[ ledeni @ 26.12.2002. 15:15 ] @
1. Racunari, oprema i softver od danas bez poreza na promet
----------------------------------------------------------------------
Republicki ministar za nauku i tehnologiju Dragan Domazet doneo je Pravilnik o utvrdjivanju racunara, racunarske opreme i softvera na koji se ne placa porez na promet. Na osnovu ovog dokumenta, od poreza na promet oslobodjeni su stoni i prenosivi kompjuteri i licni digitalni pomocnici. Medju oslobodjenom opremom nalaze se i tastature, misevi, skeneri, palice za igru, mikrofoni, monitori, LCD ekrani, projektori, zvucnici i slusalice.

Tumacenje navodi jos dve klase proizvoda: Uredjaje za skladistenje podataka (diskove sa magnetnim, optickim i magnetno-optickim mehanizmom i fles memorije) i Komunikacijske uredjaje (analogne i digitalne modeme, mrezne kartice, i opremu za bezicnu komunikaciju radio i infra-crvenim putem).

Sva programska resenja i licence za njihovo trajno ili privremeno koriscenje su oslobodjena poreza bez obzira na nacin distribucije (upakovana, ugradjena u racunar, na medijima svih vrsta ili preko Mreze).

Ovo znaci da su vec od danas personalni racunari i softver 20 posto jeftiniji. (R.J.)

izvor: Mikro Vesti
[ oskar @ 26.12.2002. 22:05 ] @
Mislim da ovde bio nije problem samo sa porezom. Nasao sam sajt na kome ima poredjenje cena procesora kod nas i preko.

http://www.srbijauzivo.co.yu/s...p?threadid=82&referrerid=0
[ mikis @ 27.12.2002. 02:24 ] @
Potpuno je besmisleno porediti cene kod nas i napolju. Za početak, AMD ima fabriku procesora u Nemačkoj, pa je normalno da cena procesora kod nas i kod njih nikako ne može biti ista. Drugo, mi i dalje imamo carine na računarsku opremu, istina nisu velike ali postoje. I treće, uračunaj i troškove transporta -- a evropski centri za distribuciju velikih kompanija nalaze se uglavnom u Holandiji -- pa ćeš dobiti odgovarajuću razliku u ceni.

I još nešto (komentar na vest): računari i oprema ne treba da pojefine za 20% nego za 17%
[ Gojko Vujovic @ 27.12.2002. 03:08 ] @
Ne zaboravite da carinu još uvek nisu ukinuli.

To je glavno..
[ oskar @ 27.12.2002. 10:02 ] @
Carina je 10% a transport je skup ako kupujes na komad tako da uvoznicima ne bi trebao da stvara neki trosak. Koliko tamo vidim P4 procesor je skuplji skoro 40 evra (80 maraka). Osim toga znam da su ranije nasi kupovali komponente u Madjarskoj (sa placenom Madjarskom carinom). Pitacu tipa da li je poredio cene sa cenama u Madjarskoj.
[ -zombie- @ 28.12.2002. 07:40 ] @
kad vec pomenuste carine, ja se setih necega.

carine valjda sluze da se zastiti domaca proizvodnja od stranaca. znaci, ako zastava proizvodi jugo, i on kosta 5k E, i ima neki daewoo matiz koji kosta otprilike isto, samo je malo bolji, onda drzava lupne porez od 30% i dobije malo bolji i malo skuplji matiz u odnosu na jugo.

a sad se ja pitam, sta mi to proizvodimo od racunarske opreme? procesore? memoriju? diskove?
[ mikis @ 28.12.2002. 17:03 ] @
Za sada ništa, ali ako se sutra pojavi neko ko bude hteo da proizvodi komponente kod nas... Država je tu da ga zaštiti (i pri tom popuni budžet, naravno ;)

Oskar: transport je skup, pa kupovao ti na komad ili na 10000 komada. Ne zaboravite, mi smo relativno malo tržište, pa se nikome ne isplati da uveze odjednom recimo 10000 procesora (i tako uštedi na troškovima transporta), jer neće ni stići da ih proda a tim procesorima će pasti cena i niko više neće hteti da ih kupi.
[ oskar @ 28.12.2002. 21:41 ] @
Drzava je tu da zastiti proizvodjaca kad dodje, a do tad samo puni budzet i kao stiti http://www.eiexpo.co.yu/ . Lepo pitanje si postavio zombie.

Mikis, malo smo trziste samo na izgled. Svi koje poznajem a koji nisu imali racunar kupice ga u skorije vreme. U poslednjih godinu dana svi kao da su poludeli za racunarima. Neki zabog Divx, a neki zato sto gledaju reklame i misle da ce da mlate pare ako nauce Word. Meni dodje da pocnem da prodajem racunare.

Pre par meseci sam bio u Svapskoj u nekoj radnji koja prodaje racunare. Za ~45 min niko nije usao u tu radnju. Ovde nema sanse da prodje 10 min. a da niko ne udje u recimo MBsoft. A tamo prodavac ima 1500-2000 evra platu. Tako nije samo za racunare. Ovde nas deru na svemu.
[ MoHicAn @ 29.12.2002. 12:13 ] @
Mozda zato sto debelog nemca opako mrzi da ide po dilerajima da kupuje komp nego ode na www.yahoo.de i tamo opali jedan search string "online computer shop" i whoow dobije komp na kucu.
[ Aleksandar Marković @ 29.12.2002. 13:44 ] @
http://www.elitesecurity.org/tema/18003
http://www.elitesecurity.org/tema/14224

Ali pojedini "prodavci" i dalje drže na snazi uredbu dok im knjigovodje ne "kažu" da je "zakon donet"