[ bobrock1 @ 01.05.2006. 21:20 ] @
Nabavio sam Borland Developer Studio i odusevio se. Do sada sam radio samo Delphi win32 aplikacije. Naravno nisam mogao da izdrzim i odmah sam se bacio na ASP.Net u poznatom okruzenju. Nakon malo muke sa instaliranjem IIS i ostalog sve je profunkcionisalo. Nikad ranije nisam radio ASP.Net pa nekoliko osnovnih pitanja:

1.
Kako ASP.net funkcionise, tj da li se kod koji ja napisem kompajlira u neki dll koji server potom izvrsava? Tj. sta server izvrsava: moj kod onako kako sam ga napisao ili nesto kompajlirano sto potom pretvara u html?


2.
u vezi sa prvim
Da bi mogao da koristim meni poznat Delphi kod morao sam da dodam u uses Borland.Vcl.SysUtils. Na mom racunaru sve radi kako treba a ja se pitam da li ce raditi na nekom komercijalnom serveru na koji bih stavio aplikaciju?

3.
Do sada nisam radio sa bazama podaka i sve sto mi treba zapisivao sam i citao iz txt fajlova.
Buduci da funkcija GetCurrentDir vrati c:\windows\system32 potrebno je da znam stvarnu adresu na kojoj se moja prezentacija nalazi na serverovom hard disku npr c:\mojaprezentacija

E sad pitanje je: Da li ce mi neki komercijalni server dopustiti ovakvo resenje, tj da li ce mi reci na kojoj stvarnoj adresi na hard disku se nalazi moja prezentacija (npr c:\mojaprezentacija\) i da li ce dopustiti da se ovako upisuju podaci zbog eventualnih bezbednosnih razloga .


Hvala mnogo na odgovorima i eventualnoj pomoci.
[ logic_rabbit @ 02.05.2006. 12:05 ] @
da li ce se kod izvrsiti na serveru ili klijentu to zavisi kako isprogramiras.
Delphi se nepreporucuje za asp.net programiranje iako ima super stvari.
[ bobrock1 @ 02.05.2006. 17:09 ] @
Zasto se ne preporucuje?

Meni deluje prilicno mocan, mada nisam dovoljno strucan.
[ bobrock1 @ 02.05.2006. 23:03 ] @
Uspeo sam u sve sto sam namerio. Svaka cast Borlandu, stvarno sam zadovoljan. Bez da znam a da napisem od asp ili java mogu da pravim web aplikacije. Sve se lepo smesti u dll. Npr:

procedure TWebForm1.Button1_Click(sender: System.Object; e: System.EventArgs);
var
a,b: integer;
c,d:string;
f:textfile;
begin
c:= Server.MapPath('1.txt');
assignfile(f,c);
reset(f);
readln(f,d);
closefile(f);
a:=strtoint(d);
b:=a+1;
label1.text:=inttostr(b);
end;


U 1.txt nalazi se broj 4 tako da label postane 5, bitno da sve funkcionise

okaceno na http://www.klodovik.somee.com/

Uskoro dodajemo kviz i razne druge zanimljive stvari, mocno, svidja mi se.
[ mmix @ 03.05.2006. 14:37 ] @
Delphi.net je CLS jezik i asp.net aplikacije radjene u njemu koriste iste root objekte kao i C# aplikacije (Request, Response, Session, Application, etc.). Ne postoji nijedan razlog da aplikacija ne radi dobro. Sta vise imam jednog klijenta ovde koji ima celu intranet aplikcijau radjenu u Delphi-u 2006 i sve to radi sasvim fino.

Jedini "problem" koji mozes da imas je u distribuciji, posto ces uz svoje assemblije mroati da isporucuje i Borlandove assemblije koje koristis (npr assembly sa klasama iz Borland.Vcl.SysUtils ako si ih koristio). Broland verovatno ima to dokumentovano u helpu.

btw, nisam video to a bas me interesuje, da li u Delphi.NET funckionisu klasni tipovi kao u Delphi 7?
Code:
type TMyClassType = class of TMyType;


[ logic_rabbit @ 03.05.2006. 14:48 ] @
Jednostavno Delphi ima podrsku delphi 2006 za asp.net 1.1 i framework 1.1 a ne 2.0
a za Formu koju koriste morali su da plate microsoftu brdo para.
Cim izadje Vista Delphi + Asp,net bye bye.
Plus sto niko normalan ne bi nesto tako radio u Delphiju.
A covek koji je to narucio on je jos veca budala.
[ bobrock1 @ 03.05.2006. 20:35 ] @
"Jedini "problem" koji mozes da imas je u distribuciji, posto ces uz svoje assemblije mroati da isporucuje i Borlandove assemblije koje koristis (npr assembly sa klasama iz Borland.Vcl.SysUtils ako si ih koristio). Broland verovatno ima to dokumentovano u helpu."


Ovo je zanimljivo pitanje, nisam nasao nista u helpu.

Mislim da je to reseno isto kao i u klasicnim win32 aplikacijama,tj sve sto je potrebno delphi strpa u jedan exe u ovom slucaju dll fajl. Rezultat su veliki exe fajlovi po cemu je delphi poznat ali i velika jednostavnost, a to je ono sto ja volim. U prilog tome je da jednostavni primer (nekorisne) web aplikacije koji sam uradio koristi Borland.Vcl.SysUtils ali ja nisam kacio na server nista osim jednog dll fajla koji je delphi generisao.

Meni se svidja i provalio sam kako funkcionise. Smatram da je jako mocno i jednostavno.

To sto ne podrzava framework 2.0 je stvar koja ce se verovatno uskoro resiti u nekom upgradeu.
[ mmix @ 04.05.2006. 16:57 ] @
Citat:
bobrock1: Mislim da je to reseno isto kao i u klasicnim win32 aplikacijama,tj sve sto je potrebno delphi strpa u jedan exe u ovom slucaju dll fajl. Rezultat su veliki exe fajlovi po cemu je delphi poznat ali i velika jednostavnost, a to je ono sto ja volim.


Vrlo verovatno, mada nije bas kosher, posto ces imati iste tipove u vise assemblija. bas me interesuje kako onda resava component development koji bi se koristio nazad u vs.net-u, ako compoentna C1 i C2 obe u svom DLL-u imaju iste klase u istim namespace-ovima i ako probas da obe komponente iskoristis u C#-u u vs.net-u. Doduse mozda taj final linking radi samo za EXE.


BTW, ne rece mi dal type = class of radi?
[ bobrock1 @ 05.05.2006. 03:39 ] @
type
TWebForm1 = class(System.Web.UI.Page)

pise u aplikaciji koju radim...
[ mmix @ 05.05.2006. 14:52 ] @
Ok, to je klasa, mene nesto drugo interesuje. Iskucaj isred te tvoje linije:

type TMyFormClass = class of TWebForm1;

i reci mi dal kompajlira.
[ bobrock1 @ 05.05.2006. 16:18 ] @
Radi,
cak i u structure prozoru odmah doda types (vidi sliku http://img266.imageshack.us/my.php?image=delphi9yc.gif)
[ mmix @ 05.05.2006. 18:15 ] @
Super stvar, to je nesto sto mi bas nedostaje u C#-u i ostalim .NET jezicima. Savrseni zacin za Broker i Proxy pattern-e uz compile time kontrolu.
[ logic_rabbit @ 06.05.2006. 08:33 ] @
Da vam pokazem da sam potpuno upravu potvrdice i ova vijest borland je ukinuo delphi odnosno prodao dio koji je razvijao programske alate delphi i c++.Vise informacija
http://www.bug.hr/izdanja/tekst.asp?id=71957

[ spartak @ 06.05.2006. 11:13 ] @
Kao i svi ostali, i tvoj argument u "lose ozracenim" raspravama moze da znaci dve stvari.

Jedna je da se Borlandu to vise ne radi jer mozda i ne valja, a druga je da je to toliko dobro da su ti kupci ponudili lom para samo da ga se docepaju.

Finansijske transakcije tog nivoa su uvek jednom nogom u zoni sumraka, i sa developerima mrmotima i njihovim potrebama imaju jako malo veze. Nase su rupe ipak pretesne i iz njih se vidi samo mali deo neba :-)
[ mmix @ 08.05.2006. 01:09 ] @
Citat:
logic_rabbit: Da vam pokazem da sam potpuno upravu potvrdice i ova vijest borland je ukinuo delphi odnosno prodao dio koji je razvijao programske alate delphi i c++.


Pravo da ti kazem, ovo nisam znao, ali iskreno ta me vest vise raduje nego zabrinjava. Nikad nisam mesao Delphi i Borland; Delphi je veoma dobar proizvod koji se "omakao" jednoj dubioznoj firmi kao sto je Borland. Borland nije poznat po svojoj poslovnoj mudrosti (setimo se samo QuatroPro-a koji su prodali budzasto i prepustili celokupno spreadsheet trziste Excelu koji je u to doba bio do kolena Quatru). Mozda ce open source uspeti za Delphi da uradi ono sto Borland nikad nije imao viziju.

Obrati paznju i na ostatak tog testka koji si poslao i na to sta je sve Delphi doneo u to doba na programersku scenu, stvari od kojih neke jos uvek nisu implementirane u .NET (gore napomenuti class of tip). Nije Delphi kriv sto je Borland smotan.

[ logic_rabbit @ 08.05.2006. 06:48 ] @
To jeste radio sam u jednoj firmi u delphiju oko 8-9 mjeseci i rad sa bazama je u delphiju jako jednostavan.
Mora mu se priznati jednostavnost.
Probaj Lazarus pa javi kakav je.