[ celindzer @ 26.05.2006. 19:27 ] @
Interesuje me da li neko zna kako da se napravi punkt aparat da moze da lepi 5+5mm limove i sipke unapred hvala. |
[ celindzer @ 26.05.2006. 19:27 ] @
[ veselinovic @ 26.05.2006. 19:47 ] @
Limovi 5 mm ?????????
Pa to je bas limcina, a nju je najbolje raditi sa aparatom za varenje, tesko je punktovati tako debele limove. [ celindzer @ 26.05.2006. 21:40 ] @
Ustvari treba da zapunktujem sipku 8mm za cauru 4mm
trenutno ih varim elektroaparatom ali punktovane su mnogo jace [ ELTI @ 27.05.2006. 08:45 ] @
Nisam bas siguran da ces to jace zapunktirati nego zavariti, osim toga za punktiranje tako debelih limova ti treba nekoliko hiljada Ampera, a aparat za tako nesto ces tesko napraviti u samogradnji, potrebno je hladjenje elektroda, hidraulicna klijesta i mnogo toga. Pozdrav.
[ celindzer @ 27.05.2006. 12:31 ] @
ja sam to vec punktovo ali cijena mi nije odgovarala pa sam presao na varenje
punktovanje je jace zato sto sipku 8mm moram da zavarim na cauru sirine 10mm i nemoguce je udariti puni var oko sipke a da se ne ostete ivice caure I prije mi je punktovano na mehanickim klestima kleme jesu imale vodeno hladjenje to znam ali je koristeno samo kad sam radio seriju [ kasper76 @ 21.07.2006. 00:11 ] @
pa najbolje je ipak da to vari[ tig aparatom.imas dovoljno prostora za pun var
[ codeus @ 23.07.2006. 23:02 ] @
e pazi sad ... pre pola meseca sam bio sa... u crnoj gori ...b.polje ... i posto su doterali par kola iz "nemacku" ... krseva naravno .. oterali smo ih kod "majstora" jer smo se ganjali kroz srbiju (puni neke zute i bele hemije) pa su vesanja i amortizeri popustili kroz zlatibor... i da skratim ..kod majstora ja malo zagledao sta ima i nisam mogao da verujem ... mester je napravio aparat za tackasto zavarivanje .. he .. he ..koji grunf .... to u osnovi nije aparat vec "adapter" na koji kacis uredjaj za varenje . sastoji se iz dve sine (spojene kao makaze) na kraju sine na donjoj se nalazi ploca (3cm precnik okrugla) .. tacno iznad nje je kroz gornju sinu provucen i navaren "ekser" tacnije eksercina ... na donju sinu kacis jednu klemnu .. na gornju drugu ... i ... sad vec kontate princip ... predmet uvuces izmedju ploce i eksera i macolom "opichish" po ekseru ... i voala .. eto ti punkta .
[ devil 2000 @ 03.02.2007. 15:26 ] @
Da ne otvaram novu temu nastavicu se na ovu sa sledecim pitanjem:
hteo bih da pravim plehove ili tepsije od prohroma tako sto bih prohromsku plocu prvo isekao na potrebne dimenzije pa onda svaku stranu savio na visinu od 1cm i onda te strane izmedju zavario, znaci najosnovnije sto moze da se radi. koristio bih ploce debljine od 0.5mm do 1mm i ti plehovi bi se koristili za drzanje peciva u toplim vitrinama u pekarama. Zanima me sta je potrebno da nabavim od uredjaja za zavarivanje da bih mogao da spajam ivice prohroma ove debljine ? Neki prodavci prohroma su mi rekli da mogu od njih da kupim elektrode za varenje prohroma i da stavim na obican aparat za varenje ali da bih sa njima progoreo tako tanku plocu prohroma te da bih trebao da koristim argonsko zavarivanje, zatim sam otisao u galeb gde mi je komercijalista pokazao neke varove ivica prohroma bez ikakve eklektrode nego samo argonski topljenjem ivica koje su se same spojile i spoj izgleda savrseno. Zanima me kako se to radi u industriji prehrane za takve ili pravljenje rashladnih vitrina na koje se stavljaju ovakve prohromske stranice ili nekih drugih uredjaja sa prehranom gde je izgled ivica bitan estetski vise a ne funkcionalno i sa cim i KAKO da to radim a da ne kupujem previse skupe sprave jer su to u pitanju spojevi od jedan cm max duzine i ima ih relativno puno u zavisnosti koliko se tih plehova odradi. Unapred hvala na odgovoru Dejan [ Darko_zed @ 08.03.2007. 23:30 ] @
Mozes to uraditi ali ti treba oko 12KA za to ,odnosno trafo presk stuba oko 70 kv cmm. Sina sekundara od 300 do 500 kvadrata sa vodenim hladjenjem u zavisnosti koliko radis.Elektrode za varenje moraju se kupiti original ,nemogu se setiti legure od cega su napravljene ,takodje i nosaci elektroda se moraju hladiti vodom.Pritisak se mora vrsiti kao sto su rekli hidraulikom ili pneumatikom ,pa sta ti je jeftinije.Ovo sam ti rekao iz prakse jer servisiram i izradjujem sve vrste aparata za varenje i uradio sam par punkt aparata slicnih kao sto tebi treba. Pozdrav
[ Darko_zed @ 08.03.2007. 23:42 ] @
Za Devila,
mozes obicnim Co2 (MIG)aparatom ali ti je potrebna prohromska zica i boca sa argonom i naravno ruka da se to uradi.Moguci problemi su ti da svaki co2 aparat nece da vare argon pa je potrebno da se otvore i na grecu zamene polovi + i - i kosuljica u crevu po mogucstvu da se stavi plasticna a i ne mora.A ako i ovako nece onda mu je napon varenja isuvise mali i onda probaj sa drugim, ali za to sve je najbolji argon(TIG) aparat koji je skuplja varijanta.Pozdrav [ njinsa @ 18.05.2007. 22:33 ] @
pa devil 2000 ja radim bas to,ali od aluminijuma,dok moj kolega radi to sto i ti hoces! koristi mali argonac od 150 amprea,nista jace ti ne treba za to! cena u zavisnosti od marke aparata je od 400 pa do 1200 evra
pazi samo,to varenje je izuzetno opasno i otrovno sto se tice co2 aparata on ti izgori mesto varenja i var je mnogo losiji i mora dodatno da se obradjuje [ michoni @ 28.05.2007. 21:31 ] @
Darko, zainteresovan sam da kupim punkt aparat I nasao sam par proizvodjaca. Interesuje me mozes li me uputiti na pouzdane a takodje I tvoja ponuda s obzirom da ih pravis. Radim maximalno -svetlo vuceni celik fi 8 mm.Takodje me zanima CO2 aparat koji je adaptibilan za Argon jer zelim da varim prohrom, tj koju firmu da gledam.
[ Darko_zed @ 14.06.2007. 22:31 ] @
Michoni nije problem mogu ti napraviti i jedan i drugi aparat.Sto se tice firmi za punkt aparate meni je naj pouzdaniji proizvodnje ''Rotor Senta'' ali je malo skuplji oko 2000 eur. CO2 se super pokazao ESAB (swedska proizvodnja) i CEBORA (italijanski) ali cebora profi ne one male velicine i snage VAREX-a i EINHEL-a sto ih ima vecina auto limara.Moje cene zavise od duzine elektrode za varenje , od legura od kojih su napravljene , vodenog hladjenja (sa pumpom ili ne), pneumatike (kompresor , cilindar ,papucica),elektronike za regulaciju i jos puno stvari koje ti biras - to je za punkt aparat
CO2 nije problem vecinom je sve standardno ,cena zavisi od jacine i mehanizma za zicu (dobar ,bolji i najbolji) ali uglavnom su mi cene mnogo manje nego za ove nove aparate , priblizno kao za navedene polovne. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|