[ sc() @ 22.06.2006. 21:41 ] @
suse 10, conexant modem i najnoviji drajveri. i problem.
posle nekog vremena na netu, modem se diskonektuje, kazhe da je poslao nekoliko echo request (kazhite mi ako je detaljan log potreban) i shta ja znam, i zaglupi se, ali je problem shto moram da resetujem chitav komp da bi mi oslobodio liniju. ovo je NEPODNOSHLJIVO, jer mi ni reset ne radi, a komp se podizhe 3 minuta. ali nebitno :), mene zanima da li postoji neki nachin da ja resetujem samo modem, bez gashenja ostatka sistema, i da li bi proradio na ovaj nachin?

valjda ovo pitanje spada u linux, a ne hardwer podforum, jer nije bitno da li je u hardveru problem (a nije, jer pod win radi normalno)

hvala unapred
[ skriven.iza.laznih.imena @ 23.06.2006. 00:23 ] @
Ako u toj situaciji hoćeš da oslobodiš liniju, dovoljno je da isčupaš kabal iz modema.

Inače conexant modemi se generalno loše ponašaju u Linuxu. Imam i ja jedan. I stalno imam problema sa njim. Bez obzira na verziju drajvera.

Elem, ponekada, ne uvek, kada se konektujem, modem se zaglupi, i samo stoji obaveštenje „prijavljujem se na mrežu“. Ne mogu ni da ga diskonektujem, a neće ni da se prijavi na net. I tada moram da čupam kablove. Ali mukama tu nije kraj. Posle toga mi ne radi ni tastatura. Radi miš, radi zvučna, radi KDE, sve radi! Ali ako hoću tastaturu moram da restartujem računar.

Ali, opet, ni tu nije kraj. Kada potom, u KDE-u, zadam da se restartuje računar, da bi mi proradila tastatura, KDE se lepo ugasi, i kada trebaju da krenu shutdown init skripte, računar se zaglupi, a ekran pocrni. I tada moram da restartujem računar na dugme! Svako zna da to nije baš zdravo za fajl sistem.

Pre mi se modem stalno sam od sebe diskonektovao sa net-a. Bude 5-10 sekundi na netu pa se isključi. Ja pozovem opet on bude 5 minuta. Posle bude dva tri sata, pa opet pet sekundi. I tako bez pravila.

Ovi problemi očigledno potiču od loših drajvera. Čim se ne javljaju u Win-u. A možda Linuxant zna da mu mi masovno krekujemo drajvere, pa je namerno napravio da loše rade kada se krekuju. Ko zna?

U svakom slučaju ne mogu da ti pomognem, ali eto, da znaš da nisi sam. Možda će da ti bude lakše!? A?


[ niceness @ 23.06.2006. 00:42 ] @
Pre nego sto sam presao na adsl koristio sam conexant hcf koji je radio bez ikakvih problema, usudio bih se reci cak bolje nego u windowsu.
Poslednji drajveri sam kojim sa imao posla su bili verzije 1.07, tako da ne znam kako se noviji ponasaju.
[ dmc @ 23.06.2006. 02:31 ] @
POkusaj da prebacis modem u drugi PCI slot.. mozda pomogne!!.....
[ Tyler Durden @ 25.06.2006. 08:04 ] @
Meni se ista stvar desava sa Lucent modemom i to sa 2.6 kernelom, tj. drajverima za 2.6 kernel. I kad tako zabudali ne pomaze i prekidanje kabla, samo reset :(
[ sc() @ 25.06.2006. 18:29 ] @
kako li se nisam setio chupanja kabla? :roll: :D
al dobro, sam sam kriv, nisam napisao da sam pokushao i sa kablom i da nije uspelo...

a drugi, tj josh jedan problem je upload. znachi kad pokusham npr chak i ovaj post da uploadujem mozhe da mi blokira modem... al dobro, to je do drajvera, mene zanima kako da resetujem modem?!?