[ Andalus @ 27.06.2006. 13:49 ] @
instalirao sam novi xp i primetio sam tek sada da cim ubacim neki disk u bilo koji cd/dvd rom pregreje se...makar ga ubacio samo na 10 sekundi da prebacim neki mali fajl sa diska na komp...Nisam to primecivao ranije...mozda se i ranije desavalo ali diskovi su vruci kao vruca kajgana kada ih izvadim. da li te to normalno? jel mogu da se ostete diskovi od tolike temperature? jel ima neki porgramcic koji meri temperaturu cd/dvd romova ?!?koliko treba da bude stepeni inace?
pozdrav
[ lord Vader @ 27.06.2006. 14:41 ] @
Verovatno sada primećuješ to jer su visoke temperature u sobi. Naravno da škodi diskovima da budu stalno izlagani velikoj temperauri. Temperaturu DVD ROM-a teško ćeš da očitaš jer ne verujem da imaju temperaturni senzor u sebi. Dobro hlađenje kućišta najčešće rešava stvar.
Evo ja naprimer po ovoj vrućini snimim jedan disk i pustim drajv da se ohladi dok ranije snimim po 5 diskova bez problema.
[ Andalus @ 27.06.2006. 18:09 ] @
Mislis da je zato...hm
[ chupavac @ 07.07.2006. 08:25 ] @
Evo novajlije u racunarskim tehnologijama Pa vidi, u kompu se sve greje. Konkretno, uredjaji koji mnogo rade oslobadjaju i toplotnu energiju, a narocito leti, a pogotovo ako nemas klimatizovani prostor. Moj savet za tebe: narezes nekoliko diskova pa malo "odomoris" cd/dvd drajv.
[ jahtba @ 14.07.2006. 08:18 ] @
Vidim, da niste dobro razumeli pitanja, taj problem sam primetio i sam več odavno. U cd ili dvd rom staviš medij i ga tamo zaboraviš. Kad ga izvadiš on je vruč. Izgleda, da sistem više puta nešto traži po njemu, ma da mi nismo ni tražili ili htjeli to od njega. Ja sam taj problem riješio tako,da uvijek (dobro,desi se da zaboravim) izvadim medij,kad ga ne trebam, a sve što trebam, uvijek mi je na dohvatu na samom disku. To grijanje je isto jako, kad gledate film direktno sa cd - ja, zato ja to radim obično tako, da ga presnimim na brzinu na disk, izvadim i gledam sa diska.
[ mulaz @ 16.01.2007. 15:47 ] @
to je meni nesto sumnjivo? meni se disk nikad nije grejao sam od sebe
da nije mozda stvarno nesto sto stalno trazi nesto na (cd) disku? jer jedino zagrejavanje koje sam ja primetio je bilo kad sam sa diska nesto skidao, odnosno kad je radio laser

naravno treba proveriti da nije vec sam cd drajv vruc oseti se vec na kucistu).. ako je i on vruc, ona treba srediti ventilaciju kompjutera
[ StORM48 @ 17.01.2007. 00:44 ] @
Nije to ništa neobično. Da je sasvim normalno - nije. Ali odavno ne spada u statističku grešku.
Ustvari, sve je počelo onda kada su proizvođači optičkih uređaja krenuli da se utrkuju sa Black & Deckerom i Bosch-om ko ume da pravi brže brusilice. Tako nastadoše ovi krunjači, iz milošte zvani "optički uređaji". A i čitaju k'o Bosch brusilice. ;)

I Ti bi se grejao da Te neko vrti brdo hiljada obrtaja :)

Pozdrav