[ monstrum @ 28.06.2006. 21:10 ] @
| Crkao mi je HDD, prestao je BIOS da ga prepoznaje, zvecka glava... sve u svemu pokojan. Radi se o WD200GB. Nije trajao citave 2 nedelje. Dao bih ga na servis ALI na njemu imam poverljive podatke u smislu da ne bi bilo dobro da neko drugi ( serviseri ) dodju do njih. Kako bih mogao sa sigurnoscu da obrisem podatke s diska, da ne bi bili dostupni serviserima? Znaci ne trebaju meni, nego samo da nemogu da se iscitaju. Unapred hvala!!! |
[ buljko @ 28.06.2006. 21:49 ] @
Na disku u takvom stanju... tesko! Da bi bilo sta radio, mora ga prepoznati BIOS, ako ti je po svaku cenu stalo da unistis podatke, moze ali, onda nema potrebe vise da ga nosis u servis!
[ ranikolahdd @ 28.06.2006. 21:52 ] @
pa i nisu nesto tajni kad ne vrede 60e
Nikola
[ monstrum @ 28.06.2006. 22:10 ] @
Citat: ranikolahdd: pa i nisu nesto tajni kad ne vrede 60e
Nikola
Za mene je od neprocenjivog znacaja da ne dodju podaci nekome drugom u ruke. Ne razumem se pervise u tematiku, pa pitam, ako postoji nesto efikasno, bilo bi dobro da ustedim 60e. Da li je "pametno" izloziti disk magnetu, jakom, sa zvucnika ili tako nesto slicno?
[ vaske71 @ 28.06.2006. 22:11 ] @
Zavisi koliko su ti poverljivi ti podatci ako su toliko poverljivi otpisi se od zamene tj garancije uzmi i polomi ga , jer da bi nekim programom pokusao da ga prebacis na drugi disk mora ga prepoznati Bios !!!
[ monstrum @ 28.06.2006. 22:19 ] @
Najverovatnije ce se to i desiti, meni podaci ne trebaju, imam ja backup... znaci nije mi potrebno da ga vidi BIOS, nego da ga ozracim nekako i razmagnetisem ploce, kako bi podaci bili necitljivi.
[ ksalol84 @ 28.06.2006. 23:24 ] @
Stavi disk u debelu plasticnu vrecu,dobro zatvori i stavi da prenoci u zamrzivac.
Sutra disk vrati u kompjuter i moci ces da ga butujes.
Ovo je dovoljno ludo da uspe.
Nazalost ovo lukavstvo vam nece omoguci ti dalje dugorocno koristenje diska ali cete bar moći da spasite podatke.
[ gsimon @ 28.06.2006. 23:30 ] @
Citat: ksalol84: Stavi disk u debelu plasticnu vrecu,dobro zatvori i stavi da prenoci u zamrzivac.
Sutra disk vrati u kompjuter i moci ces da ga butujes.
Ovo je dovoljno ludo da uspe.
Nazalost ovo lukavstvo vam nece omoguci ti dalje dugorocno koristenje diska ali cete bar moći da spasite podatke.
Ovaj predlog je toliko lud da nema sanse da uspe....
[ the_jumper @ 28.06.2006. 23:51 ] @
bolje u mikrotalasnu...vreca ti ne treba
[ antovski @ 29.06.2006. 00:50 ] @
Poslusaj ksalol84, ja sam dva puta uspeo da izvadim podatke sa diska koji je vristao.
3-4 sata u duboko i onda radi oko pola sata, pa opet u duboko... Ne mora da uspe,
ali ima sanse. Nista ne gubis. Ako ga bios pronadje, onda odma formatiraj. Formatiranje
nije neka zastita, ali sigurno tamo nece vaditi podatke kad kazes da je prazan.
[ monstrum @ 29.06.2006. 08:14 ] @
Citat: antovski: Poslusaj ksalol84, ja sam dva puta uspeo da izvadim podatke sa diska koji je vristao.
3-4 sata u duboko i onda radi oko pola sata, pa opet u duboko... Ne mora da uspe,
ali ima sanse. Nista ne gubis. Ako ga bios pronadje, onda odma formatiraj. Formatiranje
nije neka zastita, ali sigurno tamo nece vaditi podatke kad kazes da je prazan.
JA sam mislio da se salite s ovom idejom, malo mi je nelogicno... da to moze da uspe...
[ dizzel @ 29.06.2006. 08:51 ] @
Još jedna potvrda sa zamrzivačem. Prvi put uspeva sigurno. Drugi put problematično. Treći put nikako. Disk će raditi ali vrlo kratko. Za tu priliku koristi neki specijalizovani program za brisanje. Formatiranje nije dovoljno.
[ monstrum @ 29.06.2006. 09:12 ] @
Nista, ljudi, nagovorili ste me... nista me ne kosta da probam... pa cu vam javiti rezultat. Dok je moj disk u dubokom smrzavanju, koji mi specijalozivan program za brisanje preporucujete?
[ dizzel @ 29.06.2006. 10:04 ] @
[ nid @ 29.06.2006. 21:06 ] @
Imam jedan Seagate od 30Gb i gomilu muzike i filmova i nekih drugih stvari......... Bios ga uopste ne prepoznaje :(
Probacu ono sa zamrzivacem :) :) Koliko bi trebao vremenski da radi posle smzavanja (ako uopste i proradi :) )
Pozdrav svima!
[ gsimon @ 29.06.2006. 22:35 ] @
'Ajde sve shto ne radi u zamrzivac...
mozda i proradi .....
[ nid @ 29.06.2006. 22:41 ] @
Citat: gsimon: 'Ajde sve shto ne radi u zamrzivac...
mozda i proradi .....
xe xexe xe jesi lik
pazi nemam sta da izgubim  xxexe ako uspe bice "ZIVEO ZAMRZIVAC"!!
[ buljko @ 29.06.2006. 23:16 ] @
Na kraju... kakvo pitanje, takav i odgovor!
[ monstrum @ 29.06.2006. 23:44 ] @
Ziveo ili ne ziveo mom nije pomogao nikakav zamrzivac...nije hteo ni da cuje... cak ni pre ovoga WD-ov disk tool ga nije video... a ni posle... u mom slucaju nije pomoglo.
[ nid @ 30.06.2006. 08:06 ] @
Ni meni nije pomogao zamrzivac  .............
[ JOJO847 @ 30.06.2006. 08:41 ] @
Slazem se s buljkom. Za autora teme: Mozes otici u bilo koji servis koji se bavi popravkom hdd-a i reci im u cem je problem, mnogi od njih su fini i postuju privatnost.
[ gsimon @ 30.06.2006. 08:52 ] @
hajdemo sad ozbiljno...
Postoje informacije da je zamrzivac pomogao u nekim slucajevima
ali to moze da bude 1 od 1000 slucajeva...
verovatno da je to samo u odredjenim situacijama:
----kada recimo ima problema u radu motora
pa se snizenjem temperature privremeno rese
problemi u funkcionisanju rotor-stator kombinacije
(i to mnogo cesce kada se radi o fluidnim motorima)
----ili kod odredjenih tipova magn. glava koje vremenom ( starenjem)
i radom na povishenoj temeperaturi
gube odredjene karakteristike pa se hladjenjem neke od karakteristika
bar za trenutak vrate u "normalu"
No sve je to vishe za veliko teoretisanje i mnogo, mnogo
eksperimenata na velikoj kolicini uzoraka
sto je ipak teshko obezbediti......
Realni problemi koji se pojavljuju kod vecine hardova
su mnogo cesce sasvim objasnjivi
i zna se cesto nacin da se reshe - ako je moguce -
i to najcesce bez pomagala tipa - zamrzivaca i sl....
[ ranikolahdd @ 30.06.2006. 09:52 ] @
E pa sve je nastalo sa serijom lct koja je sklocala posle odredjenog vremena pa sad ljudi sve stavljaju pored smrznutih visanja i listova kupusa.
Pa aj stavite pivo u komp a hdd popite onako ladan.
To LAVE....
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|