[ fibra @ 26.06.2006. 15:02 ] @
Gledam ove nixie satove i skroz sam se zaljubio u njih, pa me zanima mogu li kod nas da se nadju ove nixie lampe?
[ guja011 @ 26.06.2006. 23:21 ] @
niksi cevi nisu baš popularna fela kod nas tako da ih možeš uglavnom skinuti sa starih uređaja (ja imam nekoliko komada ali su daleko lepše od ovih na slici i veće naravno )
ali ti predlažem da pogledaš po netu za podatke ili izgled sledećih
ZM1020 / 1022
ZM1021 / 1023
ZM1040 / 1042
ZM1041 / 1043
pa ako ti se dopadne neka možeš naručiti iz birklina preko dobavljača.
bude toga i na ebay-u ali to je druga priča..
[ fibra @ 27.06.2006. 09:43 ] @
Nisu popularne jer malo ljudi ima osecaj za klasiku. LED/LCD satovi tesko da mogu impresionirati svojim izgledom jer su savrseno uobicajene stvari. Brojevi izgledaju i jesu izsegmentisani - kompjuterski. Zuckasa boja i oblik brojeva nixie lampi je po meni nesto posebno. Jos kad se sve ugradi u odgovarajuce retro kuciste sa nekim perforiranim limovima i malo drveta sve isgleda kao iz prvih SF filmova - neodoljivo. :)
Gujo, hvala na odgovoru. Nego, iz kojih uredjaja mogu da se izvade ove lampe? Ja ih nikad nisam video uzivo. Ima li ih u nekim vojnim uredjajima koji mogu da se nadju na nekom otpadu? Reciklaza bi bila idealna, ako nista narucicu ih iz Burklina.

Inace, ovi modeli koje si naveo svi izgledaju super.
[ misaa @ 27.06.2006. 09:48 ] @
Ja sam te lampe vadio iz starih televizora pokazilale su na koji je kanal prebacen tv, samo ne mogu da se setim marke televizora

Pozz!!
[ yu1ny @ 27.06.2006. 10:18 ] @
Bas lepo retro resenje, pa ko vole...
Samo problem kao sa svim cevkama, relativno kratko vreme trajanja, posto bi bilo stalno ukljuceno
Ko ce se nakupovati toliko cevki za rezervu, a sto greju po ovim vrelim danima, kuku.
[ fibra @ 27.06.2006. 10:48 ] @
Hmm, nisam znao za to kratko vreme trajanja. Sad sam malo razocaran :( Koliko je to u stvari kratko? Par godina? Godinu?
[ yu1ny @ 27.06.2006. 11:01 ] @
50 godina
Evo lepog linka: http://www.mcamafia.de/nixie/ncp_dt/ntmt.htm
[ guja011 @ 27.06.2006. 12:28 ] @
nisu bre lampe. nemaju grejanje. pre bi bile tinjalice
[ fibra @ 27.06.2006. 12:35 ] @
50 godina! Nego, yu1ny koliko ti godina mislis da zivis kad ti treba gomila lampi? Ja imam 30. Malo li je da mi radi do kraja zivota!? Za trenutak sam se smorio i skoro odustao.
I ja bih rekao da su pre tinjalice. jedino sto imaju anodu/katodu.
[ yu1ny @ 27.06.2006. 12:37 ] @
Ali se ipak trose, emituju elektrone.....
Ma salim se , to su ipak vise tinjalice nego sto su klasicne lampurace, meni su trajale dve godine, (mozda i sada rade), napravio sam ja neke davne 70 i neke 4'cifreni frekvencmetar sa nixi cevima, mozda je i dalje negde u podrumu, ili u garazi, ili na terasi, ili....
Ako ti se svidja (a lepo je, sto jes, jes) napravis i uzivas.
A posto imam blizu 50, bar jos toliko
[ rsinisa @ 27.06.2006. 21:04 ] @
Ih, i ja sam se odusevio pre par godina kada sam video sat (na internetu) sa njima. Ajde da probamo da organizujemo jednu grupnu kupovinu. mozda dobijemo popust na kolicinu, a i smanjimo troskove transporta. Evo, ja bih uzeo otprilike za 4 kompleta satova, znaci 6 cifara za jedan, i dve dvotacke (a moze i bez njih). Evo jedan link gde moze da se vidi veliki broj uradjenih modela.
http://www.electricstuff.co.uk/nixiegallery.html

Pozdrav.
Sinisha
[ fodi @ 11.02.2008. 08:03 ] @
Ne mogu nigde da pronadjem da li je Ei-Nis proizvodio Nixie lampe, ako neko ima podatke neka napise, i da li neko ima semu za Nixie sat sa GNP-7A lampama?
[ radojkomojkovac @ 11.02.2008. 12:33 ] @
Ei je nekada proizvodila te lampe, vecinom za vojnu industriju i nesto malo za civilnu upotrebu.
[ shonex @ 11.02.2008. 13:44 ] @
Ei da je pametna i da obnovi proizvodnju lampi, i da ih Bog vidi, s obzirom na retro trendove. Ako smo za svetom zaostali u tehnologiji, da ih barem snabdevamo obsolite tehnologijom.
[ vladd @ 11.02.2008. 16:41 ] @
Rade lampe, cak su i cenjene kod americkih audiofila, bolje se kotiraju od mnogih. Neko ce vec da mazne i privatizuje proizvodnju

Poz.