[ IvanBeograd @ 19.06.2006. 04:54 ] @
Pozdrav Spremam neki ispit,pa mi koce neke stvari, ako moze mala pomoc da razjasnim neke stvari,hvala unapred E ovako,znam kako da odredim znak broja sto se tice binarnog zapisa, znam ako je cifra najvece tezine jedan onda se radi o negativnom broju,a ako je cifra najvece tezine nula onda se radi o pozitivnom broju. Mogoa bih uvek da prevodim brojeve u binarne pa da tako gledam,ali sigurno ima neko dr resenje ? A kako da odredim znak nekog broja koji se nalazi u oktalnom ili heksadecimalnom sistemu ?? Zatim ovako glasi zadatak,nemogu da skontam kako se to radi,pa ako neko zna,zamolio bih ga za pomoc. Ovako : Konverzija reci izmedju zapisa razlicite duzine : Upisivanje u duzu rec se izvodi dodavanjem cifara najvece vrednosti : -ako se radi o pozitvnom broju dopisuju se cifre nula -ako se radi o negativnom broju(u potpunom komplementu) dopisuju se najvise cifre Evo par primera(iz zapisa 6 u zapis 8): //osnova 2(binarni) (001101) => (00001101) (110011) => (11110011) //Dali je ovaj broj vec zapisan u potpunom komplementu ili ja treba da izracuna potpuni komplement ?? //oktalni (475452) => (77475452) (376451) => (00376451) Hvala! Pozdrav |