[ lord Vader @ 11.05.2006. 23:32 ] @
Interesujeme gde mogu nači literaturu, po mogućstvu na srpskom jeziku, o programiranju na Win32ASM. Zanimaju me pravljenje kontrola kao što je na primer tekst kontrola sa hajlajterima i moćni programi za obradu gomile podataka. Pošto je ASM besplatan i strahovito brz, mislim da je ovo najbolje i najteže uraditi na njemu. Zato mi treba neka literatura kako se razvijaju tako neke stvari koje sam naveo. Skinuo sam tutorijale odavde ali to mi nije dovoljno, to su baš osnovne stvari, meni treba naka velika knjiga da se razbijem od čitanja. Najbolje bi bilo kada bi postojalo neko štampano izdanje da se kupi kod nas.

Najljubaznije molim sve koji imaju bilo kakvu ideju gde bi to moglo da se nađe, da pomognu.
[ tosa @ 12.05.2006. 06:04 ] @
Osim Win32 API-ja i eventualno drugačijeg entry-pointa u program, sve ostalo ti je isto kao
u DOS-u (protected mode). Postoje RAD okruženja za assembler koja imaju gomilu gotovih
makroa za pozivanje funkcija iz Win API-ja.

U svakom slučaju, nije nešto što bih ti preporučio.
Da, ASM je besplatan ako je prevodilac besplatan. Možeš naći mnogo besplatnih i sjajnih
rešenja i za druge jezike - brže ćeš napraviti nešto.
[ lord Vader @ 12.05.2006. 22:22 ] @
Pa daj neke predloge, linkove. Ja najviše radim u Delphi 7 i C++ jeziku ali mogu da probam i druge. Ova dva nisam našao besplatne pa zato neke stvari moram da radim na asembleru. Naravno i brzina mu je velika prednost.
[ Mikky @ 13.05.2006. 00:57 ] @
Asm programiranje na Win32 platformi je od uvek spadalo u visoko entuzijasticke poduhvate obicno nekih klinaca ili studenata koji su imali visak vremena. Nigde ti neces naci ponudu za posao "win32asm programer" a takodje ni knjige koje se specijalizovano bave time i to nije slucajno tako. I sami tutoriali su pisali razni entuzijasti i zaljubljenici u taj jezik a ne ljudi koji zaradjuju velike pare od programiranja (osim ako oni ne spadaju ujedno i u ovu prvu grupu).

Sto se tice pravljenja kontrola veruj mi nikakva prednost nije u asm osim sto ces se mozda mnogo vise nervirati i cupati kosu. Isto vazi za bilo kakvo GUI programiranje. Za obradu podataka... nisam se nikad bavio time ali sam gotovo siguran da ni tu neces nesto znacajnije uraditi. Takodje imaj na umu da win32 polako odlazi i zamenjuju ga 64bitne arhitekture i novi Windows Vista koji dolazi, tako da ako i uspes da napravis optimalan kod za win32 on nece biti toliko dobar na sledecem Windowsu.
Jednostavno to nije isplatljiva platforma za bilo kakve ozbiljne projekte kakve si ti ovde zamislio tako da je moja licna preporuka da se manes toga i uzmes neki ozbiljniji alat u ruke. Ako ipak odlucis da se pozabavis time onda pogledaj top teme imas neke tutoriale i na srpskom ali ne verujem da pokrivaju oblast koju ti trazis.

[Ovu poruku je menjao Mikky dana 13.05.2006. u 02:01 GMT+1]
[ tosa @ 13.05.2006. 03:00 ] @
Otkucaj "RAD Assembler" u Google-u.
Što se brzine tiče, sumnjam da ćeš napraviti brži program u asembleru nego što bi
to jedan C/C++ kompajler danas mogao da uradi.