[ erdeljan @ 09.05.2006. 16:21 ] @
| Studiram Graficki Dizajn na Visoj Tehnickoj Skoli u Novom Sadu. Imam jednog profesora koji mi predaje "Graficki Dizajn", a on je poznat po tome sto daje vrlo nejasne i otkacene teme za rad. Sad mi je zadao da uradim neki eksperiment sa svetloscu i da proucim pojave koje se dogadjaju, i na kraju na osnovu toga napisem referat. Dao je i primer kako pristupiti problemu:
"DAO PRIMER DA MOZEMO DA ZALEPIMO PAUS NA PROZOR I DA POSMATRAMO KAKO SE MENJA SVETLOST KOJA PROLAZI KROZ NJEGA U RAZLICITIM FAZAMA DANA. MI TREBA DA NA SLICNOM PRIMERU DAMO SVOJ SUD O TOME. NAVODNO DA TREBA DA CRTAMO TU SVETLOST U RAZLICITIM FAZAMA. KAZU DA NE MOZEMO DA JE FOTOGTRAFISEMO, VEC SAMO DA CRTAMO..."
Dajte mi neku ideju ili predlog. Ako je radio neko nesto slicno molio bih da mi pomogne. |
[ cyberserbia @ 11.05.2006. 11:06 ] @
Pa ti ufotkaj tu promenu pa posle crtaj. :)
[ erdeljan @ 12.05.2006. 21:38 ] @
Kaze on da nece referat u kome samo prepisujemo cinjenice koje smo pokupili po raznim enciklopedijama.On hoce da uradimo mali eksperiment (bilo kakav) i da potom napisemo neka nasa zapazanja. Rekao je da ce jedan kolega da uksrti tri snopa svetlosti i da ce da posmatra sta se desava u tacki ukrstanja. Potpuno je slobodna tema , samo ne dolazi u obzir da propustimo belu svetlost kroz staklenu prizmu, jer to je vec neko uradio!Hoce da eksperiment bude nasa ideja i mozemo da koristimo i prirodno i vestacko svetlo.
Takodje bi bilo dobro da svojim recima objasnimo svetlost sa jednog ili vise gledista. Npr: mozemo da pisemo o svetlosti sa gledista fizike (ona svetlost proucava preko njenih talasnih duzina, brzine prostiranja svetlosti kroz razne sredine... Takodje u okviru fizike imamo i optiku koja proucava prelamanje, odbijanje i sve one gluposti koje smo radili iz Primenjene fotografije...). Mozemo o svetlosti pricati kako se pimenjuje u arhitekturi-kako arhitekte pokusavaju da je ''ubace'' u covekov zivotni prostor i da koketiraju sa njom-da ona postane deo enterijera, a ne samo osnovna potreba coveka da bi ziveo.
Spominjao Opticku umetnost (Op-art) gde imamo igru svetlosti, tamno-svetlog...
Mozemo da pisemo o chiaro-scuro efektu u slikarstvu...
Cak je spominjao i socoiloge!?!?! koji proucavaju svetlost tako sto mere koliko zamracujemo prostorije dok koristimo komp i koliko dugo boravimo u tim zamracenim prostorijama i kako to utice na nas...
Znaci, profi nije bitno sa kog stanovista cemo obraditi tu temu, ali hoce nase misljenje o tome i hoce da cuje neke nove zakljucke.
Eksperiment je slobodan i ne mora da bude skup i komplikovan, samo je bitno da nesto zakljucimo iz njega.
[Ovu poruku je menjao erdeljan dana 12.05.2006. u 22:39 GMT+1]
[ tapan @ 14.05.2006. 02:14 ] @
Covek hoce da vas natera da mastate i da se igrate sa svetlosti. Da provalite kako funkcionisu opticke varke!!! Pogledaj na netu radove Sefera i Vazarelija. Koliko se secam bila je jedna extra slika Wega. U sustini to ti je odnos crnog i belog SVETLO I MRAK, jing i jang..... Mastaj!!!!
[ bashka @ 31.05.2006. 23:13 ] @
a da li si gledao neke vec gotove radove?
nama je pricao o tome (ja studiram web) i pokazao nam je tri rada i od toga su mi se dva svidela.
nudio nam je da radimo i mi nesto na tu temu, onako neobavezno, ali se nisu bas nesto otimali ovi moji...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.