[ pajac @ 13.06.2006. 14:31 ] @
Izrađujem konceptualni dizajn(model podataka) za informacjiski sistem za gostinski obrat(seminar u školi), pa sam zapeo kod bijelezenja artikla...

Zahtev je ta, da se na informacijonom sistemu(u programu) bjelezi artikal i surovina razdvojeno.Zato sto je artikal namjenjen direktnoj prodaji a surovina ne moze da se proda, več se upotrijebi samo za izradu artikla(ručak naprimer)

Artikal (fanta, ručak, pica, koktejl, čaj)
-----------
ID_artikla
ime artikla
cena
merska enota

surovina (mleko, brašno....)
-----------
ID_surovine
ime surovine
cena
merska enota

Zaloga (ent. koja bijelezi zalogu tako surovine kao i artikla)
----------
ID_zaloge
min_količina
max_količina
trnutačna_količina

Sad sam zapeo, jer ne znam, dali je pametno da definišem dve entitete ili samo judnu, pošto imaju jednake atribute?Šta se u praxi radi oz. šta bi trebao tu napravit?
Kad bi imao barem jedan atribut različit, onda nebi imao problema, ali tako...mozda koji predlog?
[ jablan @ 13.06.2006. 15:10 ] @
Što se mene tiče, ja bih sve tri tabele spojio. Dodaj samo jedno flag polje da bi se znalo je li u pitanju sirovina ili artikal. Treća tabela ima logike da bude zasebno jedino ako ima dosta artikala ili sirovina koje nemaju odgovarajući slog u njoj. Inače nema potrebe.
[ pajac @ 13.06.2006. 17:01 ] @
Pa pošto se artikal može brzo ukinuti iz prodaje, a surovine ostaju, zato ču da pustim treču tabelu tako kako je. Gornje dve sam spojijo i stavio flag, kako si predlozio.
Prekosutar imam zagovor, pa čemo videt kako smo to rešili ;)

tnx i Lp!
[ misk0 @ 13.06.2006. 21:48 ] @
Ja sam to nekad davno, radio u Clipperu sa 2 tabele:

Artikli
- ID
- Naziv
- Cijena

Sirovine
- ID
- Naziv
- Cijena (eventualno, zbog evidnecije skladista i obracuna)

Sastavnica
- ID
- ID_artikla
- ID_sirovine
- Kolicina (sirovine u artiklu)

Na taj nacin sam vodio i skladista (recimo sank, kuhinja, podrum) a i vodio kase tj prodaju. Onaj ko snabdjeva restoran je unosio samo sirovine, a artikli su 'izlazili' tj prodavali se.
Naravno, artikl se nije mogao prodati ukoliko nije imao sastavnicu, a isto tako cesto je sirovina bila jednaka artiklu - flashica soka ili slicno. Na osnovu dnevnih racuna radio sam 'zakljucenje kase' kad se formirao izlazni nalog za sirovine i na taj nacin se razduzilo skladiste za odredjenu kolicinu koja je izasla u toku dana.