[ Pastor @ 12.12.2002. 12:10 ] @
| LJUDI POMAGAJTE
zaznuo sam , ubacio neki red u rc.config i sada sistem ne dize graficki mod pa mi treba pomoc po pitanju
1. Kako da podignem graficki iz textualnog moda?
2. Kako da iz text moda editujem rc.config da bi izbrisao te blesave redove koje sam ubacio
jer sa komandom edit rc,config otvra pomenuti fajl u red only modu
HVALA |
[ caiser @ 12.12.2002. 14:03 ] @
Kucaš:
vi /adresa_do_rc.configa
I tu ga menjaš. Da bi izmenio fajl moraš prvo da pritisneš i (i od insert), izmene čuvaš sa ESC :w a izlaziš sa :q . I to bi ti ukratko bilo to. A grafički mod dižeš sa startx.
P.S.: Kao što si primetio, u ESC :w nema +, što znači da ih ne pritiskaš u isto vreme već kucaš karakter po karakter.
Pozdrav.
[Ovu poruku je menjao caiser dana 12.12.2002. u 16:06 GMT]
[ Goran Rakić @ 12.12.2002. 14:05 ] @
Mislim da tražiš /etc/inittab ako hoćeš da se sa konzolarnog prebaciš na grafički login. Nema veze, sve je isto kao i za /etc/rc.config mada ja nemam taj fajl.
Udješ u konzolu kao root i kucaš "vi /etc/rc.config", otvoriće ti se vi editor. Prtisni jednom I da bi prešao u INSERT mod, i onda izmeš šta želiš. Zatim pritisneš ESC, pa dve tačke (:) pa "save! /etc/rc.config" i lupiš enter. Onda lupiš ponovo dve tačke i "q", i eto tebe u konzoli sa izmenjnenim tim fajlom.
[ Pastor @ 12.12.2002. 15:15 ] @
Probao sam sve ali nista neradi!!!!
prvo sto jest jest sa i ulazim u ride mod ali kada zavrsim i hocu sa esc:w
da sacuvam dobijam poruku"can't open file for writing"
red only - use ! to override
tada ja ukucam samo esc:! opet nista
tada dobijem nest unable to open swap for rc.config....ili slicno i opet isto od pre
istu stvar dobijam i kada otkucam
esc: save! etc/rc.config
POMAGAJTE
[ Pastor @ 12.12.2002. 15:30 ] @
Da budem jos precizniji pri editovanju kada hocu da obrisem taj red
dobijam poruku
unable to open swap file for "rc.config",recovery imposible
(neverujem da misli na mission imposible :-(
[ Goran Rakić @ 12.12.2002. 17:19 ] @
sve sam ti lepo napisao, radi sigurno ako ti je fajl sistem OK
[ Marko_R @ 12.12.2002. 18:18 ] @
Možda nisi logovan kao root.
[ caiser @ 12.12.2002. 18:35 ] @
Sigurno je to u pitanju. Nema šta drugo da bude.
BTW, to sa ! ide ovako :q! ne znam da li radi sa :w ali cim ti to predlaze onda verovatno radi.
[ kustera @ 12.12.2002. 22:53 ] @
ajde bre ljudi, vi pocetniku objasnjavate vi. ljudi su za takve sitne stvari storili joe.
dakle,
1. uloguj se kao root obavezno
2. kucas joe ime_fajla
3. kad se otvori ti pritisni ctrl+k+h (otvara ti help koji je stalno vidljiv i pomaze jako ako prvi put koristis)
4. edituj fajl (tj. obrisi ono sto si zabrljao)
5. ctrl+k+d snima promene (ali to vec imas u helpu)
6. i to ti je to....
ps. jedini je problem sto mozda nemas joe na masini. glupi rh ga ne ubacuje po defaultu. ukoliko je to slucaj ondak moras da ga instaliras rucno ili da koristis vi koji ljudi mrze iz dna duse....
instalacija nije teska i ako si ikada nesto instalirao pod linuxom neces imati problema...
ukoliko koristis rh onda nadji rpm na cd-u i kucaj rpm -i joe_bla_bla.rpm i to je to....
[ caiser @ 13.12.2002. 00:05 ] @
Citat: kustera
ajde bre ljudi, vi pocetniku objasnjavate vi. ljudi su za takve sitne stvari storili joe.
jedini je problem sto mozda nemas joe na masini.
Pa upravo je u tome stvar. Na svakoj unix mašini postoji vi i to je njegova velika prednost. Inače meni je mnogo lakše :w iz vi-a nego joe-vo ctrl+k+d. A i te fore da je vi težak su za malu decu. Barem meni nije bilo teško kad sam ga učio (trajalo je manje od 5 minuta). ;)
[ kustera @ 13.12.2002. 10:39 ] @
mozda sednem i ja jednog dana da ga naucim, ali joe je kao pravljen za pocetnike...
[ Goran Rakić @ 13.12.2002. 16:10 ] @
i da li ti uspe na kraju da izmeniš fajl?
[ oskar @ 28.12.2002. 21:47 ] @
Citat: kustera:
1. uloguj se kao root obavezno
2. kucas joe ime_fajla
....
Kad to uradim da li treba da sam u tom fajlu i da mogu da ga editujem. Ja dobijam kao da sam u praznom rc.config.
ps. Mislim da sam ubio graficko okruzenje SuSe posle samo 3 sata druzenja.
[ MoHicAn @ 29.12.2002. 11:50 ] @
Jedno pitanje: Sta ce tebi linux ???
[ caiser @ 29.12.2002. 14:42 ] @
A u kom si direktorijumu kad kucaš joe rc.config? Treba da si u /etc ili gde se već nalazi taj fajl (ja ga nemam). Znači ili kucaš joe /etc/rc.config ili uđeš u /etc i onda kucaš joe rc.config.
[ random @ 30.12.2002. 17:57 ] @
Citat: Pastor:
prvo sto jest jest sa i ulazim u ride mod ali kada zavrsim i hocu sa esc:w
da sacuvam dobijam poruku"can't open file for writing"
red only - use ! to override
tada ja ukucam samo esc:! opet nista
Treba taj uzvičnik da dodaš na kraj komande, ovako:
:w!
:q!
:wq!
[ axez @ 30.12.2002. 20:54 ] @
Citat: MoHicAn:
Wow Mohican, to je stvarno ohrabrujuće od tebe...:)
Šta će bilo kome Linux, najbolje da se svi drže Windblowsa i onda neće biti ovako glupih pitanja, zar ne.....naprotiv....:)
[ oskar @ 02.01.2003. 17:17 ] @
Citat: MoHicAn:
Čuo sam da za Linuks ima Apach, Send mejl i dobiješ gomilu igrica za dž. A za šta ti koristiš Linuks na kućnom kompjuteru?
[ Goran Rakić @ 02.01.2003. 18:40 ] @
Apache web server postoji i za Windows prekompajliran, SendMail nema ali je to "loš" ;) mailserver i za linux, a ako voliš logičke igre, jeste ima ih gomila ali sve to ima i na games.yahoo.com ;).
E sada, ja koristim linux zato što mi je lakše da radim na linux-u, nego da koristim mingw i msys na windows-u za C++ programiranje, zato što mi se čini da sistem bolje iskorišćava resurse, koristi mojih 0,5 GB RAM-a, kešira svašta, mogu da podesim firewall, proxy, dns bez velikog ;) zezanja.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|