[ kox @ 12.05.2006. 19:54 ] @
Skoro na svim slikama napravljenim u zatvorenom prostoru u mraku i sa blicem nastaju ovi "mehurici"

Imam Sony DSC-S40 4.1Mpx
[ cozmo_im @ 12.05.2006. 20:50 ] @
Skoro svaki kompaktni aparat koji ima blic vrlo blizu objektiva imace "mehurice" na slikama u zatvorenim prostorijama, ako ima vrlo malo svetla. Neki manje, neki vise...

Razlog? Obicna prasina koja se reflektuje od blica. Sto vise prasine (zatvorene prostorije sa vise ljudi, zurke i sl.), vise mehurica.
Jedno od resenja koje moze da pomogne je slikanje u nekom party scenskom modu (dupla ekspozicija).
[ NNick @ 12.05.2006. 22:22 ] @
Pa ne znam baš, moja tetka iz Kanade je bila kod jednog bioenergetičara i kaže da joj je on rekao da su to neki energetski krugovi koji se stvaraju određenim zracima u atmosferi( nešto slično kao aura svakog čoveka) i koje mi golim okom ne možemo da vidimo ali zato aparati mogu. Ako uvećaš te krugove možeš videti da su oni savršeno cilindričnog oblika ( kao male galaksije ) i da ako slikaš u mrak ne izgledaju da su blizu već da su na velikoj visini. Ja sam bio skeptičan pa sam opuco par snimaka i bilo je tako. Takođe je rekla da to i mačke mogu da vide pa da zato bez razloga nekad okreću brzo glavu.
Al opet možda ja i grešim i možda je to samo prašina :) -- ali kosmička ha ha!!
[ tarla @ 13.05.2006. 00:57 ] @
pisano 200 puta oko toga... malo pretrage nece skoditi.. ima cak i nekih skica koliko se sjecam. stavise mislim da pise u svakom uputstvu koje dodje uz aparat.
[ kox @ 13.05.2006. 11:32 ] @
Evo slike napravljene starijim modelom Nikona E4300 isto 4.1Mpx....u mraku.
Ni "M" od mehurica...ni na jednoj njegovoj slici ih nema.
[ cozmo_im @ 13.05.2006. 17:40 ] @
Zaivisi od blica i udaljenosti od objektiva. Neki aparati u nekim uslovima mogu da proizvedu tu anomaliju a i ne moraju. Svaki aparat je drugaciji i drugacije se manifestuje. Meni se na Nikonu 3100 desilo to 2-3 puta, nekima na Canonu 100 puta, nekom na Nikonu 4600 isto puno... nisu nikakve zavrzlame, vec obicna prasina.
[ Axel DPS @ 18.05.2006. 07:41 ] @
Citat:
nisu nikakve zavrzlame, vec obicna prasina.

Bravo ,najobicnija prasina osvetljena i zabelezena, nema nikakve veze sa modelom foto aparata.
[ pctel @ 18.05.2006. 08:01 ] @
Meni ovo na prvoj slici lici na otisak prsta na objektivu.