[ Aleksandar Marković @ 03.07.2006. 15:35 ] @
Osnivačka skupština Registra Nacionalnog Internet Domena će se održati 8.jula 2006. godine u 11h u prostorijama Ministarstva nauke i životne sredine Republike Srbije, Njegoševa 12, velika sala u potkrovlju.

Molim vas da sa sobom ponesete popunjenu i overenu pristupnicu(http://www.nic.yu/pristupnica.doc). U radu skupštine je moguće učestvovati isključivo sa overenim pristupnicama -> PRAVNA LICA

Statut RNID-a se može naći na adresi http://www.nic.yu/statut-RNID.pdf

Izvor: http://www.nic.yu/RNID.htm

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 06.07.2006. u 13:01 GMT+1]
[ Mister Big Time @ 04.07.2006. 21:35 ] @
Da li neko ima info za novcano ucesce u skupstini?

[ listeR @ 05.07.2006. 11:47 ] @
Citat:
Aleksandar Marković:

Molim vas da sa sobom ponesete popunjenu i overenu pristupnicu(http://www.nic.yu/pristupnica.doc). U radu skupštine je moguće učestvovati isključivo sa overenim pristupnicama -> PRAVNA LICADa li ovo znači da pristupnica treba da bude overena SAMO od strane firme?


Citat:
Mister Big Time: Da li neko ima info za novcano ucesce u skupstini?


Kome se uplaćuje članarina?

Kolika je članarina?
[ Aleksandar Marković @ 05.07.2006. 12:03 ] @
Citat:
listeR: Da li ovo znači da pristupnica treba da bude overena SAMO od strane firme?


1) firma, NVO - udruzenje gradjana, fakultet itd ... ali normalno je za ocekivati da budu IT related ne npr. S.T.R. Vujadin i sin :-)

Citat:
listeR: Kolika je članarina?


2) oko tacne cifre bi trebalo da se dogovore osnivaci

--------------------------------------------------------
http://www.akcenat.info

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 19.10.2006. u 15:46 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2006. 12:08 ] @
Ja imam jedno pitanje - zasto samo pravna lica mogu da budu clanovi RNID-a?

Recimo Nominet UK, koji administrira UK TLD - http://www.nic.uk/about/faq/#members

Citat:

Who is eligible?
Any individual or organisation with an interest in the Internet can become a member of Nominet UK on payment of a joining fee and annual subscription.


Ili SIDN iz Holandije:

http://www.sidn.nl/ace.php/c,728,61,,,,How_do_I_join_SIDN_.html

Citat:

Category II participation is open to businesses and institutions based within the Netherlands and private individuals resident in the Netherlands. To become a participant, the organisation or individual must submit a completed participation application form, agree to abide by the SIDN’s Rules of Participation, and pay a participation contribution.


Misljenja sam da su nacionalni domeni javni resurs, i da je ogranicenje clanstva samo na pravna lica zapravo nejednako tretiranje gradjana Srbije ;-)
[ listeR @ 05.07.2006. 13:20 ] @
Citat:
Aleksandar Marković: 1) firma, NVO - udruzenje gradjana itd ... ali normalno je za ocekivati da budu IT related ne npr. S.T.R. Vujadin i sin :-)


Ako sam dobro razumeo potrebno je da pristupnicu sa sajta popunim i overim od strane svoje IT firme. Zanima me da li tu overenu pristupnicu treba da pošaljem nekom pre dolaska u subotu (ili samo da se s njom pojavim na skupu) ?

Citat:
Aleksandar Marković:
2) oko tacne cifre bi trebalo da se dogovore osnivaci


Da li ovo znači da će se članarina plaćati posle skupa?
[ broker @ 05.07.2006. 13:41 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Misljenja sam da su nacionalni domeni javni resurs, i da je ogranicenje clanstva samo na pravna lica zapravo nejednako tretiranje gradjana Srbije ;-)


Ma sam ideja da nekim javnim resursom upravlja organizacija nad kojom kontrolu imaju samo oni koji plate se kosi sa normama civilizovanog i demokratskog drustva. Nacionalnim resursom se uvek mora upravljati u interesu celokupnog drustva, a taj interes se ne moze iskazivati kroz naplatu dazbina.
[ Aleksandar Marković @ 05.07.2006. 16:38 ] @
Pouceni ranijim iskustvima poput Udruženje korisnika telekomunikacija i slicnih ... prednost je ovaj put data pravnim licima tj . overenim pristupnicama - Overena u firmi, NVO, fakultetu...naravno, samo to - kao sto pise u prvom postu - overena pristupnica je poput ulaznice :) za ucestvovanje u radu skupstine

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 06.07.2006. u 12:19 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 05.07.2006. 16:48 ] @
Citat:
prednost je ovaj put data pravnim licima tj . overenim pristupnicama


KO o tome odlucuje? Nije to privatna svojina pa da se njih 5 skupi i kaze: "E fizicka lica nemaju pristup..."
Izbacite to Nacioalnog iz imena i istavite iza d.o.o. prikladnije je....

Ko kada bi EPS rekao: "Pouceni iskustvima iz ranijeg perioda koja se ticu neredovnog placanja struje od strane gradjana odlucili smo da struju od sada imaju samo firme.."


[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2006. 16:54 ] @
Citat:

Pouceni ranijim iskustvima poput Udruženje korisnika telekomunikacija i slicnih ...


Ne znam o kakvim ranijim iskustvima govoris - ali mislim da postoji jedna vrlo vidna i fundamentalna razlika izmedju udruzenja korisnika pa makar i telekomunikacija, i agencije koja bi trebalo u buducnosti da administrira jedan nacionalni resurs.

Moje licno misljenje je da je vrlo neozbiljno iskljuciti kompletnu strucnu javnost koja ne zeli da ucestvuje u radu takve sluzbe kao delegat nekog pravnog lica - kao sto se vidi na primeru Engleske i Holandije, tamo to nije slucaj. Sto se tice nekog masovnog ucestvovanja, to se resava administrativnom clanarinom na godisnjem nivou koja ce svakako spreciti ljude da ucetvuju ako zaista nemaju sta da rade tamo.

No dobro - to je naravno stvar organizacije te agencije.

Dublje pitanje je koliko je onda ta agencija kvalifikovana da administrira jedan nacionalni resurs ali posto boljih nema... ;-)
[ broker @ 05.07.2006. 17:17 ] @
Prilcino je neverovatno da se osniva udruzenje gradjana, a da gradjani nemaju pravo clanstva. Kada se firme udruzuju onda se to radi drugacije. Ovde se radi ne samo o krsenju zakona nego i Ustava.

Svakim danom se sve vise otkriva da oni u stvari privatizuju nacionalni resurs i nastoje da ga maksimalno komercijalizuju zarad licne korsiti pojedinaca.
[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2006. 20:12 ] @
Cek cek...

Imam jedno pitanje...

http://www.elitesecurity.org/t...ra-nacionalnog-Internet-domena

Citat:

Naziv fonda je „National Register of Internet Domain Names“ (Registar nacionalnog Internet domena), skraćeno „RNID“.
Sedište fonda je u Beogradu.


RNID je fond?! Pretpostavljam da oni kojih se ovo tice ;-) znaju da ce upotreba termina 'fond' biti zakonom zabranjena za bilo sta sto ne upada u vrlo strog zakon o fondovima (koji je valjda usvojen ili ce biti usvojen vrlo skoro u Srbiji) ? Ili je RNID zaista fond!? (sto mi deluje vrlo neobicno da budem iskren ;-)

Osim toga - ja nemam nikakav problem sa bilo cim u vezi RNID-a osim jedne male opaske:

Citat:
Registar nacionalnog Internet domena je stručna, nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija.
Skraćeni naziv Registra nacionalnog Internet domena je RNID.
Osnovni cilj RNID je da organizuje upravljanje nacionalnim Internet domenom najvišeg nivoa - Country Code Top Level Domain (u daljem tekstu ccTLD) tako da se ostvaruje opšti interes svih građana državne zajednice Srbije i Crne Gore, uz poštovanje principa kvaliteta, efikasnosti, nezavisnosti i transparentnosti.


Opsti interes svih gradjana vrlo prosto ne moze biti zadovoljen ako ti isti gradjani nemaju pravo da ucestvuju kao clanovi RNID-a vec samo pravna lica. Tako da je mozda bolje napisati "interes svih pravnih subjekata" ;-) kako bi cela stvar bila tacnija i odgovarala brutalnoj realnosti kada je kontrola ovog... fonda ;) u pitanju.

Ovako neko moze napasti sam Statut u Sudu i osporiti samu svrhu jer ona ne moze biti ispunjena ako gradjani i udruzenja gradjana ne mogu biti clanovi niti delegirani u upravni odbor -> mozda je pametnije ili prihvatiti i da gradjani mogu biti clanovi, ili zameniti tu "gradjansku" recenicu sa necim blizim realnosti.

Just my 2 eurocents ;-)
[ pctel @ 05.07.2006. 21:00 ] @
Ja sam vec jednom napomenuo da me celokupna situacija veoma asocira na strip/crtani film Iznogud. Da objasnim onima koji ne znaju, radnja stripa se desava u srednjem veku na bliskom istoku. Iznogud je veliki vezir koji nije zadovoljan tom pozicijom vec zeli da ubije priglupog, debelog, lenjog ali dobrocudnog sefa drzave - kalifa i postane kalif umesto njega, sve u cilju povecanja poreza i sticanja bogatstva. Tako i ovde, neko iz NIC-a koji nije osoba br. 1 bi hteo da postane osoba br. 1 tako sto ce unistiti priglupi debeli lenji NIC i postati RNID umesto NIC-a... Nekako mi je logicno da drzava/vlada/nadlezno ministarstvo imenuje ljude koji ce upravljati nacionalnim resursom umesto ovoga pokusaja da se neko samoproklamuje nadleznim. Upravo zato ne zelim da uzmem bilo kakvog ucesca u vezi RNID-a jer imam predosecaj da ce ti pokusaji RNID-a na kraju proci isto kao i svi Iznogudovi pokusaji.
[ ton_majstor @ 05.07.2006. 21:56 ] @
Whatever, RNID mi liči na NUNS, koji se (valjda) razlikuje od UNS!

Oh, Bože! Imam nekoliko sjajnih ideja, ali ne mogu da uđem jer sam fizičko lice? Dajte, bre! Podsećate me na SOKOJ! Ko se više dere, ili ima više para... ODLUČIVAĆE! Pobogu!

Dalje, fond nikako nije institucija koja može da bude relevantna na državnom nivou! Počinjem da se brinem da će sve to da se pretvori u neku NVO-paraVO, upravo zbog ličnih interesa.

Šteta, pozdrav!
[ broker @ 05.07.2006. 22:20 ] @
Poslednji put kada ste javno izasli sa dokumentima (na takozvanu javnu raspravu), bilo je udruzenje gradjana. Vidim, sada ste i to preformulisali da bude komercijalno...

Nema sta jasno je, sve se vrti oko para.

pctel, ispravka, inicijativa da se formura NRID jest epokrenuta iz sadasnjeg NIC-a ali ne zato sto ti ljudi zele da preuzmu vlast, vec bas suprotno, koliko ja znam, oni su se izjasnili da ne zele da aktivno ucestvuju u radu NRID-a, vec su stvar pokrenuli da bi se resili obaveze. Problem je sto to koriste drugi koji zele da se na celoj stvari okoriste.

[ Aleksandar Marković @ 06.07.2006. 11:48 ] @
Citat:
listeR: Ako sam dobro razumeo potrebno je da pristupnicu sa sajta popunim i overim od strane svoje IT firme.

da

Citat:
listeR: Zanima me da li tu overenu pristupnicu treba da pošaljem nekom pre dolaska u subotu ?

ne (samo da se s njom pojavis na skupu :-)

Citat:
listeR: Da li ovo znači da će se članarina plaćati posle skupa?

da

p.s.
@ivan: predlog statuta je samo to - predlog i ništa više. Skupština RNIDa isti može promeniti kako i koliko hoće
[ Ivan Dimkovic @ 06.07.2006. 11:57 ] @
Citat:

@ivan: predlog statuta je samo to - predlog i ništa više. Skupština RNIDa isti može promeniti kako i koliko hoće


Mislim da je ovo oksimoron ;-) Naravno da skupstina RNIDa moze promeniti statut sopstvene organizacije - bilo bi neobicno da ne moze ;-)

Elem, posto clanovi te skupstine mogu biti samo pravna lica - problematicno je garantovati ono sto sam boldovao u predhodnom citatu, jer ne postoji mehanizam da tako nesto bude uradjeno u praksi. Pravna lica naravno mogu imati (i moguce je da imaju) dobru volju da RNID zadovolji potrebe gradjana - ali formalno-pravno oni uopste nisu u obavezi da tako nesto urade kako se vidi u Statutu.

Dalje, pominjanje reci 'fond' je vrlo problematicno kao sto rekoh - moj savet osnivacima RNID-a je da pogledaju "Zakon o Fondovima" (ili njegov predlog - ako vec zakon nije usvojen) - pominjenje pojma 'fond' u necemu sto samo po sebi nije fond je dovodjenje ljudi u zabunu. Naravno, ignorisite ovo ako je RNID zaista fond - mada onda tesko moze da se nazove neprofitnom organizacijom posto je cilj fonda obicno uvecanje profita ;-)

Verujem da je fond samo sitna greska predlagaca Statuta - medjutim misljenja sam da je ovo sa pravnim licima malo veci propust.

Moram da napomenem da licno nemam nista protiv komercijalizacije upravljanja domenima - osim zelje da sama definicija te organizacije mora biti koncizna sa pravim stanjem stvari.
[ Davor Vlajkovic @ 06.07.2006. 12:15 ] @
Korišćenje reči fond u imenu pravnog lica definisano je Zakonom o investicionim fondovima koji je usvojen pre nešto više od mesec dana:

http://www.parlament.sr.gov.yu...kta_detalji.asp?Id=353&t=Z

[ ton_majstor @ 06.07.2006. 14:14 ] @
Citat:
Moram da napomenem da licno nemam nista protiv komercijalizacije upravljanja domenima - osim zelje da sama definicija te organizacije mora biti koncizna sa pravim stanjem stvari.


Tačno tako. ALI, organizacija koja sama sebe postavi na noge, napiše statut, izabere članove, i sama sebe proglasi-predloži za "Bogom danu", tj. jedinstvenu na NACIONALNOM nivou je, prosto rečeno, pravno nasilje.

Kapiram da ako neko ponudi Vladi Srbije bolje rešenje od Vas (udobniju žvaku, pogodnosti, pare, usluge), može sve to da anulira, tj. da Vas pregazi. Ccc... žao mi je, ali sam dresiran da ovako reagujem na "privatne" monopole!

Pozdrav, i neka Vam je prosto...
[ broker @ 06.07.2006. 15:25 ] @
Usput, drzava niej objavila nikakav zvanian konkurs za dodelu licence za administraciju nacionalnog domena, ovo se sve radi ad hok, samoinicijativno i bez ucesca drzave.

Zamislite sad da se mi organizujemo i osnujemo organizaciju koja ce da se proglasi nadleznom za sume, vodotokove, rudna bogatstva... i mi da odredjujemo ko ce to da korsiti kako, koliko ce NAMA da placa za to i sve tako nesto slicno...
[ Aleksandar Marković @ 06.07.2006. 15:39 ] @
@ton_majstor, broker: oko pitanja učešća države - na sledećem linku
[ broker @ 06.07.2006. 16:08 ] @
Ono sto je g. Suljagic napisao se bas ne poklapa sa ovim sto vi radite, jer onako kako je on izjavio to se sasvim uklapa u sliku da se radi o drzavnoj instituciji koja ce se baviti tim poslom i vlo je bitno da je naglasio da ce cena registracije domena biti namenjena za okrivanje troskova administracije, a ne da ce to biti profitabilan posao, kako se vi sve vreme zalazete.

No, bitnije je sto ne postoji javno objavljen konkurs od strane drzave kojim se pozivaju "nezavisne" i nevladine organizacije da se predloze za dobijanje licence za obavljanje tog posla a to po zakonu mora da se desi, ako drzava zeli da prenese ovlascenja na neku instituciju koju nije sama osnovala.

Ne smao da konkurs mora da bude objavljen negou njemu treba da budujasno navedeni poslovi za koje se prenose ovlascenja a do sada od cele ove ujdrume nikada niste hteli ni da odgovorite na pitanje koji su to konkretni poslovi koji treba da se rade vec uvek dajete samo neke pausalne i nedefinisane izjave, ali vec unapred imate resenje: da privatizujete nacionalni registar i da omogucite njegovu komercijalnu eksploataciju.

Iz reci g. Suljagica se moze zakljuciti da njegovo Ministarstvo ima aktivnu ulogu u osnovanju institucije, a to se onda kosi sa vasim izjavama kako pravite nezavisnu nevladinu organizaciju.

Ovo sto vi radite je mnogo gore nego RATEL. RATEL je bar osnovala drzava, a ovo sto vi radite je nezavisna organziacija koju niko ne kontrolise do ona sama i koja moze da radi sta god zeli po pitanju nacionalnog registra, pa i to da zabrani da fizicka lica ucestvuju u njegovom radu i ako je to protivustavno. Jeidna garancija da bi ta organizacija radila kako treba je "majke mi".
[ twiddle @ 06.07.2006. 17:44 ] @
Mislim da mi je jasno kuda vodi ova diskusija -- pravljenju kluba ljubitelja trenutnog režima registracije, gde je registracija samo jednog domena omogućena samo pravnim licima, a proces registracije traje dva meseca.
[ Ivan Dimkovic @ 06.07.2006. 20:16 ] @
@Twiddle,

Ne znam koga sve svrsavas u istu grupu ali ja sam postavio 2 vrlo prosta pitanja u vezi:

1. Imena 'fond' u Statutu
2. Objasnjavanja razloga zasto su fizicka lica (gradjani Srbije) iskljuceni iz onih koji su u mogucnosti da postanu clanovi RNID kada u Statutu RNID stoji da ce RNID obavljati svoj posao u interesu svih gradjana Srbije

Ta dva pitanja uopste nisu usmerena ubacivanju "klipa u tocak" u vasim velikim naporima da unapredite sistem registracije domena u Srbiji, vec su samo moje zapazanje sa obrazlozenjem odredjenih konsekvenci koje ce se desiti ako situacija ostane ovakva kakva je - naravno posto sam ja samo radoznali posmatrac mozete ih potpuno ignorisati.
[ markom @ 06.07.2006. 21:35 ] @
Citat:
Mislim da mi je jasno kuda vodi ova diskusija -- pravljenju kluba ljubitelja trenutnog režima registracije, gde je registracija samo jednog domena omogućena samo pravnim licima, a proces registracije traje dva meseca


O tome koliko je promena nečega zarad čiste promene nečega dobra pisao je i Makijaveli, a vidimo i na odličnom primeru vladavine Nj. Sovičanstva, g. Koštunice.

Ova diskusija očigledno ima za cilj kritiku onoga što je pozvano da se kritikuje. Ako neko nije za to da se nešto kritikuje, onda ne treba da zove ljude da to rade.

To je prvo, drugo, imam nekoliko (pakosnih) pitanja:

1. Zašto se osniva udruženje građana da radi posao nečega što u većini najrazvijenijih zemalja odavno rade privatne firme?
2. Da li statut udruženja/fonda/čega god omogućava koordinaciju i osnivanje sličnih organizacija u budućnosti radi demonopolizacije registara?
3. Da li je statutom/pravilnikom/čime već omogućena mogućnost preprodaje domena po wholesale principu? Npr. cena za provajdera koji prodaje domene krajnjim korisnicima bi mogla da bude nešto niža od cene ka krajnjem korisniku, kako bi se ostavila mogućnost ostvarivanja dodatnog profita.
4. Kako je predviđena tranzicija sa sadašnjeg registra na novi? Da li će kriminalci iz istog biti konačno uklonjeni sa pozicija da opet čine štetu po partijskim linijama?

Marko.
[ ton_majstor @ 06.07.2006. 21:36 ] @
Me too...

Naravno da sam apsolutno protiv dosadašnjeg načina registracije, twiddle. Samo me žulja mogućnost da neko dovoljno bogat i dovoljno moćan i uporan, sve vas koji se godinama cepate sa Režimom (a i nas koji sve to gledamo godinama), izgazi za tren. A da ste mu upravo Vi dali moć u ruke!

Pozdrav!
[ twiddle @ 06.07.2006. 21:36 ] @
@ivan
Citat:
ja sam postavio 2 vrlo prosta pitanja u vezi:
1. Imena 'fond' u Statutu
2. Objasnjavanja razloga zasto su fizicka lica (gradjani Srbije) iskljuceni iz onih koji su u mogucnosti da postanu clanovi RNID kada u Statutu RNID stoji da ce RNID obavljati svoj posao u interesu svih gradjana Srbije


1. Ono što je bitno i što stoji u statutu jeste da je to "neprofitna, nestranačka i nevladina organizacija". Sad, da li će konkretna pravna forma za implementaciju tih zahteva biti udruženje građana, fond ili neprofitno poslovno udruženje, meni je potpuno svejedno. To je čisto pravno pitanje, koje će rešiti pravnici u skladu sa svim važećim propisima.

2. Obavljanje posla u opštem interesu ne mora da podrazumeva (i najčešće u praksi ne podrazumeva) direktno učešće građana u procesu donošenja odluka o upravljanju organizacijom. Opšti interes se primarno obezbeđuje i štiti kroz javnost rada, stabilnost i pouzdanost u održavanju registra i root servera, potpisivanje ugovora sa državom i ICANN-om, donošenje pravila kroz proces javnih konsultacija, obezbeđivanje nediskriminatornih uslova registracije za sve korisnike, obezbeđivanje uslova za jednostavnu i jeftinu registraciju domena i na brojne druge načine.

Osvrnuću se kratko i na primere stranih registara koje si naveo, jer sticajem okolnosti dobro poznajem istoriju njihovog razvoja i lično znam ljude koji upravljaju tim registrima. Nijedna od pomenute dve organizacije nije počela sa današnjom strukturom o kojoj govoriš, već je ta struktura proizvod dve decenije posvećenog rada, razvoja i realnog sagledavanja potreba i prioriteta.

Na vrhu liste naših trenutnih prioriteta nedvosmisleno se nalazi osnivanje organizacije koja će biti fokusirana na prevazilaženje decenijske krize u oblasti registracije domaćih domena. Predloženi statut je, realno, daleko od savršenog, ali pruža solidan okvir potreban za prevazilaženje trenutne krize i modeliranje organizacione strukture u skladu sa budućim potrebama.

[ Ivan Dimkovic @ 06.07.2006. 21:42 ] @
@Twiddle,

Hvala na odgovorima .
[ broker @ 06.07.2006. 21:57 ] @
Citat:
twiddle: Mislim da mi je jasno kuda vodi ova diskusija -- pravljenju kluba ljubitelja trenutnog režima registracije, gde je registracija samo jednog domena omogućena samo pravnim licima, a proces registracije traje dva meseca.


Vrlo lep primer kako se ophoditte ka onima koji kritikuju vase mutne radnje. Pljuvacina i podmetanje...

Udruzenja koja ste ranije osnivali su najbolje pokazali koliko ste za "neprofitno" i "nestranacko". Nije vam ovo prvo.
[ zira @ 06.07.2006. 22:08 ] @
Buduci da su u radnoj grupi bili ukljuceni clanovi Ministarstva za nauku, interesuje me ono sto ne pise u prijedlogu Statuta:

1. Kakav je odnos Vlade i RNID-a?

2. Koja je uloga USAID-a u radu RNID-a?

3. Da li postoji iko u drzavi ko ce moci kontrolisati rad RNID-a ili ce to moci samo njegova skupstina?

4. Sta cemo da radimo ako RNID ne bude radio svoj posao dobro? Da li je samo novac bio problem sa postojeci NIC nije radio dobro, a RNID ce bas zbog toga raditi dobro iako ga osnivaju isti ljudi?

5. Kakvi su mehanizmi zastite interesa gradjana u slucaju da clanovi RNID-a donose odluke protivne interesu gradjana (npr odrede nerealno visoke cijene ili slicno)?

6. Zasto fizicka lica ne mogu biti clanovi?

Cijenim rad ljudi na ovome projektu, ali ovdje se radi o javnom dobru koje se na osnovu internih dogovora daje na koriscenje i upravljanje novoosnovanoj organizaciji.
[ twiddle @ 06.07.2006. 22:08 ] @
@markom
Citat:
O tome koliko je promena nečega zarad čiste promene nečega dobra pisao je i Makijaveli

Ovde se ne radi o "promeni radi promene", već o "promeni radi nasušne potrebe", što je, mislim, svima jasno.
Citat:
1. Zašto se osniva udruženje građana da radi posao nečega što u većini najrazvijenijih zemalja odavno rade privatne firme?

Odgovor je sadržan u mojoj prethodnoj poruci Ivanu -- nije toliko bitna konkretna pravna forma, sve dok ona može da obezbedi da organizacija bude "neprofitna, nestranačka i nevladina". Upravo na tim principima radi najveći broj ccTLD registara, a svaki je formalno registrovan na različit način, koji obezbeđuje ispunjenje tih principa u skladu sa lokalnim zakonima.
Citat:
2. Da li statut udruženja/fonda/čega god omogućava koordinaciju i osnivanje sličnih organizacija u budućnosti radi demonopolizacije registara?
3. Da li je statutom/pravilnikom/čime već omogućena mogućnost preprodaje domena po wholesale principu? Npr. cena za provajdera koji prodaje domene krajnjim korisnicima bi mogla da bude nešto niža od cene ka krajnjem korisniku, kako bi se ostavila mogućnost ostvarivanja dodatnog profita.

Administrativna kontrola nad registrom (bazom ccTLD domena) mora da bude jedinstvena. Tu funkciju obavlja RNID. Sa druge strane, RNID se osniva sa idejom da se registracija domena odvija prema tržišno orjentisanom "registry-registrar" modelu. Dakle, RNID održava centralni registar, a upisivanje/modifikaciju/brisanje domena iz tog registra rade samo ovlašćeni registri (provajderi i drugi zainteresovani), po zahtevu krajnjih korisnika. RNID naplaćuje ovlašćenim registrima fiksne cene za upisivanje/modifikaciju domena, koje se određuju tako da pokriju troškove rada RNID na održavanju registra. To znači da se cena domena za krajnje korisnike određuje na slobodnom tržištu ovlašćenih registara i u zavisnosti od načina prodaje može biti nešto viša (kada se nudi stand-alone usluga registracije domena) ili manja od cene koju RNID daje ovlašćenim registrima (kada je usluga registracije deo većeg paketa usluga).

Bitno je naglasiti da statut, o kome pričamo, reguliše samo strukturu organizacije, ali ne i način kako će ta organizacija upravljati registrom. Tu ideju o kojoj sam pričao u prethodnom pasusu podržavaju i dele svi učesnici u procesu osnivanja RNID (provajderi, vlada, Telekom, akademska mreža, NVO itd) i oni će učiniti sve da se ona pretoči u konkretne pisane dokumente (Pravilnik o upravljanju registrom, Pravilnik o registraciji domena, Pravilnik o rešavanju sporova itd. itd. itd), jednom kada RNID bude osnovan.

Dakle, osnivanje organizacije je samo prvi korak reformskog procesa, a statut samo prvi dokument u tom procesu. I *DA*, on obezbeđuje sve što je potrebno da naš registar profunkcioniše kao i svi normalni ccTLD registri u svetu.

Citat:
4. Kako je predviđena tranzicija sa sadašnjeg registra na novi? Da li će kriminalci iz istog biti konačno uklonjeni sa pozicija da opet čine štetu po partijskim linijama?

Pošto je apsolutni zahtev tranzicije da ona ne bude uzrok potresa i nestabilnosti, način na koji će biti izvedena je: pažljivo i postepeno.

Ja lično ne znam kakav će biti rezultat glasanja za članove prvog UO RNID, ali ono što sigurno znam jeste da se stara ekipa lagano povlači, a da novi ljudi dolaze, i to u dosta značajnijem broju. :-)

Pozdrav,
Sloba
[ twiddle @ 06.07.2006. 22:36 ] @
@zira
1. Vlada je preko pomenutog ministarstva jedan od učesnika u procesu osnivanja RNID i to od samog početka.

2. Direktno i zvanično -- apsolutno nikakva. Finansijski -- apsolutno nikakva. Indirektno -- u radnoj grupi za reformu yuNIC-a učestvovalo je dvoje ljudi zaposlenih na projektu Pružanja podrške razvoju preduzetništva u Srbiji (projekat SEDP, koji finansira USAID). Radi se o dvoje naših mladih ljudi, koji su imali ulogu pravnih savetnika. For the record, oni nisu bili jedini pravni savetnici u ovom procesu.

3, 4. i 5. Nakon što RNID bude formiran, stupiće u neku vrstu ugovornog odnosa sa državom (ugovor, memorandum o saradnji ili neku drugi odgovarajući i pravno moguć akt), kojim će biti precizirana kontrolna uloga države. Vrlo je bitno naglasiti da niko u ovom procesu niti može, niti ima nameru da dovodi u pitanje suverenu nadležnost države Srbije nad nacionalnim ccTLD registrom.

4. Daleko od toga da RNID osnivaju isti ljudi. Prethodna ekipa yuNIC-a jeste uključena u proces, ali su samo jedni od mnogo učesnika. Takođe, njihovo prisustvo u ovom procesu je neophodno, ako mislimo da se tranzicija završi brzo i bez potresa. Više o samom procesu na: http://www.internodium.org/node/2586

6. Zato što je radna grupa koja je radila na predlogu statuta procenila da to u ovom trenutku nije neophodno, a tokom javne rasprave (koja je organizovana na ovom forumu u martu ove godine) nije bilo primedbi na takvo rešenje. To, naravno, ne znači da članstvo fizičkih lica neće biti moguće u budućnosti. Takođe, to ne znači da će fizička lica biti isključena iz procesa donošenja svih značajnih dokumenata organizacije. Naprotiv, ovi procesi će biti javni, podrazumevaće široko učešće fizičkih lica, kao što je i ovaj proces do sada bio potpuno javan.
Citat:
Cijenim rad ljudi na ovome projektu, ali ovdje se radi o javnom dobru koje se na osnovu internih dogovora daje na koriscenje i upravljanje novoosnovanoj organizaciji.

Nema nikakvih internih dogovora, skrivenih agendi i paklenih planova. Sve o čemu se priča danas, žvaće se već godinama po elektronskim i štampanim forumima/medijima. Ceo proces je od početka (od 2000. godine) do danas bio potpuno javan, uključivao je javne elektronske i face-2-face konsultacije izuzetno velikog broja različitih ljudi i organizacija, uključujući i vladu. Dakle, sve što se danas dešava je deo veoma dobro dokumentovanog javnog procesa koji traje duže od 5 godina.

Pozdrav,
Sloba
[ zira @ 06.07.2006. 22:52 ] @
Hvala na odgovoru, Slobo
[ Mister Big Time @ 07.07.2006. 01:18 ] @
Dosta puta na ovoj temi je pomenut problem zasto samo pravna lica imaju pravo ucesca na osnivackoj skupstini RNID-a.
Da li je nekome palo na pamet da je to proisteklo iz dosadasnjeg stanja stvari, gde fizicka lica ko sto svi znamo nisu imala pravo na domen, niti imaju. Verovatno su se vodili tom logikom, da fizickim licima ni ubuduce ne treba omoguciti dodelu domena, pa stoga ce buducu skupstinu RNID-a ciniti samo i iskljucivo pravna lica koja ce sve odluke i pravila donositi u svoju korist, kao i korsist drugih pravnih lica na teritoriji Srbije.

U prevodu - lipsi mago do zelene trave, it's all the same only the names will change sto bi reko' cika Bon Jovi.


[ twiddle @ 07.07.2006. 01:48 ] @
@mister big time
Citat:
Verovatno su se vodili tom logikom, da fizickim licima ni ubuduce ne treba omoguciti dodelu domena

Zaista mi nije jasno na osnovu čega si izvukao takav zaključak? Situacija je zapravo potpuno drugačija -- osnovni razlog zbog čega je ceo ovaj proces pokrenut jeste upravo uklanjanje ograničenja koje pominješ.

Pozdrav
Sloba
[ Slobodan Miskovic @ 07.07.2006. 01:59 ] @
Mene samo interesuju dve stvari:

1. Koje su to prepostvake i ranija iskustva koja su bila pokrice za izostavljanje gradjana iz rada tela koje upravlja resursom koje ce koristiti isti ti gradjani?
Voleo bih konkretan odgovor.

2. Zasto agencija koja raspolaze nacionalnim resurom mora da bude nevladina? Nije li Vlada sastavljena od ljudi koje su izabrali premijer i parlament koje je narod izabrao? Cemu distanciranje od Vlade koja je direktan produkt volje gradjana tacnije predstavnik gradjana sa pravom glasa.
[ twiddle @ 07.07.2006. 02:26 ] @
@slobodan miskovic

1. Kao što sam nešto ranije rekao u odgovoru Ivanu, obavljanje posla u opštem interesu ne mora da podrazumeva (i najčešće u praksi ne podrazumeva) direktno učešće građana u procesu donošenja odluka o upravljanju organizacijom. Opšti interes se primarno obezbeđuje i štiti kroz javnost rada, stabilnost i pouzdanost u održavanju registra i root servera, potpisivanje ugovora sa državom i ICANN-om, donošenje pravila kroz proces javnih konsultacija, obezbeđivanje nediskriminatornih uslova registracije za sve korisnike, obezbeđivanje uslova za jednostavnu i jeftinu registraciju domena i na brojne druge načine. To je bio glavni rezon iza ovakve odluke radne grupe. Takođe, naglašavam još jednom, nacrt statuta RNID bio je stavljen na javnu raspravu u martu (između ostalog, i ovde na ES-u), tokom koje nije stigao niti jedan komentar na ovu temu. Dakle, ovo pitanje tada očito nije predstavljalo 'problem', pa ne vidim u čemu je situacija danas drugačija?

2. Kratak odgovor -- zato što je četvrt veka svetske prakse u ovoj oblasti pokazalo da je priroda posla koji obavljaju registri ccTLD domena takva da je mnogo efikasnije i jednostavnije obavljaju entiteti potekli iz Internet zajednice. Na osnovu takvog modela funkcionišu najveći ccTLD registri, najrazvijenijih država sveta, kao što su britanski Nominet, nemački DeNIC, australijska auDA, kanadska CIRA, holandski SIDN itd. Još jedan mogući odgovor -- da je država bila zainteresovana da sama upravlja takvim registrom, zar ne misliš da bi tokom poslednjih 15 godina na sebe već preuzela taj posao?
Citat:
Cemu distanciranje od Vlade koja je direktan produkt volje gradjana tacnije predstavnik gradjana sa pravom glasa.

Nije mi jasno na osnovu čega si izvukao ovakav zaključak? Lepo je više puta eksplicitno naglašeno da se ceo ovaj petogodišnji proces sprovodi uz znanje, aktivno učešće i podršku vlade, preko nadležnih ministarstava i drugih zvaničnih državnih institucija. Dakle, niko se ne distancira od vlade, već je vlada bitan partner i aktivni učesnik u ovom procesu.

Pozdrav,
Sloba
[ Slobodan Miskovic @ 07.07.2006. 12:30 ] @
Hvala na odgovorima.
[ broker @ 07.07.2006. 13:06 ] @
Citat:
twiddle
Ono što je bitno i što stoji u statutu jeste da je to "neprofitna, nestranačka i nevladina organizacija".


Citat:

...nije toliko bitna konkretna pravna forma, sve dok ona može da obezbedi da organizacija bude "neprofitna, nestranačka i nevladina".


Citat:

... RNID se osniva sa idejom da se registracija domena odvija prema tržišno orjentisanom "registry-registrar" modelu.


Neprofitna a radi na trzisnom principu? To ne ide zajedno.
Nevladina a vlada ucestvuje u njenom formiranju? Ni to ne ide zajedno.

Organizacija treba da bude neprofitna, ali to znaci da treba izbaciti trzisni princip iz njene organizacije. Ako je neprofitno, onda je neprofitno, ne moze niko tu da zaradjuje.

Problem je sto vi pod plastom demokraticnosti i iskljucivanja uticaja politickih interesa krijete u stvari zelju da progurate onaj mnogo opasniji interes novac.

Jedini politicki interes koji je ispoljen u NIC-u je bilo nekoliko slucajeva kada su po politickoj liniji iskljuceni neki domeni na kojima su bili sajtovi sa sadrzajima nepozeljnim za tadasnji rezim. To ne mozete spreciti jer i ako se nekoj politickoj struji koja je na vlasti i ima moc digne da ugasi neki domen, uradice ona to m akoliko NRID bio politicki nezavisan.

Politicki interes za NRID je zanemarljiv. To je potpuno irelevantno pitanje.

Ono sto je opasno to je ekonomski interes, interes da se na javnom dobru zaradi tako sto ce se onima ciji interes treba da bude zasticen u stvari nametati veca cena da bi neko ostvario profit. To je zlo koje NRID treba da spreci, a ne da ga jos i pospesuje ovako kako ste vi to zamislili.

Citat:

To znači da se cena domena za krajnje korisnike određuje na slobodnom tržištu ovlašćenih registara i u zavisnosti od načina prodaje može biti

nešto viša (kada se nudi stand-alone usluga registracije domena) ili manja od cene koju RNID daje ovlašćenim registrima (kada je usluga registracije deo većeg paketa usluga).


Ovo i neprofitabilnost nemaju veze jedno sa drugim. Ovde se radi o tome da se firmama "delegira" fiktivan posao kako bi na ime toga ne mogle da prave profit. Posao provajdera se sastoji samo u tome da umesto NRID-a primi zahtev i prosledi ga NRID-u. Upis u registar radi NRID.

Citat:

Upravo na tim principima radi najveći broj ccTLD registara,...


Ovo nije tacno. Svi primeri koje ste navodili kako bi ste pokazali kako to rade neprofitne i nevladine organizacije su pokazali da je svaka pod direktnom i jakom kontrolom drzave.

Citat:

Obavljanje posla u opštem interesu ne mora da podrazumeva (i najčešće u praksi ne podrazumeva) direktno učešće građana u procesu donošenja odluka o upravljanju organizacijom.


Ako se radi o opstem interesu on onda mora da bude zastupljen. TO moze da bude ilidirektnimucescem svih o cijem se interesu radi (to znaci svih gradjana ove drzave bez izuzetka), ili posredno, preko drzave kao unverzalnog zastupnika opstih interesa. To da ce mala grupa ljdi, koji stavise imaju sopstveni interes u celoj stvari, da zastupa opsti interes je samo neodgovorna tvrdnaj onih koji upravo zele da zloupotrebe opsti interes za svoju korist.

Citat:

Opšti interes se primarno obezbeđuje i štiti kroz javnost rada, ...


To je tacno ali samo ako se radi o istinskoj javnosti rada. Od 2000-te godine pa do danas, cela ujdurma sa reorganziacijom NIC-a je javna samo u izjavama, a u stvari se radi iza zatvorenih vrata, privatnim dogovorima, a svaka javna kritika se uklanja ako je moguce (kao sto je to radjeno na Internodium listi i ovde na ES) ili se ignorise, pa se cakide i dotle da one koji kritikuju vase predloge nipodastavate i vredjate, kao sto si ti to uradio u nekoj poruci iznad.

Citat:

...obezbeđivanje nediskriminatornih uslova registracije za sve korisnike...


Kako nediskriminatornih uslova kada ne dozvoljavate da svi koji imaju pravo da koriste nacionalni resurs kojim zelite da upravljate ne mogu da ucestvuju u odredjivanju uslova eksploatacije vec to ogranicavate samo na IT firme, koje na tom resursu prave profit?


Citat:

... obezbeđivanje uslova za jednostavnu i jeftinu registraciju domena ...


Jednostavno je to da korsinik mora da ide kod provajdera da registruje domen, pa da tamo plati visu cenu koju odredi taj provajder umesto neekonomske koju odredi NRID, ili ako hoce nizu cenu da mora da plati neku vezanu uslugu? TO je pljacka a ne jednostavna i jeftina registracije domena.

Jednostavno i jeftino je da korisnik ode na sajt NRID, otvori formular za registraciju domena, ukuca trazene podatke i naziv zeljenog domena i brojkreditne kartice (ili neku drugu potvrdu da je platio naknadu za registraciju domena) submituje, server proveri podatke, upise registraciju i korisniku dapotvrdu da je domen registrovan. Iznos naknade je taman onoliki da pokrije troskove NRID-a oko administracije domena a dobija se tako sto se ukupni godisnji troskovi NRID-a podele sa ukupnim brojem aktivnih registrovanih domena (iz cega proizilazi da bi nakanda vremenom trebala da se smanjujejer troskovi administraciej ne mogu da rastu tako brzo kako raste broj registrovanih domena).

Citat:

Ovde se ne radi o "promeni radi promene", već o "promeni radi nasušne potrebe", što je, mislim, svima jasno.


Nasusna potreba je da se automatizuje proces registracije domena (recimo po gore navedenom principu) tako da se iskljuci poluautomatskaobrada koju sada imamo i koja u stvari komplikuje i usporava ceo postupak.

Nije nasusna potreba, bar ne onih o cijem se opstem interesu radi, da se ceo postupak komercijalizuje, nepotrebno komplikuje, i poskupljava. To jeste nasusna potreba manje grupe ljudi da zarade, koja upravo i radi na toem da NRID organizuje tako da zadovolji svoju potrebu.


Citat:

Bitno je naglasiti da statut, o kome pričamo, reguliše samo strukturu organizacije, ali ne i način kako će ta organizacija upravljati registrom.


U svim dosadasnjim predlozima statuta vrlo jasno su figurirali stavovi koji jasno prejudiciraju komercijalni karakter administracije nacionalnog registra domena.

Citat:

u ideju o kojoj sam pričao u prethodnom pasusu podržavaju i dele svi učesnici u procesu osnivanja RNID (provajderi, vlada, Telekom, akademska mreža, NVO itd)


Citat:

Vlada je preko pomenutog ministarstva jedan od učesnika u procesu osnivanja RNID i to od samog početka....


Vlada ucestvuje u osnivanju nevladine organizacije? To je nonsens i to iz dva razloga, prvo zato sto vlada ne moze da pravi nevladinu organizaciju, a drugi, zasto sto se radi o organizaciji koja se samoproklamuje kao zastupnik opsteg interesa i namece kao organziaciaj koja ce od drzave da preuzme odredjene funkcije u vezi sprovodjenja tog interesa kroz raspoalganje nacionalnim resursom. Vlada to ne moze da radi. Vlada moze samo da osnuje sosptvenu orgazniaciju koja bi raspolagala nacionalnim resursom ili da objavi javni tender za izbor neke druge organizacije koja bi preuzela te poslove.

Vlada ne moze da osniva nevladinu organizuaciju koju cini samo mali broj ljudi koji ne predstavljaju zastupnike onih ciji je opsti interes u pitanju, vec imaju sopsvene interese, i da joj predaje funkciju raspolaganja odredjenim nacionalnim resursom.


Citat:

Dakle, osnivanje organizacije je samo prvi korak reformskog procesa, a statut samo prvi dokument u tom procesu.


Citat:

Nakon što RNID bude formiran, stupiće u neku vrstu ugovornog odnosa sa državom


To je potpuno pogresno. To je poslednji korak koji se radi. Da bi se obavio nekiposao kako treba, redosled radnjzna svako ko se iole razume u organizaciju posla: prvo se definise problem, uslovi za resavanje problema, onda moguca resenja problema, pa se izabere najbolje resenje, pa se onda to resenje sprovodi.

Vi radite naopako, osnivate organizaciju tvrdeci kako ce ona da resi probem, pri tom ne dajuci nikakavu potvrdu da je to zaista tako, i jos ogranicavajuci ukljucivanje u rad organizacije samo onih ljudi koji odgovaraju nekom interesnom kljucu.

Prvi korak je da drzava odluci da treba da resava problem nacionalnog registra, onda da definise koji su to poslovi koje treba uraditi, onda da odluci da li hoce onda sama da se time bavi ili ce to da prepusti nekoj drugoj organizaciji.

Ako ce sama da se bavi da napravi neko telo koje ce da definise nacin rada te svoje organizacije i kada to uradi da osnuje organizaciju.

Ako ce da prepusti nekoj drugoj organziaciji onda drzava treba da jasno definise zadatke koje takva organziacija treba da ispuni, uslove koje treba da ispuni, nacin konotrole takve organizacije, i onda da raspise tender na kome ce zainteresovane organzacije da daju konkretne predloge resenja, pa da na osnovu tih predloga odluci sta je najbolje za opsti interes i da prenese ovlascenja na organizaciju za koju proceni da je ponudila najbolje resenje.

Ono sto vi radite je da unapred osnivate organizaciju za koju se ne zna tacno sta ce da radi i kako ce da radi (osim nekih totalno proizvoljnih i sirokih definicija koje nistane znace) i jos radite protiv zakona i Ustava time sto ta organizacija unapred dobija zeleno svetlo od vlade da ispod zita preuzme kontrolu nad nacionalnim resursom, i pri tom da je potpuno iskljucena svaka mogucnost kontrole njenog rada i od strane drzave i od strane gradjana drzave cijim opstim interesom organizacija treba da raspolaze, kojima je ucesce cak direktno zabranjeno, a i firme su ogranicene samo na IT delatnost.

Citat:

Vrlo je bitno naglasiti da niko u ovom procesu niti može, niti ima nameru da dovodi u pitanje suverenu nadležnost države Srbije nad nacionalnim ccTLD registrom.


Vi ga dovodite svaki put kada izjavite da ce NRID biti nevladina organizacija.


Citat:

Pošto je apsolutni zahtev tranzicije da ona ne bude uzrok potresa i nestabilnosti, način na koji će biti izvedena je: pažljivo i postepeno.


Citat:

njihovo prisustvo u ovom procesu je neophodno, ako mislimo da se tranzicija završi brzo i bez potresa.


Nisu li ove dve izjave kontradiktorne. Treba li ta tranzicija da bude spora ili brza?

Sto se tice potresa, to vam je zagarantovano, samim tim sto ovako nezakonito i neustavno radite od samog pocetka.

Citat:

.. a tokom javne rasprave (koja je organizovana na ovom forumu u martu ove godine) nije bilo primedbi na takvo rešenje.


Ovo je cista laz. Prvo, do sada nije pominjano da ce ucesce u NRID biti goraniceno samo na IT firme tako da to niko nije mogao ni da komentarise, ali posto pitanje samog clanstva nije bilo jasno definisano bilo je vise pitanja i komentarana tu temu, koji su upravo imali za poentu da svi gradjani moraju da imaju pravo da ucestvuju u radu organizacije, pa cak i predloga da organziacija ne naplacuje posebnu clanarinu, vec da samo placanje registracije domena predstavlja aktiviranje clanstva.

Citat:

naglašavam još jednom, nacrt statuta RNID bio je stavljen na javnu raspravu u martu (između ostalog, i ovde na ES-u), tokom koje nije stigao niti jedan komentar na ovu temu.


Kakva laz! Ne da je bilo komentara na tu temu, nego je ceo vas sistem vise puta, jasno, argumentovano i ozbiljno dovodjen u pitanje. Medjutim, vi sve kritike ili ignoriste ili ako je moguce uklanajte, kao sto ste to raili na Internodiumu i ovde na EliteSEcurity forumu, a one koji vas kritikuju vredjate. upravo to i pokazuje koliko je vas rad javan, koliko su vase namere dobronamerne i koliko ste vi u stvari pogodni da radite to
za sta ste se samoproklamovali da radite.

Citat:

da je država bila zainteresovana da sama upravlja takvim registrom, zar ne misliš da bi tokom poslednjih 15 godina na sebe već preuzela taj posao?


Koliko znam, drzava ovih 15 godina finansira rad NIC-a. Mozda ljudi rade volonterski ali su to sve ljudi koji su angazovani kao vladini sluzbenici u akademskim ustanovama i koji te poslove rade za vreme svog radnog vremena, u prostorijama ustanova koje finansira drzava i na opremi koju je finansirala drzava ili su donacije date drzavnim institucijama.

Drzava u principu uopste ne mora mnogo da se mesa u rad NRID, ako obezbedi mehanizme da organizacija funkcionise tako da ozbededjuje javni interes i namensko iskoriscenje javnog resursa u njenoj nadleznosti. Potpuno je nepotrebno da to radi nevladina organizacija. Najvazniji razlog je to sto nevladina organizacija moze da bude pod utiajem raznih interesnih krugova a vi ste ocigledan primer) a takodje je bitno da drzava svojoj agenciji moze da ustupi deo resursa koje vec ima (prostor, opremu, ljude) te tako da znacajno smanji troskove.

Vlada treba da ima svoje predstavnike u organizaciji samo u tom smislu da vrse nadzor i obezbede da se nacionalni resursi koriste namenski, na neprofitnoj osnovi i u opstem interesu. Tehnicki deo posla treba da rade IT strucnjaci koji u tom smislu i terba da budu potpuno nezavisni u donosenju tehnickih resenja i sprovodjenju tehnickih procedura. Ovo se iance odnosi i na slucaj da drzava prenese ovlascenja na drugu
organizaciju: drzava i u tom slucaju treba daima nadzornu i kontrolnu ulogu, a da tehnicku organizaciju prepusti IT strucnjacima.

To je i inace model po kome se uglavnom i raspolaze sa nacionalnim resursima ili drugim delatnostima koji su od javnog interesa. Drzava je ta koja kontrolise sve resurse, bilo time sto resursima upravlja kroz svoje institucije ili drzavna preduzeca, bilo tako sto ima monomol na odredjivanje politike nezavisnih institucija i preduzeca na koje je prenela neka svoja ovlascenja. Tako recimo Telekom mora da ima odobrenje vlade da promeni cene usluga, komunalci takodje, cak i sve firme koje se bave trgovinom energentima moraju da postuju cene koje propise vlada. Kada se radi o javnom interesu nema kompromisa, drzava mora da ima konacnu rec u njihovoj zastiti, a ne neke "nevladine, nestranacke i neprofitne" organizacije koje kazu "majke mi mi cemo da stitimo javni interes".

Naravno i kod nas postoje primeri gde je drzava nekim organizacijama delegirala neke svoje funkcije, ali nikada tako da drzava nema direktnu i cvrstu kontrolu nad tim resursima kao sto vi to hocete da izvedete sa nacionalnim registrom.

Citat:

Lepo je više puta eksplicitno naglašeno da se ceo ovaj petogodišnji proces sprovodi uz znanje, aktivno učešće i podršku vlade, preko nadležnih ministarstava i drugih zvaničnih državnih institucija.


To je samo dokaz da za tih pet godina nikada niste verno preneli komentare koje ste dobijali u svojim "javnim" raspravama i da ste iskoristili neobavestenost tih ljudi da njima manipulisete i da im nametnete svoje vidjenje zanemarujuci da je veicna kritika iprvo izrazavlo zabrinutost da je vas model ugrozavanje nacionalnog interesa i interesa gradana i da otvara siroka vrata za sve oblike zloupotrebe a da je ucesce drzavnih sluzbi u toj raboti nezakonito.Ne ocekujem ja da ce sve ovo sto sada pisem nesto promeniti. Nista od ovoga nije novo vec se ponavlja od 2000-te godine. Ovo je samo suma manjeg delo argumenata kojima su potkrepljivane kritike vase zamisli od strane veceg broja ljudi, od samog pocetka a koje ste uspesno sve ove godine tako zanemarivali da sada imate obraza da tvrdite da tih kritika uoopste nije ni bilo.[Ovu poruku je menjao broker dana 07.07.2006. u 14:22 GMT+1]
[ ton_majstor @ 07.07.2006. 13:08 ] @
Slobo, nisam ja ni sumnjao u tebe, nego se zentam brate, da Vas (nas) ne izedu i izgaze "mlatimudijalni" provajderi, nekakve komunjarske stenice i profiteri na "kolateralnim štetama"!

Pun mi je kufer vođenja Net-a kod nas na principu koji je primenjljiv na propala državna preduzeća, agrokombinate, čeličane, pivare, autofabrike i slično njesra!

Zato Vas i podsećamo da budete FER i BRANITE sveukupni interes, a ne da Vas nadglasa nekakav ministar-kapitalac koji će na proleće u zatvor ili nazad na njivu ili advokatsku kancelariju!

Ne zamerite!

VELIKI pozdrav!
[ Aleksandar Marković @ 07.07.2006. 21:27 ] @
Citat:
Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine Republike Srbije i Organizacioni odbor za osnivanje Registra Nacionalnog Internet domena pozivaju zainteresovana pravna lica da prisustvuju osnivačkoj Skupštini Registra Nacionalnog Internet domena. Osnivačka skupština će se održati 8.7 2006. godine u prostorijama IHTM-a, Njegoševa 12, velika sala - potkrovlje, u 11h. Pristupnica i predlog Statuta se mogu naći na adresi www.nic.yu. U radu Skupštine je moguće učestvovati isključivo sa popunjenim i overenim pristupnicama.
[ Aleksandar Marković @ 08.07.2006. 15:40 ] @
RNID Srbije za pocetak cini skupstina od 32 pravna lica i privremeni sedmoclani upravni odbor izabran tajnim glasanjem prisutnih sa liste od deset kandidata. UO bi trebao da do kraja tekuce godine funkiconise u sastavu:

- Bozidar Radenkovic - predsednik UO
- Cedomir Suljagic
- Slobodan Markovic
- Bratislav Milovanovic
- Nenad Krajinovic
- Marina Jovanovic
- Vladislav Rodic.

Upravni odbor bi trebao da sredi sva tehnicka pitanja daljeg funkcionisanja postojeceg YUNica i stvori osnove za rad novosonovanog tela koji ce kako rekoh do kraja godine i prve skupstine posle osnivacke, zakonski da uredi nepohodne stvari (pecat, registracija, ziro racun, internet prezentacija itd) i pripremi temelje za dalji rad Registra Nacionalnog Internet Domena Srbije.

Uskoro detaljniji podaci o clanovima osnivacke skupstine i upravnog odbora i samom radu skupstine...

stay toned :)

p.s.
Prilozene su 34 prijave pravnih lica, ali su za clanove UO glasali njih 32 jer je utvrđeno da su pravna lica "AgitPROP" iz Beograda i "Index" d.o.o. iz Beograda povezana pravna lica i da imaju istog zastupnika, te je za potrebe glasanja navedenom zastupniku omogućeno da glasa samo sa jednim glasom, saglasno pravilima koje propisuje predlog Statuta

p.p.s.
Na prvoj sednici Upravnog odbora, koja je održana odmah posle osnivačke skupštine, g-đa Mira Tasić je izabrana kao privremeni zastupnik RNIDS (v.d. direktora)

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 11.07.2006. u 16:48 GMT+1]
[ valeksic @ 08.07.2006. 16:01 ] @
Evo i broja glasova:


29 - Božidar Radenković (Fakultet organizacionih nauka, Beograd)
29 - Čedomir Šuljagić (Ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine)
27 - Slobodan Marković (Centar za razvoj Interneta)
25 - Bratislav Milovanović (Elektronski fakultet, Niš)
22 - Nenad Krajinović (Elektrotehnički fakultet, Beograd)
19 - Marina Jovanović (SEDP/USAID)
18 - Vojislav Rodić (Inet/Udruženje Internet provajdera Srbije)

---

Kanidati koji nisu ušli u upravni odbor, ali će učestvovati u radu UO bez prava glasa:

17 - Zvonko Cvetanovski (EUnet)
16 - Simo Ivaneža (YUBC.net)
13 - Zoran Životić (SezamPro)

[Ovu poruku je menjao twiddle dana 09.07.2006. u 16:18 GMT+1]
[ Gojko Vujovic @ 08.07.2006. 18:04 ] @
Čestitke izabranima, ali... u kakvoj je vezi USAID i srpski nacionalni domen?

Što se tiče želje da će se nešto promeniti, ne znam samo kako će kad ostaju isti ljudi:

http://www.nic.yu/hostmasters.html

Citat sa pomenute stranice:
"Nenad Krajnović
...
Bozidar Radenković"

Pa kao da ne znate koliko je domena upisano na tom FON-u van svake procedure?

A taman sam se ponadao...
[ VRider @ 08.07.2006. 18:16 ] @
Osniva se novo cudo, jer stari ljudi ne zele vise time da se bave, a onda brze bolje pravac upravni odbor. Kako vise nece biti volonteri, nego ce to biti neprofitna nevladina organizacija koja ce da zaradjuje i koja se osniva uz pomoc vlade, verovatno ce i od funkcije biti neke (materijalne) vajde... Loodilo...
[ Slobodan Miskovic @ 08.07.2006. 18:19 ] @
Pre nekoliko postova sloba rece da USAID nema nikakve veze sa ovim, a na kraju ispade da je njihov covek u upravnom odboru.

Znam da ce sad da krene prica kako je to sve demokratski izabrano ali ne mogu da se oduprem razmisljanju da ovo nema veze sa zabranom ucesca fizickih lica na skupsitini....
[ Davor Vlajkovic @ 08.07.2006. 19:32 ] @
Šta reći... osim HVALA što ste mi pomogli u donošenju odluke o prelasku na .com domen.
[ broker @ 08.07.2006. 23:14 ] @
Ako se ne varam, upavo je Krajnovic bio upleten u svojevremene afere vezane za iskljucivanje domena politicki nepodobnih sajtova kao i registracije domena van predvidjene procedure. Neverovatan je podatak da je za clana upravnog odbora izabran neko iz inostrane organizacije, a prilicno je neopbicno da u upravnom odboru bude i covek iz vlade iako se tvrdi da je organizacija nevladina i nestranacka.

Od ljudi koji so sada angazovani u YU NIC, upravo oni koji zasita rade i to rade svojski su ispali iz kombinacije (pretpostavljam njihovom voljom, jer su siti svetga) a oni koji su ukljuceni u sumnjive radnje i koji i inace slabo rade ono sto bi trebali da rade su opet u kombinaciji.

Prisustvo ljudi iz CRI je prakticno garancija da ce NRID biti komercijalno zloupotrebljen jer je upravo ta organizaciaj osnovana takodje pod plastom nevladine i neprofitne organizacije, a u stvari se bavi komercijalnim poslovima.

Prisustvo predstavnika Internet provajdera takodje garantuje komercijalizaciju servisa.

Kad se sve sabere samo dva clana upravnog odbora imaju sansu da im se mozda moze verovati, jedan zato sto je predstavnik vlade, a drugi zato sto je predstavnik akademske ustanove. Svi ostali imaju predisopozicije da zloupotrebe poziciju, sto zbog ranijih aktivnosti, sto zbog trenutnih pozicija.

Upravo sama struktura clanova upravnog odbora pokazuje ono sto niej trebalo da se dogodi, zestoko zastupljene interese jedne vrlo male grupe ljudi.

[ Noe @ 09.07.2006. 00:17 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Pre nekoliko postova sloba rece da USAID nema nikakve veze sa ovim, a na kraju ispade da je njihov covek u upravnom odboru.

Znam da ce sad da krene prica kako je to sve demokratski izabrano ali ne mogu da se oduprem razmisljanju da ovo nema veze sa zabranom ucesca fizickih lica na skupsitini....


Covek odnosno zena je birana po sasvim drugom kriterijumu, tj ne kao predstavnik USAID i naknadno je predlozena za clanstvo u upravnom odboru. Uzgred nije vise RNID vec RNIDS - Registar Nacionalnog Internet Domena Srbije.
[ markom @ 09.07.2006. 01:02 ] @
Citat:
Prisustvo predstavnika Internet provajdera takodje garantuje komercijalizaciju servisa.


Ovaj stav počinje da me nervira. Jel' bi mogao da mi objasniš zašto je komercijalizacija loša? Pobogu, Internet je jedna vrlo komercijalna stvar...

Marko.

P.S. Ipak ništa od odlaska kriminalaca. Krajko je i dalje tamo...
[ VRider @ 09.07.2006. 01:09 ] @
Komercijalizacija nije losa, ali onda tako neka i kazu. A ovde se kriju iza nekih "nevladinih i neprofitnih" fora, sa ciljem da dobiju jedan resurs na upravljanje (i koriscenje) za dzabe, a sa druge strane razradjuju biznis.
Kazite lepo - od toga treba da se prave pare. Dajte svoju ponudu, neka je daju i drugi, pa cija bude bolja, neka se bavi time. Ovo je obicna zloupotreba.
[ Slobodan Miskovic @ 09.07.2006. 02:06 ] @
Citat:
Covek odnosno zena je birana po sasvim drugom kriterijumu, tj ne kao predstavnik USAID i naknadno je predlozena za clanstvo u upravnom odboru. Uzgred nije vise RNID vec RNIDS - Registar Nacionalnog Internet Domena Srbije.


Cek cek, ko je NJU predlozio? Nije se sama predlozila posto je fizickim licima ZABRANJENO ucesce, znaci ako ju je predlozio USAID onda ona predstavlja USAID, kraj price.
[ twiddle @ 09.07.2006. 02:44 ] @
...a da ti ipak pročitaš statut?

Bilo koji član RNIDS može da predloži bilo koje fizičko lice za člana UO. Dakle, organizacija X može da predloži svog zaposlenog ili bilo koga drugog za koga proceni da bi bio dobar kandidat. Ako Skupština izabere tog kandidata, on ne zastupa interese organizacije X, već interese RNIDS, a organizacija X čak nema pravo ni da ga opozove iz UO.
[ Slobodan Miskovic @ 09.07.2006. 02:47 ] @
Citat:
on ne zastupa interese organizacije X, već interese RNIDS, a organizacija X čak nema pravo ni da ga opozove iz UO.


Heh, cemu onda pisanje organizacije u zagradi? Koji je interes RNIDS? Zasto bi recimo USAID predlozio nekoga za ucesce u ogranizaciji da bi branio interese te organizacije :D heheh ludilo...
Eh da i nemojmo te price za malu decu sta pise u statutu, svi dobro znamo zasto je neko nekoga predlozio...

Vidim da nije odgovoreno na neke komentare pre moga pa reko da pitam da li ce opet moci da se ubacuju domeni preko veze... Kao onomad u FON-u... Sramota...
[ Mister Big Time @ 09.07.2006. 04:54 ] @
Kako je Gojko citirao... stvarno strasno da su isti ljudi usli u novu skupstinu... ajde da su barem preletaci, ali ovde nema gde da se preleti... zasu..

A zasto su svi predstavnici provajdera odbijeni za ucesce u novoformiranoj skupstini odnosno upravnom odboru? Eunet, YUBC, Sezam...

[ valeksic @ 09.07.2006. 05:09 ] @
Citat:
RNID Srbije za pocetak cini skupstina od 32 pravna lica i privremeni sedmoclani upravni odbor izabran tajnim glasanjem prisutnih sa liste od deset kandidata. ...


Citat:

Upravni odbor bi trebao da sredi sva tehnicka pitanja daljeg funkcionisanja postojeceg YUNica i stvori osnove za rad novosonovanog tela koji ce kako rekoh do kraja godine i prve skupstine posle osnivacke...


A što se tiče pitanja ko je koga predložio, mislim da je najbolje da sačekamo zapisnik sa skupštine. Ovako možemo da polemišemo u nedogled.
[ Davor Vlajkovic @ 09.07.2006. 07:16 ] @
Na stranu statut koji je sam po sebi nelogičan iz ranije navedenih razloga (nevladino a ipak vladino, neprofitno a ipak profitno, fond a ipak nije fond, novo a ipak ne tako novo itd.), najfascinantnije je učešće YUNIC/RNID u SEDP projektu.

Po kom kriterijumu je YUNIC/RNID dobio ovu privilegiju, ako uzmemo u obzir da po gorepomenutom statutu niti je preduzeće niti je u stanju da direktno utiče na vidno unapređenje poslovanja istih?

Ah da... data im je jedna fotelja u UO :) Onako, nezvanično ;)
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2006. 11:11 ] @
Citat:
valeksic
A što se tiče pitanja ko je koga predložio, mislim da je najbolje da sačekamo zapisnik sa skupštine. Ovako možemo da polemišemo u nedogled.


A par redova iznad:

Citat:

RNID Srbije za pocetak cini skupstina od 32 pravna lica i privremeni sedmoclani upravni odbor izabran tajnim glasanjem prisutnih sa liste od deset kandidata.


Dakle, obrazlaganje predlogom za cekanje zapisnika je irelevantna stvar ;-) Kada je glasanje tajno, potpuno je nebitno "ko je koga predlozio" posto kako je ko glasao necemo znati nikad ;-)

Nije bas lepo videti iste face koje su bile sinonim za lose vodjenje posla + korupciju (da se ne izrazim grublje) i u novom RNID-u, nadam se da ce ovih par novih clanova ipak malo poboljsati prosek i uneti pozitivnu motivaciju.

U svakom slucaju - cestitam clanovima RNID-a za prvu skupstinu i nadam se da ce se rezultati rada nove ekipe videti vrlo brzo.


[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 09.07.2006. u 12:29 GMT+1]
[ drgrozozo @ 09.07.2006. 11:51 ] @
nisam pratio sta se desava oko nacionalnog domena, drugar me je obavestio, prosto je neverovatno kako se lopovluk i hajducija prosirila, ovde vise ni napalm ne bi pomogao.
sad kad sam propustio da se ukljucim u burazersku privatizaciju nacionalnog domena, jel ostalo jos nesto sto bih ja mogao da kupim za male pare, ili po mogucstvu da dobijem za dzaba, nije red da svi budu bogati a ja ne.
[ broker @ 09.07.2006. 12:06 ] @
Kako si uspeo da propustis kad oni eto vec 5-6 godina sve pripremaju javno? :)
[ drgrozozo @ 09.07.2006. 12:17 ] @
ono sto sam ja ranije cuo o tome vise mi je zvucalo kao filozofiranje naduvanih indijanaca na temu sta treba raditi sa yunic-om. kako je to preslo u pricu "e sad je ovo moje", to mi nikako nije jasno.

brokeru ti kao stari ispravljac krivih drina, mogao bi da uputis mene lopova pocetnika na neki nacionalni resurs koji jos nije bezecovan, pljuvace me deca da sam bio nesposoban u ovim mutnim vremenima.
[ ton_majstor @ 09.07.2006. 12:19 ] @
Daklem, lepo je što ste se PRObrali! Aferim! Samo nastavite tako. Mada, drago mi je da par njih nije ušlo u to "telo", a bili su glasani! Z.Ž... recimo.

Citat:
Šta reći... osim HVALA što ste mi pomogli u donošenju odluke o prelasku na .com domen.Od tih nekoliko ljudi, poznajem par. Žao mi je, moj hosting i dalje neće biti na bilo kojem EX-BILOŠTA.CO.YU!

Pozdrav!
[ drgrozozo @ 09.07.2006. 13:12 ] @
evo sad sam iscitao malo o ovoj temi, i mislim da za mene jos ima nade... resio sam da osnujem udruzenje KONTRA-RNID, takodje profitno-neprofitno u korist gradjana/mene.

mi tvrdimo da su RNID obicni prevaranti i da smo mi prava organizacija za regulaciju nacionalnog domena. osnivacka skupstina ce biti sazvana uskoro, pravo ucesca imaju samo crnokosi muskarci sa bradom od dva dana i zgodne plavuse. clanarina je 1000 evra uplacuje se nama na racun. time cemo da potplatimo jednog korumpiranog pomocnika ministra i onda cemo ujedno postati i vladina-nevladina organizacija. ako se neko od vas seti da jedan korumpirani pomocnik ministra nema nikakva prava da odlucuje bez zakona, neka se javi na nas telefon da ga potplatimo sladoledom.
[ twiddle @ 09.07.2006. 13:37 ] @
Par reči o formiranju privremenog UO i "staroj gardi" u istom.

Pre svega, svako ko je tokom poslednjih 5 godina pratio ovaj proces i ostala dešavanja u okviru domaće Internet zajednice, zna koliko je teško da se akteri zajednice slože oko bilo čega i koliko retko se prave konstruktivni pomaci napred. Skupština RNIDS bila je u tom smislu značajan pomak u razvoju domaće Internet zajednice, jer smo konačno uspostavili međusobno poverenje, konačno se usaglasili oko nekih stvari i konačno napravili iskorak iz mulja u kome se nalazimo.

Proces isticanja kandidatura za članstvo u UO bilo je potpuno otvoreno. Dakle, svako je mogao da predloži jednu ili više osoba za koje smatra da su pogodne za UO. Navedena lista od 10 ljudi sastavljena je na licu mesta od predloga koji su izneti na Skupštini. Glasački listići su odštampani na licu mesta i pristuplo se glasanju. Kada su glasovi sabrani, dobili smo novi UO. Procedura je bila demokratska, izvedena bez primedbi i niko nije bio 'predodređen' ili 'instaliran' na bilo koju poziciju. Činjenica je da niko od većih ISP nije dobio pravo glasa u UO, ali tu je Voja Rodić koji je zbog svog backgrounda (predsednik Udruženja ISP Srbije) moža i bolje rešenje. U svakom slučaju, doneta je odluka da svi kandidati koji su se našli na glasačkom listiću budu u mogućnosti da prate rad UO (elektronski i uživo), ali će samo prvih 7 imati pravo glasa. Mandati svih članova UO su individualni i oni koji su ih predložili na mesto u UO nemaju pravo da ih opozovu. Članovi UO imaju obavezu da zastupaju isključivo interese RNIDS, koji su sadržani u Statutu.

Dalje, za članove UO su izabrani Boža Radenković i Nenad Krajnović iz originalne postave YU NIC. Ključna reč je izabrani. Dakle, niko ih nije instalirao, već su predloženi i izglasani od prisutnih osnivača. Pošto su među prisutnima bili svi oni koji su godinama 'patili' zbog postojećeg sistema registracije, ovakav ishod glasanja deluje pomalo mazohistički, zar ne? Naravno, NE, a evo i zašto: osnivači RNID su ozbiljne organizacije, koje ozbiljno shvataju proces tranzicije nacionalnog registra. Svakome ko se iole razume u taj proces, jasno je da prethodni administratori nacionalnog registra imaju ključnu ulogu u procesu tranzicije registra i ovlašćenja (ICANN-speak za ovaj proces je "redelegacija"). Dakle, prostora za bilo kakve 'lustracije' jednostavno nema u ovoj fazi. Kada bi se tako nešto pokušalo, svako bi krenuo da vuče na svoju stranu, ICANN bi se proglasio neutralnim i blokirao bi proces do daljnjeg, a mi bismo i dalje ostali da pljugamo po starom. Pored ovog primarnog razloga, za 'lustracijom' nema potrebe iz najmanje još tri dodatna razloga:

1. Članovi prethodne ekipe YU NIC javno su u više navrata izneli svoju nameru da se povuku iz ovog posla. Osnivanje RNIDS u saradnji sa celokupnom Internet zajednicom jasan je znak da su ozbiljni u toj svojoj nameri.

2. Članovi prethodne ekipe YU NIC čine manjinu upravnog odbora RNIDS.

3. Članovi prethodne ekipe YU NIC prihvatili su sve ideje zbog kojih se RNIDS osniva, čime sve bojazni da će i dalje sve biti po starom jednostavno gube osnov. Dakle, ako je ekipa YU NIC-a ušla u proces, čiji je 'vlasnik' celokupna Internet zajednica koja ga je pokrenula i vodila sve ove godine, i koji ima za ciljeve osnivanje organizacije koja će stabilno i odgovorno upravljati registrom, ukloniti ograničenja u registraciji domena, pružiti svim registrantima jednakih mogućnosti za registraciju domena, itd. onda ne vidim šta bi mogao da bude povod za dramu.

Ako neko smatra da je bilo koji član UO prekršio zakon ili se oseća ugroženim/oštećenim od strane nekog člana UO -- neka podnese krivičnu prijavu. Ja lično nemam razloga za to, smatram da to nije moj posao, niti imam volje i resursa (para, vremena) da se time bavim. Ja sam od početka fokusiran na to da rešimo problem sa nacionalnim registrom, koji nas sve zajedno kolje već godinama i ućiću u konstruktivni, ali odlučni sukob sa svakim ko ugrozi taj proces. Prethodna ekipa YU NIC-a, na moje veliko zadovoljstvo, ovaj proces ne samo da nije ugrozila, već ga je i aktivno podržala. Istina, bilo je potrebno neko vreme da oni steknu poverenje u ovaj proces i uzmu učešća u njemu, ali to se na sreću konačno dogodilo.

I na kraju, par reči o Marini Jovanović, zaposlenoj u SEDP, koja je izabrana u UO RNIDS.

Kao što sam već napomenuo, proces isticanja kandidatura je bio javan i lista kandidata je sastavljana na samoj skupštini. Marina se nije sama kandidovala, niti je predložio SEDP, već drugi prisutni osnivači. Takođe, niko joj nije 'garantovao fotelju', niti je bilo ko mogao da joj garantuje da će biti izabrana. Marina je dobila poverenje većeg broja osnivača (od kojih svaki ima različite interese) kao osoba koja živi i radi u Srbiji, radi u organizaciji koja pomaže preduzetništvo u Srbiji i osoba koja ima konkretno iskustvo u oblasti IKT u Srbiji. Takođe, Marina je bila jedna od ključnih osoba koje su ubedile SEDP da deo svojih ljudskih resursa (pravne savetnike) stavi na raspolaganje radnoj grupi koja je usaglašavala osnivačke dokumente RNIDS. Zato ne vidim šta je toliko problematično u vezi sa njenim izborom?

Kao što sam već objasnio u jednoj od prethodnih poruka -- i dalje tvrdim da USAID nije imao, niti ima bilo kakve zvanične, direktne ili finansijske veze sa osnivanjem RNIDS. Indirektna veza bi mogla da se uspostavi preko Projekta za razvoj preduzetništva u Srbiji, koji finansira USAID, a koji je pružio deo stručne podrške radnoj grupi. Ne vidim šta je u tome sporno ili strašno, naročito ako se ima u vidu da su oni bili samo jedan član u radnoj grupi koja je brojala više od 20 članova? Takođe, ne znam da li je SEDP/USAID juče podneo formular kao osnivač RNIDS, ali i da jeste, ne vidim šta bi tu bilo sporno ili problematično, naročito ako se ima u vidu da su bili samo jedan od 37 drugih osnivača.

Pozdrav,
Sloba
[ drgrozozo @ 09.07.2006. 14:04 ] @
ej, mozes ti da se raspises preko tri strane, ali dzaba.

vi nemate nikakvo pravo na nacionalni domen, i mozete se sastajati i glasati demokratski ili nedemokratski koliko god hocete. stara yunic ekipa se smorila, oni su bili traljavi i neefikasni, to ne znaci da vi banditi mozete da preuzmete i odlucujete bilo sta u vezi tld-a. oni to pravo ne mogu ni da vam daju jer nije njihovo.
vi mozete da se dogovarate da na SVOJIM serverima zabranite slike majkla dzeksona, da donosite kafu dok se isp-i svadjaju ko je spustio cene, da filozofirate o potrebi uredjenja mreze, sve ostalo je NELEGALNO.

i meni se ne svidja kako radi skupstina, rado bih tamo otvorio diskoteku, to ne znaci da predrag markovic moze da se dogovori sa mnom i jos 36 ljudi da mi preda skupstinu na upravljanje.
[ twiddle @ 09.07.2006. 14:29 ] @
Ekipa YU NIC ima pravo na upravljanje nacionalnim registrom i to pravo joj je dodeljeno od strane IANA (sada ICANN) pre 15 godina. Prema pravilima ICANN, redelegacija ovih nadležnosti moguća je samo ako se o novoj organizaciji dogovore prethodni administratori, lokalna Internet zajednica i država.

Internet zajednica je pokrenula i vodi ovaj proces već godinama. Dakle, ne radi se o anonimnoj i zatvorenoj grupici ljudi, već se po imenima znaju firme i ljudi koji su učestvovali u ovom procesu, a ceo proces je od početka bio javan, o čemu postoje brojni pisani tragovi.

Prethodni administratori YU NIC-a priključili su se procesu i aktivno doprinose rešavanju problema koji je bio povod za njegovo pokretanje.

Država je od početka uključena preko nadležnog ministarstva u proces i njegov je sastavni deo već nekoliko godina. Država Srbija ima suverenu nadležnost nad registrom i to niko ne spori. RNIDS će sklopiti neku vrstu sporazuma sa državom. Na osnovu čega će država dati svoju saglasnost (zakona, uredbe, odluke itd) nije naša odluka, već odluka nadležnih državnih službi. Šta god da izaberu nama odgovara, jer je alternativa održavanje sistema registracije koji loše funkcioniše već godinama.

Dakle, ovde nema zakulisanih radnji, kriznih štabova, preuzumanja bilo čega na prečac, zatvorenih anonimnih grupica, paklenih planova za tajno i brzo bogaćenje itd. Sve što se dešava danas planira se javno već godinama unazad, uz znanje i aktivno učešće ogromnog broja ljudi sa svih strana.

Pozdrav,
Sloba
[ Davor Vlajkovic @ 09.07.2006. 14:43 ] @
SEDP nije pravno lice već samo naziv projekta koji sprovode organizacije USAID i ACDI/VOCA. Moju opasku je uzrokovalo uporno naglašavanje njihovog učešća u formiranju RNID preko SEDP projekta sa vaše strane. Nemam ja ništa protiv njih, štaviše prilično sam upućen u njihove aktivnosti oko implementacije SEDP u Srbiji i znam da su uradili dosta toga pozitivnog (formiranje Agencije za privredne registre je najbolji primer).

Ako se nečije ime navede u obliku Marina Jovanović, USAID ili Slobodan Marković, CRI, to faktički znači da dotična osoba nastupa ispred organizacije čiji naziv stoji iza njenog imena - u protivnom ne bi ni imalo smisla uopšte kačiti naziv organizacije uz ime te osobe.

Osnovni problem u celoj ovoj priči je taj što je odlučeno da se formira nekakva Frankenštajn-look-alike organizacija koja treba da preuzme upravljanje nacionalnim resursom, a još uvek nije obnarodovan ni spisak svih (32, 37 ili koliko ih već ima) osnivača ni kakav će joj pravni status biti jer se njen opis ne uklapa ni u jedan šablon koji je definisan domaćim propisima.
[ twiddle @ 09.07.2006. 15:10 ] @
@davor vlajkovic
Citat:
Ako se nečije ime navede u obliku Marina Jovanović, USAID ili Slobodan Marković, CRI, to faktički znači da dotična osoba nastupa ispred organizacije čiji naziv stoji iza njenog imena - u protivnom ne bi ni imalo smisla uopšte kačiti naziv organizacije uz ime te osobe.

Ime organizacije pored imena člana UO stavljeno je samo radi lakšeg uspostavljanja identiteta (hint: otvori telefonski imenik i prebroj sve Marković Slobodane). Kao što sam rekao, statut kaže da je mandat individualan i da izabrani članovi moraju zastupati samo interese RNIDS, koji su sadržani u statutu. Ako to ne čine, Skupština može da ih smeni. To je jedino što je relevatno u slučaju ove organizacije, bez obzira na tvoje, moje ili bilo čije drugo lično ubeđenje.
Citat:
Osnovni problem u celoj ovoj priči je taj što je odlučeno da se formira nekakva Frankenštajn-look-alike organizacija koja treba da preuzme upravljanje nacionalnim resursom, a još uvek nije obnarodovan ni spisak svih (32, 37 ili koliko ih već ima) osnivača ni kakav će joj pravni status biti jer se njen opis ne uklapa ni u jedan šablon koji je definisan domaćim propisima.

Spisak osnivača i zapisnik sa skupštine biće javno objavljeni pošto se tehnički urede i prekontrolišu. To će se desiti za koji dan, tako da ne vidim zašto se od tog pitanja pravi drama.

Što se tiče pravne forme organizacije, odlučeno je da to bude fond. Ta forma je precizno regulisana domaćim propisima i u celom procesu neće biti ništa što je suprotno zakonu. To što se neki na ovom forumu osećaju dovoljno kompetentni za procenu toga šta je kršenje zakona i ustava, više govori o njima samima, nego o tome da li je nešto u skladu sa propisima. Ja se zato neću baviti tim neozbiljnim procenama, a sve što mogu da kažem jeste da će sve biti u skladu sa propisima, jer ne samo da tako želi Internet zajednica, nego drugačije nema smisla raditi bilo šta.

Pozdrav,
Sloba

[ drgrozozo @ 09.07.2006. 15:13 ] @
Citat:
Internet zajednica je pokrenula i vodi ovaj proces već godinama. Dakle, ne radi se o anonimnoj i zatvorenoj grupici ljudi, već se po imenima znaju firme i ljudi koji su učestvovali u ovom procesu, a ceo proces je od početka bio javan, o čemu postoje brojni pisani tragovi.

Država je od početka uključena preko nadležnog ministarstva u proces i njegov je sastavni deo već nekoliko godina. Država Srbija ima suverenu nadležnost nad registrom i to niko ne spori. RNIDS će sklopiti neku vrstu sporazuma sa državom. Na osnovu čega će država dati svoju saglasnost (zakona, uredbe, odluke itd) nije naša odluka, već odluka nadležnih državnih službi. Šta god da izaberu nama odgovara, jer je alternativa održavanje sistema registracije koji loše funkcioniše već godinama.


kako je drzava ukljucena u proces godinama, jeste da nisam pratio, ali to me bas zanima.

proces je bio javan?
ako ja javno objavim da preuzimam skupstinu hocu li za 5 godina dobiti pravo na to?

naravno da srbija jedina ima suverenu nadleznost nad registrom, koga briga i za internet zajednicu i za prethodne administratore.
odakle vama pravo da kazete da ce RNIDS da sklopi "sporazum" sa drzavom, ko je to odlucio, kakvo pravo imate vi javno da kazete tako nesto. kao da ja kazem "ja cu da dobijem posao da asfaltiram sve puteve u srbiji samo treba drzava to nekako da parafira, oni ce da odluce kako".

ne ne, to tako ne radi.
ako drzava u skupstini zakonom odluci da prepusti nacionalni resurs privatnoj firmi/klanu/kosarkaskom timu onda ce morati da raspise i tender, da se zna ko je kada prodao kome sta. pa ako ikad dodje neka postena vlast, a svi direktori RNIDa i slicnih pobegnu u rusiju sa parama i mreza se raspadne, onda ministar koji je zakon progurao ide da se igra zasivanja usta sa robijasima. a ne "mi smo nevladini-vladini i sami cemo da pazimo na sebe".
[ Gojko Vujovic @ 09.07.2006. 15:51 ] @
Ne bih da otežavam posao Slobi koji se svojski trudi svih ovih godina oko cele priče, ali nisam mogao da ne izrazim razočarenje kada sam video da nema pravog diskontinuiteta sa ljudima zbog kojih razvoj interneta u Srbiji ispašta svih ovih godina. Dodatni problem je što se primanjem istih u novi NIC aminuju njihovi dosadašnji postupci. Lako je reći - ako su radili nešto zabranjeno, tužite ih, ali malo je ljudi koji bi imali vreme i resurse za tako nešto, a šta su radili ostaje "javna tajna" preko koje ćemo preći kao preko tako mnogo stvari do sada, nigde se neće reći "kriv je taj i taj, zbog toga i toga, i novi NIC nema ništa sa ponašanjem članova starog NIC-a", već sasvim suprotno - primljeni su u upravni odbor.

I ne vidim kako to što su "demokratski izabrani" smanjuje njihovu krivicu zbog dosadašnjeg stanja. Ili figurativno da dočaram - ako daš kriminalcima da biraju predvodnike i izaberu nekoga iz svojih redova, zar je bitno da li je proces bio transparentan ili ne, da li je glasanje bilo ovakvo ili onakvo, da li su "svi koji su učestvovali imali pravo da predlože pojedince" koji će kao predstavljati NIC a ne svoje firme, ako je u startu pogrešnim ljudima dato uopšte pravo da glasaju, ma... šta da glasaju... pa neke od njih nije trebalo ni pustiti da priđu zgradi u toku sastanka.

No mi smo kao i uvek tu da kritikujemo i sumnjamo, ne zamerite na tome, a valjda je i dobro da postoji javna kontrola i ovakvi što se stalno bune - to će otežati eventualne zloupotrebe. Ali poenta svega je da transparentnost procesa ne čini loš izbor ljudi manje lošim.
[ Slobodan Miskovic @ 09.07.2006. 15:51 ] @
Citat:
Internet zajednica je pokrenula i vodi ovaj proces već godinama. Dakle, ne radi se o anonimnoj i zatvorenoj grupici ljudi, već se po imenima znaju firme i ljudi koji su učestvovali u ovom procesu, a ceo proces je od početka bio javan, o čemu postoje brojni pisani tragovi.

Prethodni administratori YU NIC-a priključili su se procesu i aktivno doprinose rešavanju problema koji je bio povod za njegovo pokretanje.


Super sto su se prikljucili, mislim ja ne mogu da verujem da ti ovo pises. Cime ce da doprinesu, ajde da se ne lazemo i pricamo prazne price, dobro svi znamo ko je i kako prodavao i ubacivao domene preko veze, i sad ti ocekujes da cu ja ili neko drugi da se slozim da taj koji je to radio bude u UO RNIDS, mislim lazes sebe ako u to verujes...

Na stranu to sto nije ostvareno postovanje pravila ICANN-a:

Citat:
Prema pravilima ICANN, redelegacija ovih nadležnosti moguća je samo ako se o novoj organizaciji dogovore prethodni administratori, lokalna Internet zajednica i država.


Da li mozes ovo da mi definises? Sta znaci lokalna internet zajednica i kako se to drzava saglasila i u kom sluzbenom glasniku je to objavljeno?
[ twiddle @ 09.07.2006. 16:03 ] @
Citat:
kako je drzava ukljucena u proces godinama, jeste da nisam pratio, ali to me bas zanima.

Savezni zavod za informatiku organizovao je i koordinirao rad prve radne grupe za reformu YU NIC, od 2001-2002 godine. Iako je pomenuta savezna država prestala da postoji 2003. godine, kompletna dokumentacija tog procesa još uvek je dostupna na

http://nic.szi.sv.gov.yu/

Takođe, imaš i moje detaljne izveštaje sa početka tog procesa u arhivi Internodium liste:

http://www.internodium.org/node/889
http://www.internodium.org/node/890
http://www.internodium.org/node/891

U okviru ovog procesa dodatno je organizovana široka javna rasprava putem mailing liste i jedna zvanična face-2-face javna rasprava u Domu omladine Beograda. Ovaj proces je trasirao pravac reforme, ali je prekinut raspadom savezne administracije 2003. godine. Nakon SZI, nadležnost nad ovim pitanjem preuzima Republički zavod za informatiku i Internet:

http://www.internodium.org/node/1719

Radna grupa u ZII formulisala je nacrt dokumenata o registraciji nacionalnih domena koji je prošao kroz dve javne rasprave:

http://www.internodium.org/node/1824
http://www.elitesecurity.org/t167607

Nakon završetka rada ove grupe, kreće proces formiranja RNIDS, u koji se od početka uključuje nadležno ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine, koje je obezbeđivalo prostorije za sastanke, pratilo rad grupe, učestvovalo sa predlozima i napokon učestvovalo u organizaciji osnivačke skupštine. Moju priču o tome imaš na:

http://www.elitesecurity.org/t167467

Dakle, ceo proces se sprovodi krajnje javno od samog početka, sva imena su javna i poznata, dokumenti se žvaću već godinama, a država ima značajnu ulogu u svemu tome.

Citat:
naravno da srbija jedina ima suverenu nadleznost nad registrom, koga briga i za internet zajednicu i za prethodne administratore... ne ne, to tako ne radi.

Pošto si i sam rekao da proces nisi pratio do sada, toplo ti preporučujem da pogledaš linkove koje sam ti dao, upoznaš se sa procesom i pogledaš dokumente međunarodnih organizacija (ICANN) koji pokrivaju ovu oblast. Nakon toga, biću spreman da odgovorim na eventualna pitanja koja budeš imao.

Pozdrav,
Sloba
[ twiddle @ 09.07.2006. 16:28 ] @
@gojko
Slažem se da je tokom poslednjih 15 godina bilo zloupotreba u vezi sa funkcionisanjem registra domena, u smislu da su davani preko veze i na urgiranja, menjani nakon fizičkih pritisaka državne bezbednosti itd. itd. Krajnje otvoreno i iskreno govoreći, da se na mom imenu nalazi tolika hipoteka prošlosti, kao na imenima nekih ljudi iz prethodne postave YU NIC, ja se ne bih kandidovao za mesto u UO. No, ja nisam u takvoj situaciji, pa ne mogu da donosim takve odluke za druge. Glavni razlog mog učešća u celom ovom procesu od početka (1999. godine) bio je da napravimo sistem koji će sprečiti ponavljanje takvih situacija, a ne lov na veštice.

Uspostavljanje sistema registracije koji neće patiti od ograničenja i problema dosadašnjeg sistema je "tačka B". Stanje u kome smo se nalazili do juče je "tačka A". Put od tačke A do tačke B nije trivijalan i na sebi sadrži mnogo prepreka i znakova pitanja od kojih su samo neki -- nedostatak poverenja u okviru zajednice, neadekvatan pravni okvir, nezainteresovanost države, potreba da se tranzicija izvede bez potresa, poštovanje procedura ICANN, obezbeđivanje javnosti rada, obezbeđivanje najšire moguće participacije u procesu itd. itd. itd. Da bi ovi problemi mogli da budu rešeni na opšte zadovoljstvo, potreban je istrajan i koordiniran rad velikog broja ljudi. Osnivanjem RNID juče smo konačno krenuli prema "tački B" i time su svi učesnici u procesu suštinski pokazali da razumeju kuda smo krenuli.

U tom svetlu, mislim da bilo kakvo bacanje hejta na Božu ili Krajka u ovom trenutku ne doprinosi približavanju "tački B". Štaviše, svaki pokušaj unilaterlanog "prelamanja preko kolena" ili "preuzumanja stvari u svoje ruke" bilo sa strane države, prethodne ekipe YU NIC ili RNIDS dovelo bi do zastoja u procesu, jer bi ICANN rekao -- prvo se usaglasite, pa možemo da pričamo. Dakle, sve dok Boža i Krajko rade na tome da registar radi sve ono što nije radio poslednjih 15 godina, a plus su najavili da žele da se povuku kad RNIDS stane na noge, ja nemam apsolutno nikakvih problema sa tim.
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2006. 16:31 ] @
Citat:
Twiddle
Što se tiče pravne forme organizacije, odlučeno je da to bude fond.


Imam par pitanja:

- Da li ce taj fond biti deonicarsko drustvo?
- Ko ce biti vlasnik akcija tog drustva?

Hvala.

Mada verujem da ce ovo biti javno vrlo brzo - bilo bi interesantno znati kako je zamisljena cela pravna konstrukcija.
[ twiddle @ 09.07.2006. 16:42 ] @
@slobodan miskovic
Lokalnu Internet zajednicu, grubo govoreći, čine sva pravna i fizička lica koja posluju u oblasti Interneta ili koriste Internet usluge na području države Srbije. Pošto je jasno da se ne radi o jasno definisanom entitetu, ICANN evaluira proces tokom kojeg se došlo do redelegacije. Na osnovu demonstrirane javnosti rada i široko uključivog procesa, ICANN procenjuje da li će redelegacija biti u interesu lokalne Internet zajednice.

Što se tiče države, njen pismeni 'blagoslov' samog procesa redelegacije očito još uvek nije donet, jer proces nije došao do te faze (ali se ubrzano kreće ka njoj). Šta god taj dokument da bude -- uredba, odluka, zakon itd. -- biće donet u skladu sa zakonom i naravno da će biti objavljen na odgovarajući način, o čemu se staraju nadležne državne službe. Ja ne mogu da budem portparol države, ali ako bismo interpretirali njeno dosadašnje ponašanje u ovom dugogodišnjem procesu (a u njemu je učestvovalo barem tri državne institucije u različitim vladama i na različitim nivoima vlasti), ono je konzistentno sledeće: "vidimo problem i želimo da ga rešimo u skladu sa potrebama zajednice i međunarodnim standardima, pomoćićemo zajednici da dođe do rešenja i podržaćemo primenu takvog rešenja na odgovarajući način u skladu sa zakonom".

Pozdrav,
Sloba
[ Slobodan Miskovic @ 09.07.2006. 16:49 ] @
OK, e sad kako je moguce da se izvrsi redelegacija po pravilima ICANN-a ako ista nisu ispunjena, mislim sam si to napisao:

Citat:
Što se tiče države, njen pismeni 'blagoslov' samog procesa redelegacije očito još uvek nije donet, jer proces nije došao do te faze (ali se ubrzano kreće ka njoj).


Citat:
Na osnovu demonstrirane javnosti rada i široko uključivog procesa, ICANN procenjuje da li će redelegacija biti u interesu lokalne Internet zajednice.


Ne znam kako je to javnost rada povezana sa saglasnoscu lokane internet zajednice za to sto radite... Ukljuceni jesmo ali nista sto je ovde predlozeno nije usvojeno, apsolutno nista.
[ broker @ 09.07.2006. 17:49 ] @
Citat:

Skupština RNIDS bila je u tom smislu značajan pomak u razvoju domaće Internet zajednice, jer smo konačno uspostavili međusobno poverenje, konačno se usaglasili oko nekih stvari i konačno napravili iskorak iz mulja u kome se nalazimo.


Niej li ovo malo licemerno. Jer kada se pogledaju sve "javne" rasprave po tom pitanju, odnosno delovi tih rapsrava koje nise filtrirali, vidi se itekako da itnernet zajednica NEMA poverenje u to sto radite i NEMA POVERENJE da ste dobronamerni. Uz to, u osnivanju RNIDS je ucestovao samo deo internet zajednice, vrlo jasno limitran na one kojima odgovara takav nacin rada kakav vi gurate, a nikako ne predsetavljaju celu internet zajednicu (stavise, najvecem delu internet zajednice ste ZABRANILI ucesce.

Mulj upravo vi pravite sve ovo vreme. YU NIC je radio kako je radio, ali je njego rad bio jasno definisan i to se postovalo, a vi godinam amulajte pokusavajuci da preuzmete nejgove nadleznosti da bi ste pravili biznis na tome.

Citat:

Proces isticanja kandidatura za članstvo u UO bilo je potpuno otvoreno. Dakle, svako je mogao da predloži jednu ili više osoba za koje smatra da su pogodne za UO.


Mislis svako od pristunih kojima ste dozvolili ucesce je mogao da da predlog u skladu sa tim sto ste se vi unapred dogovorili sta hocete da uradite pa je sasvim jasno kakvi ljudi vam trebaju u upravnom odboru. Najcevi broj onih cije itnerese vi mislite da zastupate NIJE MOGAO da da predloge jer ste im ZABRANILI prisustvo.

Citat:

Činjenica je da niko od većih ISP nije dobio pravo glasa u UO, ali tu je Voja Rodić koji je zbog svog backgrounda (predsednik Udruženja ISP Srbije) moža i bolje rešenje.


Vidis, da je Voja Rodic u UO ispred Udruzenja ISP to bi imalo neku snagu. Ipak, objavljeno je da je on tu ispred svoje firme koja se bavi internet provajdingom.


Citat:

Dalje, za članove UO su izabrani Boža Radenković i Nenad Krajnović iz originalne postave YU NIC. Ključna reč je izabrani. Dakle, niko ih nije instalirao, već su predloženi i izglasani od prisutnih osnivača. Pošto su među prisutnima bili svi oni koji su godinama 'patili' zbog postojećeg sistema registracije, ovakav ishod glasanja deluje pomalo mazohistički, zar ne?


Naprotiv. Njihov izbor je sasvim logican. Provajderima nisu smetali njih dovjica nego cela ostala ekipa u YUNIC-u koja je radila posteno drzeci se pravila a sa ovom dvojicom su provajderi imali burazerske odnose tako da su poslove zavrsavali mimo pravila. Sada su napravili pravu stvar, em su svi oni ljudi iz NIC-a koji su radili savesno iskljuceni, em su ova dvojica s akojima imaju bliske veze dobili vlast. To je upravo najpovoljniji ishod za jasnu nameru da se nacionalni registar iskoristi za pravljenje profita jedne male grupe ljudi.


Citat:

Dakle, prostora za bilo kakve 'lustracije' jednostavno nema u ovoj fazi. Kada bi se tako nešto pokušalo, svako bi krenuo da vuče na svoju stranu, ICANN bi se proglasio neutralnim i blokirao bi proces do daljnjeg, a mi bismo i dalje ostali da pljugamo po starom.


Ono kako sada radi YU NIC je mnogo bolje nego to kako ste vi zamislili da radi NRIDS. Da li je potrebna lustracija ili ne zakljuci sam, na osnovu toga sto se upravo izbor tih ljudi uzima kao potvrda pretpsotavki da se uopste ne radi o nameri da se poboljsa nacin rada nacionalnog registra domena, nego da se preume kontrola nad njim radi sumljivih radnji i prvljenja profita jednom krugu ljudi.

Upravo ovakvim sastavom UO vi ste potvrdili da su vase stvarne namere nedobronamerne i da ste spremni da izvrsite zloupotrebu nacionalnog registra za licnu korist ili korist vasih nalogodavaca.

Citat:

Članovi prethodne ekipe YU NIC javno su u više navrata izneli svoju nameru da se povuku iz ovog posla. Osnivanje RNIDS u saradnji sa celokupnom Internet zajednicom jasan je znak da su ozbiljni u toj svojoj nameri.


Naravno da su ozbiljni, dojadilo im je da ih cimate svki cas, sad samo hoce da se oslobode obaveze jer su odavno istrosili svu energiju da rade nesto u nacionalnom interesu a da drugi vrebaju kako da se o to okoriste.

Upravo su ranije aktivnosti u reorganizaciji NIC-a zaustavljene zato sto se ispostavilo da najveci broj "aktivnih" i zainteresovanih za tu reorganizaciju, to uopst eniej radio iz zelje da se unapred NIC, nego sa namerom da ugrabi deo kolaca i od toga napravi profit. Posle ovoliko godina natezanja ne znam ko bi drugi izdrzao da se i dalje otima sa vukovima. Jednostavno su ljudi digli ruke.

Citat:

Članovi prethodne ekipe YU NIC čine manjinu upravnog odbora RNIDS.


To je nebitno, bitno je da veciju clanova UO cine ljudi kojima intenret zajednica NE VERUJE.

Citat:

3. Članovi prethodne ekipe YU NIC prihvatili su sve ideje zbog kojih se RNIDS osniva, čime sve bojazni da će i dalje sve biti po starom jednostavno gube osnov. Dakle, ako je ekipa YU NIC-a ušla u proces, čiji je 'vlasnik' celokupna Internet zajednica koja ga je pokrenula i vodila sve ove godine, i koji ima za ciljeve osnivanje organizacije koja će stabilno i odgovorno upravljati registrom, ukloniti ograničenja u registraciji domena, pružiti svim registrantima jednakih mogućnosti za registraciju domena, itd. onda ne vidim šta bi mogao da bude povod za dramu.


Ljudi su digli ruke. Koliko znam oni su se upravo najvise borili da sacuvaju registar domena od zloupotreba i u poslednjih nekoliko godina su svojski odradjivali svoj posao. Jedine zamerke koej su dolazile na YU NIC su bile zbog sporog odradjivanaj posla, koje je uslovljeno tehnickim ograncienjima, a ne na postenje i postovanej pravila. YU NIC je odavno uklopnio one koji su radili zloupotrebe i drasticno im smanjio mogucnosti da rade ispod zita.

Jedina stvar koja NIC-u nedostaje to je automatizacija procesa kako bi se postupak registracije domen brzze odvijao. To sto vi pricate je klasicno politikanstvo i zamazivanje ociju kako bi se docepali nadleznosti nad domenima i time poceli da pravite profit za sebe i svoje nalogodavce.

Citat:

Ako neko smatra da je bilo koji član UO prekršio zakon ili se oseća ugroženim/oštećenim od strane nekog člana UO -- neka podnese krivičnu prijavu. Ja lično nemam razloga za to, smatram da to nije moj posao, niti imam volje i resursa (para, vremena) da se time bavim. Ja sam od početka fokusiran na to da rešimo problem sa nacionalnim registrom, koji nas sve zajedno kolje već godinama i ućiću u konstruktivni, ali odlučni sukob sa svakim ko ugrozi taj proces.


Niko ovde ne trazi da krivci idu na sud, vec se samo zapaza cinjenica da i pored poznatih aktivnosti nekih ljudi koji nisu bili u interesu registra i internet zajednice, i to na takav nacin da je besmisleno dozvoliti im da se uopste bave adminsitracijom registra, oni bivaju postavljeni u UO i data su im ovlascenja da oni upravljaju organizacijom. Tu se radi iskljuicvo o podrsci interesnih grupacija kojima su upravo te zloupotrebe odgovarale ranije i ocigledno im je potrebno da zadrze mogucnost da sa zloupotrebama natave i ubuduce, preko ljudi koje sami postave a koji JESU spremni da takve stvari rade.

Citat:

Prethodna ekipa YU NIC-a, na moje veliko zadovoljstvo, ovaj proces ne samo da nije ugrozila, već ga je i aktivno podržala. Istina, bilo je potrebno neko vreme da oni steknu poverenje u ovaj proces i uzmu učešća u njemu, ali to se na sreću konačno dogodilo.


Krajnja je drskost i bezobrazluk okrivljavati ljude iz YU NIC-a da su oni usporavali proces reforme NIC-a, kada se dobro zna kako stvari stoje i ko je sve i na koje nacine pokusavao da preuzme domen. Ovakvim izjavama ti u stvari bacas ljagu na ljude koji posteno rade svoj posao i koji su ulozili ogromnu energiju da odrze NIC i da ga zastite pred navalom hijena.

Citat:

Kao što sam već napomenuo, proces isticanja kandidatura je bio javan i lista kandidata je sastavljana na samoj skupštini. Marina se nije sama kandidovala, niti je predložio SEDP, već drugi prisutni osnivači.


Samim tim sto ste zabranili ucesce na skupstini najvecem delu zainteresovanih tako sto ste zabranili ucesce fizickim licima, vec ste se ogranicili iskljucivo na predstavnike IT firmi (koji su morali da imaju ovlascenja svojih firmi da ucestvuju), vi ste stvorili situaciju da samo PREDSTAVNIVCI mogu da budu izabrani na funkcije. Marina Jovanovic je skupstini prisustvovala kao predstavnik SEDP ili koje vec organizacije i kao takva je izabrana. Da je skupstini prisustvovala kao strucnjak za to i to, koji ima takvu i takvu biografiju, to bi moglo da prodje, ali njoj kao takvoj nije bilo dozvoljeno ucesce, vec samo kaopredstavniku organizacije u kojoj je zaposlena. I to jos strane organizacije koja nema ama bas nikakve veze sa radom NRIDS. Time ste napraili jos vecu besmislicu: s jedne strane sta zabranili gradjanima ove drzave da ucestvuju u organizaciji koja bi trebala da raspolaze nacionalnim resursom ove drzave a dozvolili ste da ucestvuju i rukovodece pozicije preuzimaju predstavnici stranih organizacija.

Citat:

Takođe, Marina je bila jedna od ključnih osoba koje su ubedile SEDP da deo svojih ljudskih resursa (pravne savetnike) stavi na raspolaganje radnoj grupi koja je usaglašavala osnivačke dokumente RNIDS. Zato ne vidim šta je toliko problematično u vezi sa njenim izborom?


Nema nista problematicno. Savim je jasno sta se radi. Oni se kao angazovali, za to su morali da od nekoga dobiju sredstva, i jos su po burazerskoj, dobili i funkcije. Kao da treba neka velika pamet da se naprave dokumenta za organizaciju kao sto je NRIDS.

Citat:

Ekipa YU NIC ima pravo na upravljanje nacionalnim registrom i to pravo joj je dodeljeno od strane IANA (sada ICANN) pre 15 godina. Prema pravilima ICANN, redelegacija ovih nadležnosti moguća je samo ako se o novoj organizaciji dogovore prethodni administratori, lokalna Internet zajednica i država.


Internet zajednica je svaki put kada ste izlazili "javno" sa svojim planovima osudjivala to sto radite, izrazavala veliko nezadovoljstvo i zabrinutost za zloupotrebe do kojih vase aktivnosti mogu da dovedu, i sto se vremenom pokazuje kao potpuno opravdano. To sto vi ignorisete glas intenret zajednice, ili brisete nepozeljne komentare i negirate da postoji kritika ne znaci da kritika ne postoji i da je intenet zajednica zadovoljna vasim delovanjem. Naprotiv, upravo time pokazujete da vam se ne poze verovati i da ste spremni da lazete da bi ste se docepali nadleznosti nad registrom.

Citat:

Internet zajednica je pokrenula i vodi ovaj proces već godinama. Dakle, ne radi se o anonimnoj i zatvorenoj grupici ljudi, već se po imenima znaju firme i ljudi koji su učestvovali u ovom procesu, a ceo proces je od početka bio javan, o čemu postoje brojni pisani tragovi.


Upravo se radi o maloj grupi ljudi koja je na toem radila a koju predovdi covek koji nema ama bas nikakav autoritet vec je samoproklamovani osnivac raznih "nevladinih i neprofitnih" organizacija koje vrlo strucno koristi da izigra upravo sam princip neprofitabilnosti i nezavisnosti kako bi iz raznih fondova dobio novac koji korsiti u pokretanj profitabilnog posla a svoje pozicije u tom organizacijama koje je sam osnovao mu sluze da moze da u reziem stavi da ima neki autoritet, jer drugo nema sta da pokaze.

Upravo zato sto postoje dokumenti koji govore koliko je stvarno ljudi bilo ukljuceno u proces, pokazuje ne samo da se tu radilo o mnogo ljudi, nego i da oni uopste ne predstavljaju Internet zajenicu vec komercijalne interese zainteresovanih grupacija.

Citat:

Dakle, ovde nema zakulisanih radnji, kriznih štabova, preuzumanja bilo čega na prečac, zatvorenih anonimnih grupica, paklenih planova za tajno i brzo bogaćenje itd. Sve što se dešava danas planira se javno već godinama unazad, uz znanje i aktivno učešće ogromnog broja ljudi sa svih strana.


Slobo, da mi nisi licne rekao da je urpavo to problem sto postoji mnogo zakulisnih radnji i interesnih grupacija koje otezavaju stvari, pa da ti i poverujem u ovo sto pricas. Mozda bih ti poverovao da nisam mnogo puta licno video kao izvrces istinu u korist strane koju zastupas.

Drzavu ste izigrali. Upravoi ljudi iz NIC-a koji su predstavljali strucne predstavnike drzave nisu dozvoljavali da se registar iskoristi za privatne interese, ali ste ih ucutkali stalnim pritiscima. To sto vi kao ostvarite saranju sa nekim politickim strukturama drzave, prikazete im svoju sliku stanja stvari koja se ne pokalpa sa realnoscu, i oni vam poveruju i podrze vas, nije nikakav podrska. Upravo smo ovde svedoci kako umete da mastite i sakrivate istinu pred ljudima koji itekako dobro znaju o cemu se radi, pa mozemo samo da zamislimo kako to izgleda kada uhvatite u masinu nekoga ko nije upucen u celu stvar a ima dobru volju i zelju da pomogne.

Citat:
Slobodan Miskovic
Da li mozes ovo da mi definises? Sta znaci lokalna internet zajednica i kako se to drzava saglasila i u kom sluzbenom glasniku je to objavljeno?


twiddle funkcionise po principu: "Internet zajednica to sam ja".

Naime on je osnovao mai listu Internodium i u medijima je proglasio kao glasilo internet zajednice na cije se celo stavio. Internodium nije zvancino osnovana organizacija, bar nigde ne postoje takve informacije. Onda je poceo da se predstavlja i na svim ostalim mestima kao predstavnik Internodiuma, odnosno domace internet zajednice, pa je izmedju sotalog upravo sa tom titulom prihvacen i u ekipu koja je pocela pripreme reforme NIC-a. U medjuvremenu je osnovao i CRI, kao nevladinu i neprofitnu organizaciju za razvoj interneta, i na osnovu toga je od stranih fondova dobio novac i podrsku (posto je imao dobre veze sa njima iz perioda kada je radio protiv prepetooktobarskog rezima). To je iskoristio da u okviru CRI napravi internet provajding i da po Beogradu prodaje usluge internet provajdinga, ali i da moze da se predstavlja kao predsednik nevladine organizacije za razvoj interneta, sa jasnom namerom da ucvrsti samoproklamovanu poziciju predstavnija domace internet zajednice. Kada se ukazala prilika osnovao je jos jednu nevladinu i neprofitnu organizaciju UKT, udruzenje korsinika telekomunikacija, opet kao predsednik, te je tako zaokruzio svoju poziciju predstavnika ne amo internet zajenice nego i svih koji koriste telekomunikacije. Medjutim, kada pogledamo unazad, osim toga sto je dobio toliko funkcija i nesto zaradio on u stvari nista nije uradio da zaista promeni stvari po pitanju Interneta i komunikacija u zemlji. Mnogo vise aktivnosti na tu temu je bilo u okviru ES foruma nego u okviru njegovih organizacija (a umeo je i da prisvaja inciijative sa ES-a kao svoje).

Citat:
twiddle:
U okviru ovog procesa dodatno je organizovana široka javna rasprava putem mailing liste i jedna zvanična face-2-face javna rasprava u Domu omladine Beograda.


Pa dobro, stvarno te nije sramota da toliko puta ponavljas takvu laz? Javnost rada se sastojala u tome da se kao nesto vidi da se radi, a reakcije internet zajednice ste ne samo ignorisali, nego ste cak brisali poruke koje su vas kritikovale. Ta vasa laz ide dotle da ste ovde pre neki dan izjavili kako niko nije kritikovao predloge, kao da svako ne moze da vidi bar na ES-u diskusije koje su uspele da prezive vase cistke.

Citat:

Nakon završetka rada ove grupe, kreće proces formiranja RNIDS, u koji se od početka uključuje nadležno ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine, koje je obezbeđivalo prostorije za sastanke, pratilo rad grupe, učestvovalo sa predlozima i napokon učestvovalo u organizaciji osnivačke skupštine.


Pa kako se onda radi o nevladinoj organizaciji kada je vlada uradila toliko na njenom osnivanju?

Citat:

Glavni razlog mog učešća u celom ovom procesu od početka (1999. godine) bio je da napravimo sistem koji će sprečiti ponavljanje takvih situacija, a ne lov na veštice.


A kako to mislis da uradis ako u UO organizaije imas upravo one ljude koji su zloupotrebljavali NIC a njih su u UO postavili urpavo oni kojima takvi ljudi odgovaraju? Kako mislis da ista sprovedes u organziaciju u kojoj od pocetka najvece pravo glasa imaju one strukture koje podrzavaju zloupotrebe? kaok mislis da ce neko da veruje da ce tu nesto dobro da se uradi i to jos u interesu internet zajednice, kada upravo te strukture rade iskljucivo u svom interesu i interesu svojih nalogodavaca?

Citat:

Put od tačke A do tačke B nije trivijalan i na sebi sadrži mnogo prepreka i znakova pitanja od kojih su samo neki -- nedostatak poverenja u okviru zajednice, neadekvatan pravni okvir, nezainteresovanost države, potreba da se tranzicija izvede bez potresa, poštovanje procedura ICANN, obezbeđivanje javnosti rada, obezbeđivanje najšire moguće participacije u procesu itd. itd. itd.


Sad pobroj sta ste uradili da prepreke prevazidjete?

- poverenje intenret zajednice koje nije bilo na zavidnom nivosu ste samim nacinom osnivanja jos vise smanjili

- izabrali ste neadekvatan pravni okvir za rad organziacije iako postoje bolja resenja. Bolaj resenja niste uzeli jer bi vas ogranicila u
raspolaganju registrom i time vas onemogucili da registar korsitite za interese male grupe ljudi koja zeli da ima kontrilu nad njim

- nista niste uradili da zainteresujete drzavu nego ste upravo to iskorsitili da ispod zita, korsiteci neke veze sa vlascu preuzmete nadleznost nad registrom. Da ste bili dobronamerni vi bi ste uradili upravo suprotno, animirali bi ste drzavu da se zainteresuje

- javnost rada niste obezbedili, osim forme radi. Kritike i negativne ocene intenret ajenice negirate, pa ste cak i brisali poruke koje su bile kriticki nastorjene prema vasim planovima

- najsiru mogucu participaciju niste obezbedili jer ste upravo vi zabranili ucesce u radu organizacije gradjanima ovde drzave pa cak i dobrom delu firmi, ogranicavajuci pristup samo firmama i to onim koje su vama odgovarale.

I ti se jos usudjujes da nam ovde solis pamet kako treba da se radi a na drugoj strani se predstavljas se kao nas predstavnik? To je bez skrupula.

Citat:

U tom svetlu, mislim da bilo kakvo bacanje hejta na Božu ili Krajka u ovom trenutku ne doprinosi približavanju "tački B".


Opet skreces vodu na pogresnu vodenicu. Niko ovde ne proziva Bozu radenkovica i Nenada Krajnalica, nego proziva vas zato sto njihovim izborom u UO pokazujete kakve su vam stvarne namere. Upravo tvoje velicanje njihove uloge, i pored toga sto su njih dva u velikoj meri bili kocnicari u NIC-u sasvim jasno pokazuje na kojo si strani i u ciju sviralu duvas.Citat:

"vidimo problem i želimo da ga rešimo u skladu sa potrebama zajednice i međunarodnim standardima, pomoćićemo zajednici da dođe do rešenja i podržaćemo primenu takvog rešenja na odgovarajući način u skladu sa zakonom".


Ovo je cista sarena laza. Vas kontakt sa internet zajednicom ne postoji. Vi mislite da intenet zajednica misli ono sto vi mislite da treba da misli. Vi ne zelite da pomognete internet zajendici vec da iskorsitite njeno ime za svoje interese. To pokazujete pre svega ingnorisanjem stvarnog stava internet zajednice, laznim predstavljanjem svojih stavova kao stavova interneet zajednice, ogranicavanjem mogucnosti ucesca internet zajednice u procesu i prejudiciranjem resenja koja ne samo da nisu u internetu internet zajednice nego su u interesu male grupe koja zeli da ceo proces iskorsiti za stvaranje profita.


[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 09.07.2006. u 19:06 GMT+1]
[ twiddle @ 09.07.2006. 17:56 ] @
@slobodan miskovic
Citat:
OK, e sad kako je moguce da se izvrsi redelegacija po pravilima ICANN-a ako ista nisu ispunjena

Pa ne može :-) Jedna od 'prepreka' na putu reforme funkcionisanja nacionalnog registra zove se formalna redelegacija. Ona može biti preskočena tek kada se ispune svi pomenuti administrativni + odgovarajući tehnički uslovi. Dakle, krećemo se prema cilju ("tačka B") -- osnivanje RNIDS je bio jedan korak na tom putu, sada dolazi na red formalno regulisanje statusa organizacije, pa uspostavljanje tehničke infrastrukture, obavljanje formalne redelegacije, početak registracije domena po novim pravilima itd. itd. itd.
Citat:
Ne znam kako je to javnost rada povezana sa saglasnoscu lokane internet zajednice za to sto radite... Ukljuceni jesmo ali nista sto je ovde predlozeno nije usvojeno, apsolutno nista.

Prvo, vrlo je bitno kada pričamo o ovom procesu da ne smetneš sa uma da ES nije Internet zajednica, niti su ljudi sa jedini zainteresovani i uključeni u proces. Ono što TI ili JA hoćemo, ne mora da bude ono što i drugi hoće. Važno je obezbediti da se sve ideje čuju i uzmu u razmatranje. Sad, da li će te ideje biti usvojene u izvornom ili nešto izmenjenom obliku ili neće uopšte biti usvojene drugo je pitanje. Aktivno angažovanje na identifikovanju potreba zajednice i određivanju najprihvatljivijeg balansa između suprotstavljenih zahteva i interesa mora da postoji, inače otvorenost procesa i mogućnost za slobodno iznošenje ideja gubi svaki smisao. U našem slučaju, ovim poslom su se bavile najmanje pomenute tri radne grupe, koje su bile veoma široke u smislu zastupljenosti različitih stručnih profila i interesnih pozicija. Predlog statuta, modela registracije i novih pravila registracije domena nisu pali sa Marsa, niti ih je diktirala neka misteriozna osoba, niti sama bilo koja strana uključena u proces. Prva radna grupa napisala je prvu verziju teksta pre nekoliko godina, stavila ga na raspravu, dolazili su komentari, svi su razmatrani, nacrt se menjao. Ovaj proces ponavljan je nekoliko puta, a predlozi ljudi sa ES svaki put su itekako uzimani u obzir i usvajani (štaviše, čovek sa ES-a Aleksandar Marković je bio aktivni član u poslednjoj radnoj grupi). Što je diskusija više odmicala, stabilno se sužavala širina tema o kojima se vodi rasprava, opadao je broj nerešenih pitanja i količina komentara, a tekst je postajao stabilniji. Ako pogledaš tekstove i diskusije iz 2002. godine, ne možeš da kažeš da se do danas ništa suštinski nije izmenilo ili da zajednica nije uticala na izgled teksta ili da je neko iz YU NIC-a ili ja možda lično diktirao izgled teksta. Grupe su sve iznete predloge razmatrale i jednoglasno prihvatale u izvornom obliku, mnogo više u izmenjenom obliku, a određen broj nije prihvaćen. To je realnost. Na kraju, na skupštini RNID došli smo do toga da 37 raznorodnih organizacija-osnivača nije imalo suštinskih primedbi na 99% teksta statuta, što ukazuje da je tekst predloga bio dovoljno dobar za većinu i usvojen je jednoglasno.

Ja se lično ne slažem sa dosta stvari u tom statutu, i tokom proteklih godina se nisam slagao sa dosta iznetih predloga. Moji predlozi često nisu bili usvajani, a oko mnogih pitanja sam bio preglasan. Ipak, mirne duše mogu da kažem da proces i dokumenti na osnovu kojih smo došli do osnivanja RNIDS predstavljaju dobar odraz i balans onoga što želi široka Internet zajednica u Srbiji. Dakle, ne ono što želim ja lično ili ono što želi akademska zajednica ili ono što žele ISP, već ono što želimo svi mi.

Pozdrav,
Sloba

[Ovu poruku je menjao twiddle dana 09.07.2006. u 19:14 GMT+1]
[ twiddle @ 09.07.2006. 18:11 ] @
@broker
Posle tvog poslednjeg posta više nisam siguran niti da sam ja Slobodan Marković, niti da ti nisi Tika Živanović, niti mi je jasno ko su to "Vi" koje ispada da niko u ovoj državi ne može da kontroliše, niti ko je koga ovde prevario, ko je kome šta obećao i ko kome radi o glavi i gde je početak, a gde kraj svim tim teorijama zavere... Stvarno izvini, pokušavam da pohvatam, ali mi ne ide.
[ broker @ 09.07.2006. 18:11 ] @
Citat:
twiddle: @slobodan miskovic
Ono što TI ili JA hoćemo, ne mora da bude ono što i drugi hoće. Važno je obezbediti da se sve ideje čuju i uzmu u razmatranje.


Ovo si lepo rekao ali se NIAKDA nisi tako i ponasao. Uvek su ingorisao tudje misljenje a svoje predstavljao kao misljenje cele internet zajednice.

Citat:

U našem slučaju, ovim poslom su se bavile najmanje pomenute tri radne grupe, koje su bile veoma široke u smislu zastupljenosti različitih stručnih profila i interesnih pozicija.


Ovo takodje nije tacno. Internet zajednica nikad anije bila zastupljena na pravi nacin. Zastupljeni su bili uglavnom veliki Internet provajderi i njihovi interesi, akademske institucije i preko njih nazovi drzava. Krajnji korisnici NIKADA nisu bili zastupljeni ni na koji nacin, osim sto su mogli na javnim disksuijama da kazu sta misle pa da im onta to brisete ili jednostavno ignorisete.

U radnim grupama su ucestvovali ljudi koji su birano po nekom vasem internom kjljucu (ovaj nam odgovara on moze, ovaj nam ne odgovara on ne moze). Apsolutno nikada nije postojala neka procedura po kojoj je nekome bilo zagarantovano da ce radne grupe uopste saslusati njegovo misljenje a kamoli da neko moze da udje u radnu grupu, a da nije podoban za sprovodjenje plana koji ste unapred napravili.

Citat:

Što je diskusija više odmicala, stabilno se sužavala širina tema o kojima se vodi rasprava, opadao je broj nerešenih pitanja i količina komentara, a tekst je postajao stabilniji.


Ovo je takodje netacno. Sva goruca pitanja sa pocetka price su aktuelna i danas. To sto ih ti ignorises ne znaci da ne postoje. Vi ste samo radili na razradi svojih ideja a uopste niste zarezivali ozbiljne i veoma argumentovane kritike i predloge drugacijih resenja.

Citat:

Na kraju, na skupštini RNID došli smo do toga da 37 raznorodnih organizacija-osnivača nije imalo suštinskih primedbi na 99% teksta statuta, što ukazuje da je tekst predloga bio dovoljno dobar za većinu i usvojen je jednoglasno.


Pa naravno kada ste na skupstinu pozvali samo istomisljenike a ostalima zabranili pristup :) Ti se ponasas kao da u javnoj raspravi nije uopste bilo vrlo zestoke kritike toga sto radite.

REcimo sasvim je jasno da ti ovde potpuno ignorises na primer moje komentare. Znam da ces reci da sa mnom neces da diskutujes, i to mi je potpuno jasno, jer bi tada morao da udjes u razgovor o temema o kojima uopste ne zelis da razgovaras, jer bi bio na vrlo vrucem terenu. Upravo to i jeste tvoj nacin rada i rada radnih grupa u kojima si ucestvovao: ignroisanje neprijatnih tema i crvsto drzanje kursa svojih nalogodavaca.
[ Slobodan Miskovic @ 09.07.2006. 18:58 ] @
Hvala Slobo na odgovorima, samo da napomenem da nemam nista protiv reforme koju sprovodite uostalom vasa imena se nalaze iza toga vreme ce pokazati da li ce to biti dobro za vasu buducu karijeru i zivot u IT svetu na ovim prostorima a to ce zavisiti iskljucivo od toga kako se sve ovo bude zavrsilo. Iskreno ne bi voleo da se za 3-4 godine tvoje ime nadje u drustvu sa pomenutom dvojicom iz NIC-a jer mislim da ti iskreno hoces da se nesto promeni na bolje dok sam za druge osobe tu gotovo siguran da za cilj imaju iskljucivo licni interes. Ja licno svakako ne nameravam da ikada kupim bilo koji .yu domen ili bilo koji koji ce ga naslediti tako da sve ovo sto se desava jednostavno nikako ne utice na mene. Cela internet zajednica vas posmatra (ne samo internodijum lista i CRI) tako da svaki vas postupak i odluka moze uticati na sliku koju formirate o sebi ostatku profesionalnih korisnika interneta u Srbiji... Sve sto radite ide vama na cast, bilo to dobro ili lose..
[ drgrozozo @ 09.07.2006. 19:15 ] @
Citat:
Savezni zavod za informatiku organizovao je i koordinirao rad prve radne grupe za reformu...kompletna dokumentacija tog procesa...detaljne izveštaje ...široka javna rasprava...trasirao pravac reforme...formulisala je nacrt dokumenata...dve javne rasprave...nadležno ministarstvo...obezbeđivalo prostorije za sastanke...pratilo rad grupe


koji si ti blefer :)
velike reci i prazna prica, samo da znas, kod mene to slabo pali, ja sam koristio rec dokumentacija za svoje zvrljotine jos dok je internet bio u pelenama.

linkove sam pregledao, i ne vidim sta bi RNID stavilo u polozaj da upravlja nacionalnim domenom, cak ni legendarni sastanak 2000neke na kome je od "radne grupe" zatrazen "predlog".

cinjenica je da pokusavate da izblefirate polupismenog pomocnika nepismenog ministra, ono sto ce da vam pravi problem je sto je ovo oblast u kome ljudi vole transparentnost a i vecina je zavrsila osnovnu skolu.

iskreno, zao mi je sto nema vise dokaza o upletenosti drzave ali cinjenica je da je to za politicare sitno...
ovako, ostaje nam da se borimo sa boranijom, patuljcima od mafijasa, koji su pouceni hamovicem i lazarevicem, resili da se pogoste na grbaci jadnog i upropascenog yunic-a...
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2006. 22:51 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Citat:

Twiddle
Što se tiče pravne forme organizacije, odlučeno je da to bude fond.


Imam par pitanja:

- Da li ce taj fond biti deonicarsko drustvo?
- Ko ce biti vlasnik akcija tog drustva?

Hvala.

Mada verujem da ce ovo biti javno vrlo brzo - bilo bi interesantno znati kako je zamisljena cela pravna konstrukcija.


Ja bih voleo ljude iz RNID-a da pogledaju ovo moje pitanje i, ako je moguce, odgovore na njega. Hvala unapred.
[ twiddle @ 09.07.2006. 23:13 ] @
@ivan dimkovic

Fond nije deoničarsko društvo i osniva se/funkcioniše u skladu sa Zakonom zadužbinama, fondacijama i fondovima. Da se ne bi smarao čitavim zakonom, evo nekog sižea sa neta (ne znam koliko je aktuelan): http://www.projuris.org/fondovi2.htm
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2006. 23:25 ] @
@Twiddle, hvala!

Mene je bunilo sto u Srbiji ima nekih fondova koji su organizovani kao AD:

http://www.carinskatarifa.com/propisi/ostali/22340.htm

Citat:

Fond se može, u skladu sa zakonom, organizovati kao akcionarsko društvo
Kada se Fond organizuje kao akcionarsko društvo, Fond izdaje Republici Srbiji akcije u visini vrednosti uloženog kapitala Republike.
U slučaju stava 2. ovog člana vrednost državnog kapitala u ukupnom kapitalu Fonda ne može biti manja od 51%.


Naravno ovo je neki specificni fond, osnovan specificnim zakonom - kao sto postoje i investicioni fondovi koji opet podlezu drugim zakonima.

U svakom slucaju - hvala jos jednom za objasnjenje i link do zakona.
[ drgrozozo @ 09.07.2006. 23:33 ] @
ivane pa nije to ta vrsta fonda :)

ovo ti je fond koji bi oni da strpaju u zaduzbine/fondacije dakle u domen ministarstva kulture, da li to znaci da je kojadinovic potplatljiviji ili samo veci ignorant? :)
[ putin @ 09.07.2006. 23:53 ] @
Pre svega, velika podrska i komplimenti za ES. Zao nam je sto kapaciteti ES nisu ranije "organizovano" i u dovoljnoj meri ukljuceni za dobrobit procesa razvoja Interneta u Srbiji, vezano za nacionalni domen. Nastojacemo da ovu gresku ispravimo.

Najpre, jedna ohrabrujuca vest! Budite sigurni da su sva ova mesetarenja vezano za TLD potpuno besmislena. Jedan od osnovnih uslova IANA i ICANN je izmedju ostalog podrska i ukljucivanje "internet zajednice". To ova samoproklamovana grupa zvanicno nema. Oni mozda mogu da obmanjuju zainteresovane prikrivajuci podatak o postojanju formalne Internet zajednice pod nazivom "Internet Asocijacija Srbije" koja je zvanicni predstavnik ISOC u nasoj zemlji, odnosno konstitutivni deo globalnog ISOC, kao ISOC - Srbija Chapter, sto mozete videti na sajtu ISOC prateci sledeci link http://www.isoc.org/isoc/chapters/ch_active.php#Serbia Medjutim, podcenili su istinsku Internet zajednicu.

Dakle, u Srbiji postoji zvanicna Internet zajednica ( www.isoc-srbija.org ), jedina koju ISOC, ICANN i IANA prepoznaju i zvanicno priznaju. Budite sigurni da NIKADA to telo NECE podrzati hohstaplere i "kombinatore" koji su se dosetili da "jadnoj" Srbiji ukradu nacionalni resurs i javno dobro svih, naravno iz najprizemnijih materijalistickih razloga. Za razliku od njihove samoproklamovane "organizacije", Internet zajednica u Srbiji ima zvanicno registrovanu, sa PIB-om, sifrom delatnosti i ziro racunom, formalnu organizaciju koju priznaju ISOC, ICANN, IANA i globalna Internet zajednica u svetu i svim drzavama. To verovatno nije znala vecina "glasaca" na TAVANU Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (koju su nazvali "prostorijama Ministarstva nauke i životne sredine Republike Srbije") gde se ova farsa odrzala. Inicijatori i vlasnici price znaju sve o tome i koristili su cutanje zvanicnih organa za svoj lov u mutnom. Vodjstvo ISOC Srbije je ovu glupost ignorisalo kao beznacajnu koja ne zasluzuje njihovu ikakvu paznju. Potpisnik ovih redova je samo najobicniji clan ISOC Srbije i nadam se da mi rukovodstvo ISOC Srbija nece zameriti, ali nisam mogao da podnesem tolike dezinformacije, lazi i gluposti. Na primer, "engleskinja" Zeljka (koja se predstavlja kao Desiree) je pokusala da obmane nasu i svetsku javnost i nadoknadi krucijalni nedostatak citave ove manipulacije i registrovala je domen www.isocserbia.org sa namerom da obmanjuju domacu i svetsku javnost i lazno se predstavljaju da su oni deo globalnog ISOC-a i predstavnici Internet zajednice u Srbiji, iako se na ISOC-ovom sajtu vidi da je to neko drugi. Za sumnjicave predlazem da pogledaju www.whois.sc (ili bilo koji drugi Whois pretrazivac) i urade Lookup za www.isocserbia.org i iskocice im zanimljiva informacija da je registrant "Desiree Zeljka Milosevic" iz Beograda, ulica, telefon i ostalo!!! Postoji li iko nepismen da ovo nije shvatio ??? Zakljucak, Markovic je trebalo da bude marioneta Desiree i Venija Markovskog (iz Bugarske) koji su slican cirkus vec instalirali u Bugarskoj, trenutno su "u poslu" za Rumuniju i Makedoniju. Isto su uradili i u raznima Gibraltarima i drugim slabim i nesposobnim Internet zajednicama. Pogledajte malo http://www.icannwiki.org/Desiree_Miloshevic i https://www.centr.org/members/ . Za one koji ne znaju, Zeljka je na "tavan" doletela iz Engleske, otcutala i sa kofercetom odletela za Montreal (?). Samoproklamovani lider Interneta i "buduci" menadzer ccTLD nema potrebna znanja i dodeljena mu je uloga marionete a englezi, bugari i drugi je trebalo da vode domen u praksi. A pare dele zajedno, naravno. Tu su izmanipulisani i M.T. i drugi, ukljucujuci i istinskog strucnjaka na cijim ledjima je i inace lezao kompletan posao stare garniture, gospodina Zorana Vignjevica (iskreni savet da se kloni sto dalje djavolske rabote i saceka da se stvar zavrsi, jer takav covek je zaista potreban svakoj ekipi koja ima ideju da posteno i kvalitetno radi). Da sumiramo, podrsku Internet zajednice NEMA, pokusali su da je falsifikuju a sada to prikrivaju. Bez ukljucivanja ISOC Srbija, sve njihove radnje su besmislene. Nazalost, mnogi su tu izmanipulisani i iskreno se nadamo da ce se casni ljudi blagovremeno skloniti. Ostalima, zelimo da srljaju sve dublje (vec su napravili dovoljno krsenja Zakona nasta ih sada necemo upozoravati da ne bi prikrili dokaze) i ocigledno je da ce uslediti krivicna prijava i neko ce ponovo postati stanar zatvora.

Zanimljivo je da je ISOC Srbija dosao u posed kompletnog audio zapisa svega sto se desavalo na "tavanu" kao i stotinak fotografija gde se nedvosmisleno vide face zaverenika i nevinih obmanutih zrtava sto ce biti koristan materijal za istrazne organe. Pomenuti audio zapis nedvosmisleno dokazuje bezocne lazi koje su neki ucesnici ove teme besramno napisali (samoproklamovani Internet lider). Ako bude potrebno, pokusacu da ubedim neke od odgovornih ljudi iz ISOC Srbija da se to stavi na uvid svim zainteresovanim. Pretpostavljam da ce to moci tek posle dozvole istraznih organa, ali "tavanski glasaci" i drugi ucesnici su svesni svega toga.

Zamislite, kao jedan od osnivaca se pojavio i ES !?!?!?! Da li Gojko zna za to? I koji pecat pravnog lica je pokazala osoba koja se predstavljala kao predstavnik ES? To je jedan od moderatora ES i nadamo se da nece uspeti da obrise ovaj post pre nego sto Gojko to vidi. "Osnivaci" su i nekakve "Zene na delu", "Agrosistem" i svasta jos...
Zamislite dalje, Statut je usvojen "U CELINI" - bez diskusije (?) a "kao" promenice ga do kraja godine. KO? KOGA? KAKO? NA OSNOVU KOG STATUTA? Na burne reakcije (registrovane na audio snimku i fotografijama) onih koji su insistirali da ipak bude nekih promena na statutu, predsedavajuci je odgovorio: "E pa ne moze, vec smo usvojili statut" !?! Toliko o demokratiji. Kada je pocela svadja oko izbora Upravnog odbora, i nastala pretnja da ce prisutni da se razidju, predsedavajuci je pristao da VEC prekrse svoju odluku, i promene jedan clan statuta i privoli PREOSTALE prisutne da farsu odglume do kraja. Da ne nabrajam dalje, verovatno je da ce uslediti reakcija na ovaj post pa cu detalje iznositi prema provokaciji "glavnog" mahera...

Nazalost, ja ovo radim samo kao pojedinac koji je upucen u materiju a ne kao predstavnik ISOC Srbije. U slucaju da rukovodstvo ISOC Srbija proceni nepotrebnim moje obracanje, pretpostavljam da je moguce da ce ovo ujedno biti i moj poslednji post na ovu temu. Ukoliko se ljudi koji nisu svesni sta rade ne prepoznaju i prizovu pameti, te pocnu da izazivaju komplikacije ili prekorace granicu tolerancije, molim da niko mene ne okrivi za neverovatne posledice koje mogu da izazovu.
[ Slobodan Miskovic @ 10.07.2006. 00:18 ] @
Svaka cast na postu, ovo se cekalo, nadam se da ce audio zapis i slike biti ponudjene na uvid.
[ putin @ 10.07.2006. 00:29 ] @
ZAVERENICI SA TAVANA (Prvi deo)

Fotografija ima preko stotinu. Zasad evo dva primercica istorijskog preokreta u Internetu u Srbiji i kretanju ka tacki (jel) BE ?
[ twiddle @ 10.07.2006. 00:36 ] @
@putin
ES nije osnivač RNIDS, jer nije pravno lice. Na skupu je bio Aleksandar Marković sa ES, koji nije imao pravo glasa, kao i svi ostali (nikome nije bio zabranjen pristup skupu) koji nisu doneli popunjen formular sa www.nic.yu

Što se tiče tvoje interpretacije sastanka, ne bih se složio sa njom. Bez obzira na povremene burne replike (što je bilo sasvim očekivano na takvom skupu), činjenica je da su osnivači doneli jednoglasne odluke po svim pitanjima, što uklanja svaku sumnju u to da je bilo ko ostao nezadovoljan onim za šta je glasao. Ista stvar važi i za način vođenja sednice od strane predsedavajućeg -- kakav god da je bio način vođenja sednice, bio je takav da se na kraju sve završilo bez skandala ili napuštanja sednice (o čemu svedoči broj glasova prilikom poslednje tačke dnevnog reda tj. izbora UO). Drugim rečima, ljudi su na osnivačku skupštinu došli da bi postigli dogovor oko osnivanja RNIDS i upravo time su se i bavili.

Bilo bi zaista korisno da objaviš taj audio snimak, jer bi se onda lepo videlo da nikome nije uskraćena reč, da se svaki predlog stavljao na glasanje (na čemu sam i ja eksplicitno insistirao, iako se nisam slagao sa iznetim predlozima), kao i da su sve odluke donete bez ijednog glasa protiv ili uzdržanih.

* * *

...kako je to bilo moguće? PA JEDNOSTAVNO -- Sloba Marković je napisao statut pre 5 godina, a onda sahranio mesece i godine na učestvovanje u raznim radnim grupama i javnim raspravama samo da bi svima bacio prašinu u oči. Onda je ucenio ekipu YU NIC-a tako da mu piju iz ruke, smotao državu za sitne pare, a provajdere preveo žedne preko vode. Usput je u upravni odbor instalirao predstavnika Trilateralne komisije i ličnog savetnika Bila Gejtsa (koji je vešto zamaskiran, pa ga niko ne vidi). Onda je ubedio predstavnike akademske mreže, provajdere, univerzitete, nevladine organizacije itd. da dođu na TAVAN u centru Beograda i glasaju po mom diktatu. Istovremeno, ugovorio je prodaju cele stvari sa misterioznom gospođom iz Londona i burazerom iz Bugarske...

Zaista sam fasciniran onim što čitam! Prosto ne znam šta mi se sledeće sprema, ali jedva čekam da vidim kako će ova uzbudljiva priča da se završi (voleo bih da ubacite neke dobre cice u scenario!).

Da li je moguće sam do sada bio slep kod očiju i da nisam primećivao kakve sve super-moći imam... takve sposobnosti da vrtim sve firme i institucije u Srbiji oko malog prsta, da mi svi piju iz ruke, da sve terorišem, da niko ne može da mi stane u kraj, da sam verovatno najbogatiji/najuticajniji čovek u Srbiji, a verovatno i šire... Jel' ima neko kontakt Dena Brauna, da mu prodam autorska prava na svoju biografiju na vreme i zaradim neke realne pare od svega ovoga? Da Vinčijev kod je bio obična limunadica. :-)

Pozdrav,
Sloba
[ gorang @ 10.07.2006. 00:38 ] @
putine, verujem u tvoju dobru volju, samo ces morati drugi ton da koristis kako bih mogao da te ozbiljno shvatim, ovako izgleda kao tv dnevnik iz 90tih

svima: cekajte samo da oni treci nanjuse, pa cete dobiti...
[ Slobodan Miskovic @ 10.07.2006. 00:40 ] @
Ja bi ipak vise voleo konkretne odgovore na neke cinjenice koje je izneo putin, bez ironicnih beljezgarija koje si rekao...

Recimo:

Citat:
Jedan od osnovnih uslova IANA i ICANN je izmedju ostalog podrska i ukljucivanje "internet zajednice". To ova samoproklamovana grupa zvanicno nema. Oni mozda mogu da obmanjuju zainteresovane prikrivajuci podatak o postojanju formalne Internet zajednice pod nazivom "Internet Asocijacija Srbije" koja je zvanicni predstavnik ISOC u nasoj zemlji, odnosno konstitutivni deo globalnog ISOC, kao ISOC - Srbija Chapter, sto mozete videti na sajtu ISOC prateci sledeci link http://www.isoc.org/isoc/chapters/ch_active.php#Serbia


Dakle, nista sto se uradili nije po pravilima ICANN-a, bar po ovome, ocekumem objasnjenje....

Ima jos stavi koje su iznete ovde a na koje nisi odgovorio nego si jednostavno preskocio...ako su stvarno budalastine kako kazes ne verujem da je preterano tesko to i dokazati, zar ne?
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 00:52 ] @
ej bre, pa ja ne mogu da verujem da se ti hvalis tim provajderima :)

pa kakvi bre provajderi da upravljaju tld-om, tom logikom mozemo carinu da prepustimo uvoznicima.
osnujem novog provajdera. ko mi daje domen ili licencu za registar? konkurencija? ako nesto ne radi, kome se zalim - konkurenciji? koga tuzim? fond? heh, nebuloze...
[ twiddle @ 10.07.2006. 01:00 ] @
@slobodan miskovic
Izvini, ali zaista nisam navodio ironične brljezgarije, već sam napravio siže onoga što sam imao prilike danas da pričitam u ovom threadu. Pregledaj prethodne poruke, pa mi reci da li sam nešto izmislio. [OK, možda ono o savetniku Bila Gejtsa :-)]

Što se tiče procene da li proces osnivanja RNIDS zadovoljava ili ne zadovoljava kriterijume ICANN -- ja sam svoje mišljenje na tu temu već ponudio, i to upravo kao odgovor na tvoje današnje pitanje. No, zašto bi meni bilo ko verovao na reč -- konačnu ocenu svega toga daće samo i jedino ICANN, tako da bi bilo najbolje da sačekamo njihov sud o tome ko jeste, a ko nije radio u saradnji sa lokalnom Internet zajednicom.
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 01:12 ] @
@sloba
vidim bio si u kanadi, na novom zelandu, sad vidim da si bio pre dve nedelje na sastanku u maroku? koga si predstavljao? za cije si pare isao? svratio usput dok si isao u prodavnicu? :)

[EDIT]

ej, pa ti si bio na vise sastanaka ccNSO kao clan. jel to znaci da se vec godinama LAZNO predstavljas za koordinatora jugoslovenskog domena? :)) da se prikljucim teorijama zavere ;)

[Ovu poruku je menjao drgrozozo dana 10.07.2006. u 02:34 GMT+1]
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 01:27 ] @
Mogli bi da otovorimo novu temu Kungfunizacija RNIDS-a :)


http://www.isoc-srbija.org

http://www.serbianhost.net

http://www.acdt.edu.yu


Ko želi da se dobroooo nasmeje ima čitavu temu o tome: http://www.elitesecurity.org/t94972


[ twiddle @ 10.07.2006. 01:35 ] @
@drgrozozo

Toplo, toplo... Istražuj još malo, pa će ti se samo kasti (Google mi tim indeksiranjem baš kvari posao, zar ne) :-)

Pozdrav,
Sloba
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 01:41 ] @
ej nije google, direktno ICANN sajt, sve beleze i stavljaju u pdf. kazem i mi apsolutni mulci znamo da citamo :)

pa sad ti meni reci sta radis ti tamo i po kom osnovu s obzirom na sledece:


Citat:
1. The ccNSO shall have a membership consisting of ccTLD managers.
...
ccTLD manager is the organization or entity responsible for managing an ISO 3166 country-code top-level domain and referred to in the IANA database under the current heading of "Sponsoring Organization", or under any later variant, for that country-code top-level domain.nisi se valjda LAZNO predstavio :)
[ twiddle @ 10.07.2006. 01:57 ] @
@drgrozozo

Naravno da nisam. Rešenje misterije imaš na http://ccnso.icann.org/minutes/minutes-02dec05.pdf (tačka 5)

Pozdrav,
Sloba

[Ovu poruku je menjao twiddle dana 10.07.2006. u 03:12 GMT+1]
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 02:28 ] @
tvoj intervju nisam citao jer ti ne verujem :) (http://www.netcentar.org/doc/135 sto ga obrisa? :))
a u zvanicnom dokumentu pise da si izabran u savet, sto znaci da si pre toga bio clan. kako si postao clan a da nisi koordinator nacionalnog domena?

a ako primaju na lepe oci i pompezan web sajt, pozivam sve clanove ES-a da pisu ICANN-u i da traze da se uclane u ccNSO, desetak ce valjda da uspe, cisto kad ti pokusas da uzurpiras tld da se napravi konkurencija. nacin na koji ta tvoja nevladina organizacija pokusava da preuzme nacionalni domen je u najmanju ruku patetican :)

i nadam se da si se slizao vec sa svima u ICANN-u jer su ja licno da im skacem po glavama o vasim partizanskim manipulacijama ako nastavis sa ovim smesnim nacinom drpacine ispod zita...
[ twiddle @ 10.07.2006. 02:39 ] @
@drgrozozo

Čitaj pažljivije...
[ caboom @ 10.07.2006. 10:11 ] @
o dzibus... ovo sve vise lici na south park - nindze vs. burazeri

e da, fali samo:sta da kazem nego - srecno deco i pazljivo sa nunchakama...
[ nemesis @ 10.07.2006. 10:31 ] @
naterali ste me da posle dugo vremena se ulogujem na ES i dam svoj komentar...

FUJ SLOBO FUJ !!!...

Bljak, sve se odvija tako bljak i sad mi je apsolutno drago sto sam umesto ''osnivachke skupshtine'' odabrao
roshtilj na dunavu...

Kada sam celu prichu preneo drugu iz ''nadleznih drzavnih organa'' dobio sam sledece:

postoji neki od elemenata dela udruživanja radi vršenja krivičnih
dela određenih saveznim zakonom (član 254. KZ SRJ), dogovor
za izvršenje krivičnog dela određenog saveznim zakonom (član 253. KZ SRJ)
ili zločinačko udruživanje (član 227. KZ RS)

Potsetio bi da su drzavni organi duzni da reaguju po svakoj direktnoj ili anonimnoj
prijavi gradjana. Mislim da ako se ovo ovako nastavi cu objaviti blanku prijavu
te ce svi zainteresovani moci da je podnesu nadleznom OUP-u MUP-a sto ce ovi
morati da proslede dalje.
Jednostavno broj prijava ce primorati istragu po delima.

toliko od mene ...
mozda je bolje da neko ko je direktno iz ove materije da nesto vishe o ovome


dodato

KRIVIČNI ZAKON REPUBLIKE SRBIJE

Zločinačko udruživanje

Član 227

(1) Ko organizuje grupu ili bandu koja ima za cilj vršenje krivičnih dela predviđenih republičkim zakonom za koja se može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.

(2) Pripadnik grupe ili bande iz stava 1 ovog člana kazniće se zatvorom do jedne godine.

(3) Pripadnik grupe ili bande koji otkrije grupu, odnosno bandu pre nego što je u njenom sastavu ili za nju učinio krivično delo, može se osloboditi od kazne.

[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2006. 10:32 ] @
E sad jos samo nedostaju i Vodnik kao autenticni predstavnik domace internet zajednice & Pandora kao predstavnik ugrozene manjine koja zahteva veca e-prava u Srbiji - i da svi budu tu ;-)

Sad, ozbiljno - da li je moguce da je hebeni nacionalni TLD za zemlju koja nema ni 10 hiljada aktivnih domena takav problem da izaziva ostre reakcije, teorije zavere, elemente trilera, pozive na odgovornost, krivicne prijave, istrage sudskih organa i sl ;-)

Ili su ljudi namirisali da ce Srbija dobiti .sx domen - sto u prevodu znaci $$$$$ aka mucho dinero ;-)

Citat:

zločinačko udruživanje (član 227. KZ RS)


Heavy ;-)
[ VRider @ 10.07.2006. 11:01 ] @
Time sto ce se olaksati registracija domena, bice ih mnogo vise. A o .sx ne treba ni pricati. To ce biti reinkranacija .xxx na srpski nacin, a tu ce biti love kao pleve. Plus, kao nevladina organizacija ce moci da sisaju kojekakve fondove iz inostranstva. Kao vladina ce sisati domaci budzet. A sve to za samo malo potrosenog vremena. Ti ljudi i sada rade taj posao (volonterski), a ovo je samo sansa da se tome da novi smisao...
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 11:03 ] @
Citat:
Sad, ozbiljno - da li je moguce da je hebeni nacionalni TLD za zemlju koja nema ni 10 hiljada aktivnih domena takav problem da izaziva ostre reakcije, teorije zavere, elemente trilera, pozive na odgovornost, krivicne prijave, istrage sudskih organa i sl ;-)


heh, pa pazi ova zemlja ima samo par stotinak poslanika, sto znaci da bi ste bili totalno indiferentni da pedja markovic preda skupstinu meni na upravljanje?
ja obecavam da cu umesto parlamenta da otvorim diskoteku i rostilj-bar, kad treba da se donese neki zakon, ja cu da ga donesem, i to na korist svih vas, placacete poreze tek toliko da nadoknadite troskove mene i sve u svemu sve ce biti JAKO bolje nego sada.
ko nadje nesto protiv ove ideje taj je satanista i paranoik.
[ mdave @ 10.07.2006. 11:10 ] @
Evo ja sam običan predstavnik internet zajednice, mali predstavnik male firme koga nije mrzelo da (umesto na roštilj) dođe po onoj vrućini iz Čačka za Beograd i učestvuje u radu. Niti mi je ko branio da učestvujem, niti mi je ko oduzimao reč.

Vi svi što samo sedite i kritikujete Slobu a ništa ne radite da poboljšate stanje (a od vas mladih-talentovanih-obrazovanih se možda najviše očekuje) zapitajte zašto su SPS i SRS na vlasti. Pa zbog nedelanja, naravno..

Što bi rekao pokojni premijer "a ako vam se spava idite kući pa spavajte bre".


ps. u ovoj gomili teorija zavere falilo je malo politike ;)
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2006. 11:23 ] @
@drgrozozo,

Nije bas moguce porediti skupstinu sa ccTLD-om - pre svega, ccTLD nisu u vlasnistvu drzava, niti su formalno-pravno drzave odgovorne za ccTLD. ICANN nije UN telo pa da nezavisne nacije mogu da ga kontrolisu i odredjuju kako ce da radi, vec je ICANN neprofitna organizacija registrovana u Kaliforniji koja polaze racune samo sebi.

Citat:

(a) Delegation of a New Top Level Domain. Delegation of a new top level domain requires the completion of a number of procedures, including the identification of a TLD manager with the requisite skills and authority to operate the TLD appropriately. The desires of the government of a country with regard to delegation of a ccTLD are taken very seriously.


Vrlo jednostavno - da je Vlada Srbije jedino telo koje moze da odluci o svom TLD-u - ova boldovana recenica ne bi uopste bila potrebna - ali je stvar sa ccTLD-ovima malo komplikovanija - i, na zalost za Balkan, nacin delegiranja neke organizacije kao sposobne ICANN-u zahteva konsenzus i dogovor internet zajednice, drzave i ostalih stakeholdera - sto, vidimo, nece biti bas tako lako.
[ markom @ 10.07.2006. 11:29 ] @
Prosto je zadovoljstvo videti neke učesnike ove rasprave za koje sam mislio da su u zemlju propali. Hi mdave :-)

Marko.
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 11:38 ] @
Citat:
Vrlo jednostavno - da je Vlada Srbije jedino telo koje moze da odluci o svom TLD-u - ova boldovana recenica ne bi uopste bila potrebna - ali je stvar sa ccTLD-ovima malo komplikovanija - i, na zalost za Balkan, nacin delegiranja neke organizacije kao sposobne ICANN-u zahteva konsenzus i dogovor internet zajednice, drzave i ostalih stakeholdera - sto, vidimo, nece biti bas tako lako


ja nisam ni tvrdio da treba da odluci vlada, nego skupstina svojim zakonom.
a ko bi drugi? neka nevladina organizacija i njena mailing lista? :))

nemoj da se zavaravas, evo i sloba lepo kaze:

Citat:
...Država Srbija ima suverenu nadležnost nad registrom i to niko ne spori. RNIDS će sklopiti neku vrstu sporazuma sa državom. Na osnovu čega će država dati svoju saglasnost (zakona, uredbe, odluke itd) nije naša odluka, već odluka nadležnih državnih službi. Šta god da izaberu nama odgovara...
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2006. 11:52 ] @
Pod "vlada' mislio sam na "Goverment" - izvinjavam se za nepreciznost, ali to ne menja poentu - skupstina (legislatory) ili vlada (executive) - nije relevantno za moj post.

Ja se uopste ne zavaravam vec pokusavam da ti kazem da ccTLD nije u vlasnistvu drzava clanica. Finalni autoritet ima ICANN koji ne polaze racune UN, dakle nije kontrolisan od drzava.

Procedura za delegiranje je jasna - tacno je da drzava ima veliku moc odlucivanja, ali ne i finalnu i ne jedinu - neophodan je kompromis izmedju vise faktora. E, sad, razumem ja i to sto ti hoces da kazes - da je nacin odabira RNID-a i ekipe koja je danas na celu istog, od strane drzave - za neke diskutabilan - mozda je drzava trebala da raspise tender, mozda je trebalo da se diskutuje o tome u skupstini, itd...

Mada nisam siguran koliko je to uobicajena praksa - recimo nismo videli raspisivanje tendera za agenciju za telekomunikacije recimo ;-)
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 12:06 ] @
Citat:
E, sad, razumem ja i to sto ti hoces da kazes - da je nacin odabira RNID-a i ekipe koja je danas na celu istog, od strane drzave - za neke diskutabilan - mozda je drzava trebala da raspise tender, mozda je trebalo da se diskutuje o tome u skupstini, itd...


ej, niko nije ODABRAN od strane drzave, to je slobin blef. oni jednostavno zamlacuju onog pateticnog zamenika ministra nauke predstavljajuci mu problem i sebe kao resenje u istom paketu.

Citat:
Mada nisam siguran koliko je to uobicajena praksa - recimo nismo videli raspisivanje tendera za agenciju za telekomunikacije recimo ;-)


ej, takodje nismo videli tendere za mnoga pokradena preduzeca, ne znaci da treba da nastavimo sa istom praksom. ja sam vec rekao da je slobin problem sto je ova oblast bolje pokrivena od strane zajednice, lakse bi im bilo da su preotimali merkator :)
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2006. 12:37 ] @
Neke napomene na stvari izrecene od strane korisnika putina za kojeg me ne bi cudilo da je u rodjackim ili prijateljskim vezama sa cuvenim profesorom Miletom Vasiljevicem (za neupucene link http://www.kungfu.co.yu/, http://www.isoc-srbija.org/, http://www.serbianhost.net/ http://www.elitesecurity.org/p613177)

Neki od navoda u njegovom postu samo govore o njegovoj (korisnik PUTIN) neobavestenosti ...

Sto se tice ISOC-a Serbia
Citat:

Area: Serbia
Name: ISOC-Serbia
Contact: Prof. Dr MILE Vasiljevic
Email: [email protected]
Web site: http://www.isoc-srbija.org
Notes:

http://www.isoc.org/isoc/chapters/ch_active.php#Serbia


Svako ko se prijavi kod ISOC-a moze da postane njegova podruznica za datu zemlju ili da osnuje nekoliko paralelnih podruznica npr.
Name: ISOC - Spain
Area: Spain - Aragon
Area: Spain - Asturias
Area: Spain - Catalonia
Area: Spain - Galicia
Area: Spain - Madrid

ili
Area: USA
Area: USA - California, Los Angeles
Area: USA - Hawaii
Area: USA - Illinois, Chicago
Area: USA - New Jersey
Area: USA - New York Metropolitan Area
Area: USA - Texas, South Central - San Antonio
Area: USA - Washington DC Metro Area

to sto je korisnik Putin i /ili prof. Mile Vasiljevic osnovao ISOC Serbia and Montenegro i onda trazio da se isto preimenuje u ISOC Serbia ne daje mu za pravo da sebe predstavlja za autoritateta na podrucju Interneta kod nas. Uostalom o tome postoji vise tema na ES iskoristite pretragu.

A zbog osoba kao sto je korisnik Putin i/ili profesor Mile Vasiljevic i moja malenkost ce da trazi, da konkurise za dodatnu podruznicu ISOC u Srbiji pored postojece i tako ce Internet zajednica u Srbiji imati minimum dve, a mozda i vise ISOC podruznica i sve to "zvanicno registrovanih, sa PIB-om, sifrom delatnosti i ziro racunom, formalnu organizaciju koju priznaju ISOC, ICANN, IANA i globalna Internet zajednica u svetu i svim drzavama".

Koliko je korisnik putin upucen u desavanja na Internet nebu Srbije dovoljno govori i cinjenica da nije znao ko je i odakle je je "Na primer, "engleskinja" Zeljka (koja se predstavlja kao Desiree)" :-) ..o kojoj je vise pisao u svom postu nego o dogadjanjima na osnovackoj skupstini RNIDS. Zeljka Milosevic je bila na skupu, kao i dosta drugih, ali nije izabrana u UO RNIDS, a nije bila ni na listi predloga i zato mi zaista nije jasno zasto se u korisnik putin u svom tekstu http://www.elitesecurity.org/p1211009 toliko bavi doticnom osobom kada je naziv ove teme "Osnivačka skupština Registra Nacionalnog Internet Domena (RNID) 8. jula 2006. godine!" a ne "prica o Zeljki Milosevic". Ako vi gospodine imate nekih nerascicenih stvari sa njom raspravite to licno i na drugom mestu, odnsno ne koristite ES za licna prepucavanja. Uostalom i profestor Mile Vasiljevic i podruznica ISOC mogli su da kanididuju profesora Mileta ili bilo koga, da se pojavi na osnivackoj skupstini RNIDS i iskazu svoje misljenje, predloge ili sugestije ili da se kandiduje za mesto u upravnom odboru. Medjutim korisniku Putinu je lepse je ovako preko ES-a iznosti poluistine i dezinformacije, odnosno licne probleme sa pojednom osobom ili osobama.

A dokle ide Vase (ne)poznavanje i/ili zlonamerno intepretiranje desavanja na osnivackoj skupstini jeste i podatak u kome tvrdite da je ES jedan od osnivaca RNIDS. Uostaom moja malenkosti je ucestvovala na poslednjoj radnoj grupi a u vezi sa pisanjem predloga statuta i to ispred i uz saglasnost "odgovornih" u ES-u :-). A i sve teme oko RNIDS-a na ES-u su u delu foruma nazvanim "Registar Nacionalnog ID" iliti http://www.elitesecurity.org/f230-Registar-Nacionalnog-ID i zbog toga sam bio prisutan, odnosno obavesten o osnivackoj skupstini i to obavestenje preneo na ES. Znaci nista nije bilo ni tajno, ni zaverenciki. I to kako ste naslovili jedan od svoji postova "ZAVERENICI SA TAVANA (Prvi deo)" vise govori o Vama nego o meni, Slobi Markovici ili celom (zaverenickom) skupu odrzanom u subotu. ;-)
[ nemesis @ 10.07.2006. 12:55 ] @
Da li ti zaista mislish da neko ko radi ili je u vlasnichko-suvlasnichkom odnosu u bilo
kom provajderu moze to jest moralno sme da bude u UO nechega kao sto je TLD nash
nasushni ???

Potrebno li je da neko napravi neku zloupotrebu sluzbenog polozaja ili je dovoljan i
sam trenutak postojanja potencijala za tako neshto ?

Tebi je Aleksandre znachi sasvim ok tako nesto ?

Secate li se hvaljenja ljudi iz nekretnino-trgovachkog ISP-a oko toga da garantuju reg
domena (co,yu itd...) za 24h ... A mene smara Marija Tasic za modifikaciju domena da
moram da joj skeniram ili faxiram reshenje i odluku i odbija da im to uruchimo lichno ...
i ako na sajtu agencije za privredne registre lepo pishe promena adrese firme itd ...

Sloba da ima i malo chasti nebi pristao na ulogu u UO u kojom sedi chuveni dvojac
pomenut u nekoj od prethodnih poruka ...

[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2006. 12:55 ] @
Citat:
drgrozozo
ej, niko nije ODABRAN od strane drzave, to je slobin blef. oni jednostavno zamlacuju onog pateticnog zamenika ministra nauke predstavljajuci mu problem i sebe kao resenje u istom paketu.


Ne bih da budem Slobin advokat - ali RNID nije Vladina organizacija vec zasebna interesna grupa koja zeli da bude ili smatra da je sposobna da bude nadlezna za administraciju ccTLD-a Srbije, i takodje smatraju da imaju dovoljno organizacionih, strucnih i tehnickih potencijala za takav posao.

Organi vlasti u Srbiji imaju pravo da dodele tu duznost bilo kome ko, izmedju ostalog, zadovoljava i ICANN zahteve za duznost nacionalnog TLD administratora.

Dakle, to znaci da RNID, kao i svako drugi, ima pravo da se organizuje - i predstavlja svoj plan i program administracije TLD-a kao i da vrse bilo kakvu aktivnost na sopstvenoj promociji. Ako postoji negde element nekog prekrsaja to jedino moze biti dovodjenje ljudi u zabludu da su oni vec danas zaduzeni za ccTLD Srbije - sto nisam primetio, a svako opet ima pravo i da ih tuzi za to.

Primeti da svako ima pravo da se organizuje, napravi plan i program, okupi strucnu ekipu oko sebe - i predlozi sebe Republici Srbiji i, preko nje, ICANN-u kao telo sposobno da administrira srpski TLD. Takodje, svako ima pravo i da trazi pomoc od nekakvih stranih NGO-ova ili finansijera NGO-ova za svoj rad - ne vidim nista sporno ni u tome.

Sve u svemu, mislim da je kritikovanje RNID-a ako vec neko ima aprioran negativni stav prema njima los potez - RNID nije taj koji odlucuje ko ce dobiti pravo administracije srpskim TLD-om - resenje je ili sopstvena organizacija ako vec smatrate da je RNID los, ili aktivno ucestvovanje u RNID-u - ko vec sta zeli.


[ caboom @ 10.07.2006. 12:56 ] @
Citat:
Aleksandar Marković
Uostaom moja malenkosti je ucestvovala na poslednjoj radnoj grupi a u vezi sa pisanjem predloga statuta i to ispred i uz saglasnost "odgovornih" u ES-u :-).


hm, da li bi bio ljubazan da objasnis kako mozes da predstavljas forum i koje on veze moze da ima sa tld-om po bilo kojem osnovu?
[ nemesis @ 10.07.2006. 12:57 ] @
Code:

Heavy ;-)


ja ja :0) ...mozda ce se posle zalazu da uvodjenje interneta u zatvore pa makar
zashivali usne sa utp kablom ...
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2006. 12:58 ] @
Citat:
Nemesis
Da li ti zaista mislish da neko ko radi ili je u vlasnichko-suvlasnichkom odnosu u bilo
kom provajderu moze to jest moralno sme da bude u UO nechega kao sto je TLD nash
nasushni ???

Potrebno li je da neko napravi neku zloupotrebu sluzbenog polozaja ili je dovoljan i
sam trenutak postojanja potencijala za tako neshto ?


Da to je sasvim normalno i u vecini zemalja (evo bas sam pogledao UK, DE, NL) clanstvo u skupstinama nacionalnih registara imaju, izmedju ostalih, i upravo komercijalni entiteti koji vrse i usluge prodaje domena. Jedina razlika je, da u UK i NL clanstvo imaju i fizicka lica, sto sam naveo vec u mojim pitanjima - dok u DE to mogu biti samo pravna lica sa pozitivnim bilansom.

Ili ti mislis da je "TLD nas nasusni" toliko ekskluzivan da su .uk, .nl i .de mala deca prema njemu ;-)
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2006. 13:02 ] @
@Nemesis: hteo sam da ti odgovorim ali vidim Ivan me je preduhitrio :-) i odmah pitanje-> Po tebi ko bi trebao da bude u upravnom odboru buduceg YUnica, RNIDSa i da ne uzmemo u obzir da je ovaj UO privremenog karaktera, sa rokom trajanja do kraja godine + skupstina bira UO. Svako na skupstini je mogao da predlozi nekog kandidata. Svako na skupstini je mogao da tajno glasa za nekog od kandidata i to u ovom slucaju max za 7 predlozenih kandidata. Clanovi Skupstine su mogli da glasaju i samo za 1 kandidata ili da ne glasaju uopste i u tom slucaju mozda neki ljudi ne bi bili izabrani sto bi govorilo da lista kandidata nije dobra ili da bi trebala da se promeni, medjutim to se nije dogodilo. Upucen je javni poziv i svako pravno, zainteresovano lice je moglo da dodje, predlozi sebe ili nekog drugog i da glasa ili ne glasa.

@caboom: Prvo i osnovno ja na osnivackom skupu nisam predstavljao ES jer ES nije pravno lice. Tamo sam bio prisutan kao moderator ovog foruma i osoba koja bi trebala da na najveci IT forum kod nas direktno prenese vidjeno. A posto je ES privatno vlasnistvo, uostalom... zasto ne bih mogao da predstavljam ES na kojem je vec bilo rasprave o RNIDu http://www.elitesecurity.org/t...alnog-registra-Internet-domena i ta rasprava nije prosla neprimeceno od tadasnjih clanova radne grupe. Pao je dogovor sa Gojkom i nekim ljudima sa foruma i ja sam usao u poslednju radnu grupu i predlozio SmilieBG isto sa ES foruma - da takodje udje u istu a zbog njegovo iskustva u radu holandskog NIC-a. Plus jel' ti to smatras da ES nije trebao uopste da ucestvuje ili ima predstavnika u necemu sto se zove proces regulisanja upravljana yu domenima? i ko bi po tebi trebao da ucestvuje u istom, ako ne jedan od najvecih, ako ne i najveci IT forum kod nas?[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 18.09.2006. u 10:55 GMT+1]
[ nemesis @ 10.07.2006. 13:03 ] @
Citat:

Da to je sasvim normalno i u vecini zemalja (evo bas sam pogledao UK, DE, NL) clanstvo u skupstinama nacionalnih registara imaju, izmedju ostalih, i upravo komercijalni entiteti koji vrse i usluge prodaje domena. Jedina razlika je, da u UK i NL clanstvo imaju i fizicka lica, sto sam naveo vec u mojim pitanjima - dok u DE to mogu biti samo pravna lica sa pozitivnim bilansom.
Ili ti mislis da je "TLD nas nasusni" toliko ekskluzivan da su .uk, .nl i .de mala deca prema njemu ;-)


Neprichamo o skupshtini nego prichamo u OU.
''TLD nas nasushni'' je trebalo biti potsecanje na rechenicu ''hleb nash nasushni'',
Kakve veze ima da li je u pitanju 10k ili 10m domena ?
Gomila stranih domena e kupljena jer nije postojala mogucnost ili efikasnost oko registracije .co.yu itd...
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2006. 13:14 ] @
Citat:

Neprichamo o skupshtini nego prichamo u OU.
''TLD nas nasushni'' je trebalo biti potsecanje na rechenicu ''hleb nash nasushni'',


Skupstina obicno bira UO, ili ja negde gresim? ;-)

Evo ga jedan:

http://www.denic.de/en/denic/m...haft/mitgliederliste/index.jsp - lista clanova

UO:

http://www.denic.de/en/denic/w...rgane_der_denic_eg/organe.html

Ko su ti ljudi: http://www.icann.org/tlds/net-rfp/applications/denic.htm -> mnogi imaju komercijalni backgrouund

Citat:

Kakve veze ima da li je u pitanju 10k ili 10m domena ?


Pa ono - ima, male veze ;-)

Citat:

Gomila stranih domena e kupljena jer nije postojala mogucnost ili efikasnost oko registracije .co.yu itd...


Pa valjda je u interesu komercijalnih entiteta da se to resi na najbrzi nacin ;-)
[ caboom @ 10.07.2006. 13:32 ] @
Citat:

a zasto ne bih mogao da predstavljam ES na kojem je vec bilo rasprave o RNIDu http://www.elitesecurity.org/t...alnog-registra-Internet-domena i ta rasprava nije prosla neprimeceno od tadasnjih clanova radne grupe. Pao je dogovor sa Gojkom i nekim ljudima sa foruma i ja sam usao u poslednju radnu grupu i predlozio SmilieBG isto sa ES foruma - da takodje udje u istu a zbog njegovo iskustva u radu holandskog NIC-a. Plus jel' ti to smatras da ES nije trebao uopste da ucestvuje ili ima predstavnika u necemu sto se zove proces regulisanja upravljana yu domenima? i ko bi po tebi trebao da ucestvuje u istom, ako ne jedan od najvecih, ako ne i najveci IT forum kod nas?


molim te, postedi me patetike. pre svega moje pitanje je glasilo "kako ti mozes da predstavljas forum (kao zajednicu)?", a pogotovo mislim da ne predstavljas ni moje ni misljenje vecine ovde posto nemas apsolutno nikakav dokaz za to - cak i da je to tacno, ako vec smatras da je najveci forum, to podrazumeva veliki broj ljudi koji ga cini (ili mozda gresim?), a takodje ako se ne varam oni koji su mogli da budu prisutni su pravna lica a ne fiktivni entiteti kao sto je forum - zar to nisu bila propisana pravila? da preformulisem - kako ti mozes sebi uzeti za pravo da predstavljas bilo kakvu zajednicu ako nisi od nje izabran? elem, ja nemam nikakav problem da bilo ko' od vas upravlja nacionalnim tld-om, cak ni nindza, ako je svestan i odgovornosti koju sa sobom nosi takva pozicija. da podvucem jos jednom termin koji nam je ocigledno veoma stran - odgovornost. dakle, kada bilo ko od vas potpisuje neki dokument, mora da ga potpisuje svojim imenom i stoji upravo i potpuno iza svake stvari koju je rekao i uradio, a ne sa floskulama fiktivnih prestavnika. dakle, ja nemam nikakav problem da bilo ko od vas bude odgovorno lic(e|a) za funkcionisanje nacionalnog tld-a ukoliko:

1) potpisujes - snosis licnu odgovornost
2) stvari funkcionisu besprekorno, kao sto nisu do sada, inace se postavlja pitanje ovoga pod 1)

stvari moraju da budu ciste na samam pocetku, apsolutno me ne zanimaju opravdanja i politika, zanimaju me iskljucivo rezultati (mozda i ostatak zajednice, nisam proverio...), dakle svako od vas ima pravo da uziva blagodeti funkcije koje ste se prihvatili, ali takodje mora da snosi -> odgovornost <-
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2006. 13:39 ] @
patetika? http://www.vokabular.org/?lang...%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B8ES nije osnivač RNIDS, jer nije pravno lice. Na skupu je bio Aleksandar Marković sa ES, koji nije imao pravo glasa, kao i svi ostali (nikome nije bio zabranjen pristup skupu) koji nisu doneli popunjen formular sa www.nic.yu

o kakvoj to odgovornosti govoris?

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 10.07.2006. u 22:05 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2006. 13:39 ] @
Mislim da problem odgovornosti mora da resava Republika Srbija (oh boy) - ugovorom o ustupanju srpskog ccTLD-a nekoj organizaciji na administraciju gde ce jasno biti definisani:

- Mandat (ograniceni, neograniceni, i sl...)
- Odgovornost te orgnanizacije, tj. njenog direktora i upravnog odbora
- Uslovi koje je ta organizacija duzna da ispuni radi zadrzavanja licence
- Drzavno ucesce - kako finansijsko, tako i tehnicko ako je predvidjeno
- Odredbe koje ce se ticati nepostovanja ovog ugovora
- Nadleznost u sporovima

Ako odgovornost ne bude zakonski/ugovorno definisana na nivou drzave, kao ponudjaca ccTLD-a na administraciju trecem-licu, nece biti uradjeno nista jer udruzenja gradjana i sl... nemaju bas neke specijalne obaveze prema Srbiji pa da odgovaraju za lose postupke ;-)
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 13:48 ] @
dobro jutro ivane dimkovicu :)
[ caboom @ 10.07.2006. 13:49 ] @
Citat:
Aleksandar Marković
patetika?


da, upravo.

Citat:

ES nije osnivač RNIDS, jer nije pravno lice. Na skupu je bio Aleksandar Marković sa ES, koji nije imao pravo glasa, kao i svi ostali (nikome nije bio zabranjen pristup skupu) koji nisu doneli popunjen formular sa www.nic.yu


i kako si ti tacno predstavljao ES tamo i koga zapravo? mene, zajednicu, skupinu administratora?

Citat:

o kakvoj to odgovornosti govoris?


onih koji ce npr. biti clanovi [proizvoljno ime entiteta odgovornog za tld] sa mogucnoscu odluke - takoreci sa pecatom. ukoliko takvo telo nema nikakave odgovornosti prema gradjanima i drzavi, onda to treba jasno naznaciti - ivanov predlog bio mozda najsrecniji u ovako nezrelom okruzenju.
[ twiddle @ 10.07.2006. 13:52 ] @
Prisustvo Aleksandra Markovića i Aleksandra Škodrića (SmilieBG) u okviru radne grupe koja je usaglašavala statut RNIDS ne bih mogao da nazovem predstavljanjem ili zastupanjem ES-a. Više bih rekao da je njihova uloga bila posrednička -- njihovo prisustvo u grupi, sa jedne strane, značilo je da ES zajednica neće ostati uskraćena za informacije o bitnim događanjima iz prve ruke. Sa druge strane, njihovo prisustvo garantovalo je da će diskusije koje su vođene na ES-u biti uzete u razmatranje. Naravno, obe stvari bi se dogodile i da njih dvojica nisu bili u grupi, ali je njihovim uključivanjem u proces izbegnuto, ako ništa drugo, da se meni veruje na reč :-) Šalu na stranu, njihova dobra volja da učestvuju u grupi i angažuju svoje resurse u ovom procesu zaista je dobar primer kako oni koji su direktno zainteresovani za neko pitanje mogu da doprinesu. Na osnovu takvih angažmana ES zajednica najviše dobija na kvalitetu i značaju.

Pozdrav,
Sloba
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2006. 13:54 ] @
Citat:

dobro jutro ivane dimkovicu :)


Onda mislim da se laje na pogresno drvo - ovo je tema o RNID-u, RNID-je, da podsetim, interesna grupa koja nije organizovana od strane Republike Srbije - ciljevi te interesne grupe su u statutu definisani kao efikasna organizacija ccTLD-a Republike Srbije - naravno ovo vazi pod uslovom da dobiju pravo da administriraju ccTLD.

Dakle, prava adresa za pravilnu organizaciju je Vlada Republike Srbije, tj. Ministarstvo Nauke. Takodje, ukoliko me pamcenje drzi postoji jedan predstavnik Vlade na ovom forumu: http://www.elitesecurity.org/korisnik/profil/cedomir.suljagic - bilo bi lepo ako bi se i ta osoba oglasila o idejama Vlade.
[ twiddle @ 10.07.2006. 13:56 ] @
@ivan dimkovic

Cilj RNIDS i jeste da uđe upravo u neki takav aranžman sa državom. To je od samog početka naglašavano i to nikada nije bilo sporno.
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2006. 13:59 ] @
Citat:
caboom: ...kako ti mozes sebi uzeti za pravo da predstavljas bilo kakvu zajednicu ako nisi od nje izabran?...dakle svako od vas ima pravo da uziva blagodeti funkcije koje ste se prihvatili, ali takodje mora da snosi -> odgovornost <-

Citat:
caboom: ...onih koji ce npr. biti clanovi [proizvoljno ime entiteta odgovornog za tld] sa mogucnoscu odluke - takoreci sa pecatom...


jel ja pricam kineski? :)

0) ES je privatno vlasnistvo,
1) ES nije osnivač RNIDS,
2) ES nije pravno lice,
3) Aleksandar Marković :) nije imao pravo glasa na osnivackoj skupstini,
4) Aleksandar Marković nije biran na ikakvu poziciju...jos :)
5) Aleksandar Marković nije izabran u UO ,
6) Aleksandar Marković nije clan bilo kakvog tela, odbora itd. [proizvoljno ime entiteta odgovornog za tld] sa mogucnoscu odluke,
7) Aleksandar Marković je bio na skupštini kao što je na istoj mogao biti Igor Bogicevic ili bi ko drugi sa ES.

o kakvoj to odgovornosti govoris?

p.s.
Pa da nastavimo sa jos malo "patetike" ;-) Ako ES nije pravno lice kako ja mogu da budem njegov predstavnik? - Ja jesam moderator foruma Registar Nacionalnog ID koji se bavi pitanjima formiranja, funkcionisnja RNIDSa. U tom svojstvu sam i bio prisutan na osnivackoj skupstini. Uostalom kako se vec zna ES je privatna svojina -> ES je kreirao Gojko Vujović, a ES administrara i razvoj vodi - ES tim. Znaci prvi predstavnik je osoba koja ga je kreirala i koja ovlasti samostalno ili u saradnji sa administratorima osobu iz ES tima da predstavlja ES. Uostalom da ne bude da sam samoproklamovani poredstavnik, raspitaj se kod Gojka da li sam se ja samoproklamovao i sam sebe postavio za moderatora foruma Registar Nacionalnog ID

p.p.s.
Prisustvo Aleksandra Markovića i Aleksandra Škodrića (SmilieBG)

p.p.p.s.
Uostalo jel' ovo prica o meni ili RNIDS?

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 06.08.2006. u 16:36 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2006. 14:02 ] @
Citat:

Cilj RNIDS i jeste da uđe upravo u neki takav aranžman sa državom. To je od samog početka naglašavano i to nikada nije bilo sporno.


Mislim da to nekima ovde jos nije jasno.

Doduse, malo jeste misleading svoju organizaciju nazivati "Registar Nacionalnog Internet Domena Srbije" kada to telo jos nije zvanicni nacionalni registar ;-) Ali avaj.
[ caboom @ 10.07.2006. 14:09 ] @
Citat:
Aleksandar Marković
o kakvoj to odgovornosti govoris?


preskocio si:

x) Aleksandar Markovic nije/jeste prestavljao ES kao zajednicu/moderatore/XYZ
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 14:11 ] @
Citat:
Doduse, malo jeste misleading svoju organizaciju nazivati "Registar Nacionalnog Internet Domena Srbije" kada to telo jos nije zvanicni nacionalni registar ;-) Ali avaj.


ma to ti je kao da zemunci nazovu svoju firmu "putevi srbije" i pricaju okolo kako samo treba vlada da parafira ugovor :)
[ mdave @ 10.07.2006. 14:14 ] @
>Prosto je zadovoljstvo videti neke učesnike ove rasprave za koje sam mislio da su u zemlju propali. Hi mdave :-)
>
>Marko.

Mrakome,

na sledećoj skupštini tebe predlažem u UO!
[ nemesis @ 10.07.2006. 14:20 ] @
mislim da onda najbolje da skupite 500e i registujete BrziDomeniSrbije d.o.o ili ortachko drushtvo
i kazete mi smo ovde samo zbog para, nismo profitabili sto ne znachi da necemo naplacivati svoje
usluge sa tim da sve sto naplatimo ode na opremu (oz poznatih firmi razume se...) i plate ljudima
u upravnom odboru :)

slobo ... ja sam mislio posle nashe razmene par emailova ti da prvi kao primer ostalima kazesh ja
odbija moju nominaciju iz razgloga postojanja sukoba interesa ... i tako svim dash svi(j)etli primer
chojshtva i junashtva ... da zashtitish sebe od drugih i pre svega druge od sebe itd...

ochigledno nisam bio u pravu ...


ps.
patuljak na noshi - ko se seti ... ko ne :0) (nije uvreda nikome)
[ nemesis @ 10.07.2006. 14:22 ] @
Citat:
mdave: >Prosto je zadovoljstvo videti neke učesnike ove rasprave za koje sam mislio da su u zemlju propali. Hi mdave :-)
>
>Marko.

Mrakome,

na sledećoj skupštini tebe predlažem u UO!


to uopshte nije losha ideja ... mislim da bi markom bio kadar i da ih nauchi poneshto em nije finansiski povezan ni na koji nachin
sa domacim provajderima i slichno :)

markoma u UO! ?
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2006. 14:24 ] @
Clanstvo u UO RNIDS je na volunterskoj bazi - NE POSTOJI NOVCANA (plata) NITI BILO KAKVA DRUGA NADOKNADA, a svaki postupak nabavke opreme bit ce javan

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 06.08.2006. u 16:37 GMT+1]
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 14:32 ] @
Citat:
Clanstvo u UO RNIDS je na volunterskoj bazi - NE POSTOJI NOVCANA (plata) NITI BILO KAKVA DRUGA NADOKNADA, a svaki postupak nabavke opreme bit ce javan


:)
to je ono "ja se dobrovoljno javljam da budem glavni, ajde sad dovezite mi helikopter, idem da kupim burek"

"i ne zaboravite da finansijski izvestaj o tome posaljete na nasu JAVNU mailing listu [email protected][s]r"
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2006. 14:42 ] @
Spisak osnivača, zapisnik i buduci zapisnici sa skupštine biće javno objavljeni pošto se tehnički urede i prekontrolišu na samom sajtu RNIDS(yunic). Isto ce se desiti i sa svim nabavkama ili trosenjem sredstava, odnosno svim odlukama vezanim za finansijskim trosenjem, troskovima. Jedan od razloga kontrole i transparentnosti rada RNIDSa je i formiranje ovog foruma http://www.elitesecurity.org/f230-Registar-Nacionalnog-ID koji je zamisljen da obavestava zainteresovane u Srbiji o desavanjima na IT polju a u vezi sa pitanjima regulisanja yu domena
[ VRider @ 10.07.2006. 14:48 ] @
Pa to se uhvatio red ko ce da radi za dzabe? Pa sto onda niste nastavili? I do sada su bili volonteri, i nista nije radilo kako treba, ali sada ce biti druga vrsta volontera i sve ce biti super... Samo im dajte da se pokazu sta znaju.
Pa ovo je vredjanje inteligencije. Jel to krsi neko pravilo [es] Pravilnika? Trebalo bi!
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2006. 14:55 ] @
Ja mislim da je kardinalna greska ako pozicije u RNID-u budu "volonterske" - Odrzavanje nacionalnog TLD je odgovoran posao i ljudi iza njega treba da stoje imenom i prezimenom, i pozicijom za koju treba da budu placeni.

Ako ti ljudi ne bi imali renumeraciju - desice se ISTO ono sto se desava i sa sadasnjim YU-NICom - "znate, mi ovo radimo volonterski, sta hocete" - fuck that, da se tako ruzno izrazim - dosta je bilo volonterizma i maskiranja odgovornosti kojekakvim "dobrovoljnim besplatnim radom" - ljudi treba da imaju kompenzaciju za svoju odgovornost inace odgovornosti nece biti. A ako odgovornosti nema, nema ni normalnog funkcionisanja bilo kakvog sistema.

RNID mora imati full-time placene pozicije za svoj menadzment. Takodje, RNID bi trebalo da ima nadzorni odbor koji bi bio volonteski ili sa malim nadoknadama (putni troskovi) - u nadzornom odboru bi trebalo da budu nekakve face, doajeni, evandjelisti interneta i sta ti ja znam - ali oni koji zaista rade posao moraju za njega biti i adekvatno placeni, inace ga svakako nece raditi kako treba.
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2006. 14:56 ] @
Placene funkcije ce biti funkcija Direktora RNIDS i ... tehnickog osoblja (jednog ili više clanova istog)

Clanstvo u UO RNIDS se ne placa

Clanovi skupstine takodje ne dobijaju nikakvu nadoknadu, cak ni onu za prevoz :) ako su (iz)van Beograda

p.s.
Na prvoj sednici Upravnog odbora, koja je održana odmah posle osnivačke skupštine, g-đa Mira Tasić je izabrana kao privremeni zastupnik RNIDS (v.d. direktora)

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 10.07.2006. u 18:08 GMT+1]
[ caboom @ 10.07.2006. 15:08 ] @
koja je onda egzaktna razlika u odnosu na postojecu situaciju sa tld-om? ko je odgovorn(o|a) lic(e|a)? prema kojim pravilima se biraju clanovi pomenute ... kahm ... skupstine? kako se donose odluke? kako se prenosi nadleznost vec postojeceg yunic-a na novo telo? na koji nacin je [many letter acronym] povezan sa organima vlasti i ... kome odgovara?
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 15:11 ] @
Citat:
Spisak osnivača, zapisnik i buduci zapisnici sa skupštine biće javno objavljeni pošto se tehnički urede i prekontrolišu na samom sajtu RNIDS(yunic). Isto ce se desiti i sa svim nabavkama ili trosenjem sredstava, odnosno svim odlukama vezanim za finansijskim trosenjem, troskovima. Jedan od razloga kontrole i transparentnosti rada RNIDSa je i formiranje ovog foruma http://www.elitesecurity.org/f230-Registar-Nacionalnog-ID koji je zamisljen da obavestava zainteresovane u Srbiji o desavanjima na IT polju a u vezi sa pitanjima regulisanja yu domena


ma po kom pravu VI preuzimate yunic i ko ste VI da odlucujete koje podatke i o cemu cete da objavljujete i gde?
mozda bas JA hocu da preuzmem yunic, da bas JA odredjujem cenu domena i licenci i volonterski radim samo za kerozin.

alo, nije ovo srednji vek, otimacine vise ne pale...
[ VRider @ 10.07.2006. 15:12 ] @
I direktor, i njegova sekretarica, i kafe kuvarica, i cistacica, i portparol, i <dopisite po zelji>...
U kombinaciji sa "javnim tenderima za nabavku opreme", bice love kao pleve. Ne brinem ja za vas...
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 15:16 ] @
pa pogledaj profit sunrisea na eu, jos kad se otvore nacionalni domeni za fizicka lica to ce biti holokaust :)
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2006. 15:35 ] @
nadam se da ste procitali statut http://www.nic.yu/statut-RNID.pdf - koji je za sada minimalno promenjen na osnivackoj skupstini - tu dosta toga pise :) ... rasprava o predlozenom dokumentu vodila se na http://www.elitesecurity.org/t...ra-nacionalnog-Internet-domena + http://www.elitesecurity.org/f230-Registar-Nacionalnog-ID
[ markom @ 10.07.2006. 15:43 ] @
Nisam hteo da se mešam previše u diskusiju, al' više stvarno nema smisla...

Kao prvo, zahvaljujem se nemesisu i mdaveTu na kandidaturi za UO, ali imam jednu malu zamerku. Upravo sama činjenica da nisam finansijski ili bilo kako povezan (sem prijateljski sa mnogim) srpskim provajderima bi me diskvalifikovala da efikasno obavljam posao koji UO treba da obavlja.

Naime, Internet je jedna vrlo komercijalna stvar! Od Interneta ljudi žive i na Internetu se zarađuje novac. Da bi se omogućilo efikasno funkcionisanje istog, Internet čine komercijalni pružaoci usluga i njihovi kupci - nema trećeg entiteta. Da bi pružaoci usluga efikasno opslužili svoje kupce, mora postojati efikasan registar domena. Jedini način da se to omogući je da su članovi upravnog odbora (ja bih otišao korak dalje i rekao deoničari, ali to je moj ekonomsko desničarski stav koji je poznat) upravo ti komercijalni entiteti, a ne nekakvi predstavnici nevladinih organizacija i fakulteta (sa po jednim registrovanim PODdomenom).

Svi ovde napadaju Slobu koji već godina tupi jednu te istu stvar i konačno je uspeo kako-tako da je sprovede u delo. Što niste i vi tupili i radili godinama? Mnogo je lako drviti, a ne raditi ništa.

Po meni je najveći problem u ovoj priči to što nije osnovano AD koji sačinjavaju vlada srbije ili još bolje, privredna komora i predstavnici komercijalnih entiteta ili fizičkih lica, koji su bili spremni da ulože početni kapital, na osnovu predodređene cene deonica (sadašnja vrednost YUNIC-a se očas posla izračuna uz pomoć KPMG-a ili druge konsultantske kuće). Javno akcionarsko društvo je obavezno da podnosi izveštaje beogradskoj berzi o svom poslovanju i bolja kontrola od toga ne postoji. Cene domena i efikasnost rada bi bile zagarantovane samom činjenicom da su vlasnici upravo provajderi koji nude usluge korisnicima. Neko više, neko manje, a to bi upravo zavisilo od toga koliko je ko bio voljan da plati brzu uslugu.

Manite se ćorava socijalističkoga posla u kojem sve funkcioniše bez novca. To ne biva.

Marko.

[Ovu poruku je menjao markom dana 10.07.2006. u 16:56 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2006. 15:45 ] @
Da vidimo,

@edit - inace Markom me je preduhitrio i slazem se sa njim kako u pogledu neosnovane kritike Slobe Markovica ali i u pitanju nekih stvari oko organizacije RNID-a - nacin kontrole kao AD i komercijalna licenca od strane Drzave uz zakon koji ce da obezbedi univerzalni pristup domenima je ubedljivo najbolji nacin kontrole takvog sistema.

Nego da vidimo mi kako trenutni RNID radi:

Ekipa #1 - Dobrovoljni volonteri koji ce placati i prevoz od svoje love :)

Citat:

Upravni odbor:
1) rukovodi radom RNID između dva zasedanja Skupštine i donosi odluke radi ostvarivanja ciljeva RNID;
2) organizuje redovno obavljanje delatnosti RNID;
3) donosi strateške finansijske odluke;
4) predlaže izmene pravilnika o načinu funkcionisanja RNID;
5) odlučuje o broju i strukturi zaposlenih;
6) otvara i zatvara radna mesta;
7) bira i razrešava Direktora;
8) odlučuje o cenama usluga RNID i platama zaposlenih;
9) raspravlja o članstvu RNID u međunarodnim organizacijama;
10) odlučuje o učešću predstavnika RNID na stručnim skupovima.


Ekipa #2 - Placena lica

Citat:

Direktora RNID imenuje i razrešava Upravni odbor.
Direktor je lice koje se prima u stalni radni odnos sa punim radnim vremenom, putem javnog konkursa.
Direktor može biti član Skupštine, ali ne može biti član Upravnog odbora.
Direktor se stara o:
1) svakodnevnom vođenju poslovanja RNID;
2) zasnivanju i raskidanju radnog odnosa zaposlenih;
3) izvršavanju odluka Upravnog odbora;
4) upravljanjem aktivnostima stručnih službi.


Iz ovoga se vise nego jasno vidi da volonterski, neplaceni i na "dobrovoljnoj bazi" Upravni Odbor imenuje i odredjuje placenom, i odgovornom Direktoru sta da radi kao i da ocigledno ima sve konce kada je vodjenje RNID-a u pitanju. Meni je ovo vrlo nelogicno i suprotno sa logikom odgovornosti koja proizilazi iz placenog radnog odnosa. Neka pitanja koja bih postavio su:

1. Na kojoj pretpostavci je zasnovana odgovornost "Upravnog Odbora" osim na jedinoj stavci zvanoj "opoziv od strane skupstine" ? Dobroj volji?
2. Ako je tacno da su clanovi upravnog odbora neplaceni volonteri kako je obezbedjeno ovo:

Citat:

Član Upravnog odbora ne sme zastupati interese bilo koje druge organizacije osim interesa RNID.


?! Mislim, ti ljudi imaju svoje placene poslove, i rade za svoje poslodavce i obavezni su postovati ugovore o njihovom stalnom radnom odnosu koji nisu potpisani sa RNID-om - posto RNID njih ne placa, kako ce oni moci da rade "samo u interesu RNID-a" ili je to neka utopija ostala iz doba socijalistickog samoupravljanja - ono, svi rade u interesu radnicke klase... Bojim se da je ovo vrlo klimavo i neostvarljivo u praksi.
[ Tyler Durden @ 10.07.2006. 15:47 ] @
http://www.b92.net/srbija2020/info.php?nav_id=204222
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 15:48 ] @
Citat:
nadam se da ste procitali statut http://www.nic.yu/statut-RNID.pdf - koji je za sada minimalno promenjen na osnivackoj skupstini - tu dosta toga pise :) ... rasprava o predlozenom dokumentu vodila se na http://www.elitesecurity.org/t...ra-nacionalnog-Internet-domena +


:) vi uporno nas upucujete na nesto sto ste vi napisali :))

ama to nema nikakve veze. koga briga sta ste vi napisali.
ne mozete vi sami nad sobom da uspostavljate kontrolu.

dakle ako ne znas proces bi trebao da izgleda ovako
eksperti razglabaju sta je cilj > drzava inkorporira to u zakon o internetu > drzava POSTAVI USLOVE i raspise tender > firma/grupa/banda A se javlja na konkurs
pri tom eksperti i firma/grupa/bandaA nemaju veze

a ne
nevladina organizacija siri pipke u icann, vrbuje provajdere i par predstavnika yunica da yunic njima preda nadleznost a posle da to overi izgubljeni zamenik ministra nauke...

bando :)
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2006. 15:51 ] @
Citat:
drgrozozo: ma po kom pravu VI preuzimate yunic i ko ste VI da odlucujete koje podatke i o cemu cete da objavljujete i gde?


Na inicijativu gospođe Mirjane Tasić, početkom 2005. godine formirana je ad hoc radna grupa sa ciljem da izradi osnivačke dokumente organizacije koja bi trebalo da preuzme upravljanje registrom .yu domena. Grupu su činili, pored trenutnih administratora .yu registra, predstavnici domaćih Internet provajdera, Telekoma, Ministarstva nauke i zaštite životne sredine(http://www.elitesecurity.org/t...alnog-registra-Internet-domena), nevladinih organizacija itd. Ova grupa je izradila nacrt Statuta Registra nacionalnog Internet domena (RNID). Javna rasprava nacrta Statuta RNID trajala je od 20. marta do 3. aprila 2006. (http://www.elitesecurity.org/forum/230)

8.jula 2006. godine bila je osnivacka skupstina - mogao si da se pojavis tamo i kandidujes za mesto u UO ili da ucestvujes u radu skupstine
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 15:56 ] @
Citat:
Na inicijativu gospođe Mirjane Tasić, početkom 2005. godine formirana je ad hoc radna grupa sa ciljem da izradi osnivačke dokumente organizacije koja bi trebalo da preuzme upravljanje registrom .yu domena. Grupu su činili, pored trenutnih administratora .yu registra, predstavnici domaćih Internet provajdera, Telekoma, Ministarstva nauke i zaštite životne sredine(http://www.elitesecurity.org/t...alnog-registra-Internet-domena), nevladinih organizacija itd. Ova grupa je izradila nacrt Statuta Registra nacionalnog Internet domena (RNID). Javna rasprava nacrta Statuta RNID trajala je od 20. marta do 3. aprila 2006. (http://www.elitesecurity.org/forum/230)


o boze, jel ti mene zezas ili si ignorant po profesiji.

nema gospodja mirjana tasic NIKAKVO PRAVO da ti preda tld KAO NI POMOCNIK ministra nauke!
[ twiddle @ 10.07.2006. 15:56 ] @
@caboom

Prvo pregledaj statut RNIDS, a onda i moje poruke u ovom threadu. Tu imaš detaljne odgovore na sva pitanja koja si postavio.
[ markom @ 10.07.2006. 15:58 ] @
Citat:
nema gospodja mirjana tasic NIKAKVO PRAVO da ti preda tld KAO NI zamenik ministra nauke!


Pa to se nije ni desilo, već su ljudi mesecima sedeli i dogovarali se i na kraju se dogovorili. Nije to javno dobro bre, nemoj se zanositi.

Marko.
[ caboom @ 10.07.2006. 16:01 ] @
Citat:
markom:
Naime, Internet je jedna vrlo komercijalna stvar! Od Interneta ljudi žive i na Internetu se zarađuje novac. Da bi se omogućilo efikasno funkcionisanje istog, Internet čine komercijalni pružaoci usluga i njihovi kupci - nema trećeg entiteta. Da bi pružaoci usluga efikasno opslužili svoje kupce, mora postojati efikasan registar domena. Jedini način da se to omogući je da su članovi upravnog odbora (ja bih otišao korak dalje i rekao deoničari, ali to je moj ekonomsko desničarski stav koji je poznat) upravo ti komercijalni entiteti, a ne nekakvi predstavnici nevladinih organizacija i fakulteta (sa po jednim registrovanim PODdomenom).


slazem se, ali jedna veoma bitna stvar u kapitalizmu jesu zakoni i ugovori, odn. seljacki - sta dobijam za svoje pare. naime, pre svega bi svi ucesnici trebali da budu, ili placeni za svoj skupstinski rad, ili bi npr. organizacije koje bi zelele da ucestvuju u radu i imale uticaja na odluke time sto bi placale godisnje clanstvo koje bi bilo (zlo)upotrebljeno za nabavku opreme, administrativu itd. naime, veoma bitno je da je poznato ko je odgovoran za koji segment rada takve institucije i da se postuju odredjena pravila/regulative/zakoni i da se svako odstupanje ostro sankcionise - as easy as that, bez samoproklamovanih predstavnika, volontera, dobrih dusa... neka, ja cu radije da platim godisnju taksu ako mi ikada bude potreban [XY] domen, nego da imam tu "privilegiju" da me predstavljaju volonteri i ustedim dvajesmaraka - novac i odgovornost, to je jedini nacin da stvari funkcionisu.
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 16:02 ] @
Citat:
Pa to se nije ni desilo, već su ljudi mesecima sedeli i dogovarali se i na kraju se dogovorili. Nije to javno dobro bre, nemoj se zanositi.

Marko.


koga briga koliko su se dogovarali, jesu li lopovi manje lopovi ako su duze dogovaraju? i sta je nego javno dobro, tvoja privatna prcija?
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2006. 16:05 ] @
U vezi prihoda RNIDS: Cena registracije ce biti slicna ceni za "com", "net", "org" - pet do 10 evra.

[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2006. 16:10 ] @
Dakle,

Evo kako to funkcionise:

1. Skupstinu cini svako ko hoce da se uclani - samo treba da ga predlozi pravno lice - je li tako?
2. Skupstina bira Upravni Odbor, ciji clanovi nisu placeni za ucestvovanje u takvom poslu, ali se od njih zahteva da "ne zastupaju niciji drugi interes osim RNID" - je li tako?
3. Clanovi UO imaju vrlo siroka ovlascenja od biranja Direktora, preko de-facto upravljanja RNID-om sudeci po njihovim zaduzenjima - je li tako?
4. Direktor jeste placen, ali njega smenjuje volonterski UO koji takodje volonterski radi na odlukama i smernicama koje Direktor izvrsava - je li tako?

E sad... hajde malo da procesljamo mi ovo ;-)

Pitanja iliti Q&A session ;-)

U vezi 1. - kako zamisljate da odrzite strucnost clanstva? Sta ako se uclani udruzenje pijaca Kraljeva i udrusenje svinjara iz Cacka + njihove kolege pletije iz Ivanjice i oni zajedno dobiju leverage da nadglasavaju recimo internet provajdere i telco operatere, cisto iz inata?

U vezi 2 - Ovo je kao neka kopija korporativne organizacije gde menadzment biva biran od strane borda direktora. Lepo to je plus... Samo nesto tu nedostaje... u korporativnoj organizaciji bord direktora ima platu + dolaze od deonicara ciji je cilj profit, tj. uvecanje vrednosti akcija... kako vi nameravate da odrzite odgovornost UO-a - nekim motivacionim programom? Zajednickom lepom vizijom? A.. da... dobrom voljom - elem To ne biva.

U vezi 2 #2 - Posto smo se vec upoznali da je UO jedna volonterska grupa - bez formalnih ugovora i obaveza sa/prema RNID, niti nekom komercijalnom odgovornoscu uopste - bas me zanima na cemu to zasnivate pretpostavku da ce clanovi UO "raditi samo u interesima RNID-a" - sta ako njihovi poslodavci, sa kojima imaju potpisane ugovore, i od kojih primaju plate - kazu drugacije? A... da bice posteni i lepo ce da kazu i da se udalje ;-) Ni to ne biva.

U vezi 3 - Zasto je grupi volontera data daleko sira mogucnost upravljanja od placenog radnog mesta? Meni jedino pada na pamet da to placeno radno mesto bude neki kisobran za odluke UO. Zasto je onda to radno mesto placeno inace?

U vezi 4 - Zasto bi taj Direktor prihvatao odgovornost ako nema skoro nikakva prava u odnosu na volonterski UO - ja vidim samo jedan jedini razlog zasto bi normalan covek to uradio sebi, a to je da prima neku finu platu i da pije kaficu i putuje po svetu i da se ne zamara previse - zasto bi neko normalan garantovao svojim potpisom tj. imenom i prezimenom odluke nekih drugih ljudi koji nemaju NIKAKVU odgovornost i, uopste uzevsi - ne moraju uopste da zastupaju interese RNID - kao sto se vidi iz #2 gore... a da, sve je to posten svet ;-)

Elem... a mislim da ovakva koncepcija nema osnovne pretpostavke direktne komercijalne odgovornosti i da se bazira na nekoj pozitivistickoj pretostavci da ce clanstvo te organizacije biti uvek sastavljeno od ljudi dobre volje i visokog znanja i visokih moralnih nacela + da ce ljudi koji u to ne upadaju sami da odustanu od clanstva. Inace, tim ljudima se ne pruza nikakva renumeracija za dobar posao - sve se to ocekuje na nekoj dobrovoljnoj osnovi.

Nisam preterano optimistican.

Puno srece.
[ caboom @ 10.07.2006. 16:10 ] @
@twiddle

cak i da imam odgovore na sva pitanja, nije mi bas jasna misticna primopredaja yunic-a, a ono sto mi zaista nije jasno, ni iz tvojih odgovora ni iz statuta, kako ce pomenuta organizacija efikasnije obavljati posao od sadasnjeg yunic-a i sta ce je tacno obavezivati? npr. ako ja zelim da registrujem/platim/stagod [XY] domen, sta ce mi garantovati da cu ga dobiti u odredjenom roku, i na koji nacin ce biti obavljano sankcionisanje zloupotrebe polozaja - kojeg je, priznaces, bilo odista mnogo u vreme yunic. dakle, mene ne zanima statut nego tehnicka operativa... koje telo kontrolise rad pomenute organizacije? ukoliko je odgovor nijedno - onda je, opet ces prizati, to sjajno tlo za zloupotrebe. mislim da je naprosto potrebno da se stvari kazu pravim recima, nemam problema sa komercijalizacijom, cak stavise, ali imam problema sa bezakonjem.

[Ovu poruku je menjao caboom dana 10.07.2006. u 17:36 GMT+1]
[ twiddle @ 10.07.2006. 16:10 ] @
@drgrozozo

Citat:
dakle ako ne znas proces bi trebao da izgleda ovako
eksperti razglabaju sta je cilj > drzava inkorporira to u zakon o internetu > drzava POSTAVI USLOVE i raspise tender > firma/grupa/banda A se javlja na konkurs

Potpuno je meni jasno o čemu ti pričaš sve vreme. Ti bi voleo da to tako ide. Možda bi u nekoj idealnoj državi to tako i išlo. No, realna situacija kod nas jeste takva da za tako nešto jednostavno niti su postojali, niti sada postoje uslovi. Da postoje, do sada bi problem YU NIC-a bio rešen tj. ne bi se ni pojavio, a mi ne bismo radili ovo što smo radili sve ove godine.

U takvoj situaciji imaš samo dve opcije: a) da sediš, čekaš i mučiš se sa postojećim sistemom, dok nekome u državi ne padne jabuka na glavu tj. ne ukapira da bi problem trebalo da reši na opisani način i b) da se aktiviraš i pokušaš da nađeš neko drugo izvodivo rešenje u saradnji sa drugima koji imaju isti problem (naravno, na miran način, putem prijateljskih pregovora i u skladu sa zakonom).

Obe opcije su validne, ali se tebi više sviđa a) Super, nemam ništa protiv toga da i dalje nastaviš da uživaš u postojećem sistemu registracije i gunđaš meni što država ne radi svoj posao onako kako ti misliš da bi trebalo... ;-)

Pozdrav,
Sloba
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 16:20 ] @
pa to su tvoje lepe reci da ce posle vase drpacine sve da krene na bolje :)
ja ne vidim nista sto na to ukazuje, promene ce biti ali ne mora da bude pozitivna.

ako je "budzenje zbog situacije" u pitanju, isti efekat sam mogao postici uvodjenjem placanja tasicki 10 evra za domen i dopustajuci njoj da izdaje licence za neke debele pare, koji mi moj tu treba potpuno nova ekipa manipulatora koja se ionako "radi efikasnosti" sluzi bezakonjem.
[ markom @ 10.07.2006. 16:23 ] @
Citat:
koga briga koliko su se dogovarali, jesu li lopovi manje lopovi ako su duze dogovaraju? i sta je nego javno dobro, tvoja privatna prcija?


Pa postoji jedna velika razlika... Sem jednog za kojeg ja tvrdim da je kriminalac (zbog gašenja domena za vreme izbora 2000.), niko od ljudi koji su se dogovarali nije lopov. Drugo, čitav proces je bio javan i mogao si u njemu da učestvuješ i doprineseš. Ni ti, ni ja, ni Dimković ni broker nisu našli to za shodno. Dakle, nisu se lopovi krili po budžacima pa se domunđavali (tj. možda neko i jeste usaglašavao stavove, ali to je ok), već je diskusija bila javna. E, sad... što neko sa nekim neće da priča iz ovog ili onog dečjeg razloga, nije problem ljudi koji se dogovaraju, već tih ljudi što su nedorasli odraslom načinu razmišljanja.

Ako pogledaš tvoje i brokerove kritike, one su tu samo zarad toga da biste ispljuvali nečiji rad i da biste ostavili status quo, zato što vama eto ista stvar nije pala na pamet, pa ste sad uvređeni.

Sa druge strane, Dimković, Caboom i ja imamo zamerke sasvim druge prirode. Mi smo bili za radikalnu promenu principa rada, koja bi se zasnivala isključivo na komercijalnoj i ni jednoj drugoj osnovi, zato što domeni nisu narodno dobro, već potencijalni izvor zarade, kako za budžet, tako i za one koji se Internetom bave. Krajnji kupac uvek ima izbor da kupi neki od top level domena ukoliko mu je cena ccTLD-a previsoka. Zakon tržišta bi to vrlo lako regulisao.

No, kako je brokeru, tebi i sličnima mnogo zanimljivije da vičete dršte lopova umesto da zarađujete novac, džaba priča...

Marko.

[Ovu poruku je menjao markom dana 10.07.2006. u 17:33 GMT+1]
[ markom @ 10.07.2006. 16:26 ] @
Citat:
U vezi 2 #2 - Posto smo se vec upoznali da je UO jedna volonterska grupa - bez formalnih ugovora i obaveza sa/prema RNID, niti nekom komercijalnom odgovornoscu uopste - bas me zanima na cemu to zasnivate pretpostavku da ce clanovi UO "raditi samo u interesima RNID-a"


Na stranu što ne postoji plaćeni "kontrolni organ" čija bi funkcija bila da utvrdi ovo...

Marko.
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2006. 16:33 ] @
Upravo, i zeleo bih da ljudi iz RNID-a koji prate ovu diskusiju uvide da je u principu glavna zamerka Cabooma, Marka i moje malenkosti upravo nedostatak:

a) Odgovornosti, najbolje na finansijskoj bazi
b) Monitoringa, nezavisnog od menadzmenta i upravnog odbora (supervisory/steering board)
c) Sankcije za lose poslovanje (smene, godisnji ciljevi, obavezni rast, i sl...)

I nista drugo - pretpostavljam da niko od nas nema nista protiv bilo koga ko postuje ovde i sl...

Sve ove stvari bi se resile jednostavnim Akcionarskim Drustvom koje bi bilo javno i otvoreno za investicije na berzi i javnost svog poslovanja postizalo samom cinjenicom da su akcionarsko drustvo koje ima javne akcije. Poslovanje takvog preduzeca bi trebao da regulise "Zakon o Internetu" koji bi definisao minimume usluge koje registar mora da zadovolji ("fer i jednake uslove", "univerzalnu dostupnost", i sl...) a sve ostalo bi regulisalo trziste.

Bojim se da se u Srbiji bezi od toga zbog ostataka davnog socijalistickog vremena - nekako je sramota zaradjivati pare i prihvatiti cinjenicu da Internet postoji 99.9% zbog para, a ne zbog nekog "javnog dobra" i slicnih gluposti, i sramota je to resavati na trzisni nacin.
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 16:44 ] @
Citat:
Pa postoji jedna velika razlika... Sem jednog za kojeg ja tvrdim da je kriminalac (zbog gašenja domena za vreme izbora 2000.), niko od ljudi koji su se dogovarali nije lopov. Drugo, čitav proces je bio javan i mogao si u njemu da učestvuješ i doprineseš.

...

Ako pogledaš tvoje i brokerove kritike, one su tu samo zarad toga da biste ispljuvali nečiji rad i da biste ostavili status quo, zato što vama eto ista stvar nije pala na pamet, pa ste sad uvređeni.

Sa druge strane, Dimković, Caboom i ja imamo zamerke sasvim druge prirode. Mi smo bili za radikalnu promenu principa rada, koja bi se zasnivala isključivo na komercijalnoj i ni jednoj drugoj osnovi, zato što domeni nisu narodno dobro, već potencijalni izvor zarade, kako za budžet, tako i za one koji se Internetom bave. Krajnji kupac uvek ima izbor da kupi neki od top level domena ukoliko mu je cena ccTLD-a previsoka. Zakon tržišta bi to vrlo lako regulisao.

No, kako je brokeru, tebi i sličnima mnogo zanimljivije da vičete dršte lopova umesto da zarađujete novac, džaba priča...

Marko.


pazi, ja kad budem pljackao banku, reci cu da je ceo proces bio javan, dakle zlocina nije ni bilo.

sto se ovog drugog tice, ti si prvi upotrebio termin javno dobro, ja sam se vise izrazavao u smislu nacionalni resurs, sto mu dodje slicno. i gde sam ja to rekao da to nije komercijalno. to vi petooktobarski revolucionari imate u glavama da su svi koji vam ne daju da kradete komunisti. jok bato, moze i firma i konglomerat i fond i crkva sta god hoces, ali ne moze preko veze i ispod zita. kapitalizam ti ne daje pravo da krades.

a sto se tice brokera i mene i zaradjivanja novca, za njega nisam siguran ali ja vrlo verovatno mogu da kupim i tebe i tvoju familiju dve reinkarnacije unapred i unazad.

[ twiddle @ 10.07.2006. 16:47 ] @
@caboom

Znam da nije baš lako provlačiti se kroz sav signal i šum ove teme, ali veruj mi da odgovore na sva pitanja imaš u Statutu i mojim porukama u ovoj temi.

Što se tiče:
Citat:
kako ce pomenuta organizacija efikasnije obavljati posao od sadasnjeg yunic-a i sta ce je tacno obavezivati? npr. ako ja zelim da registrujem/platim/stagod [XY] domen, sta ce mi garantovati da cu ga dobiti u odredjenom roku

1. Tehnički stabilan i pouzdan sistem koji će uspostaviti i održavati ljudi plaćeni za taj posao (lova od naplate domena).
2. Bićeš zaštićen pravnim sistemom ove države, jer ćeš prilikom registracije, a pre plaćanja, potpisati (elektronski) ugovor o registraciji, koji će jasno precizirati prava/obaveze/rokove/itd.
3. Imaćeš posla sa pravnim licem, na koje se odnose svi zakoni koji regulišu ponašanje pravnih lica, koje kontroliše mnogo više od jedne osobe i koje funkcioniše u skladu sa mnogo detaljnijim pravilima u pisanom obliku. To pravno lice će održavati tesne kontakte sa najširom zajednicom i poslovaće javno u svakom pogledu. Imaće ugovor o nadzoru sa državom (kojoj će bilo ko moći da se žali ukoliko postoji neki problem), objavljivaće revizorske izveštaje svake godine itd. itd. itd.

Verovatno bih mogao da ti nabrojim još par stvari... Sve su to stvari koje su sastavni deo plana za RNIDS koji se žvaće već godinama. Neki delovi tog plana su pretočeni u statut, zato što je statut bio adekvatno mesto za pretakanje. Neki će biti pretočeni u druge odgovarajuće dokumente koje RNIDS bude usvajao u budućnosti.

Niko od krajnje ozbiljnih ljudi su učestvovali u osnivanju nije lud da svoje vreme troši na stvaranje organizacije koja će da radi loše kao što je radio prethodni NIC. To j-e-d-n-o-s-t-a-v-n-o ne bi imalo nikakvog smisla. Dakle, cilj je da REŠIMO PROBLEM, ne da nastavimo status quo ili da pogoršamo sadašnje stanje.

Ideja ljudi koji su uključeni u ovaj proces jeste da upravljanje registrom i registracija domena bude na nivou najboljih svetskih registara. Sve mehanizme/procedure/običaje/garancije koje imaju ti registri, imaće i RNIDS.

Naravno, idemo korak po korak i brzinom koju nam dopušta situacija na terenu. Mislim da bi bilo krajnje nerealno i neozbiljno očekivati da napravimo CELU KUĆU ODJEDNOM i da ODJEDNOM i OD SAMOG POČETKA sve radi kao da imamo društvo koje ima demokratske manire odgajane 200 godina i tržišnu ekonomiju razvijanu stolećima. Dakle, krenuli smo od temelja "kuće" koja se zove RNIDS, sada pravimo osnovnu strukturu, pa ćamo da radimo unutrašnje instalacije, da bojimo fasadu, opremamo enterijer itd.

Mislim, nije mi jasno šta očekujete? Da ćemo od prvog dana imati sistem koji će biti nezajebiv sa stanovišta sukoba interesa? Naravno da nećemo. Ili sistem koji će obezbediti da se zloupotrebe do kojih eventualno dođe kažnjavaju trenutačno i efikasno? Naravno da nećemo. Ili da će registar od prvog dana raditi kao da imamo japansku telekomunikacionu infrastrukturu u zemlji? Naravno da neće. To NARAVNO ne znači da se nećemo truditi da težimo savršenstvu u svakom pogledu i da posao uradimo najbolje moguće u odnosu na okolnosti, ali nikada ovakve stvari ne mogu da se "pogode na keca". Potrebne su godine evolucije sistema organizacije, upravljanja, donošenja pravila itd. Primeri drugih velikih svetskih registara to samo potvrđuju.

Pozdrav,
Sloba
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2006. 16:49 ] @
Ivane :) ne brini se, dosta sadasnjih skupstinara, a pretpostavljam i buducih cita ovo, sto je slucaj i sa delom UO. Ako trenutno ne citaju svi, onda ce uskoro citati vecina, ako ne i svi :)

p.s.
http://www.danas.co.yu/20060710/hronika1.html#3

p.p.s.
Da dodam jos jednom - Na prvoj sednici Upravnog odbora, koja je održana odmah posle osnivačke skupštine, g-đa Mira Tasić je izabrana kao privremeni zastupnik RNIDS (v.d. direktora)

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 10.07.2006. u 18:22 GMT+1]
[ markom @ 10.07.2006. 16:56 ] @
@drgrozozo:
Najbolje je da se prvo upoznaš s kim pričaš, pre nego što kreneš u raspravu s njim... :-). Ovde nema petooktobarskih revolucionara, ako ništa utoliko zato što takve revolucije nije ni bilo. Ovde imaš samo ljudi koji su eto mladi i znaju kako se živi od sopstvenog rada, a ne od mame i od tate (ili države, ako si iz Kragujevca i sličnih mesta).

Citat:
kapitalizam ti ne daje pravo da krades.


Zapravo te veoma efikasno sprečava da to radiš. Zato se nas trojica i zalažemo za moderno komercijalno rešenje, a ne za loše kvazitranziciono NGO, što je najgore moguće...

Što se kupovine reinkarnacija piše, ja sam uvek spreman da prodam sve što imam. Možeš da me kontaktiraš na PP sa ozbiljnom ponudom. Ako si neozbiljan, onda nemoj...

@twiddle:
Citat:
Mislim, nije mi jasno šta očekujete? Da ćemo od prvog dana imati sistem koji će biti nezajebiv sa stanovišta sukoba interesa? Naravno da nećemo.


To svakako ne, ali predloženi sistem nema nikakvu zaštitu od toga, tj. po tom pitanju je isti kao i stari...

Marko.

[Ovu poruku je menjao markom dana 10.07.2006. u 18:06 GMT+1]
[ caboom @ 10.07.2006. 17:02 ] @
@twiddle

ok, super, cenim trud, yunic je trulez koja treba da nestane jednom zauvek - ali ako primetis ma ovo je forma obecanja i sustinski ne postoji odgovor na moje pitanje i prema mom skromnom misljenju trebalo bi da se koncentrisete, ukoliko vam je to u interesu, na to kako da regulisete efikasan sistem sankcionisanja unutar same organizacije posto:
1) ako se ne varam, odr. forma ugovora je postojala i sa yunic-om i svako pravno lice, organizacija, obrazovna institucija, etc. je imala prava na registraciju odredjene klase domena i odredjene papircice koji su garantovali nesto.
2) kako ja da znam i zasto bi uopste trebalo da znam zasto se pravi nova institucija? kako i zasto bi ja trebalo da znam koji su interesi krajnje nekoherentne grupacije ljudi, cak stavise provlace se mnoga imena koja nisam siguran da bih zeleo da cujem, zasto bih im verovao i zasto bih verovao da su njihove namere u nekom fiktivnom "opstem interesu"?
ono sto zelim da kazem jeste da preskacete jedan veoma bitan deo, a to jeste 'tesko zajebiv sistem', ja bih rekao neophodan - inace ce vam se obiti o glavu. niko ne ocekuje japansku infrastrukturu, pre svega imamo nedostatak kadra za tako nesto, ali 'tesko zajebiv sistem' bi bio dobar pocetak posto ljudi kojima je sam IT business u fokusu ne zele mnogo da se cimaju oko 'lako zajebivog sistema', take or leave it - just my $.02.

[Ovu poruku je menjao caboom dana 10.07.2006. u 18:47 GMT+1]
[ broker @ 10.07.2006. 17:59 ] @
Citat:
markom:
Sem jednog za kojeg ja tvrdim da je kriminalac (zbog gašenja domena za vreme izbora 2000.), niko od ljudi koji su se dogovarali nije lopov.


Ne pricamo mi da su oni lopovi, nego da imaju licne ili interese svojih nalogodavaca koje moraju da ispostuju, koji su u suprotnosti sa interesima internet zajednice, a da ne postoji nacin da se to predupredi.

Citat:

Drugo, čitav proces je bio javan i mogao si u njemu da učestvuješ i doprineseš. Ni ti, ni ja, ni Dimković ni broker nisu našli to za shodno. Dakle, nisu se lopovi krili po budžacima pa se domunđavali (tj. možda neko i jeste usaglašavao stavove, ali to je ok), već je diskusija bila javna.


Citat:

Ako pogledaš tvoje i brokerove kritike, one su tu samo zarad toga da biste ispljuvali nečiji rad i da biste ostavili status quo, zato što vama eto ista stvar nije pala na pamet, pa ste sad uvređeni.


MArkome, ovo je otvoreno vredjanje. Mozda ti nisi bio zainteersovan da ucestujes ali ja jesam, i jeste jos dosta ljudi. Medjutim, mi nismo mogli da ucestvujemo drugacije nego da kazemo sta mislimo onda kada se udostoje da u javnost puste nesto o onome sto rade. Mi smo nepodobni, jer mislimo drugacije i jer ne podrzavamo sva njihova resenja.

Mi smo od samog pocetka bili zainteresovani da ucestvujemo u reorganizaciji ali ne samo sto nam to nisu dozvolili, nego negiraju da postojimo, kada na njihvim forumima damo svoje misljenje koje ih kritikuje oni to uklone, i jos tvrde kako ih niko nikada nije ni kritikovao.

I onda ti sada dodjes i kazes kako ja izmsiljam, kako samo pljujem radi pljuvanja i kako sam uvredjeno sto meni nije ista stvar pala na pamet? VRlo drsko i bezobrazno.

Ja sam ovde angazovan samo iz jednog razloga: da se vidi da LAZU, da ne predstavljaju internet zajednicu, i da postoji veoma ozbiljna i argumentovana kritika toga sto rade.

Citat:

Sa druge strane, Dimković, Caboom i ja imamo zamerke sasvim druge prirode. Mi smo bili za radikalnu promenu principa rada, koja bi se zasnivala isključivo na komercijalnoj i ni jednoj drugoj osnovi,


Izvini, a zasto tvoje misljenje ima vecu vrednost od moga? Zasto ti mozes mene da vredjas zato sto mislim drugacije do tebe? Da li tvoje misljenje tebi daje za pravo da ga proglasavas jedino ispravnim a da svi ostali samo tupe? Izvini, malo si daleko otisao.

Sam si rekao da se nsi ranije nasao za shodno da se angazujes. Nasao si sad, posle pet godina da se ukljucis i dajes sebi za pravo da vredjas moje misljenje koje je rezultat pet godina aktivnosti?

Citat:

No, kako je brokeru, tebi i sličnima mnogo zanimljivije da vičete dršte lopova umesto da zarađujete novac, džaba priča...


Tvojoj drskosti bas nema granice. Ja radim posteno i posteno zaradjujem svoj novac. Internet domeni su veoma bitni za ono sto radim i ja smatram da ima sva prava da kazem sta mislim o tome. Kao profesionalac, dobro poznajem potrebe svoje klijentele i kao profesionalac zastupam njihov interes cak i onda kada na tome ne mogu da zaradim. To me i cini profesionalcem.

Kada su u pitanju internet domeni, smatram da ne postoji nijedan razlog zasto bi se postupak registracije domena komplikovao tako da to utice na povecanje cene. Smatram da je nastojanje da se poveca cena registracije domena rezultat iskljucivo sitnih piljarskih potreba da se na svemu zaradi, i smatram da imam pravo da to i kazem, a da ti nemas pravo da me zbog toga vredjas.

Ja tvoj stav o komercijali potpuno razumem jer ti radis samo za sebe i drugo te ne interesuje. Ocigledno je da si slep za javni interes i da smatras da treba da se naplati sve sto se moze naplatiti. Srecom, pa civilizovane drzave ipak znaju za pojam javnog dobra i stite ga.
[ Slobodan Miskovic @ 10.07.2006. 18:00 ] @
Citat:
Mislim, nije mi jasno šta očekujete? Da ćemo od prvog dana imati sistem koji će biti nezajebiv sa stanovišta sukoba interesa? Naravno da nećemo.


Ja ocekujem i zahtevam da tako bude, niko vas nije vukao za usi da to radite, ako ste se vec prihvatili posla i poceli da se samo reklamujete kao reformatori interneta u Srbiji onda cete to raditi perfektno, sve ispod toga treba za sobom da povlaci odgovornost svih vas tu...ali to dolazimo do problema...ako neko nesto sjebe niko ga nece goniti, ni krivicno a kamoli nekako drugacije... Znaci ako se vec gurate da to sami odradite sve sto je ispod perfektno odradjenog posla ide iskljucivo vama na teret, niko vas nije birao da to radite, sami ste se gurali...
[ broker @ 10.07.2006. 18:10 ] @
Citat:
twiddle:
2. Bićeš zaštićen pravnim sistemom ove države, jer ćeš prilikom registracije, a pre plaćanja, potpisati (elektronski)
ugovor o registraciji, koji će jasno precizirati prava/obaveze/rokove/itd.


Jeste, pa ako neko zloupotrebi NRDI, onda treba da se bakce sa civilnom tuzbom na sudu koja kosta vise nego steta koja bi bila napravljena. To je sarena laza. Iskustva sa com doemnima lepopokazuju da ta vrsta zastite ne radiposao osim u slucajevima kada su velike pare u igri.

Citat:

3. Imaćeš posla sa pravnim licem, na koje se odnose svi zakoni koji regulišu ponašanje pravnih lica, koje kontroliše mnogo više od jedne osobe i koje funkcioniše u skladu sa mnogo detaljnijim pravilima u pisanom obliku. To pravno lice će održavati tesne kontakte sa najširom zajednicom i poslovaće javno u svakom pogledu.


Jeste, konrolise ga vise ljudi koji svi rade za isti interes: novac zvojih nalogodavaca a u stvari ne postoji nijedan istinski zastupnik intenet zajednice, a "tesni" kontakti sainternet zajednicom ce se verovatno kao i do sada zasnivati na ignorisanju onogo sto ta zajenica zeli, i zastupanje sasvim drugacijih interesa u njeno ime.

Citat:

Niko od krajnje ozbiljnih ljudi su učestvovali u osnivanju nije lud da svoje vreme troši na stvaranje organizacije koja će da radi loše kao što je radio prethodni NIC. To j-e-d-n-o-s-t-a-v-n-o ne bi imalo nikakvog smisla. Dakle, cilj je da REŠIMO PROBLEM, ne da nastavimo status quo ili da pogoršamo sadašnje stanje.


Ozbilni biznismeni itekako imaju interes da se ozbiljno ukljuce u kontrolu NRID-a jer tako mogu da stvore ozbiljnu osnovu da zarade novac. To itekako ima smisla.

Citat:

Naravno, idemo korak po korak i brzinom koju nam dopušta situacija na terenu. Mislim da bi bilo krajnje nerealno i neozbiljno očekivati da napravimo CELU KUĆU ODJEDNOM i da ODJEDNOM i OD SAMOG POČETKA sve radi kao da imamo društvo koje ima demokratske manire odgajane 200 godina i tržišnu ekonomiju razvijanu stolećima. Dakle, krenuli smo od temelja "kuće" koja se zove RNIDS, sada pravimo osnovnu strukturu, pa ćamo da radimo unutrašnje instalacije, da bojimo fasadu, opremamo enterijer itd.


Temelje jeste postavili ali za korupciju. Korupcija i zloupotrebe su jedini ozbiljni problemi koje treba resiti a vi upravo za to stvarate plodno tlo.

Citat:

Da ćemo od prvog dana imati sistem koji će biti nezajebiv sa stanovišta sukoba interesa? Naravno da nećemo. Ili sistem koji


Mozda ne nezajebil ali manje zajebiv od dosadasnjeg, to svakako. Ovo sto ste vi napravili je to da ste zajebali sve nas. aleksandar rece, domen ce da ksota 5 do 10 evra. To je eto on tako procenio da bi bilo dobro. A sta ako skupstinaNRID, koji vecinom cine oni koji ce preprodavati domene, prosto donese odluku da domen kosta 100 evra?

Nece? Majke ti?

Naravno da niko neocekuje da se svi problemi rese odjednom, ali postoje prioriteti, zna se sta je vaznije i hitnije da se resi. Vama je najvaznije da preuzmete kontrolu nad domenima tako da niko ne moze da vas spreci da sa njima radite sta god zelite.
Vama je najveci problem uticaj drzave i uticaj internet zajednice i svojski se zalazete daoba uticaja potpuno iskljucite iz rada NRID-a, a ne to sto registracija domena ide sporo i sto su moguce zloupotrebe.
[/quote]
[ markom @ 10.07.2006. 18:28 ] @
Na ostalo ću da ti odgovorim kasnije, ali ovo mi je slatko sad :-)

Citat:
To je eto on tako procenio da bi bilo dobro. A sta ako skupstinaNRID, koji vecinom cine oni koji ce preprodavati domene, prosto donese odluku da domen kosta 100 evra?


Trenutni cenovnik islandskog NIC-a:

Citat:
1. Registation fee

Fee for initial registration of a domain. Includes first years fee.

a) Registration fee for an ordinary domain: IKR 12.450.-

b) Registration fee for IDN domain: IKR 6.225,-

c) Registration fee for IDN domain when the registrant also holds the "corresponding" non-IDN domain: IKR 1.245,-

Please note that item (c) only applies to registrants with icelandic id-numbers.


1 ISK je otprilike 1 CSD.

To je čisto primera radi. Ako razreše da je cena dome €100, neka bude. Niko te ne bije po ušima da ga registruješ, izvoli registruj .com. Zakon tržišta.

Marko.
[ twiddle @ 10.07.2006. 18:37 ] @
@caboom

Do sada nije bilo ALI NIKAKVOG ugovora između registranata i YU NIC-a iz prostog razloga što bi takav ugovor morao da se potpisuje lično sa Mirom Tasić, a dotičnoj nije padalo na pamet da to radi. Dakle, niko nije imao NIKAKVE garancije. Ni garanciju da će domen biti registrovan, ni garanciju da će root serveri za .yu uopšte raditi... To naravno više neće biti slučaj.
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 18:38 ] @
Citat:
1 ISK je otprilike 1 CSD.

To je čisto primera radi. Ako razreše da je cena dome €100, neka bude. Niko te ne bije po ušima da ga registruješ, izvoli registruj .com. Zakon tržišta.

Marko.


ti burazeru pojma nemas sta je zakon trzista.
ja cu da osnujem firmu koja ce da se proglasi nadleznom za tvoj stan, pa cu da ti naplacujem 100 evra ulaz, pa ti ne moras da ulazis ako neces, zakon trzista.
[ twiddle @ 10.07.2006. 18:39 ] @
@broker
Citat:
Ne pricamo mi da su oni lopovi, nego da imaju licne ili interese svojih nalogodavaca koje moraju da ispostuju, koji su u suprotnosti sa interesima internet zajednice, a da ne postoji nacin da se to predupredi.

Tako je. Svi imaju neke svoje interese. I ti imaš svoje interese. I svaki državni činovnik ima neke svoje interese... Verovatno je 95% svačijih ličnih interesa u suprotnosti sa opštim interesima, i to je sasvim prirodna stvar.

Zato je i čitava POENTA u postojanju procesa saradnje i komunikacije o različitim interesima u vezi sa funkcionisanjem registra. Niko ne može da jasno definiše gde počinje, a gde se završava interes Internet zajednice, ali je jasno da se interes Internet zajednice traži u procesu saradnje. Interes zajednice je sve ono što zajednici omogućava da ostane zajednica, a ne skup pojedinaca sa ličnim interesima.

Ako otvorena saradnja i komunikacija, koja u procesu osnivanja RNIDS traje već 6 godina, rezultira sporazumom 37 veoma ozbiljnih i potpuno raznorodnih organizacija, čime će biti omogućeno da naš zajednički prostor domaćeg Interneta funkcioniše bolje nego što je funkcionisao do sada, onda se može reći da je takva organizacija bliža onome što jeste interes zajednice.
[ [SER]ChatNick @ 10.07.2006. 18:57 ] @

Moram da kazem da sam zbog ovakvih komentara koje citam zadnjih par sati i kalimero stavova sebe licno distancirao od svih ucesnika famozne Internet zajednice srbija (tm) zadnjih godinu dana.... babe tracare i nista vise.. nema to veze ni sa poslom ni sa korupcijom... u pitanju je obicno tracarenje/srbovanje.... beskorisno, uzaludno, neproduktivno...
[ broker @ 10.07.2006. 18:59 ] @
Citat:
twiddle: @broker
Tako je. Svi imaju neke svoje interese. I ti imaš svoje interese. I svaki državni činovnik ima neke svoje interese... Verovatno je 95% svačijih ličnih interesa u suprotnosti sa opštim interesima, i to je sasvim prirodna stvar.


To uopste nije tacno. Opsti interes je univerzalan i njega sprovodi drzava. Upravo zato je i potrebno da ona ima kontrolu nad NRID da bi mogla da obezbedi da se sprovodi opsti interes a ne licni. VI nemate resenej za taj problem, jer panicno hocete da po svaku cenu iskljucite kontrolu drzave.

Citat:

Zato je i čitava POENTA u postojanju procesa saradnje i komunikacije o različitim interesima u vezi sa funkcionisanjem registra.


Ali tu poentu ste vi odavno zgazili svojim ponasanjem da upravo interese internet zajednice ignoriste pa cak i negirate a sopstvene predstavlajte kao opste. Proces saradnje ne moze da pociva na tome da iz procesa iskljucujete ne smao one koji misle drugacijenego sve koji bi mogli da vam smetaju.

Citat:

Ako otvorena saradnja i komunikacija, koja u procesu osnivanja RNIDS traje već 6 godina, rezultira sporazumom 37 veoma ozbiljnih i potpuno raznorodnih organizacija, čime će biti omogućeno da naš zajednički prostor domaćeg Interneta funkcioniše bolje nego što je funkcionisao do sada, onda se može reći da je takva organizacija bliža onome što jeste interes zajednice.


Saradnja uopste nije bila otvorena, vec ogranicena na uzak krug podobnih ljudi. Tih 37 organizacija (u koje verovatno ubrajas i ES i Internodium) a kada objavite spiskove koje izgleda jos uvek stelujete, videcemo koliko su ti ucessnici stvarno bili ozbiljni.
Za sad mozemo da vidimo da su pored onih koji su direktno komercijalno zainteersvoani za registar, na skupu bili i predstavnici nekih firmi i organziacija koje sa internetom imaju veze koliko i sa branejm pecuraka na mesecu a isto tolikosu i znacajne, sto je rezultat vase kampanje da sve koji su bili zainteresovani odbijete da ne dolaze jer ste uveli zabrane, ali je ocigledno da te zabrane nisu vazile za one koji vas podrzavaju.

[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2006. 19:00 ] @
Mislim da se ovde propusta jedna vrlo bitna stvar a to je: Ko kontrolise uspesan rad RNID-a - dakle, ko postavlja minimalni kvalitet servisa koji RNIDS mora da ispuni?

Za sada - niko. Tj. RNIDS - na papiru a nije bas tako pametno da se volonterska grupa samo-regulise ;-) Bice zanimljivo videti to ovlascenje drzave za raspolaganje ccTLD-om bilo da je u formi zakona, uredbe ili neceg slicnog - ali me uzasava sama cinjenica da ne postoji nikakva regulativa i da se ocekuje da ce sve da se samo-regulise necijom dobrom voljom - ako se jos doda volonterski rad, stvar postaje jos grdja.

Svaka cast Slobi Markovicu za ulozen trud svih ovih godina da se stvar uredi, ali nedostaje bitna stvar - zakonska regulativa drzave, bez toga se bojim da malo toga moze tek tako da se pokrene zalaganjem jedne osobe.

Citat:

p.p.s.
Da dodam jos jednom - Na prvoj sednici Upravnog odbora, koja je održana odmah posle osnivačke skupštine, g-đa Mira Tasić je izabrana kao privremeni zastupnik RNIDS (v.d. direktora)


Lepo, sada konacno vise nece moci da koristi volontersku kartu kao izgovor za ocajan rad - sada radi za platu.
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2006. 19:08 ] @
Citat:
Broker
To uopste nije tacno. Opsti interes je univerzalan i njega sprovodi drzava. Upravo zato je i potrebno da ona ima kontrolu nad NRID da bi mogla da obezbedi da se sprovodi opsti interes a ne licni. VI nemate resenej za taj problem, jer panicno hocete da po svaku cenu iskljucite kontrolu drzave.


Ovo nije tacno - Drzava sprovodi drzavni interes koji ne mora biti jednak opstem interesu, na primer ne verujem da se cenzura interneta od strane arapskih zemalja moze proturiti kao opsti interes ;-) Zbog toga ICANN i zahteva dogovor svih stakeholdera (drzava, internet zajednica, komercijalni sektor) u administriranju nekog ccTLD-a.

Medjutim, to nikako ne znaci da drazava ne treba da ima nikakve zakone i regulativu za ovakve stvari, kakav je slucaj danas u Srbiji - drzava jeste jedan od bitnih faktora u toj hijararhiji i njena je duznost da uspostavi zakonski okvir za funkcionisanje organizacija kao sto je RNID na nacin koji je u saglasnosti kako sa ICANN-ovim pravilima tako i sa opstim interesom svih gradjana i firmi te drzave.
[ twiddle @ 10.07.2006. 19:17 ] @
@Markom, Ivan Dimković, Caboom

Momci, nemojte me pogrešno shvatiti -- cela ova diskusija izuzetno je korisna za sve nas. Predloge koje ste izneli vi (pa čak i broker) svakako imaju dosta smisla i neće biti bačeni. Doćiće momenat kada će biti razmatrana politika sukoba interesa i onda će predlozi izneti na ES-u biti više nego dragoceni. Doćiće momenat kada će biti razmatrana politika rešavanja sporova oko domena i onda će predlozi izneti na ES-u biti više nego dragoceni. Itd. itd. itd.

Ja se potpuno slažem sa svim vašim bojaznima. I ja vidim iste probleme i bojim se istih stvari. Jasno mi je da u poslu kakav je reforma YU NIC-a postoji 10.000 stvari koje bi trebalo uraditi i 100 dokumenata koje bi trebalo napisati. Takođe, postoji zahtev da se uspostavi saradnja sa velikim brojem ljudi, koji dolaze iz različitih sredina (komercijalne, akademske, državne, nevladine itd) i imaju različita viđenja problema i rešenja. Takođe, ceo proces treba da bude sproveden u najkraćem mogućem roku, jer je situacija na granici kritične.

U takvim okolnostima nerealno je poći od pretpostavke da će biti moguće brzo startovati sa USAGLAŠENIM sistemom koji će pokriti sve što je potrebno pokriti, a koji će svima odgovarati (ili barem neće nikome previše smetati). Čak i ako bi se našao dovoljan broj eksperata koji bi u trenutnoj situaciji napisali sve potrebne dokumenate (statut, pravilnike, protokole, ugovore, uputstva itd), ti dokumenti ne bi bili PRIHVAĆENI dok ne prođu temeljnu raspravu i usaglašavanje u okviru zajednice. Da li imate ideju koliko u Srbiji traje proces usaglašavanja 30 dokumenata, koji sadrže po 30 stavki kod kojih dolazi do sporenja, između barem pedesetak različitih stakeholdera? Imajući u vidu broj mailova, dužinu prepiski, broj sastanaka, broj uključenih ljudi i proteklo vreme u procesu usaglašavanja Statuta RNID i novog Pravilnika o registraciji domena -- dosta dugo.

Zato se kreće drugim putem -- kreće se sa uspostavljanjem opšteg razumevanja ideje kojoj težimo, kreće se od stavljanja na papir minimuma konsenzusa, kreće se sa stvaranjem međusobnog poverenja i sistem se odatle lagano gradi.

Početkom godine sve radne grupe su okončale svoj rad, napravljen je predlog statuta, obavljena je javna rasprava, osnovan je RNID. To je pokazalo da smo svi zajedno donekle stigli i da nam dobro ide. Sada nema povratka unazad, već samo puta napred. Ono što se ne nalazi u Statutu može da mu bude dodato u formi amandmana. Takođe, moguće je da UO donese politiku o sukobu interesa. Ista stvar važi i za masu drugih dokumenata, koji regulišu masu drugih pitanja.

Nastavljamo dalje i težimo da napravimo organizaciju koja će imati sve što i najveći/najbolji svetski ccTLD registri.

Pozdrav,
Sloba
[ caboom @ 10.07.2006. 19:28 ] @
Citat:
twiddle: @caboom

Do sada nije bilo ALI NIKAKVOG ugovora između registranata i YU NIC-a iz prostog razloga što bi takav ugovor morao da se potpisuje lično sa Mirom Tasić, a dotičnoj nije padalo na pamet da to radi. Dakle, niko nije imao NIKAKVE garancije. Ni garanciju da će domen biti registrovan, ni garanciju da će root serveri za .yu uopšte raditi... To naravno više neće biti slučaj.


ok, to je dobar pocetak posto se secam da je mira tasic ipak ponekada potpisivala neke papirice... ok, pretpostavimo da je to tautologija, da pre nije bilo bilo kakve dokumentacije, da je bilo nelegalne prodaje .yu domena i da je bilo skroz crno, kao sto dobrim delom i jeste - dakle pretpostavljam da ce postojati neko administrativno telo od N zaposlenih (i placenih) koji ce biti ovlasceni da potpisuju takve dokumente, postojace neki proces kontrole i odredjene sankcije? problem je sto sami papiri ne znace nista bez efikasnog sistema koji bi sankcionisao zloupotrebu ili neodgovornost, u suprotnom cela promena nema neku vrednost posto ce se vremenom razviti i efikasni sistemi zloupotrebe kao sto su postojali i u vreme yunic-a. ono sto vama najvise treba je eksterno telo koje bi radilo arbitrazu, posto, bar ja, ne bih dobrom delu vidjenog sveta domace IT zajednice dao ovce da cuvaju, a kamoli tld.
problem je sto ce to biti sve teze uraditi kako vreme bude odmicalo i kako se budu formirale odredjene interesne grupe u okviru istog ... or whatever.
[ mdave @ 10.07.2006. 19:35 ] @
Ako smem da pitam, zašto se pojedini koji ovde ostavljaju čaršave nisu pojavili u subotu i debatovali?

Uostalom bio je tamo i neki advokat koji nije bio pravno lice a najviše je pričao..:)
[ Slobodan Miskovic @ 10.07.2006. 19:39 ] @
Meni i dalje nije jasno zasto se vi odmah ogradjujete od mogucih prepreka i neuspeha, jos jednom da podsetim, sami ste usli u to, niko vas nije terao i sada za moguce neuspehe vec trazite krivce u drugima... Za sve sto ne bude valjalo ste krivi VI i niko drugi takodje VI cete odgovarati za to a kako ce te odgovarati pokazace vreme. Naravno, ovo uopste ne znaci da ja zelim da pogresite ali me nervira i razocarava taj stav koji predstavljate, da ste mucenici i da ste ulozili puno truda, mislim cak i da je to istina zasto bi to bilo koga od nas bilo briga? Kao sto me je bas briga kako je pekar napravio hleb koji cu kupiti ujutru, kakve je imao prepreke da kupi brasno, plati struju ili radnike, tako me je i bas briga i ne treba da me se tice koje su vase muke. Radite kako hocete i kako znate ali sva odgovornost za neuspeh mora da bude na vama.
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 20:00 ] @
Citat:
Ako smem da pitam, zašto se pojedini koji ovde ostavljaju čaršave nisu pojavili u subotu i debatovali?


zasto bi se neko pojavljivao na osnivackoj skupstini nekog interesne grupacije. to nije prostor za diskutovanje, to je stavljanje pred svrsen cin.

Citat:
Ja se potpuno slažem sa svim vašim bojaznima. I ja vidim iste probleme i bojim se istih stvari. Jasno mi je da u poslu kakav je reforma YU NIC-a postoji 10.000 stvari koje bi trebalo uraditi i 100 dokumenata koje bi trebalo napisati. Takođe, postoji zahtev da se uspostavi saradnja sa velikim brojem ljudi, koji dolaze iz različitih sredina (komercijalne, akademske, državne, nevladine itd) i imaju različita viđenja problema i rešenja. Takođe, ceo proces treba da bude sproveden u najkraćem mogućem roku, jer je situacija na granici kritične.
...

Zato se kreće drugim putem -- kreće se sa uspostavljanjem opšteg razumevanja ideje kojoj težimo, kreće se od stavljanja na papir minimuma konsenzusa, kreće se sa stvaranjem međusobnog poverenja i sistem se odatle lagano gradi.


pazi, ja ne vidim sta tu ima toliko da se pise da za 5 godina nije moglo biti napisano, nije tld bas naucna fantastika, vise su tu pravne zavrzlame, da ste drzali PRAVE otvorene i slobodne konferencije, kakve se odrzavaju za svaku bitniju stvar u IT polju, verovatno bi dokumenti odavno bili napisani.

problem je naravno nacin na koji se kidnapovanje tld-a vrsi bez postavljanja uslova (od strane drzave) koje RNID ili neka druga interesna grupa mora da ostvari da bi usla u posao.
dobro, kazes unapredjivace se, hajde da vidimo otvorenost, spiskove i biografije osnivaca, pa nek javnost vidi ko se to ponudio da se prihvati prvog talasa preregistracije, navale privatnih lica na slobodne domene i licenci.
pa ako za pola godine sve pare koje su trebale da se sliju u infrastrukturu odu na neka aligatorsko/krokodilska ostrva da znamo kome da se ne javljamo na ulici, sto bi otprilike bio jedini pravni lek :)
[ caboom @ 10.07.2006. 20:00 ] @
Citat:
mdave: Ako smem da pitam, zašto se pojedini koji ovde ostavljaju čaršave nisu pojavili u subotu i debatovali?

Uostalom bio je tamo i neki advokat koji nije bio pravno lice a najviše je pričao..:)


npr. neki preferiraju kuckanje u odnosu na kafansko dranje, svako ima slobodu da bira nacin svog izrazavanja, a koliko mi je poznato neki nisu ni u zemlji trenutno. takodje, koliko sam cuo, atmosfera nije bila bas narocito produktivna, osim ako poenta takvih manifestacija nije videti i biti vidjen?
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2006. 20:34 ] @
Citat:
mdave: Uostalom bio je tamo i neki advokat koji nije bio pravno lice a najviše je pričao..:)


Advokat je Dusan Stojkovic (http://www.mikijank.co.yu/Srpski/att_dusan.htm) clan poslednje radne grupe koja je pripremala statut i koji je pravnim savetima sugerisao clanovima radne grupe kako na najbolji moguci nacin doteraju isti za javnu raspravu
[ Gojko Vujovic @ 10.07.2006. 20:36 ] @
Je l može jedan es.yu i gojko.yu odmah za mene? Ako ne, kad će da može (datum)?
[ drgrozozo @ 10.07.2006. 20:40 ] @
zelim odmah da ulozim protest zbog povlascenog polozaja koji gojko vujovic ima zbog cuvene "veze" ES-RNID, a povodom dodeljivanja domena gojko.yu, koji sam ja bezecovao za komsiju :)) ko je nadlezan? na kojem salteru je potplacivanje? :)
[ twiddle @ 10.07.2006. 21:07 ] @
Plaćanje kod brokera. On i ja već godinama imamo dil da igramo "good cop-bad cop" sa svima vama i bacamo Zajednici prašinu u oči, a ovamo delimo lovu... naravno, sve u saradnji sa misterioznom Engleskinjom i zajebanim Bugarinom koji već rovari po Rumuniji i Makedoniji. :-))
[ valeksic @ 10.07.2006. 21:15 ] @
Ali ono što mnogi još ne znaju je da su Bugari svim članovima UO RNIDS-a obezbedili BESPLATNO letovanje u Bugrarskoj! Para vrti gde burgija neće.
[ twiddle @ 10.07.2006. 21:23 ] @
all.your.dns.zones.are.belong.to.us
--Sloba "Serbian Domain Names Tzar" Markovic
[ caboom @ 10.07.2006. 21:58 ] @
someone set up us the bomb!
[ Slobodan Miskovic @ 10.07.2006. 22:12 ] @
Eh, i sam neko treba da misli da ljudi u UO RNID misle da rade ozbiljno... Vidi se po postovima da ce to biti just another sprdachina...
[ nemesis @ 10.07.2006. 23:20 ] @
Ja bih da zakupim odmah fuck.yu kao i shiton.yu
[ Aleksandar Marković @ 10.07.2006. 23:26 ] @
OT

Postojeci "yu" domeni nastavice da funkcionisu jos najmanje pet godina.

p.s.
Vidim ja da ce morati ovde da padne studiozno sredjivanje teme aka brisanje, izmena, premestranje postova (u nove teme)

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 11.07.2006. u 00:39 GMT+1]
[ Noe @ 10.07.2006. 23:33 ] @
@broker: Vratio bih se malo unazad. Verujem da se zalazes za interes krajnjih korisnika ali bih samo primetio nesto sto je u suprotnosti u tvom zalaganju i to da se registracija obavlja direktno kod RNIDS-a po ceni koja ce pokriti samo troskove a da se zaobidju provajderi sto bi po meni bas znacilo da ce sama registracija na taj nacin biti znacajno nepovoljnija po krajnjeg korisnika.

Ceo posao oko registracije ne podrazumeva samo prosto upisivanje domena u DNS servere vec i: vodjene evidencije o klijentima, knjigovodstvene poslove pocev od razvrstavanja uplata ( kod nas je jos uvek dominantan nacin placanja uplatnicom u banci ili posti) do knjizenja preknjizavanja, i zavrsnih obracuna, resavnja spornih uplata i sl. , podrska korsinicima od objasnjavanja sta i kako treba obezbediti i pripremiti ( potrebna dokumentacija, nameserveri ... ) i obezbedivanje podrske 24/7 sa dovoljnim brojem obucenih ljudi, provera dokumentacije resavanje spornih stvari i mnogo drugih stvari.

Vecinu ovih stvari provajderi vec IMAJU obezbedjenu tako da kad se ovaj posao podeli na XXX provajdera troskovi koji ce svaki pojedini provajder imati su neznatni u odnosu na troskove koje VEC IMAJU, tako da mi prosta logika govori da ce cena domena kod provajdera imati nizu ulazno cenu nego da se ista obavlja direktno kod RNIDS-a. Takodje ne treba zaboraviti da ce i dobar deo zahteva za registracijom noivh domena poticati od ljudi koji vec jesu klijenti nekih provajdera

Pogotovu treba imati u vidu da kada krene registracija po novom sistemu u prvo vreme ce biti ogroman pritisak u broju zahteva. Sta mislite koliko bi zaposlenih ljudi trebao da ima RNIDS da istrpi taj pritisak a da registraciju uradi u razumnom roku od par dana ?

Izvinjavam se ako sam tvoje prethodne poruke razumeo pogresno i ako nisi mislio ovo sto sam ja zakljucio iz iz istih.

[ caboom @ 10.07.2006. 23:39 ] @
@Aleksandar Marković

koja je poenta u editovanju postova >6h nakon sto su napisani?
[ Slobodan Miskovic @ 10.07.2006. 23:52 ] @
Ocigledno nekima ne odgovara da neki konemtari ostanu on line ;)
[ valeksic @ 10.07.2006. 23:58 ] @
Verovatno uništavaju dokaze i beže iz zemlje sa lovom od nalogodavaca.
[ Slobodan Miskovic @ 11.07.2006. 00:07 ] @
Ne znam zasto su neki ovde toliko optereceni tim zaverama i haluciniraju da neko misli da su zaverenici. NIko to ovde nije rekao tako da je ovakvo ispoljavanje ironije cist primer neozbiljnosti i nezrelosti...

[ broker @ 11.07.2006. 08:46 ] @
Citat:
twiddle
Do sada nije bilo ALI NIKAKVOG ugovora između registranata i YU NIC-a


Nije ni morao da postoji ugovor. YU NIC je drzavna institucija. Njoj podneses zahtev i dobijes obavestenje da li ti je zahtev prihvacen ili ne a svi odnosi su regulisani postojecim pravilnikom i zakonskim propisima.

Citat:
Ivan Dimkovic
Mislim da se ovde propusta jedna vrlo bitna stvar a to je: Ko kontrolise uspesan rad RNID-a - dakle, ko postavlja minimalni kvalitet servisa koji RNIDS mora da ispuni?


U tome i jeste ceo problem. ne postoji kontorla i postoji ocigledna namera da takve kontrole i ne bude.

Citat:
Ivan Dimkovic
Ovo nije tacno - Drzava sprovodi drzavni interes koji ne mora biti jednak opstem interesu, na primer ne verujem da se cenzura interneta od strane arapskih zemalja moze proturiti kao opsti interes ;-)


Nasa zemlja se zasniva na demokratskim procesima i to je jedini instrument ostvarivanja izastite opsteg interesa olicen u organiam te drzave. Drugi mehanizam ne postoji.

Citat:
twiddle
a se potpuno slažem sa svim vašim bojaznima. I ja vidim iste probleme i bojim se istih stvari.


Problem je sto ste prioritet dali komercijalnoj eksploataciji a niste ga dali ociglednom sukobu interesa i sto ste celu stvar izveli tako da samo povecavate problem sukoba interesa. Probleme treba identifikovati unapred i dati im prioritete i ne treba ih pogorsavati.

Citat:
mdawe
Ako smem da pitam, zašto se pojedini koji ovde ostavljaju čaršave nisu pojavili u subotu i debatovali?


Nisam isao na osnivacku skupstinu jer vec pet godina pratim ljude koji to orgazniuju i bilo mi je jasno da nema svrhe da idem, jer ce oni da sprovedu ono sto su naumili samim tim sto su organizovali skup tako da imaju potpunu vecinu za ostvarivanej svog nauma. Nisam zeleo da moja firma bude 38-a na spisku tako da mogu da se hvale kako ih je jos vise firmi podrzalo.

Citat:
twiddle
Plaćanje kod brokera. On i ja već godinama imamo dil da igramo "good cop-bad cop" sa svima vama i bacamo


Cekaj, pa sto otkrivas dogovor. Uostalom, sad kada sam te progurao u UO menajs pricu. Prica je bila da ti naplacujes a meni samo da omogucis da na pocek registrujem sve domene koje zelim i to sa prioritetom. Nisi valjda zagubio onu listu domena sto sam sastavio? :)Citat:
noe
Vratio bih se malo unazad. Verujem da se zalazes za interes krajnjih korisnika ali bih samo primetio nesto sto je u suprotnosti u tvom zalaganju i to da se registracija obavlja direktno kod RNIDS-a po ceni koja ce pokriti samo troskove a da se zaobidju provajderi sto bi po meni bas znacilo da ce sama registracija na taj nacin biti znacajno nepovoljnija po krajnjeg korisnika.


Nije bas tako. Naime NRID ce raditi ceo taj posao papirologije u svakom slucaju. Nece NRID te poslove prepustiti privatnim firmama, nego samo posao preprodaje. I dalje ce registar biti u NRID, neko ce morati da ga administrira, da vodi evidencije, da vodi kljigovodstvo (jer placanje nadoknade za registraciju dmena u jednom delu ce ici u NRID, a tu su i clanarine koje se placaju, da obracunava i placa poreze na sve te prihode, jer u NRID su sve to prihodi a da je NRID drzavan isntitucija ne bi bili (cak se ni porez na bi placao na te uplate).

Provajderi ne mogu da rade taj deo posla jer je to neodvojiv deo posla NRID-a. Provajderi ce samo da rade naplatu krajnjim korisnicima i ugradnju svoej provizije, jer NRID ce odraditi cenu registracije domena koja hoce biti (bar prema obecanjima) samo u onom iznosu koji pokriva trokove rada NRID-a. Dakle ta neekonomska cena ce figurirati i u novom registru, a trzisnu cenu ce da grade provajderi koji ce da se ugradjuju na cenu koju odredi NRID.

Ono za sta se ja zalazem je da se prosto provadjeri iskljuce iz price jer oni nemaju sta da ugrade u cenu registraciej domena, vec ce samo dakomplikuju proceduru i tokove podataka i inforamcija. Nemam nista protiv da provadjeri rade registraciju domena kao uslugu i da je obogacuju dodatnim uslugama, ali smatram da ona neprofitna cena koju odredi NIC mora biti dostupna i krajnjem korsiniku koji ne zeli da placa maglu provajderima.

Citat:

Pogotovu treba imati u vidu da kada krene registracija po novom sistemu u prvo vreme ce biti ogroman pritisak u broju zahteva. Sta mislite koliko bi zaposlenih ljudi trebao da ima RNIDS da istrpi taj pritisak a da registraciju uradi u razumnom roku od par dana ?


Nista vise nego obicno. Svako ce doci da registruje domen kada mu istekne tekuca registracija a to nije sad i odmah. Novi registar to moze da resi vrlo lako tako sto ce kao polaznu osnovu da uzme datum registracije svakog domena i vlasnicima obezbedi trajanje dosadasnje registracije uskladjen sa tim datumom, tako da se izbegne navala da svi odjednom krenu da preregistruju domene.

[ twiddle @ 11.07.2006. 10:06 ] @
Spisak osnivača RNIDS:

1. „I NET“ a.d., Beograd
2. „PCS-SezamPro On-Line“, Beograd
3. „YUBC System“ a.d., Beograd
4. „Centar za razvoj Interneta“, Beograd
5. „Informatika“ a.d., Beograd
6. „Elektrotehnički fakultet u Beogradu“, Beograd
7. „Silver“ d.o.o., Čačak
8. „Telnet“ d.o.o., Čačak
9. „Drenik“ d.o.o., Beograd
10. „Delta M“ d.o.o., Beograd
11. „StanCo“ d.o.o., Petrovac
12. „BizNet“ agencija, Beograd
13. „Republički zavod za informatiku i Internet“, Beograd
14. „Telefonija“ a.d., Beograd
15. „EUnet“ d.o.o., Beograd
16. „MFC-Mikrokomerc“ d.o.o., Beograd
17. „Finar“ d.o.o., Beograd
18. „Sinfonika“ d.o.o., Beograd
19. „Neobee.net“ d.o.o., Novi Sad
20. „Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu“, Beograd
21. „Društvo za telekomunikacije - DT“, Beograd
22. „Wikimedia Srbije“, Beograd
23. „Žene na delu“, Beograd
24. „Univerzitet u Beogradu“, Beograd
25. „Esteh“ d.o.o., Beograd
26. „Index“ d.o.o., Beograd
27. „Agrostemin“ d.o.o., Beograd
28. „SBB-Serbia Broadband“ d.o.o., Beograd
29. „Beocity“ d.o.o., Beograd
30. „Društvo za informatiku Srbije“, Beograd
31. „Beogradska otvorena škola“, Beograd
32. „Loopia“ d.o.o., Niš
33. „JP PTT Saobraćaja Srbija“, Beograd
34. „AgitPROP“, Beograd

Utvrđeno je da su pravna lica „AgitPROP“ iz Beograda i „Index“ d.o.o. iz Beograda povezana pravna lica i da imaju istog zastupnika, te je za potrebe glasanja navedenom zastupniku omogućeno da glasa samo sa jednim glasom, saglasno pravilima koje propisuje predlog Statuta.

Pozdrav,
Sloba
[ drgrozozo @ 11.07.2006. 11:03 ] @
znaci li to da se upravni odbor bira od ljudi koji nisu clanovi skupstine?
onda objavite ko je koga delegirao.

[ ton_majstor @ 11.07.2006. 13:15 ] @
Danas u "Politici" lepo piše da Slobodan Marković najavljuje slobodno i neometano raspolaganje YU-domenima ('ebalo nas .YU!). Istina, za par meseci.

Slobo, prenesi nam ovde taj intervju. Tamo si lepo i pozitivno apostrofiran. Which is nice!

Pozdrav!
[ twiddle @ 11.07.2006. 14:56 ] @
Većina medija prenela je izjavu koju sam dao Beti (nije bilo dužeg intervjua). Evo šta ima u elektronskom obliku:

http://www.naslovi.net/search.php?q=rnids

Takođe:
http://www.internodium.org/node/2657
http://www.internodium.org/node/2654
[ Aleksandar Marković @ 11.07.2006. 15:28 ] @
betin intervju na: http://www.elitesecurity.org/p1211722
[ Ivan Dimkovic @ 11.07.2006. 16:11 ] @
Citat:
Broker
Nije bas tako. Naime NRID ce raditi ceo taj posao papirologije u svakom slucaju. Nece NRID te poslove prepustiti privatnim firmama, nego samo posao preprodaje. I dalje ce registar biti u NRID, neko ce morati da ga administrira, da vodi evidencije, da vodi kljigovodstvo (jer placanje nadoknade za registraciju dmena u jednom delu ce ici u NRID, a tu su i clanarine koje se placaju, da obracunava i placa poreze na sve te prihode, jer u NRID su sve to prihodi a da je NRID drzavan isntitucija ne bi bili (cak se ni porez na bi placao na te uplate).


Mislim da su neprofitni fondovi oslobodjeni placanja poreza: http://www.projuris.org/fondovi.htm

Citat:

POREZI

Na sredstva data zaduzbini, fondu i fondaciji ne placaju se porezi i doprinosi ustanovljeni republickim propisima


;-)
[ Slobodan Miskovic @ 11.07.2006. 18:39 ] @
NIje dovoljno da se samoproklamujes za fond :) ipak imaju zakonske odredve koje regilisu i pravno oblikuju nacin rada i mogucnosti poslovanja jednog fonda, a to lepo pise u zakonu koji si linkovao :)

Sta reci osim srecno :D

Eh da, jos bi da vidim ovo:

Citat:
SADRZINA OSNIVACKOG AKTA

Akt o osnivanju fonda obavezno sadrzi:
(1) ime, odnosno naziv osnivaca,
(2) cilj osnivanja,
(3) podatke o sredstvima i njihovom karakteru,
(4) naziv fonda,
(5) nacin upravljanja fondom,
(6) nacin koriscenja sredstava.


Ovo su dokumenta koja moraju po zakonu biti javno dostupna :)

Takodje bi voleo da vidim i :

Citat:
ODOBRENJE ZA OSNIVANJE

daje Ministarstvo kulture Srbije koje ceni celishodnost osnivanja i donosi resenje o odobrenju osnivanja


i

Citat:
OSNIVACKI AKTI

Fond ima pravila koja donosi osnivac, a zaduzbina i fondacija statut koji donosi organ upravljanja.

Pravilima fonda utvrdjuje se: 1) blizi nacin ostvarivanja ciljeva, 2) organ, odnosno lice koje predstavlja fond, 3) nadzor, 4) mere obezbedjenja namenskog koriscenja sredstava, 5) nacin cuvanja uspomene na osnivaca, odnosno na lice cije ime fond nosi.

Statutom se uredjuju pitanja 1-5, kao i: 6) sastav organa upravljanja i nacin njihovog rada, 7) sediste, 8) nacin raspolaganjima prihodima i rashodima.


:)
[ SmilieBG @ 11.07.2006. 23:57 ] @
Pre svega nisam u Srbiji, te molim da se to ne uzima kao argument napada zasto licno nisam dosao i slicno.

Drugo - sedma je godina kako vrsim registraciju .nl domena, prosao sam poslednje tri faze (i ulazimo u cetrvrtu) reorganizacije SIDN-a (Holandski registrar .nl domena). Znam proces, kako tehnicki, tako i pravni i administrativni celokupne registracije i odrzavanja .nl domena, a upoznat sam i sa procesima deNIC-a kao i Belgijskih komsija dns.be. Prema tome - znam materiju oko domena.

Pre svega, nakon nekog vremena, prvo zelim da se obratim brokeru, koji vidim jos uvek nije shvatio da upisivanje CC broja na web forumalar _nije ceo_ proces registracije domena. Iza toga stoji _mnogo_ vise, web interface je, od prilike 0,004% celog procesa. Dakle - udubi se. Sasvim se slazem sa drgrozozo i cini mi se da su Ivan Dimkovic i caboom takodje iza toga - a to je da se sve vrti oko komercijalne prirode registracije domena.

Zatim, zelim da napravim mali osvrt na komercijalnu stranu. RNIDS treba da omoguci (pre svega) ISP-ovima da naprave profit, koji ce opet omoguciti krajnjim korisnicima (koji su kako firme, tako i privatna lica) da svoje domene brze, efikasnije i bolje iskoriste i ostvare takodje materijalnu korist. Moja je procena da je cena domena od 5 do 10 evra na godisnjem nivou prevelika za Srbiju. Poredjenja radi u NL domen kosta 3,60 godisnje, a period registracije je 3 meseca, odnosno ISP minimalno mora da plati 0,90 evra. Clanarina za registre je 150 evra godisnje.

Koji je cilj komercijalizacije?
Vrlo jednostavno - domeni su za sve registre po istoj ceni i cena je javno objavljena na sajtu SIDN-a. Potencijalni 'kupac' domena (privatno lice ili firma) zatim moze da kupi domen od jednog od registra (koji su takodje svi javno objavljeni na sajtu SIDN-a) po ceni od 2 miliona evra po komadu ili da dobije besplatnu u sklopu nekog paketa. Ili da plati 3,60 godisnje. Holandija (SIDN) ima trenutno oko 2050 registrara, od kojih najveci ima 50.000+ registracija, dok ima i 'sitnih' registrara sa svega 5-6 registrovanih domena.

Dakle, NIC treba da omoguci drugim zainteresovanima da mogu da stvore trziste, koje ce opet konkurencijom da ima samo prednosti za krajnje korisnike ovih usluga. Odnosno, godine rada i iskustva su to pokazale u Holandiji i drugim drzavama. Sam NIC _ne sme_ da ima profit ili bilo kakvu drugu prenost u svemu ovome!

Sto se tice pracenja rada NIC-a generalno u Holandiji se to svodi na same registre (ISP-ove u vecini slucajeva). Oni su upravo ti, koji (materijalno) najvise ispastaju ukoliko NIC (SIDN) ne obavlja svoje duznosti kako treba. Pored toga, postoji nekoliko udruzenja korisnisnika, kao i vladinih organa (sudova) koji se mogu pozvati u pomoc u slucaju nepravilnosti rada SIDN-a. Vodjeni ovom politikom - SIDN je nezavisna, nevladina organizacija, sa jasno istaknutim i javnim ciljevima. Struktura se sastoji od: Nadleznog organa koji se sastoji od minimalno 6 i maksimalno 9 prominentnih clanova, koji nisu ni u kakvoj, pa ni slucajnoj vezi sa _bilo_ kojim ostatkom organizacije SIDN (u statutu pise da clan nadleznog organa ne moze biti neko ko obavlja bilo kakvu drugu funkciju u okviru SIDN-a, znaci ni kao registrar, niti sme biti u rodbinskoj ili bracnoj vezi sa nekim ko jeste u bilo kakvoj drugoj vezi sa SIDN-om). Nadlezni organ se sastaje 2 x godisnje ili cesce po potrebi i koordinira celokupan proces registracije .nl domena, kao i vrsenje kontrole rada. Primera radi, neki od ljudi ovog organa u Holandiji su bivsi direktor Shell-a, zatim jedan poslanik jedne politicke stranke u NL, zatim jedan nezavisni savetnik, zatim jedan privatnik koji ima firmu koja se bavi zastitom na internetu; u ovom organu je i jedna zena - jedna je od advokata jedne povece advokatske kancelarije, zatim covek koji je zavrsio masinski fakultet (specijalizacija tereni za naftne busotine (slobodan prevod)), a zatim bio osnivac jedne od prvih ICT Automatisering kompanija itd itd itd. Naravno, postoje i tri pocasna clana, koji ne verujem da ista rade / doprinose - medju njima je 'otac' .nl domena koji je od ICANN-a pre 20 godina dobio dozvolu za .nl domen. Dakle najobicniji ljudi, koji gotovo nemaju veze za IT-om ali se i ne bave time, vec svoje znanje vodjenja firme (kakva god ona bila) primenjuju i u ovom organu.

Zatim ide 'firma' SIDN, na celu sa direktorom kojeg bira i razresava duznosti nadlezni organ. Od direktora i svi 'ispod' njega su u stalnom radnom odnosu sa 'firmom' SIDN, te imaju na papiru svoje duznosti i obaveze. Struktura 'firme' SIDN je: direktor - izvrsni odbor - tehnicko osoblje - tehnicka podrska za registre.
@broker (i ostali): SIDN _ne registruje_ domene direktno za krajnje korisnike - vec samo preko registara! Registri imaju svoje 'telo' unutar SIDN-a, koje se zove 'savet registara', sa predsedavajucim kojeg biraju svi registri. Na ovim sastancima, koje moze svaki registar da zatrazi od predsedavajuceg, se donose odluke o celokupnom radu SIDN-a, koje zatim predsedavajuci prenosi nadleznom organu. Ukoliko nadlezni organ prihvati _savet_(!!!) koji je predsedavajuci podneo, onda se to direktno sprovodi u statute / ostala pravna dokumenta i 'firma' SIDN odmah postupa po tim novim pravilima.

Ukoliko nadlezni organ odbije savet (!!!) koji je predsedavajuci saveta registrara podneo, savet ima pravo i obavezu (pre svega materijalnu jer su oni na gubitku) da podnese prijavu drugim, vladinim organima. Kako proces dalje ide - ne znam, nije se nikada dogodilo za 20 godina.

Pored svega ovoga, postoji komisija za pravne sporove (kome koji domen pripada); zatim udruzenje za zastitu krajnjih korisnika (potrosaca) i ostalo pravosudje unutar same drzave koje moze izvrsiti odredjeni pritisak na nadlezni organ, koji to opet sprovodi ka 'firmi' SIDN.

Clanovi nadleznog organa _ne primaju_ platu! Niti imaju ikakve veze sa bilo kakvim radom 'firme' SIDN. Jednostavno ljudi i raznih sfera zivota (akademci, glumci, tehnicka lica...) koji jednostavno nadgledaju rad 'firme' SIDN, odredjuju budget i slicno. Clanovi ovog organa mogu sebi da dodele (javno!) odredjenu sumu novca, za vreme koje uloze u ovaj rad. Njihov 'posao' jeste da u globalnim crtama prate rad 'firme' SIDN, da sagledaju rizike i posledice odredjenih poslovnih poteza 'firme' SIDN (tipa: imamo 15 radnika i hocemo da zaposlimo jos 1,500 njih (rodjaka i slicnih)), da odredjuje budget i koordinira tok novca (na najvisem nivou) i slicno.

========================

rekavsi sve ovo, uzimajuci u obzir mentalitet 'Balkanaca' i ostatka sveta, uzimajuci u obzir stepen korupcije, te citajuci 11 stranica razglabanja svega ovde, mogu da zakljucim sledece:

U sledecih 15 godina se situacija nece popraviti na polju registracije domena za krajnje korisnike istih. U sledecih 3 do 10 godina ce se mali broj ljudi obogatiti, dok ce proces registracije ce biti neznatno bolji u odnosu na trenuti. ccTLD ce se u pomenutih 15 godina jos jednom promeniti (nakon sto se promeni .yu u sta god). Ljudi koji budu aktivni u realizaciji RNIDS-a, ce takodje uleteti i u sledecu strukturu 'RNIDS-a' kao sto je i stara postava uletela u trenutnu strukturu.

Tek ona treca postava (koja ce stupiti za 10-12 godina od danas) ce biti 50-50 za interes krajnjih korisnika, a tek za 20 godina ce Srbija (?) ili kraljevina ili pasaluk (sta god tada bude postojalo) imati relativno stabilan proces registracije domena. Naravno, populacija takve drzave nece prelaziti 2 miliona, te potrebe za jednim takvim sistemom nece zaista ni biti, pa ce se opet nesto traljavo - ali funkcionalno ostvariti.

========================

Ovo je samo moje licno posmatranje, iz iskustva i na osnovu podataka koje imam. Voleo bih da gresim u svemu ovome, ali nemam takav osecaj.

Poz,
Sale

PS. necu nikoga licno da spominjem, sva imena koja su ovuda prosla ce biti 3-5 godina u 'igri' a zatim nastupaju neki novi klinci. Mislim da bi narodu u Srbiji bilo daleko pametnije umesto da hvataju osobe licno, da pocnu da eliminisu takav kalup ljudi. I da naravno, lako je meni da pricam iz inostranstva - sta ja znam! Ja samo radim 9 sati dnevno - svaki dan, u toku radnog dana nemam pravo na pauzu - vec je to slobodno vreme i 'samo' svaki treci zaradjeni evro dajem drzavi (porez) ;-)
[ twiddle @ 12.07.2006. 02:13 ] @
@SmilieBG

Sve što si rekao skroz je OK i hvala ti na korisnim informacijama. Samo te molim da nam objasniš na osnovu kojih realnih pokazatelja si izveo sledeći zaključak:
Citat:
U sledecih 15 godina se situacija nece popraviti na polju registracije domena za krajnje korisnike istih. U sledecih 3 do 10 godina ce se mali broj ljudi obogatiti, dok ce proces registracije ce biti neznatno bolji u odnosu na trenuti.
[ SmilieBG @ 12.07.2006. 07:57 ] @
@twiddle - samo na osnovu proteklih 20 godina desavanja u Srbiji. Bilo bi zaista lepo da RNIDS bude izuzetak u svemu tome, ali iskreno polazem jako male sanse za tako nesto. Isuvise love se tu kotrlja, da neko ko vec godinama 'djida' na sve strane to i ovde ne uradi.

Nemam sad vremena da ulazim u detalje i ne znam ni zelim li, ali ne moze se zanemariti istorija ;)

Poz,
Sale
[ twiddle @ 12.07.2006. 08:21 ] @
@SmilieBG

Hvala na objašnjenju.
Sve je moguće, pa i to o čemu govoriš.

Ja bih samo dodao "Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami!" -Z.Đ.

Pozdrav,
Sloba
[ Davor Vlajkovic @ 12.07.2006. 10:59 ] @
Citat:
twiddle: Ja bih samo dodao "Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami!" -Z.Đ.


Ako ništa drugo, bar se oko ovoga slažemo ;)

Inače, Slobo, zar BU i ETF&MatF nisu povezana lica?
[ Aleksandar Marković @ 12.07.2006. 12:46 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Citat:

p.p.s.
Da dodam jos jednom - Na prvoj sednici Upravnog odbora, koja je održana odmah posle osnivačke skupštine, g-đa Mira Tasić je izabrana kao privremeni zastupnik RNIDS (v.d. direktora)


Lepo, sada konacno vise nece moci da koristi volontersku kartu kao izgovor za ocajan rad - sada radi za platu.


v.d. direktora je volonterska pozicija do izbora direktora (-v.d) :-)
[ Aleksandar Marković @ 12.07.2006. 12:48 ] @
Citat:
Davor Vlajkovic:

Inače, Slobo, zar BU i ETF&MatF nisu povezana lica?


inace BU je u stvari RCUB ali se na osnivackoj skupstini vodio kao BU
[ Davor Vlajkovic @ 12.07.2006. 13:39 ] @
Citat:
Aleksandar Marković: inace BU je u stvari RCUB ali se na osnivackoj skupstini vodio kao BU

Propisi su propisi :))
[ twiddle @ 12.07.2006. 13:53 ] @
Citat:
Inače, Slobo, zar BU i ETF&MatF nisu povezana lica?

Ukoliko BU po nekom osnovu (po zakonu, statutu BU ili na neki drugi način) ostvaruje direktnu upravnu kontrolu nad ETF i MatF (imenuje upravu, ovlašćena lica itd.) onda bi moglo da se priča o problematičnoj povezanošću. No, nisam siguran da je to slučaj.

UO RNIDS će utvrditi izgled prijavnog formulara, na kome će članovi morati da se izjasne po ovom pitanju. Ukoliko član pruži lažne podatke, statut predviđa da to može biti osnov za njegovo isključenje.

Inače, pouzdano utvrđivanje postojanja povezanosti pravnih lica nije trivijalan posao, tako da javnost rada RNIDS, kao i učešće što većeg broja ljudi u praćenju rada organizacije, bitno olakšava otkrivanje problematičnih veza na vreme.

Pozdrav,
Sloba
[ Aleksandar Marković @ 12.07.2006. 16:35 ] @
ah da ono sto sam zaboravio da napomenem je da su bedzevi i glasacki listici (za/protiv) a radi osnivacke skupstine odstampani u privatnoj reziji g-dje Mirjane Tasic ... Slobo da se to refundira ;-)