[ tiranin @ 16.05.2006. 14:02 ] @
| Guglao sam i guglao da nadjem algoritam za konverziju boja iz RGB u RYB(red-yellow-blue) i nazad. Po svoj prilici toga nema, ali kao ocajnicki potez pitam i ovde.
Moze li neko da me uputi na link, ili ka algoritmu ili ka tekstu koji objasnjava algoritam?
|
[ ntojzan @ 16.05.2006. 15:50 ] @
A da ne mislis mozda na Y Cr Cb??? U tom colorspace-u Y ne predstavlja Yellow nego jacinu osvetljenja btw...
Red Yellow Green colorspace ti ne bi dao nista, osim gubitka kvaliteta na G komponenti.
Ali ako ti iz nekog specificnog razloga treba RGB u RYB onda evo kako to mozes izvesti:
RGB u RYB:
R = R
Y = (R + G) / 2
B = B
RYB u RGB:
R = R
G = 2Y - R
B = B
[ tiranin @ 18.05.2006. 08:59 ] @
Ha, bas to sto sam trazio. Naime, hocu radi trazenja komplementarnih boja po "klasicnom" crveno-zuto-plavom spektru.
Znam da promenom hue vrednosti (posto RGB - HSV konverzije postoje) mogu da dobijem komplement, ali ako hocu tzv. split-complement za RYB spektar onda ne znam kako to da uradim. Pokusacu s ovim sto si predlozio, ali bojim se da necu pravilno da odredim ugao u spektru (red - 0 srepeni; blue - 240; a yellow ili green - 120, zavisno od toga da li je RYB ili RGB).
Pokusavam da napravim color wheel na srpskom za jednu skolu, sa pricom o bojama koje se slazu.
Hvala u svakom slucaju.
[Ovu poruku je menjao tiranin dana 21.06.2006. u 09:02 GMT+1]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.