[ Pharos @ 30.06.2006. 22:29 ] @
Valjda nisam pogrešio forum.
Recimo da sam ja predsednik doma kulture u jednom selu i da je taj dom kulture najviša tačka u selu.
Provajder postavlja baznu stanicu na krov tog mog doma kulture.
Koliko je realno da mu uzmem za takvu vrstu usluge?
Naravno, proporcionalno ceni mogu tražiti određen net paket tipa 256k, 512k, itd.
Da li se za tako nešto potpisuje ugovor ili se to radi na "divljaka" tj. kao usmeni dogovor doma kulture i ISP-a?
Ove informacije su mi vrlo bitne.
Dešavalo se da dom kulture nema net mesec ipo dan, jer ISP nije obavestio nadležne u domu kulture da ukidaju VPN i da moraju da podese nove parametre - ip, gw, dns... Naravno niko nije bio stručan i nije znao o čemu se radi pa su bez neta bili mesec ipo.
Zahvaljujem se na informacijama!
[ Joker @ 02.07.2006. 14:36 ] @
Mislim da je 256k flat ok za postavljanje na objekat.
[ Pharos @ 02.07.2006. 14:41 ] @
I ja sam tako mislio.
Nego... da li je tu potrebno napraviti neki ugovor ili to niko ne radi?
Koristili smo VPN konekciju koja je kasnije bila ukinuta od strane provajdera.
Provajder se napravio blesav i nisamo imali NET mesec ipo dana.
Šta se radi u takvoj situaciji?
[ Gojko Vujovic @ 02.07.2006. 14:51 ] @
Obavezno ugovor kojim je sve definisano. Ovo je potrebnije njemu kako ne bi ostao bez opreme, nego tebi. Ako ti uskrati net, skini mu opremu (ili isključi struju), odmah će se pojaviti.

Cena zavisi od lokacije, u Beogradu pozicija na zgradi vredi od 500din. do par stotina evra, zavisno od "ekskluzivnosti", pozicije zgrade, broja antena, da li je stub ili nije, itd. Za neku lokaciju u selu treba da budu srećni ako dobiju kompenzaciju za 256k i to je to.
[ Pharos @ 02.07.2006. 15:17 ] @
Gojko, hvala ti puno na odgovoru.
[ digisatplus @ 21.07.2006. 00:15 ] @
@Gojko Vujovic

Tako se verat net zezno pa je imao tipske ugovore na iznos od 100 evra, i mislio da ce cenu od 100 evra da nametne kao model i kad se to procuje da nece niko nista da prihvati manje od 100 evra ali nije ispalo tako.

Epilog je otprilike sledeci posto je neko u veratu mislio da je mnogo mnogo pametan i da ce taj model nametanja na trzistu da uspe doslo je do jedne vece samo ispale ( zezno se neko ) i epilog je sledeci na baznim stanicama koje su imale po 2-3 korisnika a koje nisu mogle da prate troskove po 100 evra za krov jer su prihodi bili manji nego rashodi, naravno doslo je do gasenja sedam baznih stanica sto znaci da verat stedi mesecno recimo 700 evra puta 12 meseci tolika je godisnja usteda verata na tim nerentabilnim baznim stanicama, samo da ukazemo na velicinu greske a to je da sam cuo da jedna bazna stanica koju je koristio verat a koja je zasnovana na CISCO opremi kosta 16.000 bodova pa pomnozeno sa sedam komada mnogo je tu para koje sada nicemu ne sluze , naravno treba napomenuti da je verat koristio za linkove opremu na 3.5 ghz za koju je potrebna licenca ....


Sto se tice neke cene zakupa krova tu jedino moze da ispadne ono sto provajder nekome ponudi jer u suprotnome bilo ciji dom kulture moze da ostane bez interneta i u mraku.

Zato po meni treba bitu fleksibilan radi opsteg interesa sela a ne gledati samo licne interese.
[ sinissa @ 28.07.2006. 19:03 ] @
To mi lici na Donet,i oni su isto to uradili,pa mesecima niko nije imao internet...epilog je da je gomila korisnika preslo na ostale provajdere.Sto se tice naplate krova,to se obicno postize ugovorom o koriscenju interneta kao sto je vec receno,jer ta oprema ne trosi bog zna sta struje.
[ Pharos @ 28.07.2006. 19:40 ] @
Donet, Donet...
Sve manje i manje korisnika.
Neki nikako da se dozovu pameti.
[ sinissa @ 29.07.2006. 15:29 ] @
Samo mi nije jasno zasto su ukidali VPN server.#dnet ga koristi,jeste da svaki sistem ima svoje prednosti i mane,ali po meni VPN je sasvim solidno resenje.