[ NenadS @ 17.06.2006. 21:16 ] @
Kao sto se iz naslova tema moze zakljuciti, nalazim se nekoliko desetina km od civilizacije... a trenutno za net koristim dialup jer nista drugo osim toga nije mi dostupno... ako izuzmem dvosmerni sat net koji mi se uopste ne isplati. Medjutim, na kraju selu, uspeo sam da uhvatim signal jednog lokalnog provajdera, a kvalitet signala mozete videti na sledecoj slici: http://www.domaci.com/nenad/wireless-radar.gif Posto provajder nema interesa da sam prosiri mrezu i tako i nama u selu omogicu da koristimo njihov net, ja sam odlucio da pokusam da to sam uradim. Kako sam poceo... Kupio sam compex miniPCI karticu od 200mW za pocetak, grid 24dBi i probao... i to kao nekako radi, tj. radi lepo, mada je i vreme lepo... tako da ne znam sta bi se desilo i kakav bi signal bio po kisi... ali to nije ono sto sam ja zeleo da napravim. Ja zelim da napravim nesto kao WDS tj. repeater sa tog mesta, sto znaci da signal koji taj moj sistem dobije, prosledim dalje ka selu kako bi i drugi mogli isti da iskoriste... jer sada kako stvari stoje, ja mogu da se ulogujem sa mojim nalogom i to je to... Zanima me, koja mi je oprema potrebna za tako nesto... i da li je moguce repeater (WDS) napraviti sa gore spomenutom karticom pod MikroTik-om. Ja bih stavio jos jednu wlan karticu na kojoj bi recimo bila omni antena gde bi se kacili korisnici, a grid da bude na toj prvoj koja ide do provajdera... Da li provajder treba nesto kod njega da podesi da bi ovo sve moglo da radi ili ne? Napominjem da svako na njihov AP moze da se konektuje posto nema filtriranja po MAC adresi, a zatim se logovanje vrsi preko hotspot-a i posle toga moze da se koristi internet... Ako kartica i MikroTik ne mogu to da uradi, da li moram da kupim AP koji ce to raditi i da li ce mi posao zavrsiti jedan ili moram da imam 2 AP-a... Neki su mi pricali da sve moze, a sad kad sam ja to poceo da kupujem ispade da nista ne moze... :( Svaki savet je dobrodosao :) |