[ Elza @ 04.05.2006. 13:16 ] @
| Imam distribuciju Red Hat enterprise.
Također, imala sam instaliran DNS tj. bind-9.3.1. Sve je radilo kako treba. Ja sam išla na upgrade na novu verziju DNS-a tj. bind-9.3.2..
Uradila upgrade (kako sam pročitala dovoljno je ponoviti ./configure && make)
Sve radi...
Medjutim, kad idem provjeriti koja je verzija bind-a aktualna sa named -v
javlja mi BIND 9.2.1...? Prije očito da nisam ni primjetila kad sam radila upgrade sa 9.2.1 na 9.3.1 da javlja ovako nešto..?
Isti upgrade sam radila na drugom stroju (koji je sekundarni dns), medjutim tu uredno javlja named -v BIND 9.3.2..
Napominjem oba dns-a rade uredno...
Samo mi nije jasno na prvom stroju da se vrti stara verzija dns-a, ima li možda neki drugi način da se sazna aktualna verzija? |
[ MMX @ 04.05.2006. 22:06 ] @
Ako ti komanda named -v prijavljuje staru verziju BIND-a, onda sigurno nesto nisi uradila kako treba u procesu upgrade-a.
[ Miroslav Strugarevic @ 04.05.2006. 22:40 ] @
Možda glupo pitanje, ali gore ne vidim da si spomenula make install?
[ Elza @ 05.05.2006. 10:02 ] @
Uradila sam ./configure && make (tj. make pa make install).
Sve isto uradila sam i na sekundarnom dns-u tj. drugoj mašini ali tu mi jevlja dobru verziju dns-a....
[ MMX @ 05.05.2006. 14:25 ] @
A da li si make install uradila kao root?
[Ovu poruku je menjao MMX dana 05.05.2006. u 15:26 GMT+1]
[ _owl_ @ 05.05.2006. 14:35 ] @
Pogledaj iz kog direktorijuma se pokrece bind, mozda se stara verzija ne nalazi u podrazumevanom direktorijumu.
[ Miroslav Strugarevic @ 05.05.2006. 18:22 ] @
Pada mi na pamet da je možda named ostao pokrenut pri instalaciji pa je možda to napravilo problem.
[ Elza @ 08.05.2006. 10:21 ] @
DNS je bio stopiran kad sam počela upgrade, na kraju sam ga tek digla...
A odakle se pokreće? Pokrenem ga iz /etc/init.d, pid fajl se nalazi pod /chroot/named/var/run/named.pid.
Ne znam gdje bih još mogla pogledat?
[ GPr @ 08.05.2006. 12:11 ] @
a da li si proverila da li u rh repozitorijumu postoji update za bind?
Code:
yum check-update bind
pa ako postoji
Code:
yum update bind
[ Elza @ 08.05.2006. 13:16 ] @
oprosti al ne kužim gdje da pogledam (rh ?) (sorry početnik sam pa moram gnjavit)
inače kad stavim yum check-update bind ne prepoznaje komandu yum .
[ nkrgovic @ 08.05.2006. 19:00 ] @
Citat: Elza: DNS je bio stopiran kad sam počela upgrade, na kraju sam ga tek digla...
A odakle se pokreće? Pokrenem ga iz /etc/init.d, pid fajl se nalazi pod /chroot/named/var/run/named.pid.
Ne znam gdje bih još mogla pogledat?
Koliko se ja secam taj skript koristi named iz /usr/sbin , sa fajlovima razbijenim po standardnom /usr stablu - kako ih RH obicno pravi. S'druge strane tvoj ./configure bez parametara ti je napravio named binary u /usr/local/sbin . Znaci - init skripta ti (verovatno) pokrece pogresan binary.
- Resenje 1 : Prepravi parametre za configure. Mana je sto ces time dobiti upucati rpm, tj. izgaziti njegove binaries, pa od paketa pravis glupost :).
- Resenje 2 : Iskoristi taj build, da napravis skroz novi install bind-a, najbolje chroot-ovanog, a pri tome iskoristi conifg od postojeceg :). Posao je realno pola sata, plafon 2h ako to nikad nisi radila. Imas step-by-step howto, guglaj za "chroot bind howto" , lako ces ga naci. Dodatna prednost je sto ces dobiti mnogo bolju sigurnost :).
[ Miroslav Strugarevic @ 08.05.2006. 22:03 ] @
Ne mora da znaci da ima yum instaliran iako je RedHat.. Cini mi se da je yum predstavljen tek od Fedore?
[ Elza @ 09.05.2006. 07:34 ] @
Uzela sam source kod tj. paket bind-9.3.2.tar.gz .
Otpakirala ga i ovo su precizni koraci:
/etc/init.d/named stop
./configure --with-openssl=no
make
make install
/etc/init.d/named start
[ nkrgovic @ 09.05.2006. 07:59 ] @
Startujes pogresan named. RH-ova init skripta ti, kao sto sam rekao, staruje named iz /usr/sbin/named , ti si ga napravila u /usr/local/sbin/named.
Najbolje je, da bi paketi ostali ispravni (rpm-ovi), da izmenis skriptu za startup, tj. sam /etc/init.d/named fajl.
Razmisli da o istom trosku odradis i chroot, nije tesko.
[ Elza @ 09.05.2006. 08:48 ] @
Rekla sam da imam dvije mašine na kojima su dva DNS-a, jedan primarni, jedan sekundarni.
Isti postupak upgrade-a je bio za oba dns-a.
Na sekundarnom dns-u sve radi kako spada.
U /etc/init.d/named skripti piše da se diže iz /usr/local/sbin/named
Javlja mi sljedeće:
/usr/local/sbin/named -v
BIND 9.3.2
named -v
BIND 9.3.2 Tu je sve ok.
Na primarnom dns-u je sljedeća situacija.
/usr/local/sbin/named -v
BIND 9.3.2
named -v
BIND 9.2.1 Zašto??
Ja pretpostavljam da se ipak vrti nova verzija ali da se ova skriptica named -v pogrešno diže iz /usr/sbin..
Da li bih trebala možda samo kopirati skriptu iz /usr/local/sbin/named u /usr/sbin/named ??
[ nkrgovic @ 09.05.2006. 09:16 ] @
Citat: Elza:
Na primarnom dns-u je sljedeća situacija.
/usr/local/sbin/named -v
BIND 9.3.2
named -v
BIND 9.2.1 Zašto??
Ja pretpostavljam da se ipak vrti nova verzija ali da se ova skriptica named -v pogrešno diže iz /usr/sbin..
Da li bih trebala možda samo kopirati skriptu iz /usr/local/sbin/named u /usr/sbin/named ??
Hm, ako se startuje iz /usr/local/sbin , onda te bas briga :) - onda radi kako treba.
Zasto samo named -v javlja staru verziju - pa zato sto ta komanda poziva tu (Staru) verziju. Ako te zanima kojim redosledom on trazi executables po direkotoijumima kucaj echo $PATH. Verovatno ti je /usr/sbin izlistan pre /usr/local/sbin, pa prvo naleti na njega (ili uopste nemas /usr/local/sbin u path-u).
Nemoj kopirati named binary, time ces pobrkati rpm paket. Ostavi ga kako jeste, leba ne jede. I da, named nije skripta, vec regularan binary (ELF).
[ Elza @ 09.05.2006. 09:33 ] @
Rezultat ispisa echo $PATH
je sljedeći:
/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin:/usr/bin/X11:/usr/X11R6/bin:/root/bin
Znači /usr/sbin prije /usr/local/sbin
Jel se može ikako promijeniti redoslijed?
[ nkrgovic @ 09.05.2006. 09:44 ] @
Citat: Elza: Rezultat ispisa echo $PATH
je sljedeći:
/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin:/usr/bin/X11:/usr/X11R6/bin:/root/bin
Znači /usr/sbin prije /usr/local/sbin
Jel se može ikako promijeniti redoslijed?
Sure, dodaj svom korisniku u ~/.bash_profile sledeci red :
export PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/bin/X11:/usr/X11R6/bin:~/bin
ili tako nesto, vec po zelji :).
EDIT :
- Mozes i samo reci :
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/usr/bin/X11:/usr/X11R6/bin:~/bin
da promenis to za trenutno startovanu instancu shell-a.
- Ovo je, naravno, za bash. Za neki drugi shell je malo drugacije :).
[Ovu poruku je menjao nkrgovic dana 09.05.2006. u 10:46 GMT+1]
[ Elza @ 09.05.2006. 10:13 ] @
kad kliknem locate .bash_profile javi mi samo neke korisnike koji imaju tu datoteku i recimo root
A pod root, datoteka .bash_profile izgleda:
# .bash_profile
# Get the aliases and functions
if [ -f ~/.bashrc ]; then
. ~/.bashrc
fi
# User specific environment and startup programs
PATH=$PATH:$HOME/bin
BASH_ENV=$HOME/.bashrc
USERNAME="root"
export USERNAME BASH_ENV PATH
Da li ja smijem staviti sljedeće:
PATH=/usr/local/sbin:/usr/sbin:/sbin:$PATH:$HOME/bin
BASH_ENV=$HOME/.bashrc
USERNAME="root"
[ nkrgovic @ 09.05.2006. 16:24 ] @
Citat: Elza: kad kliknem locate .bash_profile javi mi samo neke korisnike koji imaju tu datoteku i recimo root
Nije obavezna :).
Citat:
A pod root, datoteka .bash_profile izgleda:
# .bash_profile
# Get the aliases and functions
if [ -f ~/.bashrc ]; then
. ~/.bashrc
fi
# User specific environment and startup programs
BASH_ENV=$HOME/.bashrc
USERNAME="root"
export USERNAME BASH_ENV PATH
Da li ja smijem staviti sljedeće:
BASH_ENV=$HOME/.bashrc
USERNAME="root"
Ako hoces da menjas za root-a, da, to bi, otprilike, tako islo :).
[ Elza @ 10.05.2006. 07:20 ] @
Sorry što gnjavim ali to je server na poslu, znači sigurno se to može uraditi?
[ Elza @ 10.05.2006. 07:45 ] @
To sam promijenila, znači umjesto:
BASH_ENV=$HOME/.bashrc
USERNAME="root"
stavila sam:
BASH_ENV=$HOME/.bashrc
USERNAME="root"
Ali sad kad kucam echo $PATH javi se sljedeće:
/usr/local/sbin:/usr/sbin:/sbin:/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin:/usr/bin/X11:/usr/X11R6/bin:/root/bin
Vidim da se ponavljaju /usr/local/sbin i /usr/sbin ? Može li to šta da smeta?
Mogu li pitati kako pri instalaciji općenito linux sustava odabrati neku putanju šta se prvo izlistava?
[ nkrgovic @ 10.05.2006. 08:32 ] @
Citat: Elza: To sam promijenila, znači umjesto:
BASH_ENV=$HOME/.bashrc
USERNAME="root"
stavila sam:
BASH_ENV=$HOME/.bashrc
USERNAME="root"
Ali sad kad kucam echo $PATH javi se sljedeće:
/usr/local/sbin:/usr/sbin:/sbin:/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin:/usr/local/sbin:/usr/bin/X11:/usr/X11R6/bin:/root/bin
Vidim da se ponavljaju /usr/local/sbin i /usr/sbin ? Može li to šta da smeta?
Ne smeta nista, osim estetike :).
Ako ti se ne svidja, mozes umesto onoga sto si ti stavila staviti tacno ono sto zelis. Znaci da stavis :
PATH=/usr/local/sbin:/usr/sbin:/sbin:/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin:/usr/local/bin::/usr/bin/X11:/usr/X11R6/bin:/root/bin
Ili kako vec zelis.
Citat:
Mogu li pitati kako pri instalaciji općenito linux sustava odabrati neku putanju šta se prvo izlistava?
Ja ne znam nacin da se to podesi pri instalaciji. Koliko se secam installera za RH mislim da to nije moguce.
Ono sto je moguce, je da promenis za sve korisnike, jednom kad vec instaliras sistem. Imas set config fajlova u /etc/ , recimo /etc/profile , pa mozes tamo zadavati. Ja bi se, ipak, suzdrzao od toga - uobicajeno je dati ljudima system default, koji oni mogu lako da za svoj nalog promene kako im odgovara.
Pogledaj man pages za bash, tamo ima sve lepo objasnjeno.
[ Elza @ 10.05.2006. 08:41 ] @
Ostavila sam sve kako sam prije uradila kad ne smeta kažeš..
Sad ću malo pročitati sa man bash ...
Hvala ti puno na odgovorima, izmedju ostalog neke stvari su mi puno jasnije.
Još jednom HVALA!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|