Jos nesto sto se tice Kylix-a:
bez obzira sto je Kylix projekat 'otisao u stecaj' i ne radi se na njegovom odrzavanju,
mislim da je Kylix bio (i ostao) jedini smisleni nacin za pravljenje grafickih programa
na Linuxu. E sad, to sto je taj projekat docekan neprijateljski od strane Linux programera
je druga stvar, a neke ubedljive razloge za to dosad nisam uspeo da nadjem. Moguci
razlozi bi mogli biti: nejasna licenca za Kylix 3 OE (to je neka verzija LGPL licence koja, koliko se secam,
'eksplicitno zabranjuje upotrebu programa napravljenih u ovom okruzenju u komercijalne
svrhe'), onda ogranicenja vezana za distribuciju pratecim biblioteka, samo okruzenje koje
je valjda Linux programerima "smrdelo" na Windows i sta ja znam.
To sto je Kylix sto kaze @kiklop74, "mrtav i napusten" ne znaci da se ne moze primeniti za
razvoj komercijalnih aplikacija koje se oslanjaju na baze podataka (npr. ERP sistema), jer
profesionalna verzija sadrzi dosta vizuelnih/nevizuelnih komponenata koje su vrlo upotrebljive.
U Kylix-u se programira u VCL-stilu a mogu se koristiti i standardne LIBC funkcije i prakticno
sve klase koje su napisane u C++ itd. Po meni, Kylix 3 Professional je sa svojom cenom (oko
240 dolara koliko se secam) nevidjeno povoljna ponuda za razvojno okruzenje za razvoj aplikacija
na svetu, gledajuci mogucnosti i udobnost koju pruza.
Inace velika je steta sto projekat nije odrzavan i nije pratio razvoj QT interfejsa, jer bi ljudi sada
mozda za male pare imali ludnicu od okruzenja, sa svim onim QT klasama i to uz IDE u Visual Basic
stilu! Ovako imamo za C++ QT Dizajner koji je u GPL verziji jedva upotrebljiv, a u jedna profesionalna
licenca kosta oko 1400 evra. Mozda ce Mono/C#/MonoDeveloper uspeti tamo gde je Kylix zeznuo
stvar i postati neka vrsta standarda i na Linuxu (doduse u C#).
Toliko u nesrecnom Kylix-u
[Ovu poruku je menjao Mr. Rejn dana 23.05.2006. u 00:12 GMT+1]