|
[ markalauskas @ 29.06.2006. 13:26 ] @
| koji moze da prepozna i iskopira naslove foldera i fajlova u sebe. Recimo: ubacim cd sa mp3 ili audio muzikom (nije bitno moze bilo kakav fajl), selektujem sve i iskopiram samo naslove u editora ili otvorim direktno iz editora sve naslove sa cd-a ili... Znate na sta mislim? |
[ Black_eyed @ 29.06.2006. 14:05 ] @
otvori Command Promt. Kucaj: dir x:\*.* > list.txt /s
Gde ti je x slovo tvog CD Drive-a. Dobices fajl list.txt tamo gde si otvorio Command Promt, obicno: C:\Documents and Settings\tvoj user name.
[ markalauskas @ 29.06.2006. 15:26 ] @
hvala. Probacu kad dodjem kuci, pa cu da javim da li je uspelo.
[ markalauskas @ 29.06.2006. 15:32 ] @
Jel ovo vazi i za particije i foldere unutar particija ili ne?
[ Flash411 @ 29.06.2006. 20:45 ] @
ovisi sta ti treba,imas opcije da napravi listu foldera samo na pocetku ili svega
udji u cmd u utpikaj "dir /?" ,bez navodnika pa ces dobiti opcije pa si biraj
[ Black_eyed @ 30.06.2006. 06:47 ] @
Citat: markalauskas: Jel ovo vazi i za particije i foldere unutar particija ili ne?
Vazi za sve, imas switch /s, znaci da ce iscitati i subfoldere. Javi da li si se snasao sa svim ovim.
[ Milan Gligorijevic @ 30.06.2006. 08:00 ] @
dir komanda daje i vise od naslova.
[ Black_eyed @ 30.06.2006. 08:37 ] @
OK, moze da proba: dir x:\*.* > list.txt /b /s. Sada ce dobiti samo jos extenzije pride. Nema size, nema datuma...
[ bonc @ 30.06.2006. 13:08 ] @
Citat: Black_eyed: OK, moze da proba: dir x:\*.* > list.txt /b /s. Sada ce dobiti samo jos extenzije pride. Nema size, nema datuma...
Da dopunim, prekidač za sortiranje /ox, gde je x=[[-]N|E|G|S|D] (nisam siguran da sam dobro ovo napisao)
Ne smeta, ali elegantnije je bez *.*, kraće kucanje za 3 znaka ;)
Alzo dakle,
Code: dir x:\ > list.txt /b /s /og /on
sadržaj diska x:, sa pod-direktorijumima, u bare formatu (bez datuma...), sortirano po imenu tako da su direktorijumi grupisani, će se snimiti u fajl list.txt.
Ja bih ispred list.txt stavio i putanju, radi lakšeg pronalaženja (recimo c:\temp\list.txt, ne volim da trpam na koren). Obično se prompt otvara u direktorijumu "C:\Documents and Settings\User" (XP), većina nikad ne menja "Properi Ti", pa dok se locira...
Prekidačem /ax može dalje da se filtrira ispis (/ad - samo direktorijumi, /a-d - samo fajlovi...)
[ markalauskas @ 30.06.2006. 15:41 ] @
Hvala puno na odgovorima. Sinoc nisam stigao da probam, nadam se da cu veceras. Javljam cim odradim nesto.
[ markalauskas @ 30.06.2006. 22:19 ] @
Super radi  nisam ni sumnjao. Jos jedno pitanje, tj. dva: Kako da proverim na ovaj nacin sadrzaj nekon foldera unutar particije ili diska, ali samo sadrzaj to foldera a ne cele particije i
jel moze neko da mi preporuci neku literaturu (na netu) o command promptu, za ucenje ili listu komandi...?
[ Milan Gligorijevic @ 30.06.2006. 22:29 ] @
Pogledaj http://www.elitesecurity.org/t...Windowsu-obavezno-za-pocetnike (druga strana)
Imas i komande, a i deo gde mozes da malo naucis dos.
dir x:\windows\ > list.txt /b Dobijas listu fajlova samo foldera ciju si putanju ukucao (x:\windows)
[ markalauskas @ 01.07.2006. 10:25 ] @
hvala puno svima
[ bonc @ 01.07.2006. 11:31 ] @
Citat: mmwc:
dir x:\windows\ > list.txt /b Dobijas listu fajlova samo foldera ciju si putanju ukucao (x:\windows)
Opet da dopunim ;)
Može da se u putanju da i deo imena, tako da se izdvoje samo određeni fajlovi
Recimo,
dir c:\windows\i*.* > list.txt /b /og /on /a-d
će izlistati samo fajlove koji počinju na i (icccodes.dll, IFSHLP.SYS, IPCONFIG.EXE...)
dir c:\windows\i*.* > list.txt /b /og /on /ad
će izlistati samo direktorijume koji počinju na i (INF, Installer, IrfanView...)
ako se doda prekidač /s prikazaće se i svi poddirektorijumi na i.
dir c:\windows\*.dll > list.txt /b /og /on /a-d
će izlistati samo fajlove sa ekstenzijom dll (icccodes.dll, libeay32.dll, twain_32.dll...)
Citat: markalauskas:jel moze neko da mi preporuci neku literaturu (na netu) o command promptu, za ucenje ili listu komandi...?
Ma koji će ti đavo :)
Ljudi su izmislili alatke da zaobiđu ovo kuckanje, tzv. fajl menadžere.
Lider je Total Commander.
[ markalauskas @ 01.07.2006. 22:52 ] @
Citat: Ma koji će ti đavo 
Ljudi su izmislili alatke da zaobiđu ovo kuckanje, tzv. fajl menadžere.
Lider je Total Commander.
ok 
[ Milan Gligorijevic @ 02.07.2006. 09:06 ] @
Nije lose znati DOS, cak je i dobro.
Ja ti preporucujem da ucim malo cisto da mozes da se znadjes, a ako ti se svidi nastavi sa ucenjem.
Ume poznavanje dosa nekad da zatreba.
[ Vill @ 02.07.2006. 10:15 ] @
I to vrlo, najbitnije komande su ti ispisane kada ukucas help /?, ma kada
stavis /? Iza svake komande on ti lepo objasni kako i zasto, mnogo je
korisno, ne samo za rad u dosu vec i za kapiranje nekih drugih komandi u
drugim programima i okruzenjima. Princip rada, uopste.
[ Shadowed @ 02.07.2006. 16:22 ] @
mmwc, Command prompt ipak nije DOS. A osim toga, prilicno je napreniji ;).
[ xxxrugby @ 02.07.2006. 16:34 ] @
Fino Fino. Ova tema mi ide na File, Save.!
[ bonc @ 02.07.2006. 22:52 ] @
Citat: mmwc: Nije lose znati DOS, cak je i dobro.
Ja ti preporucujem da ucim malo cisto da mozes da se znadjes, a ako ti se svidi nastavi sa ucenjem.
Ume poznavanje dosa nekad da zatreba.
Pazi ovako, nisam protiv toga što kažeš. U pravu si da je dobro znati, isto važi i za svaku drugu oblast.
Činjenica je, međutim, da se DOS (ili Command prompt, ili DOS prompt, neću da zalazim u finese u značenju) vrlo retko koristi, a i dalje se gura dublje u zapećak.
Kolika je svrsishodnost, da li će mu i u kojoj meri zatrebati?
Da li da gubi vreme na to učenje? Mislim da ne treba, odnosno da ne treba previše, ili, kako ti kažeš: malo. Po meni, sasvim je dovoljno da nauči da koristi referentnu literaturu, može to da bude čak i Help. Odnosno, da se uopšteno upozna sa sintaksom i spiskom komandi. Pa kad/ako mu zatreba, da zna gde podatak (verovatno će to biti neka komanda) može naći i kako ga upotrebiti.
Kao prilog mom mišljenju navešću i Internet, koji može mnogo da olakša posao. Ima mnogo sajtova gde je obrađen DOS, njegove komande, kao i gomila primera upotrebe.
Navešću i svoj primer: iako DOS koristim odavno (naravno, sad ne aktivno), moram za neke komande da konsultujem /?. Ne neke, nego većinu, jer u osnovi se troši samo mali deo. A skoro sam otkrio jednu finesu za koju nisam znao, a dugo sam tražio rešenje.
Doduše, nisam se obratio na pravo mesto :) Pa evo, ispravljam grešku:
Kako da u batch fajlu simuliram pritisak tastera Enter?
(Imam recimo komandu date koja treba da u log fajl ubaci trenutni datum
date > log.txt)
Neki od vas su možda videli rešenje koje sam poslao na Sezam, a da li ostali znaju?
Poslaću ga za dan-dva, ako ne bude ovde odgovora.
Ono rešenje koje sam dosad znao, čitanje iz fajla mi ne radi (date < enter.txt, gde fajl enter.txt sadrži samo jedan ili dva znaka koda za enter, tj. #13 ili #10#13, probane sve varijante).
Ma moram da dam i zaključak: što da uči kad je ES uvek tu! ;)
*Pazite, namigujem.
[ Shadowed @ 03.07.2006. 16:55 ] @
Za administraciju je Command Prompt vrlo bitan. Pogotovo ako moras remote da uradis nesto a imas spor link.
Ali i inace, neke stvari i ne mogu da se urade preko GUI-a (osim ako ne mislis na to da koristis Run dijalog i OnScreen Keybard :)).
[ DjoleReject @ 04.07.2006. 01:44 ] @
U Total Commanderu ima prelepa opcija koja meni stoji u taskbaru, a kad je kliknes, selektovana imena fajlova i foldera idu u klipbord i samo ih pejstujes u tekst editor po volji. Ja sam od onih koji ovo nisu znali iz starta, pa sam jedne prilike kucao imena desetak DVDjeva napunjenih dokumentarcima... Nadam se da to niko nikad nece morati raditi ponovo :)
[ Black_eyed @ 04.07.2006. 06:34 ] @
Citat: DjoleReject: U Total Commanderu ima prelepa opcija koja meni stoji u taskbaru, a kad je kliknes, selektovana imena fajlova i foldera idu u klipbord i samo ih pejstujes u tekst editor po volji. Ja sam od onih koji ovo nisu znali iz starta, pa sam jedne prilike kucao imena desetak DVDjeva napunjenih dokumentarcima... Nadam se da to niko nikad nece morati raditi ponovo :)
Koja ti je to opcija u TC-u koja ti stoji u taskbar-u? Da se ne radi o plug-in-u? Nesto kao http://ghisler.fileburst.com/plugins/diskdirextended.zip
[ bonc @ 04.07.2006. 11:18 ] @
Citat: Shadowed: Ali i inace, neke stvari i ne mogu da se urade preko GUI-a (osim ako ne mislis na to da koristis Run dijalog i OnScreen Keybard :)).
Da li da pokušavam da ovo osporim? :)
Neću, zbog nepotebnog širenja diskusije. Ukratko, verujem da bi mogao sigurno da nađeš neki ekstravagantan primer.
Vill je to što sam ja izneo u čaršavu sažeo, učiti DOS samo toliko da se ukapira princip rada, koji se primenjuje i na drugim mestima. Čak i kod pomenutog TC može da se iskoristi u nekim naprednijim operacijama.
Za taskbar mi nešto nije poznato, možda je mislio na Button bar u TC?
Pretpostavljam da je "Copy selected to file" turio na ikonu, pa na bar.
A jel' TC ima ovde svoju posebnu konferenciju?
Mislim, ako počnemo da ređamo koje sve mogućnosti ima... ;)
[ bonc @ 04.07.2006. 11:55 ] @
Citat: bonc:
Kako da u batch fajlu simuliram pritisak tastera Enter?
(Imam recimo komandu date koja treba da u log fajl ubaci trenutni datum
date > log.txt)
Da vas ne držim dugo u neizvesnosti, rešenje je:
echo. | date >> log.txt
Iako sam nebrojeno mnogo puta koristio "echo.", nije mi palo na pamet da je to najobičniji enter 5:)
| je Pipe znak (ASCII #124). Piping je prosleđivanje rezultata jedne komande drugoj. Naravno, moguće je to i dalje komplikovati, com1|com2|com3...
BTW, ja uvek koristim >> za preusmeravanje, ako fajl ne postoji kreiraće se, ako je samo > sadržaj fajla će biti prepisan, a najčešće mi to nije poželjno.
Preporučujem da usvojite ovakvo >> korišćenje, u prethodnim porukama sam samo po inerciji pisao jedan > .
Smajli 5:) je moja davnašnja tvorevina, a pretpostavljeno značenje je "kako to nisam video", "kako sam bio glup"... - nekad davno mi se desilo baš to, da se lupim šakom po čelu i izgovorim jedan od citata, pogodite koji :I
[ DjoleReject @ 07.07.2006. 00:59 ] @
Naravno, mislio sam na toolbar, a ne taskbar...
[ Black_eyed @ 07.07.2006. 07:26 ] @
Mislim, ako počnemo da ređamo koje sve mogućnosti ima... ;)
Instalaciju TC-a je na USB koji uvek nosim sa sobom. Kada naidjem na racunar na kome treba da nesto uradim a nema TC...
Rekao sam sebi davno, kada mi plata bude normalnija (vrlo rastegljiva definicija ali mislim da znate na sta mislim) prvi software koji cu da platim ce biti TC.
[ bonc @ 07.07.2006. 13:51 ] @
Citat: Black_eyed: Instalaciju TC-a je na USB koji uvek nosim sa sobom. Kada naidjem na racunar na kome treba da nesto uradim a nema TC...
Ukratko, nezamenljiva alatka!
[ DjoleReject @ 07.07.2006. 14:21 ] @
Ne znam da li krsim neko pravilo pominjanjem ovoga, ali jedina stvar koju radim izvan TCa je pokretanje kreka za TC. I ja kad budem posteno zaradjivao pare necu casiti casa da im platim koliko god traze. Mozda jedini softver za koji se malo stidim kad koristim nelicenciran.
[ starisloven @ 16.09.2006. 23:38 ] @
E, ovako. Kada kucam Code: dir: f.:\*.* > list.txt /s kaže mi file not found. To je inače moj DVD uređaj.
[ calexx @ 17.09.2006. 01:06 ] @
Šta će ti dvotačka iza dir i tačka iza f? Inače se *.* zamenjuje samo sa . pa i to možeš da izostaviš.
[ SlobaBgd @ 17.09.2006. 22:30 ] @
Offtopic, izvinjavam se:
Citat: DjoleReject:Mozda jedini softver za koji se malo stidim kad koristim nelicenciran.
100% tacno!
A jel' TC ima ovde svoju posebnu konferenciju?
Na zalost, nema!
[ petersonic @ 18.09.2006. 06:59 ] @
Svaka cast momci, mislim da bi trebali da napavim novu temu u vezi MS-DOS jer dosta bi pomogla ljudima
a evo male pomoci i od mene nadam se da ce nekim da pomogne http://www.computerhope.com/msdos.htm
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|