[ qzqzqz @ 13.06.2006. 19:27 ] @
Ako postoje uzajamno prosti polinomi i (iz )takvi da je za neke vazi , onda je .

Ako stavimo a=b=c=n i x=0, dobijamo Veliku Fermaovu teoremu.

slatko???

[Ovu poruku je menjao qzqzqz dana 13.06.2006. u 21:01 GMT+1]
[ Bojan Basic @ 13.06.2006. 21:00 ] @
Teško da mi to možemo ovde dokazati. Glavni kamen spoticanja nije Velika Fermaova teorema (iako si pokazao da Zadatak nju implicira, možda bi se moglo pokazati i obrnuto, tj. da ona implicira Zadatak što bi bilo sasvim legitimno rešenje jer je ona dokazana i sme se kao takva koristiti). Ono što nam ovde zaista pravi problem je što Zadatak implicira i jedan prilično težak otvoren problem, Beal's Conjecture.

Zaista, neka smo dokazali tvrđenje. Pretpostavimo da postoje i za koje je takvi da je . U tom slučaju je , što je u suprotnosti sa Zadatkom za , , , , , .

Nego, zanima me da li je ovo nešto za šta se veruje da je tačno ili ti je palo na pamet? Ako je ovo drugo javi, pa možda možemo naći kontraprimer.
[ qzqzqz @ 13.06.2006. 21:11 ] @
Pa ja mislim da je ovo tacno jer je danas na dodatnoj Dusan Djukic dokazao ovo. Manje-vise sam skontao, pa ako nekog zanima iznecu dokaz.
[ Bojan Basic @ 13.06.2006. 22:04 ] @
E, ako možeš bilo bi super da vidimo dokaz (ako se ne sećaš celog i samo smernice bi pomogle), koliko poznajem Đukića on zna šta priča.
[ uranium @ 14.06.2006. 02:17 ] @
Neka su

i neka su

važi

ali

priznajem da sam možda malo zloupotrebio nepreciznost postavke...
[ qzqzqz @ 14.06.2006. 06:20 ] @
Glavna fora je u tome sto se koristi sledeca lema:

Neka su i uzajamno prosti polinomi takvi da je .

Onda je .

Ova lema se primeni na polinome i i dobija se zadatak.

E sad dokaz ideo nekako ovako: Neka je , slicno i za .

Imamo da je . Sada obe strane diferenciramo i dobija se nesto oblika , pa posto su A i C uzajamno prosti posle svodjenja na zajednicki A je ovo gore, a C je dole. Samo sto ovo nisam prepisao. Posle ovoga sledi i lema.

Sada neka neko dopuni ovaj dokaz.
[ Bojan Basic @ 14.06.2006. 13:47 ] @
Citat:
uranium:
priznajem da sam možda malo zloupotrebio nepreciznost postavke... :)

Možda sam nešto prevideo, ali gde tačno si zloupotrebio nepreciznost postavke? Meni ovo deluje kao sasvim legalan kontraprimer.

@qzqzqz:
Više stvari mi nije jasno pa ću da krenem sa jednom po jednom.
Citat:
qzqzqz:
pa posto su A i C uzajamno prosti posle svodjenja na zajednicki A je ovo gore, a C je dole.

Nigde nismo rekli da su A i C uzajamno prosti, rekli smo samo da je . Verovatno si hteo da u formulaciji kažeš da su uzajamno prosti po parovima (to znači da su svaka dva od njih uzajamno prosti), da li sam u pravu?
Citat:
qzqzqz:
Ova lema se primeni na polinome i i dobija se zadatak.

I dalje ne vidim kako, možeš li još malo da pojasniš?
Citat:
qzqzqz:
Neka su i uzajamno prosti polinomi takvi da je .

Onda je .

Ovo mi deluje najnelogičnije. Evo jednog kontraprimera, pa ti vidi šta nije u redu (čak i ako usvojimo moju prvu ispravku).

Neka je . Ovi polinomi su uzajamno prosti (štaviše, po parovima), i važi da je , pa je ipak .

Da li imaš slučajno zabeleženo još nešto ili se sećaš još nečega što nisi pomenuo a moglo bi da razjasni ove nedoumice?

Hoćeš li da pitam Đukića šta je tačno predavao pa da javim?
[ qzqzqz @ 14.06.2006. 14:29 ] @
Pa u pravu si, najbolje je da njega pitas, a ne da ja dajem polu-tacne informacije.
[ uranium @ 14.06.2006. 14:35 ] @
Znao sam da ću se kajati zbog ovoga
Pitanje je sasvim na mestu, međutim ja sam se krajnje neprecizno izrazio...

Kontraprimer je sasvim u redu pod uslovom da je formulacija tvrđenja upravo onakva kako ju je qzqzqz i napisao. Aludirao sam na to da tvrđenje(?) možda treba posmatrati do na neke trivijalne slučajeve.

Što se tiče same leme, ukoliko se dokaz glavnog tvrđenja bitno oslanja na strogu nejednakost - onda je ona smena potpuno nekorektna, jer kao što vidimo lema (u sadašnjoj formi) ne važi za ne-nula konstantne polinome.

Meni se čini da kada uzmemo da je a pri tom i da su onda polinomi uzajamno prosti i po parovima.

Onaj deo sa izvodima mi deluje veoma sumnjivo - ako ništa drugo, mislim da bi bilo neophodno dokazati i da su i uzajamno prosti - pre nego što izvučemo zaključak i . Nažalost, ključni problem nastaje mnogo ranije - naime ako smo već uzeli da je tj. onda diferenciranjem obe strane identiteta ne možemo ni očekivati da dobijemo nešto korisno. Zaista posle sređivanja (imajući u vidu ) dobijamo:

.

Sve u svemu, nije mi ni izbliza jasna veza između leme i glavnog tvrđenja.
[ qzqzqz @ 16.06.2006. 14:42 ] @
Evo tacnog tvrdjenja zadatka i leme(zadatak 13.)

http://www.matf.bg.ac.yu/~mati...ne/polinomskejednacine_ddj.pdf
[ Bojan Basic @ 16.06.2006. 15:04 ] @
Sinoć mi je poslao link ka tome kad sam ga pitao za tačnu formulaciju i rešenje i jutros sam čitao ali nisam uspeo da razumem neke stvari, recimo zašto je koeficijent uz vodeći stepen polinoma po pretpostavci jednak jedinici?

Citat:
uranium:
Meni se čini da kada uzmemo da je a pri tom i da su onda polinomi uzajamno prosti i po parovima.

Ovde si u pravu, nisam obratio pažnju na to.
[ uranium @ 16.06.2006. 17:20 ] @
Moram da priznam da je rešenje zaista prelepo

...dakle, ono diferenciranje je ipak donelo neke korisne informacije - jedino što zaključak nije obavezno , već (a to je sasvim dovoljno) .

Nemam nikakve zamerke na rešenje (s tim da je u formulaciji i zadatka i leme trebalo naglasiti da se radi o polinomima stepena barem 1).

@Bojan Bašić:

To što su svi polinomi monični - mislim da nije nikakav problem, jer (koliko vidim) dokaz leme bi tekao isto i u protivnom.
[ Bojan Basic @ 16.06.2006. 18:45 ] @
Citat:
uranium:
To što su svi polinomi monični - mislim da nije nikakav problem, jer (koliko vidim) dokaz leme bi tekao isto i u protivnom.

Čini se da si u pravu ali svakako može da unese zabunu, mislim da je ipak potrebno bar napomenuti.
Citat:
uranium:
Nemam nikakve zamerke na rešenje (s tim da je u formulaciji i zadatka i leme trebalo naglasiti da se radi o polinomima stepena barem 1).

Eto, posle svega je zadatak korektan (i vrlo lep) uz dodatne uslove, ali ipak ništa od Velike Fermaove teoreme ni Bealove hipoteze :)