[ Goran Jakovljevic @ 24.05.2006. 13:24 ] @
Hteo bih da napravim web portal pa ako ima zaintresovanih neka se jave. Rec je o klasicnom portalu sa redovnim dnevnim vestima, vestima iz sporta, muzike,zabave...
Potrebno su ljudi za rad sa PHP-om i MySQL-om, graficki dizajner (flash i photoshop) i programer koji zna Ajax (JScript)...
Izdrzavali bi smo se od reklama (naravno ne bi smo preterivali i dosadjivali posetiocima - kao B92) a celu zaradu bi smo delili, ja bih placao tehnicke potrebe i eventualne druge troskove. Ako ima zaintresovanih neka postuju ovde i neka neko iznese neku ideju ako ima.
Bicemo jaci od B92 mnogo jaci
[ flylord @ 24.05.2006. 13:31 ] @
Ajde jedno glupo pitanje za tebe: Ko ce da ti plati da se reklamira kod tebe?
I jos gluplje: zasto bi se iko reklamirao kod tebe ako ima B92 gde je velika posecenost?
Da li si razmisljao o tome kako da zadrzis korisnike?
Da li si razmisljao o tome kako da privuces korisnike?
[ Goran Jakovljevic @ 24.05.2006. 13:49 ] @
Citat:
Da li si razmisljao o tome kako da privuces korisnike?

Verovatno sa kvalitetnim vestima i sadrzajem

Citat:
Da li si razmisljao o tome kako da zadrzis korisnike?

Takodje kvalitetnim vestima i sadrzajem

Citat:
I jos gluplje: zasto bi se iko reklamirao kod tebe ako ima B92 gde je velika posecenost?

Mozda nemaju svi 1500 evra da postave baner na neki sajt

Citat:
Ajde jedno glupo pitanje za tebe: Ko ce da ti plati da se reklamira kod tebe?

Glup odgovor: Neko ko hoce da sa srednjim izdacima novca dobije posetioce na svom sajtu

--------------------------

Pitanje za tebe: Kako se privlace posetioci na portal osim dobrim sadrzajem koji se azurira na svaka dva sata, lepo osmisljenim dizajnom strane koje se brzo ucitavaju... jos nesto...???
[ inzenjer2005 @ 24.05.2006. 13:57 ] @
Gorane zelim ti puno srece!
Inace vidim da ne pominjes da su ti potrebni novinari, istrazivaci, dopisnici i sl. pa ne znam kako mislis da sve to funkcionise bez njih, a opet na kojoj televiziji mislis da se reklamiras kao sto se b92.net reklamira na B92 televiziji?
Ja odem da gledam film u bioskopu, pa mi obavezno pre filma puste da vidim sta se sve to moze videti na www.b92.net/kultura/ a to nije bas jeftina reklama za neki portal.
Pozdrav!
[ flylord @ 24.05.2006. 14:17 ] @
Aj ovako, recimo da sam ja neki programer, zasto bih ja radio na tome, s'obzirom da je pod velikim znakom pitanja da li ce to ikad da uspe. Pogotovo nesto opsteg tipa, sto vec moze da se procita na krstarici i B92. Malo njih, sem totalnih pocetnika ce da udje u takav posao.
I naravno pitanje, sta ces ti da radis u ovoj prici? Posto vidim da ti trebaju ljudi za apsoluto sve.
Ako veci imas pare, i verujes u projekat, zasto odmah ne pocnes sam da finansiras ceo projekat sam, i onda kasnije ne delis ni sa kim vlasnistvo i zaradu.
[ Goran Jakovljevic @ 24.05.2006. 14:19 ] @
Citat:
Tanaskovic Vojislav: Gorane zelim ti puno srece!
Inace vidim da ne pominjes da su ti potrebni novinari, istrazivaci, dopisnici i sl. pa ne znam kako mislis da sve to funkcionise bez njih, a opet na kojoj televiziji mislis da se reklamiras kao sto se b92.net reklamira na B92 televiziji?
Ja odem da gledam film u bioskopu, pa mi obavezno pre filma puste da vidim sta se sve to moze videti na www.b92.net/kultura/ a to nije bas jeftina reklama za neki portal.
Pozdrav!

Mislim da je ES forum koji uglavnom posecuju ljudi koji su strucni za programiranje i dizajn pa zato ovde nisam naveo novinare, mislim da ovde ne mogu naci ljude takvih intresovanja pa zato ih nisam ni spominjao.
[ komentator @ 24.05.2006. 14:24 ] @
Gorane svaka cast na entuzijazmu.
Nesto bih te pitao da bih stekao malo jasniju sliku oko celog projekta.

Jesi li istrazivao koliko se moze zaraditi od domaceg interneta?

Koliko se novca vrti u reklamiranju po domacem netu?

Koliko si uopste zamisljao da ce biti mesecna zarada tvog sajta?

Koliki ti je pocetni kapital?

Da li bi to bilo dovoljno da platis programere i urednike?
Ako sam dobro shvatio tu ce biti tim od preko 5 ljudi, a za to treba lep novac da bi im platio za njhov rad.

Veliki je posao drzati kvalitetan portal, kolike bi bile pocetne plate ljudi koji rade na sajtu?

Kako si zamislio da se reklamiras i koliko ces uloziti u to?

Eto ako mislis da su neka pitanja odnosno odgovori skakljivi za javno pisanje, a zelis da mi odgovoris, slobodno poslaji privatnu poruku.

Veliki pozdrav i srecan rad!
[ noviKorisnik @ 24.05.2006. 14:25 ] @
Vidi ovako - postoje 2 pristupa:

- ili me angažuješ za novac i tada ne mora ništa da me interesuje kako i koliko zarađuješ.

- ili je u pitanju partnerstvo - a tada moram da budem upoznat s kompletnom koncepcijom i da učestvujem u donošenju odluka.

Treće bi bilo da se jasno deklarišeš da tražiš volontere, tako bar niko nema pravo da se oseti prevarenim.
[ Goran Jakovljevic @ 24.05.2006. 14:57 ] @
Citat:
noviKorisnik: Vidi ovako - postoje 2 pristupa:

- ili me angažuješ za novac i tada ne mora ništa da me interesuje kako i koliko zarađuješ.

- ili je u pitanju partnerstvo - a tada moram da budem upoznat s kompletnom koncepcijom i da učestvujem u donošenju odluka.

Treće bi bilo da se jasno deklarišeš da tražiš volontere, tako bar niko nema pravo da se oseti prevarenim.

1- Da imam novca da te angazujem ne bih pravio portal

2- Mislim da se moze nazvati partnerstvom i da cu te placati deljenjem zarade

3- Mislim da niko ne bi radio za dzabe i da to nije posteno

Citat:
komentator: Gorane svaka cast na entuzijazmu.
Nesto bih te pitao da bih stekao malo jasniju sliku oko celog projekta.

Jesi li istrazivao koliko se moze zaraditi od domaceg interneta?
Koliko se novca vrti u reklamiranju po domacem netu?

Mislim da moze da se zaradi dobar novac i na domacem ali nameravam da kada se portal razvije razvijem i internacionalni nivo tako da cu skoro traziti i prevodioce

Koliko si uopste zamisljao da ce biti mesecna zarada tvog sajta?

Ako bude sve kako sam isplanirao nece biti mala

Koliki ti je pocetni kapital?
Da li bi to bilo dovoljno da platis programere i urednike?
Ako sam dobro shvatio tu ce biti tim od preko 5 ljudi, a za to treba lep novac da bi im platio za njhov rad.

Veliki je posao drzati kvalitetan portal, kolike bi bile pocetne plate ljudi koji rade na sajtu?

Mali , vec sam naveo da se nece raditi za platu vec cemo deliti zaradu

Kako si zamislio da se reklamiras i koliko ces uloziti u to?

Mislim da se necu reklamirati po bioskopima (kao B92) jer ne snimam filmove vec cu reklamnu kampanju orijentisati na Internet

Eto ako mislis da su neka pitanja odnosno odgovori skakljivi za javno pisanje, a zelis da mi odgovoris, slobodno poslaji privatnu poruku.

Nemam sta da krijem od svojih buducih saradnika

Veliki pozdrav i srecan rad!

Hvala

[ komentator @ 24.05.2006. 15:14 ] @
Odlicno, hvala na odgovorima ;)

Ovo sledece ce biti moje licno misljenje.
- Mislim da na domacem internetu nema novca i da sajtove odrzava entuzijazam a ne velike zarade.
- Od reklame zaradjuje tek nekoliko sajtova. Sto naravno ne znaci da ces im uzeti deo kolaca ako budes dobro radio.
- Ako kazes objavljivacete sveze vesti i bicete bolji od tih i tih, onda kvalitet ne bi bio u samo preuzimanju vesti sa interneta od ovih ili onih sto domaci portali rade, vec neka ekskluziva, nesto sto se samo kod vas moze procitati.
- To "delicemo zaradu" na zalost moze znaciti i "prva tri meseca necemo podeliti nista sem troskove, a kasnije ako nam krene delicemo 100 ili 200 evra". Na zalost, ja mislim da je takvo trenutno stanje.

Mozda od pomoci budu i sledece diskusije sa ovog foruma:
http://www.elitesecurity.org/tema/16491
http://www.elitesecurity.org/tema/17387
http://www.elitesecurity.org/tema/29631

ili sledeca diskusija sa jednog drugog foruma:
http://www.devprotalk.com/t48-investiranje-u-portal.html

Pozdrav i svako dobro!
[ flylord @ 24.05.2006. 15:14 ] @
Gle, ja programiram tu i tamo, imam dizajnere koji rade samnom. I na primer da sam zainteresovan da sa nekim udjem u posao. To bi znacilo da ja mogu da obezbedim: hosting, programiranje, dizajn, flash, Ajax... sve to dobijes od mene. E sad nagradno pitanje: odakle ja da znam da ce taj portal da zaradi ista? Zasto bih ja usao u posao sa tobom? Zasto to isto ne bih sam uradio, sta ti nudis sto bi moglo da me zainteresuje
[ noviKorisnik @ 24.05.2006. 15:18 ] @
Upravo kažem da ta rezervna opcija broj 3 ima smisla jer će ti se javiti ljudi koji od toga ne očekuju zaradu već nalaze da je ideja dobra sama po sebi i priključuju se iz tog razloga.

I nije to ništa specijalno čudno - ovaj forum opstaje zbog dobrovoljnog angažovanja ljudi - ovde postoje moderatori ali ne dobijaju platu za svoj angažman niti očekuju da će dobiti.

...

Odgovor za opciju 1 - "Da imam novca da te angazujem ne bih pravio portal" - jako čudan i neozbiljan - nameće se potpitanje šta bi pravio da imaš novca ... kao i pomisao da smatraš da portal nije dobar za investiranje ... oceniću ovo samo sa "vrlo čudno" u nedostatku pojašnjenja.

...

I konačno, uz tvoj odgovor na opciju 2 ću samo da ponovim ono što sam već rekao u vezi toga - tada moram da budem upoznat s kompletnom koncepcijom i da učestvujem u donošenju odluka ...

Ako kažeš da će se deliti zarada, pokaži plan koji objašnjava na koji način će ostvariti ta zarada, bez ulaganja (tako bar izgleda iz dosadašnjeg toka svega - no ako ima planiranih ulaganja, hajde i to da se vidi) ... na koji način obezbeđuješ kvalitetne vesti i sadržaj s izmenama svakih dva sata?

...

Pokaži svoju ozbiljnost i razuveri nas da nije u pitanju nikakva navlakuša - da onaj ko ti se javi da delite zaradu bude siguran koliko i ti da će te zarade biti.
[ Goran Jakovljevic @ 24.05.2006. 16:27 ] @
Podela posla:

Moj posao:
Tehnicki resursi, reklamna kampanja i svi ostali troskovi - vazi i za prva tri meseca , obezbedjivanje dela sadrzaja, osmisljavanje dizajna i osmisljavanje izgleda rubrika, podela elemenata i projektovanje lokacije...

PHP programer i mySQL:
Izrada lokacije prema projektu i njeno odrzavanje...

Ajax - JScript
Programiranje odredjenih skriptova, kao na ES

Graficki dizajner
Izrada dizajna. Izrada nasih banera koji ce nam sluziti za reklamnu kampanju...

Slozicete se da ce poslednja tri clana imati mnogo manje posla i troskova (kojih nece ni imati) od mene. Sve ce raditi prema mojim projektima. Nemojte sada odmah da pomislite da cu ja biti neki kolovodja koji ce diktirati naredjenja, ja mislim da ce im tako biti mnogo lakse,meni bi najbolje bilo da u radu svako iznosi svoje ideje i misljenja ali ovako ce svima biti mnogo lakse.

Takodje,bice potrebna i tri coveka za "prikupljanje" i objavljivanje vesti,radi ce u smenama,ja cu tako biti zaduzen za vesti.

@flylord - Mislim da ces tesko moci sve ovo sam, da je tako ja ne bih trazio saradnike

@noviKorisnik - Najbolje bi bilo da rade volonteri , najteze ce biti u pocetku da se sve to razvije a posle toga ce biti lako jer ce se praviti samo odredjene izmene a nece morati da se menja ceo "sistem"

@komentator - Ne mislim ja na mega milionsku zaradu, ali ne mislim ni na 100-200 evra

--------------
[ Goran Jakovljevic @ 24.05.2006. 16:30 ] @
Citat:
noviKorisnik:
I konačno, uz tvoj odgovor na opciju 2 ću samo da ponovim ono što sam već rekao u vezi toga - tada moram da budem upoznat s kompletnom koncepcijom i da učestvujem u donošenju odluka ...

Nemam nista protiv toga, nemam sta da krijem tako da ce svi biti upoznati sa svim detaljima vodjenja lokacije.
[ WawaHOO! @ 24.05.2006. 16:41 ] @
Evo ti logo :

[Ovu poruku je menjao WawaHOO! dana 24.05.2006. u 23:12 GMT+1]
[ Goran Jakovljevic @ 24.05.2006. 22:26 ] @
Citat:
WawaHOO!: Evo ti logo

Meni se svidja, zasto da ne. Pomalo vuce na YaHOO! ali dobro zvuci, ionako jos uvek nisam smislio naziv. Logo dobro izgleda,uz malu doradu grafickog dizajnera bi bio zaista dobar. Ako neko ima jos neku ideju neka se javi i dajte ljudi sta ste se ucutali, hocemo li da pocinjemo sa ovim .
[ Goran Jakovljevic @ 24.05.2006. 22:28 ] @
Nista ne gubite (sem malo vremena na .netu), dajte da pocnemo...
[ flylord @ 24.05.2006. 23:03 ] @
u svetu software-a i raznih drugih IT usluga, vreme = novac. Ali bukvalno :)
[ noviKorisnik @ 25.05.2006. 00:39 ] @
jeeeste - show me the money and I'll give you the time :-D
[ Danilo Cvjeticanin @ 25.05.2006. 07:16 ] @
Ja sam uvek za neku saradnju. Racunaj na mene u svakom pogledu ;)
[ zlatko-kg @ 25.05.2006. 10:49 ] @
Čudna stvar i stalno se ponavlja, kad god ko novi sidje sa "planine" i vidi "civilizaciju" on ne shvata da mnoge stvari postoje davno pre nego je on sišao sa planine..............

-Pozitivno
Takvi unose novu krv i nove ideje..

-Negativno
Pokušavaju da vrate "civilizaciju" na svoj nivo :)
[ WawaHOO! @ 25.05.2006. 12:00 ] @
Citat:
zlatko-kg: Čudna stvar i stalno se ponavlja, kad god ko novi sidje sa "planine" i vidi "civilizaciju" on ne shvata da mnoge stvari postoje davno pre nego je on sišao sa planine..............

-Pozitivno
Takvi unose novu krv i nove ideje..

-Negativno
Pokušavaju da vrate "civilizaciju" na svoj nivo :)

Covek mozda zeli da napravi nesto drugacije (takvi unose novu krv i nove ideje), ja nesto nisam primetio (pokusavaju da vrate "civilizaciju" na svoj nivo).
[ Goran Jakovljevic @ 25.05.2006. 19:38 ] @
Ako neko ima zaintresovan neka se javi, znaci potrebni su clanovi za sledece oblasti:

PHP programer i MySQL ---

Ajax programer (JavaScript) ---

Graficki dizajner (PhotoShop i Flash) ---

Pisci vesti ---

Ja i WawaHO! smo se vec dogovorili, on je pristao da radi kao pisac vesti u nekim od rubrika, ako neko zna da radi sa nekom od gore navedenih oblasti ili da radi kao pisac molio bih ga da se javi.

@Danilo Cvjeticanin :

Citat:
Danilo Cvjeticanin: Ja sam uvek za neku saradnju. Racunaj na mene u svakom pogledu ;)

Sta bi zeleo da radis ?

------------------------------------------

Citat:
flylord: u svetu software-a i raznih drugih IT usluga, vreme = novac. Ali bukvalno :)

Citat:
noviKorisnik: jeeeste - show me the money and I'll give you the time :-D

Vi radite kao moderatori na ES i ne primate platu vec to radite iz entuzijazma da bi ste pomogli drugima, zasto ne pomognete i meni, dosta vremena provodite ovde na ES iz zadovoljstva, zasto ne odvojite malo vremena da meni pomognete, verovatno cete nesto i zaraditi...

-------------------------------------------

Ako ima jos neko zaintresovan neka se javi, pozdrav !
[ noviKorisnik @ 25.05.2006. 20:00 ] @
Samo da ukažem da postoji velika razlika u motivaciji kada kažeš - "verovatno" ćete zaraditi ...

... neću da pojašnjavam to, vidiš koja reč je naglašena.

(ups, izgleda da si malo spamovao forum s tim oglasima ... ne brini se, biće sve to lepo obrisano, postavi oglas u IT Berza poslova)
[ Danilo Cvjeticanin @ 25.05.2006. 20:20 ] @
Javicu ti se na pvt ;) Moram da razmislim za sta bih ti bio najbolji.
[ Goran Jakovljevic @ 25.05.2006. 20:22 ] @
Citat:
noviKorisnik:
(ups, izgleda da si malo spamovao forum s tim oglasima ... ne brini se, biće sve to lepo obrisano, postavi oglas u IT Berza poslova)

Mislim da se to ne moze nazvati spamom ali nema veze...izvinjavam se sto sam napisao temu u jos par foruma.

Postoji li neka sansa da radis a da platu za koju se unapred dogorimo dobijes za dva-tri meseca... Kako god da bude za to vreme, propao portal ili ne ja cu ti tada platiti sve sto se dogovorimo.
[ flylord @ 25.05.2006. 20:30 ] @
cisto da znas, da noviKorisnik zivi od te plate S'obzirom da ti nisi u toj situaciji ocigledno ne razumes, da svi mi radimo za pare jer zivimo od toga. Ukljucujuci i mene. Ako zelis da ti mi radimo, onda unapred spremi pare, i ce dobijes to sto zelis u jako kratkom roku
[ Goran Jakovljevic @ 25.05.2006. 20:36 ] @
Citat:
flylord: cisto da znas, da noviKorisnik zivi od te plate S'obzirom da ti nisi u toj situaciji ocigledno ne razumes, da svi mi radimo za pare jer zivimo od toga. Ukljucujuci i mene. Ako zelis da ti mi radimo, onda unapred spremi pare, i ce dobijes to sto zelis u jako kratkom roku

Znam da radite za pare,ne zivite od vazduha sigurno , koliko bi para trebalo da se napravi portal sa funkcijama koje ima npr. B92. Naravno sa nekim malim izmenama ali slicno
[ flylord @ 25.05.2006. 20:51 ] @
a jel znas ti koje sve funkcije tamo postoje?
[ Danilo Cvjeticanin @ 25.05.2006. 20:52 ] @
Citat:
flylord: a jel znas ti koje sve funkcije tamo postoje?

Zar nije lakse da kazes decku koliko bi to i to kostalo?!? Ovako mozemo praznu pricu voditi do sutra. Jednostavno reci koliko cenis svoje znanje da decko moze da zna na cemu je.
[ flylord @ 25.05.2006. 21:00 ] @
izvini a kako da mu kazem?!?!!? Pa nisam ja pravio B92 pa da znam kolko to kosta. Mora se radi procena, to za takav site ne moze se uradi za 2 min. A ja pojma nemam sta tamo sve imam i pitao sam da li on zna sta sve tamo ima.
Ako hoce da radi ozbiljan posao, mora ozbiljno i da radi. Mora napise projektnu dokumentaciju. Pa da se uradi procena. Pa da se odradi projekat. Pa da se isprogramira. Pa da se istestira.. To nije tek tako, aj ce ga pravimo. Kad su imalo veci poslovi u pitanju, to jednostavno ne ide tako lako ...
[ Marko Bijelic @ 26.05.2006. 10:05 ] @
Citat:

Ajax programer (JavaScript) ---

Baš me interesuje šta će da programira taj Ajax programer, koja su njegova zaduženja, imaš neki realni primjer zadatka?
[ boccio @ 26.05.2006. 10:10 ] @
Citat:
flylord: cisto da znas, da noviKorisnik zivi od te plate :)

cuj zivi, pre nedelju kad mi je sredjivao neki JavaScript presadjivali su mi kozu sa du**** na ledja, falilo je poveliko parce :D
[ Goran Jakovljevic @ 26.05.2006. 10:24 ] @
Citat:
mungos: Baš me interesuje šta će da programira taj Ajax programer, koja su njegova zaduženja, imaš neki realni primjer zadatka?

Citat:
flylord: izvini a kako da mu kazem?!?!!? Pa nisam ja pravio B92 pa da znam kolko to kosta. Mora se radi procena, to za takav site ne moze se uradi za 2 min. A ja pojma nemam sta tamo sve imam i pitao sam da li on zna sta sve tamo ima.
Ako hoce da radi ozbiljan posao, mora ozbiljno i da radi. Mora napise projektnu dokumentaciju. Pa da se uradi procena. Pa da se odradi projekat. Pa da se isprogramira. Pa da se istestira.. To nije tek tako, aj ce ga pravimo. Kad su imalo veci poslovi u pitanju, to jednostavno ne ide tako lako ...

Uskoro cu da napisem kako sam sve zamislio pa ce se videti koja su zaduzenja za Ajax i sta bi sve trebalo da se uradi sa PHP-om. Valjda ce se tada znati cena...
[ CtrlAltDel @ 30.05.2006. 00:02 ] @
Citat:
Danilo Cvjeticanin: Zar nije lakse da kazes decku koliko bi to i to kostalo?!? Ovako mozemo praznu pricu voditi do sutra. Jednostavno reci koliko cenis svoje znanje da decko moze da zna na cemu je.

Pa evo matematike samo za design stranica onako debilno racunano ...

Znaci svaka rubrika na dobrom interesantnom portalu bi trebala da ima neki svoj "design" koji bi se uklapao u celokupnu pricu..

pa onda treba uraditi mockup za pod rubrike pa za vest iz konkretne rubrike, pa flash filmice koji ce da vode na srodnu rubriku-temu ili da "zacine" konkretnu stranicu...

e sad kad racunas da tu ide nabrajanje rubrika "od igle do lokomotive"... recimo da ti treba 200 sematskih stranica

pa da to pomnozimo sa idiotskom cenom koju je neko izmislio 10e po stranici ... 2000 evra samo za design pretaban u html i ajd kao da ubacimo tu i Flash cisto da srozamo cenu na najbedniji nivo

a de je leb za developera koji treba da udahne zivot tom dizajnu...
a morace i neki CMS da napravi - sigurno neces rucno da juris po bazi i da pretabavas stare unose .... ( a bome nece ni developer ni novinar )

Ma sta uopste lupetam evo ovako

index.hr
tportal.hr

nazalost "komsije" ,po meni, pljuckaju sa visine na nase portale...

i da pre bih isao u teretanu nego programirao i dizajnirao "partnerski portal" ili cekao platu za 2-3 meseca bez obzira kako prodje posao( ta ti je bila dobra :) - kolko smo se takvih prica naslusali do sad?)...
[ WawaHOO! @ 30.05.2006. 19:52 ] @
Samo ti bilduj, svako ko hoce pare na brzaka ostane da visi praznih dzepova... Moras prvo nesto da ulozis da bi ti se vratile pare a ne obrnuto...
[ BURA @ 09.06.2006. 16:31 ] @
Pozdrav,
malo me iziritirao smijer ove rasprave pa se pitam kako vam se da pisati ako ne mislite raditi i samo obeshrabrujete dečka, a nije mi ni jasno da oni koji 'rade samo za novce' imaju po 2-3-4 hiljade postova na ES?
Gorane ako imas ideju i vjeruješ u nju ja ti savjetujem da kreneš u projekt. Web u Srbiji je jos u banani i ima prostora za portale opce tematike, a da ne govorim o specijaliziranim portalima. Mnoge stvari o kojima govorite se rješavaju u hodu. Ako nemaš novca za pokrenuti cijelu stvar trebaš par ljudi koji vjeruju u ideju i ne žele kući sjediti nezaposleni ili nađi one koji traže kako će steći neko iskustvo.
Redizajn je poslije lako napraviti kada se počne zarađivati pa čak i platiti novu aplikaciju.
U Srbiji postoje dva-tri kvalitetna opća portala a u Hrvatskoj ih ima 10 i svi rade. Najbolji primjer ti je pojavljivanje index.hr prije dvije godine kada se već pričalo kako je tržište takvim portalima zasićeno. Prije njega su postojali monitor, iskon, htnet, vip,.... i index im je uzeo dobar dio kolača. U početku je radilo samo 4-5 ljudi (danas ne više od 10), a danas su drugi po zaradi od reklama u Hrvatskoj (prvi htnet). A gdje su još večernji list, jutarnji.... svi su dobro posjećeni. Jednom kada će broadbend u Srbiji biti u svakoj kući neće biti teško privući ulagače, a tada ćete već kužiti posao.

Zato dobro sve smisli i promisli bez obzira što će se svaki tvoj plan 30 puta izmjeniti.
Moj ti je savjet da razmisliš i o specijaliziranom portalu koji pokriva određeno tržište a time i reklame firmi koji pokrivaju to tržište. To ti nije neka lova ali eto razmisli (npr pogledaj podroom.net a ima ih još puno takvih muzika.hr, film.hr...). Ja sam svoj sajt digao potpuno sam, na kraj pameti mi nije bila zarada a danas mi supre dođe da se djelimično financiram ali ne od reklama već iz drugih izvora (natječaji i sl.) i radim to iz gušta, sat dnevno kad djete zaspi. Nemam nikakvih ulaganja osim tih sat vremena dnevno. Moj ti primjer možda nije dobar je pokriva najnekomercijalnije područje ali i stim se može dodatno zaraditi bez obzira što je sve čisti entuzijazam.

Sretno!
[ flylord @ 09.06.2006. 16:36 ] @
ja sam placen da unistavam volju za radom a boccio je placen da unistava zelju za radom i da unisti sve dobre ideje koje se rode u ljudima. Mada za zelje mu ja ponekad pomognem kako njegov zli pomagac
[ WawaHOO! @ 10.06.2006. 11:42 ] @
Citat:
flylord: ja sam placen da unistavam volju za radom a boccio je placen da unistava zelju za radom i da unisti sve dobre ideje koje se rode u ljudima. Mada za zelje mu ja ponekad pomognem kako njegov zli pomagac

Vas dvojica ste izgleda najpametniji na celom svetu i mislite da se bez vas ne moze nista uraditi, sacekajte jos mesec-dva i videcete da niste jedini koji nesto znate (u to se jos niko od nas nije uverio, dobri ste samo na recima). Goran i ja smo se udruzili i poceli smo da trazimo saradnike van foruma (svi su "prepametni" a "vreme im je novac", a kao sto kaze BURA imaju po 3000 poruka na forumima gde rade dzabe). Verovali ili ne pridruzilo nam se 7-8 ljudi i poceli smo da razvijamo portal tako da za mesec-dva krecemo da radimo i tada cemo videti ko je bio u pravu.

P.S Bas me intresuje ko ce od vas da obrise poruku
[ Danilo Cvjeticanin @ 10.06.2006. 11:53 ] @
Taj rad.
Samo napred, i da vam uspe taj projekat.
Srecno momci ;)
[ noviKorisnik @ 10.06.2006. 12:03 ] @
Ko će da obriše koju poruku? Šta se bre ugrožavaš sam sebe bre? Ako ti je do brisanja - izbriši sam svoju poruku, nemoj da se igraš navijanja.

I da znaš da nikoga nisi uvredio svojim postom, moraš se dobro potruditi ako ti je to namera.

A i nije namera, samo ne razumeš tu drugu stranu, uobraženu i tralala ... kako je već doživljavaš, nije to uopšte veliki problem, ako neko izražava sumnju u celu ovu priču veruj da postoje osnove za takav stav.

Ali sama sumnja nije dovoljna - to što kažete da ste krenuli da radite i da ćete moći da se predstavite za mesec-dva, to je super - pre svega za vas, bez obzira uspete li u svojem poduhvatu - uspeh je uspeh naravno, a i neuspeh je ipak saznanje više o celoj priči i o tom nerazumljivom trabunjanju matorih - opet uspeh.

Niko ne tvrdi da vi niste ti koji će uspeti pa da se na kraju govori o tome ko je bio u pravu, ali do uspeha ... hehe ... treba pameti i rada, jel ;-)
[ WawaHOO! @ 10.06.2006. 12:48 ] @
Citat:
noviKorisnik: Ko će da obriše koju poruku? Šta se bre ugrožavaš sam sebe bre? Ako ti je do brisanja - izbriši sam svoju poruku, nemoj da se igraš navijanja.

Ko ce da obrise? :-) Mora da se salis!
Mislio sam na "zestoke momke" koji sve zive "napusavaju" ovde po forumu i koji nam pune mozak pricama o svom poslu, znanju, radu... Kada su toliko uspeli u tom svom poslu zasto ne uzivaju sad negde nego se bakcu i smaraju ovde na forumu sa nama i zasto slusaju blesave klince kako pricaju o necemu sto je "nemoguce".
Zar su strani portali, a i ovi hrvatski uspeli tako sto su pricali i svadjaju se? Nisu, slozili su se, probali i uspeli... Ne kazem da nema onih koji su "pukli" ali zasto ne pokusati.

Citat:
noviKorisnik:I da znaš da nikoga nisi uvredio svojim postom, moraš se dobro potruditi ako ti je to namera.

Ne zelim da se trudim da uvredim nekoga, nije mi to cilj, imam sasvim drugacije namere... mi zelimo da nadjemo saradnike a ne da se svadjamo.

Citat:
noviKorisnik:
Ali sama sumnja nije dovoljna - to što kažete da ste krenuli da radite i da ćete moći da se predstavite za mesec-dva, to je super - pre svega za vas, bez obzira uspete li u svojem poduhvatu - uspeh je uspeh naravno, a i neuspeh je ipak saznanje više o celoj priči i o tom nerazumljivom trabunjanju matorih - opet uspeh.

Mene ne iritira ta vasa sumnja u nesto, vec to sto vi govorite o tome kao da je vasionski brod i kao da je to ne moguce napraviti. Svako ima pravo na svoje misljenje i stav ali neka ne unistava svacije ideje, ko god nesto pokusa da uradi vi mu napricate price i price kako to ne moze... Zasto ne moze? Zato sto nemate volju da krenete da uradite nesto, samo zato, to je glavni problem.

Citat:
noviKorisnik: Niko ne tvrdi da vi niste ti koji će uspeti pa da se na kraju govori o tome ko je bio u pravu, ali do uspeha ... hehe ... treba pameti i rada, jel ;-)

Upravo o tom radu i pricam, mnogi kada nesto krenu gube volju i zato ne uspeju.

Mi ne mozemo da uspemo samo zato sto smo Srbi, non-stop "lajemo" jedni na druge a ustvari svi smo takvi, cim mi ovde pricamo i raspravljamo se a hrvati rade slozno i uzimaju nam 'leb pred nosom.
Tako nam i treba kad se ceo zivot pravimo pametni i mislimo da je sve zbog drugih, ispravimo prvo sebe pa onda kritikujmo druge, ovako ostaje samo presipanje iz supljeg u prazno.
[ Buum @ 10.06.2006. 13:07 ] @
Ništa ti ne kapiraš dragi moj WawaHOO!

Nema veze, kašće ti se samo za koji mesec...

Voleo bih da nam obećaš jednu stvar (ako nije problem) – Da se javiš ovde na forum za 4-5 meseci i da nas izvestiš kako napreduje projekat. Možeš i ranije ako vam ponestane entuzijazma i cela ideja propadne zbog neozbiljnog koncepta.

No, ma kako ja bio sumnjičav, iskreno vam želim da uspete u svojim namerama.

Pozdrav,
Buum
[ WawaHOO! @ 10.06.2006. 14:44 ] @
Citat:
Buum:Voleo bih da nam obećaš jednu stvar (ako nije problem) – Da se javiš ovde na forum za 4-5 meseci i da nas izvestiš kako napreduje projekat. Možeš i ranije ako vam ponestane entuzijazma i cela ideja propadne zbog neozbiljnog koncepta.

No, ma kako ja bio sumnjičav, iskreno vam želim da uspete u svojim namerama.

Pozdrav,
Buum

Nema potrebe bilo sta da obecavam jer za 4-5 meseci znacete sami kako napreduje projekat, o tome vam necu pricati ja vec mnogi drugi, mogu samo da obecam da cemo u decembru ove godine slaviti milionitog posetioca.
[ zlatko-kg @ 10.06.2006. 15:00 ] @
Citat:
WawaHOO!: Nema potrebe bilo sta da obecavam jer za 4-5 meseci znacete sami kako napreduje projekat, o tome vam necu pricati ja vec mnogi drugi, mogu samo da obecam da cemo u decembru ove godine slaviti milionitog posetioca.

Auuuuu sad tek vidim koliko je ovo ozbiljan projekat
Mislim da ces se i ti sam smejati u decembru, na ove tvrnje i obecanja
[ Marko Bijelic @ 10.06.2006. 15:07 ] @
To je duh, svaka čast! Momci, želim vam puno uspeha!

Evo ja sam zainteresovan da odmah danas licenciram izdavačka prava za knjigu o srpskom Yahoo! koja će sigurno biti bestseler kroz godinu dana: "WawaHOO!: Iz ničeg do milionskog gosta i milionske zarade na srpskom Internetu u samo šest meseci".
[ inzenjer2005 @ 10.06.2006. 15:58 ] @
Baš je zanimljivo videti da neki polupismeni članovi ES foruma pokušavaju da unište entuzijazam kod mlađih kolega. Izgleda da ovde mnogi misle da u životu ništa ne treba pokušavati, jer postoje šanse da nećete uspeti u svojim namerama.
WawaHOO! - ne verujem da ćete u decembru ove godine slaviti milionitog posetioca, ali se nadam da ćete imati posećeniji portal nego članovi ES foruma koji na svako postavljeno pitanje odgovaraju sa: "Potražite na Google-u!"
[ WawaHOO! @ 10.06.2006. 17:52 ] @
Citat:
zlatko-kg: Auuuuu sad tek vidim koliko je ovo ozbiljan projekat :) :) :) :)
Mislim da ces se i ti sam smejati u decembru, na ove tvrnje i obecanja :)

Smejacete se vi... i bice vam zao sto se ovo vreme nece moci vratiti.

Citat:
mungos: To je duh, svaka čast! Momci, želim vam puno uspeha!

Evo ja sam zainteresovan da odmah danas licenciram izdavačka prava za knjigu o srpskom Yahoo! koja će sigurno biti bestseler kroz godinu dana: "WawaHOO!: Iz ničeg do milionskog gosta i milionske zarade na srpskom Internetu u samo šest meseci".

Mozda ti ova tema bude prvo poglavlje knjige, naslov "Kako sam propustio sansu". Nisam rekao milionska zarada vec milioniti posetilac.

Citat:
Tanaskovic Vojislav: Baš je zanimljivo videti da neki polupismeni članovi ES foruma pokušavaju da unište entuzijazam kod mlađih kolega. Izgleda da ovde mnogi misle da u životu ništa ne treba pokušavati, jer postoje šanse da nećete uspeti u svojim namerama.
WawaHOO! - ne verujem da ćete u decembru ove godine slaviti milionitog posetioca, ali se nadam da ćete imati posećeniji portal nego članovi ES foruma koji na svako postavljeno pitanje odgovaraju sa: "Potražite na Google-u!"

Treba pokusavati... ti polupismeni forumovci o kojima pricas svakodnevno nesto pokusavaju, zar ne primecujes kako iz dana u dan sve vise pokusavaju da "zaj*bu" nekoga i uniste mu nesto sto krene da radi. Zato smo i prestali da trazimo saradnike na forumima. Svi su "najpametniji". Bas me intresuje zasto neko to svoje znanje ne usresredi za pravljenje neke aplikacije ili nekog softvera vec samo pricaju o sebi kao da su Bil Gejts i ostvarili su neki uspeh.
Pricaju o svom vremenu kao da zlata vredi a ustvari trose ga uzalud.

Bas te starije kolege o kojima Vojislav prica trebalo bi da se pohvale nekim svojim uspehom a ne nama ovde da prodaju prazne price!!!
[ boccio @ 10.06.2006. 18:28 ] @
Na stranu sto ovde ocigledno svako duva u svoj rog, zaista mi je izuzetno zao (najiskrenije) sto se stvaraju dve jako negativne struje. Ta vekovna srpska paradigma "mi protiv svih" i ovde uzima maha :( A u ovoj epizodi, akteri su polu-pismeni, dokoni, zluradi, isfrustrirani, matori moderatori (hint: Imperija), koji ugnjetavaju i unistavaju mlade ljude, poletne, ambiciozne, pune entuzijazma (hint: Luk Skajvoker :))

Niko, dragi moji mladi enterpreneuri, vama ne govori da batalite tastature i monitore i pocnete da gajite sljive i orahe. Niko vama ne govori da je ovaj posao rocket science i zlurado prizeljkuje vas neuspeh. Na zalost, izgleda da je sujeta mnogo veca od zdravog razuma i (zaista) prijateljske savete da se taj posao jednostavno na taj nacin ne radi vi dozivljavate kao napade na lik & delo. Tuzno, to je jedino sto mogu da kazem...

Lepo je sto imate entuzijazam da pravite portale, proizvode, servise, ali isto tako budite pametni i samo-kriticni pa prihvatite kad vam neko kaze "sinovac, taj avion ti nece poleteti...".

Da li treba da batalite sve to? Niposto! Ali budite pametni pa shvatite da se neke stvari jednostavno ne rade na "o-ruk", i da je entuzijazam 10% cele price. Vidim da neki ovde spominju hrvatske portale, index.hr na primer. Pa jel vi zaista mislite da su ti portali postali to sto jesu samo zato sto su se neki tamo "slozili, probali i uspeli...". Da li ste normalni? U kojoj bajci zivite? Da li ste svesni koliko ljudi, novca, organizacije, resursa i iskustva stoji iza toga? To je ono sto mi pokusavamo da vam objasnimo sve vreme.

Sa druge strane, tacno je da postoji dosta uspesnih web servisa koji su nastali cisto kao proizvod entuzijazma male grupe ljudi. Niko tu nije gledao profit i kalkulisao, oni su se zaista "slozili, probali i uspeli...". 100% tacno, moram priznati. Ali ti ljudi su imali jasnu ideju sta prave, ogromna iskustva u gomilama komercijalnih projekata, viziju koji je to delic puzzle-a koji nedostaje i koji oni zele da naprave. Nisu dosli na forum i rekli "e, ajde da napravimo portal, ja cu da obezbedim vesti, pera pravi ajax, joca radi flash...". Da li je moguce da su pojedinci toliko mentalno ograniceni da ovo ne mogu da shvate nego od mene prave polu-pismenog, isfrustriranog moderatora koji nema nista pametnije u zivotu nego da klincima ubija zelju za radom?!
Citat:
WawaHOO!: Vas dvojica ste izgleda najpametniji na celom svetu i mislite da se bez vas ne moze nista uraditi, sacekajte jos mesec-dva i videcete da niste jedini koji nesto znate (u to se jos niko od nas nije uverio, dobri ste samo na recima). svi su "prepametni" a "vreme im je novac", a kao sto kaze BURA imaju po 3000 poruka na forumima gde rade dzabe.

Vidi ovako... Ja ovde ne radim dzabe. Ja sam prosto deo community-ja, i trudim se da odradim svoj deo "odrzanja energije". Puno ljudi sa ES-a mi je pomoglo kad sam znao mnogo manje nego sad, i red je da odradim svoj deo. Ako ti kazem "mali, nemoj to da radis", kazem ti zato sto mozda imam malo vise iskustva, i mozda vidim 2 koraka dalje nego ti. Nazalost, ti to dozivljavas na gore-citirani nacin, a tu ti vec ne mogu pomoci.
Citat:
WawaHOO!: Ko ce da obrise? :-) Mora da se salis!
Mislio sam na "zestoke momke" koji sve zive "napusavaju" ovde po forumu i koji nam pune mozak pricama o svom poslu, znanju, radu... Kada su toliko uspeli u tom svom poslu zasto ne uzivaju sad negde nego se bakcu i smaraju ovde na forumu sa nama i zasto slusaju blesave klince kako pricaju o necemu sto je "nemoguce".

Opet jeziva kolicina antagonizma. Vidis, iako mi posao zaista dobro ide (hvala na pitanju), ja ne "uzivam sad negde", jer tako nesto jednostavno ne postoji. Osim na filmu, u Kazablanci :) Samo rad, rad i rad. A zasto slusam blesave klince sam odgovorio u prethodnom pasusu. Kad sam poceo da razvijam svoje komercijalne skripte i softver, tamo 2004-te, nije bilo nekog ko bi mi rekao "mali, ne tako...zajebaces se". Iako sam vec u tom trenutku imao puno projekata iza sebe, godine programiranja i rada u drugim firmama... Pa mi je opet trebalo skoro godinu i po dana tupkanja po mraku da provalim mnoge stvari. Sad ja tebi kazem "mali, ne tako...zajebaces se", a ti me napusavas.

Way to go, zelim ti srecu u tvom lupanju glavom o zid....
[ boccio @ 10.06.2006. 18:31 ] @
Citat:
WawaHOO!:Svi su "najpametniji". Bas me intresuje zasto neko to svoje znanje ne usresredi za pravljenje neke aplikacije ili nekog softvera vec samo pricaju o sebi kao da su Bil Gejts i ostvarili su neki uspeh.
Pricaju o svom vremenu kao da zlata vredi a ustvari trose ga uzalud.

Bas te starije kolege o kojima Vojislav prica trebalo bi da se pohvale nekim svojim uspehom a ne nama ovde da prodaju prazne price!!!

Ja tebe zaista ne razumem... Ali zaista... A nije da ne pokusavam. Do sad apsolutno ni jednom nisam spomenuo svoj rad na ovom forumu, jer mi takva vrsta samo-reklame ne treba, ljudi koji me znaju (sto licno, sto cisto online) jako dobro znaju cime se bavim i sta radim. A posto me vuces za jezik malo vise nego sto ti godine dozvoljavaju, evo izvoli. Kad vec nisi video u potpisu, proguglao ili se na bilo koji drugi nacin informisao (i time bar malo pokazao da umes da pronadjes informacije koje te zanimaju), moracu da ti zalepim pod nos da bi video:

www.word-press.net

www.seochief.com

www.justsms.net

Sve su to moje aplikacije, odnosno proizvodi. Hoces mozda i finansijski izvestaj o prodaji licenci i broju korisnika?

Ladno ne mogu da verujem da me klinac isprovocirao...uzas... Mislim da se definitivno odjavljujem sa ove teme (a bogami i svih slicnih). Ne zasluzujete vi da vam iko pomogne, dovoljni ste sami sebi.

[Ovu poruku je menjao boccio dana 10.06.2006. u 19:59 GMT+1]
[ WawaHOO! @ 10.06.2006. 21:38 ] @
Citat:
boccio: Ja tebe zaista ne razumem... Ali zaista... A nije da ne pokusavam. Do sad apsolutno ni jednom nisam spomenuo svoj rad na ovom forumu, jer mi takva vrsta samo-reklame ne treba, ljudi koji me znaju (sto licno, sto cisto online) jako dobro znaju cime se bavim i sta radim. A posto me vuces za jezik malo vise nego sto ti godine dozvoljavaju, evo izvoli. Kad vec nisi video u potpisu, proguglao ili se na bilo koji drugi nacin informisao (i time bar malo pokazao da umes da pronadjes informacije koje te zanimaju), moracu da ti zalepim pod nos da bi video:

www.word-press.net

www.seochief.com

www.justsms.net

Sve su to moje aplikacije, odnosno proizvodi. Hoces mozda i finansijski izvestaj o prodaji licenci i broju korisnika?

Ladno ne mogu da verujem da me klinac isprovocirao...uzas... Mislim da se definitivno odjavljujem sa ove teme (a bogami i svih slicnih). Ne zasluzujete vi da vam iko pomogne, dovoljni ste sami sebi.

Ne moram da idem na google i u tvoj profil da bih video ko si i sta si. Dovoljne su mi tvoje poruke i odmah znam, cim ti neko nesto "spusti" odmah mu "preporucis" da pogleda tvoj profil kao da si Gejts, moze se reci da to nije "samo-reklama".

Uostalom, ja uopste nisam rekao da ti NE ZNAS, rekao sam da neces, verovatno zato sto nemas volje da se "bakces sa nama klincima". Znam da nije samo volja tu vazna, kao sto si sam rekao potrebno je mnogo stvari i mi to znamo, zasto bi inace Goran trazio ovde saradnike ako moze sve sam da uradi. I hteo bih da ponovim da ovde nema entuzijazma, bice ga prvih meseci ali i za to ce svi dobiti nadoknadu koja im pripada tako da se ne moze to nazvati bas entuzijazmom.
Ja imam 16 godina i ne zelim da me finansiraju cale i keva do dvadeset pete pa onda da pocnem nesto da radim. Ti si od mene stariji vise od 20 godina i sa tih tvojih tridesetak godina uradio si nekoliko aplikacija.
Ti si tim poslom poceo da se bavis sa vise od 25 godina i zato imas "kompleks" od "dece" koja hoce nesto da urade 10 godina pre nego sto si ti poceo. Bas zato ti hoces svima nama da kazes "sinko, ne radi to zajebaces se", zato sto cu ja za 20 godina uraditi stotine aplikacija a ti si uradio manje od 10.
Sta ti zelis da postignes time sto ces nas samo odvracati od ideja, da nas nateras da krenemo da radimo sa 30 ???
Upravo zato vama "matorcima" smetamo mi "klinci", zato sto ste vi poceli neki posao da radite sa 25 godina a mi pocinjemo sa 15.
Reci mi molim te hocu li ja sa 30 godina znati vise nego ti sada?

Citat:
boccio:

Kako ne provaljujes samog sebe da tebi nije potrebna provokacija... ti jedva cekas da kazes nekome da vidi tvoj profil...

Citat:
boccio:

Hvala sto si nam do sada pomagao... izgubio si silno vreme !!!
[ ventura @ 10.06.2006. 21:55 ] @
Citat:
WawaHOO!
...Ja imam 16 godina...

Ovim je sve rečeno... Ne znam što se uopšte upuštate u raspravu... Ko sa decom spava, upišan se budi...
[ WawaHOO! @ 10.06.2006. 22:16 ] @
Bolje da pocnem sa necim kao "dete" nego da ceo zivot provedem na ES-u... Uostalom, koliko godina su imali momci koji su osnovali Google (Lary Page i Sergej Brin) ili koji su osnovali Yahoo (David Filo i Jerry Yang)... Mislim da su bili samo par godina stariji od mene a sada haraju Internetom a vi koji ste stariji od njih "spavate sa decom"...
Nemojte molim vas samo da mi kazete da su oni imali srece i da se potrefilo, imali su srece zato sto su nesto pokusali za razliku od vas koji samo umete da omalovazavate druge i da se pravite pametni...
[ inzenjer2005 @ 10.06.2006. 22:22 ] @
Citat:
ventura: Ovim je sve rečeno... Ne znam što se uopšte upuštate u raspravu... Ko sa decom spava, upišan se budi...

I ti si ovim sve rekao u svom profilu:

Obrazovanje: Neobrazovan

Stariji sam od tebe, pa opet nikad ne bih nekog šesnaestogodišnjaka nazvao detetom sa željom da mi to bude jedini argument da sam u pravu u nekoj raspravi.
[ WawaHOO! @ 10.06.2006. 22:35 ] @
Citat:
Tanaskovic Vojislav: nikad ne bih nekog šesnaestogodišnjaka nazvao detetom sa željom da mi to bude jedini argument da sam u pravu u nekoj raspravi.

Mozda nema drugih argumenata ????
[ ventura @ 10.06.2006. 22:46 ] @
Citat:
WawaHOO!: Bolje da pocnem sa necim kao "dete" nego da ceo zivot provedem na ES-u... Uostalom, koliko godina su imali momci koji su osnovali Google (Lary Page i Sergej Brin) ili koji su osnovali Yahoo (David Filo i Jerry Yang)...

Hmm... Nisam siguran koliko su tacno godina imali, ali sam siguran da su obojica doktorirali na Stanfordu (jedan od najprestiznijih koledza u svetu).. Mada moja procena je da su imali oko 30-tak godina... Jebiga, nisu oni Srbi pa da doktoriraju sa 16....

Citat:
Tanaskovic Vojislav: I ti si ovim sve rekao u svom profilu:

Obrazovanje: Neobrazovan

Tako je! Čega se pametan stidi, budala se ponosi!

Citat:
Tanaskovic Vojislav:
Stariji sam od tebe, pa opet nikad ne bih nekog šesnaestogodišnjaka nazvao detetom sa željom da mi to bude jedini argument da sam u pravu u nekoj raspravi.

Izvinite gospodine, ali smatram da čovek kao vi, sa tolikim životnim iskustvom ipak nije u pravu.

Ja ovde ne iznosim nikakve argumente, niti mi je to želja... Ja želim da poručim ovim Don Kihotima koji pokušavaju da objasne nešto ovom klincu, da ne vredi... Klincu lakše ulazi metar u dupe nego milimetar u glavu...

[ WawaHOO! @ 10.06.2006. 22:57 ] @
Citat:
ventura: Izvinite gospodine, ali smatram da čovek kao vi, sa tolikim životnim iskustvom ipak nije u pravu.

Ja ovde ne iznosim nikakve argumente, niti mi je to želja... Ja želim da poručim ovim Don Kihotima koji pokušavaju da objasne nešto ovom klincu, da ne vredi... Klincu lakše ulazi metar u dupe nego milimetar u glavu...

Dobro, posto sam se smucio i ja vama a i vi meni predlazem da diskusiju nastavimo za 5-6 meseci, tada ce se znati ko je bio u pravu i ko duguje izvinjenje svima... Jel u redu?
[ inzenjer2005 @ 10.06.2006. 23:04 ] @
Citat:
ventura: Tako je! Čega se pametan stidi, budala se ponosi!

Ti si baš samokritičan klinac.

Citat:
ventura: Klincu lakše ulazi metar u dupe nego milimetar u glavu...

Jel ti to klinac znaš iz ličnog iskustva?

[ WawaHOO! @ 10.06.2006. 23:20 ] @
Citat:
Tanaskovic Vojislav: Jel ti to klinac znaš iz ličnog iskustva?

Tako je to kada stariji pocnu da zavode red !!!
[ ventura @ 10.06.2006. 23:20 ] @
Citat:
Tanaskovic Vojislav: Ti si baš samokritičan klinac.

Znaš kako kažu stariji i pametniji... Pametan je onaj koji zna koliko ne zna...

Citat:
Tanaskovic Vojislav: Jel ti to klinac znaš iz ličnog iskustva?

Naravno... Znam vrlo dobro kakav sam ja bio kad sam imao 16 godina... I kakvi su uostalom svi adolescenti...
[ noviKorisnik @ 10.06.2006. 23:50 ] @
Ponoviću još jednom -
Citat:
Šta se bre ugrožavaš sam sebe bre?

- kao dokaz četvrt-pismenosti, ali nekako i više od toga - osećam da je to čista esencija ove teme - jer nije ovo utakmica da se navija, nije takođe preostalo prostora ni za raspravu, samodokazivanje, pogotovo ne za prozivanje, omalovažavanje i vređanje, kako je krenulo kada nema više gde.

Vezano za temu - izneću opet jednu ličnu ocenu - rad na webu nije prostor za laku zaradu - a to je zamka toliko rasprostranjena, dovoljno je gledati samo zasićenje tim ubeđenjem na ovim forumima, naravno lako primetno i šire. Ako se neko upušta u ovaj posao isključivo s predefinisanim ciljem lakih para - greši - i ja igram loto redovno ali ne očekujem previše od toga pa stoga i ne trošim suviše energije na to.

Da podsetim da postoje i drugi razlozi za prisustvo na webu - istina je da deset godina živim od toga i istina je da se nisam obogatio i istina je da imam daleko više entuzijazma nego prvih dana jer znam neuporedivo više nego tada - kad krećem nešto da radim znam da to mogu da uradim.
[ WawaHOO! @ 10.06.2006. 23:57 ] @
Citat:
noviKorisnik: Ponoviću još jednom -

- kao dokaz četvrt-pismenosti, ali nekako i više od toga - osećam da je to čista esencija ove teme - jer nije ovo utakmica da se navija, nije takođe preostalo prostora ni za raspravu, samodokazivanje, pogotovo ne za prozivanje, omalovažavanje i vređanje, kako je krenulo kada nema više gde.

Vezano za temu - izneću opet jednu ličnu ocenu - rad na webu nije prostor za laku zaradu - a to je zamka toliko rasprostranjena, dovoljno je gledati samo zasićenje tim ubeđenjem na ovim forumima, naravno lako primetno i šire. Ako se neko upušta u ovaj posao isključivo s predefinisanim ciljem lakih para - greši - i ja igram loto redovno ali ne očekujem previše od toga pa stoga i ne trošim suviše energije na to.

Da podsetim da postoje i drugi razlozi za prisustvo na webu - istina je da deset godina živim od toga i istina je da se nisam obogatio i istina je da imam daleko više entuzijazma nego prvih dana jer znam neuporedivo više nego tada - kad krećem nešto da radim znam da to mogu da uradim.

Mozda nisu samo pare u pitanju ! Jesam li ja negde spomenuo da se ovo radi "samo" zbog para?
[ komentator @ 11.06.2006. 00:50 ] @
Citat:
WawaHOO!: Mozda nisu samo pare u pitanju ! Jesam li ja negde spomenuo da se ovo radi "samo" zbog para?

Mene, na primer, pare i slava uopste ne interesuju. Samo pare!
Mala sala

A kad krecete, jeste li smislili domen?
[ Danilo Cvjeticanin @ 11.06.2006. 01:07 ] @
Cemu offtopic? Moj predlog je da pustimo momke da rade, i da se ova tema zakljuca dok portal ne pocne sa radom. Kada pocne sa radom, da se tema otkljuca i da nastavimo sa diskusijom. Ovo samo moze da se pretvori u totalni offtopic i flame, a to nije cilj ove teme.
[ Marko Bijelic @ 11.06.2006. 08:27 ] @
Citat:
WawaHOO!
Ja imam 16 godina i ne zelim da me finansiraju cale i keva do dvadeset pete pa onda da pocnem nesto da radim. Ti si od mene stariji vise od 20 godina i sa tih tvojih tridesetak godina uradio si nekoliko aplikacija.
Ti si tim poslom poceo da se bavis sa vise od 25 godina i zato imas "kompleks" od "dece" koja hoce nesto da urade 10 godina pre nego sto si ti poceo. Bas zato ti hoces svima nama da kazes "sinko, ne radi to zajebaces se", zato sto cu ja za 20 godina uraditi stotine aplikacija a ti si uradio manje od 10.
Sta ti zelis da postignes time sto ces nas samo odvracati od ideja, da nas nateras da krenemo da radimo sa 30 ???
Upravo zato vama "matorcima" smetamo mi "klinci", zato sto ste vi poceli neki posao da radite sa 25 godina a mi pocinjemo sa 15.
Reci mi molim te hocu li ja sa 30 godina znati vise nego ti sada?

Bolje da pocnem sa necim kao "dete" nego da ceo zivot provedem na ES-u... Uostalom, koliko godina su imali momci koji su osnovali Google (Lary Page i Sergej Brin) ili koji su osnovali Yahoo (David Filo i Jerry Yang)... Mislim da su bili samo par godina stariji od mene a sada haraju Internetom a vi koji ste stariji od njih "spavate sa decom"...
Nemojte molim vas samo da mi kazete da su oni imali srece i da se potrefilo, imali su srece zato sto su nesto pokusali za razliku od vas koji samo umete da omalovazavate druge i da se pravite pametni...

O Bože...
Ono što bi trebao naučiti do tridesete jeste činjenica da balavac ostaje balavac, bez obzira koliko bio stepen tehnološkog razvoja u njegovom djetinjstvu i koliko rano on počeo sa poslom. Danas su kompjuteri široko rasprostranjeni i zaista klinci masovnu kreću veoma rano. Opet, ta pojava u suštini nije nova, samo je postala masovna. I u osamdesetim su klinci kretali veoma rana, na nekim Spectrum/Atari/Amiga mašinama, doduše to su bila djeca ljudi koji su ekluzivno posjedovali kompjutere u to vrijeme, npr. u bivšoj Jugoslaviju vojska je posjedovala najjaču IT tehnologiju. Samim tim masa djece čiji su roditelji bili zaposleni u JNA i donosili kući te sprave.

Jedina razlika između tadašnjih i današnjih klinaca jeste Internet. Preciznije, ogromna količina informaciju koju današnji klinci upijaju sa Neta, što je zaista fantastična pojava. Ljudi koji danas imaju trideset i nešto godina, nerijetko su u tvojim godinama, prije Interneta u želji za znanjem bili čak prinuđeni da zovu BBS sisteme po Evropi ili čak Americi da bi pronašli najosnovniju dokumentaciju. Ti danas imaš Google. Ono protiv čega se još uvijek ne može, jeste prirodni poredak i ciklusi u razvoju osobe. Samim tim, period slinavosti morate da prođete svi, bez obzira da li ste počeli da koristite komp sa 5 godina ili sa 15. Posle slinavosti život i posao tek počinje, prva prava iskustva u industriji i potucanja po raznim kompanijama...

Još jedna stvar koju današnji klinci eksluzivno imaju jesto veliki i razvijeni community. Upravo prilika da prijateljski diskutuješ i naučiš nešto od čovjeka koji je 20 godina stariji od tebe. Moraš naučiti da cijeniš tu privilegiju. Za početak, otiđi do prve kafane i popričaj sa prvim tipom za šankom za koga procjeniš da je u srednjim tridesetim godinama. Onda se vrati na forum.

Vidim cijeniš Bila Gejtsa. Onda se informiše sa koliko je Gejts godina osnovao Microsoft, a sa koliko je zaradio prvi milion. Page i Brin su imali trideset godina kada su pokrenuli Google, osnivači Yahoo!-a kao i gotovo svi dot-com milioneri su bili bliži tridesetoj, nego dvadesetoj. Ono što obično piše malim slovima u bajkama o njihovom uspijehu jeste "parental advisor", odnosno veteran Silicijske doline koji ih je uzeo pod svoje i u osnovi napravio pare od njihove ideje. Eric Schmidt konkretno u slučaju Googlea, Jim Clark u slučaju Netscapea, itd. itd. U suštini obično su klinci ti koji imaju ideju, matorci prave u stvari pravi posao od te ideje ;) Ti ovdje na ES imaš izuzetnu priliku da od matoraca naučiš nešto. Nemoj je prokockati.
[ BURA @ 11.06.2006. 18:28 ] @
Klinci, od starijih sigurno možete dosta naučiti ali iz ove rasprave sigurno ne. Zajebat ćete se stotinu puta, i oni su se zajebali ali možete se zajebati manji broj puta ako malo poslušate. To neznači da trebate odustati jer taj posao nije mačiji kašalj. Na žalost bez obzira koliko vam ljudi govorili morat ćete i sami okusiti i uspjeh i neuspjeh. Niste najpametniji ali imate dosta vremena i dovoljno ste mladi da s entuzijazmom možete napraviti čuda. Nemate što izgubiti a dobit možete iskustvo. Koliko ćete to platiti... vidjet ćete sami.
Slušajte, učite i vozite svoje!
Ovdje sigurno još uvijek ima ljudi od kojih se da puno toga naučiti i nemojte to zanemariti.
[ WawaHOO! @ 12.06.2006. 14:51 ] @
Citat:
Danilo Cvjeticanin: Cemu offtopic? Moj predlog je da pustimo momke da rade, i da se ova tema zakljuca dok portal ne pocne sa radom. Kada pocne sa radom, da se tema otkljuca i da nastavimo sa diskusijom. Ovo samo moze da se pretvori u totalni offtopic i flame, a to nije cilj ove teme.

Ne mora da se zakljucava,mozda neki "cika" ima jos nesto "pametno" da kaze a mozda ima jos neko ko hoce da nam kaze "zajebacete se", ja se odjavljujem sa ove teme dok ne pocnemo sa radom.

@mungos
Konacno sam cuo da je neko nesto objasnio. Do sada je sve bilo "prazna prica". Kao sto sam kazes, od starijih se moze mnogo nauciti (to se i podrazumeva), zato smo i trazili pomoc ovde. I ocekivali smo pomoc upravo od starijih i iskusnijih ali docekani smo na noz samo zato sto smo "klinci".

Zato je najbolje da sacekamo jos "malo" da vidimo ko je bio u pravu. "Matori" sa iskustvom ili "klinci" sa idejom i voljom.

Poozzz
[ jablan @ 12.06.2006. 15:00 ] @
Citat:
WawaHOO!: Zato je najbolje da sacekamo jos "malo" da vidimo ko je bio u pravu. "Matori" sa iskustvom ili "klinci" sa idejom i voljom.

Samo mi reci sa kojom tačno idejom? Ti upoređuješ sebe koji hoćeš da napraviš još jedan portal (kojih inače ima kô kusih pasa) sa Brinom i Pejdžom koji su smislili PageRank, revolucionarnu ideju koja je izdvojila Google od konkurencije?
[ WawaHOO! @ 12.06.2006. 15:22 ] @
Citat:
jablan: Samo mi reci sa kojom tačno idejom? Ti upoređuješ sebe koji hoćeš da napraviš još jedan portal (kojih inače ima kô kusih pasa) sa Brinom i Pejdžom koji su smislili PageRank, revolucionarnu ideju koja je izdvojila Google od konkurencije?

Ko je rekao da se ja uporedjujem sa njima? Rekao sam samo da i mladi ljudi mogu napraviti nesto (u njihovom slucaju mnogo vise od toga). Sto se tice "jos jednog portala" mislim da ce se ovaj malo razlikovati od drugih za dosta stvari.Naravno, nece biti "revolucionarnih" stvari ali ...
Ne zelim da ih opsujem jer ce biti "nepotrebnih" komentara
[ ventura @ 12.06.2006. 16:12 ] @
Citat:
WawaHOO!: Ko je rekao da se ja uporedjujem sa njima? Rekao sam samo da i mladi ljudi mogu napraviti nesto (u njihovom slucaju mnogo vise od toga). Sto se tice "jos jednog portala" mislim da ce se ovaj malo razlikovati od drugih za dosta stvari.Naravno, nece biti "revolucionarnih" stvari ali ...

Dobro, šta ćeš ti revolucionarno da smisliš na tržištu portala a da to nemaju naprimer Index, Klik, Krstarica, Na Dlanu ... Čime ćeš privući posetioce, i odvući ih od portala na kojima rade timovi od po 30-tak ljudi sigurno...
[ WawaHOO! @ 12.06.2006. 16:35 ] @
Citat:
ventura: Dobro, šta ćeš ti revolucionarno da smisliš na tržištu portala a da to nemaju naprimer Index, Klik, Krstarica, Na Dlanu ... Čime ćeš privući posetioce, i odvući ih od portala na kojima rade timovi od po 30-tak ljudi sigurno...

Jel umes ti da citas?

Citat:
WawaHOO!: Naravno, nece biti "revolucionarnih" stvari ali ...

Znaci, rekao sam da nece biti "revolucionarnih" stvari...

Citat:
WawaHOO!:

Toliko od mene...
[ WawaHOO! @ 12.06.2006. 16:56 ] @
Citat:
ventura: šta ćeš ti revolucionarno da smisliš na tržištu portala a da to nemaju naprimer Index, Klik, Krstarica, Na Dlanu ...

A da te pitam samo, sta to ovi portali imaju "revolucionarno"...
[ komentator @ 12.06.2006. 16:57 ] @
Nadam se da je pokretac teme, Goran Jakovljevic, vec dobro zasukao rukave i prionuo na posao posto se ne javlja.

Ne znam da li cete koristiti gotov, free cms ili mozda neki svoj?
Zna li se ime buduceg portala, sadrzaj...?

Hajde na posao pa da sto pre vidimo gotov sajt!
[ ventura @ 12.06.2006. 17:28 ] @
Citat:
WawaHOO!: A da te pitam samo, sta to ovi portali imaju "revolucionarno"...

Možda nemaju ništa revolucionarno, ali svakako imaju ogroman tim ljudi koji rade na tim portalima (menadžere, marketing, novinare, programere, IT, design itd...), i godišnje budžete koji se mere u stotinama hiljada evra... A ti sa timom od par klinaca, nikakvim uredništvom, bez ikakvog ratinga i ozbiljne reklame moraš imati baš baš revolucionarnu stvar da bi se imalo približio gorenavedenim portalima...
[ boccio @ 12.06.2006. 18:49 ] @
Citat:
WawaHOO!: Ko je rekao da se ja uporedjujem sa njima? Rekao sam samo da i mladi ljudi mogu napraviti nesto (u njihovom slucaju mnogo vise od toga). Sto se tice "jos jednog portala" mislim da ce se ovaj malo razlikovati od drugih za dosta stvari.Naravno, nece biti "revolucionarnih" stvari ali ...

E, moj ti... Da si u startu krenuo da "opisujes", mnogo bi se bolje proveo nego ovako. Sve sto si postigao je da te niko ne shvata ozbiljno, a sa nekim planom i programom bi verovatno dobio solidnu kolicinu komentara. Naravno, verovatno bi preovladjivali oni negativni, ali pametnom coveku bez sujete je to upravo i potrebno. Da na vreme ispravi ono sto ne valja... Ako hoces hvalospeve, napravi si guestbook na sajtu...

Znate sta je stvarno frka, postoje ocigledno ljudi (klinci) koji su zeljni i gladni rada i uspeha... i to je do jaja pozitivno, ali je problem sto ih izgleda hormoni malo jace cepaju, pa umesto da upijaju ko sundjeri oni se svadjaju cim im neko kaze bilo sta negativno... jebiga, valjda sam i ja takav bio sa 16, ne secam se vise :p

[Ovu poruku je menjao boccio dana 12.06.2006. u 19:59 GMT+1]
[ Ivan.Markovic @ 12.06.2006. 19:33 ] @
Citat:
... pa umesto da upijaju ko sundjeri oni se svadjaju cim im neko kaze bilo sta negativno...

100% u pravu.
[ WawaHOO! @ 12.06.2006. 19:34 ] @
Citat:
komentator: Nadam se da je pokretac teme, Goran Jakovljevic, vec dobro zasukao rukave i prionuo na posao posto se ne javlja.

Hajde na posao pa da sto pre vidimo gotov sajt!

Upravo tako, Goran je vec prvog dana odustao od diskusije na ovu temu jer je shvatio da ovde nema 'leba. Radimo punom parom i trebalo bi da bude gotovo do 15. jula. Tada ce ceo koncept biti zavrsen a onda trazimo pisce vesti i krecemo na reklamnu kampanju. U ovoj temi su neki clanovi su se javljali Goranu da rade kao pisci vesti i oni ce biti pozvani ako su i dalje zaintresovani.

Citat:
ventura: Možda nemaju ništa revolucionarno, ali svakako imaju ogroman tim ljudi koji rade na tim portalima (menadžere, marketing, novinare, programere, IT, design itd...), i godišnje budžete koji se mere u stotinama hiljada evra... A ti sa timom od par klinaca, nikakvim uredništvom, bez ikakvog ratinga i ozbiljne reklame moraš imati baš baš revolucionarnu stvar da bi se imalo približio gorenavedenim portalima...

Ljudi koje smo do sada okupili nisu samo "klinci", ima i starijih momaka koji shvataju da se timskim radom moze mnogo toga postici i ako se sa necim krece od pocetka, bez ratinga i ikakvog ugleda na IT sceni. Nasli smo sve ljude koji su nam potrebni za razvoj sistema, dizajn itd...

Citat:
komentator:
Ne znam da li cete koristiti gotov, free cms ili mozda neki svoj?
Zna li se ime buduceg portala, sadrzaj...?

Pravimo samo, naravno... Ne bi bilo logicno da pravimo ozbiljan portal a da koristimo free cms...
Sto se tice imena hteo bih da ostane tajna, iznenadicete se kada budete videli, sadrzaj cemo preuzimati sa sajtova novinskih agencija, dnevnih novina, televizija... naravno,pored svake vesti bice naveden izvor i prethodno cemo od tih izvora traziti dozvolu za to.
Citat:

boccio: E, moj ti... Da si u startu krenuo da "opisujes", mnogo bi se bolje proveo nego ovako. Sve sto si postigao je da te niko ne shvata ozbiljno, a sa nekim planom i programom bi verovatno dobio solidnu kolicinu komentara. Naravno, verovatno bi preovladjivali oni negativni, ali pametnom coveku bez sujete je to upravo i potrebno. Da na vreme ispravi ono sto ne valja... Ako hoces hvalospeve, napravi si guestbook na sajtu...

Znate sta je stvarno frka, postoje ocigledno ljudi (klinci) koji su zeljni i gladni rada i uspeha... i to je do jaja pozitivno, ali je problem sto ih izgleda hormoni malo jace cepaju, pa umesto da upijaju ko sundjeri oni se svadjaju cim im neko kaze bilo sta negativno... jebiga, valjda sam i ja takav bio sa 16, ne secam se vise :p

[Ovu poruku je menjao boccio dana 12.06.2006. u 19:59 GMT+1]

Prvo, ja nisam ni pokrenuo temu a drugo kada je Goran napisao prvu poruku u temi odmah su flylord i njemu slicni poceli da mu "ispiraju mozak" svojim komentarima tako da nije ni bilo mesta za poruku u kojoj ce opisati sve to kako je zamislio.
Niko se ovde ne ljuti zbog negativnih komentara i verovatno bi smo ih shvatili ozbiljno da ste nam dali sansu da iznesemo detalje ali vi ste odmah poceli da ocrnjujete nas plan tako da su preovladali negativni komentari ali ne oni iz kojih se moze izvuci neka pouka oko toga kako unaprediti sajt nego komentari koji nam samo odvracaju od svega toga.

Reci mi samo sta da "upijam", da ucim kako odvracati mlade ljude od neceg, jel to???
Ko je ovde rekao nesto sto bi unapredilo sajt ??? Sta onda da ucim i upijam???
[ WawaHOO! @ 12.06.2006. 19:37 ] @
Citat:
Ivan.Markovic: 100% u pravu.

Vec sam pitao sta da ucim i "upijam", navedi mi jednu poruku gde nam je neko dao neki savet kako da unapredimo sajt, sta bi ocekivali od jednog takvog sajta ili tako nesto sto bi pomoglo!!!
[ ventura @ 12.06.2006. 19:51 ] @
15. Jun nije daleko.. Živi bili pa videli... A do kraja godine očekujemo milionitog posetioca kako obećašte...
[ McKracken @ 12.06.2006. 19:51 ] @
Evo nekoliko korisnih saveta:

1. Iskljucite sujetu
2. Prestanite sa defanzivnim nacinom komunikacije ("mi protiv sveta koji nas omalovazava")
3. Pokaziet da ste realizovali bar deo projekta koji ste zamislili
4. Ocekujte da vrlo brzo nestane entuzijazma a to se desava jako brzo.
5. Ako postavljate pitanje, ocekujte odgovor koji NE mora biti onaj koji ocekujete (ovo je klasicni pitfall gde oni bez iskustva zaseru sebi mogucnosti)
6. Stav "znam ja ..." odmah zaboravite
[ Danilo Cvjeticanin @ 12.06.2006. 20:06 ] @
Ovo mi deluje veoma zanimljivo.
WawaHOO! dolazim ove nedelje u BG pa bi mogli da se vidimo da mi ovo sve objasnis u detalje ako nije problem. Rado bih se prikljucio u projekat.
[ inzenjer2005 @ 12.06.2006. 20:11 ] @
Citat:
ventura: 15. Jun nije daleko.. Živi bili pa videli... A do kraja godine očekujemo milionitog posetioca kako obećašte...

Dečko je lepo napisao 15. jul, a ne 15 jun.

WawaHOO! nadam se da ćeš ovde obaveštavati o dešavanjima vezano za novi portal, jer ću vas ja podržati na svoj način postavljanjem linkova na neke sajtove koje ja održavam i informisanjem članova sa foruma na kojima sam ja aktivan o vašem portalu, a dotle zaista nisam u mogućnosti da uzmem učešća u tom projektu, jer i sam radim na nekoliko novih sajtova. Puno sreće i pokušaj da ignorišeš zlonamerne poruke dokonih članova sa ovog foruma.
Pozdrav i srećno!
[ boccio @ 12.06.2006. 20:23 ] @
Citat:
WawaHOO!: Pravimo samo, naravno... Ne bi bilo logicno da pravimo ozbiljan portal a da koristimo free cms...

Vidis, ja bih o tome razmislio.

Mozda bi bilo pametnije krenuti sto pre, sa free CMS-om. Jel fali nesto Typo3 ? Da vi razvijete iole ozbiljan CMS treba vam bar 2 meseca, i nekakvo iskustvo u radjenju istih... A i onda ce imati bagove.

Vama je u toj prvoj fazi mnogo bitnije da za ta 2 meseca stvarate userbase i footprint po webu. Nikog ne zanima koji cms vi koristite dok niste neko ime. Launch early, zlatno pravilo. A dok vi razvijajte vas sistem u pajplajnu, dobijacete feedback sa live sajta taman da korigujete vas cms (layout, content, features)...

Neko bi tako uradio...
[ flylord @ 12.06.2006. 22:11 ] @
Logicko pitanje:
Ako jedan programer uradi jedan cms za 1 dan. Za koliko dana ga urade:
1) 2 programera koji rade ravnopravno, gde niko nije glavni
2) 2 programera gde je jedan sef
3) 1 dobar programer (ocenjen ocenom 5) i 1 pocetnik programer (ocenjen sa ocenom 2)
4) 3 dobra programera
5) 4 mlada + 1 star clan es-a
[ misk0 @ 13.06.2006. 08:53 ] @
@fly: a da stavis malo manje nepoznatih....?? :)

@WawaHOO!: dobio si na pocetku odmah par korisnih savjeta - NEMOJ TO RADITI, a to nisi dobio zato sto si nekome povrijedio sujetu vec zato sto ljudi koji su to na pisali NE BI TO URADILI da su na tvom mjestu (Goranovom ili cijem vec). Ukoliko se mislis svrstati u red poznatih domacih portala, onda prvo postavis sebi neka pitanja:
- sta oni to imaju?
- zasto su tako dobri?
- sta ih izdvaja jedan od drugog?
......
Ako poslije toga odlucis biti u toj grupi zapitas se:
- Imam li ja to sto i oni imaju (ljude, pare, sredstva, reklamu, ugled, veze.. )?
- Da li cu ja biti bolji od njih?
- Kako cu ja biti bolji od njih?
- Kako da ja nekoga ko je njihov clan privucem na svoj sajt?
- U cemu su oni bolji od mene?
..........

i jos tona drugih pitanja i trudis se da budes ISKREN prema sebi (pusti druge) pa kad sve to saberes, ako i dalje budes imao pozitivne odgovore i siguran u to sto radis, nastavi sa tim.

Postoji jedan jako simpatican dokument/obrazac zvan Biznis Plan (google zna dosta o tome). On ti postavlja ova i jos mnogo drugih pitanja pomazuci ti da sazrijes u svojim idejama i da vidis 'imam li ja uopste sanse'?

Price "imamo mi nesto bolje, znamo mi to, imacemo mi druagcije, bicemo mi bolji, imam ja torbicu Sport Billy-ja" su PRAZNE!
[ BURA @ 13.06.2006. 12:53 ] @
WawaHOO! smiri se malo, nije nitko protiv tebe. Ta spika ti ne radi, i zna se ko je ko.
boccio je u pravu, nemojte raditi svoj CMS.
Prvo: Taj softver će bolovati od svih mogućih dječijih bolesti. Ne znam koliko imate iskustva ali ako niste to već radili ili nemate neku marticu, razvoj će vam se razvući puno preko rokova. boccio je spomenuo Typo3, takođe moj favorit u PHP svijetu. Obično CMS-ovi otvorenog koda imaju, više ili manje, dobro rješene sve bitne stvari (dobro modeliranu bazu, sessione, ovlasti, sigurnost i sl.) i u takvim slučajevima služe kao platforma za razvoj custom modula za vaše potrebe. 2 mjeseca za isprogramirati CMS (kako treba) nije dosta i to su vrlo kompleksne web aplikacije, za free CMS-ovi u većini slučajeva imaju dobru dokumentaciju za developer-e.
U Java svijetu postoji par profesionalnih rješenja no neću vam dati linkove, tražite sami.
Drugo:
Začudili biste se kada bi ste znali koliko od već spominjanih hrvatskih portala je bazirano na customiziranim besplatnim CMS-ovima. Takve stvari vam ne smijem konkretno reći pa mi vjerujte na riječ. Ja nisam programer ali jako dobro poznajem hrvatsku scenu i tehnološka rješenja pojedinih portala.

Što se tiče dobronamjernosti...WawaHOO! pročitaj malo cijelu temu... imaš neprijatelja u glavi. Malo si se zakačio i promijeni stav ako hoćeš informacije, kontriranjem ćeš otići u drugu krajnost.
[ BURA @ 13.06.2006. 13:03 ] @
Zaboravio sam spomenuti kad se već spominje index.hr. Ono čime su oni privukli posjetitelje su real time sadržaji (direktni prijenosi rezultata tenisa, nogometa i objavljivanje informacija prije ostalih). Oni nemaju puno zaposlenih ljudi u razvoju i samo par ljudi na novinarskim poslovima koji skidaju informacije s drugih svjetskih portala, ali imaju dobru mrežu informatora. Druga stvar s njima je što su provokativni, ali u negativnom smislu tj. znaju informacije izmišljati ili plasirati neprovjerene informacije pa ih drugi citiraju. Što se tiče prikupljanja informacija orjentirajte se na vrhunske stručne i specijalizirane svjetske portale jer u protivnom nećete biti ništa bolji od ostalih.
Prije svega kvalitetan i koristan sadržaj, drugo, ekskluzivan, treće jak PR. Bez PR-a nećete napraviti ništa. Ako imate novaca unajmite firmu za to. Svi hrvatski portali imaju firmu koja im radi PR. To je možda najbitnija stavka.
[ noviKorisnik @ 13.06.2006. 13:44 ] @
Koliko sam uspeo da primetim - ovaj novi blog od b92 je baziran na Drupalu - ako grešim, nije toliko bitno, već je pitanje da li su oni blesavi što nisu pravili sopstveni blog?

Pa recimo, ovo što planirate da napravite kao neki agregator - imate u Drupalu kao gotov modul - dakle sve može da proradi u nekih sat vremena...
[ flylord @ 13.06.2006. 17:29 ] @
Ja se bavim razvojem jedne vrste CMS-a, i ranije sam isto radio i za jednu nemacku firmu neki cms u Javi. I mogu samo da kazem, da ga necete vi napravite do 15. jula. Iskreno mislim da ga ja ne bih moga napraviti za tolko vreme a da radi kako treba, iako tacno znam sta sve treba da ima, i sta sve treba da pravim... Tako da poslusajte savet boccia.

p.s. boccio nema 36 godina :D :D
[ boccio @ 14.06.2006. 08:49 ] @
Mislim da mozemo da zakljucimo temu i izvucemo odredjeno pravilo gledajuci 2 teme na kojima se identicna diskusija razvila (druga je Trazim saradnike za izradu web prodavnice)

Na obe teme se rasplamsao flejm, jer zaboga odredjeni polu-pismeni zluradi clanovi foruma ubijaju entuzijazam mladima. Pritom ih samo napusavamo, a nikakve konkretne savete ne dajemo. Medjutim, kad se flejm stisao, i kad smo pokusali da odredjenim konkretnim savetima (umesto onog "nece ti taj avion poleteti") da ukazemo na neke stvari, vise nije bilo odziva sa druge strane.

Dakle, obe teme su bile interesantne samo dok je trebalo pljuvati moderatore (i ostale). Eto, toliko o tome koliko su te mlade snage zapravo zainteresovane da im neko pomogne savetima. Mislim da je sve receno.
[ inzenjer2005 @ 14.06.2006. 09:16 ] @
"nece ti taj avion poleteti" - ako ste gledali taj crtać onda bi trebalo da znate da je taj avion ipak poleteo i to je ekstra leteo, tako da ste se tu zeznuli prilikom citiranja.

Na osnovu reakcija nekih pojedinaca na ovoj temi moglo bi se zaključiti da ne treba više pokušavati da se napravi portal, jer su trenutno toliko dobri da je nemoguće napraviti bolji, a neki opet žele da kažu kako nema smisla kretati u realizaciju takvog projekta ukoliko nemate ogroman budžet i ogromnu ekipu na samom startu, što je besmisleno, jer je sasvim normalno da u realizaciju takvog projekta krene manji broj ljudi koji bi se vremenom povećavao, a i da se vremenom u sve to ulaže i više novca od zarade koju bude donosio taj projekat.

Zatim, ja sam napisao polupismeni i zato mislim da nije u redu to pripisivati momcima koji su pokrenuli celu ovu temu oko novog portala.
[ flylord @ 14.06.2006. 09:40 ] @
gle, ima male razlike. Mi vec imamo iskustva u razvoju CMS-ova i portala. Znamo kolko treba vremena. I znamo kolko treba truda. A druga stvar, oni hoce da pokrenu portal za srpsko trziste. Ono nije dobro, jos uvek, razvijeno.
[ ventura @ 14.06.2006. 09:54 ] @
Citat:
Tanaskovic Vojislav:
Na osnovu reakcija nekih pojedinaca na ovoj temi moglo bi se zaključiti da ne treba više pokušavati da se napravi portal, jer su trenutno toliko dobri da je nemoguće napraviti bolji, a neki opet žele da kažu kako nema smisla kretati u realizaciju takvog projekta ukoliko nemate ogroman budžet i ogromnu ekipu na samom startu, što je besmisleno, jer je sasvim normalno da u realizaciju takvog projekta krene manji broj ljudi koji bi se vremenom povećavao, a i da se vremenom u sve to ulaže i više novca od zarade koju bude donosio taj projekat.

Evo ja ću da otvorim sada jednu temu sa naslovom "Tražim saradnike za izradu putničkog aviona", i u temi ću napisati da želim da napravim avion koji će konkurisati Boeingu 747 i Airbus A380, i da je moja procena da bi prodao 1000 takvih aviona u narednih 5 godina. Jedini problem je što nemam pojma kako proizvodnja aviona izgleda, nemam ljude koji bi to izveli, nemam para, čak ni biznis plan nisam napravio.

Šta misliš kakva bi bila reakcija?

Sigurno bi se javila gomila ljudi i rekla bravo, samo napred, Srbi narod nebeski, jebaćemo im kevu, uraa, juriiiš, i sl. proleterske uzvike... Kako da ne... Cenim da bi reakcija bila 99% slična ovoj ovde na ovoj temi gde se priča o nekakvom imaginarnom ultra-sega-mega portalu.

Osnovni problem projekta web portala, i ovog mog imaginarnog projekta putničkog aviona je NOVAC.

Da se dečko pojavio i rekao - U redu, nemam pojma o portalima, trebaju mi saradnici, imam X novca na raspolaganju za ulaganje u taj projekat, ja sam zamislio to ovako i ovako, potrošilo bi se toliko na izradu, toliko na pr, prihodi bi bili od toga i toga, konkretno očekujemo tolike i tolike prihode... Neki osnovni biznis plan, siguran sam da ne bi bio popljuvan ni malo, ali mu se verovatno niko ne bi ni javio na temu, jer nikoga ovde ne zanima da radi za džabe (pričam o profesionalcima).

Drugi deo tvog posta se odnosi na proletersko iliti takozvani o-ruk model poslovanja, gde je bitno samo početi nešto, raditi bilo šta, čisto da se forma zadovolji, a novac će pasti sa neba... E pa nisi u pravu... Ukoliko imaš nekog iskustva u online poslovanju, a očigledno da nemaš, znao bi da svi sajtovi te vrte imaju određeni 'breakpoint', pre te kritične tačke je profit ravan nuli ili približno nula, jer niko neće da se reklamira i da ulaže u sajt koji nema posetilaca, a posetioci neće da dođu na sajt ukoliko sajt nije kvalitetan i posećen, i to je neki začarani krug. Vlasnik portala, mora da bude spreman da finansijski podnese troškove dok ne dovede sajt to te kritične tačke kada će se pod masom posetilaca privući i firme koje će da plaćaju reklame na tom sajtu.

Ali čak ni to nije cela priča, jer onda je potrebno ukalkulisati, da li će se i nakon breakpointa isplatiti prethodno ulaganje, zajedno sa tekućim ulaganjem u konstantni PR. Najbolji pokazatelj ovoga su raznorazne dot-com kompanije, naprimer pets.com, koje su uložile milione da bi stvorile kritičnu masu, ali nažalost kasniji profit firme nije bio toliki da opravda prethodna ulaganja i te firme su propadale, iako su imale milionske prodaje, gomilu klijenata i naočigled uspešno poslovale.

Celoj ovoj priči je pokretač teme prišao veoma detinjasto, odnosno amaterski i neozbiljno, a pošto je dotični adolescent, verovanto nije još uvek čist sa sobom šta želi u životu, i ne želi da prihvati nikakvu dobronamernu kritiku (koja je inače pozitivna za njega), i to će mu se obijati od glavu sve dok to ne nauči.

[ Davor Vlajkovic @ 14.06.2006. 10:00 ] @
Citat:
Tanaskovic Vojislav: ... ali to im treba lepo napisati, a ne odgovori tipa: "nece ti taj avion poleteti"

U praksi se pokazalo da je odgovor ovog tipa veoma delotvoran jer najčešće podstiče na preispitivanje kompletne ideje, što dovodi ili do definisanja konkretnog plana ili do odustajanja.
[ inzenjer2005 @ 14.06.2006. 10:13 ] @
Offtopic: ne znam zasto ne mogu da citiram venturinu poruku, ali evo odgovoricu ovako:

ventura: ... Neki osnovni biznis plan, siguran sam da ne bi bio popljuvan ni malo, ali mu se verovatno niko ne bi ni javio na temu, jer nikoga ovde ne zanima da radi za džabe (pričam o profesionalcima).

Pa zasto onda ti "profesionalci" se uopste ukljucuju u ovu temu? Da bi ga "popljuvali" zato sto nije prilozio neki osnovni biznis plan?

ventura: Celoj ovoj priči je pokretač teme prišao veoma detinjasto, odnosno amaterski i neozbiljno, a pošto je dotični adolescent, verovanto nije još uvek čist sa sobom šta želi u životu, i ne želi da prihvati nikakvu dobronamernu kritiku (koja je inače pozitivna za njega), i to će mu se obijati od glavu sve dok to ne nauči.

"Popljuvati" nekoga zbog izostanka osnovnog biznis plana i to nazvati "dobronamerna kritika" uopste nije u redu sa vase strane, narocito sto ako ste "profesionalci" i ne zelite da ucestvujete u ovom projektu onda ste mogli i da se ne mesate i da ne "pljujete" na pokretaca teme i clanove koji su mu se prikljucili.

ventura: Osnovni problem projekta web portala, i ovog mog imaginarnog projekta putničkog aviona je NOVAC.

Tacno, a posto oni nisu pominjali novac znaci da nemaju da kupe ni hosting i domen, pa onda znaci nema nista od tog portala. Jel tako?!
[ noviKorisnik @ 14.06.2006. 11:05 ] @
Dobar je taj crtani - ali koliko znam Genije Mlađi nije imao potrebu da traži pomoć.

Vojislave, na žalost ne uspevam da nađem u vašim komentarima nijedan konstruktivan momenat koji pomaže pokretačima ove teme u ostvarivanju njihove zamisli, izuzev jasno izražene podrške.

Međutim, baš mi i smeta što se ta podrška očituje kao čista advokatura u napadu na "drugu stranu" koja ne izražava direktnu podršku.

To potencira sukob koji u osnovi ne postoji - a ako moram to da dokazujem - onda ipak neću - toliko sam barem naučio da poštujem svoje vreme.

...

Inače, ovo je bilo najkonkretnije ...
Citat:
WawaHOO! nadam se da ćeš ovde obaveštavati o dešavanjima vezano za novi portal, jer ću vas ja podržati na svoj način postavljanjem linkova na neke sajtove koje ja održavam i informisanjem članova sa foruma na kojima sam ja aktivan o vašem portalu, a dotle zaista nisam u mogućnosti da uzmem učešća u tom projektu, jer i sam radim na nekoliko novih sajtova.

To je ono o čemu pričam - načelna podrška za obaveštavanje o dešavanjima (ali toga nema dok ne krene - kakav je smisao napisati "neko pravi portal"). Jer nije naveden nagoveštaj o mogućem kasnijem uključivanju u projekat - recimo moja aktivna ruka saradnje kaže "ne mogu da uskočim u to, ali slobodno me cimni ako zaškripi, ako bude moguće podmazaćemo".

Razlika koju ističem u odnosu na ovo je -

"Učestvovao bih, ali hoću da znam zbog čega - šta se radi, kako se radi, hoću da vidim veliku sliku - da li ima smisla, hoću da vidim razradu detalja - da vidim može li nešto da se poboljša, hoću da se zna ko je ko i da onaj ko je na vrhu dobro zna šta radi i da tačno zna šta od mene traži i zašto baš od mene."

- a to je ono što ja kažem - dakle - učestvovao bih, pod određenim okolnostima - ako pogledate moje ranije postove u istoj ovoj temi videćete da su upravo saglasne s tim stavom. Da nije prazna priča dokaz je da imam dogovoren jedan besplatan projekat, nije ovde priča o tome da li će ikada biti realizovan (voleo bih) jer to nije izvesno, nego da sam dao potvrdu učešća u projektu bez naknade - jeste, ali su tu ispunjeni uslovi koji stoje par redova više.
Citat:
Puno sreće i pokušaj da ignorišeš zlonamerne poruke dokonih članova sa ovog foruma.

Ovo je upravo zlonamerno i nisko kroz sugerisanje da se ignorišu pojedini učesnici teme - što direktno vodi u flejm - da svako vuče na svoju stranu i ubeđuje drugoga a pritom ga ne sluša - SLUŠANJE JE OSNOVA DIJALOGA!

A dijalog ipak postoji - na traženje ikakvih konretnih podataka o projektu WawaHOO! je dao odgovor i može se videti da od toga ima koristi jer su usledili komentari i kritike iznetog - konstruktivno!
Citat:

Lepo kažete - moglo bi se zaključiti - ali je pitanje da li bi taj zaključak bio na mestu jer tvrdim da tako shvaćena osnova pokazuje neshvatanje iznetih tvrdnji - što može biti svojstveno u komunikaciji ali se dijalogom prevazilazi i prosvetljava.

U samom startu je postavljeno pitanje "Šta je taj projekat?" i gomila potpitanja u vezi analize njegove isplativosti - što se u odnosu na početno postavljeni cilj i očekuje. Dobro je, došli smo do nečega - pravi se nešto što već postoji i može besplatno da se postavi za sat vremena.

Ok - mogli bi sada da nastavimo dalje - "Šta opravdava odabrani pristup?"

U očekivanju odgovora - da podsetim da se ovde radi o sajtu a ne o proizvodu - pravi se sajt i bitna je njegova organizacija, sadržaj i dizajn - to su elementi na osnovu kojih sajt može da bude prepoznatljiv.

Ako sajt treba da ima neku inovativnu crtu - eto srećne prilike da se angažuju programeri da isteraju tu crtu.

Ako sajt treba da ima forum - možete da birate od gotovih rešenja, besplatnih ili plaćenih - foruma, cms-ova, itd ... recimo - nije li lakše instalirati Dragonfly CMS nego napraviti sopstveni forum? Šta bi rekli korisnici ako im kažete da ste napravili sopstveni forum - "forum, znam šta je to, video sam to već" - a da li bi uopšte primetili bez posebnog ukazivanja. Evo - ovaj ES baš jeste primer takve jedinstvenosti - zanimljivo bi bilo saznati koji procenat korisnika ima to u svesti i koliko to ceni - ja lično ne cenim previše jer mi je previše glavobolje zadao jer sam očekivao neke stvari koje su na drugim forumima podrazumevane!

Projekat softvera je projekat softvera a projekat sajta je projekat sajta i uključuje razvoj jedinstvenog softvera jedino ako sajt po softverskim svojstvima treba da bude jedinstven.

...

I za kraj moram ovo jer se već previše provlači u ovoj diskusiji -
Citat:
Zatim, ja sam napisao polupismeni i zato mislim da nije u redu to pripisivati momcima koji su pokrenuli celu ovu temu oko novog portala.

Dosta vređanja. Stvarno nemam nameru da ponovo prolazi kroz temu u potrazi ko je koga kvalifikovao polupismenošću - to je vređanje koje više ili manje ukazuje na nešto - ali stvar polupismenosti iz svakoga pojedinca i na njemu je da to savladava.

PISMENOST JE RAZUMEVANJE NAPISANOG.
[ komentator @ 14.06.2006. 11:08 ] @
Citat:
Tanaskovic Vojislav:Tacno, a posto oni nisu pominjali novac znaci da nemaju da kupe ni hosting i domen, pa onda znaci nema nista od tog portala. Jel tako?!

Tako je meni delovalo. Ja nisam primetio da su rekli kojim novcem raspolazu, pre mi je ostao utisak da i ne raspolazu i zele nesto po principu solidarnosti da naprave. Ako su jos planirali sve to na free hosting uz .tk domen onda stvarno .... Ni jednom recju nije receno kako ce se reklamirati, SEO strucnjak im nije potreban, nisam video da su rekli kako ce zaradjivati portal (od reklama?, da li su napravili analizu koliko se i ko to reklamira na srpskom internetu)...

Niko njima ne spori entuzijazam ili energiju ali evo iz petnih zila pokusavamo da im docaramo sta iz naseg iskustva ide a sta ne. Pri tom se to iskustvo ne postuje i omalovazava sto je cist bezobrazluk. Ja sam osrednji php programer i veoma postujem neke ljude odave iako ih nikad nisam upoznao i iako o njima znam samo kroz es postove i projekte koje su radili. Pa i ako mi kazu "ti si k.... od php programera" moja reakcija bi bila - ok, skidam kapu i postujem misljenje. Ventura vam je dao perfektan primer sa avionom i ovo jeste zaista tako.

Dzaba sam ja na pocetku teme pitao pokretaca ovo ili ono ne bi li ga naterao da razmisli, da nadje na netu neke statisticke podatke, da malo prati rad postojecih portala i pokusa da "provali" kako i koliko oni zaradjuju, koliko traju, sta je tajna njihovog uspeha/neuspeha, da li kod nas popularno znaci i profitabilno...

Dzaba sam linkovao slicne teme gde su ljudi od iskustva i postovanja pricali i ovome i o na primer isplativosti portala kod nas.

Onaj ko nije napravio/vodio/drzao ni jedan sajt mora imati bar i malo postovanja prema onome ko je napravio/vodio/drzao bar i jedan sajt, onaj ko je napravio jedan prema onome koji je napravio dva itd. Znam reci cete mogu ja da napravim zilion nikakvih sajtova, a neko da napravi dva pa da bude bolji od mene. Ja sam ovog puta mislio na uspesan sajt.

Citat:
Tanaskovic Vojislav:"Popljuvati" nekoga zbog izostanka osnovnog biznis plana i to nazvati "dobronamerna kritika" uopste nije u redu sa vase strane, narocito sto ako ste "profesionalci" i ne zelite da ucestvujete u ovom projektu onda ste mogli i da se ne mesate i da ne "pljujete" na pokretaca teme i clanove koji su mu se prikljucili.

Ovakvo razmisljanje je odbijanje lose kritike koje ne vodi nicemu. Dakle ako uciteljica nece da daje samo petice nek ne dolazi u skolu. Zasto uopste ona ima tu da govori kako nesto ne valja ako ostalo drustvo iz odeljenja kaze da je super. Sta se ona mesa?!

I pogledaj malo bolje - pljuju pokretaci teme a ne ljudi koji ih kritikuju.

ps. jednog ucesnika rasprave sam savetovao da se ne nervira ali i ja polako pucam, c c c
[ inzenjer2005 @ 14.06.2006. 11:56 ] @
Citat:
komentator:I pogledaj malo bolje - pljuju pokretaci teme a ne ljudi koji ih kritikuju.

"Sto je babi milo, to joj se i snilo"
[ noviKorisnik @ 14.06.2006. 12:20 ] @
Na moj post nema odgovora? Ignorisanje, kao po preporuci, ili treba više vremena da se svari?
[ boccio @ 14.06.2006. 12:49 ] @
ne, Dejane, nego nema sta da se odgovori :) Kao i na nase postove od gore... Jednostavno se hvata za slamu "vi ste popljuvali, vi se popljuvali" i to je osnova cele diskusije ovde. A cim nema tog "pljuvanja" nego im serviramo konkretne komentare - onda nema ni diskusije. Mislim da je to vise nego jasno.

Kao sto vidite, WawaHOO i ostali "ucesnici" su davno digli ruke od ove teme, jer zaboga oni nemaju vremena za isprazne price... pune su im ruke novog srpskog Yahoo-a. Ostali samo "advokati". Vise je nego ocigledno da oni komentare zapravo nikad nisu ni trazili, vec samo saradnike i reci pohvale za poduhvat :)

Citat:
Tanaskovic Vojislav: "nece ti taj avion poleteti" - ako ste gledali taj crtać onda bi trebalo da znate da je taj avion ipak poleteo i to je ekstra leteo, tako da ste se tu zeznuli prilikom citiranja.

Bah, nisam se zeznuo prilikom citiranja, jednostavno volim sofronija i stalno citiram njegove fazone. Ne izvlaci besmislene poente, leba ti :)

Citat:
Tanaskovic Vojislav:

Obozavam kad neko ovako banalizuje problem, a pritom se (uz svo duzno postovanje) ni najmanje ne razume u problematiku.

Za kraj svog ucesca na ovoj temi, samo cu ukazati na jedan case study, pa ako neko ima 10 grama mozga u glavi, stace malo i staviti prst na celo.

http://www.glamourcaffe.com/
Prilicno ambiciozan projekat Web Portala. Targetovan na zutu stampu, znaci vrlo profilisanog karaktera, cak nije ni "yet another one...". Puno ulozeno u razvoj, radili su ga nixa sa DPT-a (Nikola Denic) i Igor Šalindrija (nisam bas upucen oko cele ekipe, ako neko ko vise zna zeli da kaze - samo napred). Trenutno sajt izgleda jadnjikavo, izgleda vise niko to ne azurira, ali u vreme lansiranja i svog punog sjaja je izgledao mnogo bolje i bogatije.

Zasto je pukao? Razmislite... imali su sveze vesti, ekipu, odlican CMS napravili, puno poseta, sve ferceralo... sta je falilo? Pa, otkrijte sami...
[ inzenjer2005 @ 14.06.2006. 12:52 ] @
Citat:
noviKorisnik: Na moj post nema odgovora? Ignorisanje, kao po preporuci, ili treba više vremena da se svari?

Postavi mi konkretna pitanja i dobićeš konkretne odgovore, ali se trudi da tema ne ode u offtopic ili da se ne pretvori u beskorisno prepucavanje i provociranje, jer imam upravo utisak da ovom poslednjom porukom želiš samo da provociraš.
[ Marko Bijelic @ 14.06.2006. 14:41 ] @
Citat:

http://www.glamourcaffe.com/
Prilicno ambiciozan projekat Web Portala. Targetovan na zutu stampu, znaci vrlo profilisanog karaktera, cak nije ni "yet another one...". Puno ulozeno u razvoj, radili su ga nixa sa DPT-a (Nikola Denic) i Igor Šalindrija (nisam bas upucen oko cele ekipe, ako neko ko vise zna zeli da kaze - samo napred). Trenutno sajt izgleda jadnjikavo, izgleda vise niko to ne azurira, ali u vreme lansiranja i svog punog sjaja je izgledao mnogo bolje i bogatije.

Zasto je pukao? Razmislite... imali su sveze vesti, ekipu, odlican CMS napravili, puno poseta, sve ferceralo... sta je falilo? Pa, otkrijte sami...

Btw, potražite teme o tom portalu prije dvije-tri godine i pročitajte šta sam im tada u startu rekao u vezi istog...
[ noviKorisnik @ 14.06.2006. 14:45 ] @
Haha, how pathetic :-P

@ Tanaskovic Vojislav - naravno da jeste provokacija jer ...

- ako si pročitao post pre ovoga što citiraš -

* Prozvao sam te imenom - lično obraćanje
* Citirao sam više tvojih izjava, izneo svoje kritičke stavove
* Postavio sam konkretna pitanja koja nastavljaju problematiku teme
* Ukazao sam na nekonzistenciju tvojih reči i dela
* Pozvao sam na prekid omalovažavanja

Pošto tvoja naredna poruka nastavlja u istom svetlu, malo menjam taktiku, jer mi je ipak stalo da se dođe do nekih odgovora kad sam već dozvolio sebi da napišem toliki post.

Jer znam da je idiotski očekivati da tvoje ćutanje predstavlja odobravanje svega što sam izneo, ali zato i smatram da je tvoj odgovor tvoja ulaznica za učešće u nastavku diskusije - jer nikako ne mogu da svarim preporuku ignorisanja bilo koga - ignorišu se samo budale - to je za njih najbolji lek.

Pa ako smatraš da sam budala - reci to i neću se ljutiti - jednostavno neću više očekivati odgovor od tebe ... kao što vidiš možeš to da doživiš kao olakšanje od obaveze.

Moj razlog što sam ti se direktno obratio prethodnom prilikom je što želim jasno određenje tvog učešća u ovoj diskusiji

- nazvao sam te advokatom na mestu gde advokatura nije potrebna
* ako se slažeš s tom ocenom, onda je tvoja misija u ovoj temi završena
* ako se ne slažeš - okani se advokature i striktno se drži teme
** šta smatraš da pokretači teme treba da rade a šta ne, na koji način da dođu do efikasnog rešenja i da izbegnu potencijalne zamke - to je ono o čemu se govori ovde

Dakle, kada već pominješ offtopic, odgovori kako tražim i nastavi da se držiš teme i neće biti nikakvih problema.
[ inzenjer2005 @ 14.06.2006. 15:13 ] @
Citat:
noviKorisnik
Pa ako smatraš da sam budala - reci to i neću se ljutiti - jednostavno neću više očekivati odgovor od tebe ... kao što vidiš možeš to da doživiš kao olakšanje od obaveze.

Moj razlog što sam ti se direktno obratio prethodnom prilikom je što želim jasno određenje tvog učešća u ovoj diskusiji

- nazvao sam te advokatom na mestu gde advokatura nije potrebna
* ako se slažeš s tom ocenom, onda je tvoja misija u ovoj temi završena
* ako se ne slažeš - okani se advokature i striktno se drži teme
** šta smatraš da pokretači teme treba da rade a šta ne, na koji način da dođu do efikasnog rešenja i da izbegnu potencijalne zamke - to je ono o čemu se govori ovde

Dakle, kada već pominješ offtopic, odgovori kako tražim i nastavi da se držiš teme i neće biti nikakvih problema.

Ne smatram te budalom.

Nisam ja ničiji advokat.

Izgleda da nisi najbolje razumeo šta je želeo pokretač teme, pa te molim da još jednom pročitaš prvu poruku u ovoj temi i videćeš da je pokretač teme tražio da mu se jave zainteresovani saradnici za Web portal, a kasnije su počeli da se javljaju oni koji nisu zainteresovani saradnici već su uporno pokušavali da dokažu kako pokretač teme neće uspeti u svojoj zamisli da pokrene Web portal iz raznoraznih razloga, a to ih niko i nije pitao da li će on uspeti da pokrene taj Web portal već je čovek lepo tražio saradnike i to sasvim kulturnim tonom, da bi na kraju morao da sluša za njega i za momka koji se tu javio da mu bude saradnik kako su nezreli klinci i slično.

Znači ako nećeš da sarađuješ sa pokretačem teme možeš da ignorišeš ovu temu u kojoj on traži saradnike.

Ako i dalje želiš da se dopisuješ sa mnom možemo to nastaviti i putem privatnih poruka ili email-a, jer ovo što se ti i ja dopisujemo u ovoj temi nema nikakve veze sa ovom temom u kojoj pokretač teme traži saradnike za web portal.
[ WawaHOO! @ 14.06.2006. 23:52 ] @
Posto je od moje poslednje poruke bilo dosta odgovora ne mogu na svaki odgovarati ali bih molio boccia da ne pravi zabunu jer kada ne odgovorim na 2 poruke ne znaci odmah da sam odustao od necega. Posto su me mnogi pogresno razumeli (ili ja vas :-) ) hteo bih kao sto sami kazete da "smirim sujetu" jer mi uopste nije namera da se svadjam sa vama i zao mi je ako je bilo mojih "drcnih" odgovora ali to su samo bili odgovori na provokacije (tako sam ih ja razumeo, mozda gresim).

Hteo bih da vas poslusam i da vam ukratko iznesem neki plan, verovatno cete reci da je nikakav ali sta da se radi.
Pre svega hteo bih da napisem sta bi podrazumevala reklamna kampanja jer su neki pogresno shvatili kada sam ja rekao "nemam para"... to ne znaci da sam ja "mentol" i da nemam za hosting i domen vec znaci da imam novac koji bih hteo da ulozim u reklamu za portal a ne u programere,nemojte me ponovo shvatiti pogresno ali zar nije pametnije da ja npr. 1000 evra ulozim u reklamu za portal nego u sam razvoj portala.
Sta ce mi portal kada niko ne zna za njega a ja nemam pare za reklamu???

-------------------------------------------
Ja sam napisao sta nameravamo a vi recite da li je dosta za pocetak.
Sta bi obuhvatala reklama:

1/4 strane u casopisu Mikro 6000 dinara
1/4 strane u casopisu PC Magazin 6000 dinara
1/4 strane u casopisu Svet kompjutera 6000 dinara
1/4 strane u casopisu PC Press 8000 dinara
2 bilborda na auto-putu 500 evra
Google AdWords kampanja 100 evra mesecno
Baneri na drugim sajtovima 150 evra mesecno
Linkovi na drugim sajtovima 100 evra mesecno
Deljenje 5000 letaka na Trgu republike 15000 dinara
Razmene linkova Besplatno
Linkovi na ES :-) Besplatno

Ukupno: oko 41000 dinara i oko 850 evra, ukupno oko 1400-1500 evra
Naravno ja i Goran placamo sve i ostali nemaju veze sa troskovima.

Mislim da je bolje da ulozim u pocetku pare na reklamu a kasnije kada ta reklama bude pocela da vraca rezultate da platim ljude koji su pokrenuli sve to...
Mozda gresim ali mislim da je to logicno...

------------------------------------------------
Kategorije (ovo su neke od najvaznijih ali bice jos)

Vesti dana

Poslednja vest
Vest dana

Najcitanije
Najnovije
Bilten vesti

Politika
Sport
Tehnologija
Svet
Auto-Moto
Biznis i ekonomija
Kultura
Drustvo
Dogadjaji
Kriminal
Planeta
Beograd

---

Sport

Sportovi kojim ce se pisati:
Fudbal
Kosarka
Odbojka
Tenis

---

Zabava

Tabloid
Igre
Download
Vicevi
Misli poznatih
WWW vodic

---

Putovanja

---

Foto galerija
Posetioci ce moci da prate Foto galeriju preko RSS citaca tj. preko svojih citaca ce dobijati naslove i opise slika a preko linka mogu videti i sliku. Za foto galeriju se priprema najlepsi dizajn. Moci ce takodje da se pregleda i arhiva foto galerije a korisnici ce moci da dodaju "tagove" koji odgovaraju slikama i tako ce biti efikacnija pretraga slika iz arhive.

---

Temperatura
Stranica ce biti radjenja preko Ajaxa i posetioci ce imati pregled temperature za sve gradove Srbije i za vece gradove evrope, pored temperatura i pritiska bice i prognoza za nekoliko dana unapred, izvor ce biti Weather2Umbrella
---

TV vodic
Pored detaljnog TV programa za 20 kanala domacih televizija i 10 kablovskih, u TV vodicu ce se nalaziti i najave iz filmskog i serijskog vodica, preporuke za tekuci dan kao i statistika gledanosti domacih televizija...
Bice dosta Ajaxa tj. pregled programa ce se ucitavati na sredini strane gde je sada prazno, klikom na naziv televizije tu se ucitava program, to ce mnogo uticati na PR ali mislim da Google i ostali ni ne stizu da indeksiraju te informacije jer se svakod dana menjaju, npr. temperatura ili tv program, to ionako niko ni ne trazi na pretrazivacima.

---

Filmski vodic

---

Serijski vodic

---

Tehnologija

Vesti
Hardver
Softver
1000 proizvoda na trzistu
WWW vodic
MobilMania - sve o mobilnim telefonima

---

Servisi za webmastere
Svim zaintresovanim webmasterima davali bi smo mogucnost da preko XML-a uzimaju vesti sa naseg sajta. Mozda se pitate zasto bi uzimali vesti sa naseg portala ??? Koliko mi se cini retko koji nas sajt ima tu mogunost, naslovi.net omogucavaju da se preko iFrame-a objavljuju njihove vesti ali i pored toga sto postoji samo jedan izgled tog Frame-a dosta manjih sajtova koristi to. Mi smo planirali da napravimo poseban servis samo za njih tako da oni mogu birati dimenzije, menjati boje pozadine, naslova, teksta, linkova... Moci ce da se menja i velicina i font slova kao i "kucice" u kojima ce se tekst nalaziti. Slicno kao Google AdSense samo sto ce postojati mnogo vise mogucnosti za menjanje izgleda.

---

Bilten vesti
Takodje da bi smo sto vecem broju posetilaca slali vesti na email moramo prvo da im damo razlog zbog kojeg ce se prijaviti na nasu mailing listu. Kao i kod servisa za webmastere omogucicemo im veliki broj opcija za menjanje izgleda email poruka koje ce primati, znaci boja, velicine itd...

---

Funkcija "Zapamti u Moje vesti"
Posto je nekim posetiocima veliki problem internet i njegova cena nameravamo da napravimo opciju koja ce korisnicima sluziti za pamcenje vesti u njihovom Control Panelu (dobija ga svaki registrovani korisnik) , ta opcija sluzi za pamcenje neke vesti da bi kasnije ona mogla da se procita offline. Npr. korisnik dodje na portal, cita naslove i kada mu se neki naslov dopadne jednostavno klikne na "Zapamti u Moje vesti" i ona je zapamcena u njegovom CPanelu. Kada "obidje" portal i zapamti vesti koje su ga intresovale ode u svoj CPanel i tamo klikne na Preuzmi zapamcene vesti izadje sa interneta i cita offline.

---

Promena dizajna
Bice zaista mnogo funkcija preko kojih ce korisnici moci da menjaju izgled strana, bice im omoguceno da menjaju ceo CSS kod tako da prilagode stranu svojim potrebama.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

RAZVOJ CMS-a I DIZAJN
Namera nam je bila da pravimo sopstveni ali vi ste predlozili neki vec gotov CMS, ne znam da li bi gore navedene stvari mogle da se prevprave u tom CMS-u.
Dizajn portala bi bio minimalisticki, da ne bude "ruzan" ali i da ne treba nekome 10 minuta da ucita sajt, ipak zivimo u Srbiji gde je internet "mnogo brz". Portal treba da izgleda lepo da bi se ljudi vracali na njega...

------------------------------------------------------------------------------------------------------

OKUPLJANJE SARADNIKA ZA PISANJE VESTI
Mislim da to nece biti problem jer vec imamo nekoliko zaintresovanih ljudi a i ovde na ES se javilo nekoliko ljudi.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

PODELA POSLA I DOGOVOR ZA IZVORE VESTI
Mislili smo da vesti preuzimamo sa domacih sajtova i novina ali neko od vas (mislim da je bio BURA) je rekao da index.hr najvise uspeva zbog brzih vesti i jednistvenih kod njihovih portala (hrvatskih). Dogovorili smo se da i mi preuzimamo vesti sa nekih stranih sajtova, samo sto bi smo ove dnevne vesti i vesti vezane za Srbju uzimali od nasih naravno jer UsaToday npr. ne pise o Tadicu i Kostunici :-) .
To znaci da bi neki (veci broj) pisaca vesti trebalo da znaju engleski...

---------------------------------------------------------------------

OSMISLJANJE REKLAMNOG PROSTORA
Sigurno ce te se smejati ali zelimo da na sajtu dozvolimo reklamiranje iskljucivo preko tekstualnih reklama. Znaci na sajtu bi se npr. umesto banera 468x60 nalazio npr. naziv "Put oko sveta za 80 dana", klikom na link korisnika vodima na stranicu gde se pojavljuju besplatni tekstualni linkovi koje postavljaju webmasteri (AdPlace program) a desno od toga bi se nalazio prozorcic gde bi se nalazili rezultati sponzora. Mi nismo Google da tako zivimo kao bez grafickih banera ali mislimo da ce zbog vise stvari tako biti bolje.
1- brze ucitavanja strana
2- cenice nas posetioci
3- vise ljudi ce imati sanse da se oglasava
4- privucicemo webmastere besplatnim linkovima (AdPlace)

Naplacivali bi smo po kliku, valjda je bolje imati 500 oglasivaca koji ce nam dati po 1 evro (nekoliko klikova) nego 1 oglasivaca koji ce nam dati 100evra

-------------------------------------

Ja mislim da ste na ovakav plan mislili, ako bih trebao da dodam jos nesto recite ali stvarno sam se trudio :-) , mozda je nesto izostalo ali jbg...
[ WawaHOO! @ 15.06.2006. 00:03 ] @
Kada se portal razvije nameravamo da ubacimo kategoriju "Oglasi", mozda forum, blog...
Ne zelimo to da napravimo u pocetku jer bi verovatno bilo glupo da pravimo te kategorije a da nemamo posetioce, ipak tako neke stvari zahtevaju posetu koju mi nameravamo da dobijemo preko portala. Najvise se grozim kada na nekom sajtu vidim pise "Oglasi" , kliknem kada ono 5 oglasa u svim kategorijama zajedno... Tek kada se portal razvije napravicemo i ovakve kategorije. Planiramo da se razlikujemo od drugih i da bas zbog toga budemo poznati i da dobijemo posetioce jer kada npr. budemo pravili blog necemo praviti aplikaciju kakva vec postoji u milion kopija (kreirajte blog u 3 koraka) vec cemo smisliti nesto drugo a da bude takodje jednostavno ali i jedinstveno i tako nameravamo da budemo pri vrhu, sa jednostavnoscu i kvalitetom.
Blogger.com je prvi smislio blog u 3 koraka i zbog toga sada ima najvise korisnika a postoje mnogi isti servisi koje niko ne koristi.
[ Danilo Cvjeticanin @ 15.06.2006. 07:31 ] @
Da ne citiram poruku iznad. Odlicna ideja i za reklame i za sadrzaj. Samo batice gde je tu NightLife? Obavezno moras da ubacis kategoriju NightLife za par vecih gradova u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Subotica, Nis)... Veruj mi mnogo dobra stvar.
[ WawaHOO! @ 15.06.2006. 08:45 ] @
Citat:
Danilo Cvjeticanin: Da ne citiram poruku iznad. Odlicna ideja i za reklame i za sadrzaj. Samo batice gde je tu NightLife? Obavezno moras da ubacis kategoriju NightLife za par vecih gradova u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Subotica, Nis)... Veruj mi mnogo dobra stvar.

Kao sto sam predpostavljao uspeo sam nesto da zaboravim. Pored rubrike "Kuda veceras" bice jos dosta rubrika koje nisam naveo. Ta rubrika ce biti u sklpou Vodica kroz Srbiju a taj vodic ce obuhvatati i vazne telefone, adrese bioskopa, kafica, splavova... redovno ce se pisati o repertoaru u bioskopima i pozoristima a za svaki film koji se prikazuje u bioskopu postojace detaljan opis u Filmskom vodicu, bice jos povezanih stvari npr. ako u nekom filmu glumi Tom Kruz vrlo jednostavno se moze videti njegova biografija i ostali filmovi u Filmskom vodicu a za filmove iz bioskopa moci ce da se downloaduje i reklama za film.
[ Danilo Cvjeticanin @ 15.06.2006. 08:50 ] @
Obavezno informacije o dolasku i polasku autobusa,voza, pa onda taxi informacije itd.. Znaci kad vec radite da to bude full full. Ne bi bilo lose ubaciti neki live video streaming Beograda, Novog Sada...
Koliko si siguran da ce te moci sve to da stignete? Mnogo zanimljivih rubrika ima, ali je to mnogo posla.
[ WawaHOO! @ 15.06.2006. 08:58 ] @
Pa zato trazimo pisce vesti :-) .
Ako si i dalje zaintresovan za vodjenje rubrika mogao bi na PP da mi posaljes koje bi to rubrike bile, mozes i ovde ali ne znam da li ce se "gazde" ljutiti.
Posto vidim da si iz Apatina mogao bi npr. da pises o Apatinu i nekim desavanjima u tvom gradu...
[ Danilo Cvjeticanin @ 15.06.2006. 09:03 ] @
Dogovoricemo se vec nesto, ja iskreno necu moci da pisem o Apatinu i desavanjima, jer sam u skorije vreme u Engleskoj. Ali mogu da pomognem oko nekih drugih stvari, a mogu i posaljem link ove teme prijateljima pa da vidimo sta oni imaju da kazu o ovome. Sigurno ce biti interesanata. U svakom slucaju dogovoricemo se vec nesto.
[ ventura @ 15.06.2006. 09:50 ] @
Citat:
WawaHOO!:
Ja sam napisao sta nameravamo a vi recite da li je dosta za pocetak.
Sta bi obuhvatala reklama:

1/4 strane u casopisu Mikro 6000 dinara
1/4 strane u casopisu PC Magazin 6000 dinara
1/4 strane u casopisu Svet kompjutera 6000 dinara
1/4 strane u casopisu PC Press 8000 dinara
2 bilborda na auto-putu 500 evra
Baneri na drugim sajtovima 150 evra mesecno
Deljenje 5000 letaka na Trgu republike 15000 dinara
Razmene linkova Besplatno
Linkovi na ES :-) Besplatno

Mislim da je bolje da ulozim u pocetku pare na reklamu a kasnije kada ta reklama bude pocela da vraca rezultate da platim ljude koji su pokrenuli sve to...
Mozda gresim ali mislim da je to logicno...

Da li si ti potrošio 5 minuta da saznaš ove cene, ili si samo napisao iz glave, koliko ti misliš da to sve košta?

Sad ću ti ja dati ispravne cifre svih ovih stavki koje si napisao:

1/4 Strane, Mikro - 490 eura
1/5 Strane, Svet Kompjutera - 100 eura
1/4 Strane, PC Press - 250 eura
1/4 Strame, Pc Magazin - 160 eura
================================
Iznos za reklame: 1000
18% PDV
Ukupno za casopise: 1180 eura

2 Bilborda na auto putu 2 x 500 = 1000 eura

Deljenje 5000 letaka na Trgu republike 170 eura

UKUPNO ZA REKLAMIRANJE: 2500 eura

Tih 2500 mesecno je prilicno jadna reklama... I nece ti doneti bog zna koliko korisnika... za solidniju reklamu, a koja ti opet nece doneti bog zna koliko korisnika ti treba bar 5-10 hiljada evra (seti se samo da je Telekom potrosio 300,000 evra za par meseci reklamiranja svog portala, i jel mozes da se setis kako se zove portal i koja je adresa, a kamoli da si nekad otisao na njega?)

Dakle, cak i da je to 2500 eura, to je na godinu dana 30,000 evra... Imas li ti te pare? Nemoj sad da pocinjes sa pricom da ces platiti prvi mesec, a da ce pare krenuti da padaju sa neba posle toga... Nece... Najmanje godinu dana necete videti dinara od tog sajta, i to ako imate srece...

Ajde malo razradi i ostale delove racunice... Ne samo reklamu... Koliko ce ti trebati za pravne troskove (osnivanje preduzeca, mesecni troskovi knjigovodstva, porezi, doprinosi i sl), za troskove kancelarija, opreme i sl... Pa onda i to ubaci u biznis plan...

I onda dodji ponovo da 'diskutujemo' ...

[ WawaHOO! @ 15.06.2006. 10:13 ] @
Izgleda da cete mi napricati hiljadu prica samo da ne krenem sa time, kao da cete imati neki gubitak ako slucajno portal zazivi (osim toga sto ce moja prica biti tacna i bice vas sramota od klinca).
[ ventura @ 15.06.2006. 10:40 ] @
Citat:
WawaHOO!: Izgleda da cete mi napricati hiljadu prica samo da ne krenem sa time, kao da cete imati neki gubitak ako slucajno portal zazivi (osim toga sto ce moja prica biti tacna i bice vas sramota od klinca).

Hoćeš da kažeš da cifre koje sam ja naveo nisu tačne?

Dečko, kada nameravaš da se baviš nekim biznisom, prvo i osnovno su ti cifre... Cifre nisu šarene sjajne bajne, ili onakve kakve bi ti voleo da budu. Cifre su jedna surova realnost, i ako ti ne odgovaraju, biznis će ti propasti, a zabijanje glave u pesak će ti najmanje pomoći.

[ McKracken @ 15.06.2006. 10:57 ] @
Citat:
Naplacivali bi smo po kliku, valjda je bolje imati 500 oglasivaca koji ce nam dati po 1 evro (nekoliko klikova) nego 1 oglasivaca koji ce nam dati 100evra

Nerealni optimiram rulez :)

Sa CTR/CPC-om koji mozete da postignete na "SrpskomTrzistu(tm)" narocito sa ovako opstom tematikom treba da imate nekoliko miliona poseta dnevno da biste dosli do 500 oglasivaca kojih uopste nema :).

[ boccio @ 15.06.2006. 11:35 ] @
Citat:
WawaHOO!: Izgleda da cete mi napricati hiljadu prica samo da ne krenem sa time, kao da cete imati neki gubitak ako slucajno portal zazivi (osim toga sto ce moja prica biti tacna i bice vas sramota od klinca).

Vazi, samo se tripuj. Uspi, brate mili, veruj mi da meni ni u dzep ni iz dzepa... Zasto imas taj kompleks vise vrednosti i mislis da si toliko bitan u nasim zivotima da zelimo da ne uspes???

Ovo je forum, tragovi ostaju, mi samo pokusavamo da pravimo kvalitetne diskusije gde mogu da se provlace razni case studies i komentari na njih kako bi se pravila bogatija riznica znanja za one koji dolaze. Ti licno nam najiskrenije nisi toliko bitan :) I nemoj se vise tripovati oko toga, ispadas smesan...

elem, back to the topic:
Citat:

Ispravi me ako gresim, ali meni ovo deluje kao procena marketinga za jedan mesec? Znaci ti planiras da ulozis oko 1500 evra na mesecnom nivou, ili su to sve pare sto imate, pa cete ih spickati za mesec dana? Samo taj deo nisam bas najbolje shvatio...

U svakom slucaju, tvoj posao (ili ko vec razradjuje plan) je da napravis procenu koliko ce vam trebati novca da opstanete barem 6-9 meseci. U tom periodu ne racunaj na nikakav znacajniji upliv novca. Ne ulazim u to ako "burazerskim" kanalima navuces neke placene reklame, to je licno tvoja stvar...

Dakle, sedi, papir/olovka i izvuci sledecu procenu:

- reklama XXX $ /mesecno x 9 meseci = ...
- ljudstvo XXX $ / mesecno x 9 meseci = ...
- hosting,domen,etc. XXX $ x 9 meseci = ...
- misc. XXX $ / mesecno x 9 meseci = ...

Cifre koje stavis neka budu bar 20% vece nego sto realno mislis da ce stvari kostati (uvek se nesto iskomplikuje), a kao prihod stavi jednu veliku NULU za taj period.

E, vidis, ovo ti je worst case scenario, i ti moras planirati na osnovu njega. Ako ti plan u worst case scenario varijanti pije vodu, onda on zaista pije vodu!

A koliko vidim ti si spreman da iskeshiras soma i po evra i to je to? Ocekujes sta? Uf... bice tu problema...
[ misk0 @ 15.06.2006. 12:40 ] @
Iskreno, ideje za realizaciju sajta su super. Nisu bash 'nikad vidjeno' ali sajt nudi poprilicno sadrzaja. Ne bih se sad uplitao na detalje, mozda neke stvari mogu i bolje, ali fino je zamisljeno.
Sad mene bi interesovala realizacija... da bi imao te rubrike popunjene aktuelnim vijestima (jer to je ono sto portale cini aktuelnim - aktuelnosti) morao bi po mojoj procjeni da imas bar 4-5 ljudi (ako ne i vishe) koji bi samo filovali sajt sa novim informacijama. Ali to ne mozes raditi navece, kad se vratis sa posla,faxa,skole vec bar 8 sati u toku radnog dana kad imas i najvishe posjetioca na sajt. Imas li takve ljude?

Onda non-stop pominjani marketing.. Staviti sajt na internet i puniti ga sadrzajem - NIJE DOVOLJNO! To nece privuci ljude, tj mozda, ali kroz period od par godina ukoliko kvalitet bude ishao gore a ne dole...

U svakom slucaju to nije 'kratak period' i treba izdrzati i moralno i finansijski tih 6-12 mjeseci dok ne pocnu (ako pocnu) da dolaze pare.

Znas li ti sta ces raditi za godinu dana? 12 mjeseci?

Ne zelim da te demoralisem, ali pricam o realnim stvarima. I ja sam masu stvari radio i poceo i odustao i zavrsio i ... naucio da sve sto je na 'duge staze' nije jednostavno ni lako kako izgleda to na papiru kad isplaniras. Pogotovo ako to nikad do sad nisi radio. Pricam iz licnog iskustva, ne prenosim price.
[ McKracken @ 15.06.2006. 13:32 ] @
Citat:

Izgleda da cete mi napricati hiljadu prica samo da ne krenem sa time, kao da cete imati neki gubitak ako slucajno portal zazivi (osim toga sto ce moja prica biti tacna i bice vas sramota od klinca).

Ako ti ovo vise prija izvoli:

[ovation]

Svaka cast momci. Plan je ocigledno fool-proof i nema nacina da ista krene naopako.

[/ovation]

Realni svet je jedno ruzno mesto, a najbolje namere imaju oni koji vam pokazuju gde su opasnosti.
[ komentator @ 15.06.2006. 14:46 ] @
Iskustvo kaze da sa reklamom nikada ne treba stati. Kampanja moze biti agresivnija ili manje agresovna, ali nikad nije trenutak za pauzu.

Ja sam, na primer, nekada mislio: "Pa OK reklamiras se malo pa onda ubiras plodove reklame (sta god radio nije samo vezano za sajt), pa onda ponovo posle nekog vremena opet das neku reklamicu...". Ali ne, koliko god ti uspeo i koliko god napravio ime i brend nikad nije vreme za pauzu sa prezentovanjem starim i novim ljudima, poznatima i nepoznatima. Uzmi primer Coca-cole. Najpopulatniji brend, svetski poznat, sinonim za neke stvari i covek bi rekao pa sta ce njima reklama oni imaju toliko neplacenih reklama. Ali nije tako. Oni trose milijarde na razne vrste reklama ponovo i ponovo. Nije to sad prestiz, eto imaju extra zaradu pa daj da se pravimo "baje".

Hocu samo da vam kazem da uvek marketing imate u vidu kao paralelnu i uvek prisutnu komponentu projekta.

I nije ovo isticanje jos jednog argumenta da ne krenete!!! Ja bih itekako voleo da me ljudi od iskustva u poslu koji radim "izpreskacu". To para vredi!!!

Srecno!
[ WawaHOO! @ 16.06.2006. 21:56 ] @
http://www.elitesecurity.org/tema/182552/0#1186259

,,Dovoljno je biti otvoren i osluškivati šta ljudi pričaju i kako reaguju na neki proizvod, a zatim se prilagoditi situaciji.`` - Stjuart Baterfild

[Ovu poruku je menjao WawaHOO! dana 16.06.2006. u 23:06 GMT+1]
[ flylord @ 16.06.2006. 22:14 ] @
ovo sto vi hocete, je daleko od nekog revolucionarnog proizvoda. Svaki od tih bogatasa se obogatio zahvaljujuci verovatnoci i originalnosti.

A sada jedno pitanje. Da li ti imas konkretno pitanje vezano za taj projekat na koje bi bilo ko od nas mogao da ti da odgovor.
[ WawaHOO! @ 16.06.2006. 22:21 ] @
Citat:
flylord: ovo sto vi hocete, je daleko od nekog revolucionarnog proizvoda. Svaki od tih bogatasa se obogatio zahvaljujuci verovatnoci i originalnosti.

Dovoljno je biti otvoren i osluškivati šta ljudi pričaju i kako reaguju na neki proizvod, a zatim se prilagoditi situaciji

Upravo ti ovaj citat sve govori, necemo mi praviti nista revolucionarno, samo cemo ispaviti greske konkurencije.

Citat:
flylord:
A sada jedno pitanje. Da li ti imas konkretno pitanje vezano za taj projekat na koje bi bilo ko od nas mogao da ti da odgovor.

Imam. Moze li neki predlog oko toga sto bi poboljsalo portal. Znaci, sta vas ubedi da posecujete neki portal?

[ misk0 @ 16.06.2006. 22:34 ] @
One ideje koje ste naveli su sasvim dovoljno za pocetak, tj ako napunite portal sa sadrzajem koji ste naveli imacete dovoljno materijala da 'osluskujete' za sta se ljudi najvishe interesuju i onda to sto ima PEAK posjeta i interesovanja prosirujete i upotpunjujete.
NE VRIJEDI da sad mislite o tome, sad se skoncentrishite na realizaciju i marketing.

Osim naravno ako nemate neku REVOLUCIONARNU ideju koja nije nigdje vidjena.
[ flylord @ 16.06.2006. 22:41 ] @
ee, niko od nas ti nece dolazi na sajt :) Mi smo drugacija sorta ljudi. Evo cu ti pokazem sta ja trenutno posecujem od sajtova

sitepoint.com : zbog nekih blogova
biznisblog.com
elitesecurity.org
http://www.krstarica.com/lat/tv/
freshmeat.net
google (na google citam i vesti)

tako da ti ja licno nisam potencijalna musterija...
[ WawaHOO! @ 16.06.2006. 22:51 ] @
Citat:
flylord: ee, niko od nas ti nece dolazi na sajt :) Mi smo drugacija sorta ljudi. Evo cu ti pokazem sta ja trenutno posecujem od sajtova

sitepoint.com : zbog nekih blogova
biznisblog.com
elitesecurity.org
http://www.krstarica.com/lat/tv/
freshmeat.net
google (na google citam i vesti)

tako da ti ja licno nisam potencijalna musterija...

Pretpostavljao sam da ne posecujete ali dugo ste vec u tim vodama i verovatno znate sta ljudi vole na nekom sajtu a sta ne vole... sta ih privlaci na takvu vrstu sajtova ???
[ Asix @ 17.06.2006. 13:30 ] @
Besplatan kikiriki prilikom svake posete? :-)

Upravo u tome i jeste stos, da provalite sta bi to privuklo posetioce da dodju bas na vas sajt, a da zaobidju sve druge poznate sajtove.
Recimo, meni se svidja Google Personalized jer je uradjen u AJAX - u i mozes do najsitnijih detalja da prilagodis stranicu svojim potrebama. Ako uradite nesto slicno, ali tako da se ipak razlikuje od postojecih resenja, u smislu da je ili lakse za upotrebu ili ima nesto sto nemaju druga resenja a vidi se da je upotrebljivo, kroz neko vreme biste mogli da oformite pristojnu bazu stalnih posetioca.
[ Danilo Cvjeticanin @ 17.06.2006. 13:40 ] @
Citat:
misk0: One ideje koje ste naveli su sasvim dovoljno za pocetak, tj ako napunite portal sa sadrzajem koji ste naveli imacete dovoljno materijala da 'osluskujete' za sta se ljudi najvishe interesuju i onda to sto ima PEAK posjeta i interesovanja prosirujete i upotpunjujete.
NE VRIJEDI da sad mislite o tome, sad se skoncentrishite na realizaciju i marketing.

Osim naravno ako nemate neku REVOLUCIONARNU ideju koja nije nigdje vidjena.

Naravno, i samo bih dodao da registracija ne bude neophodna za pregled portala.
[ Asix @ 17.06.2006. 16:02 ] @
Da, ali bi im onda bilo za nijansu teze da prate rast baze stalnih posetioca, sto im je jako bitno. Bar napravite neke delove portala dostupne bez registracije, a za registrovane clanove uvedite neke korisne mogucnosti koje nisu dostupne bez registracije cisto da biste ih privukli da se registruju.
[ WawaHOO! @ 17.06.2006. 20:57 ] @
Citat:
Asix: Besplatan kikiriki prilikom svake posete? :-)

Upravo u tome i jeste stos, da provalite sta bi to privuklo posetioce da dodju bas na vas sajt, a da zaobidju sve druge poznate sajtove.
Recimo, meni se svidja Google Personalized jer je uradjen u AJAX - u i mozes do najsitnijih detalja da prilagodis stranicu svojim potrebama. Ako uradite nesto slicno, ali tako da se ipak razlikuje od postojecih resenja, u smislu da je ili lakse za upotrebu ili ima nesto sto nemaju druga resenja a vidi se da je upotrebljivo, kroz neko vreme biste mogli da oformite pristojnu bazu stalnih posetioca.

Planiramo pravljenje tako neke "stranice" gde ce korisnici sami praviti svoju personalizovanu stranu. Vesti ce se u tim personalizovanim stranicama objavljivati putem XML-a i korisnici ce birati kategorije "ubacivanjem" RSS feed-ova.
U pocetku ce preko RSS-a moci da se ubacuju kategorije samo sa naseg sajta a kasnije ce verovatno moci da se ubacuju feedovi i sa drugih sajtova.

Planiramo da sve na sajtu bude krajnje jednostavno, od registracije korisnika pa do pravljenja personalizovane strane. Bice zaista mnogo funkcija za "ulepsavanje" dizajna i nekih drugih funkcija koje ce biti veoma "mocne" i korisne a koje ce umeti da koriste i apsolutni laici. Dosta stvari na sajtu planiramo da uradimo preko Ajaxa jer je tehnologija koja zaista "zasluzuje" prisustvo na svakom sajtu. Pretrazivaci ga ne vole bas mnogo ali zato cemo da ga koristimo na naslovnoj strani i stranama gde se svakodnevno azuriraju vesti jer Google i ostali i ne stizu tako brzo da indeksiraju.

Naravno da necemo "primoravati" posetioce da se registruju i sve vesti ce moci da prate bez "logovanja". Medjutim, bice dosta stvari koje ce registrovanim korisnicima "olaksavati" stvari, npr. kada se uloguje korisniku se obelezavaju naslovi vesti koje je procitao, moci ce da vidi listu svih neprocitanih vesti iz neke rubrike...

Citat:
Asix: Da, ali bi im onda bilo za nijansu teze da prate rast baze stalnih posetioca, sto im je jako bitno. Bar napravite neke delove portala dostupne bez registracije, a za registrovane clanove uvedite neke korisne mogucnosti koje nisu dostupne bez registracije cisto da biste ih privukli da se registruju.

U pocetku orijentisacemo se na to da imamo sto veci broj posetilaca dok cemo se za registrovane korisnike "pobrinuti" kasnije. Kada obezbedimo "veci" broj posetioca pocecemo da pravimo nove servise i tu ce naravno trebati registracija.
Za registrovane korisnike se brinu samo ljudi koje hoce nabrzaka da naprave nesto, privuku ljude necim, ovi se registruju a oni posle toga skuplje prodaju sajt zbog vise korisnika u bazi, mi ne nameravamo da prodajemo portal vec da ga razvijamo sve vise i vise i da stalno pravimo nove servise tako da ce se korisnici kasnije sami registrovati kada bude vise servisa.
[ Asix @ 17.06.2006. 22:07 ] @
Kad smo vec kod personalizovanih sadrzaja, kasnije, kada se sajt razvije, mozete da objavite i zvanican API kako bi i svi drugi mogli da pravi add in - ove za vas portal. Jeste da je tesko ali probajte, mozda se isplati...
Google i ostali veliki portali to imaju vec godinama, pa sto ne biste i vi? :D Ali prvo zavrsite sajt i uradite nesto konkretno, pa kad bude bilo vreme za to, onda...
[ Noe @ 18.06.2006. 00:53 ] @
Citat:
WawaHOO!: Znaci, sta vas ubedi da posecujete neki portal?

Na prvom mestu navika. to je tesko promeniti. neko ovde rece da gleda tv program na krstarici. I ja sam jedan od tih iako servis nije neki. Ali taj link stoji na mojoj stranici sa ostalim linkovima koji se cesto posecuju i znam da se nece menjati dok ga ima. Znaci jedan klik pogledam sta ima i zatvaraj stranu. Najteze se navike menjaju.
[ CtrlAltDel @ 19.06.2006. 08:52 ] @
Cekaj - tebi je cilj da se enormno obogatis sa "revolucionarnom" idejom o portalu , a da za to iskoristis ljude koji ce da rade za sargarepu koja ce mozda da dodje ?

I jos sebi dajes za pravo da pljunes svakoga od ljudi ko te odbije ili prokomentarise , a zaboravljas da si od tih istih ljudi trazio pomoc?

E pa, ja ne znam sto ljudi uopste gube vreme prepucavajuci se sa tobom - a i ti da si neki wunderkind biznismen bi imao pametnija posla i ne bi se ponasao ko detence.

Sustina je da ti ne verujes da ce to uspeti i trazis izduvni ventil za amortizaciju neuspeha , jer doci ce vreme kad ce i ta "velika" suma novca za kampanju da se potrosi , a onda mora dokapitalizacija - a ko ce to da prihvati nego mucenik koji je odro dupe programirajuci.

I nemoj bre da trpas sebe uz ljude koji su stvarno imali inovativne ideje - tvoja je samo kopija...

Tako da bi bilo najbolje da pocnes sa radom tog svog portala i da za "par meseci" svi vide koliko si u pravu ... ili nisi

[ WawaHOO! @ 19.06.2006. 16:52 ] @
Citat:
CtrlAltDel: Cekaj - tebi je cilj da se enormno obogatis sa "revolucionarnom" idejom o portalu , a da za to iskoristis ljude koji ce da rade za sargarepu koja ce mozda da dodje ?

Rekao sam da niko nece raditi dzebe i da se zarada deli, koliko meni toliko i njima

I jos sebi dajes za pravo da pljunes svakoga od ljudi ko te odbije ili prokomentarise , a zaboravljas da si od tih istih ljudi trazio pomoc?

Pa takve kao sto si ti stvarno treba PLJUNUTI

E pa, ja ne znam sto ljudi uopste gube vreme prepucavajuci se sa tobom - a i ti da si neki wunderkind biznismen bi imao pametnija posla i ne bi se ponasao ko detence.

Tako je, zasto gubis vreme, lepo idi na ulicu i prozivaj nekoga, nemoj ovde preko tastature da glumis opasnost i bes

Sustina je da ti ne verujes da ce to uspeti i trazis izduvni ventil za amortizaciju neuspeha , jer doci ce vreme kad ce i ta "velika" suma novca za kampanju da se potrosi , a onda mora dokapitalizacija - a ko ce to da prihvati nego mucenik koji je odro dupe programirajuci.

Kako ti znas sta ja verujem a sta ne verujem ???!!!!

I nemoj bre da trpas sebe uz ljude koji su stvarno imali inovativne ideje - tvoja je samo kopija...

Ja samo hocu da ubedim vas MATORE i BEZOBRAZNE NESPOSOBNJAKOVICE da i mladi ljudi mogu napraviti nesto, tj. sve na Internetu su i napravili mladi ljudi

Tako da bi bilo najbolje da pocnes sa radom tog svog portala i da za "par meseci" svi vide koliko si u pravu ... ili nisi

Poceo sam ja i za to ne moras da se brines, a za "par meseci" kao sto kazes videce se ko je koliko bio u pravu, smucio si mi se i ti i svi slicni tebi tako da se vise necu "prepucavati" sa svima kojima je dosadno i koji dodju ovde na ES da se "izduvaju" i da kazu svoje "strucno" misljenje.

Zasto neko od vas "pametnih" nije dao neki komentar oko plana... svi samo trazite sansu da se svadjate sa nekime...!!!!!!
[ noviKorisnik @ 20.06.2006. 00:17 ] @
Nikola, molim te, smiri se malo, ovoliko crvenilo u poruci zahteva moderaciju.

Osnovna stvar - u vezi zarade - do toga treba da se stigne i nikad nije garantovano.

U svom planu i iznešenom budžetu nisi izrazio pretpostavku da će mediji da budu plaćeni od zarade nego od budžeta.

Od čega treba da budu plaćeni saradnici ukoliko se desi da se ne stigne do zarade?

Nije istina da o tome ne treba da razmišljate jer ako pogledaš temu videćeš da postoji osnovana sumnja da može da se desi da sve to ne uspe.

Ako ne dođe do zarade ne možeš da isplatiš ljude, duguješ im i zajebao si ih.

(ovo sada na lock, pa kad naprave portal nek se odključa)
[ noviKorisnik @ 20.06.2006. 01:11 ] @
Eh da ... ovo je naročito zanimljiv detalj...

Citat:
Ja samo hocu da ubedim vas MATORE i BEZOBRAZNE NESPOSOBNJAKOVICE da i mladi ljudi mogu napraviti nesto, tj. sve na Internetu su i napravili mladi ljudi

Dokaži. Uradi. A i ubeđivanje ti ne ide od ruke - to je diplomatska veština a ne pisanje crvenim slovima :-P
[ flylord @ 20.06.2006. 09:37 ] @
Znaci mi smo matori nesposobnjakovici?!?

kao sto rece nK, kad zavrsite portal, trazite da vam otkljucam temu

[Ovu poruku je menjao flylord dana 20.06.2006. u 11:24 GMT+1]