[ ana @ 17.12.2002. 17:42 ] @
Cao!
Imam mali problem - ne uspeva mi da iskompajliram nista od C++ programa
sto sadrzi poziv header fajlova

evo sta dobijam za ovakvo programce:
#include <iostream.h>
int main(void) { cout<<"Hello!"; return 0; }

[ana@localhost cproba]$ g++ hello.cpp -o hello1
In file included from /usr/include/c++/3.2/backward/iostream.h:31,
from hello.cpp:1:
/usr/include/c++/3.2/backward/backward_warning.h:32:2: warning: #warning This file includes at least one deprecated or antiquated header. Please consider using one of the 32 headers found in section 17.4.1.2 of the C++ standard. Examples include substituting the <X> header for the <X.h> header for C++ includes, or <sstream> instead of the deprecated header <strstream.h>. To disable this warning use -Wno-deprecated.

a ovo ako u programu stavim samo #include <iostream>

[ana@localhost cproba]$ g++ hello.cpp -o hello1
hello.cpp: In function `int main()':
hello.cpp:4: `cout' undeclared (first use this function)
hello.cpp:4: (Each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in.)

Kako ovo da sredim ? U pitanju je Mandrake 9,gcc 3.2
hvala unapred na pomoci :) Ana
[ Goran Rakić @ 17.12.2002. 18:54 ] @
Novi C++ ABI, koji se primenjuje od gcc-a verzije 3.2 je izmenjen (onemogucene neke ranije dozvoljene stvari) pa tako taj program treba da glasi:

Code:

#include <iostream>
using namespace std;

int main() 

cout<< "Hello!"; 
    return 0; 
}

Obrati paznju na drugi red. Mozes, međutim taj red preskociti, ali onda nije cout, vec std::cout.
[ ana @ 18.12.2002. 23:37 ] @
super,hvala ,sada radi,mogu da ispisujem na cout do mile volje :)
Btw,koje bi mi razvojno okruzenje za C++ pod Linuxom preporucili,
dakle treba mi mi nesto kao sto je Visual C++ za Win.
Sta mi treba da napravim neko programce sa grafickim interfejosm,koje se biblioteke tu koriste,
i gde mogu da nadjem vise informacija i eventualno neki dobar tutorial o tome? hvala unapred!
Ana :)
[ Dejan Lozanovic @ 19.12.2002. 13:22 ] @
hmm okruzenja ima mali milion, kazu da Kdevelop lici na MSVC++, iskreno dok sam jos koristio windows za programiranje radio sam uz borlandov C++ builder, tako da sa MSVC++ nisam imao kontakta. Ja pod linuxom koristim emacs i potpuno sam zadovoljan njime. U svakom slucaju bih ti preporucio da procitas ovo http://www.matf.bg.ac.yu/~a.samardzic/r3ps/literatura/gnu.ps tu ces se upoznati sa GNU programerskim alatima. E sada sto se tice grafickog interfejsa tu je stvar dosta sarolika, u zavisnosti za koje okruzenje primarno pises aplikaciju recimo ako pises program za KDE onda koristis QT biblioteku, za gnome dolazi GTK+ itd, dokumentaciju ces naci u okviru same distribucije. evo recimo za QT je ovde kod Mandrake-a /usr/share/doc/qt-3.0.5/doc/html/index.html Mada za detaljnije oko izbora biblioteke bih ti preporucio da pogledas C/C++ forum gde je bilo dosta price oko izbora biblioteke koju koristiti. Ali ako gledas da se spustis najnize da ne zavisis ni od jedne dodatne biblioteke onda koristi Xlib.
[ avmusa @ 22.05.2004. 15:33 ] @
I ja imam istih problema...
Ali kod mene ni "using namespace std;" ne resava problem

Inace, imam instaliran Slackware 9.0

A potrebno mi je da radim sa klasama string i map

Ima li neko ideju sta da radim?
[ Dejan Lozanovic @ 22.05.2004. 19:20 ] @
a kako ih inkludujes ? posto se ISO C++ standard menja, a GCC prati standarde tako su svi c++ heraderi preimenovani tj izbacena im je ekstenzija .h pa je sada pravilno

#include <string>
#include <iostream>
itd....

[ avmusa @ 23.05.2004. 12:08 ] @
ma znam...
pratim ja standarde... ali nece

a kad ga propustim kroz g++ radi ok...

ali mene interesuje zasto nece sa gcc-om?

kada zadam i opciju "-x c++", opet nece...
verovatno je greska u gcc-u...

da li gcc za kompajliranje cpp datoteka poziva g++?
[ filmil @ 23.05.2004. 14:39 ] @
Prevođenje radi, ali linker poziva pogrešnu biblioteku. Drži se g++ i biće sve u redu.

f
[ leka @ 23.05.2004. 17:38 ] @
Odgovor u vezi IDE-a pod Linux-om:
- Ako ti treba nesto slicno Visual C++ onda je jedini odgovor KDevelop.
- Ako bi ipak nesto dobro, a sto nije slicno VC++ onda recimo Anjuta.
- Ako zelis nesto tipa Borland C++ Builder-a, onda preporucujem VDKBuilder (http://vdkbuilder.sf.net)