[ IvanBeograd @ 23.06.2006. 03:20 ] @
Pozdrav,pokusavam da napravim nesto preko WinAPI-ja,ovo sam cesto radio u Delphiju,
i nikada nisam imao problema,ja ne vidim u cemu je problem,gde gresim,nece ni obican prozor da mi napravi.
Koristim Visual Studio 2005,a i pokusao sam kompajlirati i preko Free Command Line Tools-a,i nece,
prijavljuje gresku oko kastovanja,guglovao sam i nalazio primere neke i tutoriale,ali
code je bukvalno isti ali moj ne radi,a ni code iz tutoriala ne radi,sto je cudno jer je to tutorial,moze li neko da pogleda i da mi kaze gde gresim,hvala unapred.

Code:

#include <windows.h>

const char ClsName[] = "proba";

LRESULT CALLBACK WndProcedure(HWND hWnd, UINT Msg,WPARAM wParam, LPARAM lParam)
{
    switch(Msg){
    case WM_DESTROY:
        PostQuitMessage(WM_QUIT);
        break;
    default:
        return DefWindowProc(hWnd, Msg, wParam, lParam);
    }
    return 0;
}

INT WINAPI WinMain(HINSTANCE hInstance, HINSTANCE hPrevInstance,LPSTR lpCmdLine, int nCmdShow)
{
    MSG        Msg;
    HWND       hWnd;
    WNDCLASSEX WndClsEx;

WndClsEx.cbSize        = sizeof(WNDCLASSEX);
    WndClsEx.style         = CS_HREDRAW | CS_VREDRAW;
    WndClsEx.lpfnWndProc   = WndProcedure;
    WndClsEx.cbClsExtra    = 0;
    WndClsEx.cbWndExtra    = 0;
    WndClsEx.hIcon         = LoadIcon(NULL, IDI_APPLICATION);
    WndClsEx.hCursor       = LoadCursor(NULL, IDC_ARROW);
    WndClsEx.hbrBackground = (HBRUSH)GetStockObject(WHITE_BRUSH);
    WndClsEx.lpszMenuName  = NULL;
    WndClsEx.lpszClassName = ClsName; // ovo kad kastujem (LPCWSTR)ClsName kompajler pokazuje jednu gresku manje
    WndClsEx.hInstance     = hInstance;
    WndClsEx.hIconSm       = LoadIcon(NULL, IDI_APPLICATION);

RegisterClassEx(&WndClsEx);

// i kod ove f-je mi javlja gresku ali nemogu da je neutralisem :(
    hWnd = CreateWindowEx(
                         WS_EX_CLIENTEDGE,
                         ClsName,                
                     "Naslov moje forme",
                 WS_OVERLAPPEDWINDOW,
                 CW_USEDEFAULT,
                 CW_USEDEFAULT,
                 CW_USEDEFAULT,
                 CW_USEDEFAULT,
                 NULL,
                 NULL,
                 hInstance,
                 NULL
                 );

if( !hWnd ) return 0; 

ShowWindow(hWnd, SW_SHOWNORMAL);
    UpdateWindow(hWnd);

while( GetMessage(&Msg, NULL, 0, 0) )
    {
             TranslateMessage(&Msg);
             DispatchMessage(&Msg);
    }

return Msg.wParam;
}

A ovo mi prijavi :
Code:

------ Build started: Project: f1, Configuration: Debug Win32 ------
Compiling...
f1.cpp
c:\documents and settings\ivan\my documents\visual studio 2005\projects\f1\f1\f1.cpp(32) : error C2440: '=' : cannot convert from 'const char [6]' to 'LPCWSTR'
        Types pointed to are unrelated; conversion requires reinterpret_cast, C-style cast or function-style cast
c:\documents and settings\ivan\my documents\visual studio 2005\projects\f1\f1\f1.cpp(51) : error C2664: 'CreateWindowExW' : cannot convert parameter 2 from 'const char [6]' to 'LPCWSTR'
        Types pointed to are unrelated; conversion requires reinterpret_cast, C-style cast or function-style cast
c:\documents and settings\ivan\my documents\visual studio 2005\projects\f1\f1\f1.cpp(65) : warning C4244: 'return' : conversion from 'WPARAM' to 'int', possible loss of data
Build log was saved at "file://c:\Documents and Settings\Ivan\My Documents\Visual Studio 2005\Projects\f1\f1\Debug\BuildLog.htm"
f1 - 2 error(s), 1 warning(s)
========== Build: 0 succeeded, 1 failed, 0 up-to-date, 0 skipped ==========

Hvala unapred,pozz
[ milanche @ 23.06.2006. 07:50 ] @
Pokusaj da ClsName definises kao _T("proba");
[ itf @ 28.06.2006. 11:08 ] @
Ovo nije c++ projekt. Spremi source kao .C i rekompajliraj...
Niš strašnog.
[ IvanBeograd @ 29.06.2006. 19:40 ] @
@itf
Probao sam da ga preimenujem u extenziju C i nece iste greske mi javi.

@milanche
Probao sam i da dodam _T,sad mi javi ovo :
Code:

------ Build started: Project: F2, Configuration: Debug Win32 ------
Linking...
MSVCRTD.lib(crtexe.obj) : error LNK2019: unresolved external symbol _main referenced in function ___tmainCRTStartup
C:\Documents and Settings\Ivan\My Documents\Visual Studio 2005\Projects\F2\Debug\F2.exe : fatal error LNK1120: 1 unresolved externals
Build log was saved at "file://c:\Documents and Settings\Ivan\My Documents\Visual Studio 2005\Projects\F2\F2\Debug\BuildLog.htm"
F2 - 2 error(s), 0 warning(s)
========== Build: 0 succeeded, 1 failed, 0 up-to-date, 0 skipped ==========

To mi je javljalo i kad sam kastovao i sam LPCWSTR

Sigurno je neka glupa greska,ali je ja ne vidim
[ kiklop74 @ 29.06.2006. 20:46 ] @
Citat:
IvanBeograd: @itf

To mi je javljalo i kad sam kastovao i sam LPCWSTR :(

Sigurno je neka glupa greska,ali je ja ne vidim :(

Kao prvo nije mi jasno sto se petljas sa suvim apijem kad si totalni pochetnik. Uzmi nesto malo vizuelnije pa polako upoznaj stvari.

Tvoj prvi problem je sto aplikacije u VS 2005 sve po defaultu unicode. To implicira da se skoro svuda koriste wide char stringovi.

Otuda LPCWSTR koji je typedef za const wchar_t* . Ti inache koristish const char* pa zato i ne ide konverzija.

Da bi ispravio ovo idi u podeshavanja projekta i na stranici General u stavki "character set" izaberi "use multibyte charset" i prekompajliraj.

Sto se tice druge greske koja kaze da ti nedostaje funkcija _main pri linkovanju to je zato sto si kreirao pogresan projekt. Ti si napravio novi konzolni projekat a u stvari treba da napravish novi win32 projekat.

Windows aplikacije imaju startup funkciju winmain dok klasicne konzolne aplikacije imaju funkciju main.

[ IvanBeograd @ 29.06.2006. 23:43 ] @
Hvala na pomoci,nisam imao problema sa API-jem u Delphij-u,znam otprilike kako ide i radi vecina f-ja,
ne davno sam instalirao VS2005,hvala puno,stvarno je bio ne vidjeno glup problem!
Pozz
[ IvanBeograd @ 30.06.2006. 01:18 ] @
Hvala puno,proradilo,problem je bio u tom win32 projektu,ja sam pokusavao preko consol application
pozzz