Barem stiže kalendarski, ako ne i faktualno... morao sam da palim radijator pre nedelju dana... globalno otopljavanje my ass...
Nego, nešto me je oduvek kopkalo a nikako da iskopam na Netu. Konsultovao sam
on-line bibliju i tamo kažu "The exact start of Summer is a matter of convention: in Ireland it is as early as May 1; in many countries it is considered to be June 1, while in many others it is as late as June 21." To mi je malo u konfliktu sa izjavom "Leto kod nas počinje u sredu, 21. juna, u 14 časova, 25 minuta i 48 sekundi - u isto vreme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počinje zima."
Zna li neko kako se u stvari određuje tačno vreme početka godišnjih doba? Koji institut je kod nas odgovoran, ili bio odgovoran, za određivanje datuma početka i dužina? Ako se uzima neki astronomski model na osnovu položaja Zemlje u odnosu na sunce, koji je u pitanju? Jer, ako se zna da leto počinje
TAČNO 21.6. u 14:25:48, bolje bi im bilo da to zasnivaju na nečemu. Moje pitanje:
NA ČEMU? Mislim, leto mora da počne kad-tad, ali zašto baš u 14:25:48 a ni slučajno u 14:25:49 sekundi?
@Ivan Dimkovic
Ako je dan tamo baš toliko dug onda se bućni u nekom fjordu... čujem da je zdravo