[ Nemanja Avramović @ 05.05.2006. 14:36 ] @
| Pozdrav.
Nemam puno iskustva sa Linuxima a rekoshe mi da je Gentoo do jaja ali da je prilicno tezak, no, spreman sam da ucim i da ga naucim ;)
Problem je sledeci: Moram da imam Dual boot, jer burazer ne pomislja da predje na Linux a mora da radi nesto u AutoCAD-u za faks. Imam hard od 250 gb. Rekoshe mi da ga podelim na sled. nacin, sto sam i uradio:
- c: 50 gb - system - windows i programi (ntfs)
- d: 150 gb - data - filmovi i muzika (ntfs)
- e: 30 gb - shared - moze da se pise i iz windowsa i iz linuxa (fat32)
- 20 gb unpartitioned [za sad] -ovde ide linux, boot, swap i sta vec (ne znam koji filesystem)
Ubacio sam Gentoo minimal CD, podesio mrezu (mogu da surfujem uz pomoc links-a), ali ne znam sta dalje, sta da radim sa ovih 20gb unpartitioned space-a (eksperimentisao bih ali ne zelim da zeznem particije gde je windows i podaci). Ono iz Handbook-a mi nije bas jasno, pise "Applying a Filesystem to a Partition" pa zatim "Mounting" odnosno da mountujem particije (wtf? rekoh da sam noob :() i onda da krenem sa instalacijom.
Sta da radim? Plz help :(
Hvala unapred |
[ Nemanja Avramović @ 05.05.2006. 17:48 ] @
Uspeo sam nesto da uradim... sad skidam stage3...
[ xigma @ 05.05.2006. 18:15 ] @
za particionisanje mi se najbezbjednijim pokazao suseov Yast installer,
on ti jednostavno nece dozvoliti ni za zivu glavu da zeznes nesto oko particija
dok ubuntu zna biti vrlo bezobrazan :)
[ mulaz @ 05.05.2006. 18:18 ] @
heh.. slack te ubaci u konzolu.. pa igraj se sa (c)fdisk :D
inace uzmi ext3 ili reiserfs.. swap oko 300mb .. recimo 5gb root i ostalo za /home
[ xigma @ 05.05.2006. 19:00 ] @
mada i windows xp installer koristi modifikovani cfdisk :) pa nekom ko je instalirao win ne trebao biti problem snalazenje u istom
[ Nemanja Avramović @ 05.05.2006. 19:05 ] @
Ma cfdisk mi nije pravio problem nego fdisk, jer po onom Gentoo handbook-u treba da koristim fdisk i objasnjeno je za situaciju kad je samo Linux na mashini. Uspeo sam na kraju sa cfdisk-om, a da li sam lepo uradio vreme ce pokazati. Jos uvek skidam stage3...
[ Nemanja Avramović @ 06.05.2006. 00:09 ] @
Instalirao sam Gentoo i radi mi lilo i podize lepo i windows i linux, ali mi ne radi mreza... emerge ne radi (po tome sam i zakljucio da ne radi mreza); u /dev ne postoji eth0 i sad ne znam sta da radim... net-setup ne postoji
edit: sredio sam mrezu, ostalo mi je da mountujem ntfs/fat32 particije, to treba u /etc/fstab - moze hint? imam 3 particije
/dev/hda1 - windows - ntfs - 50gb
/dev/hda2 - podaci - ntfs - 150gb
/dev/hda5 - shared - fat32 - 30gb
i naravno, x da namestim
edit2: ok, i pored toga sto sam totalni n00b uspeo sam da mountujem i hard diskove... samo jos x da namestim... sta da kucam... emerge shta? da bih dobio lepo kde okruzenje?
edit3: ups, kucao sam emerge links da bih skinuo links a on ima 33 paketa medju kojima je i xorg... e sad, vidim da je xorg nesto bla bla x window system... jel' mi to treba? ako mi ne treba sta da radim, kako da ga uklonim?
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 06.05.2006. u 02:05 GMT+1]
[ vladared @ 06.05.2006. 05:24 ] @
Definitivno bi bilo dobro ako imaš neki drugi OS ili računar da skineš drivere za tvoju matičnu ploču. Meni recimo ne radi mreža dokle god ne instaliram oreginalne nforce drivere. Nadam se da imaš source kernela, jer bez toga malo teže ide. By the Way - koju ploču - mrežnu imaš?
Da li imaš source treba samo da baciš pogled da li ti postoji nešto u /usr/src i to nešto je dir linux (naredba ls -la )? Bez mreže Gentoo instalacija ne radi...
Možda može mreža da ti se instalira i bez drivera ako imaš source.... JAVI DA OVAJ DEO REŠIMO!
Postoji i druga varijanta ali to bi podrazumevalo Jovo na novo tako da o njoj nećemo da razmišljamo... Ako ti ne postoji kernel moraćeš i njega odnekud da skineš!
Tek onda dolazi ovaj deo (pa zapiši za kasnije, odnosno proveri da li nešto ovako ne postoji)!!!
Ako nisi instalirao prvo ekucaj
emerge xorg
Da bi proverio da li si instalirao
emerge -s xorg-x11
kde se instalira sa
emerge kde
Isti na;in provere.
Pošto si totalni početnik ukucaj prvo:
xorgconfig
Tek kada instaliraš xorg (koji sasvim moguće imaš) nastavi dalje da radiš
Kada sa tim završiš edituj fajl /etc/inittab
u redu init ti verovatno piše 2 ti stavi 3
zatim pogledaj naziv kde okruženja koji si instalirao u /etc/X11/Sessions
(ako imaš neku sesiju možeš je iskoristiti za podizanje X okruženja mada xdm je konzola u prozorima tako da ne znam koliko je to simpatično okruženje za tebe)
Zatim edituj fajl rc.conf
Negde na kraju bi trebalao da se nalazi nešto tipa
XSESSION= "Gnome"
Tu zapiši naziv koji si video u /etc/X11/Sessions
(Samo da te upozoorim KDE ne dozvoljava logovanje u grafičko okruženje kao root po defaultu, tako da bi za početak bilo dobro da tu stoji Gnome ako ga ima u sesijama= ne startuje šnome nego login screen, a odatle je moguće podići i kde okruženje ako si ga instalirao!!!)
ukucaš init 6
Sačekaš da ti se rebootuje računar i to bi trebalo da je to! Ako imaš nekih dalje problema javi.
[Ovu poruku je menjao vladared dana 06.05.2006. u 06:36 GMT+1]
[ Nemanja Avramović @ 06.05.2006. 09:16 ] @
Imam source kernela, sam sam ga skidao i kompajlirao. A ima ga i u /usr/src
Imam drugi racunar (na windowsu je), ovaj sa kog kucam ove porukice...
Ali mrezu sam vec sredio, napisao sam. Pogresno sam bio nesto otkucao u /etc/conf.d/net - sad lepo radi mreza.
Ploca je ASUS A7V8X-X a mrezna je integrisana.
XORG sam imao, sad skidam KDE (80 paketa, potrajace)
[ vladared @ 06.05.2006. 10:58 ] @
aha... poznato mi je pošto i ja imam istu tu ploču.... onda znaš ostatak priče. u zavisnosti od brzine mreže trebaće ti nekih 7-8 sati da ti se sve sredi, mada u principu za osnovno skidnje kde a ti je potreban samo kde-base i kde-libs (sorry man - nisam se ranije setio). No ni ovo nije loše, kada završi imaćeš kompletan kde!
[ Nemanja Avramović @ 06.05.2006. 11:13 ] @
Brzina je 128kbps... znaci da ne sedim pored kompa, nece to skorije :D
E sad jos jedno pitanje... jel' meni stoje svi paketi u /usr/portage/distfiles (ili gde vec) i jel' mogu ja to da bekapujem (narezem) za slucaj da budem (ne daj Boze uskoro) morao da reinstaliram Gentoo? I sledeci put kad instaliram Gentoo jel' dovoljno da tu ubacim te pakete pa da ne mora da skida sa neta?
Pozdrav, cujemo se za ~6 sati ako sve bude bilo kako treba (vec sat-dva skida/kompajlira KDE pakete)...
[ vladared @ 06.05.2006. 12:06 ] @
pa trealo bi da su tu... tako da zaista nije na odmet napraviti backup makar onih najbitnijih... mada meni nešto i nije bitno jer on svakako treba da uradi posao, pa to što će sat dva biti duže ili kraće ne igra neku stvar, no opet...
[ silber @ 06.05.2006. 14:23 ] @
Nije potrebno raditi reinstalaciju linux sistema. Svaki problem se moze resiti bez ponovne reinstalacije. Gentoo distribucija je jedna od najboljih trenutno, funkcionisanje je zamisljeno tako da svaki program koji instaliras kompajlira iz source-a i optimizuje za tvoj procesor. Meni se recimo ta filozofija ne svidja jer imam veoma slabu masinu, tako da sam se odlucio za Debian. On se razlikuje po tome sto ima ogromnu bazu prekompajliranih paketa tako da veoma retko moras kompajlirati nesto iz source-a. Posledica je naravno nizak pad performansi u radu ;)
[ Nemanja Avramović @ 06.05.2006. 14:26 ] @
Da ali kako imam dualboot, pa ako Windows odluci da padne ili...? Uostalom ako se desi da moram Windows da reinstaliram, sta se onda desava? Sve nanovo (oba sistema) ili samo Winblowz?
ili ako jednostavno budem hteo nekome drugom da instaliram Gentoo, necu da svlacim sve sa neta 
[ silber @ 06.05.2006. 16:16 ] @
Windows ghostujes pa kada padne otpakujes image.
Taj kome ce neko drugi da instalira Gentoo ne treba da ga koristi. I nelogicno je da nekome instaliras prekompajlirane programe za Gentoo jer to obara njegovu sustinsku filozofiju. Onda kao sto rekoh neka stavi Debian ili neki njegov derivat.
[Ovu poruku je menjao silber dana 06.05.2006. u 17:19 GMT+1]
[ Stator @ 06.05.2006. 16:38 ] @
Da to mzoes da uradis 100% uspesno ali npr ako ti skines kde 3.4.3 koji je sada stable a za 2 meseca kde 3.5.2 npr postane stable taj paket fakticki postaje beskoristan. ako da se to ne praktikuje...
[ Nemanja Avramović @ 06.05.2006. 16:39 ] @
Pa ne, nego mali broj ljudi koji bi ga i koristili ima dobru vezu, pa sam mislio.... a uostalom, nisam znao da se u /usr/portage/distfiles nalaze kompajlirani paketi 
Hvala za ghost soluciju, razmisljao sam o tome ali nisam znao da li bi uspelo. Cim zavrsim sa Gentoo-om ghostovacu particiju gde je Windows, dok je josh svezh
edit: Skida 27. od 80 paketa... nesto sumnjam da ce ovo da zavrsi za sat-dva
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 06.05.2006. u 17:46 GMT+1]
[ silber @ 06.05.2006. 17:29 ] @
Avrame nije nista to sto ce da se skida dva sata, to posle treba sve da se kompajlira polako :) tako da do ujutru ne ocekujes novi kde ;)
[ vladared @ 06.05.2006. 17:48 ] @
ljudima koji imaju slow internet (čitaj modem) ne treba gentoo. njima stavi slack, debiana, suse-a ali nikako gentoo. gentoo ti zahteva net. Ja npr imam 256k net 24h dnevno tako da meni je on idealan. Krenem na posao zadam mu šta treba da radi, vratim se sa posla on je ili završio ili završava tako da ja uglavnom to ne osećam. Slažem se da ti nije baš nešto potrebno da stavljaš na cd bojle čitaj dvd fajlove koje su ti potrebni jedini uslov kada možda bi to trebalo uraditi je ako imaš nešto specifično. npr. slučaj koji sam ja imao pre koji dan kada je trebaloinstalirati gentoo na mašinu koji se vezuje preko pppoe, a standardno ne dolaze paketi za pppoe sa neta. Onda imaš opravdanje da backupuješ podatke da se ne bi mučio sledeći put...
za win je definitivno bolji ghost nego da ga reinstaliraš. (bar je to način na koji ja funkcionišem). ghost je u prednosti i iz još nekih razloga (ako imaš legalnu kopiju wina).
[ Miško Stefanović @ 06.05.2006. 17:53 ] @
Čini mi se da bi ti nešto ovako odgovaralo:
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Custom_Stage4
Proveri.
[ Nemanja Avramović @ 06.05.2006. 18:21 ] @
Sve je zavrsio ali ne mogu da startujem X - evo vam prikacen log fajl, vidim da mi ne prepoznaje misa (stavio sam default, /dev/mouse jer ne znam koje je mis a ne znam ni kako da vidim  ) ali mozda je jos nesto??
Dajte neku pomoc za xorgconf :/
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 06.05.2006. u 19:22 GMT+1]
[ vladared @ 06.05.2006. 18:54 ] @
hajde prikači i tvoj xorg.conf fajl koji se nalazi u /etc/X11/
mislim da si pogrešno definisao miša, najverovatnije ti je definisam pod:
/dev/input/mice
ako je usb
ili
/dev/misc/psaux
ako je ps2.
Druga stvar koja gotovo sigurno ne valja je definicija grafičke. Koju imaš grafičku?
da li si uradio ine savete koje ti je verovatno dao kda si sve završio a to je da otkucaš
etc-update
i
env-update
?
Definitivno ti nije prepoznao grafičku. Koju imaš? Moguće je da je pogrešno prepoznao monitor?
Najbojle zakači fajl koji sam ti rekao!!!!
[ Nemanja Avramović @ 06.05.2006. 19:01 ] @
Mish je genius netscroll ps/2 (to sam i izabrao u meniju ali ne znam gde je u /dev)
grafika je ati radeon 9200 se (losha, znam, al' jbg)
mislim da sam uradio etc-update, 99% sam siguran da jesam ali uradicu opet, nije prob...
A monitor... xmmm... dell-ov neki  (polovan kupljen, nemam nista o njemu)
Jbg, n00b sam, pola stvari sam odokativnom metodom izabrao u xorgconfig-u
Evo xorg.conf-a
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 06.05.2006. u 20:02 GMT+1]
[ silber @ 06.05.2006. 19:29 ] @
Menjaj /dev/mouse u /dev/misc/psaux ili ako ne radi u /dev/input/mice i javi da li radi.
[ Nemanja Avramović @ 06.05.2006. 19:46 ] @
Stavio sam /dev/misc/psaux i sad se na startx pali x window system i na crnoj pozadini mi samo beli mish (kursor u obliku slova X) radi (kakva ironija)... mogu da ga pomeram, i to je otprilike to (nema aktivnosti na hard disku)...
edit: na desni (ili levi?) klik dobijam meni i imam neke opcije (icon manager, xterm, raise, lower, itd itd)
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 06.05.2006. u 21:00 GMT+1]
[ silber @ 06.05.2006. 20:03 ] @
Hehe, moras da izaberes da udjes u kde upao si u neki window manager ;)
Kucaj kdm ili gdm, ako ne prepoznaje ni jednu komandu kucaj emerge kdm pa pokusaj ponovo kada instaliras (kdm je login manager). U podesavanjima stavi kde i loguj se.
P.S. Problem sa podizanjem x servera si resio.
[ Nemanja Avramović @ 06.05.2006. 20:14 ] @
Radiiiiii! 
samo sam umesto XSESSION="Gnome" stavio XSESSION="kde-3.4" u xorg.conf i upalilo je KDE. E sad imam tri pitanja:
1) da li mogu da preskocim login iz konzole i kucanje startx (da se odma' pali kde) ili ne? ili je mozda bolje prvo da se ulogujem pa onda sam da pokrenem kde
2) kucao sam emerge www-client/mozilla-firefox i ono sad skida FF, ali me zanima sta posle? Gde da ga nadjem? Hoce sam da se ubaci u K-meni ili moram ja? Jbg, izvinite za ovako glupo pitanje ali tek sam upalio Linux prvi put 
3) gledao sam neke screenshot-ove gde je KDE nameshten da izgleda do ja*a lepo, neki efekti providnosti itd itd... gde se to nabavlja?
Hvala unapred!
p.s. Ne radi mi skrol na mishu
p.p.s.
Citat: JaHvram
Puno ime: Avramovic Nemanja
Član broj: 32202
195.252.99.*
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 06.05.2006. u 21:25 GMT+1]
[ niceness @ 06.05.2006. 20:27 ] @
Mislim da je bolje bilo da si to namestio u /etc/rc.conf, ali sta ja znam isto sam pocetnik kao i ti.
Tebi je najverovatnije potreban display manager (xdm,gdm,kdm ...).
Ne bih mogao da ti pomognem oko podesavanja istih jer sada koristim slim (gdm/kdm su preveliki za moje potrebe) i fluxbox/openbox.
Za providnost i skrol na misu pogledaj uputstva na gentoo-wiki.
Pozdrav,
[ Nemanja Avramović @ 06.05.2006. 20:40 ] @
Mozda sam ga tu i podesio, poceo sam da se gubim u svim tim /etc /usr /dev itd, itd...
edit: Hvala svima koji su mi pomogli, da nije bilo vas jos bih blejao u Gnjindovzu
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 06.05.2006. u 22:22 GMT+1]
[ xigma @ 07.05.2006. 00:32 ] @
Citat:
3) gledao sam neke screenshot-ove gde je KDE nameshten da izgleda do ja*a lepo, neki efekti providnosti itd itd... gde se to nabavlja? :)
http://www.kde-look.org/
Milina je cak i samo razgledati ljudi su zaista kreativni
[ Nemanja Avramović @ 07.05.2006. 02:03 ] @
Hvala na odgovoru, zaista su dobri!
[ vladared @ 07.05.2006. 05:05 ] @
Citat: 1) da li mogu da preskocim login iz konzole i kucanje startx (da se odma' pali kde) ili ne? ili je mozda bolje prvo da se ulogujem pa onda sam da pokrenem kde
2) kucao sam emerge www-client/mozilla-firefox i ono sad skida FF, ali me zanima sta posle? Gde da ga nadjem? Hoce sam da se ubaci u K-meni ili moram ja? Jbg, izvinite za ovako glupo pitanje ali tek sam upalio Linux prvi put
3) gledao sam neke screenshot-ove gde je KDE nameshten da izgleda do ja*a lepo, neki efekti providnosti itd itd... gde se to nabavlja?
1. na ovo pitanje si dobio odgovor (još tamo negde pri početku kada sam ti rekao da u /etc/inittab umesto vrednosti init 2 staviš init 3
2. Fire Fox se sam instalira tako da ćeš ga videti u K meniju - Inetnet
3. kde-look na http://www.kde-look.org/ je definitivno odgovor za tebe
Srećno
[Ovu poruku je menjao vladared dana 07.05.2006. u 06:05 GMT+1]
[ Nemanja Avramović @ 07.05.2006. 09:03 ] @
1) hm... cini mi se da je tamo vec pisalo 3... ajde pogledacu opet  (malo kasnije) Hm... ili sam ja slep, ili toga nema, ili je to ono id:3:initdefault:. Evo ti moj inittab fajl pa pogledaj ako mozes
2) hvala, video sam to 
3) ok, skinuo sam sa tog sajta tar fajl, 20ak mb, neka tema... i sta sad?
edit: u vezI pitanja 1: kako se posle logujem kao root, kako se gasi KDE
edit2: 4) Imam problem sa ntfs/fat particijama. Prvo sam stavio ovako u /etc/fstab
Code: /dev/hda1 /mnt/c ntfs defaults 0 0
/dev/hda2 /mnt/d ntfs defaults 0 0
/dev/hda5 /mnt/fat vfat defaults 0 0
/dev/hda6 /boot ext2 defaults,noatime 1 2
/dev/hda7 none swap sw 0 0
/dev/hda8 / reiserfs noatime 0 1
none /proc proc defaults 0 0
none /dev/shm tmpfs nodev,nosuid,noexec 0 0
/dev/cdroms/cdrom0 /mnt/cdrom auto noauto,ro 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto 0 0
...i kao root sve radi kako je predvidjeno (ntfs read only, cdrom takodje, fat i floppy rade rw), ali kao moj korisnik, avram, iz KDE-a na svim mountovanim particijama/drajvovima imam katanaci kao pise "Locked folder" a fat mi je read-only, kao nemam privilegije da pisem. Onda mi neki lik rece da stavim sledece u /etc/fstab
Code: /dev/hda1 /mnt/c ntfs ro,user,noauto,umask=0007,gid=1000 0 0
/dev/hda2 /mnt/d ntfs ro,user,noauto,umask=0007,gid=1000 0 0
/dev/hda5 /mnt/fat vfat rw,user,noauto,umask=0007,gid=1000 0 0
/dev/hda6 /boot ext2 defaults,noatime 1 2
/dev/hda8 / reiserfs noatime 0 1
none /proc proc defaults 0 0
none /dev/shm tmpfs nodev,nosuid,noexec 0 0
/dev/cdroms/cdrom0 /mnt/cdrom auto noauto,ro,user 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,rw,user 0 0
I posle ovog na cdrom i floppy imam katanac, a ostali folderi (ntfs i fat particije) se prikazuju kao prazne, a nisu. Heeeelp
[cdrom je dvd rezac, pioneer 108, ako je bitno]
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 07.05.2006. u 12:30 GMT+1]
[ Nemanja Avramović @ 07.05.2006. 11:52 ] @
3) ovde sam nasao nesto oko instalacije http://www.kde-look.org/commen...?id=2&forumpage=30#c145618
pa sam temu koju sam skinuo raspakovao u /home/avram/themes/iGreen
./configure i ./make ne postoje
sta dalje?
edit: nasao sam u folderu dekorator nesto, sad cemo da vidimo
edit2: nazalost, nisam uspeo... sve uradim, i ./configure i make i ./make install i kad iz Theme Manager-a (iz ControlCenter-a) izaberem novu temu ona je sva neko polovichna: prozori nemaju titlebar, konzola nije providna kao sto je na screenshot-u teme (cak i posle restarta mashine sve ostaje isto) itd itd...
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 07.05.2006. u 14:26 GMT+1]
[ niceness @ 07.05.2006. 13:59 ] @
Nemoj menjati nista u /etc/inittab, vec dodaj /etc/init.d/xdm u default runlevel.
Ovo bi trebalo da ti automatski pokrene KDE. (ako si sve namestio kako treba)
# rc-update add xdm default
E sad, za providnost ti treba composite manager (kde ga vec imam, odnosno ima ga njegov window manager),
takodje moras da ukljucis composite extenziju u xorg.conf (potrazi na gentoo-wiki kao sto sam vec rekao).
Sa svim tim temama ti ne bih mogao pomoci zato sto ne koristim KDE.
[ Nemanja Avramović @ 07.05.2006. 14:13 ] @
Cool. Ovako radi. Hvala. A kako da se ulogujem kao root ako mi zatreba, posto KDE ne dozvoljava logovanje kao root. Ili ce mi su biti dovoljno?
Jos mi je ostao problem sa hard diskovima koji mi je bitan i ovo sa temom, to je manje-vise bitno.
@vladared: Posto kazes da imas istu plocu kao i ja, kako si namestio zvuk na linuxu? Ako koristis onu integrisanu sa ploce...
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 07.05.2006. u 15:19 GMT+1]
[ niceness @ 07.05.2006. 14:25 ] @
Bice ti dovoljno da koristis su.
A sad u vezi /etc/fstab-a.
Probaj da stavis umask=022 u opcijama za ntfs i fat particije,
trebalo bi da radi.
Za dvdrw, floppy, usbdisk koristim kombinaciju hal+dbus+pmount+ivman (automatsko mount/unmount, i gomila drugih mogucnosti).
I na kraju offtopic:
Upravo mi je prsla instalacija gentoo-a.
Odnosno otisle su u k***c sve reiserfs particije.
[ Nemanja Avramović @ 07.05.2006. 14:57 ] @
I sad ja tebi treba da verujem kad je tebi prso Gentoo?  Shalim se!
Promenio sam umask na 022 ali nista se nije promenilo
Ovo za dvdrw, floppy itd nisam nista razumeo 
[ niceness @ 07.05.2006. 15:08 ] @
Jesi li re-mountovao particije?
Pogledaj http://gentoo-wiki.com/HOWTO_D-BUS%2C_HAL%2C_KDE_media:/
pa ces shvatiti o cemu sam pricao.
P.S.
Upravo sam primetio na tvom sajtu da smo isto godiste.
[ Nemanja Avramović @ 07.05.2006. 15:17 ] @
Ne, nisam remountovao particije :/
Joj... ajde lagano cu ovo sve da iscitam pa da vidim sta i kako...
P.S. Hehe, cool... .)
[ vladared @ 07.05.2006. 19:15 ] @
kada bilo šta promeniš u fstabu potrebno je u /mnt odraditi:
#umount c
#mount c
#umount d
#mount d
...
ako si ranije mogao da pišeš to bi bilo dosta, ako nisi... pa onda zavisi samo od toga da li si kada si kompajlirao kernel uključio opciju write za FAT i NTFS (ako hoćeš da pišeš na ntfs).
[ Miško Stefanović @ 07.05.2006. 19:25 ] @
Da malo pomognem oko fstab-a, evo izvod iz onoga koji ja koristim:
/dev/hde1 none swap sw 0 0
/dev/hdf1 /boot ext2 defaults 1 2
/dev/hdf2 none swap sw 0 0
/dev/hdf3 / reiserfs defaults 0 1
/dev/hdf4 /home reiserfs defaults 0 0
/dev/hdb2 none swap sw 0 0
/dev/hde2 /mnt/SuSE reiserfs defaults 0 0
/dev/hdc /mnt/dvd auto defaults 0 0
/dev/hdd /mnt/cdrom auto defaults 0 0
/dev/hda1 /mnt/win_c vfat users,gid=users,umask=0002,utf8=true 0 0
/dev/hda5 /mnt/win_XP ntfs ro,users,gid=users,umask=0002,nls=utf8 0 0
/dev/hda6 /mnt/win_linux vfat users,gid=users,umask=0002,utf8=true 0 0
/dev/hda8 /mnt/data_root auto acl,user_xattr 0 0
/dev/hda9 /mnt/data_home auto acl,user_xattr 0 0
/dev/hda4 /mnt/data_boot ext3 acl,user_xattr 1 2
/dev/hdb1 /mnt/win_2000 ntfs ro,users,gid=users,umask=0002,nls=utf8 0 0
/dev/hdb3 /mnt/slackware_root auto noauto,user 0 0
/dev/hdb4 /mnt/slackware_home auto noauto,user 0 0
Ovo radi bez greške, sve se automatski mount-uje sem Slakware-a koji ako mi je potreban mogu da mount preko kwikdisk-a ili iz konzole.
Ma sve se jasno vidi. Ovako prilagodi svoj fstab i treba da bude O.K.
Miško
[ Nemanja Avramović @ 07.05.2006. 21:12 ] @
Citat: vladared: ...ako si ranije mogao da pišeš to bi bilo dosta, ako nisi... pa onda zavisi samo od toga da li si kada si kompajlirao kernel uključio opciju write za FAT i NTFS (ako hoćeš da pišeš na ntfs).
Pazi, ja mogu i sad da citam ntfs i da citam/pisem fat kao root (su). Ali kao "avram" (posto u KDE mogu da se logujem samo kao "avram") c, d, cdrom i floppy su mi "locked" (ne mogu ni da vidim sta ima u njima) a fat mi je read only (ili beshe prikazuje kao da je prazna, ne znam, sad sam trenutno na Gnjindovzu). Znaci meni treba da podesim da mi za "avram" bude kao za root (barem sto se diskova tice), a posto je root-u sve kako treba, onda...?
A sta cemo za zvuk? Neki posebni drajveri? G-de?
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 07.05.2006. u 22:14 GMT+1]
[ niceness @ 08.05.2006. 00:00 ] @
Za zvuk pogledaj http://gentoo-wiki.com/Index:HOWTO#Sound
Evo ti moj /etc/fstab. Mozda pomogne.
/dev/hda1 /boot reiserfs noauto,notail 1 2
/dev/hda3 / reiserfs notail,noatime 0 1
/dev/hda5 /var reiserfs notail,noatime 0 1
/dev/hda6 /usr reiserfs notail,noatime 0 1
/dev/hda7 /home reiserfs notail,noatime 0 1
/usr/portageFile /usr/portage reiserfs loop,notail,noatime,nodev 0 0
/var/tmp/ccacheFile /var/tmp/ccache reiserfs loop,notail,noatime,nodev 0 0
/dev/hda2 none swap sw 0 0
/dev/sda1 /winfs/c ntfs umask=022 0 0
/dev/sda5 /winfs/d ntfs umask=022 0 0
/dev/hda8 /winfs/e ntfs umask=022 0 0
/dev/hda9 /winfs/f ntfs umask=022 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
shm /dev/shm tmpfs nodev,nosuid,noexec 0 0
Nije bas poravnato, ali sta je tu je.
BTW sve particije su u najboljem redu, bila je u pitanju memorija (al mrzim jeftin ram)
[Ovu poruku je menjao niceness dana 08.05.2006. u 01:05 GMT+1]
[ vladared @ 08.05.2006. 05:21 ] @
he he he kapiram problem.
tvoj korisnik nema OVLAŠĆENJA da koristi bilo šta! treba mu dati ovlašćenja. hmmm kada bi imao gnome to bi bio veoma lagano namestiti (time bi rešio i problem logovanja kao root u grafičko okruženje, mada ja NIKADA se ne logujem kao root u grafičko)... sada moram malo da pročeprkam da bi video kako bi to odradio iz tekstualnog moda... trenutno jedino što mi pada je dodljeivanje gid-a koji je mali korisničkoj hrupi avram, recimo 100 (ali nisam siguran koji je tvoj gid).
Idealno bi bilo da instaliraš progrma mc (midnight commander) pošto je tata mata za rad sa fajlovima - norton commander clone.
Pogledaj /erc/passwd fajl, pronađi u njemu avram i interesuje me četvrti podatak u tom redu.
avram:x:1000:100
kod mene je broj 100
[Ovu poruku je menjao vladared dana 08.05.2006. u 06:24 GMT+1]
[ vladared @ 08.05.2006. 05:23 ] @
ups nisam primetio da i zvuk ne radi. Koju zvučnu koristiš? Integrisanu na ploči ili neku zasebnu? daj malo podataka o njemu! Možeš i iz Gnjidowsa da isčitaš ako ne znaš napamet...
[Ovu poruku je menjao vladared dana 08.05.2006. u 06:26 GMT+1]
[ vladared @ 08.05.2006. 06:43 ] @
za probleme ovlašćenja mislim da sam se setio rešenja.
1. CTRL+ALT+F1 da uđeš u konzolu
uloguj se kao root
2. gpasswd -a avram imegrupe
imegrupe - treba više puta da ukucaš i to sledeće podatke kao ime grupe:
adm
audio
cdrom
floppy
wheel
3. nemoraš svaki put sve da kucaš nego samo strelicu na gore na tastaturi izbacuje ti zadnju naredbu koju si kucao i tu ubaci grupu koju želiš
4. sa CTRL+ALT+F7 se vraćaš u grafičko okruženje
5. jeste da nije potrebno ali restartuj računar i mislim da sam onda rešio tvoje probleme pristupa (a možda i audio probleme)
[Ovu poruku je menjao vladared dana 08.05.2006. u 07:54 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao vladared dana 08.05.2006. u 09:14 GMT+1]
[ Nemanja Avramović @ 08.05.2006. 09:43 ] @
E, ovako: Odradio sam sve kako si rekao u konzoli, kao root, restartovao komp, i sad je fat particija read only (ali barem vidim sta je na njoj, za razliku od proslog puta), kaze nemam write permissions. Sve ostalo (c, d, cdrom i floppy) je i dalje locked folder. XMMS nece da pusti mp3 fajl (a ni ogg, probao sam) tako da ni zvuk nisam resio. Koristim integrisanu zvucnu.
U onom fajlu, 4. podatak je 100
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 08.05.2006. u 10:45 GMT+1]
[ niceness @ 08.05.2006. 10:40 ] @
E ovo vec nema smisla.
Meni se cini da ce se ovo brze resiti ako nekom das ssh pristup nego ovako.
Ajde probaj da mountujes sa umask=0000 ili uid=1000,gid=100 (umount /win/c && mount -t ntfs -o umask=0000 /dev/hda1 /mnt/c )
Mozda vredi i pogledati ovlascenja na mountpointovima:
$ ls -l /mnt
[Ovu poruku je menjao niceness dana 08.05.2006. u 11:50 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao niceness dana 08.05.2006. u 12:03 GMT+1]
[ vladared @ 08.05.2006. 13:27 ] @
ima smisla ako prilikom kompajliranja nije ukljuci opciju da write na ntfs!!! to znaci nazad na kernel i tamo pronadji cipset za audio (ako nisi siguran ukljuci sve kao module - vodi racuna i alsa treba tako da bude) i negde pri dnu imas podrsku za fat i ntfs i tu otkaci write za ove particije.
[ Nemanja Avramović @ 09.05.2006. 18:53 ] @
E, nije mi radio net par dana. Ma ja i ne zelim da ukljucim write na ntfs, zelim da mi pod mojim userom ("avram") sve radi kao i kod root-a (citam ntfs, pisem fat32, zato sam tako i podelio hard).
A ssh... pa ne'am javnu IP :/
E uspelo mi je sa umount /mnt/c && mount -t ntfs -o umask=0000 /dev/hda1 /mnt/c !!!!!!!! znaci:
umount /mnt/c && mount -t ntfs -o umask=0000 /dev/hda1 /mnt/c
umount /mnt/d && mount -t ntfs -o umask=0000 /dev/hda2 /mnt/d
umount /mnt/fat && mount -t vfat -o umask=0000 /dev/hda5 /mnt/fat
e sad, nesto sam menjao u /etc/fstab pa cu sad da restartujem masinu da vidim hoce li da radi, ako nece...
p.s. jos cdrom i floppy
edit: Ok, ovako kako sam namestio u /etc/fstab (samo umesto defaults stavio umask=0000) sve je ok i radi kako treba... (sad jos pogledajte red iznad, post skriptum)
edit2: Evo outputa komande ls -l /mnt
Code: r-xr-xr-x 1 root root 4096 May 7 21:17 c
drwx------ 2 root root 72 Feb 14 00:03 cdrom
dr-xr-xr-x 1 root root 4096 May 7 21:19 d
drwxrwxrwx 4 root root 16384 Jan 1 1970 fat
drwx------ 2 root root 72 Feb 14 00:03 floppy
Meni ovakva ovlascenja za diskove odgovaraju... ali cdrom i floppy...
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 09.05.2006. u 21:17 GMT+1]
[ vladared @ 10.05.2006. 07:05 ] @
probaj ovako:
1. u konzoli se uloguj kao root i odradiš
cd /mnt
2. chmod 755 cdrom
3. chmod 777 floppy
Drugi pristup:
1. kao root edituješ u fs tabu linije koje se odnose na floppy i cd rom da ti izgledaju ovako:
/dev/cdroms/cdrom0 /mnt/cdrom auto users,noauto,ro 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy auto users,noauto,rw 0 0
Prvo da ti kažem kod mene devices su ide uređaji pa onda kod mene stoji kao cdrom /dev/hdd ali ako je kod tebe ovako dobro onda nema šta da diskutujemo
Users je kod mene grupa pod kojim se nalazi moj nalog.
na kraju krajeva možeš i probati oba pristupa, takoda prvo uradi prvi pa onda drugi pristup. Možda upali
[Ovu poruku je menjao vladared dana 10.05.2006. u 08:07 GMT+1]
[ Nemanja Avramović @ 10.05.2006. 10:52 ] @
Kad ih chmodujem kako si rekao vishe nisu locked, ali ih prikazuje kao prazne. U /etc/fstab mi je ovako:
Code: /devev/cdroms/cdrom0 /mnt/cdrom auto noauto,ro,user 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,rw,user 0 0
E ali sad sam primetio jos nesto. Ubacim disk u cd rom, za koji znam da ima nesto, i kao root se cd-ujem u /mnt/cdrom i odradim ls - prazan folder???
edit: Sad vidim da kod tebe pise users, a kod mene user.. hm.. cek da probam
edit2: posle restarta (sa users u /etc/fstab) - isto
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 10.05.2006. u 12:03 GMT+1]
[ vladared @ 10.05.2006. 12:13 ] @
jesi li probao disketu?
koji imaš cdrom? kako je definisan kao ide (atapi), scsi..?
još nešto sam orimetio kod tebe piše /devev/cdrom/cdrom0 zar ne bi trebalo dev? moguće da je loše napravljena definicija cdroma. Da li si ikada mogao kao root da ga čitaš?
[Ovu poruku je menjao vladared dana 10.05.2006. u 13:15 GMT+1]
[ Nemanja Avramović @ 10.05.2006. 13:27 ] @
Probao sam disketu, ista stvar. Ovo /devev/ je greska pri paste-ovanju, /dev/cdroms/cdrom0 je kod mene. Posle instalacije Gentoo-a (znaci kad sam izvadio onaj live disk za pocetak instalacije) nisam ni pokusavao da ga citam jer nisam imao potrebe. Tek sad sam probao kao root - nece.
CD rom je u stvari Pioneer DVD-RW 108 (atapi)
[ vladared @ 10.05.2006. 16:21 ] @
Pazi ovako. I ja imam pionira istu veryiju meni je definisan /dev/hdc posto je atapi i savrseno mi fino radi. da li si siguran da je dobra definicija lokacije devicea! koliko ja znam skazi se oznacavaju kao /dev/sr0, atapi /dev/hdb...
[Ovu poruku je menjao vladared dana 10.05.2006. u 17:22 GMT+1]
[ Nemanja Avramović @ 11.05.2006. 00:31 ] @
Meni je ovako od kad sam instalirao Linux, sve po default-u stoji :/
Sad sam kao root usao u /dev i odradio ls hd* i dobio:
Code: hda hda5 hdb19 hdc14 hdd1 hdd6 hde2 hdf15 hdg10 hdg7 hdh20
hda1 hda6 hdb2 hdc15 hdd10 hdd7 hde20 hdf16 hdg11 hdg8 hdh3
hda10 hda7 hdb20 hdc16 hdd11 hdd8 hde3 hdf17 hdg12 hdg9 hdh4
hda11 hda8 hdb3 hdc17 hdd12 hdd9 hde4 hdf18 hdg13 hdh hdh5
hda12 hda9 hdb4 hdc18 hdd13 hde hde5 hdf19 hdg14 hdh1 hdh6
hda13 hdb hdb5 hdc19 hdd14 hde1 hde6 hdf2 hdg15 hdh10 hdh7
hda14 hdb1 hdb6 hdc2 hdd15 hde10 hde7 hdf20 hdg16 hdh11 hdh8
hda15 hdb10 hdb7 hdc20 hdd16 hde11 hde8 hdf3 hdg17 hdh12 hdh9
hda16 hdb11 hdb8 hdc3 hdd17 hde12 hde9 hdf4 hdg18 hdh13
hda17 hdb12 hdb9 hdc4 hdd18 hde13 hdf hdf5 hdg19 hdh14
hda18 hdb13 hdc hdc5 hdd19 hde14 hdf1 hdf6 hdg2 hdh15
hda19 hdb14 hdc1 hdc6 hdd2 hde15 hdf10 hdf7 hdg20 hdh16
hda2 hdb15 hdc10 hdc7 hdd20 hde16 hdf11 hdf8 hdg3 hdh17
hda20 hdb16 hdc11 hdc8 hdd3 hde17 hdf12 hdf9 hdg4 hdh18
hda3 hdb17 hdc12 hdc9 hdd4 hde18 hdf13 hdg hdg5 hdh19
hda4 hdb18 hdc13 hdd hdd5 hde19 hdf14 hdg1 hdg6 hdh2
(ako je bitno, svi su ispisani zutom bojom na crnoj pozadini)
A ls cd* daje:
Code: cdrom cdrw
(svetlo plavom bojom, bela pozadina)
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 11.05.2006. u 01:31 GMT+1]
[ vladared @ 11.05.2006. 04:57 ] @
Zanimljivo, po ovome što si ti napisao on kod tebe vidi na ide grani vidi 8 ide uređaja. Sa obzirom da si rekao da imaš a7n8x-x prosto zvuči neverovatno. Koliko ti imaš hd-a, odnosno još bolje gde ti je šta na čemu prikačeno (ide grana)?
[ Nemanja Avramović @ 11.05.2006. 06:53 ] @
Eh, sad tek nista ne razumem :D
Ploca jeste ta 100%, a primary master mi je DVD (bez jumpera, drugi na IDE kablu), primary slave Seagate 250gb (jumper na cable select, na sredini kabla). To je sve od hardvera na IDE kablovima (jedan kabl).
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 11.05.2006. u 07:54 GMT+1]
[ vladared @ 11.05.2006. 08:09 ] @
po pravilima oznacavanja (bar kako si ti sada meni rekao) bi znacilo da ti je cdrom /dev/hda sto iz prilozenog tvog fstaba se vidi da nije. probaj da definises dvd kao /dev/hdb ili /dev/hdc da vidimo da li ce tako da radi...
[ niceness @ 11.05.2006. 09:06 ] @
Kod mene je dvdrw priljucen kao sec. master znaci /dev/hdc, ali udev pravi symlinkove cdrom,cdrw,dvd,dvdrw (nisam siguran da su bas ovako nazvani).
Pre mi je u /etc/fstab bila linija (sad vise nije, nema potrebe)
/dev/cdroms/cdrom0 /mnt/cdrom iso9660 user,noauto,ro,exec 0 0
i sve je radilo.
Mogao bi da probas da mountujes sa /dev/hda (prim. master) ako ti je tu zakacen dvd (pogledaj sa ls -l /dev/cdrom)
@ vladared:
Koju distribciju koristis?
[ vladared @ 11.05.2006. 09:11 ] @
kod kuce gentoo
u firmi1 koristim kao server koristim slacka, sekretarice rade pod kubuntuom
u firmi 2 koristim kao server win2003 sa tedenciom da predjem na solaris...
[Ovu poruku je menjao vladared dana 11.05.2006. u 10:51 GMT+1]
[ Nemanja Avramović @ 11.05.2006. 12:55 ] @
Pokusao sam na /dev/hdb medjutim pri boot-u pise some devices failed to mount... tako nesto... da li negde mogu da vidim log (ako se loguje) svega sto pise kad se boot-uje?
Sad razmisljam da probam sa /dev/cdroms/cdrom0 /mnt/cdrom iso9660 user,noauto,ro,exec 0 0
samo... ja u /dev uopste nemam cdroms, imam cdrom i cdrw... hmm..sad se tamo pojavilo jos nesto... pazi:
Code: tux dev # ls -l cd*
lrwxrwxrwx 1 root root 3 May 11 13:44 cdrom -> hdb
lrwxrwxrwx 1 root root 3 May 11 13:44 cdrw -> hdb
brw-rw---- 1 root cdrom 24, 0 Feb 14 00:03 cdu535
(ovo hdb mozda stoji jer sam u /etc/fstab tako napisao)
Ovaj cdu535 je obojen kao hdb (zuto na crnom) a cdrom i cdrw - svetlo plavi.
edit: Nece ni sa /dev/cdroms/cdrom0 /mnt/cdrom iso9660 user,noauto,ro,exec 0 0
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 11.05.2006. u 14:16 GMT+1]
[ vladared @ 11.05.2006. 13:23 ] @
definitivno bi trebalo da je tvoj cdrom na dev hdb ovi su plavi jer su to linkovi ka -> hdb To mu dođe sve jedno da li koristiš hdb ili cdrom /dev/hdb... u fstabu bi trebalo da stoji noauto i to bi bilo dovoljno ni da ne pokušava da otvori tvoj cdrom dovoljno je samo da ga registruje. Bilo bi idealno ako bi otišao u /var/log/dmesg i tamo pročitao prilikom bootovanja (negde imaš stavku detecting ide devices) kako on ustvari prepoznaje tvoj dvd!!!
[ Nemanja Avramović @ 11.05.2006. 13:57 ] @
Evo ti dmesg fajla. Zurim na voznjuuuuuuuu 
[ vladared @ 11.05.2006. 14:56 ] @
definitivno ti je hdb!!!! jedino što mi trenutno pada na pamet je da kod kompajliranja nešto nije dobro otkačeno kod podrške za cdrom... moraću malo da razmislim šta nije odrađenoi. ćujemo se!!!
[ Nemanja Avramović @ 11.05.2006. 16:33 ] @
Ajde razmisli pa javi, cekam tvoj odgovor.
I hvala ti sto mi pomazes.
[ Nemanja Avramović @ 11.05.2006. 17:45 ] @
U medjuvremenu, moram da se pohvalim, doduse uz pomoc drugog topica na ovom forumu, sredio sam misha. Ranije je meshao levi i desni klik, ali ne desni i levi (na desni je nekad primao komandu kao da sam liknuo levim tasterom dok na levi nikad nije izbacio konteksni meni) i nesto je bi kilav, morao sam da kliknem i da zadrzim taster dok ne primi komandu, a ni skrol nije radio. Sada mis leti po ekranu, skrol radi i klikovi su jasni i brzo ih detektuje (sta ih vec detektuje). Jeeeeeij 
[ niceness @ 11.05.2006. 20:57 ] @
Proveri da li si ukjlucio podrsku za odgovarajuce filesystem-e u kernelu.
Cestitam na misu. Koji model imas kad nije hteo da radi kako treba iz prve?
[ Nemanja Avramović @ 11.05.2006. 22:10 ] @
Neki Genius Netscroll PS/2 i pri odabiru misa sam bas to i stavio (Netscroll PS/2) i nije lepo radilo... sad kad sam po onom uputstvu stavio super radi!
A sto se fajl sistema tice... verovatno te ovo zanima:
...ili ne?
[ niceness @ 11.05.2006. 22:35 ] @
Da bas to. Trebalo bi da je dobro. Koju poruku tacno ispise kada pokusas da mountujes neki cd/dvd ?
[ Nemanja Avramović @ 11.05.2006. 23:03 ] @
Hmm... po preporuci prijatelja stavljao sam i /dev/hdc i uvek mi kaze:
Code: mount /mnt/cdrom
[mntent]: line 1 in /etc/fstab is bad
mount: /dev/hdc is not a valid block device
Inace, zvuk sam namestio, prilicno lako. Sad sam skinuo libogg ali opet xmms nece da pusti ogg fajl (a voleo bih da pusti i mp3) :/ Sad skidam amaroK player pa cu videti sta on kaze. Inace skidam i neki divx player itd itd...
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 12.05.2006. u 00:12 GMT+1]
[ niceness @ 11.05.2006. 23:17 ] @
Zasto si stavljao hdc kad smo vec utvrdili da /dev/hdb?
hdb: PIONEER DVD-RW DVR-108, ATAPI CD/DVD-ROM drive
Probaj samo sa mount /dev/hdb /mnt/cdrom pa reci sta ispise.
Za video player ti preporucujem mplayer, pusta sve zivo.
[ Nemanja Avramović @ 12.05.2006. 07:13 ] @
Looool
Code: # mount /dev/hdb /mnt/cdrom
mount: block device /dev/hdb is write-protected, mounting read-only
Radi  E sad, nesto za rezanje? Evo skidam i mplayer 
[ Nemanja Avramović @ 12.05.2006. 19:42 ] @
E da, primetio sam da ne mogu da izvadim CD iz drajva u Linux-u... ne reaguje na pritisak tastera za izbacivanje. U Gnjindovzu radi.
[ niceness @ 12.05.2006. 20:44 ] @
Hvala bogu da si napokon uspeo!!!
E sad da bi uzbacio cd moras ga prvo unmountovati. Preporucujem ti da namestis hal (pogledaj onaj link koji sam ti dao ranije) pa bi
onda trebao da automaski mountuje i unmountuje cd/dvd, tj. ponasace se kao u windowsu.
Za rezanje mozes da probas k3b.
[Ovu poruku je menjao niceness dana 12.05.2006. u 21:45 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao niceness dana 12.05.2006. u 21:52 GMT+1]
[ Nemanja Avramović @ 12.05.2006. 22:23 ] @
Tamo pise da stavim hal u USE listu, sto sam uradio, medjutim, buni me to sto, kada odradim:
Code: # emerge -avt kdebase-kioslaves
dobijem (obratiti paznju na poslednjih par redova:
Citat: These are the packages that I would merge, in reverse order:
Calculating dependencies ...done!
[blocks B ] =kde-base/kdebase-3.4* (is blocking kde-base/kdebase-kioslaves-3.4.3)
[blocks B ] =kde-base/kdebase-3.4* (is blocking kde-base/kdialog-3.4.1)
[ebuild N ] kde-base/kdebase-kioslaves-3.4.3 +arts -debug +hal -kdeenablefinal -ldap -openexr -samba -xinerama 0 kB
[ebuild N ] sys-apps/hal-0.5.5.1-r3 -acpi -debug -doc -pam_console -pcmcia (-selinux) 1,482 kB
[ebuild N ] kde-base/kdialog-3.4.1 +arts -debug -kdeenablefinal -kdexdeltas -xinerama 21,907 kB
[ebuild N ] sys-apps/dbus-0.60-r4 +X -debug -doc -gcj +gtk -mono +python +qt (-selinux) +xml 1,635 kB
[ebuild N ] dev-python/pyrex-0.9.3-r2 171 kB
Total size of downloads: 25,197 kB
!!! Error: The above package list contains packages which cannot be installed
!!! on the same system.
Sta tu da radim?
A drugo... dosao mi burazer iz BG-a i kao aj' da mu ukljucim Windows i kad sam gasio Linux dobio sam nekih par gresaka i pisalo press Ctrl-D to continue... i to sam i uradio. Kad sam zavrsio sa Gnjindovz-om i opet upalio Linux, prilikom boot-a mi je pisalo nesto kao file system is not clean i jos nesto (medjutim u /var/log/dmesg nema nista :?) a kad u konzoli kucam "su" i ulogujem se kao root pise:
Code: configuration error - unknown item 'FAILLOG_ENAB' (notify administrator)
configuration error - unknown item 'LASTLOG_ENAB' (notify administrator)
configuration error - unknown item 'MOTD_FILE' (notify administrator)
configuration error - unknown item 'FTMP_FILE' (notify administrator)
configuration error - unknown item 'ENV_ROOTPATH' (notify administrator)
configuration error - unknown item 'PASS_MIN_LEN' (notify administrator)
configuration error - unknown item 'CHFN_AUTH' (notify administrator)
Idem sad da spavam a videcemo da li ce sutra da se ponovi ovo kad budem palio Linux ili ne :/
[ vladared @ 13.05.2006. 05:54 ] @
Prvo da ti izrazim sve pohvale za odlično obavljeni posao (ja sam malo zauzet instalacijom solarisa na jedan server, nadam se da ću se tamo do ponedeljka moći pokrenuti i sa tog servera)!!!
Za jednu od tih poruka ti odmah mogu reći šta je pošto sam je i ja dobijao.
PASS_MIN_LEN je neka glupost koja bi trebala da predstavlja ograničenje u dužini šifre međutim.. ne radi iz nekog razloga dobro.
Nalazi ti se u /etc/login.def samo je komentariši.
Inače ako neće da ti se digne linux skini sa neta drivere za ext 3 fs i moći ćeš iz windosea da koristiš particije pod linom.Ovo ne govorim da bi specijalno nešto koristio, ali ako se ubio sistem možeš da probaš bez reinstalacije da sređuješ konfiguracijske fajlove!!! COOOL fora
[ vladared @ 13.05.2006. 07:40 ] @
e da još nešto.
Da bi unmountovao cd moraš prvo izaći iz svih programa koji ga trenutno koriste. U slučaju da ti neki proces ostaje lokovan kao da koristi cd treba ga pronaći i ubiti.
sa ps tražiš sa kill ubijaš!!!
Ono nije hteo da ti instalira pošto imaš neke pakete koji ga blokiraju!!! No to si verovatno i sam zaključio. Probaj prvo bez instalacije hala možda je samo ovo bio problem!
[ Nemanja Avramović @ 13.05.2006. 08:19 ] @
Hvala za pohvale, i ja sam ponosan na sebe sto sam iz prve uspesno instalirao Gentoo-a 
Jedino me muce one poruke sto iskacu kad se ulogujem kao root. Ne znam otkud sad to. Ja sam otvorio /etc/login.defs i komentovao sam sve linije gde je on prikazao da su mu unknown (ako su mu unknown onda nece smetati da ih komentujem), ali me malo plasi sto mu je unknown npr. ENV_ROOTPATH - zar to nije nesto bitno?
E da, opet mi ne radi zvuk :/ gmplayer i mplayer pustaju pesme (koje se ne cuju). Kad sam usao u alsamixer sve je bilo smanjeno... to sam pojacao ali opet isto. Playeri pustaju pesme/filmove ali nista se ne cuje  (i da, proverio sam, zvucnici su ukljuceni  )
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 13.05.2006. u 10:15 GMT+1]
[ vladared @ 13.05.2006. 08:23 ] @
dobro de za zvučnike nisam ni sumnjao ;)
možda su ti mutirani kanali. sa m uh ponovno uključuješ, a sa alsastore pamtiš sve vrednosti!!! imaš to sam baš ja imao ranije problem i imaš tu neki od mojih postova pa potraži, u pitanju je neko gospodsko rešenje!!!
[ vladared @ 13.05.2006. 08:35 ] @
[ niceness @ 13.05.2006. 08:53 ] @
ujee, vec je 10 a tek sam sad ustao ...
Za one greske pogledaj http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-366499.html
Tu se predlaze da pokrenes etc-update. Pazi da stvarno updajtujes te konf. fajlove.
[ Nemanja Avramović @ 13.05.2006. 09:21 ] @
Ok, sa rc-update sam (valjda) sredio da zvuk radi uvek. Za ovo drugo mi treba etc-update... xmm...
Citat: Please select a file to edit by entering the corresponding number.
(don't use -3 or -5 if you're unsure what to do)
(-1 to exit) (-3 to auto merge all remaining files)
(-5 to auto-merge AND not use 'mv -i'):
A ja nisam siguran sta treba da radim? :/
[ niceness @ 13.05.2006. 09:39 ] @
Da li ti ispise listu fajlova koje treba da updateuje. Ako da unesi broj tog fajla i pritisni enter.
Onda ces dobiti nekoliko opcija kao sto su pregled, zamena ... tu isto tako uneses broj koji odgovara nekoj opciji.
Probaj pa javi ako ne radi.
[ Nemanja Avramović @ 13.05.2006. 19:49 ] @
Sredjeno - hvala!
I zvuk je sredjen, sad sam proverio... hmmm... ostao mi je cd-rom ali onaj HAL ne mogu da instaliram... nije mi tesko da unmountujem cdrom kad ga vadim, samo bi bilo lepo da se napravi neka skriptica za to  Samo kad bi mogla skriptica da unmountuje (ok to nije tesko) i da izbaci cd rom, e to bi bilo profi 
[ niceness @ 13.05.2006. 20:19 ] @
[ Nemanja Avramović @ 13.05.2006. 21:00 ] @
Ok, emerge-ovao sam eject i sad sam napravio dva fajla, eject.sh i mountCD.sh
eject.sh
Code: eject
mountCD.sh
Code: mount /dev/hdb /mnt/cdrom
Kad se ulogujem u konzoli kao root, i pozovem prvi fajl (dao sam im +x) on unmountuje cdrom i izbaci ga. Kada pozovem drugi fajl on uvuce cd rom "tray" i mountuje ga. Dao sam im sa chmod i "s" (koliko ja znam to znaci da imaju root privilegije dok se izvrsavaju) i kada ih pokrenem sa Desktop-a ili iz konzole kao obican korisnik ono ne radi :/
Pih, a bas sam se nadao da cu postati i skripter  al' izgleda ne moze tako brzo...
[ niceness @ 13.05.2006. 21:17 ] @
Koju gresku dobijes kad ih pokrenes kao obican korisnik? Ako nece da se (un)mountuje moras staviti opciju 'user' u fstab.
[ Nemanja Avramović @ 13.05.2006. 21:32 ] @
Dobijem gresku:
Citat: umount: only root can unmount /dev/hdb from /mnt/cdrom
eject: unmount of `/mnt/cdrom' failed
A u /etc/fstab je:
/dev/hdb /mnt/cdrom iso9660 user,noauto,ro,exec 0 0
btw. Jos nismo namestili podrsku za nasa slova (i cirilica i latinica) a to mi je prilicno bitno! Znaci ne samo font nego kao u Gnjindovzu - keyboard layout ili kako se vec zove...
[Ovu poruku je menjao JaHvram dana 13.05.2006. u 22:54 GMT+1]
[ niceness @ 13.05.2006. 21:59 ] @
Jedno glupo pitanje. Da li si mountovao sa mount /dev/hdb /mnt/cdrom ili samo sa mount /mnt/cdrom ?
Sta podrazumevas pod "nasa slova", prikaz slova u programima ili nasu tastaturu (keyboard layout).
[ Nemanja Avramović @ 13.05.2006. 22:42 ] @
Mountovao sam sa: mount /dev/hdb /mnt/cdrom
Mislim na keyboard layout... treba da mogu da pisem po web sajtovima nasim slovima (cir/lat) a i kad pravim web stranice volim da koristim nasa slova... dakle, keyboard layout.
[ niceness @ 13.05.2006. 23:14 ] @
Tako sam i mislio ...
Stavi u /etc/fstab nesto kao
/dev/hdb /mnt/cdrom iso9660 user,noauto,ro,exec 0 0
pa mountuj sa mount /mnt/cdrom kao obican user. Onda bi trebalo da ti radi skript.
Sto se tice layout-a ne bih ti mogao puno pomoci, ni sam ga jos nisam namestio posto mi bas nesto i ne treba.
Pogledaj po forumu, koristi pretragu. Ima dosta tema o ovome ...
[ Nemanja Avramović @ 13.05.2006. 23:49 ] @
Bas tako je i stavljeno u /etc/fstab
Unmountovao sam (kao root), mountovao kao obican korisnik, i sad skripta radi ;) Hvalaaaaa
[ niceness @ 13.05.2006. 23:54 ] @
Nema na cemu. Drago mi je da sam mogao pomoci.
[ Nemanja Avramović @ 14.05.2006. 00:39 ] @
E pa ne mora u Linuxu sve da bude tako komplikovano. Uspeo sam da dodam keyboard layout-e za ćirilicu i latinicu preko KDE Control Center-a. Lakše nego u Gnjindovzu, hehe...
[ niceness @ 14.05.2006. 00:57 ] @
Dobro je kad se moze. Sad cu i ja morati da namestim, ali to ce sacekati do jutra.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|