubilo dio "domaceg" kolaca?

I sad, po kojoj umno valjanoj hipotezi Hrvatska ne smije donijet zakon kojim ce domaci narod dobijat olaksice za kupovinu zemlje na otocima?

Mesas babe i zabe i jabuke,

Babe = slobodan protok kapitala
Zabe = slobodan protok ljudi
Jabuke = jednaka prava na privatnu svojinu

Slobodan protok kapitala je nesto sto je tekovina civilizacije vec nekih par decenija za vecinu ovog sveta - i tu nema sta Hrvatska, Srbija i ostali da se pitaju previse jer je globalizacija nesto sto je nezadrzivo. Osim toga, od zabrane protoka kapitala bi samo stetu imale zemlje koje je uvode.

Slobodan protok ljudi je kategorija koja je daleko problematicnija i vrlo novija u odnosu na ostale 2 kategorije, a takodje i moze da steti zemlji iz koje mozgovi odlaze, samo za tvoj FYI - i normalno je da postoje barijere jer su posledice stetne po sve. Sta mislis ko bi prvi otisao iz HR da moze da bez problema ode?

A o jednakosti svih ljudi pri pravima na privatnu svojinu - stvar je ista kao i za 'babe' - tj. slobodan protok kapitala.

Citat:

Po hipotezi - ako ti se isplati da budes clanica WTO, EU, i sl... - moras prihvatiti i neke uslove. Ako neces - ne moras, al onda zaboravi i clanstvo u tim organizacijama.

Citat:

A ako te interesira, izvadit cu ti linkove, pa da vidis na koji nacin se privatizirao Telekom. To je lopovluk i nesto nemoguce. Linkovi, sa novinarskim clancima, dokazima, itd...Pa onda molim te prekini govorit kako se mi balkanci samo jadamo. Ja se brate ne jadam, men' je dobro, zivim mnogo bolje od ionako prenapumpanog HR prosjeka. Dovoljno da nemoram ic nigdje vani trazit srecu. Opet, neke stvari su moralne, i pravedne, i ne treba zatvarat oci samo zato sta nisi pripadnik staleza kojeg to pogadj

Kakve bre to veze ima sa pravom vlasnistva? Mislis da stranci ne mogu da kupe Telekom da domaci tajkuni ne bi uradili isto... ccc
[ z@re @ 04.05.2006. 22:47 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Mesas babe i zabe i jabuke,

Babe = slobodan protok kapitala
Zabe = slobodan protok ljudi
Jabuke = jednaka prava na privatnu svojinu

Ne mjesam ja nista, samo sam naveo te dvije pojave. Izvadi komad teksta gdje sam ja pomjesao Babe i Zabe, tj. rekao da je protok kapitala i protok ljudi ista stvar. To je ko da kazem da mi se kod Windowsa svidja podrzanost hardvera i alatke za graficku konfiguraciju, a onda mi netko kaze da su to dvije razlicite stvari i da mjesam babe i zabe.

Citat:
Ivan Dimkovic:
Po hipotezi - ako ti se isplati da budes clanica WTO, EU, i sl... - moras prihvatiti i neke uslove. Ako neces - ne moras, al onda zaboravi i clanstvo u tim organizacijama.

Ne moras prihvatit sve uslove, mozes malo i balansirat. Koliko znam, Poljaci su odbili dosta uslova EU koji su direktno stetni za njihovu ekonomiju i gospodarstvo, s druge strane su prihvatili i cak extendirali neke stvari. Mozes se malo zastitit, ako si pametan, i ako radis za narod. Inace - "najebo si ko Grcka".

Citat:
Ivan Dimkovic:
Kakve bre to veze ima sa pravom vlasnistva? Mislis da stranci ne mogu da kupe Telekom da domaci tajkuni ne bi uradili isto... ccc

Ima veze s tim da su predsjedavajuci Telekoma i neki visoki drzavni cinovnici dobili pare u djep od T-Com-a, za sta postoje vise-manje konkretni dokazi. Nije bitno ko ga kupuje, bitno da je trzisna utrka legalna.

[ Ivan Dimkovic @ 04.05.2006. 23:00 ] @
Citat:

Ne moras prihvatit sve uslove, mozes malo i balansirat. Koliko znam, Poljaci su odbili dosta uslova EU koji su direktno stetni za njihovu ekonomiju i gospodarstvo, s druge strane su prihvatili i cak extendirali neke stvari. Mozes se malo zastitit, ako si pametan, i ako radis za narod. Inace - "najebo si ko Grcka".

Vidi, o stvarima kao sto su slobodan protok kapitala i pravo na kupovinu privatne svojine od strane svih ljudi nije moguce pregovarati - budi siguran da Poljska nije ni pomisljala na tako nesto, jer su ovo tekovine moderne civilizacije, kao na primer zastita prava na privatnu svojinu - ako zemlja nije u stanju to da prihvati, i ne zasluzuje da bude deo te moderne civilizacije.

Sto se imovine tice, postoje limitacije koje zemlja moze da sprovede - primera radi, moguce je zabraniti kupovinu prirodnih dobara, vec samo zakup i sl... to su stvari o kojima se i da razgovarati - ali zabraniti nekom da kupi stan, posed, firmu i sl... zato sto je stranac je potpuno besmisleno - zamisli idiotariju da ja gde zivim (a to nije moja zemlja) ne mogu da kupim stan ili kucu ili posed ako hocu, ili da ulazem svoj kapital u akcije koga god hocu...

Citat:

Ima veze s tim da su predsjedavajuci Telekoma i neki visoki drzavni cinovnici dobili pare u djep od T-Com-a, za sta postoje vise-manje konkretni dokazi. Nije bitno ko ga kupuje, bitno da je trzisna utrka legalna.

Po 100-ti put, kakve to veze sa strancima ima? T-Com je samo primenio praksu koja se praktikuje na Balkanu, jer da nisu primenili oni - primenio bi neko drugi od njihovih konkurenata. Problem je balkanskih drzava zato sto su korumpirane i primaju pare/mito i zato sto su po tim stvarima i dalje na nivou Kolumbije. Da je po tvojoj logici zabranjeno T-Comu i drugima da kupuju domace firme, mislis da neki domaci tajkun isto ne bi potplatio politicara i kupio nesto van tenderske procedure "samo za domace" ... ma daj :)

Problem pokusavas resiti potpuno pogresno - isto kao i ta prica za Microsoft - potrebna je akcija iznutra da bi se nesto promenilo - nemaju stranci sa tim veze.

Citat:

Hvala bogu, samo trollovima odgovaram sa trollovanjem. QNX ima jedan od najboljih realtime microkernela, a x86 verzije sluze primarno kao platforme za razvojne alate. NT bazirani sistemi imaju dobar ground za RT performanse, ali posto se cijelokupna arhitektura pokusava eksploatirat i na trzistu desktopa, servera i embedded uredjaja, jasno je da nigdje ne moze dignut krunu najjaceg, osim tamo gdje su Windowsi i nikli, na desktopu.

NT nije RT sistem bez 3party dodataka. Medjutim Windows CE jeste, i to je platforma koja sluzi za RT/embedded svrhu, a ne za desktop.

Te dve platforme nemaju bas veze jedna sa drugom.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 05.05.2006. u 00:14 GMT+1]
[ cynique @ 04.05.2006. 23:54 ] @
Citat:
bojan_bozovic: @cynique

Nema razlike izmedju desktop i server OS.

LOL, ima itekako :)

Ne znam na što točno misliš kad kažeš da nema razlike, ali ima je od područja primjene, mogućnosti i tunabilitya (i defaultnih postavki) kernel varijabli. Glupo je trivijalizirati cijeli server/desktop odnos izjavom da je "danas uostalom svaki desktop heavily networked". Meni na home desktopu ne treba virtualizacija, DFS, mogućnost fine-tuninga memory management varijabli, hot-add i hot-replace memorije, CPU-a i što ja znam što već se ne koristi. Ali zato je jaaako poželjno optimizirati user respose, npr. prioretizirani multimedijalni I/O stack (Vista klijent), fensi-šmensi grafički pipeline sa pixel shaderima 2.0. Na serveru throughput, na desktopu latencija. Razlika je značajna.

Citat:
QNX ima jedan od najboljih realtime microkernela, a x86 verzije sluze primarno kao platforme za razvojne alate. NT bazirani sistemi imaju dobar ground za RT performanse, ali posto se cijelokupna arhitektura pokusava eksploatirat i na trzistu desktopa, servera i embedded uredjaja, jasno je da nigdje ne moze dignut krunu najjaceg, osim tamo gdje su Windowsi i nikli, na desktopu.

Windowsi (NT) su nikli kao izvorno serverski/workstation OS, dok se merge sa klijentelskom serijom dogodio tek nakon 10 godina razvoja. Štoviše, tek su u NT 4.0 IIRC ubačeni COM i Win95 shell. Tako da nema govora da je cijeli OS "projektiran za desktop".

Što se tiče real-time mogućnosti - imaš Windows CE baziranu familiju (hard-RTOS). Mogućnosti za development za npr. Windows Mobile 5 u novom VS2k5 su vjerojatno par svjetlosnih godina ispred bilo čega dostupnog za QNX i bilo koji drugi RTOS.

Možda je dobro reći da NT serija ima "dobar ground" - oduvijek je pola scheduling klasa prioriteta (16-31) bilo namijenjeno za nekakav kvazi-RT, no zahtijevi general-purpose OS-eva su znatno različiti od pravih RT, pa je nemoguće dobiti prediktabilnu latenciju interrupta bez 3rd party dodataka - npr. Ardence (bivši Venturcom) RTX NT, ili TenAsys INtime. Da ne spominjemo da većina njih ima komforne development ekstenzije u Visual Studio..

Ne znam što misliš pod "najjači" i "najbolji" OS, meni su svi oni isti sve dok obavljaju posao.
[ bojan_bozovic @ 05.05.2006. 00:10 ] @
Citat:
LOL, ima itekako :)

Ne znam na što točno misliš kad kažeš da nema razlike, ali ima je od područja primjene, mogućnosti i tunabilitya (i defaultnih postavki) kernel varijabli. Glupo je trivijalizirati cijeli server/desktop odnos izjavom da je "danas uostalom svaki desktop heavily networked". Meni na home desktopu ne treba virtualizacija, DFS, mogućnost fine-tuninga memory management varijabli, hot-add i hot-replace memorije, CPU-a i što ja znam što već se ne koristi. Ali zato je jaaako poželjno optimizirati user respose, npr. prioretizirani multimedijalni I/O stack (Vista klijent), fensi-šmensi grafički pipeline sa pixel shaderima 2.0. Na serveru throughput, na desktopu latencija. Razlika je značajna.

Koji bre hotswap? Da mi nadjes server jeftiniji od $20000 koji podrzava hotswap memorije i diskova i procesora. A sto se servera tice, na XP ili Win2000 Pro dizes IPv6 i BIND/Apache/MySQL u IPv6. To sto Microsoft nece naravno u desktop proizvod da stavi IIS je zato sto nece da unisti server trziste. A od datacentre verzije se razlikuje u hotswapu i 64Gb RAM podrsci (PAE), i ev, ako ima hardverske particije, a to Microsoft moze ubaciti u XP/Win 2000 pro u roku od pet minuta, jer im je desktop sistem okljasteni server. Kada pricas, ne pricaj o hotswapu procesora i diskova, jer je to bitno za 0.01% servera koji rade u Srbiji ili Hrvatskoj. Pricas o tome kao da je to relevantno za nekoga koji nema za Win2003 datacentre licencu (koja je mozfda $10000) niti mu ta funkcionalnost treba.

Citat:
Ali zato je jaaako poželjno optimizirati user respose, npr. prioretizirani multimedijalni I/O stack (Vista klijent), fensi-šmensi grafički pipeline sa pixel shaderima 2.0. Na serveru throughput, na desktopu latencija. Razlika je značajna.

Na serveru ces da pustas WMV-ove, a? Blago meni. Scheduler da podesis da ne daje visi prioritet foreground procesu, mozes.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 05.05.2006. u 01:20 GMT+1]
[ cynique @ 05.05.2006. 00:25 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Koji bre hotswap? Da mi nadjes server jeftiniji od $20000 koji podrzava hotswap memorije i diskova i procesora.

Dakle ipak priznaješ da cjenovno te dvije klase OS-eva targetiraju na potpuno različita tržišta.

Citat:
A sto se servera tice, na XP ili Win2000 Pro dizes IPv6 i BIND/Apache/MySQL u IPv6. To sto Microsoft nece naravno u desktop proizvod da stavi IIS je zato sto nece da unisti server trziste. A od datacentre verzije se razlikuje u hotswapu i 64Gb RAM podrsci (PAE), i ev, ako ima hardverske particije, a to Microsoft moze ubaciti u XP/Win 2000 pro u roku od pet minuta, jer im je desktop sistem okljasteni server.

PAE podršku imaš već sad u XP, sve što trebaš jest dodati /PAE switch u boot.ini i restartat komp, što će uzrokovati loadanje ntkrnlpa.exe umjesto ntoskrnl.exe ;)

Ja nikako ne bih server i desktop kao core OS (kernel) svrstavao u istu kategoriju. Serverske verzije Windowsa MS jako mazi i pazi i u njih ubacuje sve supa-dupa tehnologije koje će boga pitaj kad ući u desktop (čitaj: kad budu trebale). Hot-add hardvera, softverska virtualizacija, IIS, AD, podrška za NUMA i enhancement kernela vezani za skalabilnost (recimo WS2K3 ima novi scheduler sa per-CPU runqueues, ima NUMA-aware memory management). Navedi mi jedan jedini dodatak iz WS2K3 R2 koji je potreban Joe Consumeru pa ćemo onda pričati o jednakosti tih dviju platformi.

Ispod haube, ta se dva sustava poprilično razlikuju. Ne ocjenjuj knjigu po koricama.
[ z@re @ 05.05.2006. 00:26 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Sto se imovine tice, postoje limitacije koje zemlja moze da sprovede - primera radi, moguce je zabraniti kupovinu prirodnih dobara, vec samo zakup i sl... to su stvari o kojima se i da razgovarati - ali zabraniti nekom da kupi stan, posed, firmu i sl... zato sto je stranac je potpuno besmisleno - zamisli idiotariju da ja gde zivim (a to nije moja zemlja) ne mogu da kupim stan ili kucu ili posed ako hocu, ili da ulazem svoj kapital u akcije koga god hocu...

Ma nitko nikome ne brani, ja samo govorim da drzava poput Hrvatske cija je platezna moc gradjanina debelo ispod europskog prosjeka, treba zastititi svoje, recimo subvencijama.

Vidi, jedno zemljiste na otoku, udaljeno od mora. Stranac ga odma kupuje, gradi kucu. Zemljiste je general-usage, jer ne postoje istancani katastarski planovi za unutrasnjosti otoka, kao sta su oni gradski. Sekundarne djelatnosti u HR pate, i drzava bi trebala subvencionirat jednog Hvaranina, koji zeli kupit zemlju na svom otoku i tamo sadit masline. Nikom zabrana - jednostavno da imas povlasticu za neke stvari.

Citat:
Ivan Dimkovic:
Problem pokusavas resiti potpuno pogresno - isto kao i ta prica za Microsoft - potrebna je akcija iznutra da bi se nesto promenilo - nemaju stranci sa tim veze.

Ti mene potpuno krivo shvacas. Microsoft je firma, koja ce ugrabit priliku kad joj dodje. Bitno je da firme ne dolaze u prilike nekakvim sivim metodama zakupljivat trziste. Rjesenje je ubivanje korupcije, a ne nekakve zabrane nekim firmama. Zato treba djelovat na one koji potpisuju takve ugovore, a ne na one koji postavljaju ugovore. Mogu ja postavit bilo sta, i odnjet u gradsko poglavarstvo. Ako je budalastina i mucka, onda gradonacelnik nece potpisat. To je to.

Citat:
Ivan Dimkovic:
NT nije RT sistem bez 3party dodataka. Medjutim Windows CE jeste, i to je platforma koja sluzi za RT/embedded svrhu, a ne za desktop.

Te dve platforme nemaju bas veze jedna sa drugom.

Ma ja sam rekao da Windowsi NT baze imaju dobru podlogu za RT sisteme, recimo visi prioritetni razredi u scheduleru su konfigurirani da uz 3rd party dodatke dobiju pravi realtime.

Citat:
cynique:
Windowsi (NT) su nikli kao izvorno serverski/workstation OS, dok se merge sa klijentelskom serijom dogodio tek nakon 10 godina razvoja. Štoviše, tek su u NT 4.0 IIRC ubačeni COM i Win95 shell. Tako da nema govora da je cijeli OS "projektiran za desktop".

Što se tiče real-time mogućnosti - imaš Windows CE baziranu familiju (hard-RTOS). Mogućnosti za development za npr. Windows Mobile 5 u novom VS2k5 su vjerojatno par svjetlosnih godina ispred bilo čega dostupnog za QNX i bilo koji drugi RTOS.

Možda je dobro reći da NT serija ima "dobar ground" - oduvijek je pola scheduling klasa prioriteta (16-31) bilo namijenjeno za nekakav kvazi-RT, no zahtijevi general-purpose OS-eva su znatno različiti od pravih RT, pa je nemoguće dobiti prediktabilnu latenciju interrupta bez 3rd party dodataka - npr. Ardence (bivši Venturcom) RTX NT, ili TenAsys INtime. Da ne spominjemo da većina njih ima komforne development ekstenzije u Visual Studio..

Ne znam što misliš pod "najjači" i "najbolji" OS, meni su svi oni isti sve dok obavljaju posao.

Windowsi su nikli kao desktop OS, tj. graficki shell za DOS. NT3.51 je nasljedio svoj GUI od Win3.11, NT4 od Win95, sve do kraja w32 serije. Iz ovoga se vidi da je Microsoftu bilo bitno da ima opceprihvaceni GUI i u svojim serverskim sistemima, sto je drasticno doprinjelo popularizaciji, jel kompletna serija proizvoda je bila bazirana na slicnom grafickom interfejsu.

To ja i govorim - Windowsi na NT bazi su ipak general-purpose OS. Windowsi 2000 Professional bez problema igraju u ulozi desktop sistema, workstation sistema, i nazovimo "bazicnog" serverskog sistema. Bazicnog radi limita po hardveru. QNX i WxWorks su hard-realtime industry grade operativni sistemi, sluze samo za tu namjenu. Nitko iole pametan ne bi stavljao server na Neutrino, daleko od toga da se ne moze. Jasno da dobar sistem projektiran za samo jednu namjenu ima sve predispozicije da bude bolji od general-purpose sistema koji se moze snac u toj namjeni.

Nema veze Visual Studio. Pricam o internalsima sistema, a ne o developing paketima koji se vrte pod njima. Meni je Borlandov Turbo C++ 4.5 bolji od bilo kojeg opensource IDE-a za *nix sisteme, pa sad ti meni kazi jel kvalitetniji sistem DOS ili neki *nix ;) Evo bas mi je drago da sam spomenuo ovo - imam poznanika koji dan danas jako dobro zaradjuje programirajuci raznorazne usluzne programe za DOS pod TCPP-om 4.5, njemu DOS odradjuje posao, pa mu nije na kraj pameti kazat da je DOS isti kao i W2K ili OpenBSD. Postoje razlike od sistema do sistema. Linux gura i na desktop trziste, nije da nevalja nista. Po meni, skroz je ok za nezahjevnog desktop korisnika. Ali kazat da je isti na desktopu kao i Windowsi je budalastina. Usporedi to kao jedno gradsko auto i jedan moderni Scaniin kamion. Ti se vozikas po gradu, od tocke A do tocke B, i ne pada ti napamet kupovat kamion, hvala bogu, ne treba ti. Ali, isto tako, taj Scaniin kamion je visestruko veci, jaci i koristi modernije tehnologije od tvog autica.

[ bojan_bozovic @ 05.05.2006. 00:28 ] @
@cynique

Brkas highend i lowend server.
[ z@re @ 05.05.2006. 00:32 ] @
Citat:
cynique:
Navedi mi jedan jedini dodatak iz WS2K3 R2 koji je potreban Joe Consumeru pa ćemo onda pričati o jednakosti tih dviju platformi.

Softverska virtualizacija. Joe Consumer nema pojma sta je to, ali mozda onaj lola sta mu instalira sistem na novokupljeni kompjuter u firmi, ima. Zatvaranje procesa u virtualne enviromente bi dosta poboljsalo sigurnost desktop sistema. Cak i turboprobuseni IE bi mogao koristit bez problema ako je u zatvoru ;)
[ z@re @ 05.05.2006. 00:34 ] @
Bojane, serverski sistemi su generalno predvidjeni za mid-range i high-end servere. Low-end server je recimo jedan server u firmi, fajl server / baza podataka. To bez problema moze bit najobicniji Pentium 4 sa Windowsima XP.
[ bojan_bozovic @ 05.05.2006. 00:34 ] @
@z@re

Sto, pa i adware ce da radi u zoni u kojoj i ie, i da se startuje ko toolbar ;-) Joe Consumer limited account (a i one budale koje sw pisu) ne ume da koristi, pa ce zone da koristi, a? ;-)

Sto se midrange servera tice midrange je npr. http://www-03.ibm.com/servers/eserver/pseries/hardware/midrange/ http://www-03.ibm.com/systems/i/hardware/ a to znaci i hotswap bas svega zivog, i hardverske particije, za manju cenu od highend servera

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 05.05.2006. u 01:40 GMT+1]
[ z@re @ 05.05.2006. 00:39 ] @
Ne koristi limited account zato sta mu ne dozvoljava instaliranje kerefeka po Windowsima ;)

Pa sta da se taj adware instalira u istoj zoni, ne moze doc do sistemskih fileova, i moze samo zajebavat IE. Tj. IE je malo glup primjer, ja uglavnom mislim da soft.virtualizacije moze bit i od koristi na desktopu.
[ cynique @ 05.05.2006. 00:41 ] @
Citat:
bojan_bozovic:Na serveru ces da pustas WMV-ove, a? Blago meni. Scheduler da podesis da ne daje visi prioritet foreground procesu, mozes.

Povećanje bazne klase prioreteta procesa će riješiti samo dio problema - probleme kao što su frame dropping, jagging i sl. možeš riješiti samo ako omogućiš da su threadovi scheduled na puno kvalitetnijoj fine-grained granularnosti tako da mogu odrediti koliko CPU vremena im treba za specifičnu akciju.

Recimo aplikacija za renderiranje može reći da će trebati 70% CPU resursa u bilo kojem intervalu od 2s, da pravilno renderira sve frame-ove. Takvo garantiranje samog OS-a se aplicira jedino kroz formalni compile-time API.

Osim schedulinga, Vistin Multimedia Class Scheduler Service (da ga sad malo opišem do kraja kad sam već započeo ;) ima podršku za "soft real-time memorijske alokacije". Drugim riječima, Multimedijalni stack dobiva vrlo optimiziran i učinkovit alokator koji može brzo odgovarati na memorijske zahtijeve u performantno vrlo zahtijevnim vremenskim intervalima, za odgovarajuće klase aplikacija, dakako.

Tu je još i scheduled file I/O - multimedijalna aplikacija može specificirati da neka I/O operacije ili niz njih moraju biti zadovoljene u nekom određenom vremenskom intervalu, a OS će taj zahtijev zagarantirati ugrađenom prioretizacijom u kernelu. Tj. sistem će se "napregnuti" da multimedijalna aplikacija ne osjeti nikakvi lag, nauštrb ostalih aplikacija i sistemskih servisa.

Također na ovaj način neke I/O aplikacije niskog prioriteta (search engine indekser, antivirusni skener, disk defragmenter..) mogu specificirati npr. da se njihov I/O obavlja doslovno kad se ne obavlja nikakav drugi aplikacijski I/O, i na taj način poboljšati customer experience.

Ne vidim nikakvog razloga zašto bi recimo samo ovaj isključivo desktop-oriented feature (a ima ih vjeruj mi još ohoho) išta radio na nekom serveru. Ako ga ti vidiš, bio bih jako sretan da mi objasniš ;)
[ bojan_bozovic @ 05.05.2006. 00:44 ] @
@cynique

Neznam ja za vistu, to my humble knowledge to je beta jos uvek ;-) govorio sam o 2000pro i XP, dakle, sistemima koji nisu beta, mozda ce biti moguce scheduler podesiti i u visti, zasto da ne, videcemo.
[ tdjokic @ 05.05.2006. 00:50 ] @
Videli neki "siromasi" kako mi to radimo, pa rekli 'Nemamo mi para za to, probacemo nesto drugo'

http://www.bsi.bund.de/produkte/erposs/ i probaju:

During LinuxTag 2004 the German Federal Office for Information Security (BSI) and the company credativ unveiled the Linux Government Desktop. The Linux Goverment Desktop has been developed within the scope of the project ERPOSS which evaluates Open Source Software in government environments. Composed entirely of free software the distribution is available as a live CD as well as an install CD. One of the highlights brought by the Government Desktop is the fact that it saves the whole data on encrypted filesystems. Furthermore KMail is preconfigured to send and receive encrypted e-mail (GnuPG and S/MIME) and to make use of all kinds of authority certificates. The package is completed by integrated spam and virus protection and a preconfigured personal firewall.

Problem je u tome sto nece uspeti to da uvedu do ponedeljka, a kao sto znamo, to je jedini kriterijum koji se ovde priznaje da li je nesto uspesno ili nije. Degojs, koliko procenata ljudi se 1903 godine vozilo avionima? Dakle, avioni ne valjaju nista, to je takoreci neki "kupus" i nikad se nece koristiti sire! Evo, jos neki su tako mislili:

"The United States Army was trying to develop an airplane in 1903, but the plane wouldn't fly. The New York Times wrote that maybe in
1 million to 10 million years they might be able to make a plane that would fly."

Znaci, "kupusara" se stici na desktop za 1 - 10 miliona godina

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 05.05.2006. u 01:52 GMT+1]
[ cynique @ 05.05.2006. 00:50 ] @
Citat:

Brkas highend i lowend server.

Onda za lowend server možeš slobodno koristiti i winXP.

Citat:
z@re: Softverska virtualizacija. Joe Consumer nema pojma sta je to, ali mozda onaj lola sta mu instalira sistem na novokupljeni kompjuter u firmi, ima. Zatvaranje procesa u virtualne enviromente bi dosta poboljsalo sigurnost desktop sistema. Cak i turboprobuseni IE bi mogao koristit bez problema ako je u zatvoru ;)

Termin softverska virtualizacija se uglavnom koristi u konetkstu Hypervisor tehnologije, ako želiš lockati IE puno je učinkovitije runas /user:guest iexplore.exe + ACL mehanizmi OS-a. Preporučam baciti pogled na Secure-It programče koje automatizira baš takve akcije.

Pravi Hypervisor se još treba zapaliti na x86 tržištu, Intel i AMD su tek počeli izdavati procesore sa Vanderpool/Pacifica ekstenzijama za ISA-u, a neki popularni VMM (tipa VirtualPC) još ni nemaju podršku za njih.

Još malo pa ćemo u 2010. biti tamo gdje je IBM sa VM/370 bio prije 40. godina.
[ z@re @ 05.05.2006. 00:59 ] @
Mislis na takvu virtualizaciju. Aha. Ja sam referirao na internu virtualizaciju poput jail/zones mehanizma sa BSD/Solaris, respektivno.

Polako, jos nije ni pravo uveden hardware na x86 za takvu virtualizaciju, doc ce softver.

Citat:
Cynique:
Još malo pa ćemo u 2010. biti tamo gdje je IBM sa VM/370 bio prije 40. godina.

Vecina danasnjih mid-price "gamerskih" grafickih kartica ne moze izvest neke stvari koje je SGI mogao prije 10 godina ;)
[ bojan_bozovic @ 05.05.2006. 01:02 ] @
@z@re

Citat:
Ne koristi limited account zato sta mu ne dozvoljava instaliranje kerefeka po Windowsima ;)

Aha, a kako se zone tu uklapaju onda? ;-)

@tdjokic
Citat:
Znaci, "kupusara" se stici na desktop za 1 - 10 miliona godina

Tako otprilike. Radi na Macu ali ne podrzava iSight. Radi na PC-ju ali ne podrzava TV-in TV-out ili tv tjuner ili sta vec.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 05.05.2006. u 02:07 GMT+1]
[ z@re @ 05.05.2006. 01:06 ] @
Uklapaju se tako da mu ih netko drugi namjesti, a nas Djole nije ni svjestan da je njegov Internet Explorer u Alcatrazu ;)

[ bojan_bozovic @ 05.05.2006. 01:10 ] @
@z@re

Pa nece moci da pokrene FreeSex.exe pa ce direktno MS tehnicku podrsku da zove ;-) lol to bih voleo da vidim
[ z@re @ 05.05.2006. 01:17 ] @
Citat:
Nadrkani Joe Consumer, sa Balkanskog Teritorija, kome je IE u zoni:
Ja b'tija da'm ona gola p**ka plese po onoj...j'bem't kao se zove...p'zadini. Ja kliknen ono nista. Nece da se pok'rne, isusovih mu slapa. Ocu da'm dodjete odma 'vamo!

:)
[ cynique @ 05.05.2006. 01:18 ] @
Citat:
z@re:  Ma ja sam rekao da Windowsi NT baze imaju dobru podlogu za RT sisteme, recimo visi prioritetni razredi u scheduleru su konfigurirani da uz 3rd party dodatke dobiju pravi realtime.

Real-time klase prioriteta mogu tu samo djelomično pomoći, za pravi hard-realtime je potreban custom-made HAL koji će cijeli OS pokretati kao low-priority task. Nedeterminizam između dispatchinga i procesiranja DPC-ova ("bottom halves" u linux kernel terminologiji) jest glavni razlog zašto general-purpose OS-evi nisu pogodni za takve stvari. Ima tu još toga, ali prediktabilna latencija prekida (interrupta) jest daleko najvažniji uvjet. Microkernelish arhitekturom (QNX) i komponentizacijom cijelog OS-a (Platform Builder za Win CE) se dobiva puno bolja kontrola nad svim pathovima izvođenja i puno je lakše zagarantirati latencije.

Citat:
Windowsi su nikli kao desktop OS, tj. graficki shell za DOS. NT3.51 je nasljedio svoj GUI od Win3.11, NT4 od Win95, sve do kraja w32 serije. Iz ovoga se vidi da je Microsoftu bilo bitno da ima opceprihvaceni GUI i u svojim serverskim sistemima, sto je drasticno doprinjelo popularizaciji, jel kompletna serija proizvoda je bila bazirana na slicnom grafickom interfejsu.

Pusti sad Windowse 9x, 3.x i ostale obsoletne tehnologije iz prošlog milenija - zadnjih pola dekade Windows je isključivo sinonim za NT seriju koja nije nikla kao desktop OS. Ne samo da je win95 GUI dodan tek nakon 5 godina razvoja, po nekim novijim izvorima nije ni bio namijenjen da će ikad raditi na x86 (već samo Alpha AXP i sad već mrtvi i860).

A sad malo IA32 bashinga :D

This next paragraph came to me last week (Jan-2006) in a personal email from an ex-Intel employee.

<quote>

"Given your interest in VMS you might find this amusing. In the early 1990's we visited Microsoft to try to ensure that their new OS "Windows NT" would be available on IA32. We met with Dave Cutler, and he was adamant that IA32 was doomed and would we please get lost so he could target Alpha and then whatever 64-bit architecture was certain to replace IA32 by Intel. It was not a polite disagreement; that guy HATED IA32 and wasn't reluctant to transfer his displeasure to IA32's representatives (us). What an ugly business meeting. Smart guy, though."

</quote>

Citat:
Jasno da dobar sistem projektiran za samo jednu namjenu ima sve predispozicije da bude bolji od general-purpose sistema koji se moze snac u toj namjeni.

"Ima sve predispozicije" ne znači i "to praktično jest". Sumnjam da bi se nudila komercijalna hard-RT 3rd party rješenja za NT da se radi o nekakvom low-quality vapourware-u, pogotovo stoga što je da, se to uopće i napravi, potreban dobar partnerski odnos za MS-om (čitaj: višemilijunski ugovor da bi se dobio source od HAL.DLL ;)

Citat:
bojan_bozovic:
[Neznam ja za vistu, to my humble knowledge to je beta jos uvek ;-) govorio sam o 2000pro i XP, dakle, sistemima koji nisu beta, mozda ce biti moguce scheduler podesiti i u visti, zasto da ne, videcemo.]

Nije sad važno gdje i kako koji feature implementiran (mislim da za Serversku ediciju gore opisano neće biti dostupno, ali moguće da griješim), govorim ti praktično o primjeru nečega što je besmisleno koristiti na serveru. Jedan ekstra servis koji će optimizirati I/O completion protokol tako da divxplayer.exe ne bude trzao dok u pozadini dere SQL Server? LOL :-)

Već sad imaš potpuno drugačiji scheduler u WS2K3 nego u XP... Pročitaj poglavlje o procesima u Rusinovičevoj bibliji i sam se uvjeri :)

[Ovu poruku je menjao cynique dana 05.05.2006. u 02:36 GMT+1]
[ degojs @ 05.05.2006. 01:53 ] @
Citat:
Degojs, koliko procenata ljudi se 1903 godine vozilo avionima?

Tomo, ja ne sporim da će za 5 ili 10 godina Linux biti mnogo bolji desktop sistem, tako da će možda većini ljudi biti OK. Ko to može da zna i da kaže 100% sigurno da neće? Ne bih imao ni najmanji problem da ga koristim već i sutra kad bi to bilo lepo iskustvo za mene.

Stvar je da Linux nije danas, a nije bio ni juče dovoljno dobar za velik broj ljudi među kojima sam i ja. Kad bude, što da ne? Do tad, ja sam sa Windowsom, a Linux gledam tu i tamo, kad uhvatim vremena i slično (VMWare Player je dušu dao za to).

[Ovu poruku je menjao degojs dana 05.05.2006. u 04:32 GMT+1]
[ degojs @ 05.05.2006. 02:03 ] @
Citat:
bojan:
Radi na PC-ju ali ne podrzava TV-in TV-out ili tv tjuner ili sta vec.

Kako ne radi TV tjuner na Linuxu? Ja sam probao jedno 2 ili 3 puta (relativno skoro) i radilo je (čini mi se da je jedan bio Mandrake 10, ne sećam se tačno više). U pitanju je još prokleti ATi (TV Wonder PCI) :) Ne sećam se tačno koja aplikacija je to bila (tvtime ili tako nešto, čini mi se) i ne sećam se šta je sve moglo da se radi (da li je moglo da se snima na disk, biraju formati kao na Windowsu) ali slika i zvuk se bili tu, sasvim OK.

Radi li kod tebe na BSD-u?

I da, možeš li da mi pojasniš kako je to BSD bolji izbor za desktop od Linuxa. Rekao si da je bolji, ali nisi ništa objasnio, a evo mene baš interesuje što to..

[Ovu poruku je menjao degojs dana 05.05.2006. u 03:04 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 05.05.2006. 02:11 ] @
@cynique

j.. li ga da li je besmisleno da se koristi - vidis, i linux se koristi, a meni bi bio problem da dam za brandname entry server (npr. neki ibm p5 1xx ili slicno - hw je $3000 pa navise) i housing, dakle. moras se rastegnuti koliko je krevet dugacak. Citibank ne deli moje probleme, svakako. A o midrange/highend serverima pogotovo da ne pricam. Svakako, niko nece stavljati XP na midrange server, a uz linux/bsd nije ni na lowend serverima konkurentan, i entry verzije samog Win2003, ali moze nesto odraditi, i to je bila moja poenta - na lowend serveru se suvise malo razikuje od server varijanti win2003, tj. na serveru koji i tvoj pc moze biti, i iskreno, po sposobnosti su webserveri cesto ispod top desktop konfiguracija. ako se sa vistom to promeni, to je drugo, ali vistu nisam probao. Dalje, ako scheduler moze da se podesi, ne vidim razlog zasto to i u server verziju ne bi moglo da se stavi - po podrazumevanim podesavanjima bi svakako bilo iskljuceno.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 05.05.2006. u 03:18 GMT+1]
[ cynique @ 05.05.2006. 12:34 ] @
Citat:

Svakako, niko nece stavljati XP na midrange server, a uz linux/bsd nije ni na lowend serverima konkurentan, i entry verzije samog Win2003, ali moze nesto odraditi, i to je bila moja poenta - na lowend serveru se suvise malo razikuje od server varijanti win2003, tj. na serveru koji i tvoj pc moze biti

Pa da, za low-end konfiguracije teško da će doći do značajnije razlike između performansi desktop i serverskog OS-a, i to isključivo iz razloga jer underlying hardver ne dopušta da razlike dođu do izražaja. A to pak ne znači da razlike "ispod haube" ne postoje. Priznajem - sa tendencijom okreta ka multicore, virtualizaciji etc. na lowend strojeve dolaze tehnologije koje su dugo bile rezervirane isključivo za egzotičan hardver na skupim serverima, ali činjenica da je današnji high-price desktop sustav jak kao i neki prosječni server prije 7 god ne znači da hardver nije unapredovao u toj mjeri da je razlika u jačini kompenzirana složenošću internih OS mehanizama za povećanje robusnosti, pouzdanosti, skalabilnosti...

Citat:
Dalje, ako scheduler moze da se podesi, ne vidim razlog zasto to i u server verziju ne bi moglo da se stavi - po podrazumevanim podesavanjima bi svakako bilo iskljuceno.

Zato što bi npr. tako nešto znatno zakompliciralo I/O podsustav i bezrazložno bi otežalo održavanje (patchevi, nove verzije..) cijelog OS-a u budućnosti. Nije ti to linux da samo dodaš taj config flag u #if 0 i rekompajliraš ;) Malo je to ipak sofisticiranije od podešavanja defaultnog quantuma niti preko Win32PrioritySeparation varijable u registryu (ili onog dijaloga da optimizira za foreground ili background rad..) Još čekam da mi navedeš neka od poboljšanja dodanih u WS2K3 R2 u odnosu na obični WS2K3 a koja bi bila korisna na desktopu.
[ bojan_bozovic @ 05.05.2006. 12:58 ] @
Vidis, o tome win2k service packu bas nista ne znam, nit me zanima, ovaj, pardon, sad sam cuo da podrzava zone. Ako ti ne vidis kako power user moze da koristi zone, tu nista ne mogu, a itekako bi bile korisne na desktopu, naravno, ne za Homera Simpsona, ovaj, Joe Consumera. To moze da se stavi u neki dijalog box koji Joe Consumer nikada videti nece, kao sto ne vidi ni VM ili scheduler podesavanja za Windows. Za Joe Consumera je podrazumevano podesavanje VM ili schedulera OK, ali za mene cesto nije bilo. Ko sto rece Theo de Raadt, ne postoji razlika izmedju desktop i server OS, osim ako ti nije u interesu da okljastis proizvod kako ne bi ubio sopstveno traziste, npr. stvari poput multiuser okruzenja ili SMP podrske su pre deset godina bile server OS stvari, a kako je sada? Da ne napominjem da su workstation sistemi uvek koristili naki IRIX, AIX stogod.

Neki IBM power workstation sistem nije server iako tera AIX, slicno i za Sun.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 05.05.2006. u 14:06 GMT+1]
[ cynique @ 05.05.2006. 13:21 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Vidis, o tome win2k service packu bas nista ne znam, nit me zanima, ovaj, pardon, sad sam cuo da podrzava zone.

Ne podržava zone (ako mislimo na istu stvar), niti se radi o service packu (R2). Proguglaj i navedi mi kakvog smisla na desktopu imaju tehnologije sa ovim kraticama: ADAM, IIFP, WSRM, ADS, DSML, SUA, SUS, Windows RMS (ne taj RMS :), DFSR, MMC 3.0 ?

Citat:
Ako ti ne vidis kako power user moze da koristi zone, tu nista ne mogu, a itekako bi bile korisne na desktopu, naravno, ne za Homera Simpsona, ovaj, Joe Consumera.

Zone (opet, ako mislimo na istu stvar) služe primarno kao mehanizam za bolju utilizaciju sistemskih resursa. Postoje puno lakši načini za izolaciju faulty aplikacija (pokretanje pod acccountom sa reduciranim privilegijama). Joe Consumeru bi bilo bolje da se nauči koristiti već postojećim mehanizmima zaštite OS-a nego da čeka od MS-a obećanu svetu patku u Visti.

Citat:
Ko sto rece Theo de Raadt, ne postoji razlika izmedju desktop i server OS, osim ako ti nije u interesu da okljastis proizvod kako ne bi ubio sopstveno traziste, npr. stvari poput multiuser okruzenja ili SMP podrske su pre deset godina bile server OS stvari, a kako je sada?

To opet ne znači da danas ne postoje tehnologije koje nemaju puno smisla na desktopima ali imaju itekako smisla na serveru. I vice versa. Pusti Thea on živi u nekom svom svijetu cijepljenom od real-world potreba. Njegov stav o binary blobovima spada u još gori fundamentalizam od RMS-ovog. Skalabilnost OpenBSD je opet posebna priča..
[ bojan_bozovic @ 05.05.2006. 13:28 ] @
adam - userland active directory server - to ne koristi na desktopu, sem ako ne mislis da ti desktop ne bude i active directory server, a moze ;-)
wsrm - hardverske kvote - moze da se koristi na desktopu u multihead konfiguraciji da se igras dok neko kompaljira najnovije C++ cedo. Dovoljno?

Sto se Thea tice, mozda se njegove potrebe samo razlikuju od onih Joe Consumera, zasto ne porazmislis o tome?

E dalje o Theu - moze ovo ili ono da mrzi, i da to ne utice na njegovu reputaciju s obzirom da se ne ponasa iracionalno kao onaj bradati ludak. :-) Sta ja mogu sto mrzi neke stvari, to je OK potpuno ;-)

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 05.05.2006. u 14:40 GMT+1]
[ cynique @ 05.05.2006. 13:47 ] @
Citat:
bojan_bozovic: adam - userland active directory server - to ne koristi na desktopu, sem ako ne mislis da ti desktop ne bude i active directory server, a moze ;-)

Koliko si Windowsa XP konfigurirao (ili vidio da se koriste) kao AD Server?

Citat:
wsrm - hardverske kvote - moze da se koristi na desktopu u multihead konfiguraciji da se igras dok neko kompaljira najnovije C++ cedo. Dovoljno?

Tko to netko? Pričamo o desktopu - jednom stroju. Korištenje WSRM za limitranje CPU vremena za CL.EXE (dok u teoriji u pozadini igraš WOW) jest kao da koristiš kamenje da naoštriš nož. Moguće ali mu to nije namjena i nitko to ne radi, tj. ne postoji market demand da takvo nešto ikad postoji na desktopu. WSRM je sa razlogom Server-only aplikacija.

Citat:
Sto se Thea tice, mozda se njegove potrebe samo razlikuju od onih Joe Consumera, zasto ne porazmislis o tome?

Joe Consumer ne cvili što mu nitko ne kupuje CD-eve OS-a kojeg razvija i koji se dijeli džabe, i čije tehnologije (OpenSSH) koriste tuceti kompanija (Cisco, Sun) koje nisu ni centa vratili natrag u OpenBSD kasicu.

Poor Theo...
[ bojan_bozovic @ 05.05.2006. 13:54 ] @
Citat:
Tko to netko? Pričamo o desktopu - jednom stroju. Korištenje WSRM za limitranje CPU vremena za CL.EXE (dok u teoriji u pozadini igraš WOW) jest kao da koristiš kamenje da naoštriš nož. Moguće ali mu to nije namjena i nitko to ne radi, tj. ne postoji market demand da takvo nešto ikad postoji na desktopu. WSRM je sa razlogom Server-only aplikacija.

To sto to niko ne radi i ne trazi ne znaci i da ne moze da se radi. A sto se ostrenja kamenjem tice, limitiraj koriscenje resursa cl.exe dok ti kompajlira program pa igraj WOW. Korisno? ;-) A jos kazes ikad? Videces i Pentium 9 i multihead konfiguracije. ;-)

WSRM je server only aplikacija zato sto treba da se plati veca suma za Datacentre verziju, u to ne sumnjaj ;-)

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 05.05.2006. u 14:58 GMT+1]
[ cynique @ 05.05.2006. 14:03 ] @
Citat:
bojan_bozovic: To sto to niko ne radi i ne trazi ne znaci i da ne moze da se radi.

Nije sad bitno može li se ili ne može, poanta je da nema business-driven potrebe da ikad nešto tipa WSRM zaživi na desktopu. Ako meni nikad nije trebalo, vjerojatno neće ni 99% kvazi-powerusera ;)