[ Lupi @ 14.06.2006. 17:11 ] @
Pozdrav potrebna mi je sema detektora koja bi pronasla pokidano plasticno crevo u zemlji za vodovod [Ovu poruku je menjao yu1ny dana 21.08.2008. u 09:25 GMT+1] |
[ Lupi @ 14.06.2006. 17:11 ] @
[ ELTI @ 14.06.2006. 21:06 ] @
Za tu shemu ti treba bar 100 listova A4, i uz to jos bar godinu dana rada. Servisiram takve uredjaje pa ti zato preporucam da u startu odustanes od toga, osim toga uredjej koji kosta 20.000 € ne moze naci pukotinu u plasticnoj cijevi manjoj od 100 mm promjera. Sa metalnim cijevima je druga prica. Pokusaj se snaci sa drugim metodama. Pozdrav.
[ Firkragg @ 14.06.2006. 22:55 ] @
Citat: Za tu shemu ti treba bar 100 listova A4, i uz to jos bar godinu dana rada. Servisiram takve uredjaje pa ti zato preporucam da u startu odustanes od toga, osim toga uredjej koji kosta 20.000 € ne moze naci pukotinu u plasticnoj cijevi manjoj od 100 mm promjera. Sa metalnim cijevima je druga prica. Pokusaj se snaci sa drugim metodama. Pozdrav. Ultrazvuk? [ ELTI @ 15.06.2006. 09:05 ] @
Ne ultrazvuk, stvar radi na drugom principu dosta kompliciranom.
[ Firkragg @ 15.06.2006. 10:01 ] @
Ako nije neki ultrazvucni ili aktivni infrazvucni skener koji crta sastav tla na ekranu neces to sigurno platit vise od par €. Nikakva star-trek tehnologija.
http://www.pipe-etc.com/ld-10.htm Kako se radi o vodovodnim cijevima, najlakse je jednostavno osluskivati sum na mjestu rupe (a koliko sam skuzio i vecina komercijalnih detektora radi tako, i nijedan ne kosta 20 000 eura) Detektor je u biti low-noise pojacalo spojeno na fini kristalni geofonski mikrofon. Napravi si neko takvo pojacalo (nizak sum je vrlo bitan jer lako prikrije sum vode koji zapravo zelis cuti) i koristi slusalice, preveliko pojacanje i zvucnici bi ti samo pridonjnelo sumu. http://www.discovercircuits.com/A/a-lownoise.htm S tim ces se morati malo igrati jer ti treba dobra kvaliteta, pojacala s IC-ima male snage su OK. Mikrofon je malo teze nabaviti za ovakve stvari, mislim da ima i topic negdje, i ne znam bas bili to mogao zamijeniti pezo-zvucnkom ili nekim 'obicnim' mikrofonom. Uglavnom, mikrofon se mora dobro izolirati od vajnskih zvukova i imati dobar kontakt s zemljom/cijevi da bi zapravo cuo nesto, pa treba razlikovati protok od curenja i sl. Kod kanalizacijskih cijevi stvar je sasvim drukcija i tu bi ti trebao puno mocniji stroj, aktivni sonar ili ultrazvuk koji nebi bio ni toliko jeftin. Metalne cijevi mogu se detektirati finim detektorom metala, doduse i tada je rupe dosta tesko naci. [Ovu poruku je menjao Firkragg dana 15.06.2006. u 11:34 GMT+1] [ ELTI @ 15.06.2006. 11:17 ] @
Sve ovo sto je kolega napisao se odnosi na direktno osluskivanje suma na mjestu propustanja ali to sve vazi pod uvjetom da je cijev veceg promjera, da je matalna, i da je pukotina velika. U tom slucaju se radi sa geofonom odnosno posebni mikrofonima koji se spustaju na tlo, njihov signal se vodi u posebna usko pojasna pojacala i shum se cuje u slusalicama. Uvjet je takodje da u blizini nema nikakvih drugih izvora shumova.
Sistem koji sam pomenuo radi na nacin da se u najblize shahtove izmedju kojih se pretpostavlja propustanje na same cijevi odnosno spojnice ili ventile pricvrste posebni mikrofoni koji su spojeni na posebne stanice koje signal obradjuju, pojacavaju i preko UHF predajnika moduliranog salju na 2 razlicite frekvencije prijemniku koji se nalazi u specijalnom vozilu, gdje se nalazi dvo kanalni prijemnik oba signala. Ta 2 signala se vode u poseban sklop za obradu zvucnih signala (nesto kao zvucna karta posebno konstruisana) te ih kompjuter obradjuje i na osnovu unesenih parametara ( razdaljina izmedju tocke A i B- ovo se premjeri mjernim kolom, zatim vrsta cijevi, promjer cijevi te jos neki parametri) Kako shum koji nastaje na cijevi izmedju tih mikrofona (tocka A i B) ne stize jednakom brzinom do oba mikrofona, razlika u fazi ova 2 shuma se koristi kao podatak u odredjivanju udaljenosti mjesta ostecenja od tocke A odnosno B. Ovakva 2 spec. vozila sa ovom opremom servisiram vec 4-5 godina pa s toga mogu ponesto napisati o ovome. Takodje sam prije par dana popravljao i geofon od iste firme pa znam sta se sa njim moze a sta ne moze. Pozdrav. [ veselinovic @ 15.06.2006. 20:32 ] @
Ako je cijev plasticna i curi u zemlji, moze se raditi slicnom metodom kao za proboj kabla. Jer je, uslovno receno, plasticna vodovodna cijev kabal sa jednom zilom, pa se mogu kotristiti metode za odredjivanje mjesta kvara u kablu.
[ vaske71 @ 15.06.2006. 21:07 ] @
Interesantno , da si pitao za bilo koji drugi detektor imam scheme ali za ovaj ??? Uostalom plasticno crevo kada pukne u zemlji menja se celo !!! Ne vidim logiku !!! Cemu detektor !!! Koristi raslje, kazu da to pomaze
[ Lupi @ 18.06.2006. 10:15 ] @
Pozdrav
- Mene u stvari interesuje sema koja bi pronasla plasticno crevo u zemlji - Posto si rekao da imas razne druge seme da li mozda imas semu Metal detektora na dubini negde oko1 metar javi mi moj email je [email protected] [Ovu poruku je menjao Lupi dana 22.06.2006. u 23:49 GMT+1] [Ovu poruku je menjao Lupi dana 22.06.2006. u 23:49 GMT+1] [ Driton Kongjeli @ 20.08.2008. 23:08 ] @
Pozdrav svima!
Ja sam Driton.. Cestitam vas za temu koja meni se jako svidja ... Pre par dana je bio u dvoriste jedan covek sa aparatom da mi gleda gde mogu bunar kopat.. Imao neke slusalice i neku kvadraticnu kutiju koja ima "kazalku" (koja pokaziva dubine pojave vode), u slusalicu cujese galama kao voda. Da li neko od vas moze mi pomoc, jel to tacno, ili je neka prevara. P.S Voda se pojavila u 62,66 m dubine, kako on reko "vrela" Hvala unapred! Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|