|
[ djmilkov @ 14.05.2006. 00:17 ] @
| Pozdrav imam jedno pitanje finansijsko prakticne prirode da li je bolje kupiti karticu i skuplji kabel(oko 7 metara) sa 3dkornerom ili AP sa 1 metar bilo kog 50 omskog kabela i da li je preporucljivo da ap bude na tavanu gde leti ume da bude pakleno Hvala unapred inace sam danas zavrsio skracenu 3d kornericu i predstoji mi stavljanje pasivnog el. i n konektora
[Ovu poruku je menjao broker dana 15.05.2006. u 08:57 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao broker dana 15.05.2006. u 08:58 GMT+1] |
[ N N @ 14.05.2006. 02:42 ] @
Slobodno uzmi karticu i jeftiniji kabl (HDF 200) i nećeš imati nikakvih problema, a tako ćeš izbeći i moguće probleme sa AP-om zbog visoke temperature ispod krova.
[Ovu poruku je menjao broker dana 15.05.2006. u 08:58 GMT+1]
[ broker @ 14.05.2006. 08:53 ] @
Naprotiv, uvek je bolje da stavis AP uredjaj kod antene i do racunara vodis UTP kabal. Ako ti je pod krovom mnogo vruce, stavi uredjaj sa spoljen strane, negde gde je zaklonjen od direktnog sunca, kise i vetra, samo ga ubacu u neku plasticnu kutiju.
[ buljko @ 14.05.2006. 10:16 ] @
Citat: broker: Naprotiv, uvek je bolje da stavis AP uredjaj kod antene i do racunara vodis UTP kabal. Ako ti je pod krovom mnogo vruce, stavi uredjaj sa spoljen strane, negde gde je zaklonjen od direktnog sunca, kise i vetra, samo ga ubacu u neku plasticnu kutiju.
Za konkretni slucaj se apsolutno ne slazem sa ovim stavom! Razlika u signalu ce biti max. 2dB u korist AP ali su zato sve ostale pogodnosti (Net stumbler, merenje nivoa, zaglupljivanje, resetovanje, eventualni spoljni uticaji, CENA) na strani PCI kartice. Da su u pitsnju vece daljine, mogao bih se i sloziti, ovako, apsolutno sam na strani PCI kartice, pogotovu ako se radi o kvalitetnijim komponentama.
[ djmilkov @ 14.05.2006. 10:23 ] @
Do ap-a imam oko 1,2 km i da bi imao opticku vidljivost smeta mi samo jedna krosnja drveta i nije u pitanju komercijalni link nego wireles zajednica moram da vam se zahvalim na brzim odgovorima !
[Ovu poruku je menjao broker dana 15.05.2006. u 08:59 GMT+1]
[ benjamin123 @ 14.05.2006. 15:14 ] @
Ako vec pravis antenu onda je nakaci na PCI Karticu.
Ako stavis tu antenu na AP moze da dodje do nekih
nepravilnosti u radu.
>
[ broker @ 15.05.2006. 00:33 ] @
AP uredjaj je uvek prakticniji od PCI kartice, a neretko i stabilniji. Sto se cene tice, u konkretnom slucaju je to vrlo slicno.
Inace, sve antne koje su ispravne rade, te nema nikakvog razloga ocekivati da ce neka da pravi probleme nekom uredjaju, a drugom ne. Antena ili radi ili ne radi.
[Ovu poruku je menjao broker dana 15.05.2006. u 09:00 GMT+1]
[ buljko @ 15.05.2006. 01:18 ] @
Za konkretan slucaj, naveo sam konkretne prednosti i mane i jedne i druge varijante. Zasto je AP parkticniji, sto god da to znaci, nisam razumeo iz prethodnog posta. Izrazi "neretko" i "vrlo slicno" mislim da ne prolaze u ovom slucaju. 6 metara kabla - UTP (= 4 Eur) nije isto sto i
razlika izmedju AP i PCI kartice iste klase. Sto se tice stabilnosti, neretko je ipak retko. Na stranu sto ja (a verujem, ni ti) nikada ne ostavljam admin sifru za AP da bi neko mogao bar na neki nacin pomoci sebi (sem prostog cupanja iz napona). I da ne ponavljam ono sto sam vec rekao.
[Ovu poruku je menjao broker dana 15.05.2006. u 09:00 GMT+1]
[ broker @ 15.05.2006. 08:09 ] @
U mrezi koju administriram imamo nekoliko klijenata sa PCI karticama. Stavimo smo to kao jeftinije resenje i to samo u slucajevima kada je posao moglo da zavrsi par metara antenskog kabla.
Sa njima imamo najvise problema. Svaki cas se tu nesto "samo" rasterluje, pobrisu se parametari i slicno. Kada je AP klijent u pitanju, ako i ima nekih problema sa njim, korsinik ga prosto iskljuci iz struje i ponovo ukljuci i sve se sredi.
Sa PCI karticama je redovan problem sto im treba vremena da uspostave konekciju prilikom podizanja sistema. Vrlo cesto se desava da se pre podignu rzni programi koji koriste mrezu nego sto je sama konekciaj uspostvljena i tako stalno imamo kuknjavu. Kada je AP u pitanju, konekcija se uspostavlja vrlo brzo, i po pravilu je stalno uspostavljena, cak i kada racunar ne radi, tako da prilikom podizanja sistema nema nikakvih problema.
Kada korisnik treba da otvara racunar, kratki antenski kablovi uslovljeni PCI karticama samo smetaju, desava se da pomeranjem racunara iscupaju konektor. Oni koji imaju AP klijente uvek imaju dovoljno viska UTP kabla da mogu ne samo da pomeraju racunar nego i da ga premestaju po prostoriji.
Kad god korisnik reinstalira racunar (a to je prilicno cesto), ako ima PCI karticu, eto cimanja da mu neko dodje da sve to ispodesdava od pocetka. Ovi sa AP klijetima, mogu i da preformatiraju disk, kada dignu sistem, on je automatski na mrezi.
I na kraju, veze su nam uvek stabilnije sa AP klijentima.
[ buljko @ 15.05.2006. 13:19 ] @
Skoro sve prihvatam kao tvoja licna iskustva i tu nemam nikakav komentar ali...
Default postavke jedne PCI kartice su:
Network type: Infrastructure
Transfer rate: Auto
Channel: Auto
WEP: Disabled
U slucaju resetovanja parametara vraca se na ove postavke i ako je na AP uradjeno filtriranje po MAC
adresi, ne vidim sta to jos moze poremetiti dalji rad kartice? Ostali parmetri (IP, Gateway i
DNS) se ne gube bas tako lako da bi to bio evidentan problem kod koriscenja PCI kartice, ali, i da
je tako, taj problem je zajednicki i za AP! Drugo, vecini korisnika treba i LAN, znaci, jos jedna LAN
kartica u racunaru. Nemam problema sa uspostavljanjem konekcije raznih Message programa i taj
problem mi nije poznat, svaki takav program ima Connection time i moze praviti probleme samo ako je
WLAN konekcija izrazito losa. Posle reinstalacije sistema podesavaju se parametri LAN kartice i ako
se koristi AP! Razlika u podesavanju LAN i WLAN kartice je minimalna i onaj ko ne moze da skonta podesavanje
WLAN PCI kartice, sigurno nece moci sam da podesi ni LAN prema AP. Moj limit za duzinu kabla
od PCI prema anteni je 10-12m CFD200 prema AP udaljenom 1500-4000m, i samo sam 2-3 puta imao problem i to
zbog lose kartice a ne toliko kabla. Naravno, tada i ja obavezno koristim AP, sto ne moze, ne moze.
I na kraju, kao jedno od mojih, podjednako neverovatnih iskustava je sledece. Nedavno, posle ludovanja
pristupnog AP na brdu, resetovalo se 11 (jedanaest) AP klijenata! U isto vreme, NIJEDNA PCI kartica.
Nemam objasnjenje ali, desilo se! O gubitku FW sa raznoraznim D-Link i starijim Pheenet AP, da ne pricam.
Gomila ljudi, entuzijasta, bi sigurno, s vremena na vreme, volelo da pretrazi etar, premeri nivoe, uporedi
jacinu signala razlicitih provajdera i sl. a tu je PCI kartica ipak u prednosti. I na kraju (ili pocetku)
cena koja je uvek jedan od bitnih faktora.
Nemam nameru da razvijam polemiku na ovu temu ali, ovo su cinjenice na kojima se moze izgraditi odredjeni stav.
Licna iskustva su relativna, i ne mogu sluziti za negiranje konkretnih cinjenica, pogotovu uslucaju oko koga
je i pocela polemika. Ako se u ovom slucaju ne moze koristiti PCI kartica, onda ne moze nigde i nikad!
[ broker @ 15.05.2006. 13:49 ] @
Zanimljivo je kako moje iskustvo proglasavas licnim (i time subjektivnim) a svoje proglasavac cinjenicama.
Kad bi sve radilo sa fabrickim podesavanjiam bilo bi super. Sta super, bilo bi idealno, sa sve takvim dometom o kome ti pricas.
Doduse i tada bi bilo problema, jer bi PCI kartice svako malo pokusavale da se kace na sve moguce AP-ove koje cuju (jer im je takvo default ponasanje).
Bitno je da korisnici nemaju sta da cackaju oko konekcije na mrezu. Tu nema sta da se eksperimenise, a kada ima PCI karticu, korisnik ce, cak i ako je neupucen da sve to malo cacka i rasturi podesavanje. Kada je klijent u pitanju, sve je to izolovano od korisnika, on se samo usteka na LAN.
Mnog licno primas diskusiju. Ja nisam ni rekao da se PCI kartica ne moze koristiti, nego da je uvek AP klijent bolje resenje. Praksa je tako pokazala, a ne moje licno misljenje.
Nema tu sta mnogo da se razmislja, ko ima dovoljno para, terba da kupi bolju opremu a bolja oprema je uvel AP klijent, kvaltietan sto kraci kabal i dobra antena. PCI kartice rade posao u nekim ogranicenim okolnostima i ne mogu biti resenje za svaku situaciju, kao sto AP klijenti jesu.
U svakom slucaju, ova diskusija pre svega treba da posluzi nekome ko nije upucen da se odluci sta ce da nabavlja od opreme i samo je na njemu da odluci sta ce da radi. Ne valja upucivati ljude na polovicna krpez resenja i nuditi im to kao odlican izbor. Svako resenje ima dobre i lose strane i treba ih objektivno predstaviti.
Sam stav da je PCI kartica bolje resenje od AP klijenta je neobjektivan, naocito ako se kombinuje i sa trvdnjom da odlicno radi u sprezi sa 10 - 12 m CFD 200.
[ buljko @ 15.05.2006. 14:38 ] @
Sta od onoga sto sam napisao nije tacno???
U cemu se razlikuje antena sa 18dB dobitka i 10m kabla od Biquada sa 1m (koji tako radi sasvim OK)?
Neko bi, posto je vec kupio uredjaj za svoj novac, da koristi taj isti uredjaj po svojoj volji, npr. za kacenje na notebook ili sta vec pozeli.
Ja bih da mu to omogucim, a ti mi objasni kako sa AP.
Iako se radi o komercijalnoj primeni (i u gomili mojih slucajeva), nikada se nisam trudio da od korisnika pravim narkomane koji zavise od mojeg
vremena i volje da im povremeno prepodesim uredjaj za neku drugu namenu. Uredjaj je njihov i sa njim mogu raditi sto im je volja. Ako nesto zajebu, platice rekonfigurisanje i gotovo. Sa PCI karticom je to moguce, sa AP nemoguce. Suprotstavljam samo uredjaje iste klase i ne suprotstavljam PCI vs AP tako kako ti razmisljas. Naziv teme si promenio ti a ne ja (mislim da je bilo nesto drugo na pocetku). A sto se tice 10m kabla i PCI kartice, imas na desetine postova koji su potvrda moje tvrdnje. Koliko jos treba da bi ti to prihvatio? Ili mozda svi lazu a ti si tvorac istine? Sta je u pitanju?
[Ovu poruku je menjao buljko dana 15.05.2006. u 15:39 GMT+1]
[ broker @ 16.05.2006. 07:43 ] @
Citat: benjamin123:
" AP uredjaj je uvek prakticniji od PCI kartice, a
> neretko i stabilniji."
Ne smatram da je prakticno da se penjes na krov i da
resetujes AP. Ako kupis PCI onda je ubodes i ne
mislis. Ja bih preporucio za obicne korisnike da uzmu
PCI karticu sa pravljenom antenom ako imaju opticku
vidljivost sa drugom antenom a ako to nije slucaj onda
da se otvore za AP. :)
Za penjanje na krov nema potrebe. Reset se uradi prostim iskljucivanjem iz struje. Ovo sa optickom vidljivoscu ti je prilicno pausalna ocena. Pod tim moze da se podrazumeva svasta.
Citat: buljko:
U cemu se razlikuje antena sa 18dB dobitka i 10m kabla od Biquada sa 1m (koji tako radi sasvim OK)?
Ah pa sad mi je jasno. Ti u stvari radis u uslovima koji su povoljni pa nemas iskustva sa tim kako izgleda kada su uslovi nepovoljni. Ako tebi radi bikvad na 1,5 do 4 km mora da imas fenomenalne uslove. Doduse, s obzirom da ti je cilj da proteras vrlo mali protok, nije ni cudo sto mislis da sve to lepo radi, jer bi ti "radilo i sa parcetom zice".
Usput, sada si otkrio da si sve vreme precutkivao vazan element u diskusiji: kada koristis dugacak antenski kabal ti obavezno stavljas i skuplju antenu. Do sada smo pricali samo o tome da se umesto AP klijenta koristi PCI kartica sa duzim kablom, ali sa istom antenom. To jos vise tvoju tvrdju stavlja u nepovoljan polozaj, s obzirom da bikvad narpavis za 5 evra a 18 dB antena kosta oko 35.
Nedostaje jos samo da dodas i da korisnicima ugradjujes PCI kartice od 100 ili 200 mW, a da na AP-u vec imas pojacavac od jedno 2 W, pa da cela prica o klasicnom srpskom wireless provajderu bude kompletna.
Srecom, uskoro ce RATEL da raskrsti sa vama koji se bavite komercijalnim provajdingom, a tako fuserite. Dace bog pa ce vas naterati i da predjete na drugi opseg, koji je namenjen za komercijalnu upotrebu i na kome su tehicki uslovi veoma strogi, a kontrole redovne i beskompromisne.
Ova diskusija sve vise prelazi u nesto drugo, raspravu o tome da je krpez resenje (rucno pravljena slaba antena, predugacak neodgovarajuci kabal i PCI kartica) bolje od kvalitetnog (ap klijent, kratak kvalitetan kabal i kvalitetna antena), a o tome se zaista ne moze diskutovati.
Citat:
Neko bi, posto je vec kupio uredjaj za svoj novac, da koristi taj isti uredjaj po svojoj volji, npr. za kacenje na notebook ili sta vec pozeli. Ja bih da mu to omogucim, a ti mi objasni kako sa AP.
Pa prosto, samo prebode UTP kabal iz racunara u laptop, ili jos bolje, stavi switch pa moze da koristi i oba racunara, a da ne petlja sa kablovima.
Citat:
Iako se radi o komercijalnoj primeni (i u gomili mojih slucajeva), nikada se nisam trudio da od korisnika pravim narkomane koji zavise od mojeg vremena i volje da im povremeno prepodesim uredjaj za neku drugu namenu.
Administriram nekomercijalnu mrezu, i imamo nesto nezgodnije zahteve: hocemo da korisnika u mrezi sve kosta sto manje, ali je neophodno da obezbedimo nesmetani veliki protok (5 mbit naspram tvojih 64k, 128k ili 256k koliko vec prodajes korisnicima).
Iskustvo je pokazalo da nam je najjeftinije resenje kvalitetna oprema: AP klijenti, kratki kvalitetni kablovi i provereno dobre antene. Onima koji bas hoce da ustede stavimo PCI kartice (ali i dalej insistiramo na dobrim antenama i kvalitetnim kablovima) i razlika u kvalitetu veze i prakticnosti opreme je ocigledno na strani resenja sa AP klijetom.
Citat:
Uredjaj je njihov i sa njim mogu raditi sto im je volja. Ako nesto zajebu, platice rekonfigurisanje i gotovo. Sa PCI karticom je to moguce, sa AP nemoguce.
Zasto korisnik ne bi mogao da prepodesava svoj AP klijent kako god hoce? Ja tu ne vidim neko ogranicenje.
Citat: Suprotstavljam samo uredjaje iste klase i ne suprotstavljam PCI vs AP tako kako ti razmisljas. Naziv teme si promenio ti a ne ja (mislim da je bilo nesto drugo na pocetku).
Nisam promenio naziv teme nego sam premestio poruke iz teme o pravljenju antena u posebnu temu jer je ova diskusija tamo bila off-topic. A ako ovo nije diskusija o tome da li je bolje koristiti AP ili PCI karticu, ja ne znam sta je, s obzirom da uvodna poruka u ovoj temi upravo postavlja to pitanje.
Citat: A sto se tice 10m kabla i PCI kartice, imas na desetine postova koji su potvrda moje tvrdnje. Koliko jos treba da bi ti to prihvatio? Ili mozda svi lazu a ti si tvorac istine? Sta je u pitanju?
Hajde nemoj preterivati. Naravno da ima takvih postova i naravno da to moze da radi. Ovde je u vise navrata lepo objasnjeno zasto i kada to moze da radi (naci ces i moja objasnjenja da sve to sa dugim i kratkim kablovima nije toliko strasno koliko proizvodjaci isticu) i uvek je naglasavano da se taj kompromis radi samo onda kada ne postoji bolja opcija (ukljucujuci i limitiran budzet). Bilo je ovde primera i da veze rade sa po 20 metara obicnog antenskog kabla, ali to ne znaci da tako i treba da se radi. To su samo izuzeci.
Problem je sto mi pricamo o potpuno razlicitim kriterijumima. Tvoj kriterijum je samo da konekcija radi da mozes da proturis mali internet protok kroz nju, a moj kriterijum je da iskoristim maksimalan moguci protok koji tehnologija obezbedjuje, da obezbedim konekciju koja ce dugo vremena da radi bez potrebe da se unaprdjuje oprema cak i kada uslovi postanu manje povoljni nego na pocetku (a pravilo je da uslovi u radio sprektru postaju sve losiji i losiji) i pogotovo da oprema koju postlvjamo sto manje doprinosi opstem povecanju smetnji u etru.
Mislim da je ovde postala ocigledna razlika u pristupu koji imaju oni koji se wireless-om bave zbog para i onih koji to rade jer to vole i razumeju, sto se pre svega ogleda u odnosu prema radio opsegu koji koristimo.
[ buljko @ 16.05.2006. 11:42 ] @
O tome ko se cime bavi zbog para, nemoj mene da foliras! Komercijalizacija se lako prepozna (cak i u crkvi) a kamo li u pojedinim postovima.
Video sam i Uzicki forum (ako si ti taj Pedja sa tog foruma, i ako se secas ponude da Vam ustupim SCSI diskove za neki server za igrice (!)) i polako odustao od posecivanja istog jer mi mnogo lici na politicku partiju, zajedno sa partijskom disciplinom. Ovde, nadam se, svako ima pravo da misli kako hoce. Korisnici ce sami odluciti sta im je ciniti i nadam se, preneti nam svoja iskustva. I da, kada se bude raskrstilo sa komercijalnim provajdingom, mislis li da ce neka od nekomercijalnih mreza ostati zasticena? Radi se o koriscenju etra (u bilo koje svrhe) i tu nece biti povlascenih. A o tome kako mi fuserisemo, najmanje si ti kompetentan da sudis! Upusti se u komercijalni provajding, prihvati sve obaveze koje idu uz to pa onda prosipaj pamet o profesionalnosti. Ovako... jos uvek se igras.
[ broker @ 16.05.2006. 14:27 ] @
Dobro, kad nemas argumente onda krene klasicna pljuvacina. Toliko o argumentovanoj diskusiji. :)
Da secam se da je neko nudio SCSI diskove i mi smo se lepo zahvalili, ali te diskove ne mozemo nigde da upotrebimo.
Sto se tice discipline, pa da, uvek bode oci kada se na nekom forumu ljudi slazu i ne svadjaju se. To se odmah proglasava nekom diktaturom :)
Mozda nisam kompetentan, sta znam. Verovatno me zato komercijalni provajderi pitaju za savete. Uostalom nisam jedini na ovom prostoru koji administrira nekomercijalnu mrezu. Ima ih jos, i mnogi medju njima su odlicni poznavaoci i redovno ih angazuju komercijalni provajderi ili upucuju svoje ljude da uce od njih.
Hvala na preporuci, ali ja vec imam posao pa nema potrebu da krecem u neki novi. Osim toga, opseg koji koristimo nije namenjen komercijalnoj upotrebi pa nema smisla da tako nesto radim. Uz to, u Uzicu vec imaju tri wireless provajdera tako da ne vidim svrhu da se sa njima otimam o prilicno mali broj korisnika. Radim ono sto volim i sto znam da radim i pre svega gledam da ovim mladjima omogucim da nesto nauce sto ce da im valja.
Sto se tice RATEL-a pa naravno da ce i nekomercijalne mreze biti regulisane propisima. Kvaka je sto ce biti regulisane na drugaciji nacin, upravo zato sto nisu komercijalne. Njih ce propisi tretirati slicno kao sto tretiraju radioamatere.
[ tarla @ 17.05.2006. 11:45 ] @
Ako se ja pitam onda je moj izbor AP. Broker je naveo gomilu razloga koji su u potpunosti tacni. Prosto je nemoguce koliko korisnici cesto formatiraju racunare i svaki put ista pitanja. kad stavi AP nema tih problema. Onda da ne pricam sto se u gradovima gdje je zagusenot ogromna samo sa AP-om i kratim antenskim kablom moze postoci nesto. A kad vidim kod nekoga 20m antenskog kabla... Ili "kupovnu" anenu sa 15m 75 Om-skog kabla odmah se najezim.
Ja nemam nista protiv ljudi iz manjih mjesta koji odrzavaju bezicne mreze ali samo hocu da hi napomenem da u gradovima vaze posebna pravila. Tu ima 10 puta vise posla oko svega. I taman kad mislis da si rijesio problem dodje jaro sa 200mW-nim cudom, i Sabackim gridom koji sve jeste samo antena nije i onda mozes samo da se bacis sa zgrade od muke.
[ sinissa @ 18.05.2006. 21:06 ] @
PCI wirless karta nikako nije dobar izbor,pogotovu ne u gradu gde je radio etar ionako zagusen sa svih strana.
2.Ap se sasvim lepo moze postaviti da se dobije opticka vidljivost,dok kod PCI je to ograniceno na neki prozor ili terasu pa je pitanje...koriscenje PCI od 200 mw je zabranjeno,ako si mislio na te kartice,ali isto tako imas senao i pheenet na 200 mw,koji ce opet bolje raditi.
3. licno iskustvo.Korisnici sa PCI karticama se stalno zale da im internet lose radi,dok je taj broj ko usera sa AP manji.Ljudi uvek prvo kupe PCI karticu jer im je neko rekao da tako treba...pa kad vide da ne mogu,kupe AP,uvek najeftinije D-link,nebitan model svi su podjednako losi kao clienti.I tek na kraju kad vise nemaju gde,dobiju od pravih ljudi preporuku sta da kupe od opreme,i potrose mnogo vise para zato sto su hteli da ustede i slusali su "strucnjake i poznavaoce".
[ djmilkov @ 23.05.2006. 23:09 ] @
Najverovatnije da cu uzeti ap i to planet ne znam jos model ali je oko 55 e sa pdv
i parce kabla do antene (3dkorner skracena verzija) i onda utp do svica tako da moze vise kompjutera na wireles
[ djricky @ 24.05.2006. 13:44 ] @
AP i samo AP... EOS!
to sa karticama, mozda u Kladovu, u velikim gradovima ne...
[ buljko @ 24.05.2006. 15:11 ] @
Ok, hoces li mi objasniti, na nivou hardvera, posebno prijemnog i predajnog dela, u cemu je sustinska razlika izmedju AP i PCI kartice a, nakon toga, analogiju pristupa racunara samom WiFi interfejsu. Ovo sve, nevezano za konkretan uredjaj, pretpostavimo da su uredjaji iste klase. Ovo samo da bi mi objasnio "AP i samo AP" jer sve parole uvek sadrze neku nejasnocu. Vrati se na pocetak ove teme i konkretno pitanje jer, nismo poceli od AP client vs PCI card, naziv je kasnije, jako tendenciozno, promenjen ili tema premestena.
[ SomiKnight @ 27.05.2006. 14:00 ] @
Evo ako neko zna konkretno razliku, da li je bolji Linksys wrt54g u klijent modu, u odnosu na pci atheros karticu? Da li je neko probao?
[ buljko @ 27.05.2006. 22:30 ] @
Pa i ja cekam prost odgovor na prosto pitanje ali, treba to izmisliti!
[ simor @ 28.05.2006. 09:48 ] @
Ja dajem glas za AP client. Radimo vec 2 godine sa wireless-om, i sto puta je bilo vise problema na korisnickoj strani kod onih koji su koristili PCI kartice nego kod onih sa AP-ovima (uglavnom ovisi 1120 i 5460).
I sto je najbolje, kad konfigurisemo korisnicima ap-ove mozemo nesmetano da ih prebacujemo na razlicite pristupne tacke, ukoliko na nekoj lokaciji izvodimo radove, zamenu opreme, redovno odrzavanje i sl. Tako da to korisnici ni ne osete. Cisto sumnjam da je to moguce sa karticama.
[ buljko @ 28.05.2006. 10:09 ] @
Zasto sumnjas, i u cemu je razlika. Pristupna tacka se prepoznaje po IP adresi a ne obliku uredjaja. Hoces reci da u toj situaciji mreza kod korisnika sa PCI karticama ne radi a na AP je sve u redu? Jesi li probao? Sada ja sumnjam. Jedino ako si mislio na AP kao pristupnu tacku. Pa, normalno je da niko nece stavljati PCI + racunar u AP mod negde na brdu ili stubu!
[ warlord @ 28.05.2006. 11:13 ] @
Linksys wrt54g nije pretjerano dobar uredjaj jer ima los radio. Ali, imaju se nabaviti i APovi koji rade u klijent modu i imaju Atheros chipset.
Mada, kao najbolji AP klijent uredjaj meni i dalje stoji Ovislink 5460, pogotovo sa novim firmwareom koji radi i NAT, ima podesiv ACK timing i jos ponesto. Takodje, ako se na tog Ovislinka stavi neki od user made firmwarea (APPro ili AProuter) otvaraju se i dodatne mogucnosti.
[ warlord @ 28.05.2006. 11:28 ] @
Citat: buljko: Ok, hoces li mi objasniti, na nivou hardvera, posebno prijemnog i predajnog dela, u cemu je sustinska razlika izmedju AP i PCI kartice a, nakon toga, analogiju pristupa racunara samom WiFi interfejsu.
Razlika izmedju fabrickog AP uredjaja i PCI kartice je samo djelomicno na nivou hardvera, prava razlika lezi u tome sto je AP namjenski napravljen uredjaj, koji radi tacno jednu stvar i maximalno je optimizovan za to. Kad fabrika radi AP uredjaj, ona pazljivo bira komponente za koje zna da su 100% kompatibilne. Takodje, firmware u AP uredjajima je posebno prilagodjen tacno odredjenim komponentama za koje se znaju svi radni parametri.
Tvorci drajvera za PCI kartice nemaju takvu slobodu jer je svaki PC razlicit. Oni ne mogu voditi racuna o milion razlicitih konfiguracija, instalacija software-a i sl. Samim tim prilikom pisanja samog drajvera prave se odredjeni kompromisi koji na kraju smanjuju efikasnost samog sistema. Kad se na to doda razlika u radu generickog operativnog sistema koji treba da istovremeno vodi racuna o hiljadama medjusobno nekompatibilnih zahtjeva, prilicno lako se vidi da je AP superioran u odnosu na PCI karticu.
Cijena je na strani kartica i homemade antena, ali to je mac sa dvije ostrice. Vjerujem u kvalitetniju a skuplju opremu, jer na kraju se uvijek ispostavi da je to u sustini jeftinije rjesenje.
Ovo sto broker prica je sve 100% tacno, jer sam kao administrator nekomercijalne mreze prosao (i jos uvijek prolazim) kroz tu pricu.
Sa tehnicke strane gledano, administrirati nekomercijalnu mrezu, gdje se protok izmedju pojedinih clanova mjeri u megabitima ima vise zackoljica nego administrirati prosjecan WISP gdje se korisnicima daju po 256k ili max 512k paketi.
Kod nas se protok sirovog saobracaja mjeri u stotinama GB mjesecno po pristupnoj tacki, nesto sa cim se normalan WISP provajder ne susrece.
[ darkmen @ 29.05.2006. 18:31 ] @
Probajte pci x-mikro pa onda nastavite raspravu.
[ VRider @ 29.05.2006. 18:36 ] @
Sta time hoces da kazes?
[ buljko @ 29.05.2006. 19:27 ] @
[ darkmen @ 29.05.2006. 19:31 ] @
Da radi tri puta bolje od vislinka 1120 i 5460 veruj mi imam preko 2oo ovisa nekoliko planeta i oko 100 118c+ sa nijednim od pomenutih uredjaja nemam ping kao sa tom PCI karticom 1ms sa ruterom konstantno sa ovisom 7-8 do 16ms kosta 35e i radi sa kako vi kazete sa shabackim gridom 12db cak ni 118c+ sa antenicom mislim fabrickom ne radi kao ona. Ona radi i sa malom antenom doduse ima od 50 pinga 2-3 timeout ali dok ne probash nishta mislim da nije neka investicija radi i kao AP ima 100mv snagu
[ VRider @ 29.05.2006. 20:49 ] @
Lepo je to, ali ti zakucas AP na zid, na pola metra od antene i zaboravis da i postoji. Iz njega "izlazi Internet", a kartica je nesto sto se podesava. Da ne govorimo o mogucnosti povezivanja vise kompjutera na net, bilo naizmenicno, bilo paralelno. Ja nemam nista protiv kartice, ako se ona nalazi u kompu koji glumi ruter i koji stoji pored prozora sa koga imam opticku vidljivost. Sve drugo je... silovanje.
[ buljko @ 29.05.2006. 22:58 ] @
@VRider
Mislim da je darkmen akcenat hteo staviti na kvalitet odredjene PCI kartice (sto je od nekih osporavano) a ne na mogucnosti montaze uredjaja! Pogledaj prethodne postove i videces tvrdnje da su PCI kartice uzrok svih nevolja! Po defaultu...
[ broker @ 30.05.2006. 08:05 ] @
Ovako izvrtanje stvari stavno nije u redu. Ako PCI karticu spojis na AP kablicem od 20 cm, kao sto se povezuju AP-ovi, onda ne mozes ocekivati ni neku razliku u kvalitetu veze, odnosno ako je i bude bice zbog razlike u kvalitetu uredjaja.
Niko ovde ne tvrdi da su PCI kartice lose i da ih ne treba koristiti. Pricali smo o prednostima i manama koriscenja PCI kartica i AP klijenata a i jedno i drugo ima i prednosti i mane.
Potpuno je besmisleno u celu ovu pricu uvlaciti pojedinacne modele, jer je ovo uopstena diskusiaj u kojoj se zanemaruju karakteristike pojedinacnih uredjaja. Pogotovo nema smisla poreditikarakteristike koje nemaju ulogu u ovoj diskusiji: radio deo uredjaja. Ovo je pitanej prakticnosti i optimalnosti upotrebe uredjaja a to uopste ne zavisi od cipseta, osetljivosti prijemnika, snage rpedajnika i drugih karakteristika radio dela uredjaja izprostog razloga sto je to jeidni zajednicki imenitelj i PCI karticas i AP klijenata: svi oni mogu da sarze iste radio uredjaje u sebi. Razlika je u interfejsu prema klijentskom racunaru.
Citat: darkmen: Da radi tri puta bolje od vislinka 1120 i 5460 veruj mi imam preko 2oo ovisa nekoliko planeta i oko 100 118c+ sa nijednim od pomenutih uredjaja nemam ping kao sa tom PCI karticom 1ms sa ruterom konstantno sa ovisom 7-8 do 16ms kosta 35e i radi sa kako vi kazete sa shabackim gridom 12db cak ni 118c+ sa antenicom mislim fabrickom ne radi kao ona. Ona radi i sa malom antenom doduse ima od 50 pinga 2-3 timeout ali dok ne probash nishta mislim da nije neka investicija radi i kao AP ima 100mv snagu
Ako ti je do poredjenja te vrste, uzmi jedan AP i jednu PCI karticu koje imaju isti radio uredjaj na sebi, povezi ih na istu antenu, isti kabal i isti racunar pa ih poredi. Ovo sto si ti uradio nema mnogo uticaja za nasu diskusiju.
A konkretno: ako imas problema sa Ovislink WL-1120AP, Ovislink WL-5360AP i Planet WL-118C+ onda tebi tu nesto drugo nije u redu, jer se radi o uredjajima koji su provereno dobri. Medjutim, ako ti je u mrezi preko 300 klijenata, ja se nesto i ne bih uzbudjivao oko pinga od 7 - 8 ms, pogotovo sto se tu, pretpostavljam, radi o internet provajdingu.
Medjutim u ovoj tvojoj prici se provlaci jedan zanimljiv momenat: ti klijentima instaliras uredjaje snage 100, 200 mW i sabacki grid od 12 dB. To je potpuno neracionalno i sa ekonomskog apsekta i sa aspekta korsicenja WiFi radio opsega. Jeftinije a kvalitetnije resenje je da koristis bolje antene i uredjaje normalne snage. Tvoj generalno neracionalan pristup postavljanju mreze postavlja pitanje koliko se tvoja zapazanja uopste moraju uzeti sa rezervom.
Nego, ta kartica u svakom slucaju zvuci zanimljivo, pogotovo za one sa plicim dzepom. Ako ju je moguce kupiti na nasem trzistu, onda bi valjalo da stavimo info o njoj u forum za Wireless opremu. Da li postoji domaci dobavljac?
[ darkmen @ 30.05.2006. 09:33 ] @
Neznam sta imate protiv shabackog grida meni on kod klijenata radi odlicno kod AP koristim hiperlink sektore ili omni antene nisam ja rekao da je sabacki grid bolji od hiperlinka samo da zavrsava posao i da sa njima nemam nikakvih problema.Koliko se secam bilo je pitanje isplativosti kod klijenata sa plicim dzepom.Inace tu PCI karticu sam probao na istom mestu gde je bio i ovislink sa kablom od 7m duzine ja nisam rekao da neko mora to da kupi moje iskustvo je takvo kakvo je posle toga uvek cu pre uzeti pci karticu tamo gde mogu da je iskoristim pre AP.Naravno ne postoje uvek uslovi za pci karticu upravo zbog duzine kabla gde AP ima mnogo vecu slobodu ali sigurno se slazete da na mestu od 10 prikljucaka bar tri ima za pci. Kada se uzme razlika u ceni na tri komada to je jedan AP vise a na preko 20 komada to se povecava. Ne zelim nikakvo prepucavanje preko foruma cilj mi je bio da kazem da iskustvo pokazuje nesto drugo a ne ko je u pravu a ko nije i da uvek postoji neko drugo resenje u svakom slucaju svako ima pravo da bira sta mu vise odgovara.
[ broker @ 30.05.2006. 12:19 ] @
Nemam nista protiv sabackog grida. Pod boljom antenom sam mislio na antenu sa vecom dobiti. Naime, Razlika u ceni izmedju 12 db i 17 db antene je reda velicine 10 evra. Razlika u ceni izmedju uredjaja kojima je izlazna snaga razlicita za oko 3 Db moze da bude i do 50 evra. Ispada da za istu cenu, umesto jaceg uredjaja mozes da stavis 24 db grid i dobijes citavih 12 dB u signalu.
Sasvim je jasno da je ekonomicnije umesto jaceg uredjaja staviti antenu sa vecom dobiti. To je sto se tice para, a sto se tice kvaliteta veze o tome je vec bilo diskusija na forumu zbog cega je bolje staviti bolju antenu umesto jaceg uredjaja.
Ovako kako ti radis, povecavas opsti nivo smetnji na prostoru koji pokriva tvoja mreza. Umesto da koristis AP uredjaje snage 50-60 mW, ti koristis AP klijente i PCI kartice snage 100 do 200 mW sto je samo po sebi debelo nezakonito, a da ne pricamo o tome koliko je bezobrazno.
Napravi malo racun: kako bi islo kada bi postovao zakon, da uzmemo ono sto je u evropi standard, da emitovana snaga ne sme da bude veca od 20 dBm, pa da vidis kako ce odjednom u racunu da ispadne da je bolje koristiti AP klijent sa kablom od 20 cm.
[ darkmen @ 30.05.2006. 15:53 ] @
Mozda nisi video odakle sam ali da ti pojasnim ja placam licencu provajderu koji je ima a zakupio je na 15 godina i kod nas ima telekom ali nema prava da radi upravo zbog licence sta mislis kako kfor gleda na tu mrezu narocito na 3.5 i 5 GHz ja 600e mesecno placam vise za 2megabitni link nego sto bi ga placao telekomu osim toga placam i unmikovu carinu 26 posto posto to nije roba proizvedena u srbiji pa ti preracunaj koliko sve to kosta.A sto se tice bezobraznosti oko snage uredjaja pitao bih te kako bi ti radio u takvim uslovima i koliko bi naplacivao koriscenje interneta.Uostalom prihvati da ne moraju svi da misle kao ti i nisu svi neprijatelji foruma ukoliko im se misljenje razlikuje od tvojeg.Mozda ali samo mozda nisi uvek u pravu.
[ tarla @ 30.05.2006. 17:47 ] @
Sto se tice sabackog grida ja nemam nista protiv njega. Nista efikasno :)
darkmen i ostali koji brane kartice.
Niko nije rekao da su lose ovakve onakve nego samo da su AP-ovi prakticniji za mrezne adnministratore i odrzavanje. Osim toga tesko je ljudima u manjim mjestima objasniti da je nemoguce praviti mrezu u kojoj ce klijenti imati po 20m LMR200 kabla i da to garantovano nece raditi u gradskoj guzvi.
Konkretno ja bi uvijek prije uzeo karticu ALI ako mi je komp blizu antene ali ne bih ugradjivao kartice nekome ko ne zna da je podesi i ko nece to da nauci.
[ Šunjalo @ 02.06.2006. 02:55 ] @
AP za klijenta je nužno zlo. Ne postoji nijedan racionalni razlog za stavljanje AP-a ako je malo rastojanje između kompa i antene.
A i kod kartice možeš lako promeniti MAC adresu, ako ti je dosadila stara (:
[ VRider @ 02.06.2006. 11:03 ] @
MAC adresa se menja i kod APova na klik? Ili barem kod nekih. 
[ faraguna @ 04.06.2006. 19:57 ] @
Moj bi izbor uvijek pao na AP client.
Prvo - može da se stavi u potkrovlje u kućište starog pc-a i u njega strpat ventilaciju... - stalna temperatura (što recimo nije slučaj unutar PC-a kad podignete neku igricu i odete igrat preko wlana) - nekim PCI karticama pada osjetljivost s porastom temperature
- zaštita od statičkog elektriciteta
- ušteda na kablu do antene (do 3m LMR195 ili RG213 jeftine s prođe s malim gubicima)
Drugo - ubacite switch u igru i zaintrigirajte susjede... kad se spoje nakon mjesec dana pitajte ih da plate dio opreme ... :D rijetko koji odbija...
Kartice znaju bit čudljive, driveri za win su loši, ruše se, zahtjevaju novije tipove matične, imaju manju izlaznu snagu i sl. Da ne govorimo koliko kabela treba do krova koji su gubici i sl.
Naravno, pri povezivanju AP clienta i eth interfejsa u kompjuteru poželjno je koristiti STP sa metalnim konektorima i uzemljiti okvir switcha (metalni dio)... idealno bi bilo prenaponska zaštita za UTP
[ senao @ 15.06.2006. 16:18 ] @
Znaci Mini PCI kartica je u PCMCIA kartici a PCMCIA najcesce u AP.
Takode Mini PCI kartica je i u PCI kartici.
Prema tome sve se svodi na Mini PCI karticu upakovanu po potrebi.
Drugim recima treba da imas dobru i sa dobrim cipom Mini PCI karticu u Wi Fi uredjaju ako oces da ti to korektno radi.
Znaci kupuite AP USB ili PCMCIA ali povedite racuna o Mini PCI koja je unutra kako bi imali zeljene karakteristike jer uglavnom sve zavisi od njih.
[ Slobodan Milivojevic @ 15.06.2006. 18:41 ] @
Ne vidim neku razliku izmedju AP-a i kartice, sem u tome sto je AP mnogo zahvalniji za montazu, daje slobodu... Ja koristim AP trenutno, jer ne znam dal ce mi komp biti na ovom mestu, ili u drugom uglu sobe kroz mesec dana... Ovako mi je AP na 2m od antene, iz njega UTP do svih kompova, i milina
Samo zato kazem da je AP bolji...
[ broker @ 16.06.2006. 08:24 ] @
Neki AP-ovi su u prvim verzijama izmali PCMCIA kartice pa su kasniej verziej radjene bez njih (bez promene u karakteristikama). To je samo stvar tehnologije radi pojeftinjenja izrade, elektronika je ista. To sto neki uredjaj ima PCMCIA karticu nista ne govori o njegovom kvalitetu, osim sto postoji mogucnost da ako crkne elektronika u AP-u, izvadite karticu i korsitite je kao takvu.
Mnogi proizvodjaci koriste poptuno istu elektroniku da naprave uredjaje kao PCI kartice, PCMCI-a kartice, USB adaptere ili samostalne AP uredjaje. Razlika je samo u interfejsu, a wireless elektronika i karakteristike su potpuno isti.
[ AntiBroker @ 16.06.2006. 16:23 ] @
Za neupucenog BROKERA reko sam da u svim uredjaima ima Mini PCI kartica a ne PCMCIA koju on pominje.
Znaci u Mini PCI kartici je 90% karekteristika uredjaja i ona odredjuje SVE !
Obratite paznju na cip kao i na izlaznu snagu koja je na toj kartici.
Znaci Mini PCI je u - USB, PCMCIA, AP, PCI i svemu sto je WiFi uredjaj !
Cipove koje svi hvale po radu su Atherus, Intel Prizmin, Zyidas
Izlazna snaga za sve sto ide van kuce u urbanom treba da bude navodnih 100mW - minimum da bi to radilo.
[ djricky @ 16.06.2006. 22:38 ] @
pa nije bas tacno...
jedan od najpopularnijih uredjaja kod nas Pheenet WL-118C+ (Senao NL-2611CB3+) u sebi ima PCMCIA karticu, koju sam ja licno izvukao iz jednog pokvarenog (crk'o LAN port), i ubacio u laptop...
MiniPCI je samo jedna od mogucnosti za izradu wireless uredjaja, nista vise, a reći da je 90% karakteristika uređaja miniPCI kartica je, najblaže rečeno, neupućeno...
PS. nije Atherus, nego Atheros; Prism čipset je bio hvaljen mnogo pre no je ušao u Intel tim...
a za ovaj Zyidas ni ja, ni Google nismo culi... 
[ tarla @ 17.06.2006. 00:33 ] @
Citat: AntiBroker: Za neupucenog BROKERA reko sam da u svim uredjaima ima Mini PCI kartica a ne PCMCIA koju on pominje.
Znaci u Mini PCI kartici je 90% karekteristika uredjaja i ona odredjuje SVE !
Obratite paznju na cip kao i na izlaznu snagu koja je na toj kartici.
Znaci Mini PCI je u - USB, PCMCIA, AP, PCI i svemu sto je WiFi uredjaj !
Cipove koje svi hvale po radu su Atherus, Intel Prizmin, Zyidas
Izlazna snaga za sve sto ide van kuce u urbanom treba da bude navodnih 100mW - minimum da bi to radilo.
Kakva predstava... kakva predstava.... Ovo sebi fino snimi pa kad malo naucis onda procitaj da vidis koliko si ispao tele...
Jedno tehnicko pitanje. Kako mislis mPCI karticu da uvalis u USB koji je fizicki manji.
mPCi je samo jedan od nacin realizacije hardvera (posebno interesantan za laptope, specijalizovane ploce poput WAR, WRAP, Soekris, MT routerboard itd) . Atheros ili neki drugi proizvodja uglavnom proizvode samo chipset i tako prodaju raznim stanc fabrikama ciji radnici cesto nemaju ni pojma sta proizvode ( a vrlo cesto se i ne potpisu na konacni proizvod).
[ HHHHHH @ 18.06.2006. 14:12 ] @
Pa otvori USB ili PCMCIA i videces opet isto - MiniPCI u nekom od oblika.
Dobro za ono 90% mozda sam pretero, ali od nje zavisi pouzdanost rada kao i snaga.
Takode da ponovim - u svemu je MiniPCI koji nam prodaju u razlicitom pakovanju - USB AP PCI ...
Takode nisam rekao da Atheros proizvodi MiniPCI nego da pravi dobre cipove za MiniPCI Kartice.
[ tarla @ 18.06.2006. 15:08 ] @
MiniPCI je vjerovatno neka tvornica koja pored wireless opreme proizvodi:
- kamenje za pritisnuti kupus,
- vanjske sijalice
- selotejp koji se lijepi sa obe strane
- konopce sa tri kraja
- osvjetljene negative
- otvarace za metalne konzerve
- ________________ (dodaj po zelji)
[ broker @ 18.06.2006. 18:10 ] @
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|