[ qzqzqz @ 13.06.2006. 16:53 ] @
Koliko je zdrava upotreba zvakacih guma?
[ Nemanja Avramović @ 13.06.2006. 23:44 ] @
Po mišiće usta sigurno jeste (ne preterano, naravno), a za ovo drugo... ne znam...
[ Abdee @ 14.06.2006. 09:33 ] @
Ako jedes 10kg orbita svaki dan, za 20 godina mozes da dobijes rak...
[ tosa @ 14.06.2006. 11:23 ] @
Ako pojedeš 1kg čvaraka svaki dan, za godinu dana će ti sigurno biti loše (verovatno i ranije).
Da li to znači da su čvarci loši? :)
[ qzqzqz @ 15.06.2006. 12:25 ] @
npr. jedno pakovanje zvaka na dan, jel moze da izazove neka oboljenja?
[ Dark Icarus @ 15.06.2006. 14:08 ] @
Može, ako ih gutaš . Inače, ne. Bar ne sa medicinske strane gledišta - a pretpostavljam da pitaš zbog aspartama i sličnih stvari. Za to ne treba da se brineš, bezbedno je. Za stomatološke posledice (npr. zbog stalnog prisustva blago baznog karbamida u ustima) ne mogu da garantujem, ali pretpostavljam da je efekat pre koristan nego štetan.
[ kv66 @ 15.06.2006. 15:53 ] @
Citat:
qzqzqz: Koliko je zdrava upotreba zvakacih guma?

Koliko je zdrava ne znam,ali stetna sigurno nije(mislim na zvake bez secera)Elem posluzi se pretragom,bilo je vec dosta reci na temu aspartama i ostalih ves.zasladjivaca...
[ superbaka @ 15.06.2006. 18:05 ] @
samo da vas obavestim da necu dozvoliti jos jednu raspravu o stetnosti aspartama jer vec ima nekoliko tema o tome! moze o fenilketonuriji, pH itd...
[ cicika @ 15.06.2006. 22:02 ] @
Ne znam ništa o ovome osim toga da je jedna moja drugarica "spalila" sluzokožu usta od previše winterfresh-a. Pretpostavljam da je to bila posledica mentola iz same žvake. Recimo da je dnevna količina bila pakovanje i po.
[ SqlByte @ 15.06.2006. 22:15 ] @
pa stalno cimanje zheluca nikako ne valja, terate ga da luchi kiselinu jer se on nada da ce sa tim zhvakanjem neshto i on da dobije ( neku hranu ) a vi ga ispalite i on za dzabe luchi kiselinu ... shto nie mnogo pamtno.

a i preterano konzumiranje bilo chega nie zdravo... shta tje vam vishe od 3-4 zhvake na dan ?
[ krojac tajnog plana @ 16.06.2006. 00:59 ] @
.. i moze da se dobije proliv.
[ Nenad Vranjanac @ 16.06.2006. 12:15 ] @
sa stomatoloske strane je povoljno, zvakanjem se donekle stimulise lucenje pljuvacke, u kombinaciji sa dobrim pranjem zuba tako moze da se odrzi visok pH u ustima celog dana, znacajno se smanjuje rizik za nastanak karijesa. zamene za secer prakticno ne izazivaju karijes, pa su bolje od zvaka sa obicnim secerom.
naravno, isti efekat bi postigli i zvakanjem gumice za bisanje npr. (ali to nije preporucljivo :-p).
bez pranja zuba naravno, zvakanje ne znaci nista.

karbamida nema u svim zvakama, ali ikaruse sto ne kazes narodu koji je narodski naziv za karbamid? :-)
inace on deluje kao pufer za kiseline, pa je efekat povoljan.
[ sagittarius @ 16.06.2006. 19:58 ] @
Citat:
krojac tajnog plana: .. i moze da se dobije proliv.

narocito ako konzumiras na gladan stomak
[ Dark Icarus @ 17.06.2006. 04:25 ] @
Citat:
blayv:Karbamida nema u svim zvakama, ali ikaruse sto ne kazes narodu koji je narodski naziv za karbamid?
Jes' pa da ljudi prestanu da žvaću... pa posle ja da budem kriv pa mi dođu čike iz industrije žvaka u crnim kaputima.

Mada ima nečega u onome što reče ovi ođe SQL đetić da žvakanje izaziva lučenje kiseline u želucu... pitam se, kolike su šanse da posle nekog vremena intenzivnog maltretiranja želudac "nauči" da ne odgovara na takve lažne uzbune? Ako neko žvaće žvake ceo dan, svaki dan, a želudac se ne adaptira, taj neko bi vrlo brzo postao čiraš .
[ SqlByte @ 18.06.2006. 13:57 ] @
da... josh "bolja" varijanta je da nam zheludac popi*** i vishe nikad ne luchi kiselinu
[ Dark Icarus @ 18.06.2006. 14:03 ] @
Ne boj se za smanjenu kiselost želuca, to se ne dešava tako lako. :) A i da se dešava, ništa strašno - lepo te neko iznervira i tebi se kiselina vrati u normalne granice :) .
[ _djevojka_ @ 18.06.2006. 14:35 ] @
Citat:
krojac tajnog plana: .. i moze da se dobije proliv.

...uglavnom zbog sorbitola.