[ miki_ja @ 26.05.2006. 15:52 ] @
Hoću da izdvojim sve redove koji imaju isti datum, odnosno mesec i godinu. Datum je u formatu MM/dd/yyyy, a recimo hoću sve redove koji sadrže Maj 2006. Pokušao sam sa:
"SELECT * FROM Tabela WHERE Datum CONTAINS @promenljiva" (@promenljiva = 5/2006).
Ne dobijam željeni rezultat.

Drugo pitanje: Pomenuta baza je napravljena u Accessu. Na svim računarima na kojima se nalazi, datum u svim tabelama je u formatu: dd.MM.yyyy, dok jedino na mom računaru, bez ikakvih izmena, datum se prikazuje u formatu: MM/dd/yyyy. U čemu je stvar?
[ negyxo @ 27.05.2006. 19:51 ] @
Ne mozes strpati u datumsku promenljivu samo mesec i godinu tj. mozes ali ce za dan ostati verovatno default 1. To si trebao uraditi tako sto ces posebno navesti koji mesec i koja godina ti trebaju
Code:

SELECT * FROM Tabela WHERE MONTH(Datum) = @mesec AND YEAR(Datum) = @godina

Za ovo drugo nisam siguran ali mislim da ti se formatitranje datuma oslanja na sistem. Pogledaj regional settings verovatno je u engleskom formatu. Mozda moze i iz accessa da se podesi formatiranje ali to ne bih znao da ti kazem, postavi pitanje na access forumu.
[ miki_ja @ 28.05.2006. 15:49 ] @
Ok, to mi je trebalo, hvala na pomoci...

Inace, u pravu si za formatiranje - oslanja se na sistem. Promenio sam standarde pod "Regional options" i sada je ok, mada moram naći neko sigurnije rešenje jer mi aplikacija ne sme zavisiti od sistema na kojem je instalirana.

Pozz...
[ nessa @ 16.06.2006. 13:32 ] @
Access se dobro snalazi sa datumima samo ako mu se formatiraju u obliku #MM/dd/yyyy# (u upitima koji mu se prosledjuju), a kad
se oslanja na sistem moze svasta da bude.
[ Trtko @ 19.06.2006. 07:30 ] @
Pa ako koristis access onda nije problem

format(date(),"mmmm-yyyy")

ti vrati lipanj-2006 , ili vec koji je datum

znaci

sqlupit= "Select * FROM tabela Where format(mojdatum,"mmmm-yyyy") =" & "maj-2006"

Pozdrav . Trtko