[ master037 @ 19.05.2006. 12:01 ] @
Eh ovako...

Treba na poslu organizujem medjusobnu komunikaciju korisnika putem maila. To je lako, postavi se neki lokalni mail server i to radi bez problema. Uz ovo trebalo bi omoguciti tim korisnicima da salju mail van preduzeca. I to sam organizovao. Trebaju isti ti korisnici da primaju mailove koji su upuceni njima. I to sam nekako organizovao iako veza sa internetom nije konstantna nego preko dialup naloga (dinamicka ip naravno). Eh sad sledi moje objasnjenje kako shta funkcionise i sa kojim programima odnosno programom, a nakon toga cu postaviti pitanje.

sajt preduzeca: www.naprimer.co.yu
sajt se hostuje na: www.noviISP.net
mail preduzeca je: [email protected]
korisnici preduzeca i njihovi mailovi: [email protected], [email protected], [email protected]
racunarska infrastruktura: jedan racunar kao server sa xp-om povezan sa internetom preko isdn-a. 64k promenljiva IP., isti racunar je umrezen sa ostalim racunarima.
softwerska infrastruktura: workgroupmail 8.0.6.
<---ovo sve je mozda smesno za real life system administratore ali ja sam ovo mogao jedino na ovaj nacin da izvedem--->
kada neko posalje mail na [email protected], taj mail stize do mog provajdera, odatle se redirektuje na Gmail, a sa gmaila se forwarduje kopija na mail koji se dobija uz dialup nalog kod provajdera. Pitate se zasto se forwarduje na nalog kod provajdera. Zato sto Workgroup mail koji se kaci na svakih nekoliko minuta da proveri postu, ne moze da se konektuje na Gmail putem secured pop3-a, nego moze na obican pop3. Zato sam uradio forwarding na taj pop3, a na gmailu mi treba da bude kopija mail-a da bih mogao da mu pristupim i van preduzeca, a i ima dosta prostora za cuvanje poruka. (u pitanju je malo preduzece, sigurno ima dovoljno mesta). S druge strane na lokalni server se kace outlook-ovi ostalih racunara iz preduzeca da provere da li je nesto od poste stiglo za njih.

Pitanja:

1. Jel postoji jednostavniji nacin ovo da se resi uzimajuci u obzir da od permanentne veze sa netom i dediciranog racunara samo za to nema vajde.
2. Jel postoji neko freeware resenje koje je ekvivalentno Workgroupmail-u 8.0.6 posto nema fix za njega, a starije verzije valjda imaju neke security bugove.
3. Mailovi koji se redirektuju od ISP-a do realnog gmaila ionako sporo stizu, a jos ova redirekcija mail->fiktivna mail adresa->isp redirekcija->gmail -> gmail forwarding na isp -> je suvise dugacko i desava se da neki mailovi ne stignu jel moze na neki drugi nacin da se organizuje?
4. Razlog zbog cega sam sve ovo napisao je u stvari potraga za zamenom workgroupmail-a ili nalazenjem odgovarajucih registracionih podataka da bih program mogao da koristim i nakon 30 dana koliko iznosi trial period.
5. Nemam apsolutno nikakvih iskustava sa MS Exchange serverom, pa me interesuje da li je to "klasican" windows sa dodatim odredjenim servisima tako da tu mogu da postavim jos neke stvari. Da li na njemu mogu da instaliram AVG koji radi pod standardnim XP-om itd itd.. Posto bi kao krajnju varijantu instalirao i Exchange (legalni), ali sam zabrinut da li bi ostale stvari (npr: program za racunovodstvo) radile i dalje. Trenutno server sluzi kao file server a ne aplikativni server za racunovodstvo.

[ broker @ 19.05.2006. 12:17 ] @
Manje-vise mora tako kako si i napravio.

Probaj http://www.pmail.com/overviews/ovw_mercury.htm. Taj je potpuno besplatan i prilicno upotrebljiv mail server.
[ master037 @ 23.05.2006. 13:39 ] @
Uradio sam kao sto sam naveo u prethodnom postu, samo sto sam koristio verziju 7.6.3 za workgroupmail...
Ovo bi moglo da se preradi i postavi kao uputstvo za pocetnike u SysAdmin vodama i da se "pinuje" ova tema.

Pozdrav!