[ KFC @ 31.05.2006. 22:25 ] @
Zanimaju me prednosti i mane izmedju ove dve klase. Pazario bih auto pojacalo pa me zanima koliki je uticaj klase u kojoj radi pojacalo.
[ 1OXB @ 31.05.2006. 23:54 ] @
Po mom misljenju, pogresan ti je pristup problemu!
[ Aleksandar Đokić @ 01.06.2006. 18:05 ] @
ako kupujes autopojacalo zaboravi na klase, a ako te bas interesuje evo ti:

Citat:
Podela pojačavača u odnosu na režim rada:


-pojačavač koji radi u klasi A
-pojačavač koji radi u klasi B
-pojačavač koji radi u klasi AB
-pojačavač koji radi u klasi C i
-pojačavač koji radi u klasi D…

Pojačavači koji rade u klasi A poseduju takve radne uslove(radna tačka i veličina ulaznog signala) da radna tačka uvek ostaje u aktivnoj oblasti prenosne
karakteristike i struja izlaznog signala teče i izaziva zagrevanje,tj. električna
energija se pretvara u toplotnu.Treba još napomenuti da jedan tranzistor radi u toku obe poluperiode ulaznog signala.Radna tačka se nalazi na sredini dinamičke radne prave.Izlazni signal je proporcionalan ulaznom,pri čemu je ova proporcionalnost linearna.Pojačavači koji rade u klasi A imaju vrlo mali stepen korisnog dejstva.Maksimalni teorijski stepen korisnog dejstva je
25% ,a ako se doda transformator kao veza izmedju zvučnika i tranzistora
stepen korisnog dejstva je 50% maksimalno.Ali,pored svih navedenih ovih mana,oni imaju i dobru osobinu,a to je kvalitet zvuka koji je izuzetan zbog malih izobličenja.


Pojačavači koji rade u klasi B baziraju se na principu provodjenja tranzistora u
toku samo jedne poluperiode.Znači,za rad su neophodna barem dva tranzistora,
jedan za pozitivnu a drugi za negativnu poluperiodu u takozvanoj push-pull vezi da bi na zvučniku dobili sinusni oblik struje i napona.Kada nema ulaznog
signala,kroz izlazne tranzistore ne teče struja,što znači da nema ni zagrevanja.
Stepen korisnog dejstva je 78.5% maksimalno što je odlično u odnosu na A klasu,tj. pri korišćenju istih tranzistora,pojačavač u klasi B može dati pet puta veću snagu nego pojačavač u A klasi.Ali,prednost ovog stepena je samo u stepenu iskorišćenja,javljaju se znatna izobličenja za napon manji od praga provodjenja tranzistora.Pojačavači koji rade u AB klasi zasnivaju se skoro na istom principu kao i pojačavači u B klasi,sa tim što struja teče kada nema ulaznog signala.Izobličenja su znatno manja nego u B klasi pa se zato ova klasa pojačavača upotrebljava svuda gde je potreban veliki stepen iskorišćenja(skoro isti kao u B klasi) i kvalitetan zvuk.
[ 1OXB @ 01.06.2006. 21:14 ] @
Eto Guslac ti je delimicno pomogao po pitanju osobina razlicitih radnih klasa pojacala, a moj odgovor se vise odnosio na problem potrebe za kvalitetom pojacala u autu. Na jednom drugom forumu covek je cak pitao za ubacivanje u kola pojacala u klasi A, i evo kako sam mu ja odgovorio:
"Kabina bilo kog automobila je verovatno najidiotskiji i najnepogodniji prostor za slusanje muzike kako zbog svog oblika tako i zbog zapremine. Nema nacina da se tu cuje bilo sta od onih kvaliteta zbog kojih bi imao zelju da u auto stavis pojacala u klasi A ili cevna. Da moze (a neki smatraju i da treba tj. da je neophodno?!) da bude jako glasno... to moze, ali da bude kvalitetan zvuk... e to ne moze! Ili mi ne podrazumevamo iste stvari pod pojmom "kvalitetan zvuk"?! "
[ KFC @ 02.06.2006. 00:51 ] @
Hvala na odgovorima i savetima.