[ bakara @ 25.06.2006. 09:17 ] @
| Planiram da kupim opremu ovih dana pa imam par dilema:
1. Ap ili wrap? Sta je jednostavnije (nauciti) podesiti, razlika u ceni je oko 50e...
2. Koji ap? Da li je compex wpe54 a/g dobar izbor, ima li neki drugi?
3. Kakva je antena radome for 29dbi dish (da5-radome), posto je jeftinija od grida za 30e? |
[ faraguna @ 25.06.2006. 12:08 ] @
naruči od nekog parabolični satetski dish sa 3d kornerom kao feedom (imaš na stranicama od yu1aw)... proći ćeš jeftino a nije neka mudrost to lijepo napraviti...
AP ti je recimo od trendneta TEW-511BRP sasvim solidan , ili recimo malo slabiji (po opcijama) TEW-510APB... isprobani samo u b/g režimu rada ali stabilni sa dosta većom osjetljivošću i izlaznom snagom... Ako želiš nešto extra od AP-a PROXIM Orinoco AP-700, ili još bolje AP-4000... ali to će te koštati, kao recimo CISCO...
kablovi što kvalitetniji jer imaš veće gubitke nego na 2,4 GHz... ali vjerovatno je stanje u eteru bolje, nema toliko mreža, manje smetnje i šumovi...
p.s. nisi rekao kakvu mrežu gradiš, dali to kupuješ za sebe kao klijenta ... more info next time
[ bakara @ 25.06.2006. 17:36 ] @
Da ovo je za (sada ) mene kao korisnika, mada planiram da prikljucim bar jos troje.
Inace kod nas nema da se kupi ta oprema, a o njoj sam vec citao na .hr sajtovima.
Voleo bih da kupim sto univerzalniji ap.
[ djricky @ 25.06.2006. 17:43 ] @
[ 20Recoba @ 25.06.2006. 19:41 ] @
S'obzirom da sam skoro kupio opremu na 5GHz, mozda ti i mogu pomoci.
Antenu sam kupio u <uklonjewna reklama> U stvari, narucio sam je. Kupio sam ovu parabolu 5532. Kazu da je oko 30dBi snage, (mada nesto i ne verujem). U svakom slucaju dosta je dobra antena. Ona me je izasla oko 65EUR.
Vidim da razmisljas o APu. I ja sam isto razmisljao. Medjutim, ako si razmisljao da montiras AP veoma blizu antene (ono, tipa na shipku), onda je bolje da uzmes WRAP. Ali ako mozes, (tako sam ja uradio) gledaj da nabavis neku staru masinu tipa P2 na kojoj bi radio MikroTik sa karticom.
Sto se tice kartica, ja sam uzeo MiniPCI Wistron Neweb CM9 + MiniPCI to PCI adapter. Kabal (onaj tanji valjda CF200) je posluzio od opreme na 2.4GHz, mada je bolje da uzmes deblji CF400. Mislim da je bolja ova varijanta sa P2, zato sto posle mozes da dodajes, skidas kartice (bilo mrezne, bilo WiFi), a u MikroTiku su mogucnosti velike. Karticu i MiniPCItoPCI adapter mozes naci u <uklonjena reklama>. Mene su kostali oko 7500 pre 15ak dana.
Sto se tice masina, na kojima bi to radilo, bolje je da ides na neku brand masinu Intel varijantu. Masa ljudi je imala problema sa VIA SIS i AMD kombinacijama. Takodje gledaj da kad budes kupovao masinu gledaj da ti daa mogucnost da probas karticu. Meni se desilo kada sam hteo da kupim neki Compaq P2, da masina nije prepoznala karticu. Tu je bitan PCI 2.2. (To neka ti iskusniji od mene (ovde na forumu) objasne.)
A taj Compaq, eh... :( mala slim masina necuje se ziva. Stvarno steta sto nije htela kartica da radi. Posle sam uzeo nekog IBMa desktop varijantu, koji je prilicno tezak (tezak u smislu velike mase). :) Uglavnom, oprema sto sam uzeo radi k'o Bog.
Kad pogledas sve sta ti treba, konacna cena opreme nije ni malo mala. Y*bi ga, WiFi za male pare tesko funkcionise. Znas kako je, kol'ko para, tol'ko i muzike.
[Ovu poruku je menjao broker dana 26.06.2006. u 02:35 GMT+1]
[ astery @ 25.06.2006. 20:18 ] @
Meni se desilo kada sam hteo da kupim neki Compaq P2, da masina nije prepoznala karticu. Tu je bitan PCI 2.2. (To neka ti iskusniji od mene (ovde na forumu) objasne.)
ja radim bas (mikrotik, cm9 kartica) na takvoj mashini, kakvu si opisao...i sve vidi uredno..znaci Compaq P2.....intel pentium 350....intel chipset......ova mashina ima na ploci ugradjen mini pci slot.....pa si mogao da probas i tu kombinaciju.......ako vec ne radi na standardnom pci slotu...
[ faraguna @ 25.06.2006. 23:10 ] @
istina da neke kartice nece da rade ako pci slot nije v2.2. ali to komad žice rješava...
hvala dečkima iz zagreba na ovom pomogli su puuuno...
http://www.wifihr.net/modules....ent&pa=showpage&pid=53
što se tiče 5 GHz opreme kartice kod nas u HR dođu isto kao i za 2,4 Ghz... recimo trendnet atheros kartica sa super g modom je zanemarivo malo jeftinija od a/b/g atheros kartice sa tim famoznim turbo modom...
za 65 E napraviš dvije antene... nađeš nekog ko se bavi inoxom da ti napravi 2 feeda, kupiš dvije parabole s nosačem i zavidaš jednu vidu nakraju...
http://www.yu1aw.ba-karlsruhe.de/Fid_za_ofset_parab_ant_5G8.pdf
da bolje ti je uzet neki komp s mikrotikom ili nekom linux distrom da ti bude router nego ap a isto potrošiš...
[ 20Recoba @ 25.06.2006. 23:43 ] @
@astery
Mora da me zezas?!? Covece, najjace od svega je to sto sam taj slot provalio na ploci, ali nisam nesto puno zagledao u isti. A najjaci je lik koji me ubedjuje da je to slot za neku staru seriju grafickih kartica koje samo kompak koristi.  Ako to radi, kao sto kazes, uzimam tu masinu odma'.
[ astery @ 26.06.2006. 16:03 ] @
....da to je mini pci slot........a najbolje bi bilo da uzmes tu mashinu na probu....ubaci mini pci karticu navuci na to mikrotik i vidi onda dali ti mashina vidi karticu.....
[ bakara @ 26.06.2006. 21:39 ] @
Bili su mi danas momci merili signal na 2.4ghz, postoji opticka vidljivost, ali je signal samo 24%, ovih danad ce da mere na 5ghz. A ja sam se definitivno odlucio za wrap i cm9 karticu...
Nego dal neko ima iskustva sa ovom radome 29db antenom?
Da li bi sa wrapom mogao da zakacim i antenu na 2.4ghz pored ove na 5 i da rade zajedno, posto ovaj isp nema lan...
[ mmario73 @ 27.06.2006. 02:08 ] @
Pa bravo, ja cucim vec dosta vremena na tom wistron-u i nezelim da ga ubacim u jaci komp, naravno usput psujem te 2.2 PCI adaptere, kad ono minipci na maticnoj, a niko da se seti ni ovde od mojih da bi to mogao biti minipci , toliko smo se nagledali tih expansion i cash slotova kojekakvih da smo imuni postali na extremne stvari u tim brand masinama... za 25e ova masina ce da pojede te wrap-ove za dorucak..
pozdrav svima
[ bakara @ 27.06.2006. 09:36 ] @
A kako bih ja taj p2 nabudzio da radi napolju na suncu i kisi?
Ako bi stojao na tavanu trebalo bi mi bar 3m kabla, udaljenost je velika pa se bojim gubitaka...
Moze li neko da odgovori na moje pitanje iznad?
[ 20Recoba @ 27.06.2006. 10:05 ] @
Sto se tice istovremenog rada kartice i na 5 i na 2.4, ne znam, ali znam da na CM9 imas mesta za 2 UFL konektora. A gubici sa 3m kvalitetnog (CFD400) kabla su mali. Ja bih pre isao na to da kupim sto kvalitetniji kabal, nego da uzimam WRAP.
[ astery @ 27.06.2006. 11:36 ] @
imam 15m dugacak wbc400 kabal do mikrotika....antena hyper link 27 dbl....ap je nekih 1500m daleko od mene....brzina Tx/Rx rate 54Mbps...
cm9 ima dva konektora za antene ali obe ne mogu da rade istovremeno.........ili antena a, ili antena b.......
[ tarla @ 27.06.2006. 12:43 ] @
PC je diva stvar ali samo je mana sto se mora nekako realizovati hardverski watchdog... Ping watchdog ne radi uvijek posao.
[ warlord @ 27.06.2006. 13:38 ] @
Citat: bakara: Bili su mi danas momci merili signal na 2.4ghz, postoji opticka vidljivost, ali je signal samo 24%, ovih danad ce da mere na 5ghz. A ja sam se definitivno odlucio za wrap i cm9 karticu...
Nego dal neko ima iskustva sa ovom radome 29db antenom?
Da li bi sa wrapom mogao da zakacim i antenu na 2.4ghz pored ove na 5 i da rade zajedno, posto ovaj isp nema lan...
Nije ti to antena.
To je zastitna kupola za 29 dbi dish (radome = kupola). To se stavlja preko antene da bi zastitio feed od uticaja elemenata, obicno se pravi od fiberglasa ili neceg slicnog.
Imas sliku kako to izgleda na ovom linku:
http://www.wispdirect.com.au/a...e05851110bd74be75b5e047b82aa08
To je mala slika u gornjem desnom cosku.
Inace, ja bi ishao sa kombinacijom WRAP+CM9 jer je to po meni najbolje rjesenje. Skuplje jeste, ali nakon toga ne razmisljas vise.
Imam nekoliko p2p linkova od po 25 - 30 kilometara, radjenih wrapovima sa cm9 karticama i 26 i 29 dbi grid antenama i rade fenomenalno.
[ bakara @ 27.06.2006. 14:22 ] @
Da li je moguce onda da to kosta 70e?
To je ova antena http://albicom.com/products/hyperlinktech/antenna/hg5829d/
Sta mi mozete reci o njoj u odnosu na grid 29db?
[ warlord @ 28.06.2006. 00:51 ] @
Da, moguce je da kosta 70E, posto na ovom linku koji sam ostavio, ista stvar "vani" kosta oko 100$.
Zavisno od udaljenosti, ali ja na nedostupnijim mjestima vise volim grid antene jer prave manji otpor vjetru, pa samim tim ima manje sanse da se nesto polomi ili iskrivi.
Parabole su najbolje antene za visoke frekvencije, ali moze se proci i znatno jeftinije od cijena po Srbiji.
Ja gotovo svu opremu nabavljam direkt od proizvodjaca ili iz neke od vecih web prodavnica, jer izadje jeftinije platiti carinu+porez+transport nego kupiti ovdje u prodavnici.
[ manjas @ 05.07.2006. 22:49 ] @
Jedino sto ti mogu savetovati je da Compex izbegnes u velikom luku izuzetno su nekompatibilni sa mikrotik-om ja ih imam nove i na ABG i BG sa Originalnim POE Adaprerima,i sest meseci nemogu da ih prodam n nikom
Pozdrav svima
[ bakara @ 07.07.2006. 23:28 ] @
@manjas
hvala na savetu, nekoliko ljudi me je odgovaralo od compexa...
Znaci wrap je prava stvar?
A sta je sa antenom ima li sta jeftino, razdaljina je oko 5,6km?
[ warlord @ 08.07.2006. 02:12 ] @
Pa najjeftinije ti je da napravis 3d corner feed za sat dish za 5 ghz. Sve zajedno ce te izaci jako malo para, antena je izuzetno tolerantna na greske u konstrukciji a radi veoma dobro.
[ broker @ 08.07.2006. 12:37 ] @
U cemu se ogleda nekompatibilnost Compexa i Mikrotik-a? Sta je problem?
[ warlord @ 08.07.2006. 16:57 ] @
Citat: broker: U cemu se ogleda nekompatibilnost Compexa i Mikrotik-a? Sta je problem?
Mene cudi zasto bi Compex bio nekompatibilan, kad ga sam Mikrotik stavlja u svoje RB532 ploce. Do sada sam vidio 6-7 novih RB-532 ploca, i sve su imale Compexove kartice na sebi, samo sto su u Mikrotiku izmijenili MAC adresu kartice.
[ manjas @ 08.07.2006. 22:10 ] @
AJ Compeksu dodeli IP adresu pa ga zakaci na MikroTik Na ARP itd...
[ pero-toxic @ 10.07.2006. 02:12 ] @
Bok decki!!!!
ne kuzim jednu stvar!zasto svi vi koristite te neke routere(ne znam sta je to)
ja imam d-linkov ap 2100 i ne koristim nikakav router a ap mi je na krovu ko i vama.
zasto koristite router moze li mi ko objasniti sta je to i dali bi mi to trebalo. unaprijed hvala
[ manjas @ 10.07.2006. 09:21 ] @
Citat: Bok decki!!!!
ne kuzim jednu stvar!zasto svi vi koristite te neke routere(ne znam sta je to)
ja imam d-linkov ap 2100 i ne koristim nikakav router a ap mi je na krovu ko i vama.
zasto koristite router moze li mi ko objasniti sta je to i dali bi mi to trebalo. unaprijed hvala
U koju svrhu koristis taj D-link 2100 ,Kao AP ili kao klient.
Pozdrav svima
[ warlord @ 10.07.2006. 22:11 ] @
Citat: manjas: AJ Compeksu dodeli IP adresu pa ga zakaci na MikroTik Na ARP itd...
Nemam nijedan kod sebe, vidjam ih u opremi koju jedini provajder u ovom gradu kupuje direkt od Mikrotika. I vidim da rade. Ja inace u nasu mrezu stavljam samo Wistron CM-9.
[ pero-toxic @ 11.07.2006. 17:02 ] @
koristim ga kao ap client.
povezan sam sa susjedom koji ima dsl konekciju i tako idem na net(on ima flat rate na 3Mb/s.sad sam nesto skuzio cemu sluzi router ali ne potpuno
ali zanima me dali bi ga i ja trebao imati.
moja grana "mreze" je ovakva:
susjedov ap-router spojen na dsl(gigaset sl555)mi daje internet;ja sam na njega spojen ap-om;iz ap-a ide u switch(cisco -24-portni) i onda od toga u counter strike server,u zyxelov ap(wlan),komp.........
[ pero-toxic @ 11.07.2006. 17:03 ] @
koristim ga kao ap client.
povezan sam sa susjedom koji ima dsl konekciju i tako idem na net(on ima flat rate na 3Mb/s.sad sam nesto skuzio cemu sluzi router ali ne potpuno
ali zanima me dali bi ga i ja trebao imati.
moja grana "mreze" je ovakva:
susjedov ap-router spojen na dsl(gigaset sl555)mi daje internet;ja sam na njega spojen ap-om;iz ap-a ide u switch(cisco -24-portni) i onda od toga u counter strike server,u zyxelov ap(wlan),komp.........
[ mobilexpert @ 11.07.2006. 22:52 ] @
1. Dish 32dB, koji ima realnih 30-31dB daleko bolje radi od "brand" hyperlink Grida 29dB
2. Wistron CM9 RADI i sa 2 antene, posto kao i vecina kartica ima diversity switch
koji radi switch-ovanje izmedju antena (mada je to recimo nepotrebna stvar)
3. sa dish antenom mozes slobodno da stavis i 10m CFD-400 kabla, gubitak je manji od ~3dB
4. ako ti lokacija dozvoljava, koristi neki stari P2 ili P3 racunar, ako ne, uzmi RouterBoard 532 ili Wrap
5. izbegavaj Compex-e, koji imaju relativno dobar hardver ali OCAJAN softver
(vazi i za A/B/G i B/G modele, cak sam pisao i mailove copmpex-u ... ali nista)
6. opcija su i Senao a/b/g modeli, za koji se prica da lepo rade na A modu
(nisam ga probao licno, kazu moji drugari da je u odnosu na compex-a ... majka)
oznake su : NCB-8610, a mozda i NL-5354AP3 Aries2, mogu se nabaviti u beogradu
referenca :
http://www.senaoservis.com/senaoweb/product/wlan/senao8601.htm
http://www.senaoservis.com/sen...oduct/wlan/nl5354ap1aries2.htm
Wistron kartica u 5.8GHz modu, sa najjeftinijom grid 22dB (GD58-22) antenom bez problema radi
na daljini od 8km, sa -74dB signalom, i propusnom moci do 8 ili 10 Mbita u oba smera sa default snagom od 17dB (50mW)
(sa druge strane je isto grid 22dB i wistron cm9 ... ako bi sa druge strane bila omni 12dB na 5.8GHz
radilo bi sa oko -83/84dB sto je dovoljno za komunikaciju po 3mbps u oba smera, jer atherosi,
zbog odlicnog radija na nizim brzinama mogu da rade do -90dB)
Dish antena 32dB, sa wistronima moze da radi do 30km sa signalom od -60dB ....
(naravno, sa obe strane isto)
ovo su cinjenice, a ti sam odluci sta ces da kupujes
pozdrav,
Brka.
[ VRider @ 11.07.2006. 23:11 ] @
Mozes da pojasnis ovo "sa dve antene"?
[ tarla @ 11.07.2006. 23:59 ] @
recimo dve antene koje su obrnuto polarisane pa odaberes onu koja bolje odgovara stanju na terenu. ( u laptopima recimo obicno budu takve kartice sa dve integrisane dipol antene pa se automatski odabira ona koja ima bolji signal).
Ovo recimo i nema nekog velikog smisla kod vanjskih antena jer one kostaju a osim toga obicno se koristi prema unaprijed postavljenoj anteni sa podesenom polarizacijom.
Diversity ima i druge karafeke kao sto je slusanje pri prijemu odnosno kada sama kartica "oslusne" nadolazeci transfer pa automatski odabere jacu antenu i na nju primi ostatak paketa.
Itd itd
[ VRider @ 12.07.2006. 00:16 ] @
To mi je ujedno i odgovor na koji prikljucak vezati antenu na CM9. 
[ tarla @ 12.07.2006. 00:40 ] @
ako ces raditi sa madwifi-jem obrati paznju na sledece komande
sysctl -w dev.wifi0.diversity=0
sysctl -w dev.wifi0.txantenna=1
sysctl -w dev.wifi0.rxantenna=1
gdje je 0 off a 1 on za divers.
a za antenu 0 automatski odabir, a 1 i 2 su prva odnosno druga antena respektivno
[ VRider @ 12.07.2006. 01:12 ] @
Prvih par dana je radilo ocajno. Ali, ne meni, nego provajderu.  Ping je drugim korisnicima kada sam ja pod maksimalnim opterecenjem (megabit) isao i po par stotina ms. Nakon toga sam samo promenio prikljucak, i ping je sada ispod 5ms pri maksimalnom opterecenju i meni i drugima. Trip... 
Kako sada sve radi, necu nista da diram... 
[ tarla @ 12.07.2006. 02:09 ] @
poenta je da pokvaris da bi naucio da popravis... :)
nego ono sto je meni bilo sipaticno je sto kod svakog drugog tipa kartice moras da ubadas koje je koja antena... nigdje ne pise koji je A a koji B konektor a pogotovo ne znas pri podesavanju nego pokusavas svasta pa kako ubodes :)
[ mobilexpert @ 12.07.2006. 14:39 ] @
@VRider
da pojasnim,
ako koristis jednu antenu, skoro da je nebitno na koji izlaz ces da je ubodes,
jer tada diversity switch "oseti" na kom je konektoru zakacena antena
i samo sa tim izlazom radi.
ako koristis Mikrotik i npr. Wistron cm9 i zakacis 2 antene,
mozes da izaberes da ti jedna antena bude Rx a druga Tx
itd. itd.
poz.
Brka,
[ VRider @ 12.07.2006. 14:47 ] @
@mobilexpert: Nisam znao zasto ima dva konektora, ali sada kapiram. To me medjutim zbunjuje. 
Kako je problem mogao da nestane time sto sam prilkjucio na onaj drugi prikljucak? Jedino ako prvi put nije lepo nalegao konektor, nista mi drugo ne pada na pamet. Mada, ni onda nisam ja imao probleme, vec drugi korisnici koji su nakaceni na isti AP. Ma, gremlini, sta drugo? 
[ mobilexpert @ 12.07.2006. 14:55 ] @
ej, nisu gremlini,
imao sam pod rukama kartice,
na koje ubodes u bilo koji konektor i isto radi,
a imao sam i kartice na kojima kad ubodes u pogresan,
jedva da ima signala.
(cak ne pomaze ni da iz MTika biras antenna-a ili b
definitivno se radi o tome da pojedini proizvodjaci imaju
razlicitu implementaciju diversity switcheva,
tj. na nekim karticama je drugi konektor namenjen iskljucivo za Rx,
jer su kartice predvidjene samo za laptopove, dok je prvi i za Rx i Tx.
ne vidim kako bih drugacije to objasnio.
p.s. slobodno me oslovljavaj sa Brka :)
poz.
Brka.
[ VRider @ 12.07.2006. 15:01 ] @
Nije problem, Brka, ali, samo je zgodnije da posle kada neko dodje pohvata konce ko tu kome odgovara. 
Sada sam ultra zadovoljan kako radi, taman nisam morao da stavljam Mikrotik na ruter (sto mi je provajder predlagao). Vise volim moj budzeni Linux - moze nesto i da se nauci. 
[ mobilexpert @ 29.07.2006. 23:29 ] @
@VRider
evo konkretno za CM9 ... onaj konektor koji je na samom uglu kartice je "A" konektor
i u mikrotiku mozes da stavis "antenna A" ....
onaj pored, udaljeniji od ugla kartice je "B" konektor ...
i u mikrotiku mozes da stavis "antenna B" ...
A konektor ima jaci signal, bar na vertikalnoj polarizaciji,
koju sam stalno i koristio, tako da logicno zvuci da B konektor
radi sa horiz. polarizacijom bolje,
ali to cu moci da probam tek za koji dan,
pa cu da ti javim ako te bas zanima.
poz.
Brka.
[ broker @ 30.07.2006. 08:06 ] @
Polarizacija ima veze samo sa antenama, a ne sa sginalom ili priključcima na kartici.
[ bakara @ 10.08.2006. 23:10 ] @
Evo nabavio sam pc i to bas compaq p2 350mhz slim, i cm9 karticu i adapter, taj slot sto se pominje na compaqu lici na mini pci ali nije malo je siri. Ubo sam karticu preko adaptera i digao mikrotik, sad me samo jedno muci kako da znam da li kartica radi, posto neki pricaju da radi a neki ne na ovoj masini, kako proveriti?
Da resim ovo pa da nabavljam antenu.
[ astery @ 10.08.2006. 23:26 ] @
za to koristis komandu "/interface print" i ako dobijes ovo:
# NAME TYPE RX-RATE TX-RATE MTU
0 R ether1 ether 0 0 1500
1 R wlan1 wlan 0 0 1500
znaci da ti MT vidi karticu.....tj obrati paznju da vidi wlan1.....
ako ne vidi onda lemilicu u ruke i dovedi napon 3,3v kako je vec ranije opisano tj imas i sliku ovde na forumu gde treba da dovedes 3,3v.........
[ bakara @ 11.08.2006. 08:34 ] @
Izadje samo ovaj prvi red, znaci da je ne vidi?
Kakva su iskustva sa lemljenjem cm9 kartice posto je jako mala?
Verujem da se gubi garancija, ima li nekog drugog resenja?
@astery
na pocetku rece da ti cm9 radi u bas ovakvoj masini, kako?
I ova masina ima nesto sto lici na mini pci, ali je malo veci...
[ astery @ 11.08.2006. 09:22 ] @
ipak onaj slot nije za mini pci......a na kartici nemas sta da lemis...vec pored pci slota...potrazi imas ovde sliku na forumu gde ces da vidis kako to izgleda....mislim da ne mozes da pogresis.....ali paznju mora da obratis da je napon koji dovedes 3,3v......
da meni radi bas u takvoj masini...ali stvar je kod mini pci to pci adaptera.....neki rade bez problema neki ne...tj svi koji se sada nalaze kod nas u prodaji ne rade..(treba da se dovlaci napon)..ja sam ga uzeo pre godinu dana i radi na svim mogucim masinama....
[ stojkemon @ 11.08.2006. 10:03 ] @
Citat: astery: ipak onaj slot nije za mini pci......a na kartici nemas sta da lemis...vec pored pci slota...potrazi imas ovde sliku na forumu gde ces da vidis kako to izgleda....mislim da ne mozes da pogresis.....ali paznju mora da obratis da je napon koji dovedes 3,3v......
da meni radi bas u takvoj masini...ali stvar je kod mini pci to pci adaptera.....neki rade bez problema neki ne...tj svi koji se sada nalaze kod nas u prodaji ne rade..(treba da se dovlaci napon)..ja sam ga uzeo pre godinu dana i radi na svim mogucim masinama....
1. Taj "Look-Like" minipci slot na qompacima je za prosirenje memorije za VGA kartu.
2. U tim masinama rade samo minipci adapteri sa karticama (skoro svi). Probao sam original adaptere i rade, a probao sam i sa pokvarenog dlinka 520(izvadio njegov minipci i stavio svoj sa pigtailom), i on radi. Koristio sam senao 2511 i compex 200mw one sto se sad prodaju u Netiksu, i na 5 ghz senao nmp8602.
[ bakara @ 11.08.2006. 12:10 ] @
Citat: astery: ipak onaj slot nije za mini pci......a na kartici nemas sta da lemis...vec pored pci slota...potrazi imas ovde sliku na forumu gde ces da vidis kako to izgleda....mislim da ne mozes da pogresis.....ali paznju mora da obratis da je napon koji dovedes 3,3v......
mozes li mi iskopati taj link ili bar dati kljucnu rec, gde da trazim...
Na wifi.hr sam nasao ali mislim da nije isto....
i kako da znam da taj adapter ne radi, da li moze da se desi da ja prelemim, a posle da ne radi zbog adaptera?
kako to da ispitam?
hvala sto pomazete
[ astery @ 11.08.2006. 12:12 ] @
2. U tim masinama rade samo minipci adapteri sa karticama (skoro svi).
ne rade skoro svi...uzmi sad u netiksu minipci adapter pa probaj i videces da ne radi....kao sto sam vec rekao problem je kod adaptera.......probavao sam ja u mom adapteru razne kartice i sve rade...ali isto tako sam probavao u novim adapterima (albicom/netiks) i ni jedna ne radi.....ni tp link kartica ne radi...itd itd....
[ bakara @ 11.08.2006. 12:36 ] @
e jbga sad...
Nista uradicu ja modifikaciju pa cu probati, mnogi kazu i da su te mini pci kartice vecinom neispravne, sad su i glupi adapteri neispravni...
kako moze biti adapter ne ispravan, koliko sam video na njemu nema sta da bude ne ispravno, da li je moguce zameniti adapter, i kako ga ispitati?
Ubacivao sam ga u moj racunar (cm+adapter) i prepoznao je network adapter jedino sto win xp nema drajvere za njega....
Da li za cm9 postoje driveri za win xp?
Cisto radi probe...
[ bakara @ 11.08.2006. 12:38 ] @
[ astery @ 11.08.2006. 14:12 ] @
upravo na taj link sam mislio..
..a to kako adapteri mogu biti neispravni nije cudo........u tvom slucaju se radi o ispravnom adapteru ali je problem pci slot...tj imas pci 2.0..a on nece da radi na tom slotu.....radi na pci 2.1 i 2.2........i zato mu moras dovesti napon bas onako kako je na one dve slike..
evo ti driver za cm9 win xp:
http://www.sendspace.com/file/v0ck51
...samo moras odma znati da to nije dobra solucija....radice net i tako ali to nije to....najbolja opcija je mikrotik......
[ bakara @ 11.08.2006. 14:39 ] @
Ok, driver mi treba da bi se uverio u ispravnos kartice i adaptera, koje cu probati na mom abitu nf7, posto ne vidim drugi nacin kako da proverim ispravnost.
@astery
da li ti licno imas iskustva sa ovom modifikacijo na ovom comparqu, pitam ako zapne negde.
Jos da se bacim na lemilicu 
[ astery @ 12.08.2006. 14:20 ] @
ja licno nisam radio ovu modifikaciju jer kod mene radi ok...ali je drugar radio po uputstvu sa slika i radi sve ok....
[ bakara @ 12.08.2006. 19:10 ] @
Ok ovo radi po mikrotik je po tvom uputstvu prepoznao karticu pise:
1x wlan1 wlan 0 0 1500
nigde ne pise o kojoj je kartici rec, da li treba jos nesto?
Da li treba jos nesto podesiti ili proveriti?
Da li je ovo gotovo?
Sta sad da radim dok ne napravim antenu?
[ astery @ 13.08.2006. 14:16 ] @
to je to.....nema vise podesavanja sto se toga tice...ostaje da zakacis antenu i da podesis mikrotik da se kaci na provajdera...
[ bakara @ 14.08.2006. 09:12 ] @
@broker
mislim da temu treba premestiti u wireless opremu, bilo je samo par postova o mikrotiku.
Poz.
[ bakara @ 21.08.2006. 21:14 ] @
Jos nisam stavio komp na tavan...
Izvukao sam mu 2 zicice sa prekidaca, tako da ga mogu paliti i gasiti na tavanu, i kada sam probao kako ce to da radi, mikrotik mi prijavi gresku, da nema tastature, pa je pitanje jel mora i tastatura na tavan?
Monitor?
[ tarla @ 22.08.2006. 08:48 ] @
Ne prijavljuje MT gresku nego BIOS ploce. Provjeri u BIOSU da li postoji opcija iskljucivanja provjere za tastaturu. Ako ne postoji opcija a nemas mjesta za tastaturu onda nadji neku staru i rastavljenu ubaci negdje pored. Monitor ti naravno nije potreban.
[ 20Recoba @ 22.08.2006. 22:30 ] @
Ne treba nikakva tastatura, samo treba podesiti BIOS da racunar moze da radi bez misa, tastature i monitora.
[ bakara @ 23.08.2006. 22:53 ] @
Izgleda da te opcije u biosu kod mene nema. Kako se zove to kod vas?
[ 20Recoba @ 24.08.2006. 01:47 ] @
Ma mora da ima. Ne zove se svuda isto, ali malo procackaj po BIOSu.
[ broker @ 24.08.2006. 08:07 ] @
Halt on errors: None
[ bakara @ 24.08.2006. 08:28 ] @
I ja sam mislio na halt no errors, ali toga nema, ovo prvi put vidim da nema...
[ warlord @ 26.08.2006. 10:50 ] @
Ima dosta racunara koji nemaju tu opciju u biosu. Recimo svi Compaqovi racunari sa kojima sam se do sada susreo to nemaju. Posto ne zele da rade bez tastature, ja fino izvadim iz tastature kontrolni modul sa kablom i ubacim sve zajedno sa kompom u kutiju, prikopcano.
[ shilja_pa @ 29.08.2006. 20:45 ] @
Pozdrav svima,
Mene zanima da li je neko postavio takvu mashinu P2 ili P3 na vrh neke zgrade(kuce) gde je izlozen suncu,vetru,snegu i raznim drugim atmosferilijama (podrazumeva se da je stavljen u neku vododihtujucu kutiju ili slicno).Koliko radi dugo? Da li je imao nekih problema do sada?Kondenzacija i sl?
[ Le Piaf @ 30.08.2006. 13:39 ] @
Citat: shilja_pa: Pozdrav svima,
Mene zanima da li je neko postavio takvu mashinu P2 ili P3 na vrh neke zgrade(kuce) gde je izlozen suncu,vetru,snegu i raznim drugim atmosferilijama (podrazumeva se da je stavljen u neku vododihtujucu kutiju ili slicno).Koliko radi dugo? Da li je imao nekih problema do sada?Kondenzacija i sl?
jes, nekoliko instalacija i za sada (kuc-kuc) radi sve normalno. Ima razlichitih mashina, od p2ki do modernijih p4/sempron varijanti. Ukoliko se kutija lepo sredi - izolacija, provetravanje i sl, ne bi trebalo da ima problema.
cyah
LePiaf
[ tarla @ 30.08.2006. 13:56 ] @
realizuj nekako hardware-ski watchdog jer ce ti trebati. zaglupe se nekada...
[ bakara @ 30.08.2006. 17:08 ] @
Ja sam moj compaq postavio na tavan, 5m kabla i volt plus antenu na krov. ne verujem da bi comp izdrzao ove lude vremenske uslove napolju...Izvukao sam 2 kontakta sa power prekidaca do prizemlja kuce, i stavio ih na uticnicu za telefon, na uticnici za telefon sam kratko spojio krajeve, kad gurnem u uticnicu, komp gore se pali ili gasi, a ne provaljuje se nista...
Nisam primeti da na ovim compaq racunarima postoji reset taster, da li je moguce da ga nema?
[ gazdamitke @ 03.09.2006. 06:53 ] @
Sta ce ti reset taster,samo ga namestis da se pali kad dodje struja,ako se slogira iscupas kabal i vratish.Sto se tice racunar na zgradi ja ima 2 kom i rade vec mesec dana bez problema.Jedana je na sipci od 12m i ima 3wireles i lan Simens bx ploca i cpu intel 266.A imam i jednu na tavanu koja radi vise od godinu dana,gasi se samo kad nestane struja-normalno.
[ bakara @ 03.09.2006. 09:08 ] @
Pa ne mogu da iscupam napajanje, kad je to na tavanu...Moje resenje je elegantnije :)
Nego sta ja sad treba da radim da bi na ovu moju konfiguraciju prikljucio jos troje ljudi?
[ gazdamitke @ 04.09.2006. 07:40 ] @
Doveo si reset do stana?Ok.Dobro to zavisi od stambenog objekta,ovoj moj na tavanu znam na kom je osiguracu,samo ga odvrnem ako treba i vratim.Neznam koju konf. tacno imas.Video sam u ranijim postovima 1 wlan i 1 lan.Ako hoces wireless da ih prikljucis wlan mora u apbrige il eventualno brige mod,a preko lana dodaj swic i kaci ih kablom nista posebno.Dodaj im ip-ove iz opsega koji ti ja na tik kartici,defaulte gatwey ti je tik ip i to je to
[ bakara @ 04.09.2006. 09:16 ] @
Da sa obicnom telefonskom paricom (plavo-bela zica) duzine je preko 20m...
Sto se tice switca, da uzmem bilo koji, da li postoji razlika medju proizvodjacima, sta se tu gleda, da li i njemu treba napajanje?
Koji preporucujes?
[ gazdamitke @ 04.09.2006. 12:28 ] @
uzmi bilo koji..svi su kinezi(digitus,tplink),ako hoces bas pouzdan uzmi alajed telesin.ako povezujes objekte tj.kablovi idu spolja
kupi stp kablove(stp-zovi imam ja jeftinih bash),a ako je u zgradi kupi najeftiniji UTP-imash na buvljaku.I treba napajnje za swich.dobijas ispravljac uz njega
[ bakara @ 04.09.2006. 14:23 ] @
Ok, posto ce kablovi ici spolja onda stp, dobro si mi napomenuo.
Da li switch isto moze da zaglavi, da li moram i za njega da izvlacim kablove za paljenje i gasenje i/ili reset?
[ 20Recoba @ 04.09.2006. 15:18 ] @
Cekaj, zar nije jednostavnija varijanta da se ubodu 3 LAN karte u MT masinu pa da se razvuce kabal do korisnika? Mislim da je ovako lakse i jednostavnije nego uzimati switch.
[ bakara @ 04.09.2006. 18:23 ] @
Citat: 20Recoba: Cekaj, zar nije jednostavnija varijanta da se ubodu 3 LAN karte u MT masinu pa da se razvuce kabal do korisnika? Mislim da je ovako lakse i jednostavnije nego uzimati switch.
Nemam mesta za 3 lan karte, ovaj compaq ima samo 2 pci slota a jedan je vec zauzet...
[ 20Recoba @ 04.09.2006. 22:46 ] @
E ybg. Nisi od samog pocetka trebao da uzimas tog kompaka ako si imao tada na umu da umrezis jos likova. Sad, ili prodaj kompaka, ili uzmi switch. Mislim da je lakse uzeti switch, ali ja bih pre uzeo drugu masinu za MT.
[ gazdamitke @ 05.09.2006. 00:30 ] @
zasto bi ubadao tri kartice u komp?tri kartice su skuplje od swica,potrosio bi verovatno vise kabla(moze swic da ti stoji i u stanu nemora na tavan),a i morali bi da budu u razlicitim opsezima korisnici,zatim u winu se ne bi video sher(znaci moraju neki server da dizu za fileshering).samo swic stavi slobodno,netreba da se izvlaci reset(on nema reset dugme-morao bi da sece kabal od ispravljaca pa prekidac) samo izvali na kom je osiguracu.
[ bakara @ 05.09.2006. 08:52 ] @
Znaci ume i on da se zaglupi...bem ti tehniku...
a da li moze da se izvuce zica sa power tastera?
[ wumingboy @ 02.04.2009. 10:44 ] @
Da li moze neko da mi kaze koliki su gubici u signalu ako je udaljenost od AP-a nekih 1km, kada se instalira oprema 5GHz i da li ima smetnji od ostalih mreza koje rade na nizoj frekvenciji? Interesuje me jer planiram da predjem na 5GHz....
Pozdrav
[ Predrag Supurovic @ 02.04.2009. 11:55 ] @
Na 5.8 GHz slabljenje signala na 1 km iznosi 107.69 dB.
Za druge frekvencije i rastojanja mozes i sam da izracunas kalkulatorom gubitaka koji sam i ja upotrebio.
[ wumingboy @ 02.04.2009. 12:28 ] @
E, hvala za info...
Koja bi oprema odgovarala za tu razdaljinu?!
Sta preporucujete kao vec isprobanu opremu?!
Neko licno iskustvo.....
[ Predrag Supurovic @ 02.04.2009. 13:06 ] @
To zavisi sta ces da povezujes.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|