[ escape:: @ 30.05.2006. 20:28 ] @
| Do prije pol godine je sve bilo ok, a onda sam instalirao printer Cannon Pixma 1500 i njegov driver s orginal CD-a...od tada windowse podižem do čak 4 puta prilikom prvog dnevnog uključenja računala. U novije vrijeme mi javlja "BIOS ROM chechsum error" ili mi se zaplavi ekran pa budu poruke poput: update BIOS, update Drivers, check last device driver...
Nikad mi se ne resetira u toku rada već samo prilikom prvog podizanja ujutro.Ako ga kasnije resetiram uredno se podigne bez problema.
Što mi je činiti!?Probao sam deinstalirati printer i opet isto...ljudi kažu da nije moguće da Cannonov driver čini takve stvari. |
[ antovski @ 30.05.2006. 21:25 ] @
Otvori kuciste i proveri dali elektrolitski kondenzatori na ploci su u redu. Vremenom (radi loseg napona valjda)
znaju da se "naduvaju" i ruse stabilnost celog sistema. Ako ima naduvanih treba ih zameniti.
[ JOJO847 @ 30.05.2006. 21:40 ] @
bios rom checksum error bude i kad se baterija istrosi na maticnoj ploci, ili ako je "bios chip" ostecen,bios nije adekvatne velicine itd. Odi na
www.bioscentral.com i pogledaj tocno sto znaci po proizvodjacu biosa.Inace, kondenzatori
na matičnoj ploči računala imaju svoje razloge zašto se napuhavaju.Objašnjeno na forumu elektronika.Usput nam reci konfiguraciju, kompletnu.
[ jarar777 @ 30.05.2006. 23:04 ] @
Ja sumnjam na Epox? Jesam li upravu?
[ escape:: @ 02.06.2006. 22:12 ] @
Soltek, AMD Ahlon 1,2...kupljeno 2000...radilo savršeno do nedavno...znaći u novije vrijeme (prije 7-8 mj.) sam instalirao printer i DVD...Nije mi jasno zašto bi trebao update-ati drivere ili bios kada je do nedavno sve bilo ok...najviše sumnjam na gore rečeno, da su se neki djelovi umorili...baterija, memorija, elektroliti ili već nešto treće.Grozim se ovih utilitija za hardvare testove da nešto ne zeznem...
[ Marcony @ 02.06.2006. 22:19 ] @
Prvo ti probaj bateriju...najlakse ti je to.
[ escape:: @ 02.06.2006. 22:25 ] @
Probat ću...interesantno je to da se tako ponaša samo u jutro kad ga prvi put pokrenem...možda mu treba da se obnovi napon koji se izgubio tokom noći...definitivno mi se čini baterija!
Javim vam!
[ escape:: @ 09.06.2006. 16:15 ] @
Evo javljam Vam da sam uspješno promijenio bateriju na matičnoj - i dalje je ista situacija, nije do baterije.
Neka od komponenti koja je važna prilikom startanja i gašenja računala se istrošila jer je problem prilikom startanja rješen ako dopustim compu da se malo "zagrije" 6-7 min.
Zatim se windowsi startaju iz prve.Kada gasim computer, više ne gasi kao prije s porukom "Sada možete sigurno isključiti vaše računalo" već bez te poruke - kao da će restartati...
Ponavljam da se to događa samo prilikom prvog startanja ujutro i prilikom gašenja (ne gasi kao prije)...zadnja dva puta sam morao isključiti struju na produžnom kabelu jer nije htio preko Power dugmeta.
Da li je moguće promijeniti kondenzatore ako su oni u pitanju?
Da li bi moglo biti i do istrošene RAM memorije?
[ JOJO847 @ 10.06.2006. 00:02 ] @
Glede kondenzatora vidi ovo sto je antovski govorio, ako ima koji napuhani. Ako i ima nije kumst za promijeniti. Inace, problem mi nekako vuce na maticnu plocu ili napajanje. Prije maticna ploca. Memorija ipak nije potrosna i problemi s njom se manifestiraju na nesto drugaciji nacin.na srecu :)
[ escape:: @ 11.06.2006. 01:32 ] @
Napajanje sam nedavno promjenio...crklo je.Znači do matične je!Što ti znači ono "kumst za promijeniti" - nije teško promijeniti napuhane kondenzatore?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.