[ Davor Grubelić @ 23.06.2006. 19:37 ] @
teška srca moram postavit ovu temu. Nije mi namjera zatrpavat forum, ali imam problem koji ne mogu riješit.
reinstalirao sam xp i sad ne mogu pokrenit ubuntu 6.06
digao sam sustav sa cd-a(live). u konzoli upisao grub-install /dev/sda4 , ali ništa.
javlja mi grešku da tog uređaja nema. pa sam probao bacit grub na flopy i opet isti error
googlam već danima i ništa
[ vladared @ 23.06.2006. 20:33 ] @
Rešenja:
1. instaliraj grub za windows podesiga i pokreni ga, restartuj računar uđi na kubuntu i onda radi šta hoćeš
2. ubaci neki instalacioni cd (recimo ako imaš suse-a ili neki drugi koji nudi na početku da li da pokreneš instalaciju ili os sa hd) pa probaj odatle da podigneš kubuntu
3. koristi neki program za win koji ima u sebi boot manager (recimo partition magic ima u sebi boot manager koji vidi i linux) pa tu ga naštimaj!!!
[ ffb @ 23.06.2006. 21:43 ] @
grub-install /dev/sda inst. u MBR diska

grubüinstall /dev/sda4 u 0-ti sec 4-te particije
[ Davor Grubelić @ 23.06.2006. 22:35 ] @
podigao sam live cd ubuntu 6.06 i
evo što sam dobio

Code:

ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install /dev/sda
Probing devices to guess BIOS drives. This may take a long time.
Could not find device for /boot: Not found or not a block device.

ima neko ideju???
šta da radim???
[ niceness @ 23.06.2006. 23:24 ] @
Da li ti je /boot odvojena partcija ili se nalazi na root particiji?
Probaj da koristis grub shell za instalaciju

#grub
grub> root (hd0,0) # hd0,0 zameni sa oznakom particije na kojoj se nalazi /boot (kada ukucas hd0, pritisni tab i dobices listu particiju pa vidi koji je broj)
grub> setup (hd0) # gde zelis instalirati grub: hd0 -> mbr; hd0,x -> odredjena particija.
grub> quit

ovo u sustini radi i grub-install, koji je obican shell skript.

Ako ne uspe probaj da mountujes ubuntu particije i uradis chroot
iz koga pokusaj uraditi ovo gore napisano.
[ mulaz @ 24.06.2006. 00:12 ] @
na pocetku kad ubacis boot cd i pise ti:
boot:

ukucaj to Linux root=/dev/sda4 (ili kako vec )
umesto Linux moras mozda da upises drugo ime kernela.. pogeldaj onaj help na pocetku koje mogucnosti imas

i posle sredi kao sto si sredio na pocetku

inace kad instaliras u MBR nema one cifre na kraju
[ Davor Grubelić @ 24.06.2006. 01:29 ] @
ma ljudi moji ništa od toga. nemam pojma kako to, ali ništa od ovoga nije pomoglo. probat ću još malo, ali ne vjerujem
[ Davor Grubelić @ 24.06.2006. 02:17 ] @
Ipak je proradilo. Trebalo mi je malo dok ja prokužim šta se radi. Kao što vidite ovo pišem iz linuxa. Hvala svima na pomoći. pomogao mi je
Citat:
niceness: Da li ti je /boot odvojena partcija ili se nalazi na root particiji?
Probaj da koristis grub shell za instalaciju

#grub
grub> root (hd0,0) # hd0,0 zameni sa oznakom particije na kojoj se nalazi /boot (kada ukucas hd0, pritisni tab i dobices listu particiju pa vidi koji je broj)
grub> setup (hd0) # gde zelis instalirati grub: hd0 -> mbr; hd0,x -> odredjena particija.
grub> quit

ovaj savjet.
Šta bi ja bez ovog foruma....???
[ MMX @ 24.06.2006. 09:39 ] @
Problem si mogao resiti i na sledeci nacin, da se chroot-ujes na vec instalirani Linux sistem i tek onda da pokrenes grub-install /dev/hda4. U tom slucaju bi radilo.