[ nazor @ 10.05.2006. 14:43 ] @
Ne znam da li neko ima iskustva u implementaciji SAP-a jer me zivo interesuje kako to ide kod nasih ljudi. Ovo pitam jer imam iskustva u implementaciji jednog od nasih najboljih softvera i uvek se hvatam za glavu kad svako od knjigovodje, komercijaliste, magacionera do sefova i ostalih 'znaju' kako to sve treba da funkcionise. SAP je verovatno idealno resenje za uredjene sisteme sa stabilnim nacinom izvestavanja i poslovanja. Kod nas to vreme nece jos dugo doci.
[ totovic @ 11.05.2006. 10:23 ] @
Kod nas je to vreme već došlo. Postoji već par desetina instalacija SAP-a. A ako tu dodamo i druge ERP sisteme, tipa Navision, BAAN, Oracle... sigurno postoji preko sto instalacija. Taj broj verovatno nije veliki s obzirom na veličinu našeg tržišta, ali sigurno pokazuje da polako sazreva svest o potrebi kvalitetnog informacionog sistema. Kvalitetni menadžeri polaku istiskuju sve te koji misle da znaju najbolje. Ako ceo razvijeni svet nešto koristi i pri tome napreduje, a mi nazadujemo, nije teško naći zaključak.
Tu su i finansijski problemi naših preduzeća koja teško mogu da izdvoje povelike sume novca za implementaciju. Ali većina implementatora daje neke vrste odloženog plaćanje, tako da će sve veći broj firmi da kupuje savremene IS. Takođe, i banke odobravaju ili krediti ili lizing za takve investicije. Ako se uzme u obzir da se dugoročno (par godina) ta investicija višestruko isplati, dolazimo do zaključka da ukoliko uzmete kredit, investicija će vam se sigurno otplatiti do zadnje rate.
[ Java Beograd @ 16.05.2006. 08:38 ] @
SAP je dobar ERP, a kao što znamo dobar glas daleko stiže, pa tako i glasine o SAP-u stižu mnogo pre njega ! Ali, SAP je daleko, daleko od idealnog rešenja !

Pre svega, treba imati na umu jako važnu činjenicu: SAP je veoma krut sistem. Zahteva prilagođenje poslovnih procesa njemu. (Najčešće je obratno). Svako menjanje poslovnih procesa i načina praćenja resursa je jako bolno, ponekad neuspešno. Ali, ako se prilagođavanje poslovnih procesa uspešno završi, SAP će pokazati svoju snagu i lepotu.

SAP je skup je, težak i komplikovan. Skup je ne samo kod kupovine, već je skup u svim svojim fazama implementacije, a i u samoj eksploataciji. Ocim cene samog SAP-a treba uračunati i cenu neke ozbiljne baze podataka a i hardver mora da bude main frame. (Zaboravite PC konfiguracije, ma koliko vam se moćnim činile)

[ totovic @ 16.05.2006. 09:00 ] @
Naravno, SAP je dobar sistem, koji ima popriličnu cenu koštanja. Ali reč skup se može odnositi samo na to ukoliko ga platite, a ne koristite ga. Sigurno je da postoji period velikog ulaganja u SAP, ali to ulaganje polako prerasta u dobit, da bi korz određeni period prestale investicije u njega, a dobijali neuporedivo veći profit od pređašnjeg.
Tačno je i to da se poslovni procesi moraju prilagoditi njemu, a ne obrnuto kako smo navikli. Ali, da su naši poslovni procesi dobri (ne mislim bukvalno, ima i dobrih), mi bi smo bili razvijena zemlja. Svi poslovni procesi se trebaju standardizovati, a uvođenje jednog ERP sistema (ne mora biti samo SAP) je idealna prilika da se to izvede.
Što se tiče cene kvalitetne baze podataka, baza se mora kupiti za svaki iole kvalitetan poslovni softver, a i ta cena nije prevelika ako uzmemo u obzir celokupnu vrednost investicije. A što se tiče hardvera, klasične PC konfiguracije su više nego dovoljne za rad na stanicama, jedino je za server potrebna namenska mašina.

[Ovu poruku je menjao totovic dana 16.05.2006. u 10:04 GMT+1]