[ cynique @ 08.06.2006. 15:16 ] @
Veseli se narode radnički: http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/default.mspx [Shadowed: Promenjen link.] [Ovu poruku je menjao Shadowed dana 09.06.2006. u 02:05 GMT+1] |
[ cynique @ 08.06.2006. 15:16 ] @
[ shale.skay @ 08.06.2006. 15:31 ] @
Dobro i jesi probao kako se ponasa? [ Milan Gligorijevic @ 08.06.2006. 16:45 ] @
Nisam siguran koliko je ovo legalno???
Apelujem na sve da se ne upustaju u skidanje ako prethodno ne nadju seriski broj za Vistu. [ cynique @ 08.06.2006. 17:07 ] @
Savršeno legalno dečaci, ovo je javna beta! Probao nisam, sad je kraj semestra, nema se vremena za igračke... :)
Ovo su direktni linkovi zato što je MS-ov bandwidth trenutno throttled: http://download.windowsvista.c...view/beta2/en/x86/download.htm Na gornji link dođete kad se ulogirate sa passportom ovdje: http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/preview.mspx I onda vam na mail dođe product key: *****-*****-*****-******-***** Trebao sam ovo odmah staviti, sorry :) [Edit: Nije dozvoljena razmena ključeva, ko hoće da skine Vistu neka se registruje pa će dobiti svoj ključ.] [Ovu poruku je menjao Bryan Fury dana 08.06.2006. u 18:48 GMT+1] [ shale.skay @ 08.06.2006. 17:21 ] @
Imas i na torentu za 32 bita ili za 64 bitne masine; najbolje da koristite neki od free programa za download torenata npr. BitComet i slicno.
[Edit:Direktni linkovi do torrent fajlova nisu u skladu s pravilnikom] [Ovu poruku je menjao Bryan Fury dana 08.06.2006. u 18:47 GMT+1] [ Milan Gligorijevic @ 08.06.2006. 17:37 ] @
@cynique
Vidis ja nisam dobio isti product key, tako da je sad ovo jos NElegalnije od prvog posta (ako je ono uopste i bilo nelegalno) Najbolje nek se svako registruje i dobije product key. [ Miroslav Jeftić @ 08.06.2006. 17:49 ] @
Mislim da je prvi link ok, jer se radi o downloadu sa zvaničnog sajta; ipak ako SuperModerator odluči da link nije u redu biće uklonjen.
[ Shadowed @ 09.06.2006. 01:07 ] @
OK je, beta je javna. Ipak, promenio sam link tako da ne pokazuje direktno na izvrsne fajlove vec na stranu o beti.
Tako je tema korisnija kao vest. Osim toga nemojte ostavljati, a ni traziti, direktne linkove za download. Potrebna je registracija (koja je besplatna) i ako je MS odlucio da to zahteva, onda treba ispostovati. [Ovu poruku je menjao Shadowed dana 10.06.2006. u 20:14 GMT+1] [ NexyBG SK @ 09.06.2006. 01:30 ] @
sve je to ok ,kao i ostali TechNet pretplatnici i ja sam jos odavno ,ali evo i juce dobio mail da skinem ovu "javnu" vistu
nema sta to je lepa vest,nego imam problem koji download manager da koristim ,zbog stopiranja i pustanja opet downloada !!! sta je najbezbednije ,jer sinoc sam odlepio skinem neki BSD 682 Mb i na pola njegove instalacije "Ne VALJA" da li mozda Get Right 6 ??? mozda nije bas prava tema za ovo ali sta .....nadam se da mi moderatori nece zameriti jos jednom pozdrav svima !!! [ cynique @ 09.06.2006. 09:35 ] @
Citat: Shadowed: OK je, beta je javna. Ipak, promenio sam link tako da ne pokazuje direktno na izvrsne fajlove vec na stranu o beti. Tako je tema korisnija kao vest. Jbt, poanta teme je i bila staviti direktne linkove jer tko zna kad će proradit ovo: http://download.windowsvista.c...view/beta2/en/x86/download.htm A CD-keyeva može biti više na ISTI image. Nevjerojatno..nije bezveze kineski general glupe i marljive ljude stavljao u pješadiju, jer je znao da će tako napraviti najmanje štete. [ mikkii @ 09.06.2006. 09:40 ] @
1 Giga memorija???
[ Deda_Mraz @ 10.06.2006. 16:47 ] @
Citat: mikkii: 1 Giga memorija??? Ne druže ne treba ![]() Na 512 radi maximalno odlično! BTW jel zna neko gde su u Visti isključuje ona validnost kada hoću da pristupim drugom HDD-u da prevučem neke podatke i pesme, stalno mi izbacuje da nisam admin (a jesam) i da mi treba administratorska dozvola to da uradim... Jel zna neko gde se isključuje taj control centar...nisam nigde našao! [ Shadowed @ 10.06.2006. 17:34 ] @
Ne, bre :), potrebno je da preuzmes vlasnistvo nad fajlom (ili bar da resetujes permisson-e). Idi na Win desktop forum i u pretragu kucaj ownership i klikni na "Ovog foruma"
[ Deda_Mraz @ 10.06.2006. 19:29 ] @
Ma ja kliknem da preuzmem vlasništvo nad fajlov, ali on mi kaže da nisam admin? A ja jesam admin...
Nije bre isto kao na XP... P.S. nisam našao ništa što mogu da uradim na visti....tako da i dalje ako neko zna konkretno na Visti kako da uradim to super bi bilo! [ Reljam @ 10.06.2006. 20:07 ] @
Stvarno mi je drago sto i kod nas ljudi skidaju betu - sto vise skidaju, vece su sanse da nas region bude neki od probnih regiona za druge bete. Dakle, samo skidajte :)
A kada nesto pukne u Visti, a pucice ce, ipak je ovo samo Beta, obavezno posaljite error report. Em cete videti nov Error Report UI (:)), em glasanjem povecavate sansu da se taj bag ispravi u konacnoj verziji Viste. I naravno postujte pitanja i sve sto vam se ne dopada. Ako hocete, ili postujte bagove direktno na beta sajtu, ili ja mogu da tamo prekucam bug reporte, tako da obe varijante rade. Kada instalirate Vistu, odradite jedan Windows Update da pokupite drajvere. U Visti se WU radi iz start menija, a ne sa web sajta. WU bi trebao da nadje sve glavne drajvere. I za kraj - UI nije konacan i sidebar gadgeti koje vidite nisu konacno resenje. [ NexyBG SK @ 10.06.2006. 20:20 ] @
Reljam imam jedno pitanje da li vista podrzava neke starije graficke i integrisane tipa S3 itd ... ne treba meni Aero i ostale stvarcice ali
posto nameravam da je instaliram na drugu masinu ,da li bas moram da stavim i neki DX9 komp. graficki adapter ???? -hvala unapred [ Sulle @ 10.06.2006. 20:42 ] @
Moze neko da uradi snapshot-ove za mene da vidim kako izgleda, znam otprilike, ali ocu da vidim kako su uradili wmp11, win explorer i da li je stavljen win live messenger (zamenik MSN). Ako vam nije tesko, postujte slicice :D
P.S. Rado bih je sam skinuo al u mom gradu ne postoji flat sistem koji je jeftiniji od 10.000 din mesecno, tako da.... [ Shadowed @ 10.06.2006. 20:47 ] @
Sulle, wmp11 Beta mozes da instaliras na XP.
[ Reljam @ 10.06.2006. 20:51 ] @
Nexy, S3 je podrzan (ako imas XP drajvere), ali na S3-u neces moci da imas Aero (naravno), vec ces koristi Basic ili Classic mode.
[ NexyBG SK @ 10.06.2006. 21:06 ] @
ok mislim video sam predhodne verzije znam sta je Aero potpuno sam ga upoznao nego mi je bitna beta 2 ,znaci pre svega testiranje
i hvala na odgovoru !!! [ Deda_Mraz @ 10.06.2006. 21:37 ] @
Citat: sale83: Znas kad ce M$ da se opameti ?? KAD WINDOWS/VIST-A bude OPEN SOURCE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uopšte ne kapiram kakve veze ima što oni naplaćuju svoje proizvode!? Mi smo stoka od naroda i želimo sve besplatno, a ono što se plaća ne valja, nije dobro, loše je i debili ga prave.... ![]() -Edit: prebačena mi je ovde poruka na Saletovo pitanje u forumu .NET! [ NexyBG SK @ 10.06.2006. 22:00 ] @
znaci nije frka da lupim drajver za xp na vistu mislim nece biti neki problem ,u pitanju je S3 int. na Asusu ....
i da jos jedno pitanje sta sve sadrzi WU u visti sta on sve to skine -- ovo pitam one koji su to vec odradili ,jel to samo vezano za drajvere ili jos nesto.... to je verzija od 3200.15 Mb jel tako ? ispravite me ako gresim [ Reljam @ 10.06.2006. 22:12 ] @
Nexy me je pitao preko PP kako radi beta 2, ali pretpostavljam da ce i ostale da zanima odgovor:
Beta 2 je beta. Dakle, nije za 'ozbiljno' koriscenje osim ako nemate neki dobar razlog. Sasvim je dobra da se instalira na sekundirani kompjuter (ili barem drugu particiju) a da XP ostavite kao glavni OS dok Vista ne izadje iz bete. Za razvoj je beta ok, ali je potrebno da se kompjuter redovno resetuje. Znaci - vrlo je interesantno pogledati i korsititi, npr. sada mi vec smeta kada nemam nov start meni ili nov nacin rada sa dokumentima i mailovima, ali na kucnom kompjuteru mi je ipak XP glavni OS. Na poslu koristim Betu 2 ali to je zato sto mi je neophodna za programiranje a i vala mora neko da vidi da li sve radi :) [ Milan Gligorijevic @ 10.06.2006. 22:18 ] @
Za one koji jos nisu probali, a zele da vide kako to izgleda sledeci link
Da li ce mozda Vista i Office stici uz neki od casopisa [tipa Digital, Mikro...] kao dodatak ili tako nesto ? Jel ima neko takvu informaciju i koliko je tacna. Hvala. [ bojan_bozovic @ 10.06.2006. 22:18 ] @
Hvala Reljo.
[ Reljam @ 10.06.2006. 22:22 ] @
Pa, preferiram 'Relja' u tom padezu, ali ajd' sad, ko mi je kriv sto imam cudno ime. Dobro, ajde, znam ko, ali necemo sada o tome :)
Sto se drajvera za malo modernije kartice tice, i ATI i nVidia imaju Beta 2 drajvere na svom sajtu, tako da direktno odatle mozete da skinete nove drajvere. Ovo je narocito bitno ako hocete da pokrenete OpenGL aplikacije. [ Dragi Tata @ 10.06.2006. 22:25 ] @
Je li probao neko Vistu pod VMWare-om?
[ Reljam @ 10.06.2006. 22:29 ] @
Probao sam Vistu pod Virtual Serverom - slicna stvar. Sve lepo radi osim grafike, jer VS (a mislim i VMWare) ne emuliraju nove graficke karte. Nov Virtual Server / Virtual PC ima ekstenzije za Vistu, tako da ako hoces da probas Vistu na taj nacin i to prilicno dobro radi.
[ filolog @ 10.06.2006. 22:44 ] @
Koliko je meni poznato office ce izaci u narednom broju pc press-a.
Informacija je proverena. [ Deda_Mraz @ 11.06.2006. 16:27 ] @
Pod hitno ako neko zna kako da isključim permission u Visti, dobije od mene karton vinjaka
![]() Ne ozbiljno popizdeo sam, ne mogu ni jedan jedini fajl da prevučem na Vistinu particiju, a da mi ne vrišti kako mi treba odobrenje administratora (tj od samog sebe)! Nije problem da uradim odobrenje za 1-30 fajlova ali problem je u 30gb mp3 muzike... ![]() [ milos036 @ 11.06.2006. 18:10 ] @
Microsoft Office 2007 ce izaci uz casopis PC Press sledeceg meseca. A za Vistu nisam siguran, mislim da ce se ona naci na DVD-u hrvatskog casopisa Bug ( www.bug.hr ).
Ja sam instalirao i isprobao Vistu, na masini od 1 GB memorije, hard diska 80 GB i brzine procesora 2.8 GHz. To je za mene obicno SMECE. Ona, Vista podrzava 'Speech Recognition', Aero graficko okruzenje, poboljsanu sinhronizaciju, potpunu podrsku za prenosive uredjaje. Ali ne podrzava drajvere za Windows XP sto je verzija build 5342 podrzavala. Windows Media Player trazi onaj URGE koji u SRBIJI verovatno niko nece koristiti a mislim ni u drugim drzavama, jer je P2P mreza jako rasirena. Sve u svemu ne trosite vreme, novac, i zivce na jedno obicno smece koje necu instalrati dok ne izadje SP2. [ Reljam @ 11.06.2006. 18:18 ] @
Deda_Mraz, to ne bi trebalo da se desava. Da li mozes da postujes korake za repro-ovanje tog baga?
[ Deda_Mraz @ 11.06.2006. 18:41 ] @
Relja poslao sam ti PP
[ Deda_Mraz @ 11.06.2006. 18:44 ] @
Citat: milos036: Ja sam instalirao i isprobao Vistu, na masini od 1 GB memorije, hard diska 80 GB i brzine procesora 2.8 GHz. To je za mene obicno SMECE. . Polako druže... nemoj kvariti opšti utisak Viste na osnovu "problema" sa WMP ![]() [ Reljam @ 11.06.2006. 20:20 ] @
Deda Mraz, mislio sam na spisak koraka za reprodukovanje ('repro') tog baga. Na primer:
1) Windows instaliran na C: drajvu 2) Fajlovi stoje na D: drajvu sa NTFS ACLovima od drugog korisnika 3) Probaj da kopiras fajlove sa D:\MP3\* u C:\MP3 4) Desava se: LUA prompt za svaki fajl. Ocekivano: samo jedan LUA prompt za celu operaciju kopiranja Sa ovakivm repro koracima moze da se otvori bag, i to onda posle tamo neko pogleda i popravi za sledecu verziju ili build. Na to sam mislio. [ Deda_Mraz @ 12.06.2006. 00:16 ] @
Ehh neću ja da im prijavljuejm bagove, nisam cinkaroš :)
Šalim se... Pa pazi ovako, pošto svejedno moram da šutnem XP ostaviću samo vistu da radim malo na njoj, videću da proširim particiju na kojoj mi je instalirana Vista pa sve podatke iz XP da prebacim na Vista particiju pa da vidim onda dali će hteti. Mada sigurno će tako hteti, ali opet me interesovalo što neće onako, mislim stalno mi daje to upozorenje, mora da ima negde da se isključi ceo taj Permission, znači da me uopšte ne pita !? Jedina stvar koja me do sada izludjuje u Visti... [ mikkii @ 12.06.2006. 02:56 ] @
Jel moze neko od vas koji ste imate Betu2 da postavi tutorijal ..pa onda od pocetka od intalacija hardvera pa preko knjige utisaka.....ovo malo konfuzija a kako mislim bice sve vise ljudi tako da oni koji hoce da instaliraju mogu da se obaveste o svemu na jednom mestu...hvala
[ Shadowed @ 12.06.2006. 03:25 ] @
Uputstvo? Hmm...
Napravis particije na neki uobicajen nacin, znaci ne iz instalacije Viste. Namestis u Bios-u da se boot-ovanje vrsi sa DVD-a i ubacis instalacioni DVD. Kada te pita, kazes na koju hoces particiju, koje ime kompjutera i koji je administratorski password. To je to :). [ Goran Mijailovic @ 12.06.2006. 05:41 ] @
A jel mora admin pass :? :)
[ NexyBG SK @ 12.06.2006. 05:52 ] @
Da jel moze ceo Admin. nalog da se ukljuci znaci samo Administrator ???
[ Shadowed @ 12.06.2006. 06:13 ] @
nisam siguran. Zaboravio :-/. Nisam ni probao ovu verziju, ono je bio neki raniji build..
[ mikkii @ 12.06.2006. 12:04 ] @
Shadowed hvala ali sam mislio isto tako da malo iskomentarisete Vistu kako vam se svidja sta zamerate itd....
Citao sam po drugim stranim forumima ,ebiga oni imaju hardver najnoviji pa da instaliraju masan burek ima da radi.... Zato sam hteo da cujem vase mislijenje ??? [ Vill @ 12.06.2006. 14:36 ] @
Mmmm masan burek, alo bre, nemoj da izazivas ovde masnu netrpeljivos medju
postovima:) Nego, na mom faksu se pojavu mikrosoft aliance, idi mi dodji mi, u koji sam se uclanio i sada mogu da uzimam originale svega i svacega za dz, izmedju ostalog sa uzao Vistu beta 1 (koju oni jos vicu kao Longhorn??) i sada kada vitam ovo, jezim se da je instaliram na virtual pc, posto ovde ljudi pricaju o razlikama verzija xxxx i xxxx, a to meni, deluje kao da je ovo sto sam uzeo, nebo i zemlja sa ovim sto vi pricate, zanima me, d li postoji neki oficijalni sajt odakle mogu da se uzimaju zakrpe (cuh da je izasao prvi hotfix:)) [ milos036 @ 12.06.2006. 16:51 ] @
Jeste izasao je prva zakrpa za Windows Vista Beta 2 i za server 'Longhorn'.
Mozes je preuzeti sa Microsoft-ove stranice. Update for Windows Vista Beta 2 and Windows Codename Longhorn Server Beta 2 (KB920143) http://www.microsoft.com/downl...1728fe076ca&DisplayLang=en [ Iksi @ 12.06.2006. 17:22 ] @
Da li postoji spanska verzija viste...
[ Deda_Mraz @ 12.06.2006. 17:36 ] @
Citat: mikkii: Shadowed hvala ali sam mislio isto tako da malo iskomentarisete Vistu kako vam se svidja sta zamerate itd.... Citao sam po drugim stranim forumima ,ebiga oni imaju hardver najnoviji pa da instaliraju masan burek ima da radi.... Zato sam hteo da cujem vase mislijenje ??? Pa pazi čitaj redovno šta mi pišemo koji koristimo Vistu pa možeš i sam da skontaš kakve stavove imamo prema njoj. Niko ne može sada bukvalno da instalira Vistu id a ti kaže to to i to valj ov ov i ovo ne valja, Mora da prodje odredjeni period, da testiraš drajvere, da vidiš kako se ponašaju drajveri, aplikacije, anti virus-i pa i igrice... manipulacija sa dozvolama, particijama, aktivnim programima... Ima tu dosta toga što daje onaj glavni šmek i ukus o Visti a ne može da se napiše za 3-4 dana mora da prodje odredjeni broj dana ili nedelja da bi se shvatio celokupan utisak o Visti. Tako da... ![]() P.S. E ljudi sredio sam problem sa onom $%$%# dozvolom ![]() [ Reljam @ 12.06.2006. 17:44 ] @
I jos jedna stvar oko UAC promptova (to je ono kada ti Vista trazi da potrvdis administratorske operacije) - oni se najvise pojavljuju u prvoj fazi instaliranja kompjutera, i umeju da nerviraju. Medjutim, kada jednom sve instaliras, ideja je da se ti promptovi vise ne pojavljuju, ili barem da se pojavljuju sto manje.
Tako da ako vas promptovi nerviraju, sacekajte da namestite ceo OS, i onda pogledajte kako ide u svakodnevnom radu. Ako se i tada oni suvise pojavljuju, imamo bag. [ Deda_Mraz @ 12.06.2006. 19:06 ] @
Da to sam i ja izvalio, ako ti je cve cakum-pakum na računaru oni ti se ne pojavljuju. Obično izlaze kao upozorenje za internet konekciju, za neinstalirane drajvove za komponente itd
[ Deda_Mraz @ 12.06.2006. 19:09 ] @
Citat: Iksi: Da li postoji spanska verzija viste... U beta fazi postoji samo engleska verzija, kasnije će Microsoft sigurno ponuditi mogućnost skidanja raznih language's pack (lokalizacija), ali to će tek biti u kvartalu sledeće godine, do tada samo engleska verzija! [ Milan Gligorijevic @ 12.06.2006. 19:19 ] @
Jel ima nekih novina/izmena u vezi Command Prompt-a ili je po tom pitanju sve ostalo isto ?
A registry baza ? [ Deda_Mraz @ 12.06.2006. 21:11 ] @
Hehehe CP je prvo što sam otvorio kada sam startovao Vistu, u nadi da ima nekih promena, ali nema :/
reg takodje... [ degojs @ 12.06.2006. 22:04 ] @
Relja,
da li mene utisak vara ili se i kada se prebaci na Windows Classic temu, GUI i dalje renderuje u 3D režimu? [ Reljam @ 12.06.2006. 22:17 ] @
Prilicno sam siguran da Windows Classic ne ide kroz 3D rezim. Zbog cega mislis da je 3D?
[ degojs @ 12.06.2006. 22:34 ] @
Nemam pojma, neki dan kad sam probao očekivao sam da će čitav GUI biti značajno odzivniji u Classic modu, a to nije bio slučaj (subjektivan utisak). A sad mi deluje da jeste malo brže. Možda danas deluje drugačije (malo brže u Classic) jer sam u međuvremenu instalirao drajvere..
Inače, ljudi, probajte Win + TAB, ovo je show :) Sve sa nekim DVD-om u Windows Media Playeru.. :) Nice. [Ovu poruku je menjao degojs dana 12.06.2006. u 23:44 GMT+1] [ degojs @ 12.06.2006. 22:40 ] @
Ne, nije u 3D.. jer Win + TAB nije na raspolaganju sa Classic temom.
U stvari Relja, gde bi GUI trebao da bude "brži"? Pretpostavljam da sa dobrom grafičkom i malo jačim procesorom -- da je čak brže u 3D? Hehehe, verovatno ne treba ni pitati ako sam ne možeš da oceniš da li ima razlike.. [ Reljam @ 12.06.2006. 22:46 ] @
Kao sto si rekao, to zavisi od graficke i procesora. Aero koristi primarno graficku, dok classic koristi primarno CPU. Medjutim, ako koristis high rez desktop (moj je recimo 4480 * 1200), bolje je da koristis Aero, jer ces skoro sigurno imati i dobru karticu ako imas veliki desktop. Nije fer ocekivati od procesora da 'tera' desktop od 5.5 megapixela bez pomoci hardvera :).
[ degojs @ 12.06.2006. 22:47 ] @
Evo baga:
prilikom Win + TAB, prozor sa desktopom ponekad neće da prikaže ikone na desktopu. Da se reprodukuje, potrebno je pozvati Win + TAB, pa malo vrteti prozore, otpustiti Win + TAB, pa sve ponovo dok se ne manifestuje. [ Reljam @ 13.06.2006. 00:10 ] @
Sada sam probao na mom kompjuteru, i ovde se to desava. Otvorio sam bag.
Degojs, hvala! [ degojs @ 13.06.2006. 03:18 ] @
Relja, hoćemo još? :)
1. Desni klik na desktop -> Personalize -> Theme i odaberi Windows Vista. Klik na OK. 2. Vraćeni smo u Personalization dijalog. Odaberi Desktop Backgrounds i isključi wallpaper (Solid Colors) i postavi da bude npr. crne boje. Primeti da je, očekivano, desktop crne boje :) Klik na OK. 3. Vraćeni smo u Personalization dijalog. Klik na Theme -> Save As i sačuvaj ovu temu kao .theme fajl. 4. Promeni temu na npr. Windows Vista. OK. 5. Vrati na ovu prethodno sačuvanu temu. OK. Boja desktopa nije crna već ona difolt boja. Dovoljno je da ovde odabereš sačuvanu temu, ne moraš ni da klikćeš na OK, odmah se u ovom previewu vidi da nije sačuvao podatak o boji desktopa (trebalo bi da je crno): ![]() Ovo se inače često manifestuje ako se igraš sa temama i podešavanjima - ovo gore je, bar kod mene, siguran način da se reprodukuje problem. Ponekad je dovoljno da samo u ovom gore dijalogu na slici pregledaš moguće teme i kad se vratiš na My Current Theme, ponekad će da desktop bude sa tom difolt bojom, a ponekad sa onom koja je stvarno trenutno odabrana.. Nisam siguran 100% da li bi trebao da pamti ovo podešavanje, ali ne vidim da ima logike da ne pamti, jer pamti koji si wallpaper odabrao i slično.. [ degojs @ 13.06.2006. 03:33 ] @
Odnosno može još lakše da se reprodukuje jednom kad imaš sačuvanu onakvu temu sa Solid Colors za wallpaper i promenjenom bojom desktopa:
Desni klik -> Personalize -> Theme -> odabereš tu sačuvanu temu i u previewu vidiš sliku levo (ispravna, crna, boja desktopa!). Ne klikćeš OK. Odabereš neku drugu temu (ne klikćeš OK) i zatim se vratiš na onu istu sačuvanu temu i u previewu vidiš sliku desno (nije više crna boja desktopa :). Sad sam siguran da je bag :) Ne može za istu temu da mi prikazuje različit preview :) [ Iksi @ 13.06.2006. 09:57 ] @
Pozz. Neko rece da ima speach recognition. Da li je neko probao.
p.s. Nadam se da su stavili u narator neki malo normalniji glas od onog uduvanog microsoft sem-a :))). Posizim dok ga slusam dokmitraje instalacija xp-a jedva uspem da podesim mrezu datum i vreme koliko je nerazumno i iritirajuce. Jedva cekam da isprobam kako ce raditi sa jaws-om. E da jel neko probao varijantu bez aero okruzenja i da li moze da radi na 256 ddr [ Reljam @ 13.06.2006. 17:54 ] @
Ima i speech recognition i text-to-speech. Glas za TTS je naravno bolji, ali dolazimo do starog problema: TTS nervira kada se koristi za bilo sta drugo osim citanja mailova ili duzih tekstova. Razlog za to nije kvalitet TTSa, vec to sto je obicno brze da vizuelno 'skeniras' stranu i vidis sta na njoj pise umesto da ti je neko cita.
Voice Recognition radi, ali moras da odradis tutorial koji je ujedno i trening. Sa VR-om mozes da radis tehnicke Windows stvari (otvori prozor, zatvori prozor, prebaci se na notepad, minimizuj, itd.) i da diktiras tekst kompjuteru. Kao i sa TTSom, problem sa VRom je to sto ces sve to da odradis brze ako radis misem i tastaturom. Naravno, VR je pre svega namenjen hands-free upotrebi, tako da ima smisla u tom kontekstu. Jos jedna od slicnih tehnologija je prepoznavanje rukopisa: engine za prepoznavanje rukopisa mnogo brze uci (konvergira) ka tvom rukopisu; mislim da su spominjali nesto poput desetak uzoraka. I to je interesantna tehnologija, ali ima smisla samo kada ne koristis mis i tastaturu. Vista radi bez Aero okruzenja, i to izgleda ok, ali je 256 MB memorije suvise malo za realnu upotrebu. @degojs Hvala za drugi report; otvoricu bag cim stignem na posao. [ milos036 @ 14.06.2006. 08:12 ] @
Ja sam probao Speech Recognition i meni je sve izvrsavao sto mu odredim preko mikrofona.
[ NexyBG SK @ 14.06.2006. 14:38 ] @
Vista razbija cak i na starijem i slabijem hardweru ,stvarno se dobro drzi "ovih dana" retko kad je pukao skoro da i nema nekih mana
Stabilnost je stvarno full, pa cak i IE 7 se drzi savrseno ,stvarno su napravili boooom sa ovim sistemom : pozdrav svima [ Milan Gligorijevic @ 14.06.2006. 14:41 ] @
Jel' ima nekih novina u pogledu admin passworda ili je ostalo isto kao na XP?
[ NexyBG SK @ 14.06.2006. 14:42 ] @
na sta konkretno mislis ???
[ Milan Gligorijevic @ 14.06.2006. 14:48 ] @
Konkretno na "razbijanje" passworda, da li je i dalje c:\windows\system32\config\SAM fajl zaduzen za password i ako moze spisak fajlova config dorektorijuma i da li on uopste postoji?
[ NexyBG SK @ 14.06.2006. 14:53 ] @
jeste jos uvek :(
[ Deda_Mraz @ 14.06.2006. 16:04 ] @
Malopre primetih ovaj "bag" !?
Prebrojte koliko imam aktivnih procesa (sistemskih i ručno pokrenutih) a koliko dole pri dnu Task Managera prijavljuje! (btw od kako sam uradio slikicu pojavilo se 49) -Dopuna- I kada kliknem na show all proces opet prikazuje 3-4 procesa manje! [ Milan Gligorijevic @ 14.06.2006. 16:13 ] @
[Predlog]
Ako su moderatori ZA, da otvorimo jednu gde ce se prijavljivati bagovi Viste, a da ova ipak ostane za utiskje [/Predlog] [ Deda_Mraz @ 14.06.2006. 16:19 ] @
Eno na tvoj predlog otvorih gore temu, pa moderatori ako se slažu neka je topuju!
Baš htedoh da objavim bag pa reko ajde da otvorimo novu temu samo za to, pošto vidim da će ih biti baš dosta! [ Reljam @ 14.06.2006. 17:18 ] @
Novine koje se ticu admin passworda: BitLocker - ako imas TPM 1.2 BIOS, mozes da enkriptujes drajvove. Bez TPM BIOSa, mozes da koristis BitLocker tako sto ce enkripcioni kljuc biti na USB flash drajvu. Znaci neces moci da pristupis podacima bez tog USB drajva.
Deda_Mraz - task manager. Izaberi opciju 'show processes from all users', onda ces videti sve procese. [ Deda_Mraz @ 14.06.2006. 17:29 ] @
Relja brate znam napisao sam gore... ali opet mi nešto fale procesi :( ili sam ja malo skrenuo sa staze ;)
[ Milan Gligorijevic @ 15.06.2006. 11:10 ] @
Da li mozete da okacite ovde ili negde na net screensavere i wallpapere koji dolaze uz Vistu pa da se i mi koji jos nismo nabavili Vistu polako priviknemo
![]() [ Deda_Mraz @ 15.06.2006. 12:34 ] @
www.---------.COM --- ko je skinuo skinuo
![]() evo pa skidajte ![]() [Ovu poruku je menjao Deda_Mraz dana 16.06.2006. u 19:10 GMT+1] [ zojsije @ 15.06.2006. 12:53 ] @
Sve je ovako super kada vi skidate te bete sa neta ali mi na dial up mozemo samo da sanjamo o tome.Rado bih isprobao tu Vistu cisto da vidim kako radi na mom kompu pa ako je neko iz Novog Sada neka mi se javi na mail da mi nareze Vistu na DVD [email protected]
Pozzz [ Milan Gligorijevic @ 15.06.2006. 13:19 ] @
Hvala Vlado.
Imam jos pitanja. Kako je uradjen Windows Picture and Fax Viewer i Paint. Mislim da se oko toga najmanje radilo na XP-u pa me zanima kako je sa Vistom. [ Deda_Mraz @ 15.06.2006. 14:42 ] @
Ma nema na čemu
![]() Samo "čuvare ekrana" nisam mogao nigde da nadjem u sistemskim fajlovima...bzv. Windows Picture and Fax je dosta poboljšan nego u XP-u, dodate su neke nove opcije, za editovanje i smanjivanje slika, takodje kada otvaraš slike onte pita da li možda želiš prvo u neki program za editovanje... Paint je ostao isti (na moju velčiku žalost) ima par opcija novih, neprimetnih uopšte i ove postojeće su malo poboljšane i to je to. Stvarno sam očekivao više od programera, bar da se više potrude oko siromašnog Paint-a! [ Milan Gligorijevic @ 15.06.2006. 14:50 ] @
Hm... "cuvari ekrana" su u XP-u na sledecoj lokaciji c:\windows\system32\ i imaju extenziju .scr
Bas mi je zao za Paint ![]() Samo se nadam da ce ga malo usavrsiti u finalnoj verziji. Ne mogu da verujem da "viku" taj Paint vec 10 godina nepromenjen ![]() [ Deda_Mraz @ 15.06.2006. 14:57 ] @
Ma ni tu ne mogu da ih nadjem...bedak...
Mada bre taj Paint bolje da ukinu, jbt ničemu ne služi sa takvim jadnim opcijama... [ mitar1982 @ 15.06.2006. 15:55 ] @
Valjda je ovo zamišljeno kao zamena za paint. Ne znam šta se desilo sa projektom, ali kao što piše i na sajtu, paint.net je trebalo da zameni zastareli mspaint.
http://www.eecs.wsu.edu/paint.net/ [ degojs @ 15.06.2006. 17:40 ] @
Mislim da bi ih neko tužio da koriste monopol iz oblasti OS..bla..bla kad bi dodali Paint.NET umesto Painta :)
Inače, ja često koristim taj Paint.NET i vrlo sam zadovoljan. Ne, nije Photoshop, ali za mene nudi mnogo više nego što ja umem da iskoristim i završava posao 100%. Besplatno :) [ Shadowed @ 15.06.2006. 22:22 ] @
Deda, ne diraj mi Paint ;).
Za cuvanje Print Screen-a je odlican. [ NexyBG SK @ 15.06.2006. 22:50 ] @
hehe print screen :)
pozdrav [ Reljam @ 16.06.2006. 07:24 ] @
Inace, vista ima nov alat za printscreen! I to je apgrejdovano... jos samo ostaje taj nesrecni paint. Vista ima odvojen alat za rad sa fotografijama, a ima i alat za screenshotove. Paint stvarno vise nicemu ne sluzi.
[ Milan Gligorijevic @ 16.06.2006. 08:33 ] @
A taj alat za screenshotove kako radi? Mislim da li su ga toliko usavrsili da ako ja dva puta za redom pritisnem print screen da li ce on cuvati u memoriji dve slike ili samo poslednju.
[ Deda_Mraz @ 16.06.2006. 18:12 ] @
Citat: Pa za to i služi samo ![]() ma sladak je paint onako siromašan, a bogatu porodicu (stipse) ima! Citat: mitar1982: Valjda je ovo zamišljeno kao zamena za paint. Ne znam šta se desilo sa projektom, ali kao što piše i na sajtu, paint.net je trebalo da zameni zastareli mspaint. http://www.eecs.wsu.edu/paint.net/ Ne nije to zamena za paint, to je samo alternativa jedne druge kompanije koju je Microsoft priznao (zbog imena) i ništa više. I ja nigde njisam pročitao da je u Visti ili kako već taj Paint.NET trebao da zameni stari mspaint. [ kostas_bgd @ 25.06.2006. 22:58 ] @
Citat: Deda_Mraz: U beta fazi postoji samo engleska verzija, kasnije će Microsoft sigurno ponuditi mogućnost skidanja raznih language's pack (lokalizacija), ali to će tek biti u kvartalu sledeće godine, do tada samo engleska verzija! Nisi baš u pravu. Postoje engleska, nemačka i japanska verzija. BTW, u Visti mi se svidela prateća muzika uz novi Media Player, a naročito stvar Karsh Kale - Distance. Lep elektro zvuk uz indijske vokale. ![]() [ Deda_Mraz @ 26.06.2006. 13:50 ] @
Hmm totalno sam ubedjen da kada je beta faza u pitanju postoji samo English language pack možda kada izadje zadnja vista pod nekim imenom Vista RC možda tada već daju lokalizaciju i za druge jezike, jer je već tada 98% posto digurno i uradjeno u Visti, mislim optimizovano je za sve vrste lokalizacija, ali čekaju da izadje finalna da bi tek onda izbacili i ostalih 10-ak lokalizacija!?
[ Milan Gligorijevic @ 26.06.2006. 13:58 ] @
Kome je microsoft poslao mail sa seriskim brojem za Vistu dobio je ovakav mail.
Ovo je samo deo maila. Citat: Please use the appropriate link below to access the download site for the language and edition you want: English 32-Bit: Ovde stoji link za download English 64-Bit: Ovde stoji link za download German 32-Bit: Ovde stoji link za download German 64-Bit: Ovde stoji link za download Japanese 32-Bit: Ovde stoji link za download Japanese 64-Bit: Ovde stoji link za download [ Deda_Mraz @ 26.06.2006. 17:48 ] @
Ja dobio samo za English 32bit
![]() [ Milan Gligorijevic @ 27.06.2006. 20:11 ] @
[ Deda_Mraz @ 27.06.2006. 22:26 ] @
Lep vodič Milane...
Najjača rečenica u celom text-u: Absolutely HATE Upgrades. I hate them with a passion. :) [ Deda_Mraz @ 28.06.2006. 12:37 ] @
Hmmm, sada nešto čeprkam po Visti, i izvalim da windows defender neće uopšte da radi ako nema sveže definicije. Mislim ajde treba da obavesti da mu treba up-date, ali da neće da radi, je malo bezveze....
[ Milan Gligorijevic @ 28.06.2006. 13:19 ] @
Upravo sam instalirao Vistu. Dosta se razlikuje od XP-a pa je necu brisati barem dok se malo ne naviknem.
Sto se tice instalacije to ide lako. Microsoft je dosta poradio na tome da bi olaksao posao pocetnicima. Bukvalno ide kao instaliranje nekog programa, nema vise one crne/blave pozadina vec su stavili neki sliku kako bi ohrabrili pocetnika. Dobra stvar je sto odmah na pocetku instalacije treba uneti product key. Podesavanja u toku instalacije su ostala ista. Ko je jednom instalirao XP nece imati problema sa Vistom. A cela instalacija traje oko 45min. Prijatno sam se iznenadio kada sam hteo da promenim naziv jednog fajla, windows je automatski selektovao samo naziv bez ekstenzije. A sada jedan bag :) Ukljucite opciju da vidite skrivene fajlove i da vidite extenziju fajlova. Na desktopu se pojave dva fajla potpuno istog naziva i extenzije (desktop.ini), a razlicitog sadrzaja :) Toliko za sada. [ Shadowed @ 28.06.2006. 14:35 ] @
Ne bih rekao da je bug. Kladim se da je jedan iz tvog a jedan iz All Users profila ;). A, inace, mozes oba da obrises..
[ Shadowed @ 28.06.2006. 16:19 ] @
Relja, znas li sta je sa ovim - Microsoft gives up on WinFS?
[ Milan Gligorijevic @ 29.06.2006. 13:37 ] @
Posle 24h od instakacije i aktivacije evo sta sam dobio na ekranu.
Kada kliknem na Activate windows online now pojavi mi se ova poruka Gde gresim? Prvi put sam aktivirao windows bez problema, a product key koji sam koristio pri instalaciji poslao mi je microsoft. [ vojkanma @ 07.07.2006. 21:03 ] @
imam problem oko aktivacije, istice mi za 2 dana...skinuo sam vistu sa microsofta ali nisam otvorio passport ako mislis na hotmail. Kada sam je instalirao registrovao sam se online i sve je proslo. Medjutim, tada sam ubacio neki broj koji sam dobio od nekoga i sada mi treba drugi da bi je aktivirao. Sta treba da radim?
Da udjem na hotmail pa da krenem ponovo da skidam vistu? Kada dobijam mail od MS, kad skinem celu Vistu ili cim pocnem???? Molim te za pomoc! HVALA! [ icobh @ 07.07.2006. 21:31 ] @
@vojkanma
Ja sam samo tažio link za download Viste, a Microsoft mi je odmah poslao i Product Key, iako sam samo počeo da je skidam, tj. samo da uzmem link... @vista Ne kontam koji je ovo fazon sa ovim anti-alising fontovima u Visti... Da li to samo kod mene ili i kod ostalih ova slova nekako izgledaju mutno, odnosno, kao da su se boje nekako previše mimoišle... [ Milan Gligorijevic @ 07.07.2006. 22:05 ] @
icobh, i ja sam stekao isti utisak. Isto tako je i u office-u.
[ Shadowed @ 08.07.2006. 09:46 ] @
ClearType, proucite kako radi i bice jasno zasto izgleda kao da ima nekih boja po ivicama slova. Naviknete se posle nekog vremena, ja drzim na XP-u ukljuceno i sad mi je ruzno bez ;).
[ Iksi @ 08.07.2006. 17:45 ] @
ja sam skinuo vistu sa onog linkakoji je svojevremeno neko poslao... e sad
zanima me kako dobiti prodact key i activation key. oizdrav [ kontogist @ 12.07.2006. 20:28 ] @
moze li neko da mi na pp posalje odgovor kako da odradim registraciju tj. sta da radim da na meil dobijem cd key da bi mogao da instaliram vistu????
[ kontogist @ 12.07.2006. 20:30 ] @
zaboravih pitati,
ima li neko narezano na cd DVD instalacioni cd Viste? Ako ima bio bi spreman da se dogovorimo da mi posalje postom, jer vec 15 dana skidam sa neta vistu, i neizvesno je kada ce ju skinuti do kraja, kao ni da li ce biti nekih gresaka, pa nece hteti da radi.... [ Milan Gligorijevic @ 14.07.2006. 22:55 ] @
Boot Configuration Data Editor Frequently Asked Questions
VistaBootPRO VistaTweakPRO [Ovu poruku je menjao mmwc dana 15.07.2006. u 10:42 GMT+1] [ avox @ 15.07.2006. 00:46 ] @
Prosli ispiti i ja odlucio malo da provozam Vistu.Na pocetku sam imao problem sa drajverima za graficku.
Sve se lepo instalira.Uradio sam to preko WU i sve je radilo dok ne restartujem komp.Onda se javio problem. Kada se ucita desktop sve je nekako mracno.Kao kad vam iskoci poruka da radite nesto ne ovlasceno u visti. Posle par restarta javio bi se neki error i kraj mog rada na njoj.To sam resio skidanjem drajvera sa ATI-jevog sajta za vistu.Kad sam resio taj problem sa drajverima, javlja se sledeci problem.To i nije toliko do viste. Ne radi dosta programa.BSplayer kao nije podrzan.Pa je onda izasao BS 2.0 koje podrzan ali kad se pusti film prebaci mi se vista u Basic mod rada.Kad iskljucim program vrati se sve u normalu.DivX 6.2.2 i stariji ne rade. MV2 player takodje ne radi.Nero 7 ne radi.Hm sad sam zaboravio sta jos ne radi.Uglavnom dosta trenutno aktuelnog software-a ne radi.Mozda je to do mene, a mozda i nije. Masina je sledeca Barton 2600+ 512 MB Kingstone 400 120 GB Maxtor ATA Ati radeon 9550 128 MB i 128 bit-a DVD RW Pionir ADLS connexant koji se dobija od sezama (On radi bez problema, samo je fora da se ne instalira preko autoruna koji se pokrene kad se ubaci CD sa drajverima.Instalirao sam ga iz Device managera, update driver) to je odprilike to. Ima ki neko neki spisak sa aplikacijama koje rade normalno na Visti, makar i beta varijante. Ja mogu da kazem da sigurno radi: Firefox 1.5.0.4 GTalk 1.0.0.92 Winamp 5.24 Zipgenius 6.0.2.1060 7-zip 4.42 AVG Free Antivirus 7.1.394 [Ovu poruku je menjao avox dana 15.07.2006. u 03:06 GMT+1] [ Milan Gligorijevic @ 15.07.2006. 09:41 ] @
[ avox @ 15.07.2006. 10:07 ] @
to lave!
[ NexyBG SK @ 23.07.2006. 23:29 ] @
E da li je neko pokusao da se igra na visti npr nfs mw ili nesto slicno i da ,da li neko zna koji program bi radio u visti emulaciju tj virtuelni cd meni treba alkohol ali nisam siguran da li to radi ?!
pozdrav svima [ lulo @ 24.07.2006. 22:40 ] @
moze li da se instalira vista uz xp pa kad palim komp da me pita koji cu ?
[ Milan Gligorijevic @ 24.07.2006. 22:50 ] @
Naravno, cak je i preporucljivo.
[ flx @ 03.08.2006. 10:49 ] @
Imam problem pri vracanju sa bete na XP,desava se sledece :
Kada ubacim XP CD da boot-ujem sa njega on posle onog inspecting hardware... samo stane,crn je ekran i lampica za hard non stop svetli.Pritom mogu regularno da butujem sa Vista DVD-a i Vista se normalno podize i radi. Molim vas za pomoc posto nisam neki poznavalac u ovoj oblasti. Hvala unapred. [ Milan Gligorijevic @ 03.08.2006. 11:05 ] @
Mislim da preko programa VistaBootPRO mozes da podesis boot loader kao sto je bio pre instalacije Viste, a particiju na kojos je Vista mozes formatirati iz XP-a
[ flx @ 03.08.2006. 11:50 ] @
Problem je sto ja uopste i nemam XP instaliran tako da nemogu nikako da formatiram tu particiju.
Da li bi taj program koji pominjes mogao nekako da resi ovaj problem ? Hvala. [ Milan Gligorijevic @ 03.08.2006. 11:57 ] @
U tom slucaju ti ovaj program ne moze pomoci. Trebas da nadjes neki boot cd tipa Hiren's boot cd, miniPE, BartPE... pa tako da formatiras pariticiju ili da probas instalirati partition Magic na Visti pa preko njega formatirati.
[ flx @ 03.08.2006. 12:00 ] @
Ok hvala.Jos samo da te pitam da li je moguce uraditi sledecu stvar.Uzeo bih hard od drugara na kome je instaliran XP i prikacio bih ga ovde pa bi podigao sistem sa njegovog harda i formatirao onda ovu particiju na mom hardu.
Pozdrav. [ Milan Gligorijevic @ 03.08.2006. 12:05 ] @
Bolja varijanta je da odneses tvoj hard kod druga i tamo da formatiras. Ako doneses njegov hard kod tebe moze se desiti da ne mozes podici sistem zato sto su vam konfiguracije razlicite, a samim tim i drajveri.
[ flx @ 03.08.2006. 12:07 ] @
Ok hvala ti puno Milane na pomoci.
Pozdrav. [ Illiron @ 03.08.2006. 16:57 ] @
Da nema neko skinut build 5456, hteo bih da probam vistu, dobio sam product key od MS-a a ne bih bas da skidam dvd sa neta.
[ Srdjan_pmf @ 04.08.2006. 12:16 ] @
jel vista zahtevna?
ja imam neku stariju masinu duron na 750,graficka 32 mb, 512RAM(sdram) jel bih mogao ja instalirati to? [ Miroslav Jeftić @ 04.08.2006. 12:43 ] @
Ne verujem. Čak ako bi i uspeo instalirati, performanse bi sigurno bile jako, jako loše - ne preporučujem.
[ Milan Gligorijevic @ 04.08.2006. 12:46 ] @
Slazem se, bolje nemoj i ako uspes samo ces se razocarati.
O hardverskim zahtevima mozes pogledati u ovoj temi. [ Neky 92 @ 11.08.2006. 14:14 ] @
ljudi, imam jedan problem tamo gde bi trebala da se skida vista i da se dobije kljuc kazu da nema vise downloada. kako da dodjem do viste beta 2 na legalan nacin?
hvala unapred! [ Shadowed @ 11.08.2006. 16:35 ] @
Mislim da bi morao da se pretplatis na MSDN
[ slobdam @ 27.11.2006. 14:35 ] @
Znaci free download nije moguc?
Ko je skinuo skinu ko nije moze da ga kupi u americi? Zadnje sto sam cuo je da je evropska komisija zabranila distribuciju viste na EU trzistu. postoji li neki drugi nacin da se dodje do viste. Pokusavam da se aboniram na MSDN ali ne verujem da ce me dovesti do viste. Jel uspeo neko da skine vistu zadnjih dana? Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|