[ broker @ 14.12.2002. 15:09 ] @

Stigao mi je danas na adresu firme dokument od RTS-a koji ne znam bas kako da definisem.

Na njemu pise da je obavestenje o zakonskoj obavezi placanja RTV pretplate a opet u njemu pise nesto sasvim drugo.

Dobrim delom zaista se radi o o obavestenju o skoro usvojenom zakonu i clanovima koji se odnose na placanje pretplate, ali ne i one clanove koji regulisu sta se dobija za tu pretplatu.

Iako u tim citiranim clanovima Zakona stoji recimo da su "vlasnici prijemnka
duzni da prijave nabavku prijemnika" pri kraju dokumenta koji sam dobio stoji:

"U skladu sa zakonom o radiodifuziji, JP Radio-televizija Srbije dostavlja
svakom pretplatniku ovo obavestenje u pisanoj formi, a obaveza placanja RTV
pretplate nastaje narednog meseca."

Ja ne znam kako ovo drugacije da protumacim nego da je moja firma vec stavljena na listu pretplatnika RTS-a i da sam obavezan da od sledeceg meseca placam pretplatu. Kada sam zovnuo na dati telefon za objasnjenja rekli su mi da ako nemam radio ili TV prijemnik u firmi treba da im posaljem dopis da im to prijavim. Zar to nije u suprotnosti sa Zakonom? Nemam integralni tekst Zakona, vec samo fragmente koji su prilozeni u ovom obavestenju ali iz tih fragmenata je jasno da ko ima TV ili radio prijemnik treba da ga prijavi i tek tada postaje pretplatnik.

Treba da napomenem da moja firma ne poseduje ni TV ni radio prijemnik.

Nigde na netu nisam uspeo da nadjem tekst tog zakona...
[ Mihailo @ 14.12.2002. 15:39 ] @

Član 81.
Vlasnici radio i TV prijemnika imaju obavezu plaćanja radio-televizijske pretplate javnim radiodifuznim servisima, u skladu sa ovim zakonom.
Vlasnici radio i TV prijemnika plaćaju jedinstvenu radio-televizijsku pretplatu u istom iznosu na celoj teritoriji Republike Srbije.
Radio-televizijska pretplata (u daljem tekstu: pretplata) se plaća na radio i televizijske prijemnike (u daljem tekstu: prijemnik) po domaćinstvu i na prijemnike koji su povezani sa kolektivnim antenama ili priključeni na kablovski sistem.
Domaćinstvo, vlasnik dva ili više prijemnika, izuzev prijemnika u motornom vozilu, plaća pretplatu samo za jedan radio ili televizijski prijemnik na istoj adresi.
Hoteli i moteli plaćaju pretplatu na svakih deset soba opremljenih televizijskim ili radio prijemnikom, a svako drugo pravno lice, vlasnik televizijskog prijemnika, plaća pretplatu na svakih 20 zaposlenih koji su u stanju da primaju program.
Obaveza plaćanja pretplate nastaje od prvog dana narednog meseca od dana nabavke prijemnika.
Sva fizička i pravna lica koja su vlasnici prijemnika dužni su da prijave nabavku prijemnika republičkoj ustanovi javnog radiodifuznog servisa, a sa teritorije Autnomne pokrajine Vojvodine i pokrejinskoj ustanovi javnog radiodifuznog servisa.
Obaveza prijavljivanja prijemnika ili prijavljivanja promene adrese ili sedišta vlasnika prijemnika, nastaje u roku od petnaest dana od dana pribavljanja, odnosno nastanka promene.
U slučaju otuđenja prijemnika, raniji vlasnik prijemnika je obavezan da plaća pretplatu za sve vreme dok taj prijemnik ne odjavi, uz izjavu da ne poseduje drugi prijemnik.
Republička ustanova javnog radiodifuznog servisa vodi evidenciju pretplatnika, sa svim ličnim i drugim potrebnim podacima.Za teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine ove poslove obavlja i pokrajinska ustanova javnog radiodifuznog servisa.
Ustanova javnog radiodifuznog servisa ne može da vrši kontrolu posedovanja prijemnika na način kojim bi se ugrozila ustavna prava građana.
Oslobađanje od obaveze plaćanja pretplate

Član 82.
Od obaveze plaćanja pretplate oslobađaju se domaćinstva - vlasnici prijemnika čiji je najmanje jedan član domaćinstva:
1) invalid sa 100% telesnog oštećenja;
2) invalid sa manje od 100% telesnog oštećenja, ako mu je, u skladu sa odredbama posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć;
3) lice koje je trajno izgubilo sluh ili slepo lice.
Pravo na oslobađanje od obaveze plaćanja pretplate iz stava 1. ovog člana ostvaruje se na osnovu potvrde ustanove nadležne za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno druge ustanove i organa ako je to predviđeno posebnim zakonom.
Od obaveze plaćanja pretplate oslobađaju se pravna lica:
1) ustanove koje se u smislu člana 79. Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 36/91, 33/93, 53/93, 67/93, 46/94, 48/94, 52/96 i 29/2001) smatraju ustanovama za smeštaj korisnika, škole, zdravstvene ustanove i invalidske organizacije i preduzeća za radno osposobljavanje i zapošljavanje invalida;
2) diplomatsko-konzularna predstavništva, pod uslovom reciprociteta.
Visina i način plaćanja pretplate

Član 83.
Visina mesečne pretplate za prijemnike koji se koriste u domaćinstvu i za prijemnike koje poseduju pravna lica, iznosi 210 dinara.
Visina godišnje pretplate za prijemnik u motornom vozilu iznosi 440 dinara.
Pretplata iz stava 1. ovog člana plaća se mesečno, najkasnije do 15-og u mesecu, za prethodni mesec.
Pretplata iz stava 2. ovog člana plaća se godišnje, posebnom uplatnicom, prilikom registracije motornog vozila.
Ustanovi javnog radiodifuznog servisa autonomne pokrajine pripada 70% prihoda ostvarenog naplatom pretplate na području autonomne pokrajine. Ova sredstva Radiodifuzna ustanova Srbije dužna je da prenese ustanovi javnog radiodifuznog servisa autonomne pokrajine u roku od tri dana od dana izvršene naplate.
Deo sredstava u iznosu od 1,5% od ukupno ostvarene mesečne pretplate Radiodifuzna ustanova Srbije uplaćuje na račun buxeta Republike Srbije za razvoj domaće kinematografije.
Naplata mesečne pretplate vrši se preko javnog preduzeća koje ponudi najpovoljnije uslove za prikupljanje mesečne pretplate sa određenog područja, na način utvrđen ugovorom koji Radiodifuzna ustanova Srbije zaključuje sa tim javnim preduzećem.
Visina pretplate iz st. 1 i 2. ovog člana, za 2003.godinu i svaku narednu godinu, usklađuje se sa indeksom rasta cena na malo u Republici Srbiji u prethodnoj kalendarskoj godini, prema zvanično objavljenim podacima organa nadležnog za poslove statistike, uvećanim za 5%.


Sve bi ovo i moglo da prođe, ali ...

Organi Radiodifuzne ustanove Srbije
Član 86.
Organi Radiodifuzne ustanove Srbije su: Upravni odbor i generalni direktor.
Savetodavni organ Radiodifuzne ustanove Srbije je Programski odbor.
Upravni odbor
Član 87.
Organ upravljanja Radiodifuzne ustanove Srbije je Upravni odbor koji ima 9 članova.
Članove Upravnog odbora imenuje i razrešava Agencija. (...)


Nema Agencije => nema UO => nema pretplate, jer UO izabran po ovom Zakonu mora da orgnaizuje tu stvar.

BTW, mislim da ću odjaviti "tv prijemnik", program RTS-a nije vredan 210 dinara mesečno. Isti nisam gledao ni dok je bio besplatan.
[ ventura @ 14.12.2002. 16:52 ] @
DVESTA DESET DINARA!

Pa oni stvarno nisu normalni.. ajde da kazes 21 dinar, pa da prodje... al 210...
[ Dragoslav Krunić @ 14.12.2002. 17:10 ] @
A što je najgore, na tom RTS-u nikad ništa nema niti je ikad bilo. Krš! I ja da im plaćam 210 dinara, hah. Nego, jel tu pretplatu svi sada plaćamo "na silu", tj. da li nam je uračunata u struju (komunalije ili nešto treće) ili ne? Znam da je nešto bilo ranije...
[ broker @ 14.12.2002. 17:40 ] @
U medjuvremenu sam dosao do teksta zakona: http://www.parlament.sr.gov.yu/cirilica/Propisi_ZIP/1629-02.zip
Zahvaljujem Valexi na informaciji.

Procitavsi ga nasao sam da RTS siri dezinformacije.

Pre svega, zakon obavezuje vlasnike prijemnika da ih prijave a ne obrnuto kao sto RTS tvrdi da su svi pretplatnici dok ne dokazu suprotno.

Dalje, po zakonu pretplata se uveceva svake godine u skladu sa indeksom rasta cena na malo + 5% (sto usputbudireceno garantuje da ce cena pretplate uvek rasti vise nego troskovi zivota) a ne u skladu sa inflacijom kako tvrdi RTS

Onda, RTS tvrdi da je po zakonu ovlascen da posalje obavestenja svim pravnim i fizickim licima o nastaloj obavezi, sto uopste nije tacno jer se takvo ovlascenje u Zakonu i ne pominje.

I na kraju, RTS je srocio obavestenje koje nevosmileno pogresno informise primaoca da je on vec pretplatnik i da ima obavezu placanja pretrplate od sledeceg meseca od dana dobijanja obavestenja (iako je obavestenje samo tutnuto u postansko sanduce i nije trazen nikakav potpis kao overa da je ono primljeno i kada je primljeno).


Ostaje i otvoreno pitanje, odakle RTS-u podaci o fizickim i pravnim licima kojima je poslato ovo obavestenje. Prema zakonu, RTS treba da ima evidenciju samo pretplatnika (a to su lic akoja su direktno RTS-u prijavila posedovanej radio ili tV prijemnika). Cini mi se da se ovde radi o vrlo ozbiljnom narusavanju privatnosti.

Sve u svemu lici mi na jos jedan skandal...
[ broker @ 14.12.2002. 17:47 ] @

Dragoslave, nije stvar u tome da li RTS ima kvalitetan program ili ne. On je svakako kvalitetan samo sto je manje zanimljiv, jer ima sdrzaje koji nisu toliko interesantni celoj populaciji, kao sto je skolski, obrzovni i kulturni program.

Ja licno ne bih imao problema s placanjem pretplate ali pod uslovom da RTS onda ne emitue reklame. Van pameti je da RTS od nas uzima pare kao javna ustanvoa na ime proizvodnje programa a da radi i komercijalno. Ne moze se sedeti na dve stolice. Ako se radi komercijalno i ako uzmemo da je obaveza placanja pretplate potrebna, onda zasto ja ne bih placao pretplatu B92, BK, Pinku ili bilo kojoj drugoj televiziji?

No i pored svega, mene je najvise iziritiralo to sto su mi poslali ovo obavestenje na adresu firme iako ja u firmi nemam ni radio ni televizor. Kako stoje stvari sledeceg meseca ce mi doci i racun za pretplatu.

[ Dragoslav Krunić @ 14.12.2002. 19:07 ] @
Da, to za RTS si u pravu - njihov sadržaj ma kakav bio, mene zaista ne privlači. I lepo si rekao - pre bih plaćao TV B92 pretplatu nego RTS-u. Ono šta mene interesuje jeste da li je nama pretplata već uključena u račun za struju recimo, ili nije? Inače bih vrlo rado plaćao pretplatu nekoj kvalitetnoj televiziji samo da ne gledam reklame više...
[ B o j a n @ 15.12.2002. 00:25 ] @
RTS ima super nocni program l;) Ili barem kvalitetniji od dnevnog.

Ajde bre, sta vam je .... 210 dinara, ako ne bude reklama, bice vredno.

ps: XQQ, bre ! sta uradi sa nick-em ?
[ Dragoslav Krunić @ 15.12.2002. 00:39 ] @
Promeni ga, eto šta :) I lilit me isto upita, sa čuđenjem...
[ Mihailo @ 15.12.2002. 00:39 ] @
Pretlpata ide odvojeno, nije vazana za komunalije i struju. Ali opet ostaje pitanje kako možeš da uzmeš deo Zakona i da primenjuješ a da se poser*** na ostalo?
Valjda je logičan raspored da prvo naprave programsku koncepciju, da modernizuju program, prilagode ga potrebama stanovništva pa onda da krenu u naplatu. Ali gde je kvaka - RTS ima ~7000 radnika a relano treba bude trećina od tog broja.. I sad narod da plaća tu marvu koja ne radi ništa i parazitira a za uzvrat dobiješ program lošeg kvaliteta i potpuno prevaziđen. Ako gledamo po Zakonu, onda nema porebe da plaćaš pretplatu, dokle god ne prijaviš "prijemnik", a pošto niko nema pravo da upadne na gajbu u potrazi za prijemnikom... ćao pretplata.
[ -zombie- @ 15.12.2002. 02:28 ] @
ma dajte ljudi. ne preterujte. pa sta je 210 din?

naravno da treba da imamo drzavnu televiziju, i naravno da moramo da je placamo. da li je bitno da li je placamo preko pretplate ili iz budzeta (kao bitno je za politiku, ali o tome necu).

inace, koja ce komercijalna televizija da pusta program koji nije komercijalan? mislim recimo na obrazovne, i emisije za decu. (a ne, ne mislim na mandu. zamislite toliko iskomercijalizovanog branka kockicu...)

slazem se da rts ima previse radnika, i da im je program sada bljak, ali, bash zato im trebaju pare. i to mnogo visa bi trebala da bude pretplata.

pogledajte recimo program bbc-a. kada bi mi placali nasu televiziju i deseti deo toga koliko se placa bbc, bio bih srecan i emisijama koje su deset puta slabije od bbc-jevih (pogledajte primere recimo na b92).

inace, slazem se da na rts ne bi trebale da se vrte reklame (kao u americi). u novom zakonu stoji da komercijalne televizije imaju pravo na 10% komercijalnog programa u toku sat vremena (12 min) a rts ima pravo pola od toga (6 min).

mislim da je to prihvatljivo, jer bi u suprotnom pretplata morala da bude duplo veca, a ovi koji se deru bi se drali duplo jace ;D
[ caiser @ 15.12.2002. 03:40 ] @
Pa šta ste svi napali program RTSa. On ima odličan obrazovni i naučni program. Nijedna druga televizija nema takvu vrstu programa. To mu je i svrha.

BTW lxqq, bio je to nekada kool nick ;)
[ Ivan Dimkovic @ 15.12.2002. 07:47 ] @
Obrazovni i naucni program koji repriziraju jos od 1986-te godine.

[ Batica @ 15.12.2002. 08:37 ] @
Pretplata 210 din mesecno?
To je $3.5 pa puta 1milion pretplatnika to je
3.5 miliona dolara pa puta 12 meseci -to je oko 40 miliona dolara i to je donja granica a sigurno ce uzimati izmedju 80 i 100 miliona. Malo li je?
Sta ce ponuditi zauzvrat, ko garantuje da se taj program nece razlikovati od programa koji je placen 1 milion. kako su izracunali da bas toliko treba da placamo? Ma to nema veze sa zivotom.
[ Ivan Dimkovic @ 15.12.2002. 10:52 ] @
Nije sporno da se drzavna televizija finansira od pretplate. Jedino sto je smesno je sto je sadasnja garnitura na vlasti toliko pljuvala pretplatu na TV - sad kada je RTS postao "javni servis" (sto je vrrrrrlo rastegljiv pojam - IMHO RTS se jako malo promenio u odnosu na "crvenu" varijantu) neophodno ga je lepo finansirati :)

Ja licno smatram da je bolje da se finansira iz pretplate, jer ce je onda finansirati samo gradjani koji imaju TV i ne podnesu zahtev za ispis - dok ovako RTS se finansira iz budzeta za koga nije ni predvidjena stavka za RTS, vec onako - pausalno, koliko im treba - od poreza kojeg placaju svi (ili bi bar trebalo da to rade :)

Sto se pretplate tice i njene visine - to nije moje da sudim, 40 miliona $ je profit koji prave jako dobre kompanije sa 200-300 zaposlenih - po meni, potrebno je reorganizovati RTS i smanjiti ga sa nivoa kada je bio najjaca TV mreza na balkanu na racionalni nivo koji odgovara danasnjici, auditorijumu i velicini uze domovine :) Ne mogu da verujem da drzava i dalje dozvoljava "konglomerate" sa desetinama hiljada zaposlenih (EPS, Telekom) kada je broj radne snage koji je potreban daleko manji.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 15.12.2002. u 12:55 GMT]
[ Dragoslav Krunić @ 15.12.2002. 10:53 ] @
Citat:
caiser:
BTW lxqq, bio je to nekada kool nick


Ehhh,....
[ ventura @ 15.12.2002. 11:39 ] @
Sve dok u ovoj drzavi postoje sranja kao sto je Zastava (Ubedljivo na prvom mestu), Telekom, RTS i sl. drzavne firme, necemo mi daleko odmaci...


Najbolji primer za to je Zastava, imaju 30,000 zaposlenih, od cega im je realno potrebno maksimalno nekih 5,000 sa sadasnjom tehnologijom. Uz modernizaciju, taj broj se smanjuje na 2-3,000 a proizvodnja raste visestruko u odnosu na cifru pre modernizacije. Ispada sledece:
1. U Zastavi prima platu 25,000 koji ne rade nista;
2. Proizvodnja im je ispod svakog ocekivanog nivoa (neoprostivo);
3. Kvalitet samih proizvoda je na najnizoj granici;
4. Ni onih preostalih 5,000 ne radi nista...

E sad, uzmimo u obzir drzavnu poresku politiku, istu onu za koju Djelic pokusava da nam stvori svest, i da nam objasni kako je lepo placati porez..

Ja necu da ja rmbacim po ceo dan 8 sati, i da dam 20% od svoje plate, kako bi se nekom klosaru od tih 25,000 dala plata, jer drzava ne zna sta ce sa njim. Jednostavno, to su moje pare, i ja ih ne dam njemu... Dacu da se prekreci neka skola, ili kupi nova oprema u bolnici, ali tim klosarima NE-DAM.


RTS je jos gori slucaj... Pogledajte sta je napravio Zeljko Mitrovic od Pinka (skidam mu kapu). Hocete reci da RTS nema iste, ili cak bolje uslove da stvori tu medijsku imperiju. Hocete reci da privatnik koji je poceo sa nekim minimalnim kapitalom, imao bolje uslove od drzavne televizije, koju podrzava i finansira DRZAVA? Ako se Pinku isplati da radi bez da im neko placa pretplatu, zasto to onda ne bi mogao i RTS?

Slazem se da RTS treba da emituje obrazovne programe, i slicne, koji nisu toliko interesantni sirokoj publici, sto znaci da ce manje oglasivaca placati za reklame u tim terminima, ali za ta smanjenja u profitu, ako na kraju krajeva treba, moze doturiti drzava. Mada iskreno mislim da moze proci i bez toga...

Problem je u ovoj drzavi sto niko nema muda da stavi tacku na sve i okrene novi list... Svi su u fazonu, drzi vodu dok majstori odu...
Niko nema muda da kaze 'mrs u p* m*, onima sto cine 25,000' neradnika, jer onda rizikuje da ga na sledecim izborima ispljuju i on ne dobije mandat...
[ ventura @ 15.12.2002. 11:43 ] @
Samo da napomenem, Kostunica je i doveden na vlast iz tog razloga - Da kao autsajder izvrsi sve te promene, da se resi te trulezi, i sve to sa ocekivanjem da ce kroz dve godine narod da ga iznapusava i on nestane..

Samo sto je on umislio, da je neki bog kad je dosao na vlast, i zaboravio zasto je ustvari i postavljen, i misli da moze da uradi cudo... a do sada dupe sebi nije obrisao...

Logicni razmisljajuci, zasto bi pre dve godine gurali nekog bednog advokatcica bez proslosti na mesto presednika SRJ, nego upravo iz rih razloga, sa ciljem kad zavsi sve te promene, ako narod bude jos uvek voljan da ga podrzi da ostane, ako ne, da ga onda zameni neki iskusnij politicar...
[ bOkIcA @ 16.12.2002. 02:40 ] @

E, al odluta.
Nemam komentar.

A ovaj jos jedan pretplatno-monopolisticki potez je pravi korak u srednji vek.
Srbija se saginjati nece, tj. ne moze vise jer je na zemlji, licem.

Da je nama jedan Robin Hud.
[ Batica @ 16.12.2002. 07:33 ] @
Evo jutros sam procitao da ce racun ici najverovatnije uz racun za struju.
Znaci kao nekad.
Nije meni sto cu da placam nego sto od nas prave budale. Pod izgovorom
da je rec o "visim ciljevima", o nacionalnoj televiziji, programu etc...oni ce uz gomilu para odrzavati u zivotu jos jednog "socijalistickog giganta" i na hiljade nesposobnih i ocigledno nekreativnih ljudi- nisu tu pare u pitanju oni jednostavno ne umeju da prave program.
Secam se da je Mile Isakov trebalo da bude direktor a njegov plan je bio da oformi potpuno novu TV. tj. da sve otpusti i onda da se raspise konkurs za razlicita radna mesta i da se zaposle samo talentovani i sposobni pa koliko ih bude...
Meni se cini da su jedino ljudi iz G17+ sproveli nesto (Narodna banka, tu je Dinkic dao ljudima testove pa ko nije umeo da uradi otpustio ga je je, zatim one 4 banke sto su pozatvarali) svi ostali mlate praznu slamu.
[ ventura @ 16.12.2002. 10:27 ] @
Tacno.. Dinkic je jedini imao muda da stavi tacku na Beobanku i sl.. Koliko je odpusteno ljudi? nesto tipa 9000 .... Hajka se digla i trajala je 2-3 nedelje, sad se vidse niko ni ne seca toga...

Tako bi bilo i sa zastavom.. U najgorem slucaju dizali bi hajku 2 meseca posle toga bi zaboravili i radili nesto pametnije (il bi pocrkali od gladi...)
[ momsab @ 16.12.2002. 10:45 ] @
Dobar je RTS u suštini.Pogledajte 3K samo, tamo radi samo 80-tak ljudi. Daju dobre filmove subotom, sa vrlo malo reklama. Skoro je bio film "Leptir" ( odličan film ). Ja ću im dati pare ako izbace neke tupave serije i idiotske reklame i budu još tačniji.

ventura: Je li, a šta da rade ljudi kada ostanu bez posla? Treba ih zbrinuti nekako. Koliko znam, u davnim vremenima nije postojalo samousavršavanje, nego čim završiš neku školu/faks, nađeš posao i ništa više ne učiš.[Ovu poruku je menjao momsab dana 16.12.2002. u 21:17 GMT]
[ Gojko Vujovic @ 16.12.2002. 12:55 ] @
Samo nemojte da počnete o politici, a o RTS-u izvolite koliko god želite..
[ McKracken @ 16.12.2002. 14:09 ] @
Ja cu im platiti 210.000 dinara mesecno, samo da streljaju Miru Adanju Polak za vreme drugog dnevnika :)

[ salec @ 16.12.2002. 16:04 ] @
Bio sam besan kad sam cuo za ovo - ionako smo finansirali RTS kroz pare od poreza (budzet), ali bar nismo morali da se jos bakcemo i sa racunima za nju i sa ostalim glupostima (sad ce opet da nam prete sa Schwedskim TV detektorima :))) ).
Sem toga, to je jedna dodatna vrsta poreza na koji vec jednom platis porez kad ti isplate platu, i u toj cifri je verovatno i treci porez - onaj koji drzava uzme televiziji kad ona prikupi svoju pretplatu.

Medjutim, pade mi na pamet malocas - kako uopste da napravis drzavnu RTV koja ce biti nezavisna? Jedan od preduslova je da ne dobija pare "na kasicicu" od politicara niti od nekog Berluskonija ili Mardoka...a to znaci jedino da direktno uzima harac. Jos samo kad bi postojao neki nestranacki odbor gradjana da ih kontrolise...
[ iNCUBUs @ 17.12.2002. 21:08 ] @
Citat:
caiser:
Pa šta ste svi napali program RTSa. On ima odličan obrazovni i naučni program. Nijedna druga televizija nema takvu vrstu programa. To mu je i svrha.

BTW lxqq, bio je to nekada kool nick ;)


Hmm, to stoji, ali opet to ne može ni da prismrdi emisijama BBC-ja koje emituje b92.

Takodje, nije mi jasno kako tako mogu da mi nametnu nešto? Šta ako ja recimo ne želim ili ne mogu da plaćam, tj ne želim da imam RTS? Kako da ga ukinem?
[ -zombie- @ 18.12.2002. 00:14 ] @
pa niko te ni ne pita da li oces da placas porez koji ide za skole, puteve i sl.

inace, slazem se da je program sr*nje, ali takav je iz dva razloga. zato sto nema para, i zato sto i dalje radi milion ljudi visak, koji ionako nemaju pojma...

btw, prilazem svoj doprinos u McKracken-ov fond, i sada iznosi 420,000din...
[ Ivan Dimkovic @ 18.12.2002. 08:40 ] @
Ma da.. pogledajte italijansku drzavnu televiziju (RAI) - jbt.. stalno neko zezanje - super izgleda ekipa koja vodi programe, uvek nasmejani, itd..

A RTS.. babe i dede, zene u klimaksu ciji je vrhunac karijere da vode dnevnik sa svojih 55 god, dede koje izgledaju kao da su sisli sa modne revije 1945, ocajan reprizirani obrazovni program iz 1980-1987, ocajan informativni program (staro dobro ispiranje mozga), sve neke face od pre 20 godina - sve u svemu - LOSE.

[ Dragoslav Krunić @ 18.12.2002. 14:24 ] @
Meni stiglo od RTS-a neko kao obaveštenje il tako nekako, nisam stigo ni da pročitam. Jel moguće otkazati pretplatu? Da izmuvam na foru da nemam TV...
[ Veljko @ 19.12.2002. 11:06 ] @
AU LOPOVI!

Meni danas stiglo novo obavestenje od gospodina direktora RTS-a.
U kome me obavestava da prilikom registracije kola cu morati da platim porez na radio prijemnik u kolima u iznosu od 440din.

Jel ima neko da proda CDPlayer za kola bez radija
[ Mihailo @ 19.12.2002. 12:20 ] @
Citat:
Dragoslav Krunić:
Meni stiglo od RTS-a neko kao obaveštenje il tako nekako, nisam stigo ni da pročitam. Jel moguće otkazati pretplatu? Da izmuvam na foru da nemam TV...


Pazi to što šalje RTS je "patka", Zakon priča da ti prvo prijaviš TV pa onda dobiješ račun. Ako ga ne prijaviš - neplaćaš. Oni se prave blesavi, šalju račun svima i čekaju da se ovce upecaju.
[ Dragoslav Krunić @ 19.12.2002. 12:32 ] @
Pa i ja sam izvalio da to nije račun već samo neko obaveštenje. Ali sigurno znam da TV neću prijaviti...
[ ventura @ 19.12.2002. 15:58 ] @
Odakle njima ideja, ja ako imam TV da gledam njihov program?

Znaci oni mene praktcno uslovljavaju, ako imas TV onda gledas nas program i duzan si da platis...

[ -zombie- @ 19.12.2002. 23:03 ] @
pa dobro, ti imash i kola, pa ne morash da idesh "njihovim" putevima, i ne morash da idesu u "njihove" bolnice, a i decu ne morash da saljesh u "njihove" skole (u stvari, ovo mislim da morash ;)

ali sve to (i puteve, i bolnice, i skole) placash...
[ iNCUBUs @ 19.12.2002. 23:08 ] @
Citat:
ventura:
Odakle njima ideja, ja ako imam TV da gledam njihov program?

Znaci oni mene praktcno uslovljavaju, ako imas TV onda gledas nas program i duzan si da platis...Upravo to.

Jebo*e, to ni Sloba nije radio....
[ ventura @ 19.12.2002. 23:22 ] @
Pa to nije isto kao putevi, skole, bolnice i sl..


To je kao da uzmu i svima koji imaju registrovan automobil, posalju svakog meseca da plate 5 litara ulja nekog domaceg proizvodjaca...

A ti recimo koristis Valvoline, i boli te k**** za domace ulje...
[ Vukan Karadžić @ 19.12.2002. 23:45 ] @
Nije valjda da valvoline sipas ?!? :)
Pa bolje sipaj "domace" nego to!
[ the.kum @ 20.12.2002. 05:45 ] @
Ljudi, poenta sa rts-om nije nikakvo poboljsanje programa i nezavisnost medija, vec treba nahraniti 700 ljudi, od kojih bar 70% ladi yaya po ceo dan. Zasto ja da placam nekog besposlicara, jer neko nema yaya da istog otpusti, jer mu je pozicija (politicka) klimava. Tog nekog kog treba otpustiti uopste mi nije zao, neka najkvalitetniji ljudi ostanu, a ostali neka se snadju, npr. mogu da gaje krave ili pecurke ili tako nesto (bez zezanja, zemlja na selu je dzabe, a profit od ovih delatnosti je ogroman samo sto to niko ne vidi), ali naravno u ovoj zemlji su svi navikli da lade yaya po ceo dan. Trudio sam se da izbegnem politiku, ali raspravljati o RTS-u, a ne pomenuti politiku je nemoguce... Inace, program rts-a je shit, ne racunajuci 3K (ali tu radi samo 80 ljudi kao sto neko rece, pa nije ni cudo sto je dobar program), a sto se tice naucno-kulturno-obrazovnog programa to su sve emisije od pre Isusa.
[ Batica @ 20.12.2002. 16:43 ] @
Fazon je u tome sto je Vlada novim zakonom proglasila RTS i njegov
program javnim servisom. Zatim, ovih 210 din je zapravo taksa na posedovanje radio i tv prijamnika koji se uplacuje drzavi a drzava je opet posebnim zakonom preusmerila taj novac RTS-u. Lepo a?
Evo sta se kaze :
"Suma od 210 dinara mesečno, kako naglašava Aleksandar Crkvenjakov, minimalna je moguća i njome će se pokrivati samo
jedan deo sistema - proizvodnja programa za dve televizijske i tri radio mreže.
Za sve ostalo moraćemo da se snalazimo na drugi način. To su prihodi od marketinga, krediti, donacije,
kojih, bar onih ozbiljnih, do sada nije bilo a očekujem i pomoć države u svakom obliku."

RTS je poslala 4.5 miliona obavestenja o naplati ako se sva realizuju to je godisnji prihod od 190 miliona dolara! I tako svake godine.
Ako te pare ulozis u bilo sta (pa i gajenje krastavaca) garantovano ce se vratiti a ovi majmuni ce samo trositi.
Zamislite da se $190 milona svake godine ulozi u IT, kako bi ova zemlja izgledala za 10 godina?

[ Ivan Dimkovic @ 20.12.2002. 18:32 ] @
Meni stvarno neke stvari ocigledno nisu jasne - imace cist revenue od $190 miliona + marketing i i dalje tvrde kako nemaju para... katastrofa - sta su oni umislili, da su CNN jbt..

Znaci, 15.8 miliona $ mesecno.. toliki prihod slican ima i Mobtel - koji isto ima oko 700-800 zaposlenih i veliku infrastrukturu...


A gde je izdavanje emisonih objekata, posto pola televizija njima placa $$$ za korisnjenje njihovih objekata, zatim novac od marketinga, itd.. to su price za malu decu, siguran sam da ce drzava uzmati mastan % od tih 210 din po lobanji, a rts ce dobijati 20-30 din.
[ Aleksandar Marković @ 20.12.2002. 19:24 ] @
Ja podržavam pretplatu..ali mislim da je predložene cifra ipak previsoka...i da je treba smanjiti bar 3 puta...odnosno kad razmislim sve dvocifreno bi trebalo da odgovara ... "koliko para toliko i muzike"
[ Batica @ 20.12.2002. 20:59 ] @
Pazi sta Crkvenjakov kaze"
“Svaka država, izuzev SAD, koja pretenduje da je nazivaju civilizovanom i uređenom, ima neku vrstu TV pretplate. Niko pametan i politički normalan ne može da ospori postojanje TV pretplate. Ko to čini, ne poznaje suštinu građanskog društva.”

Opet sve u duhu kolektivisticke filozofije tj. da pojedinac, jedinka, nije nista drugo nego (bezvredan?) clan kolektiva a DRZAVA odlucuje u moje ime sta je za mene dobro.
Drzava odlucuje da RTS ima da pravi program da bi meni bilo bolje. Gde su tu "individualna prava" da JA a ne drzava ili kolektiv odlucujem sta je za mene dobro!
Neko ce reci da u stvari izabrani predstavnici naroda odlucuju u skupstini pa je to onda demokratija ali ne oni ne mogu umesto mene da odlucuju sta je za mene dobro sta cu ja da gledam i da li cu uopste nesto da gledam i koji program hocu da placam.
Poslednjih 50 godina smo ziveli pod dominacijom kolektivisticke ideologije, ideologije koja u prvi plan stavlja interes "kolektiva", pravu pojedinvca pretpostavlja prava kolektiva. Poslednjih 10-ak godina bila je na sceni jedna varijanta koletivisticke ideologije a to je nacionalizam, tj. interes nacije je vazniji i ispred interesa pojedinca.
I jebiga stalno se vrtimo u krug i nikako da se otarasimo kolektivisticke svesti. Zasto ovo pricam, pa pricam zbog toga sto ako se ovako nastavi ako se ne generise alternativa, 2/3 ljudi koji posecuju ovaj forum, a to su sve mladi i inteligentni ljudi, ce se iseliti iz ove i otici u zemlje u kojima su individualna prava iznad prava mase, gomile tj. kolektiva.


[ Ivan Dimkovic @ 20.12.2002. 21:20 ] @
Citat:

Opet sve u duhu kolektivisticke filozofije tj. da pojedinac, jedinka, nije nista drugo nego (bezvredan?) clan kolektiva a DRZAVA odlucuje u moje ime sta je za mene dobro.


Hmm.. pa odlucuje zakonodavna vlast - koju biraju pojedinci na neposrednim izborima - to se valjda uci u 4-tom srednje :) Negde to dobro sljaka u praksi, negde bas i ne :))
[ Batica @ 20.12.2002. 22:22 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Hmm.. pa odlucuje zakonodavna vlast - koju biraju pojedinci na neposrednim izborima - to se valjda uci u 4-tom srednje :) Negde to dobro sljaka u praksi, negde bas i ne :))


U 4-tom srednje, ali iz kojih udzbenika? Komunistickih? Zakonodavna vlast donosi zakone, utvrdjuje pravila igre, samo u komunistickim zemljama ona odlucuje sta je za mene kao pojedinca dobro.
[ Ivan Dimkovic @ 20.12.2002. 22:30 ] @
Pa nisu ni odlucili da li je dobro ili ne, niti to oni mogu da odluce - vec su samo uveli pretplatu. I ovde (DE) kad povecavaju poreze to je "za dobro naroda i drzave" - bar tako kazu (u principu jeste za dobro - onih koji imaju jako mala primanja) , svaka vlast tako opravdava povecavanje izdataka - i u komunizmu (ako je ikad postojao), socijalizmu i kapitalizmu :)


Summa summarum - drzava SRJ je uvela jos jedan porez - na TV aparate. Siguran sam da vecina love NECE ici u RTS - jer ne verujem da im je toliko love uopste potrebno - tako da..

[ L I L I T @ 21.12.2002. 02:18 ] @
Od nekih prijatelja iz RTS-a dobila sam nezvaničnu informaciju u vezi ove pretplate ....
Navodno su toliko prsli unutar RTS-a da se kasici-prasici napokon vidi dno,nema se kinte,oprema truba,i od mnogobrojnih predloga da se opet dođe do love - usvojili su baš ovaj da klepe nas kolektivno po džepu .... valjda zato što je to bio najlakši način od svih ostalih ponuđenih.
Zatim plan se razvija u sledećem smeru ...
kad pokupe lovu od nas,da isplate ljude koji trenutno rade tamo - podmire ih na neko vreme,takoreći zapuše im usta,
zatim otpuste veći deo ljudi koji uglavnom bleji po kancelarijama ispijajući kafe
i konačno privatizacija + zapošljavanje novih i mladih kreativnih ljudi.

Toliko o "opakom" planu RTS-a,sažeto i nezvanično

210 din je bedna cifra,
ali kad se pomnoži sa brojem kuća,firmi po Srbiji,od te cifre hoće da rikne kalkulator - a tamo gde je veća lova,zna i po malo da "zasmrdi",pogotovu kad država umeša prste ili ti svoje prljave papke.

Neko je jednom rekao davno ...
TV blow your mind ....
pa razmišljajte šta vam je činiti - a ne da to neko radi umesto nas
Nadam se da će te iz ovoga izvući mudru pouku
Pozdrav
[ -zombie- @ 21.12.2002. 20:38 ] @
da, svi pominjete te basloslovne cifre, a sudeci po okolnim drzavama, pa i nama samima (i na ovom forumu) naplata verovatno nece preci 10-20%. pa onda od sume oduzmite tolike zaposlene, i opremu toliko staru da je spremnu za brak, pa snimanje kulturno/umetnickih/obrazovnih programa, pa snimanje novih filmova/serija/...

a po novom zakonu im je i zabranjeno reklamiranje u nivou komercijalnih televizija...


i opet, znam i ja da treba pola ljudi otpustiti, ali i za to treba para (24 plate uz otkaz).

znaci, ako hocemo normalnu televiziju, mi moramo ne da je izgradimo od nule, vec prvo da popunimo rupu (visak radnika, nestrucnost ostatka, staru tehniku) za to moramo i da platimo... i tacka... (osim ako mozda mislite da nam ne treba drzavna televizija, tj javni servis)..
[ iNCUBUs @ 21.12.2002. 23:32 ] @
Ja mislim da je taj RTS proklet, da od njih nikada nece postati normalna televizija.
Evo poslednjih dana sam ga pomalo gledao i ne mogu da verujem koliko su im emisije patetične. Trude se da budu ovo ili ono, a i dalje su sterilno njesra.
Recimo ima neki novi kviz gde voditelj uporno pokušava da iskopira onog Zeljkovića što vodi "Milioner"...
Otkupljuju više nego jadan strani program. Ne znam da li je iko gledao onu seriju "Sabrina, the teenage witch", ja jesam par epizoda i ono je na nižem nivou od filmova Dragoslava Lazića.
Mada je najgore kada pokušavaju da naprave emisije "u fazonu" pa ispadnu još jadniji nego kada to radi BK :)

Jedino 3k nešto vredi, ali ne 210 dinara mesečno.
[ MarKaba @ 26.07.2005. 13:34 ] @
koliko gledam vesti ... ponovo pricaju o pretplati RTS. Kakva pretplata kad po mom misljenju najmanje 75% stanovnistva Srbije ima kablovsku TV.
Ispravite me ako gresim.
[ legend @ 26.07.2005. 16:44 ] @
stani ima li neke sanse da se ovo izbegne?

stvarno mi ne pada na pamet da placam pretplatu pored kablovske....neka se obrate kablovskom operateru i neka naprave dil sa njima, a ljudima koji nece da gledaju rts neka iskljuce taj kanal....ako nemaju mogucnosti, sorry ali losa vam infrastruktura...

nema bre smisla da ljudi placaju lenstarenje u rts-u....oni da su normalni trebali bi prvo da otpuste 2.000 ljudi i da naprave ozbiljnu i konkurentnu tv pa tek onda da traze pretplatu a ne da idu obrnuto, dajte pare a mi cemo kao nesto sada da radimo i da budemo vas servis....bullshit! BULLSHIT!

[ BytEfLUSh @ 26.07.2005. 18:51 ] @
Citat:
MarKaba: najmanje 75% stanovnistva Srbije ima kablovsku TV.
Ispravite me ako gresim.

75‰ - možda.
75% - nikako.

Inače, http://www.elitesecurity.org/t...7542-Pretplata-za-drzav-nu-RTS
[ BluesRocker @ 26.07.2005. 20:33 ] @
Ljudi, jeste ova tema starija, ali na mad zonetu se vec rasplamsala diskusija, nastvate tamo, pa mozda neki moderator spoji kasnije.
[ zorandu @ 12.12.2005. 18:33 ] @
Jeli bre ljudi jel neko razmišljao o kojoj je tu lovi reč,jasam malo čeprkao po statistici i dođoh do ovih podataka u Srbiji ima 2 485 343 domaćinstva sa strujomerom .Kada se to pomnoži sa recimo 300 DIN to dođe oko 8 800 000 € za mesec dana,neko je naveo da imaju oko 7000 radnika .Alće plate da im porastu bar jedno 200% a i Dinkić će da uzme 1 584 000 € na ime poreza na novčane transakcije Ej bre pa ta pretplata je super stvar kako se bre toga nismo ranije setili ? .A da platim neću ,ako im sada platim RTS seti će se oni još po nečega . Ovi podatci o broju domaćinstava su iz 1991 g ja nemam novije.
[ _DaRklighter @ 17.05.2006. 11:03 ] @
Ma bre treba ih izlomiti ko konje, znaci porodice koje imaju jedno primanje u domacinstvu ili ti ne daj Boze osobe koje su nasledile penziju koja iznosi manje od 10 hiljada mesecno kako da plate bre, ma daj bre kako ih nije sramota, probala je vecina sa takvim malim primanjima da ih zamoli za oslobodjenje od takse i zahtevi im svima odbijen, retardi, inace sto se mene ti ce to je JAVNA KRADJA kako mene neko moze da natera da kupim nesto sto necu, a da ne govorimo o osobama koje nemaju Tv kod kuce......
[ Search @ 19.05.2006. 15:34 ] @
Mozda jeste "stara" tema, ali ne bi trebalo prestati sa pricom o njoj. Pretplata je prevelika, ako se 300 din pomnozi sa brojem pretplatnika dobija se ogromna cifra.
[ manman @ 19.05.2006. 16:02 ] @
Citac kurira ostavi mesecno 300 din za taj krs od novine. Mozda su se voidili tom vrstom politike. Hmmmm,...
U svakom slucaju bilo koji harac nije prijatan.
Nebitno je da li neko ima ili nema tv, gleda ili ne gleda jer ideja nije ta vec, ideja kao finansiranje nacionalne tv od strane svih njenih gradjana. U ovih 300 din bi trebalo da udje mnogo akcija sa strane od RTS-a tipa finansiranje i izrada kvalitnih specijalnih emisija pa cak i serija, crtanih filmova, filmova itd. u tom slucaju para nikad dosta, e sad druga su pitanja sta ce od toga biti, A sigurno bice prvo dobre plate pa posle sve ostalo, ali to je srbija.
[ tdjokic @ 19.05.2006. 18:46 ] @
Ma, ne bi bilo frke da su plate i penzije vece. Eno - beba se ugusila u Pozarevcu, jer nema dezurnih lekara, zbog para, naravno, a nama je preca pretplata za drzavni TV servis, da nam pusta Svadbu 48 sati i slicne kerefeke? Mnogi penzioneri nemaju ni 100 eura penziju, njima ova pretplata pretstavlja skoro 0,5% procenta penzije, sto ne bi bilo strasno kad bi sa preostalih 99,5% mogli da zive pristojno, a ne mogu.
[ Acika @ 15.08.2006. 21:04 ] @
Intersuje me da li neko pouzdano zna da li bih trebao da placam rtv pretplatu (radi se o lokalu, agencija) ako pustam muziku sa kompjutera (mislim na mp3 ili audio cd). Pri tome nemam nikakav radio ili tv prijemnik u lokalu?

Hvala puno unapred!!!

Pozdrav
[ Vladokv @ 15.08.2006. 21:18 ] @
Nemoj da placas TV pretplatu ako nemas TV. To je krajnje OK. Ne placaju je cak i neki koji aktivno gledaju RTS pa nista! RTS bi trebao da nadje nacin da zaradjuje od reklama, pa onda nek pustaju reklame koliko hoce!
[ dalibord5 @ 15.08.2006. 21:54 ] @
Ne placa se taksa za TV ili radio,kompjuter...
Placa se taksa za televizijski program.
Ako nema tv programa,nema sta ni da se placa.
Nezgodno je sto je sve vezano za racun za struju,pa se lako desi da covek mora da placa i onu uslugu koju ne koristi.
Ne znam za nacine kako se osloboditi placanja takse na brojilo vezano za lokal...
[ fanfon @ 15.08.2006. 23:06 ] @
Placa se za radio prijemnik u automobilu. Jednokratna suma pri registraciji. Vazi za godinu dana...
[ Acika @ 16.08.2006. 01:08 ] @
Meni je stigo neki racun (ali odvojen od racuna za struju) pre par meseci za rtv pretplatu, ali sam tada poslao urgenciju rts-u preko e-mail-a i fax-a da ne posedujem ni jedan radio i tv prijemnik u Lokalu, ali sam imao neki sitem zvucnika 2.1 pa sm ih tada uklonio, misleci da se i za to placa tv pretplata (slusanje muzike sa kompa), ali sam pre neki dan procitao zakon o radiodifuziji i ukapirao da ne treba da se placa u slucaju NEposedovanja nekog prijemnika, pa cu shodno vasim odgovorima i shodno zakonu sutra ponovo postaviti zvucnike u Lokalu. A za Placanje pretplate za automobile sam takodje procitao u pomenutom zakonu. Poslao sam danas i e-mail Rts-u (pitanje za pretplatu) pa cu videti sta ce da mi odgovore (ako uopste i odgovore) I tako.

Hvala na odgovorima!

Pozdrav
[ Acika @ 16.08.2006. 23:24 ] @
Evo odgovora:

"Poštovani,
Obavezu placanja RTV pretplate imaju vlasnici RTV prijemnika, te stoga treba
da placate RTV pretplatu samo ukoliko u racunaru imate TV, FM karticu."

To su mi odgovorili iz RTS-a!!

Pozdrav

[ rainymanyu @ 20.07.2008. 18:27 ] @
http://www.elitemadzone.org/t278373-11#2006914
[ cybertel @ 17.01.2010. 00:54 ] @
Moje mishljenje je da RTS nije u pravu,jer je to praktichno naplacivanje vazduha!
Zashto vazduha? Pa jednostavno,zbog toga shto oni praktichno zele da naplate tv signal koji slobodno emituju kroz ETAR (vazduh)...
Dakle,neka gospoda lepo kodiraju(zashtite)svoje kanale koje emituju,pa ce moj izbor da bude da li cu da se pretplatim na gledanje njihovog tv programa ili ne,jer se takav sistem odavno koristi u zapadnim zemljama...na kraju krajeva,svaka televizija zivi od reklama,a to shto im drzava naplacuje dozvolu za rad i korishcenje frekvencije,to je lichno njihov problem...

Znachi,niko ne moze da me natera da placam neshto shto se otvoreno emituje kroz ETAR...prosto,zamislite LCD TV u automobilu? PA da nece i tu da mi uvede RTV pretplatu?! ili varijanta portabl tv na kampovanju? mislim da je totalno besmisleno to shto rade,jer TV aparate smo svi kupili za sopstveni novac,kao i antenske sisteme,pa satelitske prijemnike...zamislite kad bi nam zapadnjaci naplacivali satelitski program? Gospoda su lepo napravili slobodne(besplatne ) kanale i one za koje se kupuju kartice sa vremnskim ogranichenjem(kao dopuna za mobilni telefon),pa shodno ovome,neka gospoda naprave akciju kao telekom shto je uveo ADSL,pa neka ponude digitalne prijemnike sa dekoderom i slotom za kartice,pa ko voli da gleda i placa,nek izvoli...

Dalje,secha struje...hm,pa i tu ima pravna zachkoljica
Pavo na korishcenje elektricne energije je ustavno i zivotno pravo svakog gradjana.Zashto se niko ne upita zashto EPS nikoga nije tuzio za neplacene racune u visokom iznosu(godinama neplacene)?
Pa vrlo prosto,ako bi tuzili,nebi mogli da naplate kamatu,vec samo ono shto je utrosheno,a postoji i pravna norma o zastarelosti duga koja je jasno definisana u zakonu o obligacionim pravima koji definishu prava shtetnika i oshtecenog....

ima josh mnogo toga shto bih mogao da navedem,ali i ovo je sasvim dovoljno da shvatimo da su u pitanju poreski nameti jedne vlade koja ce gore zavrshiti nego Miloshevicev rezim,ali koje cemo mnogo teze svrgnuti sa vlasti,a ako im dozvolimo da nam sve zivo nametnu,jednog dana cemo i placati VAZDUH KOJI DISEMO!!!

P.S Nikola Tesla je lepo hteo da ceo svet ima bezicni sistem elektricne energije(pomocu radio talasa) u ciji bi se signal modulisali i tv i radio signali,pomocu kojeg bi se napajali i automobili i avioni i zeleznica,isti bi se koristio i za telekomunikaciju,gde bi izbegli i silne bandere i kablove i pomocu kojeg bi mogao da osvetli celu zemaljku kuglu(koristeci staticki naboj jonosfere)....o zagadjenju prirode i zivotne sredine i da ne govorimo koliko bi bilo manje,ali....sve to neka drushtva koja sebe nazivaju: ,,novi svetski poredak'' ili ti energomafia rade namerno,kao bi pravili svoje imperije(uglavnom novchane prirode) za koje misle da ce da traju vecno...ali...ne zelim da zvuchim pesimistichki,shodno svemu ovome,kao ,,civilizacija'' i ne zasluzujemo bolje....
[ kosmic @ 20.02.2010. 12:23 ] @
Mislim da u ovoj državi ništa nema smisao!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


http://www.theself-employment.blogspot.com/
[ fanfon @ 20.02.2010. 13:28 ] @
Pretplata je ugovorna obaveza, a ne znam jos nikog kome su ponudili da potpise neki ugovor...
[ fanfon @ 26.02.2010. 19:16 ] @
U Srbiji je sve moguce pa shodno tome drzava ce naci nacina da naplati sve dugove onih koji nisu dosad placali pretplatu:

http://www.rts.rs/page/stories...111/TV+pretplata+zakonita.html
[ burex @ 26.02.2010. 21:12 ] @
Je l' sam ja paranoičan, ili mi se nešto čini da su komentari u ovoj RTS-ovoj vesti nešto... khm... neobjektivni? Svaki do poslednjeg su "ZA" TV pretplatu.
Napisao sam i ja jedan kulturan komentar, pa da vidimo da li će ga objaviti...
[ Jbyn4e @ 26.02.2010. 21:33 ] @
Ma jock, cini ti se :)
Niko nije ni ocekivao tu nesto da bude neko ko nije "za".

Kao sto ni ovde nisam ocekivao da biti nekog ko nije "protiv".

To ti je danasnja demokratija na sajtovima televizija...
[ burex @ 26.02.2010. 21:40 ] @
Nisu mi još objavili poruku, a niti će
Na B92 će ti možda i objaviti komentar, nego ćeš dobiti 300 minusa ako si za pretplatu...
[ Iksi @ 27.02.2010. 14:26 ] @
aa pogledajte komentare :-))
[ Jbyn4e @ 27.02.2010. 15:48 ] @
gde?
[ burex @ 27.02.2010. 17:01 ] @
Misli verovatno na RTS-ov sajt... 21 komentar i svaki zvuči kao da ih je Tijanić pisao lično. Moja 2 komentara nisu objavili
[ component @ 27.02.2010. 17:19 ] @
Sad sam video.... Pa ovo je patetično! Nije valjda da plaćaju nekog da im smišlja i piše te komentare!?! Jel' za to troše pare od pretplate?
[ studentan @ 14.03.2010. 23:45 ] @
pa nije za cudjenje na fabrikuju i cenzurisu komentare...
[ balazevicantus @ 17.03.2010. 12:48 ] @
Evo nesto interesantno!!!

Nakon primljene opomene, da ce me,jeli,tuziti ako im ne platim dug od nekih 30000din,
poslao sam im e-mail, i preporuceno pismo, na adresu rts-a, iste sadrzine:
Postovani, dana xx.xx.xxxx. kao predplatnik, ime i prezime i maticni broj primio sam opomenu pred tuzbu u kojoj se zahteva izmirenje obaveza prema Vama, u iznosu od xxxxxdin.
Smatram da slobodno mozete da me tuzite, i sa radoscu iscekujem to!
Samo da Vam pomognem, ako me vec tuzite, smanjite iznos, jer prema zakonu o obligacionim odnosima, mozete me teretiti samo za poslednjih 12 racuna, jer cu se inace pozvati na zastarelost.
Ako tako postupite, malo cemo skratiti sudski spor, u kojem cu ja Vas da teretim za sto sta, kontra tuzbom (jer zakon o radio difuziji svakodnevno krsite)
zatim o osnovnim nacelima i pravom na privatnost (odakle vam moji podaci???) A molicu Vas i da mi predocite neki dokaz, ugovor, ili bilo sta slicno gde sam se ja obavezao da placam tv pretplatu, i da uopste posedujem tv prijemnik!

Srdacno Vas nekorisnik!Ovo pismo sam poslao sredinom 2009, i jos nista... i verovatno nece ni biti nista. Ako ima neko muda, moze da mi se pridruzi!
Samo jos da napomenem, rtv ne placam od pocetka,od 2002, sto znaci da sam do sada ustedeo 500e koje cu rado da dam za pokretanje sudskog postupka, ako do njega nekada dodje!!! Nije da nemam para za pretplatu, nego cisto iz principa, da pokazem da nismo bas svi budale!!!!!!!!
[ Kosuth @ 21.03.2010. 08:29 ] @
Pazi na vigyaz antus !
Citat:
jer prema zakonu o obligacionim odnosima, mozete me teretiti samo za poslednjih 12 racuna,

ZOO uopšte ne sprečava RTS da od tebe potražuje i zastarele račune, nego tebe obavezuje da se pozoveš na zastarelost u svom pisanom prigovoru na predlog za izvršenje na osnovu verodostojne isprave, ako osporavaš celokupan ili deo duga iz tog razloga.

Ovako kako si ti to napisao, stiče se utisak da RTS postupa suprotno toj odredbi ZOO, kojom se definiše postupanje kod zastarelosti potraživanja,što u datom momentu nije slučaj, ali zato postoje druge odredbe tog zakona koje oni nisu ispoštovali i u svakoj pravno uređenoj državi bi to bio dovoljan razlog za apsolutno osporavanje bilo kakvog potraživanja RTS-a po osnovu pretplate.

Pravnog aspekta tog harača poprilično smo se dotakli na ovoj temi:

http://www.elitemadzone.org/t278373-39#2549258

Ako te interesuje pročitaj i predhodne stranice.

Pozdrav
[ balazevicantus @ 29.03.2010. 12:11 ] @
hvala na linku, procitacu.
[ Angelico @ 26.07.2010. 20:28 ] @
Znam da se puno pisalo već na ovu temu, pa rekoh da pomognem i praktično onima koji su dobili opomenu pred utuženje.

Zakon kojim je ustanovljena RTV pretplata je protivustavan (,a pored toga je i izrazito loše napisan - na našu sreću).
Nažalost koliko sam čuo, Ustavni sud je u nedavnoj odluci izrazio suprotno mišljenje.

Da, mogu da vas utuže, i da vam naplate prinudno. Ali to ne znači da ne treba da se borite protiv očigledne nepravde i izvitoperenja zakona i prava.

Za one koji hoće da se upuste u ovu pravnu avanturu, nudim svoju skromnu pomoć.

Za početak sam dodao u attachmentu 2 vrste odgovora na opomenu pred utuženje; jednu za korisnike kablovske, jednu za obične korisnike(nemaju kablovsku niti kolektivni antenski sistem).

Ako vam zatreba bilo koja dodatna pomoć ili imate neka pitanja biće mi zadovoljstvo da vam pomognem.

Možete da me kontaktirate na angelico.q(majmunce)gmail(tacka)com :)

I zapamtite, onaj ko neće da se bori za svoja prava, ne zaslužuje ih....


Odgovor na opomenu za kablovske korisnike http://www.sendspace.com/file/9516j3

Odgovor na opomenu za obične korisnike http://www.sendspace.com/file/mp4t3l


P.S. Na osnovu iskustva ljudi koji su slali ove odgovore, verovatno će vam RTS odgovoriti da priložite dokaz (izjava 2 svedoka, lična karta, račun za struju od domaćinstva, itd.) tako da vas za ubuduće ne terete za RTV pretplatu. Na čega ćete odgovoriti traženim podacima + napisaćete da i dalje insistirate da budete oslobođeni i prethodnih obaveza za koje vas terete.
[ ucitelj80 @ 19.09.2010. 00:10 ] @
Najpre bih pojasnio jednu veliku zabludu, a to je da rts tuzi po slucajnom izboru. Naravno da nije tacno. Tuze postupno manje grupe ljudi koje se nikako nece udruziti . A zasto je bitno da se gradjani ne udruze? Jer ako se udruze pasce pretplata ,Tijanic ,RTS, a i Vlada koja je omogucila sve ovo.
I ja sam razmisljao kao i mnogi drugi "Nikad im necu platiti". Danas 8.9.2010. Na racunu za struju u delu RTV pretplate pise:

01.8.2010. tuzba -15.559din
17.9.2010. zaduzenje 500din
I sad je DUG PO RACUNU ZA RTV PRETPLATU 5170din

Ovo znaci da su me za 15000 tuzili.

I sada razmisljam (pritisak .secer, adrenalin i ko zna sta jos) , JRDINI NACIN JE DA SE UDRUZIMO, KAD CUJETE DA NEKO TAMO NEGDE CUCI NA ULICI I STRAJKUJE GLADJU ,ZNAJTE DA SAM TO JA , I SETITE SE DA CE KAD TAD I VAMA STICI TUZBA, PA OKUPITE STO VECI BROJ LJUDI, PRIJATELJA ,POZNANIKA I PRIDRUZITE SE. A KADA KRENE TALAS SHVATICE DA SE 5. OKTOBAR NIKAD NIJE NI DESIO. HVALA !
[ ucitelj80 @ 19.09.2010. 00:12 ] @
Pre svega , hvala na savetima.
Nije stvar u tome da se ja kao pojedinac uzrujavam, kako rekoste, vec da se zbog iste stvari veliki broj ljudi uzrujava i niko nista ne cini.(Zamislite kolika je to kolicina negativne energije, tj.nervoze i sta ona sve izaziva) Opozicija koja je bila na vlasti nije opozicija. Bolje reci "Svi su isti" , nema nam spasa. Casa je ionako vec prepuna treba nam samo jedna kap, a ta kap ce biti rts pretplata. Dok su ljudi sekli prste za svoju krvavo zaradjenu BEDNU zaradu, MI SMO POSMATRALI i cutali. To se nas ne tice. Kada je covek sa bombom uleteo u predsednistvo, MI SMO OPET cutali i posmatrali.To se nas ne tice. Dok radnici leze na prugama i putevima mi opet cutimo i posmatramo. To se NAS SVAKAKO TICE ali nismo slozni BRACO. Tek kad naucimo da postujemo tudju muku i bol tada cemo se kao nacija izleciti, oteracemo svu gamad i stvoriti uslove za normalan oporavak napredak zemlje Srbije.
[ Matarese @ 25.12.2011. 18:47 ] @
Ima li ovde advokata? Nisam se bavio temom ali obzirom da vidim da su tuzbe pocele da stizu - zar nije logicno pitati udruzenja za zastitu potrosaca i advokate?
Ako kablovski operateri koji distribuiraju TV signal - plaćaju RTSu za reemitovanje njihovog programa i za taj program (izmedju ostalih) naplaćuju od nas pretplatu, zar nije logično da mi koji smo to platili - ne treba da to još jednom plaćamo RTSu?

Za jednu uslugu, na taj način plaćamo dva puta.

Dakle, ima li advokata koji se ovim bave i da li je neko kontaktirao zaštitnike potrošača?
[ Bik Koji Sedi @ 25.12.2011. 19:58 ] @
Po hiljaditi put, kad je u pitanju osnovni paket besplatnih kanala, kablovski operateri od tebe ne naplaćuju pretplatu za program, već za "održavanje sistema", tj. onog parčeta kabla koje ide do tvog stana. Tako je bar u slučaju SBB-a. Tako su se lepo unapred ogradili da im ne možeš ništa ako dodaju jedan ili ukinu drugi besplatni kanal.

Prema tome, ti plaćaš kablovskom operateru osnovnu pretplatu za održavanje sistema i eventualno dodatnu pretplatu za ekstra kanale, ali ne za RTS. Tvoja obaveza prema RTS-u proističe iz zakona i postoji samim time što poseduješ radio ili televizor. Ne moraš da ga nikada ni upališ, ne moraš da imaš kablovsku, ne moraš da imaš ni antenu.

Da ne bude da branim RTS, daleko bilo. Hoću samo da kažem da ovo nije plauzabilni način da se čovek odbrani i zaštiti od plaćanja pretplate.

Jedini način jeste da se odjavi televizor, ali ni u RTS-u nisu naivni, pa treba popunjen formular, pa izjava koju potpišu dva svedoka, pa to pošalješ, obavezno preporučeno s povratnicom, pa te onda možda, ali možda, oslobode plaćanja pretplate. Kažem možda, jer nekad jednostavno nikada ne odgovore na zahtev, a nije malo cimanje opet pisati izjave, juriti svedoke. Ali u tom slučaju (ovo je moje pravno shvatanje, ali ja nisam pravnik!) možeš da prekineš da plaćaš pretplatu, pa kad te jednog dana eventualno tuže, da kažeš da si blagovremeno i po propisima podneo zahtev za odjavu televizora i oslobađanje od pretplate, ali nikad nisi bio udostojen odgovora, te si smatrao da je dalja naplata protivpravna. Naravno, u tom slučaju, treba da zaista nemaš televizor. Ako imaš televizor, a lažeš da nemaš, to je druga stvar i to je i nemoralno i protivzakonito i to nikom ne bih preporučivao! ;)
[ zungul @ 11.01.2012. 20:52 ] @
RTS hoce hleba bez motike sto se mene tice moze da se ukine

Glasam za to da se ugasi RTS ovo vise nije normalno
Struju placam jer imam koristi od nje , RTS necu pa makar isao u zatvor nemam nikakve koristi od njih
[ mcnie7 @ 15.01.2012. 21:10 ] @
izvor teksta http://www.021.rs/Novi-Sad/Ves...-je-TV-pretplata-obavezna.html


Da li je TV pretplata obavezna?

Radiotelevizija Srbije nema pravo da od građana naplaćuje TV pretplatu, jer je u startu prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka, kaže za 021 predsednik Udruženja potrošača Goran Papović. Prema njegovim rečima, "Elektrovojvodina" je javnom servisu poslala imena svojih korisnika bez prethodnog odobrenja i potpisanog ugovora sa tim licima.
"Neko je napravio prekršaj – i to telo koje je dalo vaše podatke RTS-u. Ko je dao pravo Elektrodistribuciji da daje moju adresu, moj matični broj i druge podatke trećem licu?", navodi on.
Niko nije potpisao ugovor o plaćanju
Papović navodi da on kao predsednik jedne nevladine organizacije nema pravo da pozove na bojkot plaćanja pretplate, ali kao zaštitnik potošača želi da ukaže na pravne probleme u sprovođenju Zakona o radiodifuziji. Prema njegovim rečima, osim pojedinačnih ugovora sa svakim domaćinstvom, država je morala da reguliše i odnos plaćanja pretplate i usluge kablovskih operatera koji emituju signal javnog servisa.
"RTS nikad sa mnom nije potpisao ugovor niti sam ja ili bilo koji drugi građanin ikad zvanično prijavio televizor. Plaćanje je u ovom obliku, sa pravne strane, dobrovoljna stvar pojedinca i njegova lična odluka da li želi da plati. Ja ne mogu kao predsednik udruženja da kažem građanima "nemojte plaćati", jer to jeste zakonska obaveza, ali sam zakon je manjkav. Najbolji primer konfuzije je neregulisan odnos javnog servisa i kablovskih operatera, gde ljudi moraju da plaćaju oba računa, iako je RTS u kablovskoj ponudi", kaže Papović.
Tužbe predstavljaju samo zastrašivanje
Predsednik Udruženja potrošača Vojvodine navodi da tužbe koje svakodnevno stižu na adrese ljudi koji bojkotuju plaćanje pretplate ne predstavljaju ništa drugo do zaplašivanje građana, kako bi na kraju sami odlučili da plate pretplatu. Prema njegovim rečima, u Radioteleviziji Srbije znaju da je sam zakon problematičan sa pravnog aspekta i javni servis koristi strah kako bi naplatio svoju uslugu.
"Te tužbe su APP - "ako prođe, prođe". I sam javni servis zna da je u problemu i da ne može da dokaže da je plaćanje obavezno. To insistiranje sa prijavama je klasičan psihološki teror za ljude u konfuznoj situaciji", kaže Papović.
Iz "Elektrovojvodine" nam je stigao zvanični odgovor da ovo preduzeće samo izvršava svoju zakonsku obavezu ustanovljenu u korist javnog servisa i da su njihove obaveze regulisane aktuelnim Zakonom o radiodifuziji. Prema tom zakonu, naplata mesečne pretplate vrši se preko javnog preduzeća koje proizvodi i distribuira električnu energiju i preuzimanje ovog posla je zakonska obaveza "Elektrovojvodine", stoji u saopštenju. (Miodrag Sovilj)
[ Holocen @ 26.09.2013. 21:47 ] @
Da bi se neko odjavio sa TV pretplate, potrebno je:

1) izjava o tome da ne poseduješ TV prijemnik (potpisana od strane vlasnika stana i dva svedoka)
2) fotokopija lične karte vlasnika stana
3) fotokopije ličnih karata svedoka
4) poslednji račun za struju na uvid, na kome se vidi da nema duga za TV pretplatu

Zahtevi se ne rešavaju bez dostavljanja potpune dokumentacije.

Formulari zahteva za oslobađanje od plaćanja RTV pretplateu se podnose neposredno Radio televiziji Srbije - RTV pretplata, Kneza Višeslava 88, 11030 Beograd. Primljene zahteve rešava Radio televizija Srbije i o tome obaveštava podnosioce. Verovatno će vam usmeno reći odmah da li će vam ukinuti pretplatu na prvom sledećem računu za struju. Obavezno štampajte čipovanu ličnu kartu preko čitača kartica. Prilažem primer izjave i sliku potvrde koja se dobija ako vam odobre ukidanje plaćanja. U izjavi mora da piše šta se dogodilo sa tv-om, tj. kako je otuđen.Primer izjave:

Code:
http://www.filefactory.com/file/18xbt3zo56rt/rts_doc


[ Holocen @ 05.12.2013. 10:13 ] @
Pošto mi je upravo stigao prvi račun bez pretplate, sa zadovoljstvom mogu reći da ne plaćam pretplatu na legalan način. Čak niko nije dolazio ni da proveri da li koristim TV prijemnik, mada ga stvarno ne koristim.
[ asus1 @ 27.01.2014. 10:24 ] @
Svaka čast. A račun za struju sada izgleda potpuno isto samo bez tv pretplate?
[ Holocen @ 16.02.2014. 15:46 ] @
Piše 0 umesto 500 dinara.
[ Drivee @ 16.05.2014. 07:34 ] @
Ja recimo imam TV ali nemam antenu. Placam IPTV i oni su meni RTS programe dali u sklopu paketa koji sam odobrao. Jel imam osnova da otkazem predplatu?
Znaci nemam ni krovnu ni sobnu antenu. Nista. samo taj IPTV.
[ Joker @ 16.05.2014. 08:32 ] @
Na osnovu člana 81. Zakona o radiodifuziji jedinstvenu RTV pretplatu u istom iznosu na celoj teritoriji Republike Srbije plaćaju svi vlasnici radio i televizijskih prijemnika.

Znači čim imaš tv ili radio prijemnik plaćaš. Čak ne piše ni ispravan, što bi značilo da ako imaš neispravan i onda plaćaš.
[ shami @ 26.02.2016. 16:33 ] @
Posto su ponovo uveli pretplatu, moja porodica je oslobodjena, ali mora ponovo da se salje zahtev, i oni nisu u mogucnosti da odu da predaju to, duga prica, ne mogu ni ja, nismo u istom gradu, cuo sam da moze preko mejla da se posalje i nasao sam sve adresu i sta treba da se posalje, e sad, ima jedan obrazac koji treba da se popuni u .doc je formatu, sad mene zanima, kako ja to da uradim, prebacim u word i popunim, ali tamo ima i mesto za potpis ne znam kako to, ostale dokumente koji trebaju ja sam skenirao, da je neko to radio i zna kako treba, bio bih mu zahvalan do neba da mi objasni...
[ bgmot @ 26.02.2016. 17:36 ] @
Jutros sam u kolima čuo da je grupa advokata pokrenula pitanje regularnosti naplate tv pretplate putem računa za utrošenu električnu energiju.
Koliko sam uspeo da shvatim, EPS (ne znam kao se sada zove sektor naplate) nije registrovan u APR-u za druge delatnosti sem za naplatu utrošene električne energije.
Takođe, ne razumem zašto bi plaćao četiri pretplate. Da pojasnim. Imam manji ofis za koji plaćam električnu energiju a sada treba da plaćam i tv pretplatu za isti. Takođe, imam i jednu garažu, nekih 200 metara od zgrade u kojoj imam i brojilo i tu ću sada dobijati i račun za tv pretplatu. Ostala mi je i mala vikendica (još od roditelja) i stan.
Znači, prema nabrojanim brojilima treba da plaćam 4 tv pretplate prema njihovom planu za naplatu tv pretplate?!
Baška na stranu što ne pamtim kada sam gledao RTS programe. TV ne volim a ako i gledam, gledam vesti na nekom od ino kablovskih kanala ili sport, opet na nekom od sportskih kanala.
Neka gospoda sa RTS-a skrembluju signal i vrlo brzo će dobiti i povratnu informaciju koliki broj stanovnika Srbije interesuje njihov programski sadržaj!


[ bgmot @ 26.02.2016. 18:13 ] @
Sad nešto razmišljam, zašto nisu uveli pretplatu prema broju članova domaćinstva?
Koliko članova toliko i pretplata, kao za vodu!
[ fanfon @ 27.02.2016. 09:05 ] @
A gde se za vodu placa pretplata po broju clanova domacinstva? To mi nije poznato. Ja imam racun za vodu prema broju utrosenih kubika. To mozda po zgradama.