[ WEXY @ 06.06.2006. 18:21 ] @
Ovako, situacija možda meni deluje komplikovano ali verujem da nije toliko.

Trenutna situacija:
Imam jedan hard disk koji je podeljen na tri particije, swap, / root (ext2fs) i windows particiju (NTFS). Radi se o hard-disku od 40GB. Swap zauzima ~1GB, / oko 8GB i ostatak je za Windows. Radi se o Fedori Core 5 i Win2k3.

Pošto uzimam novi hard-disk hteo bih na njega da prebacim Windows (naravno reinstalacija sve iz početka, etc..), ali bih hteo da Linux na neki način ostavim u stanju kakav je sada na starom disku. Bilo da ga backup-ujem nekako ili da trenutnu windows particiju formatiram kao ext2fs i pridružim postojećoj root particiji, ako je to moguće uopšte. Ukoliko radim backup problem mi pravi boot loader koji logično, ne mogu da backupujem :)

U principu hoću da mi Linux ostane na tom disku od 40GB (i da zauzme i ostatak diska) bez ponovne reinstalacije. Svaka pomoć je dobro došla osim predloga da deo gde je windows bio mountujem kao /home ili /usr i tome slični hackovi, znači „KISS”.

Pozdrav.
[ niceness @ 06.06.2006. 19:07 ] @
Linux mozes da ostavis na tom disku. Koliko ja znam moze sa promeniti velicina ext2 particije, ali ne shvatam zasto ne bi dodao jos jednu particiju
i zasto to smatras "hackom".
Znaci instaliras windows na novi hd, iskopiras sve bitno sa stare win particije, obrises je, resize-ujes ext2, promenis podesavanja za bootloader da pokazuju
na novu win particiju.
To bi bilo to ... I think...
[ WEXY @ 06.06.2006. 21:09 ] @
Ako može da se resizuje super, ja sam i hteo tako, to mi je najjednostavnije. Zanima me samo kako se to izvodi i koliko je bezbedno. Progooglaću malo o resizeu particija pa ako ne nađem ništa eto me opet :)

Hvala.
[ mulaz @ 06.06.2006. 21:31 ] @
napravis novu particiju na novom disku za linux
cp -a /oldroot /newroot
pokrenes sistem sa live cd-a, chrootas na novi root, sredis lilo.conf i pokrenes lilo

gotovo :)
[ niceness @ 06.06.2006. 21:41 ] @
@ mulaz
Naglasio je da zeli ostaviti linux na starom hard disku.

@ WEXY
Probaj ext2resize. Izgleda da je to ono sta ti treba.
Podrzava ext2 i ext3.
[ mulaz @ 07.06.2006. 18:04 ] @
pa moze da prebai na novi.. sredi na starom particije kako mu odgovara.. i posle opet vrati na stari.. ja mislim da tu ima manje rizika nego sa resize-om
[ WEXY @ 08.06.2006. 01:36 ] @
Hvala na odgovorima, probaću sa prebacivanjem prvo koristeću Ubuntu Live :)

Samo me još interesuje kad prebacim na novi disk, na ovom na kome želim da ostavim Linux posle obrišem i win i / particiju i napravim jednu ext2, na nju vratim sadržaj i to je to, swap ne moram da diram? Takođe GRUB bi trebao da bude ok zar ne? Jedino posle kad instaliram windows na novi disk on će prebrisati GRUB :/ kako da ga vratim posle?
[ niceness @ 08.06.2006. 01:44 ] @
Citat:
Samo me još interesuje kad prebacim na novi disk, na ovom na kome želim da ostavim Linux posle obrišem i win i / particiju i napravim jednu ext2, na nju vratim sadržaj i to je to, swap ne moram da diram?

Tako je, swap ne moras do diras.

Citat:
Takođe GRUB bi trebao da bude ok zar ne? Jedino posle kad instaliram windows na novi disk on će prebrisati GRUB :/ kako da ga vratim posle?

Ne shvatam kako mislis da ce win, koga instaliras na novi hd, pregaziti grub koji se nalazi na starom hard disku.
[ WEXY @ 08.06.2006. 01:51 ] @
Citat:
niceness: Ne shvatam kako mislis da ce win, koga instaliras na novi hd, pregaziti grub koji se nalazi na starom hard disku.

Ako neće super :) Hvala, to bi trebalo da je to, javim šta sam uradio uskoro.