[ Konkord1984 @ 22.06.2006. 12:09 ] @
Pre neki dan moj blesavi drug je brisuci neke uljeze u System meniju na kompu obrisao i jednu zakrpu za windows i sada ne mogu da ga startujem. Kada ukljucim komp pojavi se komanda kako ne moze da pronadje patch(ne mogu se setiti imena, ali ako treba zapisacu i staviti na forumu) i da je neophodna reinstalacija windowsa. U pitanju je Windows 98 SE.

Kako da resim ovaj problem?

Nisam se suocavao sa slicnim do sada. Ako treba jos neka informacija, napisite.

p.s. Citao sam temu o instalaciji windowsa ali ne znam da li to moze da se primeni i ovom slucaju. Ne znam kako bih izradio start up disketu ako nemam pristup nijednoj opciji kompa.

Unapred zahvalan.

[Ovu poruku je menjao Konkord1984 dana 22.06.2006. u 13:45 GMT+1]
[ Vill @ 22.06.2006. 12:26 ] @
Misim da bi jedna reinstalacija mogla da prodje bez problea, ako sistem
restore nece da pomogne, samo gledaj, ako moze, da nekako bekapujes
dokuments i setings
[ Konkord1984 @ 22.06.2006. 12:43 ] @
Ok ali kako da uradim reinstalaciju? I meni je jasno da bih morao uraditi reinstal ali na koji nacin?
[ Milan Gligorijevic @ 22.06.2006. 14:49 ] @
Startnu disketu skini sa http://www.bootdisk.com i neces imati problema, normalno ces instalirati windows.
[ Vill @ 23.06.2006. 07:06 ] @
Ili tako, ili pokrenes setup sa diska i on ti u jednom momentu kaze da
postoji instalacija i ponudi ti repair opciju(reinstal) i clean instal, sto
nikako nemoj da radis jer onda neces moci da pristupis starom my dokumentsu
i sl. Moja preporuka, pokreni hirens boot, bekapuj svoj CEO user iz
dokuments, uradi klin instal sa ISTIM imenom usera kada te pita i kada se
instalacija zavrsi (drajveri i sl) BUKVALNO prekopiraj ono sto si sklonio na
staro mesto, sve ce ti se vratiti na staro (ne bas sve ali dosta toga, npr,
pre vracanja instalira operu, kasperski, i sl, vratice se baze, mejlovi,
koje samo moras ponovo da ucitas i to je to, super stvar.
[ Konkord1984 @ 23.06.2006. 11:55 ] @
Ok, skinuo sam bootdisk Windows 98 se. Sta dalje? Jel to prebacujem na disketu? Kako nakon toga da reinstaliram Windows? Mogu li nekako da sacuvam neka dokumenta i sl. sa starog sistema?

Ima puno pitanja ali mi je ovo zaista hitno.
[ Konkord1984 @ 23.06.2006. 12:09 ] @
Citat:
Vill: Ili tako, ili pokrenes setup sa diska i on ti u jednom momentu kaze da
postoji instalacija i ponudi ti repair opciju(reinstal) i clean instal, sto
nikako nemoj da radis jer onda neces moci da pristupis starom my dokumentsu
i sl. Moja preporuka, pokreni hirens boot, bekapuj svoj CEO user iz
dokuments, uradi klin instal sa ISTIM imenom usera kada te pita i kada se
instalacija zavrsi (drajveri i sl) BUKVALNO prekopiraj ono sto si sklonio na
staro mesto, sve ce ti se vratiti na staro (ne bas sve ali dosta toga, npr,
pre vracanja instalira operu, kasperski, i sl, vratice se baze, mejlovi,
koje samo moras ponovo da ucitas i to je to, super stvar.

Jel sve te opcije mogu naci pritiskom na F2 kada ukljucim komp? Iz kog menija izvrsiti SETUP? Prvo si napisao da nikako ne radim CLEAN INSTAL a u daljem textu kazes da to ucinim??!! Pojasni malo sta si hteo reci.

Hvala sto se trudis da pomognes. Pozz
[ Milan Gligorijevic @ 23.06.2006. 15:26 ] @
Posto su ti podaci bitni najbolje da koristis miniPE ili BartPE ako ne poznajes dobro dos.
miniPE i BartPE su butabilni cd-ovi i o njima je ranije pisano pa mozes koristiti pretragu.
Kad savrsis sa spasavanjem podataka resetujes racunar i ubaci startnu disketu koju si vec napravio. Ubacis instalacioni cd WIN 98 i poktenes setup. Nakon toga pratis dalje instalaciju.
[ Vill @ 23.06.2006. 22:24 ] @
Trebao di da poslusas naseg Majstora mmwc (postovanje)

A sto se mog posta tice, podrazumevao sam, izvini, da imas butabilan disk
instalacije xp-a, ako nemas, javi da znam na PP:), i da u Biosu stavis da se
butuje sa cd-a, dalje kapiram da bi lako dosao gde sam ti rekao, naime, kada
se instalacija pokrene, sve lepo ispratis, znaci ucitaa sve, pa f8 i onda
posle tog ili nakon jos jednog koraka on ce te obavestiti da postoji
instalacija na disku, i nudice ti da reinstaliras (po njemu repair)
instalacija u ponudi ce ti staviti znaci riper i fresh instal (morao bi da
stisnes L da bi bila fresh instalacija).

Prvo odradi bekap, onako kako sam te savetovao, pa instalaciju sa TOTALNO
ISTIM JUZEROM, jer ce ti lakse biti kasnije, nista strasno ako promenis, i
nakon instalacije, xpa i drajvera (kako su ljudi lepo opisali u TOP temi)
prekopiras na zivo bekapovan dokuments i setings, i uzivajncija.

Ako nesto jos treba, samo kazi, tu smo da pomognemo
[ Milan Gligorijevic @ 24.06.2006. 08:26 ] @
Vill
Citat:
Konkord1984: U pitanju je Windows 98 SE.
[ Vill @ 24.06.2006. 09:45 ] @
Uh bedak, ubih se objasanjavajuci proceduru za pogresan sistem, daj ako
treba, nek mi se covek javi na pp pa cu da mu nekako dostavim "nesto" da mu
pomogne, ako nece da predje na xp
[ Konkord1984 @ 26.06.2006. 09:39 ] @
Koristiti miniPE ili bartPE? Zar je to moguce na kompu sa 64mb ram-a? Meni to deluje smesno ali ako je moguce pokusacu.

Uzgred, jel mogu skinuti sa neta win 98, prebaciti na cd, i instalirati? Nemam para za legalan software a nekako mi se ne kupuje od pirata.
[ Milan Gligorijevic @ 26.06.2006. 10:05 ] @
Da upravu si, miniPE nece moci ali bartPE bi trebalo da moze.
Za instalaciju ti je potrebna disketa i win cd, a bartPE sam predlozio kako bi sacuvao potrebne podatke sa hard diska jer sam stekao utisak da ne znas dos.
[ Konkord1984 @ 26.06.2006. 10:44 ] @
OK, skinuo sam Bart PE i narezao na cd. Sta dalje?

[ Milan Gligorijevic @ 26.06.2006. 12:10 ] @
Ako si napravio butabilan cd sada podigni sistem sa njega i prekopiraj potrebne podatke. Ili da se ne zezas oko toga, najlakse donesi hard na taj racunar preko kojeg ides na internet i prekopiraj sta ti treba (nadam se da se nisam kasno setio za laksi nacin :)). Kad to zavrsis instaliraj windows 98.
[ Konkord1984 @ 27.06.2006. 12:19 ] @
A jel mogu da napravim startup disketu pomocu komande "format a: /s"?

Mada, pojavio se je novi problem. Sada kada ukljucim komp, pocne startovanje i onda izadje komanda kako se ne moze pronaci sistem. Nakon toga sta god da pritisnes pojavljuje se ta komanda i "umnozava se". Ne znam zasto se sada to pojavljuje. Dakle, vise ne mogu doci do opcije kada je na ekranu C:\ i da mogu da ukucam neku komandu.
[ Milan Gligorijevic @ 27.06.2006. 12:33 ] @
"format a: /s" u XP-u ne moze. Pa startnu disketu si skinuo valjda sa sajta sto sam ti dao?
U BIOS-u podesis da sistem dize sa diskte i tada ces dobiti na ekranu A:\ i moci ces da kucas komande.
[ Konkord1984 @ 28.06.2006. 12:01 ] @
Ponovicu jos jednom, u pitanju je Windows 98 SE a ne XP.

[Ovu poruku je menjao Konkord1984 dana 28.06.2006. u 13:21 GMT+1]
[ Konkord1984 @ 28.06.2006. 12:27 ] @
Uzgred, izgleda da se nesto desilo sa drajverom za cd jer ne mogu da ga pozovem iz DOS-a. Pojavi se komanda kako sistem ne moze naci drajvere kada ga pokusam pozvati. Kako sada da koristim cd?

E, da ne zaboravim, sistem "predlaze" reinstalaciju sistema jer ne moze da pronadje zakrpu VMM32.VXD pa se pitam da li je moguce instalirati samo ovu zakrpu? Na taj nacin bi se startovao win jer upravo tu stavku izbacuje kao problem prilikom startovanja.

Sta mislite?
[ iMiki @ 28.06.2006. 13:33 ] @
Pazi vamo.

Probaj da dignes Win989 u SAFE MODU. Drzis F8 posle ukljucivanja racunara. Dobices spisak opcija izaberi samo SAFE MODE.

Ako se Win pridigne onda si na konju. Ako ti je doticni patch na hardu pokusaj da ga instaliras ponovo. Ili mozda da ga deinstaliras, ako si ga obrisao bacanjem u kantu a ne sa ADD/REMOVE.

Ako nemas faj na hardu, malo je gore. CD ti ne radi. Uzmi Win98 BOOT disketu, ubaci je u drajv, restart, podesi u biosu da ti je boot disk flopi. U bios ulazis sa DEL u 99% slucajeva (ima i kombinacija F2, F10, Alt+ESC). Kada pocne da se podize sa diskete odaberi opciju sa podrskom za CD. Ako je sve proslo kako treba sada si u kamenom dobu u DOSu.

Da bi iskopirao PATCH sa CD-a na hard treba ti minimalno poznavanje DOS-a:

DIR sluzi da dobijes listu fajlova u trenutnom folderu.

DIR/P isto kao DIR samo lista ekren po ekran, probaj i DIR/W

CD naziv_direktorijuma - ulazis u doticni direktorijum

CD.. vracas se u prethodni direktorijum (pazi na dve tacke, jedna pored druge)

C: ili D: ili E: ili A: prelazis sa diska na disk ili particiju

COPY izvorna_lokacija_fajla ciljna_lokacija_fajla kopira fajl(ove)

Kada se podigne racunar sa diskete stajace ti A:

Otkucaj C: pa enter

Sada si na C particiji tu bi trebalo da ti stoji Windows

Predji na CD draj (prvo ubaci CD sa PATCH-om), znaci D: ili E:

Mozes da otkucas DIR da vidis fajlove.
Mozda ces morati da udjes u neki folder, koristi CD za ulazak.
Kad lociras PATCH otkucaj

COPY naziv_patcha C:\*.* (obavezno otkucaj naziv patcha i tacku i ekstenziju ili naziv i .*)

* je dzoker znak
Kada bi napisao COPY *.* kopirao bi sve fajlove.
Sa COPY *.EXE bi kopirao samo EXE fajlove

Kad iskopiras PATCH, izvadi disketu, restartuj kom. Udji u Win u SAFE MOD i pokusaj instalaciju.

Vradi u biosu da ti je hard butabilan.

[ Milan Gligorijevic @ 28.06.2006. 13:54 ] @
Citat:
Konkord1984: Ponovicu jos jednom, u pitanju je Windows 98 SE a ne XP.
Ja i govorim o 98.-ci.
Citat:
Konkord1984: Dakle, vise ne mogu doci do opcije kada je na ekranu C:\ i da mogu da ukucam neku komandu.
Kako ces onda napraviti disketu na tom racunaru???
Ti pises dosta nepovezano! Prvo kazes da si nabavio disketu pa posle kazes da nisi. Dakle imas ili nemas? Miki ti je lepo opisao sta i kako kada nabavis disketu, a do tada...
[ Konkord1984 @ 29.06.2006. 11:01 ] @
Startnu disketu sam skinuo sa onog sajta koji si naveo. No, kada pokusam da je pokrenem iz dos-a pojavi se komanda kako se program koji je na njoj(boot98se) ne moze pokrenuti iz dos rezima.

CD ne mogu da pozovem jer kada ukucam d: i lupim <enter> pojavi se komanda INVALID DRAYVER SPECIFICACION ili tako nesto sl.

Iz safe moda ne mogu da podignem sistem, pokusao sam sa svim mogucnostima koje se nude posle pritiska na F8.

E, da, nisam rekao da nemam startup disketu vec sam samo pitao jel je moguce napraviti i na drugi nacin sem preko sajta koji si postavio. Dakle, imam je ali za sada mi ne pomaze narocito. Pokusacu da primenim nesto od onoga sto mi je iMiki preporucio. Mada, ne znam gde da nadjem zakrpu koja mi nedostaje(VMM32.VXD). Javicu sta sam uradio.
[ iMiki @ 29.06.2006. 11:35 ] @
Skinuo si fajl koji iz Win pravi boot disketu.

Ako imas nekog ko ima komp sa Win98 idi kod njega i u Control Panelu iz Add/Remove izaberi opciju za pravljenje boot diskete (StartUp Disk) potreban ti je i cd sa instalacijom Win98 (SE ili obican moze i ME).

Iz tog DOS-a u koji ti udjes nema sanse da kao laik vidis CD, moras u (cini mi se) COFIG.SYS fajlu da navedes CD kao uredjaj, zaboravi.

Spremi praznu disketu.

Udji u DOS (command promt).

Idi na C disk

C:

DIR

pogledaj kako se zove windows foder

CD WINDOWS (ili kako se vec zove, mozda ima tildu u nazivu)

CD COMMAND (pogledaj sa DIR/P kako se zove folder)

CD EBD

Tu ti se nalazi kopija Win98 BOOT diskete

Kopiraj sve fajlove na flopi.

COPY *.* A:\*.*

Pokusaj sa ovom disketom da podignes komp i da pristupis CD-u

P.S. Mozda ti je CD butbilan, pokusaj u biosu da namestis da se sistem dize sa CD-a.

[ Konkord1984 @ 30.06.2006. 11:18 ] @
Podesio sam da se sistem dize sa cd-a ali nece. Na cd-u imam program Bart PE i hocu da izvrsim backup podataka ali ne mogu da pokrenem cd. Na koji nacin mogu bez cd-a da iskopiram podatke a da eventualno ne skidam hard disk i kopiram sa drugog kompa(nemam tu mogucnost)?

Zakrpu koja mi nedostaje(VMM32.VXD) nisam nasao na kompu - sistem kaze da je nema. Jel mogu da je nadjem na drugi nacin i instaliram(na nekom sajtu ili sl). Mada, opet, kako bi je instalirao ako ne mogu da pozovem cd iz dos-a.

Komandom dir nasao sam sve fajlove koje u sebi nose nazim CD+nesto ali uvek se pojavi obavestenje da taj program nije moguce pokrenuti iz dos-a. Dakle, meni najveci problem postaje to sto ne mogu da koristim CD. Cak i da necu da izvrsim backup i da odmah hocu da instaliram win, kako to da ucinim ako cd ne reaguje. Inace, kada ga ubacim, cd se normalno i bez problema ucita. Tada znam da program na tom cd-u spreman za pokretanje i ostaje mi samo da pozovem cd. Ali kako?i
[ iMiki @ 30.06.2006. 12:33 ] @
Nisi pazljivo citao (moja) dva prethodna odgovora.

Daj mi meil poslacu ti fajlove za boot disketu pa kod nekog (moze i XP) napravi disketu (samo iskopiraj fajlove).

Startuj komp disketom, izaberi (cini mi se prvu opciju od tri ponudjene) ...start with cd-rom support.
Sad imas pristup CD-u i mogucnost da instaliras Win98. Potrazi kod nekog na netu neke stare dos programe tipa norton commander (kao total commander) da bi se lakse snasao u dos-u i pomerio fajlove iz my documents *da ih instalacija win/a ne bi pregazila, mada mozda i nece) na neko drugo mesto, moze i root c diska. A onda udari po instalaciji Windows-a.
[ Konkord1984 @ 05.07.2006. 12:32 ] @
Imam bootabilan cd i startup disketu ali problem sa cd rom-om ostaje. Kada iz dos-a pokusam da ga pozovem sa d: sustem izbaci obavestenje "invalid drive specification". Pokusavao sam da sistem podignem i preko diskete ali nakon sto krene sa ucitavanjem i sporim startovanje, izadje mi obavestenje koje u kracim crtama kaze "da nesto nije u redu sa nekom linijom u fajlu config.sys. Inace u tom fajlu imam samo jednu liniju. Zanima me sta bi tu trebalo da stoji prilikom reinstalacije sistema. Znam da sadrzaj tog fajla moze biti raznovrstan i razlikuje se od korisnika do korisnika ali dajte mi neki primer pomocu koga bi se sistemu omogucio optimalan i nesmetan rad. Vidjao sam taj fajl(config.sys) sa pregrst linija a kod mene stoji samo jedna i to izgleda da nije kako treba.

Miki, cekam i dalje te fajlove koje si pomenu da ces poslati.
[ Milan Gligorijevic @ 05.07.2006. 13:25 ] @
Ako imas butabilan cd disketa ti ne treba. Podesi u bios-u da dize sistem sa cd-a, a ne sa hard diska ili diskte i dalje instalacija ide sama od sebe ;)
[ Konkord1984 @ 05.07.2006. 23:08 ] @
E, narode, sve je reseno! Evo, pre pola sata sam reinstalirao sistem, podesi neke sitnice i evo me ponovo na starom kompu i na netu sa vama. Hvala svima na trudu i pomoci. Na kraju krajeva drago mi je sto sam ovako sam(prateci vase instrukcije) resio problem.

Sada mi ostaju jos neki sitni detalji koje trebam resiti(na primer da me sistem ne pita uvek hocu li start sa podrskom cd roma ili ne i da iskljucim opciju da se startuje sa flopija umesto sa harda).

Pozz