[ bojan_bozovic @ 26.06.2006. 00:57 ] @
http://www.elitesecurity.org/tema/183986/0 Ah, sta kazete na ovo, hoce li da se kompajlira ;-) Niko ne vrsi QA = kupusara. Pet dana downtime mu dodje bar $5000 (a moze i $50000) manje... hehehe... |
[ bojan_bozovic @ 26.06.2006. 00:57 ] @
[ Not now, John! @ 26.06.2006. 01:04 ] @
Ne znam šta hoćeš da kažeš? Sad Linux ne valja zato što neki lik iz (ne znam gdje) ne zna da kompajlira GD2 podršku za PHP? Pri tome ne treba spomenuti sve one kojima GD2 podrška radi?
BTW, meni kad je zatrebala GD2 podrška, uzeo sam source i kompajlirao iz prve na osnovu uputstva. [ bojan_bozovic @ 26.06.2006. 01:15 ] @
Treba i LFS da se pravi lol ;-) Zasto u Debianu nisu istestirali??! To je problem, ne da li ce nakon kompajliranja nesto da proradi, vec da li radi onako kako su ga napravili ;-)
Nemojte sada kao amigisti, super je Debian, kad se kompajlira ponesto od nule ;-) Not, now, John, ako je tebi normalno da se kompajlira da bi nesto radilo, probaj bilo koji drugi OS, iskreno ;-) [ Not now, John! @ 26.06.2006. 01:27 ] @
Citat: Zasto u Debianu nisu istestirali??! Zato. Zar su dužni da išta testiraju? Kome se ne sviđa neka ga ne koristi. Ionako su ga džaba dobili. Za razliku od Debiana, ljudi plaćaju gomilu para za Win, pa opet dobiju SP1, SP2 itd. Čini se da si se zaželio vatrenije diskusije na Advocacy-ju, pa započinješ nepotrebni flame iz dosade. ;) [ Dragi Tata @ 26.06.2006. 01:30 ] @
Naravno da su dužni da testiraju. Ili da ga testiraju, ili da ne zagađuju svet svojim kupusom.
[ bojan_bozovic @ 26.06.2006. 01:32 ] @
Not, now, John, Solaris 10, i BSD su takodje dzabe. A oni testiraju, itekako, Solaris koji besplatno skidas isti je i za enterprise Oracle server lol ;-)
[ mkdsl @ 26.06.2006. 01:45 ] @
Citat: Dragi Tata: Naravno da su dužni da testiraju. Ili da ga testiraju, ili da ne zagađuju svet svojim kupusom. Niko te ne tera da jedeš kupus, kao što te niko ne tera da jedeš meso niti da piješ bakteriološki neispravnu vodu... Ali kad smo kod testiranja već: Citat: Microsoft Windows Exploits Out - FrSIRT CTL™ Raised to Level 2 Two remote code execution exploits that take advantage of vulnerabilities affecting Windows have been publicly released. The first code targets a critical Windows Remote Access Connection Manager vulnerability (MS06-025) addressed last week. Microsoft Windows 2000 systems are primarily at risk from this exploit. The second code exploits the recently disclosed Windows / Excel memory corruption (0day) and opens a command shell on port 4444 when a specially crafted link is clicked. Comments included in the code erroneously state that the exploit targets an issue described in FrSIRT/ADV-2006-2361, however, our testing has shown that the code takes advantage of FrSIRT/ADV-2006-2431. FrSIRT Current Threat Level has been raised to ELEVATED (Level 2/4). We should expect to see active exploitation of these vulnerabilities in the wild within a few days. Microsoft published an advisory related to the publicly available MS06-025 exploit described above. A onda i omiljeni 0day ![]() Citat: Microsoft Windows 0day Exploit An unpatched and publicly disclosed 0day vulnerability has been reported in Microsoft Windows. This flaw is due to a buffer overflow error in the Hyperlink Library "hlink.dll", which could allow attackers to execute arbitrary code. A proof of concept exploit that uses Microsoft Excel as an attack vector has been released, however, user interaction is required to exploit this vulnerability. FrSIRT is not aware of any attacks or malware attempting to exploit this vulnerability. Microsoft posted an entry to the MSRC (Microsoft Security Response Center) blog regarding this flaw. Kad ne znaš kako da zakrpiš (čitaj: istestiraš), onda bloguj ![]() [ Not now, John! @ 26.06.2006. 01:47 ] @
Kad su tako super ti BSD i Solaris što 98% ljudi koristi Win?
Štaviše, i Linux ima daleko više korisnika od Solarisa i BSD-a. Šta je u pitanju, Božoviću? [ bojan_bozovic @ 26.06.2006. 02:13 ] @
Reci cu ti sta je hype i oni koji MS mrze i "koriste" linux dok im je glavni windows OS, i koji lupetaju po slashdotu. Veruj mi, linux sam koristio od 2000-te, i nikad vise necu da ga instaliram na komp, a Solaris 10 trebam da sprzim na CD i instaliram (4 CD sam skinuo). Ja cu ga koristiti zato sto volim UNIX a ne zato sto mrzim MS. A 99% onih koji imaju linux na desktopu, cast izuzecima koje ovo i nece uvrediti, linux koriste samo zato sto mrze MS. Windowsu se mnogo moze zameriti, ali to virusi i malware nisu, ko god ih pokupi je luser. I takvi sole pamet po slashdotu.
Cak i kad pokupis virus, zar ti je kriv windows ili si sam, mozda, kriv sto si pokrenuo neki crack.exe? Dalje, Not now John, ako market share odredjuje i kvalitet OS, nema vise bas nista na ovom Advocacy da se pise jer je windows onda 10x bolji od linuxa i svega ostalog? Sta ima da se pise onda, a? ;-) Molim te, da pogledas kakvi postuju na comp.unix.advocacy, dalje od virusa ne vide.... Ovaj [es] je bolji od comp.unix.advocacy. [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 26.06.2006. u 03:23 GMT+1] [ z@re @ 26.06.2006. 03:01 ] @
Citat: Not now, John!: Kad su tako super ti BSD i Solaris što 98% ljudi koristi Win? Štaviše, i Linux ima daleko više korisnika od Solarisa i BSD-a. 98% ljudi koristi Windowse na desktopu, ovdje pricamo o serverima. Linux ima vecu populaciju radi religioznih razloga, i cinjenice da svaki djecak moze instalirat Linux na tri klika misa i q'rcit se po kvartu kako ima l33t h4x0r Un1X. Inace, u prakticki nicemu Linux nije bolji od BSDa ili Solarisa, osim za neku bazicnu multimediju, i drivere za raznorazne uredjaje. Posto ti driveri su redovito losi, ili ne dolaze do izrazaja jer prakticki nema kvalitetnih popratnih aplikacija, a neka ozbiljnija multimedija na Linuxu je i dalje smor i tabu-tema, ja stvarno ne vidim zasto ga koriste osim gore navedenih razloga. Klinci zele klik-klik UNIX ;) [ bojan_bozovic @ 26.06.2006. 05:14 ] @
Jos, BSD je mnogo bezbedniji po podrazumevanim podesavanjima od linuxa. Npr. php-4.4.2 paket sam morao da trazim u vulnerable direktorijumu, jer nije siguran. To sto ga instaliram da desktop a ne na server US DoD nema veze, 4.4.2 i 5.1.2 php su ranjivi i nalazis ih u vulnerable direktorijumu. Lepo, ja ne moram da bijem glavu oko toga da valjam pokupiti 4.4.3 cim izadje iz developmenta, comprehende? A linux je njesra kad se sa time uporedi. Recimo da nalog moras dodati u grupu wheel da bi uopste mogao da koristi su komandu. Da, php ne mozes ni instalirati na NetBSD ako ne izmenis PKG_PATH da ti pokazuje u vulnerable direktorijum u "All" direktorijumu nema php.
Za Not now Johna, u BSD svetu to je standardno. I uvek bilo. [ Zoran Milovanovic @ 26.06.2006. 05:32 ] @
A tema nosi naziv, kao da Windows nema problemcice. U stvari pa i nema. On ima PROBLEMEEEEEEEEEEEEE! Sacu da kliknem na "Posalji odgovor", a vi ako citate ovo to znaci da mi se nije desilo nista lose. Odnosno uspeo sam postovati! (mada bsod mi je neizbezan, cekam ga svakog trena :P)
[ bojan_bozovic @ 26.06.2006. 06:11 ] @
Koji bre BSOD na XP? Iskren budi kada si to imao bsod na XP? Dalje, ovo je Linux vs. BSD diskusija, windows ne mesaj. Kako ja ovde ne moram da kompajliram i jos mi NetBSD tim lepo stavi paket u vulnerable direktorijum, da znam da, ako koristim, trebam videti o kakvom se sigurnosnom propustu radi i da izvrsim upgrade cim se pojavi 4.4.3 a debianovci prave kupus?
[ Zoran Milovanovic @ 26.06.2006. 06:19 ] @
samo da zavrsim...
vrlo cesto!!!! A ako neverujes dodji da se uveris, mogu ga naterati svakog minuta :P [ bojan_bozovic @ 26.06.2006. 06:25 ] @
To nije tesko. To znaci da sistem ne odrzavas kako treba. Koj sw pokreces? Da li ga pokreces pod admin ili limited accountom? Molim, to sto radis na XP probaj na bilo kom drugom sistemu, i isto ces proci, kao da pod linuxom radis kao root i pokreces softver z kategorije. I uz to pokupis neki virus pokrecuci crackove (unix ekvivalent je instaliranje paketa iz nepoznatog izvora koji ti uradi rm /etc/passwd i onesposobi sistem).
[ IcyImpact @ 26.06.2006. 07:48 ] @
Citat: s|cEr: A tema nosi naziv, kao da Windows nema problemcice. U stvari pa i nema. On ima PROBLEMEEEEEEEEEEEEE! Sacu da kliknem na "Posalji odgovor", a vi ako citate ovo to znaci da mi se nije desilo nista lose. Odnosno uspeo sam postovati! (mada bsod mi je neizbezan, cekam ga svakog trena :P) To što ti konstantno imaš probleme sa Windowsima pokazuje kako o njima nemaš pojma, kako meni rade bez ikakvih problema? Zašto ne priznaš da ne poznaješ elementarne stvari u Windowsima i da pričaš gluposti? [ Not now, John! @ 26.06.2006. 12:15 ] @
Citat: bojan_bozovic: A 99% onih koji imaju linux na desktopu, cast izuzecima koje ovo i nece uvrediti, linux koriste samo zato sto mrze MS. Windowsu se mnogo moze zameriti, ali to virusi i malware nisu, ko god ih pokupi je luser. Nije valjda da iz hypea mrze MS? Zar ne postoje neki objektivni razlozi? Viruse pokupe skoro svi "Average Joe" korisnici. Ako ćemo o primjeni na desktopu, onda treba pomenuti i viruse i prosječnog korisnika. A na desktopu Linux je daleko ispred BSD-a. Što se tiče primjene BSD na serverima tu se slažem s tobom. Citat: bojan_bozovic: ako market share odredjuje i kvalitet OS, nema vise bas nista na ovom Advocacy da se pise Ne određuje, naravno. Windows je takav da na račun fleksibilnosti zadovoljava potrebe najvećeg broja ljudi - potencijalnih kupaca. Inače ne bi postojao. Ali ako zadovoljava potrebe većine, ne znači da zadovoljava potrebe svih. Meni se npr. ne sviđa i ja ga ne koristim. Što se tiče BSD-a, razmišljao sam o tome da ga probam, ali sam skontao: manji userbase -> slabija hardverska i softverska podrška + sa Linuxom nemam nikakvih problema trenutno => BSD još nije za mene. Citat: z@re: Inace, u prakticki nicemu Linux nije bolji od BSDa ili Solarisa, osim za neku bazicnu multimediju, i drivere za raznorazne uredjaje. Posto ti driveri su redovito losi, ili ne dolaze do izrazaja jer prakticki nema kvalitetnih popratnih aplikacija, a neka ozbiljnija multimedija na Linuxu je i dalje smor i tabu-tema, ja stvarno ne vidim zasto ga koriste osim gore navedenih razloga. E, upravo su drajveri problem. Prava je sreća vidjeti na stranicama nekog HW proizvođača drajvere za Linux, ali je sreća^2 vidjeti drajvere za BSD ili Solaris. Ja imam sreću da sav hardver koji imam radi bez problema na Linuxu, uključujući i TV kartu sa daljinskim. Citat: z@re: Klinci zele klik-klik UNIX ;) Meni se čini da Božović želi klik-klik Linux/UNIX, jer zamjera Debianovom timu što nisu testirali GD2 podršku na PHP-u (ako je uopšte to istina, mada je moguće da je problem kod pomenutog korisnika). Pored toga Božoviću smeta kompajliranje (iako bi riješilo problem) i više voli da BSD tim odradi sve za njega => klik-klik BSD. Da dodam... inače Debian tim bije glas da dobro istestiraju novu verziju distribucije prije nego je puste u opticaj, tako da mi je vjerovatnije da je greška između stolice i tastature. [Ovu poruku je menjao Not now, John! dana 26.06.2006. u 13:47 GMT+1] [ windows_zakon @ 26.06.2006. 13:14 ] @
Citat: To što ti konstantno imaš probleme sa Windowsima pokazuje kako o njima nemaš pojma, kako meni rade bez ikakvih problema? Zašto ne priznaš da ne poznaješ elementarne stvari u Windowsima i da pričaš gluposti? Zar je moguce da neko ne poznaje Windows... ono, za koristenje. Sta tu u opste ima da se zna, dobio si to sto si dobio i cao djaci. Ovaj citat bi se trebao upotrijebiti ovde, samo umjesto windows napisati linux. Posto svi vi koji pricate o Linuxu recimo, lose.. veze nemate o istom. Ti Bozovicu, ocigledno nisi uspjeo da skontas taj OS, kao ja kad sam imao 10 godina, pa se vratio na windows, pa onda kad sam porastao ponovo na Linux. Samo je razlika sto se meni to desilo dok sam bio djete, a tebi sad... Cim si ti njega koristio i govoris da ne valja, to govori kol'ko ti imas veze o istom, a isto tako i ovi ostali. Pametan covjek kojem _pokazes_ sta sve Linux moze da uradi za razliku od Windowsa, nece reci linux s***** windows zakon, to samo debili govore koji nisu skontali nista sto si im pokazao, ili sto su sami cackali. Sto se tice Windowsa, ni on nije s*****... samo ima svoju upotrebu, za koju se koristi... i to je to. Dani pricanja Linux rulz Windows sucks su prosli prije 6-7 godina, to se pricalo kad smo imali 15 godina. Zalosno je da danas vidim recimo onog Sundance-a koji ima unix hejt linkove u signaturu, Dragi Tata nesto pljuje kao programer neki, uspjesan covjek u svom poslu, i ostale... Covjek ima jednu manu, ako nesto ne razumje... najbolje je da unisti to, i nastoji da to uradi pod svaku cijenu. Vec 5 godina se ovde ratuje Windows vs Linux ... u svakom threadu. Ne mogu da shvatim da ste toliko closed minded. [ Ivan Dimkovic @ 26.06.2006. 13:28 ] @
Citat: Pametan covjek kojem _pokazes_ sta sve Linux moze da uradi za razliku od Windowsa, nece reci linux s***** windows zakon, to samo debili govore koji nisu skontali nista sto si im pokazao, ili sto su sami cackali. A jel moze taj Linux da mi radi project i resource planning (MS Project)? Jel moze da pravi napredne strukturalne dijagrame (MS Visio)? Jel mogu da pravim izvestaje za management u kojima cu da ukljucim dokumente iz drugih 3-party programa? Jel radi pametnu sinhronizaciju muzike sa muzickim playerom kad ga prikacim na USB port (WMP11 a uskoro i jos neki proizvodi)? Jel moze da radi automatsku sinhronizaciju adresara iz mail programa sa mojim mobilnim telefonom / blackberry uredjajem? Jel mozes na njemu da igras nove igrice? Jel rade na njemu multimedijalne enciklopedije, recnici, kursevi jezika i sl? Jel moze da mi racuna porez? Ne? E jbg... ne znam, al za obicnu day-to-day business i kucnu upotrebu koja meni treba je Linux najobicnije s***** - zao mi je ako to nekog vredja. Sto se server-side i workstation upotrebe tice, tu je situacija mozda drugacija - al sto se business desktop-a tice... ne bih rekao ;-) [ Dragi Tata @ 26.06.2006. 14:01 ] @
Ma i kao razvojna platforma je grozan. Meni nije jasno kako iko ima obraza da se potpiše ispod "proizvoda" kakvi su gdb i ddd. Jeste da je džabe, ali mene bi bilo blam da učestvujem u razvoju tako lošeg softvera.
[ Ivan Vasić @ 26.06.2006. 14:30 ] @
Citat: A jel moze taj Linux da mi radi project i resource planning (MS Project)? Može. Prvi mi je pao jedan program koji dolazi uz KDE, nisam siguran kako se zove tačno. Citat: Jel moze da pravi napredne strukturalne dijagrame (MS Visio)? Može. Umbrello, Visual Paradigm for UML (Modeler Edition) for Linux itd, itd... Citat: Jel radi pametnu sinhronizaciju muzike sa muzickim playerom kad ga prikacim na USB port (WMP11 a uskoro i jos neki proizvodi)? Radi amaroK od sledeće verzije... Citat: Jel moze da radi automatsku sinhronizaciju adresara iz mail programa sa mojim mobilnim telefonom / blackberry uredjajem? Može sa mobilnim. Citat: Jel mozes na njemu da igras nove igrice? Manje-više je moguće. Do sada sam igrao par novih igrica bez većih poteškoća. Citat: Jel rade na njemu multimedijalne enciklopedije, recnici, kursevi jezika i sl? Zavisi od softvera, ali ako su npr. Flash - naravno da rade. Citat: Jel moze da mi racuna porez? Mislim da ne može :) lol [ bojan_bozovic @ 26.06.2006. 14:55 ] @
@Not now John
Moje je vreme dragoceno, covece, nemam ja vremena da kompajliram. To vazi sa svakog normalnog admina u normalnom production okruzenju. Zasto ja da kompajliram kada mi treba npr. php ili mod_gzip sada? Nije da ja nisam kompajlirao sve i svasta, ali je to gubljenje vremena a vreme=novac. Nista ne postizes ako udaris ./configure;./make;./make install bas nista, ni kao admin, a bogami, ni kao korisnik. Ono sto bi ti morao znati kao admin je da su PHP 4.4.2 i 5.1.2 busni, a koliko to linux admina uopste zna? To je posao admina, a ne da kompajlira. Da i ja sam srecan sto imam click-click BSD, sa jednom linijom u konzoli instaliram sta hocu, a ne brimnem je li BSD tim testirao ili ne. Tvoj je problem sto si samo sa linuxom upoznat, a to je hands down najgori unixoliki OS, a mozda i najgori OS uopste koji postoji, ako se izuzmu MorphOS, AROS i AmigaOS i slicne budzevine. Ako je neko vec kompajlirao zasto da uopste gubim vreme na kompajliranje? Koje stvarno znanje dobijas tako sto kompajliras KDE ili X ili sta vec od nule? [ cynique @ 26.06.2006. 15:16 ] @
Citat: Pametan covjek kojem _pokazes_ sta sve Linux moze da uradi za razliku od Windowsa, nece reci linux s***** windows zakon, to samo debili govore koji nisu skontali nista sto si im pokazao, ili sto su sami cackali. Ajde bogati reci mi što to Linux može a Windowsi ne mogu, a da si ti to koristio. Citat: Zalosno je da danas vidim recimo onog Sundance-a koji ima unix hejt linkove u signaturu, Dragi Tata nesto pljuje kao programer neki, uspjesan covjek u svom poslu, i ostale... A što bi bilo žalosno? UNIX dizajn filozofija ima mnogo loših strana, i između ostaloga su stotine *nix derivata zaslužne za totalnu smrt u OS research domeni, i 30-godišnju revitalizaciju portabilnog makroasemblera zvanog C (i njegovog nakaradnog brata cpp) pošto su nepregledne mase mediokritetnih programera nesposobne da pređu na superiornije jezike. Bio bih more than happy sve ovo elaborirati (u odvojenoj temi), no sumnjam da bi me išta shvatio, a i nemam baš sad vremena. Jednom. [ Not now, John! @ 26.06.2006. 15:20 ] @
Citat: bojan_bozovic: Nista ne postizes ako udaris ./configure;./make;./make install bas nista, ni kao admin, a bogami, ni kao korisnik. U slučaju pomenutog korisnika postiže se rješavanje problema za manje od 10 minuta, a ne čekaš Service Pack ili Debian tim da popravi grešku. Citat: bojan_bozovic: Ono sto bi ti morao znati kao admin je da su PHP 4.4.2 i 5.1.2 busni, a koliko to linux admina uopste zna? O PHP-u treba da brine PHP-ov, a ne Debianov ili BSD-ov razvojni tim. Sve što admin treba da radi je da vodi računa da upgadeuje PHP (i ostale kritične aplikacije) ukoliko se ispostavi da je neka verzija bušna. Citat: bojan_bozovic: Tvoj je problem sto si samo sa linuxom upoznat, a to je hands down najgori unixoliki OS, a mozda i najgori OS uopste koji postoji, ako se izuzmu MorphOS, AROS i AmigaOS i slicne budzevine. Najgori za šta? Eto, objasnio sam ti da je BSD i Solaris gori od Linuxa za Desktop. Takođe, Windows je gori od Linuxa za one koji trebaju fleksibilnost (podesivost) sistema. Zavisi kako ko gleda na to. Nekome je Win najbolji, nekome OSX, nekome Linux, nekome BSD, a neko više voli da batali računare i da muva djevojke. Ipak dosta ljudi voli mogućnost izbora. Radije 1000 distribucija nego jedna. Citat: bojan_bozovic: Ako je neko vec kompajlirao zasto da uopste gubim vreme na kompajliranje? Npr. zato što taj neko nije uključio GD2 podršku. Ili je možda kompajlirao nešto što tebi apsolutno ne treba. Bezbroj je različitih konfiguracija i potreba. Zašto imati samo jednu ("1 is registered TM of Microsoft") konfiguraciju? [ bojan_bozovic @ 26.06.2006. 15:30 ] @
Nece biti. Debian pravi OS. debian mora da testira, da ne bi imali kupus vec OS ;-) Ne da bi pljuvao Windows da je kao Debian. Je li, zasto npr. Apple ne tera korisnike da sami kompajliraju X? Zasto BSD timovi testiraju? Zasto Sun testira Solaris a MS windows? Mozda da bi radilo ;-) A sto se hiljadu distribucija tice, u kojoj (ako se izuzme mozda RHEL ili SUSE enterprise) imas jasno oznacene ranjive pakete? Zasto je linux bolji od BSD na desktopu? Imam ja i multimediju ovde, jedino sto ne radi je Geniusova graficka tablica, ali ni na linuxu ne bi. Navedi mi jedan razlog zasto je linux bolji od BSD, a da zastarele winmodeme ne diras, jer je to zastareli hw.
[ Apatrid @ 26.06.2006. 15:56 ] @
Citat: Jel moze da mi racuna porez? Ne znam kako u Njemackoj, ali mi smo se te bijede rijesili. Ove godine odradio racunanje poreza preko ufile.ca, web baziran. Jeftinije nego rich client aplikacije za windows. Mada QuickTax jeste mocnija aplikacija koja olaksava izlazenje na kraj sa sracunavanjima poreza i za malo preduzece (ili dodatne aktivnosti), ispada, bar u mojoj okolini, da je ta funkcija nedovoljan razlog da se ostane vjeran QuickTax-u kao rich-client aplikaciji. Vecina ljudi koji imaju iole komplikovaniju poresku situaciju takodje moraju da se bakcu i sa knjigovodstvom, tako da se to obicno sve prepusti knjigovodji (koji "rodi" neke olaksice koje i nije tako lako pronaci u programu). Ispada da je sracunavanje racunarom od interesa "obicnom" svijetu koji ima jednostavnu poresku situaciju (prihod samo od plate), a ta druzina je osjetljiva i na cijenu, a i na maltretiranje sa QuickTax zastitama (samo pet puta moze da se instalira, koliko sam shvatio). U mojoj okolini i ljudi koji voze Windows prelaze na sracunavanje poreza preko Web-a, to nikakve veze sa Linux-Windows ratovima koji bijesne po ovom forumu i u krugovima ljudi koji od toga zive nema. Sto se mene tice, od razloga da pokrenem Windows sa svoje sopstvene particije (a ne iz vmware player-a) ostao je jedino automatizovano skidanje MSI firmvera za moju maticnu plocu i video karticu. Mada i to moze da se obavi skidanjem disketa (oh, Boze...), jednostavno ne mogu da se bakcem sa tim glupostima. A da pokrenem takav program iz VmWare virtuelne masine mi jednostavno ne pada na pamet. Ako neko zna za "LiveCD" Windows rijesenje (da se napravi da se OS pokrene sa DVD-a, ne treba mi pristup disku, samo mogucnost da pokrenem MSI programe), bio bih veoma zahvalan za link, objasnjenje, bilo sto. [ Not now, John! @ 26.06.2006. 16:27 ] @
Citat: bojan_bozovic: Zasto je linux bolji od BSD na desktopu? Rekao sam ti. Lošija HW i SW podrška usljed manjeg broja korisnika, manja mogućnost izbora (manje distribucija). [ degojs @ 26.06.2006. 16:34 ] @
Citat: Apatrid: U mojoj okolini i ljudi koji voze Windows prelaze na sracunavanje poreza preko Web-a, to nikakve veze sa Linux-Windows ratovima koji bijesne po ovom forumu i u krugovima ljudi koji od toga zive nema. Interesantno, ovde to svi i dalje rade pomoću ili QuickTax ili TaxWiz, ako se dobro sećam. Osoba koja je meni radila taxu ove godine, ima QuickTax. Kako sačuvaš fajl? [ bojan_bozovic @ 26.06.2006. 16:48 ] @
Ta "bolja hw podrska linuxa" ti bas ne pije vodu Not now John. Zasto? Podrska za graficki hw nije u domenu linux ili *BSD tima vec XFree/XOrg a oni su identicni na svakoj platformi. Na NetBSD nemas jos DRI ali na FreeBSD imas. netBSD 4.0 ce da dobije DRI podrsku, a X je isti.
Sto se izbora distroa tice, upravo je tu i problem linuxa, da imas jedan linux distro, sve bi moglo da bude dobro istestirano i da radi ko bog. Ovako i Zika i Pera imaju svoj distro ;-) Losija sw podrska? Vidi http://www.pkgsrc.se/ i dalje, ako se izuzmu casni izuzeci kao sto je [es] na prosecnom linux forumu ce da odgovara onaj ko pojma nema o cemu se prica. Treba mod_ryuby za rails ili python? Instaliras i gotovo. Tako je i sa dobrom linux distribucijom doduse, ali ne sa onom koju su napravili Zika i Pera ;-) Covece, zilion linux distribucija su sve samo ne prednost ;-) [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 26.06.2006. u 17:59 GMT+1] [ Apatrid @ 26.06.2006. 17:04 ] @
Citat: Interesantno, ovde to svi i dalje rade pomoću ili QuickTax ili TaxWiz, ako se dobro sećam. Osoba koja je meni radila taxu ove godine, ima QuickTax. Kako sačuvaš fajl? E, pa nema idealnih stvari, to JESTE losa strana. Odgovor je: na njihovom serveru :(, degojs. Rezultati poreske prijave, PDF format spreman za stampu i odstampan i arhiviran sa moje masine. Nadati se da ce se u buducnosti pojaviti Web aplikacije koje ce podatke ostaviti na mojoj masini. U medjuvremenu, odlucio da se zakockam i ostavim veoma osjetljive podatke na UFile serveru. Nijesam provjeravao koliko dugo ce da ih cuvaju, to jeste interesantan aspekt cijele price (da ne mora da se reinstalira stari QuickTax ako te potegnu za audit i traze prethodne godine, mogu po zakonu do 7 unazad) Ne sumnjam da ljudi koji rade poreske prijave kao posao, a za klijente, koriste rich-client aplikacije. QuickTax-u nista ne fali, samo se postavlja pitanje da li sve to obicnom smrtniku treba, cak i u "najosisanijoj" i najjeftinijoj verziji QT. I tu je situacija slicna kao MS Office u poredjenju sa Open Office, naprimjer. :) Ja bez svih tih egzoticnih funkcija MS Office bas lijepo vec poduze zivim. Pod VmWare player-om instalirani viewer-i, zlu ne trebalo. Ali nije bilo prilike da moram da ih iskoristim. Takvo je bilo i iskustvo poslije napustanja QuickTax. Da, QT je mnogo komfornija aplikacija, multimedija, carobnjaci, radovi. UFile je poprilicno jednostavan korisnicki interfejs, da se prepadnes koliko je sav proces pojednostavljen i smjesten, maltene, na jednu web stranicu sa vertikalnim menijem (za korake) sa strane. Kad sam krenuo da koristim, vrlo sam sumnjicav bio. Ali, velim, dzaba je da se proba, platicu samo ako odlucim da preko njih posaljem prijavu. Kad sam obavio posao, shvatih da je cio proces bio dosta uproscen, a da su se varijacije na temu lako oposlile. I da se bez QT moze ljepota ziva. Moji poznanici koji su na UFile, a koriste Windows, rekose da su razlozi za prelazak bili: - cijena - ne mora da se ide do prodavnice da se kupi, a svi nekako ostave "za zadnji dan" i rade to u "minut do dvanaest", - ne instalira se, glavobolja sa zastitom nema. Ne znam koliko je zdravo generalizovati i reci da tu logiku prihvata pozamasna ekipa, samo znam da je ove godine Quicken "otrovao" stalnim ponudama sto preko elektronske poste, sto kroz obicnu ("snail") postu. I cini mi se da su i oni lansirali Web servis, mada ovo pricam napamet, nijesam provjerio na Mrezi. [ Not now, John! @ 26.06.2006. 17:07 ] @
Pa, eto, pogledaj stranice HW proizvođača, pa reci da li više ima drajvera za Linux ili BSD.
Drugo, kada sam se malo raspitivao o FreeBSD-u vidio sam da je pod znakom pitanja da li će moja TV kartica (uključujući i daljinski) raditi pod BSD-om. Za FreeBSD listu softvera sam već rekao da je impresivna, ali šta kad naletim na neki problem? Pošto je manje korisnika, manje će ljudi moći da mi pomogne. Na to sam mislio pod "softverskom podrškom". Svaka čast BSD-u, ali je to ipak serverski OS. (Mislim da si čak ti ili možda z@re rekao da FreeBSD ne cilja na desktop. Pa, ako ne cilja, šta će mi na desktopu?) Citat: Sto se izbora distroa tice, upravo je tu i problem linuxa, da imas jedan linux distro, sve bi moglo da bude dobro istestirano i da radi ko bog. Ovako i Zika i Pera imaju svoj distro ;-) Što je nekome problem, nekome je prednost. Ljudi vole mogućnost izbora. To što postoji gomila biblioteka za "crtanje" prozora (Gtk, QT, wx, PyGTK i dr.) je nekome nedostatak (jer ne postoji standard kao kod Win), ali je nekome prednost (jer neki programeri koriste jedno, drugi drugo, da bi na kraju korisnici dobili upotrebljiv softver, a ne čekali da programer koji koristi Gtk nauči Qt). [ SmilieBG @ 26.06.2006. 17:14 ] @
Pre svega, mislim da je tema totalno bez veze. Uhvatio se nekog tamo decka, koji je skupio muda da sam instalira server - negde mu zapelo, najverovatnije njegovim neznanjem i napravio flame od toga. Svaka ti cast!
"Nece biti. Debian pravi OS. debian mora da testira, da ne bi imali kupus vec OS ;-) " I sad ja uzmem instaliram VB po prvi put u zivotu, 10-ak minuta klikcem nasumice po njemu, napravim neki program koji 99,99% nece raditi i onda pokrenem tuzbu protiv MS-a jer nisu dovoljno testirali OS i napravili kupusaru od istog... E, pa da nece :) Uopste ne mogu da povezem, kako 3rd party software moze da bude kriv sto OS ne valja... Ili kako si vec rekao :| Ako ne znas i ne umes, niti te zanima - ne diraj. Kraj price. "Covece, zilion linux distribucija su sve samo ne prednost ;-)" Zamisli da postoji samo VW proizvodjac automobila. I samo sladoled od borovnice. I samo obojena zelena voda od sokova... Kako bi svet onda bio jednostavan i lepo funkcionisao, zar ne? :) Poz, Sale [ bojan_bozovic @ 26.06.2006. 17:27 ] @
@SmilieBG
Prvo, zasto ides iz krajnjosti u krajnjost? Mozda je zilion krajnjost ali jedna je druga krajnjost, nije li ;-) Na maintaineru/distro makeru je da iztestira, kako bi sw radio. Imamo mnogo OS koji rade (ukljcujuci i linux distroe) i najmanje su nam potrebni oni koji ne rade ;-) Sada, mozda si u pravu da nije do Debiana, ali i Advocacy treba da se pokrene iz ucmalosti malo, a losih distroa ima koliko hoces, tako da je diskusija ipak na mestu ;-) [ SmilieBG @ 26.06.2006. 17:30 ] @
"Zillions is a hyperbolic expression that does not refer to any specific mathematical quantity."
-- Wikipedia -- Dakle, konstatacija netacna. Sto se tice flame, dao si meni za svo pravo, da kazem na osnovu toga sto se jedan korisnik ovde javio i rekao da uvek moze da izazove BSOD da kazem da je windows uvek bila i bice 2 x veca kupusara od svih zilion *nix distribucija :) Naravno, ova konstatacija je zasnovana na matematickoj proracunatosti jednog korisnika OS-a :) Poz, Sale [ Not now, John! @ 26.06.2006. 17:47 ] @
Citat: bojan_bozovic: losih distroa ima koliko hoces A ti našao da kritikuješ jednu od najboljih. :) [ xtraya @ 26.06.2006. 20:51 ] @
kvalitet / cena
windows: osrednje-dobro-vrlo dobro : neka hipoteticka cifra koja predstavlja cenu (recimo 100) = proizvod koji je vredan linux lose-dobro-vrlo dobro-ODLICNO : nula,besplatno,dzabe,free,fraj,ne placa se = proizvod koji je beskonacno vredan [ zi:: @ 26.06.2006. 20:56 ] @
Slazem se da je pokretanje diskusije u cistom 'dosadno je, aj'mo malo flejmat' maniru.
No, nije to lose, valjda je advocacy tu za razbijanje dugih vrelih noci samozvanih hakera. Lose je sto se coveku koji se zapetljao - ja bih rekao svojom krivicom - preporucuje da predje na *BSD ili da se uzme neka distribucija koja valja. To je onako ... bas konstruktivno i od pomoci. A ako je vreme novac, kao sto se zali pokretac topika, onda se to vreme ne trosi na besomucno kombinovanje sveze instaliranog PHP-a sa godinama starom binarnom bibliotekom. [ z@re @ 27.06.2006. 01:20 ] @
Aman, pazite xtrayinu racunicu. Ako nesto ima monetarnu vrijednost, onda je vrijedno nekih (x). Ako nema monetarnu vrijednost, onda je beskonacno vrijedno.
Kandidat za Nobelovu nagradu :) [ z@re @ 27.06.2006. 01:39 ] @
Bojane, zasto uopce otvaras ovakve teme. Pa svi normalni znaju da je jedini dobar kupus kiseli kupus, dinstani kupus, ili zaprzeni sa kapulom i kobasicama. Primjeti da se ove varijante kupusa instaliraju korisniku na tanjur, a ne na kompjuter :)
Inace, postoji nekakav tax, billing, i invoice softver na www.linuxcanada.com, ako koga zanima. Ne znam sta moze, sta ne moze i jeli uopce adekvatan, al eto, ostalo mi u memoriji. Easy development je nemoguc i na Linuxu i na BSD-u, sa free/OSS alatima. Jednostavno, nisu ni na razini RAD alatki za Win3.11. Znaci, ostaje standardan UNIX development, dakle neki dobar programerski editor, izrada Makefilea, rucna izrada GUI-a ili preko nekih alatcica sta generiraju XML ili nativni kod. Medjutim, BSD je debelo bolji, jer nece cefnit developerima da promjene interfejse u kernelu, API/ABI je stalan, i reverzno kompatibilan. Opera, barem verzija 8.5, radi sa 4.x serijom kernel poziva. Nema problema, instalira se compat4x i vozi. A za kakav to hardver FBSD nema podrsku? Za neki videoediting IEEE1394 device? Neku DVB karticu? Hahahaha, neka drivera za Linux, a sta ce vam to pod Linuxom kad nema adekvatnog aplikativnog softvera? Evo, ja vidim da 90% ljudi exploatira pingvina zbog iducih radova : *nix development, web development, osnovni desktop sistem, raznorazni serveri. Ajd sad, nek mi neko kaze, u kojoj od danih kategorija nije FreeBSD bolji? [ Apatrid @ 27.06.2006. 05:01 ] @
Citat: A za kakav to hardver FBSD nema podrsku? Za neki videoediting IEEE1394 device? Neku DVB karticu? Hahahaha, neka drivera za Linux, a sta ce vam to pod Linuxom kad nema adekvatnog aplikativnog softvera? Što znam, "adekvatan" je rastegljiv termin. GIMP nije "adekvatna" zamjena Photoshop-a ekipi koja se time profesionalno bavi, većini smrtnika i sitnoj boraniji kao što sam ja (a koja rekreativno zaluta, kad i ako, u te domene) je ne adekvatan, nego šanse nema da začeprkam gomilu njegovih mogućnosti. Ti ono bješe vlasnik DreamBox mašine, ako me sjećanje ne vara? VDR/Freevo/MythTV baš lijepo napreduju, koliko se ja u tu priču razumijem. I ne sjećam se da sam čuo da je BSD lansirao V4L/V4L2 pandan, a ti me ispravi ako griješim. Aplikacije za obradu video signala su podaleko od sofisticiranosti skupog softvera raspoloživog za Windows (eh, da je odnos kao GIMP vs. Photoshop, gdje bi nam kraj bio), ali toliko koliko treba za video camcoder "za po kući" Kinom ili Cinelerom (i kojekakvim drugim alatima, zavisno od toga što se čini) može da se odradi. Od kamkodera do DVD-a. Poenta je da se nešto tu radi i da postoje šanse da nešto tu ispliva, pa makar to bila otvorena vrata Adobe-u da portuje svoj softver na Linux, kad i ako se frikcija sa Microsoft-om zaoštri (vidjeti pod "save as PDF" funkciju u beta verziji MS Office) ;-). [ online @ 27.06.2006. 07:53 ] @
Citat: Easy development je nemoguc i na Linuxu i na BSD-u, sa free/OSS alatima. Jednostavno, nisu ni na razini RAD alatki za Win3.11. Easy development cega je na windowsu moguce free alatima, a da to nije moguce na linuxu? [ Fuzz @ 27.06.2006. 08:35 ] @
Da li je moguce da se i dalje vode ovakve rasprave....
[ online @ 27.06.2006. 08:45 ] @
Citat: Da li je moguce da se i dalje vode ovakve rasprave.... u skupstini se vodi jedna vrsta rasprave, ribolovci vode drugu vrstu, ljubitelji automobila trecu... [ z@re @ 27.06.2006. 12:35 ] @
Citat: online: Easy development cega je na windowsu moguce free alatima, a da to nije moguce na linuxu? Svacega kume. Ne pricamo o "cega" vec "s cim". A moze jako easy i besplatno s ovim. Da ne pricamo o kvaliteti besplatnih IDEova za Windowse, naspram onima na *nix-oidima. A komercijalnog, whooo, koliko hoces i sta god hoces. Pazi, ne pricam samo o Linuxu, vec i o BSD-u, generalno lakoci developmenta na *nix sistemima. Nije nimalo lako. Za one koji se zele pocet bavit time. Tako da nemozes svrstat Linux u dobru development platformu. BSD barem vade standardizirani interfejsi i prototipovi. OT : Ne volim ja pretjerano "easy", automatizirano programiranje, i vise volim tradicionalni UNIX pristup. Medjutim, objektivno govoreci, to je subjektivno misljenje, a ovdje pricamo o sarolikoj druzini developera cija ce vecina prije izabrat neku klik klik alatku nego neki opskurni tekst editor. Citat: Apatrid: Što znam, "adekvatan" je rastegljiv termin. GIMP nije "adekvatna" zamjena Photoshop-a ekipi koja se time profesionalno bavi, većini smrtnika i sitnoj boraniji kao što sam ja (a koja rekreativno zaluta, kad i ako, u te domene) je ne adekvatan, nego šanse nema da začeprkam gomilu njegovih mogućnosti. A sta ce bit, ako ti kojim slucajem zatreba kojekakva mogucnost photoshopa? Nista, morat ces nesto zbudzit u gimpu. Na pravom desktop/workstation operativnom sistemu ti nebi smio bit limitiran izborom softvera. Ako ces besplatno, moras se pomirit da nece bit kvalitetno kao neka industrijska alatka. Ali imas izbor hoces li besplatno, ili ces kesnit par zelembaca i dobit profesionalnu aplikaciju. Znaci, Linux stoji za bazican desktop. Kako ti kazes, vecini smrtnika, i sitnoj boraniji, moze odgovarat pod uslovom da nemaju tendenciju igrat igre. FreeBSD moze isto to, bazican desktop rad. Citat: Apartid: Ti ono bješe vlasnik DreamBox mašine, ako me sjećanje ne vara? VDR/Freevo/MythTV baš lijepo napreduju, koliko se ja u tu priču razumijem. I ne sjećam se da sam čuo da je BSD lansirao V4L/V4L2 pandan, a ti me ispravi ako griješim. Nisam, al te sjecanje ne vara, prijateljeva masina, diskutirali smo nesto degojs i ja oko toga na nekoj prijasnjoj temi. Apartid, to sta si gore naveo je embedded podrucje. To ne spada ni u desktop, a ni u server. Linux ima perspektivu na tom polju, i to dobru, zato sta se par ozbiljnih firmi uhvatilo toga, nema destandardizacije, nema 2000 distribucija, nema mnogo mana koje desktop/server pandan ima. Citat: Apartid: Aplikacije za obradu video signala su podaleko od sofisticiranosti skupog softvera raspoloživog za Windows (eh, da je odnos kao GIMP vs. Photoshop, gdje bi nam kraj bio), ali toliko koliko treba za video camcoder "za po kući" Kinom ili Cinelerom (i kojekakvim drugim alatima, zavisno od toga što se čini) može da se odradi. Od kamkodera do DVD-a. Poenta je da se nešto tu radi i da postoje šanse da nešto tu ispliva, pa makar to bila otvorena vrata Adobe-u da portuje svoj softver na Linux, kad i ako se frikcija sa Microsoft-om zaoštri (vidjeti pod "save as PDF" funkciju u beta verziji MS Office) ;-). Opet potvrdjujes moju tezu ;) Sve je to za po kuci. I sve to opet, moze FreeBSD. Eto, imas video capture karticu, i njezine mogucnosti mozes iskoristit za snimanje kucnog videa. Jel ti palo na pamet da ta kartica moze vise, uz adekvatan softver? Uzmimo, recimo neku noviju Sound Blaster zvucnu karticu. Evo, skoknuo sam na sajt od ALSE, kaze tamo sve podrzano, I/O i MIDI. Nazalost, mi tu karticu mozemo samo iskoristit za slusanje muzike, i nekakav najosnovniji recording. Nema adekvatnih produkcijskih alata, nema adekvatnih sekvencera, jednostavno ponuda aplikativnog softvera je "za po kuci". Kamo srece da pocne komercijalni softver za Linux. To bi uvelike pospjesilo situaciju na kompletnom OSS operating systems planu, jer bi podiglo usability ovakvih sistema. [ Apatrid @ 27.06.2006. 14:38 ] @
Citat: z@re: A sta ce bit, ako ti kojim slucajem zatreba kojekakva mogucnost photoshopa? Nista, morat ces nesto zbudzit u gimpu. Na pravom desktop/workstation operativnom sistemu ti nebi smio bit limitiran izborom softvera. Ako ces besplatno, moras se pomirit da nece bit kvalitetno kao neka industrijska alatka. Ali imas izbor hoces li besplatno, ili ces kesnit par zelembaca i dobit profesionalnu aplikaciju. Znaci, Linux stoji za bazican desktop. Kako ti kazes, vecini smrtnika, i sitnoj boraniji, moze odgovarat pod uslovom da nemaju tendenciju igrat igre. FreeBSD moze isto to, bazican desktop rad. z@re, ja sam odgledao pojavu prvog XT-a i svoju profesionalnu karijeru započeo u vremena kad je VMS carovao. Raznorazni BSD-ovi, RTOS-i, svašta. Mene operativni sistem ne obavezuje i ne dopuštam da me "vjernost" operativnom sistemu spriječi da odradim posao. Linux mi je primarni OS ovih dana, ali imam vmware Windows virtuelnu mašinu za ono što ne postoji na Windows. I kod kuće, i na poslu. Da mi Photoshop treba, da od toga pravim pare, vozio bih što treba. I ništa budžio u GIMP-u ne bih. Nać operativni sistem koji sve može i upotrebljiv je za sve meni, bar u ovom trenutku, miriše na idealizam i utopiju. Što se igara tiče, djeca su mi na Linux-u ili prelaze na njega ovih dana. "Igre" su veoma rastegljiv pojam, ja sam se poprilično iznenadio da mi klinja (čija je mašina još pod Windows zbog igara) traži Linux kao kod sestre. Mogu da obrazložim, ako te interesuje. Citat: z@re: Apartid, to sta si gore naveo je embedded podrucje. To ne spada ni u desktop, a ni u server. Linux ima perspektivu na tom polju, i to dobru, zato sta se par ozbiljnih firmi uhvatilo toga, nema destandardizacije, nema 2000 distribucija, nema mnogo mana koje desktop/server pandan ima. Ja jesam malo profesionalno ograničen embedded stvarima, to ne krijem. Ali nijesam siguran da razumijem zašto insistiraš na toj striktnoj separaciji, jer ja je ne vidim. A ne vidim je zato što VDR trči na mojoj mašini ljepota Božija. To je I desktop aplikacija, ko uzme da je tretira tako. Poenta onoga što sam htio da kažem tim pasusom u mojoj prethodnoj poruci je da je Video4Linux postao framework, definicija interfejsa i infrastruktura koja takav razvoj dozvoljava, a da pandan tome u BSD svijetu još ne postoji. Tradicionalan termin "workstation" ja nešto ne izjednačavam sa desktop mašinom. Ono prvo mi sugeriše "mašinu za posao", ovo drugo "mašinu za po kući". Entertainment i multimedija su definitivno dio folklora današnjih desktop okruženja, bez toga ne ide. Uostalom, zato je na mojoj mašini Gentoo, ne neki *BSD flavour, sa kojim ne bih imao nikakvih, AMA NIKAKVIH, problema, da ne bude zabune. Citat: z@re:Sve je to za po kuci. I sve to opet, moze FreeBSD. Eto, imas video capture karticu, i njezine mogucnosti mozes iskoristit za snimanje kucnog videa. Jel ti palo na pamet da ta kartica moze vise, uz adekvatan softver? Uzmimo, recimo neku noviju Sound Blaster zvucnu karticu. Evo, skoknuo sam na sajt od ALSE, kaze tamo sve podrzano, I/O i MIDI. Nazalost, mi tu karticu mozemo samo iskoristit za slusanje muzike, i nekakav najosnovniji recording. Nema adekvatnih produkcijskih alata, nema adekvatnih sekvencera, jednostavno ponuda aplikativnog softvera je "za po kuci". Kamo srece da pocne komercijalni softver za Linux. To bi uvelike pospjesilo situaciju na kompletnom OSS operating systems planu, jer bi podiglo usability ovakvih sistema. Oh, da, to stoji. Kvalitetan komercijalni softver, komercijalni igrači, bez toga se jednostavno ne može. I ove priče o Linux-u ne bi ni bilo da nije dovučen Oracle, IBM, Novell i ostala družina na tu stranu. Politička komponenta tu je nezanemarljiva, nažalost. Uspjeh OS, uopšte tehnologije, nije samo pitanje tehničke superiornosti, tu sam priču odgledao X puta, počevši od tradicionalnog primjera Beta vs. VHS, ko se te arhaike još sjeća ili za nju zna. Linux vs. BSD, to je priča o politici više nego o tehnologiji. I o licencama. Komercijalni igrači baš ne vole da objave svoj softver pod BSD licencom, da vidiš (mada vole da maznu iz BSD koda više nego 'leba da jedu). Pod GPL se poneko i prevari. Što se FreeBSD-a, a na desktopu, tiče, z@re, ne postavlja se pitanje može li on da uradi nešto što moj Gento radi, već što je to na FreeBSD što ja ne mogu da uradim sa Gentoo? Kontra-primjera radi, ja server ne bih podigao nijedan do OpenBSD (ako se na OSS insistira ili ako ja finansiram dizanje tog servera), jer isto pitanje važi, "što je to što bilo koja Linux distribucija na serveru može da uradi bolje od OpenBSD"? Ako nema kakvog egzotičnog hardvera za koji postoji podrška pod Linux ili parče softvera koje ne postoji na OpenBSD, SAMO onda. [ Časlav Ilić @ 28.06.2006. 14:27 ] @
Citat: Apatrid: "Igre" su veoma rastegljiv pojam, ja sam se poprilično iznenadio da mi klinja (čija je mašina još pod Windows zbog igara) traži Linux kao kod sestre. Mogu da obrazložim, ako te interesuje. Mene interesuje. [ Apatrid @ 28.06.2006. 16:05 ] @
Citat: Časlav Ilić: Mene interesuje. Kcer vozi dual boot vec dugo. Tinejdzer, zensko, igre koje je, kad i ako, interesuju na Windows particiji su Sims i Tony Hawks Skateboard trt-vrt-mrt, neka N-ta verzija simulacije voznje skejtborda. Sad joj prebacujem instalaciju na novi (veci) disk, pitao je sto da cinim od Windows disk particije, veli, brisi, daj mi disk prostor. Vaznija muzika i anime epizode od igara. Na Linux-u ima dovoljno raznoraznih platformskih igara i/ili board/strategija glavolomki kad joj cvrcne da protraci neko vrijeme. Razlog zasto klinja trazi linux je postojanje emulatora. 10 godina, njega sofisticirane FPS i uopste ono sto ja zovem "igre" uopste ne pale. Platforme i Nintendo varijacije su "igre", ovo drugo je "mucenje". Od tih zahtevnijih igara ima i trosi Warcraft III, Morrowind i NWN, sto sve trci pod Linux-om, ili pod wine ili kao Linux aplikacija. Ono sto ja dozivljavam kao "igre" je, ruku na srce, napravljeno da bude izazov odraslima i/ili tinejdzerima, sto njega odbija. Voli da gleda ako meni cvrcne da protracim neko vrijeme u Freespace2 (native, Linux) ili Morrowind-u. Emulatori su keva za taj uzrast. Raznorazne benigne i neprofesionalno napisane igre za Linux, SuperMaryo, bakraci, su "pure fun". Zato sam rekao da "su igre rastegljiv pojam". Tim mojim klincima PC (Windows PC, da se razumijemo) nije sinonim za THE igracku platformu. Nintendo (narocito Nintendo), Playstation i XBox jesu. Kad je kcer presla na Linux, igre su mi bile oblast u kojoj sam ocekivao najvise problema i otpora. Na kraju je ispalo da su igre (u ovom trenutku i iskljucivo zbog uzrasta/interesovanja) ispale jaka strana Linux-a, sto je mene ne malo iznenadilo. Za par godina, kad klinja poodraste, sve ce se to drasticno promijeniti i logika ce biti drugacija. Diskusije nema, profesionalno napisane igre se prave za Windows i tu je Linux u ne maloj defanzivi. [ z@re @ 28.06.2006. 21:57 ] @
@Apartid, ne postoji nikakav framework u stilu video4linux, ali postoji bktr driver u kernel rezimu, kombiniran sa raznoraznim device-dependent userland programcicima. Po FBSD newsgrupama ljudi govore da kvalitetno odradjuju posao (nemam osobnog iskustva s ovim), tako da je to zapravo mali korak do frameworka (kolekcija userland i kernel programa za jednu svrhu, s tim da bi trebalo napravit proglas standarda i maintaince team za fw).
Sta se tice igara, znam dosta klinaca koji, iako imaju masine kuci, gaze samo nove igre po igraonama u mrezi, a doma radje igraju emulacije SNESa, N64, MAME...Jednostavno te igre imaju vise duha, vise igrivosti, i "ono nesto". A ove nove, cast iznimkama, samo dobre G&S efekte. [ Zoran Milovanovic @ 14.08.2006. 09:33 ] @
Citat: Citat: s|cEr: A tema nosi naziv, kao da Windows nema problemcice. U stvari pa i nema. On ima PROBLEMEEEEEEEEEEEEE! Sacu da kliknem na "Posalji odgovor", a vi ako citate ovo to znaci da mi se nije desilo nista lose. Odnosno uspeo sam postovati! (mada bsod mi je neizbezan, cekam ga svakog trena :P) To što ti konstantno imaš probleme sa Windowsima pokazuje kako o njima nemaš pojma, kako meni rade bez ikakvih problema? Zašto ne priznaš da ne poznaješ elementarne stvari u Windowsima i da pričaš gluposti? Da, verovatno je to problem. Hoces li mi drzati kurs? p.s. Covek pored 12 godina njegovog koriscenja bi morao savladati elementarne stvari, hteo on to ili ne. p.p.s. I majmun bi naucio, posto i onako tvrdite da je lak, prost, i sl. tome za koriscenje. Mora da sam gluplji od majmuna, ili nisam ni covek ni majmun vec neki gmizavac. Pozdrav. off. [ bojan_bozovic @ 14.08.2006. 10:06 ] @
Ja cini mi se nisam imao BSOD na XP-u. Ni na NT-u (NT4). Ni na Win2000 pro... WTF?? kakav BSOD sta pricas? Jedino sto je BSOD-ovalo vrlo cestop je Win 3.11, Win95, Win98... Zato je tvoje "sad ce BSOD' lupetanje cisto, bez zelje da te vredjam to pisem...
Iskreno reci, je li bilo BSOD-a? Ali iskreno... ![]() Honestly, ono sto ce mozda da se desi je lock sistema pri preopterecenju a ne BSOD. Lock sistema nije BSOD. [ IcyImpact @ 14.08.2006. 11:16 ] @
Citat: s|cEr: Da, verovatno je to problem. To je sigurno problem. Citat: s|cEr: Hoces li mi drzati kurs? Tebi neću. Citat: s|cEr: p.s. Covek pored 12 godina njegovog koriscenja bi morao savladati elementarne stvari, hteo on to ili ne. p.p.s. I majmun bi naucio, posto i onako tvrdite da je lak, prost, i sl. tome za koriscenje. Mora da sam gluplji od majmuna, ili nisam ni covek ni majmun vec neki gmizavac. Silence please. [ JagodaV @ 17.08.2006. 06:17 ] @
Ovaj svet bi bio mnogo lepsi kad se ovakva pitanja ne bi vishe postavljala :-)
Svako koristi ono sta on zeli i sta mu vishe odgovara iz kojih god to razloga bilo :-) uff, nisam nista pametno rekla... aj' drugi put mozda :D [ tdjokic @ 17.08.2006. 10:37 ] @
Obozavam Advocacy. Lici mi na spanske "sapunice" - mozes da gledas sve epizode redom, mozes da preskaces svaku drugu ili da pola godine ne gledas pa optet pocnes - sve je isto! Uporno se za jednu od vecih mana Linuksa proglasava cinjenica da "ako hoces da ga koristis moras da naucis neke stvari, pa konzola, pa nije to za svakog" a kad nekome u Vindouzima nesto ne radi, onda mu se prebacuje da nije dovoljno ucio i slicno, a Vindouzi su po definiciji klik-klik-gotovo OS! U cemu je onda razlika? U jednome ne radi jedno, u drugome drugo, meni je to kao laiku sve isto.
Vec sam iznosio za ilustraciju primer nesto starijeg winmodema i Windowsa, gde princip klik-klik-gotovo nije ocistio sve repove iza sebe, pa bi korisnik morao da se podvrgne identicnoj gnajvazi kao pod Linuxom, ako hoce da mu nesto, sto nije dzabe, sto ima garanciju firme koja ga je proizvela da ce raditi, uopste radi. A treba uzeti u obzir i sustinsku razliku da se to kod Linuxa ocekuje i "svi znaju sta ih ceka" dok je kod Windowsa sve automatski, super, nema-da-brines. Ako je Linux kupus, sta je onda Windows? Kiseli kupus? ![]() [ z@re @ 18.08.2006. 03:51 ] @
Ma Windowsi su kupus allright. Samo je skriven iza korektnog i logicnog interfejsa.
@Bojan, meni je 2000arka BSODovala samo zbog Nero ImageDrivea (cccc Ivane... :)). Bila je u pitanju stara verzija programa, koja ocito nije dobro radila na novijem hardveru, ASPI driverima, SP4vorci, lupetam al nije bitno jer se to jednostavno otkloni tako da se ode u console maintanance prilikom setapa, makne se sumnjivi servis, restartira se sistem u normalu i add/remove aplikaciju. Citat: JagodaV: Ovaj svet bi bio mnogo lepsi kad se ovakva pitanja ne bi vishe postavljala :-) Svako koristi ono sta on zeli i sta mu vishe odgovara iz kojih god to razloga bilo :-) Dobrodosla na mjesto gdje su svi popi i pokusavaju pokrstit, poturcit ili po-zna-sta raznorazne nevjernike :) Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|