[ Miroslav Strugarevic @ 30.12.2002. 17:07 ] @
| Imam slack 8.1 sa gnome-om 2.0.0 ... e sad kad hoću da instaliram neke fontove.. koristim ttmkfontdir, fontove koje sam instalirao rade samo u gimp-u ( 1.3.10 ), i nigde drugo .. Ako mozda neko zna način da se ti fontovi vide i u svim ostalim programima, kao na pr. da mogu da instalirani font iskoristim i da ga stavim kao desktop font.
|
[ Miroslav Strugarevic @ 01.01.2003. 18:45 ] @
?
[ kustera @ 03.01.2003. 17:14 ] @
Probaj KDE, tamo sve funkcionise kako treba.........
[ Miroslav Strugarevic @ 03.01.2003. 17:29 ] @
Pa nisam baš neki ljubitelj KDE-a.
[ random @ 03.01.2003. 17:56 ] @
Dosta čudno, meni sve (TrueType i Type1) fontove koje vidi X vidi i Pango (GNOME 2 biblioteka za rendering fontova), osim dva-tri rasterska fonta. Proveri da li si dobro podesio fontpath-ove u XF86Config fajlu i proveri da li si učitao Xft i FreeType module.
[ B o j a n @ 04.01.2003. 01:59 ] @
A jel neko nekad probao xfs ? I koristio ga u distributivne svrhe ?
Koliki je odnos perfomansi ako se koristi klasicni FontPath, ili "daljinski" xfs preko tcp/ip-a ?
[ random @ 04.01.2003. 05:53 ] @
Ja sam ga koristio na faksu kad sam hteo da na thinclientu koristim neki svoj font. Sad, nije baš da sam benchmarkovao, ali nije bilo nikakve primetne razlike u performansama (iako su se fontovi servirali sa druge mašine thinclientu).
E sad, tu je bio bukvalno "daljinski" XFS, a u slučaju da je font server na localhostu, to može jedino da se nastavi u priču "Unix sockets vs. TCP sockets". Ali siguran sam da se i tu neka razlika u performansama može primetiti tek kod nekih jako opterećenih DBMS aplikacija, ili sličnih, koje otvaraju puno soketa i kroz njih pumpaju puno podataka u jedinici vremena. Čak se ne primeti ni kad ceo X radi preko TCP/IP-a (probaj da setuješ DISPLAY promenljivu na "localhost:0" pa da startuješ X).
[ B o j a n @ 04.01.2003. 12:24 ] @
Nah, potrebno mi je samo jednostavno i bezbolno network-wide instaliranje font-ova bez ikakvog cimanja za setovanjem pojedinacnog klijenta i njegovog X-a.
Btw, sta se na kraju desilo sa onim "fancy" MS unicode fontovima, Arial ...itd... Jel' se oni na kraju mogu koristiti pod drugim OS-ima ?
[ Časlav Ilić @ 04.01.2003. 13:47 ] @
Citat: Bojan:
Btw, sta se na kraju desilo sa onim "fancy" MS unicode fontovima, Arial ...itd... Jel' se oni na kraju mogu koristiti pod drugim OS-ima ?
Ja ih koristim na Linuksu (Mandrake 8.2, xfs font server).
[ B o j a n @ 04.01.2003. 17:13 ] @
Okej, ali da li je to u redu ? Trazio sam na microsoft.com, ali to je toliko konfuzno ... sve sto sam nasao jeste da su to RANIJE bili free fontovi, tzv. "web fonts" ... Kako to SAD izgleda ?
[ tOwk @ 04.01.2003. 17:29 ] @
GNOME 2 koristi, kao što random reče, Pango (koji, dalje, koristi Xft i fontconfig). E Xft se zasebno konfiguriše od XFree86 (pogledajte /etc/X11/XftConfig, ili a fontconfig 2.x koristi neki XML fajl koji ima isto značenje kao i XftConfig, pogledajte uputstvo za fc-cache, fc-list), i tu se navode direktorijumi koji sadrže fontove.
Dalje nije potrebno praviti nikakve fonts.dir, fonts.scale ili slično. Svi fontovi u tim direktorijumima će biti prepoznati -- i to vam je lepota novog pristupa.
Zato je sigurno problem što ti se font ne nalazi u direktorijumu koji Xft koristi, a iz Gimp-a sigurno koristiš zasebno Freetype-plugin, ili koristiš Gimp 1.2.x ili stariji (preporučujem Gimp 1.3.x).
Ukoliko fonta nema u listi koju dobiješ sa fc-list, a ne znaš da podesiš sve što treba, onda samo ubaci font u neki direktorijum koji ti već čita (npr. .../fonts/misc).
Što se MS fontova tiče, njihova prvobitna EULA je dozvoljavala distribuciju u neizmenjenom obliku (tj. čitav paket je morao ostati isti). On se i dalje može naći na mnogim sajtovima koji koriste upravo ovu stavku, a postoje čak i paketi koji ih instaliraju na raznim distribucijama (postoji bar Debian paket, ali mu ne znam ime).
Ako već imate problema sa MS fontovima, pređite na FreeType 2 bez bytocode interpretera sa AutoHintingom, i koristite npr. FreeFonts.
Toliko
[ random @ 04.01.2003. 19:04 ] @
Prvobitna licenca za web fontove je dozvoljavala distribuiranje u neizmenjenom obliku. Ova srećna činjenica je omogućila dobrim ljudima da i dalje distribuiraju ove fontove.
http://corefonts.sourceforge.net/
Znači, možete ih koristiti, potpuno legalno.
[ Miroslav Strugarevic @ 05.01.2003. 16:07 ] @
Pošto koristim gnome 2.0.0, to je prva verzija gnome-a 2. E sad verovatno mi nešto nije u redu sa pang-om. Ali pogledaću da ga rekompajliram, to bi trebalo da reši problem fontova-a. Čekam kada ce da izadje gnome-2.2 ( ima da kida ). A što se tiše gimp-a, koristim 1.3.10, a planiram i noviju 1.3.11 :)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|