[ VRider @ 04.07.2006. 00:32 ] @
Procitao sam neki komentar koji me prosto zapanjio - "perl je prevazidjen jezik". Ma, nemoguce! I onda malo razmislim... Nisam skoro video neku temu na ovom forumu. Nisam skoro cuo da neko trazi perl programera. Nisam nista cuo u vezi perla odavno... Da li je perl stvarno otisao u istoriju? Steta, tako smo se divno druzili...
[ bojan_bozovic @ 04.07.2006. 01:09 ] @
Izgleda da jeste demode VRideru... Svi koriste PHP ili ASP/ASP.NET a btw, tu su i Python i Ruby... Svi ti jezici imaju RAD frameworkove za webdevelopment, nesto sto perl nema, zato ce sve vise i vise biti php i asp programera, a sve manje perl programera. Ruby Rails framework je fancy, stvorio je takav buzz, jer je po nekim sada, pitaj boga kakvim, procenama najbrzi RAD framework, to je in, bas kao i AJAX i sve ostalo sto sefu moze da se poturi po nos kako bi kesirao za nov Web 2.0 AJAX Ruby on Rails sajt. ;-) Perl? Jbg, njegova je mana sto nije fancy, mada moze sve sto i Ruby. Ima doduse perl sajtova, npr. proboards.com forumi su na perlu pisani. Takodje i suddenlaunch.com forumi, kada je coldfusion nasao svoju nisu, i perl ce, tim pre sto je raw speed na njegovoj strani, u uporedjenju sa ASP i PHP. Mislim da ces za par godina pitati gde je Ruby, ali PHPu i ASPu da konkurise Perl ne moze, sve je manje od nule pisanih web aplikacija, a sve se vise koriste gotove skripte koje se integrisu ili ne integrisu, a tu je php No1.

Eto, neko moje misljenje
[ Dragi Tata @ 04.07.2006. 01:28 ] @
Perl se koliko vidim dosta koristi među Unix administratorima za automatizaciju raznih admin poslova, analizu logova, itd, itd.

Među programerima, odavno ne znam nikog kome je Perl "glavni" programski jezik.
[ bojan_bozovic @ 04.07.2006. 05:59 ] @
Mozda je ovo zanimljivo

http://www.google.com/trends?q...tab=0&geo=all&date=all

uostalom, ni na PHP forumu koji je jedan od najaktivnijih na [es], nema nicega zanimljivog. Ponekad neko pitanje, inace su sve to pocentcka pitanja koja se resavaju pretrazivacem.
[ Au197/79 @ 04.07.2006. 15:56 ] @
Perl je potonuo čekajući 6 verziju i parrot. Do tada su ojačali moderniji jezici, a perl i dalje čeka. Osim toga ni jedna kompanija nije stala iza njega jer perl nije jezik kojim se može nešto veliko isprogramirati. Skupo je njegovo održavanje. Pogledajte i Tiobe index: http://www.tiobe.com/tiobe_index/index.htm
[ ventura @ 04.07.2006. 16:03 ] @
Pa PERL nikada nije ni bio 'glavni' programski jezik u kome su se pisale cele aplikacije... Uglavnom su to bili neki manji segmenti, moduli, automatizacija procesa itd...
[ Dragi Tata @ 04.07.2006. 16:50 ] @
Citat:
ventura: Pa PERL nikada nije ni bio 'glavni' programski jezik u kome su se pisale cele aplikacije...


Grešiš. Sredinom 90-ih Perl je bio preovlađujući jezik za web aplikacije.
[ Mitrović Srđan @ 05.07.2006. 09:38 ] @
DREAM IT, CODE IT, PERL!
[ exdatis @ 05.07.2006. 16:13 ] @
Poceo sam sa c++, radio u Delphi-ju, VB6, VBA, VB.NET, probao i c#,pisao u PowerBuilder-u od verzije 5 do verzije 8, pisao u PHP-u , pisao u Fox-u od poslednje verzije za DOS i Win 2.6 do 6(nisam pomenuo da sam '80-ih pisao u Fortranu i Cobol-u), radio sa svim formatima baza podataka i prezadovoljan sam
Perl-om i sve sto je meni potrebno napisem u Perl-u. Radim u jednoj bolnici kao programer i gomilu stvari napisem u Perlu.
Ne treba trcati za novim, nisam nikad ni razumeo pompu oko .NET platforme(iako je dobro imati sigurnost tipova i jedinstvenu biblioteku klasa). Iz mog skromnog iskustva mogu reci da najbrze razvijam u Delphi-ju uz oko 70% mogucnosti
razvoja na niskom nivou. U Perlu je tezi pocetak razvoja, a posle ide i brzo i lako.
Svi alati i jezici su dobri, a bitno je samo sta zelite ili sta vama najvise odgovara, a iz mode nije izaslo nista, osim ako se povrsno bavite programiranjem!
Dajem glas za Perl!
[ Milan M. Radovic @ 05.07.2006. 16:30 ] @
Slazem se.Perl je obiman programski jezik,radio sam ranije.Tebi je sreca sto si ranije radio sa "potomcima" C-a,pa ti je perl delovao lako...ali nije.
Perl je razvijen pretezno za UNIX,tamo se i razvio,ali kasnije je nasao svoju primenu i u Win OS ,u Web Programiranju,hosting-u,....ma svemu,program koji radi gotovo sve.
Ja sam ranije radio u perlu,ali presao sam na PHP iz prostog razloga sto sam perl koristio za Web, a odnos vremena za izradu necega u PHP i PERL-u 1:10...ono sto bi u perlu kucao 10 linija,PHP kucas jednu...:))


Al svejedno - Glasam da je perl star ali aktuelan, ko folkswagenova buba iz '70...tad je i nastao perl..!
Citat:
exdatis: Poceo sam sa c++, radio u Delphi-ju, VB6, VBA, VB.NET, probao i c#,pisao u PowerBuilder-u od verzije 5 do verzije 8, pisao u PHP-u , pisao u Fox-u od poslednje verzije za DOS i Win 2.6 do 6(nisam pomenuo da sam '80-ih pisao u Fortranu i Cobol-u), radio sa svim formatima baza podataka...Smart guy...a? :) :) :)
[ Branko @ 06.07.2006. 08:10 ] @
Hvala na pitanju, Perl je živ i zdrav što i vama želim. Bacite pogled na CPAN i videćete da je Perl ne samo živ nego vrlo živahan. Takođe možete da vidite i da je oblast koju Perl pokriva vrlo široooooooka i da je segment web programiranja samo delić u tom moru.
Citat:
...ono sto bi u perlu kucao 10 linija,PHP kucas jednu...

Navedi neki primer (ne zaboravi da linija u Perlu nema ograničenja u dužini ) baš sam znatiželjan pošto PHP ne poznajem.
[ Gojko Vujovic @ 06.07.2006. 08:30 ] @
Perl je bas poznat po one-linerima tako da ta tvrdnja bas i ne stoji. Setite se dvd dekodera u 7 linija perla, i slicno.
[ Au197/79 @ 06.07.2006. 15:13 ] @
Perl je osuđen da bude jezik usamljenika, čak asocijalnih tipova, ljudi koji ne vole pravila, koji su egotripični. Kaži mi koji ti je jezik srcu mio pa da znam kakav si :)

Perl zbog toga kakav je će biti izbor raznih usamljenih admina i starih programersih vukova :)
Nikad ga neće prihvatiti ne samo u akademskim krugovima (što mu često dođe i kao +) već ni u industriji, što mu je minus ko horizont.

Python, Ruby, TCL... tu je već druga priča.
[ VRider @ 06.07.2006. 15:38 ] @
Sada sam skroz deprimiran...
[ lord_NIKON @ 13.07.2006. 14:15 ] @
Imao sam nameru da ucim Perl, ali ne za web aplikacije vec vise za sis administraciju. Kako Perl stoji na tom polju
[ VRider @ 13.07.2006. 14:23 ] @
Jak k'o crna zemlja.
[ Au197/79 @ 13.07.2006. 15:56 ] @
Perl je za administriranje jak, posebno ako sam trebaš nešto da iščukaš. Ipak sve više se i za to koristi Python. Anaconda, Yum, EasyUbuntu, Automatix... su napisani u Pythonu.
[ lord_NIKON @ 13.07.2006. 17:42 ] @
Citat:
Au197/79: Perl je za administriranje jak, posebno ako sam trebaš nešto da iščukaš. Ipak sve više se i za to koristi Python. Anaconda, Yum, EasyUbuntu, Automatix... su napisani u Pythonu.


Na to sam upravo i mislio.
[ since1986BC @ 31.07.2006. 21:20 ] @
Pozdrav.
Citao sam u jednom broju Gnuzille ( www.gnuzilla.info ), konkretno 18 broj, nesto o perl-u
i to me podstaklo da skinem knjigu navedenu tamo u pdf-u i da malo prelistam.
Posto nisam imao vremena za "listanje" , uplicem se u ovu temu.

Posto sam pocetnik u programiranju moje misljenje je da su C,C++ i ostale
verzije C-a ipak sustina i najiskusnijih programera i da nam skoro nista vise i ne treba.
Ali ne treba tako nazadno razmisljati.

Mene interesuje, koje su to prednosti koje nudi perl, konkretno (po stavkama 1. ,2. ....) i najprostije receno molicu.


p.s. Vidim da navodite tu i Python u temi, na koji sam bio naleteo i delovao mi je primamljivo
ali sam se razocarao kada sam video (mislim da jesam) da su programi radjeni njim dosta zahtevni
[ techcode @ 07.08.2006. 00:55 ] @
I dakle sada da krenem da demantujem (skoro) sve ovo + za razliku od (vecine) drugih navescu i proverene informacije, dakle link i sl. A sve ovo dolazi od nekoga ko je barem koliko toliko ima prilike da radi i sa tim ostalim jezicima ...

Citat:
VRider:Nisam skoro cuo da neko trazi perl programera.


Ima dosta poslova postovanih na freelance sajtovima tipa Elance, Scriptlance i sl. A i na samom [ES] je nedavno postovan jedan post u kome se trazi Perl programmer iz BG. Inace koliko sam skapirao javilo nas se trojica.

Ko su ostala dvojica? :D

Takodje treba pogledati http://jobs.perl.org.

Citat:
VRider: Nisam nista cuo u vezi perla odavno... Nisam skoro video neku temu na ovom forumu.


Pa dobro - teme malo fale ovde sto se tice Perl-a. Ali kao sto si vec dobio odgovor i na PHP forumu se pitaju uglavnom pocetnicka pitanja. Kako Perl trenutno nije bas "naklonjen" pocetnicima otuda i nedostatak

Svrati na www.perlmonks.com, http://forums.devshed.com/perl-programming-6/ i sl.

Citat:
bojan_bozovic: Svi ti jezici imaju RAD frameworkove za webdevelopment, nesto sto perl nema


Moj omiljeni je CGI::Application - http://www.cgi-app.org i naravno dokumentacija i sama distribucija na CPAN-u http://search.cpan.org/search?...%3A%3AApplication&mode=all

Tu su i drugi tipa http://www.catalystframework.org/, http://www.masonhq.com/ i jos mnogo drugih - ali su ovi "najglavniji".

Inace CGI::App je nekako vise "na zemlji", ne apstrahuje stvari previse i nema previse magije tako da se lako razume. Mislim da je odlican izbor kako za pocetnike jer promovise prave stvari ("use strict", razdvajanje aplikacije na metode, koriscenje template-a za razdvajanje programa i (X)HTML-a ...) a naprednim korisnicima je lako da ga prilagode svojim potrebama.

Inace ima i veoma veliki broj pluginova: http://search.cpan.org/search?...ation%3A%3APlugin&mode=all

Citat:
bojan_bozovic: Mislim da ces za par godina pitati gde je Ruby, ali PHPu i ASPu da konkurise Perl ne moze, sve je manje od nule pisanih web aplikacija, a sve se vise koriste gotove skripte koje se integrisu ili ne integrisu, a tu je php No1.


Mislim da Ruby nece nestati bas tako brzo.

Inace da li si cuo za www.cpan.org? Recimo samo da je procenjeno da se tu nalazi source-a u ~ vrednosti od oko $500,000,000 do $1,000,000,000 ... Na SLASH-u su naveli $677 Milona (http://developers.slashdot.org...d=04/07/30/1229239&tid=145) ali sam vidjao razne cifre izmedju $500 Miliona i jedne Milijarde samo ne mogu da se setim tacnih linkova.

Tako da se posao Perl programera svodi na to da na CPAN-u pronadje prave module za posao koji mu je potreban (jer je uglavnom nekome to isto trebalo pre vas), procita njegovu dokumentaciju i to je to. Naravno najzanimljivije je to sto se isti taj kod moze (besplatno) koristiti za komercijalne projekte ...

Citat:
Dragi Tata: Među programerima, odavno ne znam nikog kome je Perl "glavni" programski jezik.


Meni je Perl glavni programski jezik ...

Citat:
Au197/79: Osim toga ni jedna kompanija nije stala iza njega jer perl nije jezik kojim se može nešto veliko isprogramirati. Skupo je njegovo održavanje


Firma koja stoji iza Perl-a (komercijalna podrska): www.activestate.com - direktan link: http://www.activestate.com/Pro...ivePerlEnterpriseEdition/?tn=1

Zasto mislis da Perl nije jezik kojim se moze nesto veliko isprogramirati. Sta je uopste "veliko"? Mislim da je dovoljno pogledati listu klijenata sajta http://jobs.perl.org ...

www.imdb.com
www.slashdot.org
www.friendfinder.com
www.adultfriendfinder.com
== i ostali sajtovi firme http://friendfinderinc.com/ ==

Ostatak liste mozete pogledati na (mada izgleda da nisu bas azurirane sa najnovijim primerima):
http://pdl.perl.org/nifty/index_en.html
http://www.oreillynet.com/pub/...perl/news/success_stories.html

Citat:
since1986BC: Posto sam pocetnik u programiranju moje misljenje je da su C,C++ i ostale
verzije C-a ipak sustina i najiskusnijih programera i da nam skoro nista vise i ne treba. ... Mene interesuje, koje su to prednosti koje nudi perl, konkretno (po stavkama 1. ,2. ....) i najprostije receno molicu.


Sto se tice C/C++ slazem se da bi svaki programer trebalo da poznaje C/C++. To se uostalom i preporucuje jer je vecina primera po "pravim" programerskim knjigama data u istom. Kada kazem pravim - mislim na one koje nisu namenjene niti jednom posebnom jeziku vec iznose koncepte i sl.

Licno mislim da je C/C++ potreban samo za veoma lowlevel stvari (drajveri, operativni sistem) i tamo gde je potrebna veoma velika brzina (kao kod interpretatora kao sto su Perl, PHP, Python ... :) i naravno tamo gde bas i nema previse izbora (BIOS, mikro kontroleri).

Uostalom opste je prihvaceno da je jeftinije, bolje i sigurnije kupiti novi, brzi (ili dodatni ako vec imas najbolje) hardver nego investirati u dodatno programiranje.

Ovo je nesto prvo sto sam nasao:

http://safari.oreilly.com/0596000804/begperlbio-CHP-2-SECT-2
http://perltraining.com.au/whyperl.html
http://www.possibility.com/Perl/#whyZakljucak:

Perl 6 nikako da dodje. Mislim da su preterali sa celom pricom oko virtuelnog procesora i ASM za njega (Parrot) koji bi (potencijalno) koristili i ostali dinamicki jezici (php, python, ruby ...). Nekako mi deluje da ostali za tako nesto nisu bas zagrejani. A sve mi se cini da ce ga onda kada bude gotov oberucke prihvatiti - uostalom kao i golimu drugih ideja koje su pozajmili od Perl-a (priznajem Perl je dosta toga pozajmio od drugih).

Citao sam knjizice i tekstove o Perl 6 i ima puno inovacija, kao i dosta stvari dodatih za koje je uvidjeno da fale tako da ne mogu da docekam kada ce da izadje ...


Jedina prednost PHP-a u odnosu na Perl je to sto je nekome ko je do juce radio samo sa HTML-om veoma lako da fajl preimenuje u *.php, doda par linija koda (koje je od negde iskopira) i pocne sa istim. Skoro kao JavaScript ... Dok kod Perl-a prvo mora da nauci da programira (koliko toliko). E sad kada su skapirali da to nije bas najbolje resenje (Ili su videli Perl-ove HTML::Template ili TemplateToolkit smislili su Smarty template engine :) ...

Naravno svi smo mi svedoci da ne prolaze uvek bolje stvari gde bi klasican primer bio Beta vs VHS ...


Perl-u MNGO fali bolji marketing/PR a to je nesto sto je posebno Ruby (Ruby on Rails) veoma dobro odradio. Takodje i bolju podrsku za pocetnike. Secam se velike konfuzije kada sam pocinjao sa Perl-om i sto je najgore oko stvari koje su apsolutno nepotrebne (i mogu se veoma lako izbeci konfiguracijom sistema) kao npr:
- da skripte na web serveru moraju u cgi-bin
- da moraju da sadrze kao prvu liniju putanju do perl-a
- da mora da se odradi chmod na njima
[ techcode @ 07.08.2006. 14:48 ] @
Evo jos nekoliko sajtova/aplikacija koji su uradjeni u Perl-u:

http://www.thinkgeek.com
http://bestpractical.com/rt
http://www.etoys.com/
http://www.shopzilla.com/


http://www.sixapart.com/ - Ko ono bese rece da Perl, AJAX i ostale Web 2.0 tehnologije ne idu zajedno?
== SixApart "proizvodi" ==
http://www.sixapart.com/typepad/
http://www.sixapart.com/movabletype/
http://www.livejournal.com/[ vopiman @ 26.08.2006. 23:44 ] @
Zdravo,

kazes da ti je Perl glavni programski jezik, da li si zaposlen (ako nije tajna) negde bas kao Perl programer ili
je to pored nekog drugog posla?

Koliko sam mogao da primetim, vecina danasnjih oglasa za posao kod nas gde se spominje Perl je vezana za Sistem
administraciju, a Perl je spomenut kao pozeljno znanje..
[ Branko @ 28.08.2006. 07:49 ] @
Koji to posao, u IT sektoru, u Srbiji, kompletno ne može da bude realizovan u Perl-u ili recimo Python-u ? Ko to ovde piše operativne sisteme, drajvere i sl. Ako si zaposlen, ako nemaš šefa, ti si taj koji bira alat u kome ćeš raditi. Ja ne vidim ni jedan razlog zbog čega ne bi izabrao baš Perl ili Python ili Ruby,...Ako vidiš oglas gde se traži c/c++,java,ASP,PHP,JSP,... javi se i pitaj šta im treba. Možda su samo prepisali neki oglas...Možda im treba neko ko treba da uradi neki konkretan posao, brzo i jeftino. A tu su dinamički jezici neprikosnoveni.
[ VRider @ 28.08.2006. 10:35 ] @
Retko kada im treba tako nesto. Uglavnom treba neko da se uklopi u vec postojeci projekat, i gde postoji vec gomila koda koju moras da koristis, a koja je sa svih strana. ZasU.
[ techcode @ 28.08.2006. 14:58 ] @
Citat:
vopiman: Zdravo,

kazes da ti je Perl glavni programski jezik, da li si zaposlen (ako nije tajna) negde bas kao Perl programer ili
je to pored nekog drugog posla?


Nisam zaposlen - u smislu da radnim danima idem u kancelariju i radim od 8/9 - 4/5. Radim kao "slobodnjak" (freelancer).

Citat:
voiman: Koliko sam mogao da primetim, vecina danasnjih oglasa za posao kod nas gde se spominje Perl je vezana za Sistem administraciju, a Perl je spomenut kao pozeljno znanje..


Da li stvarno mislis da ovu zemlju treba uzimati za referencu? Inace cini mi se da Krstarica vec dugo, dugo, trazi Perl programera...

Sto se administracije tice - koliko sam primetio, svaka knjiga o Administraciji Unix/Linux sistema preporucuje Perl ... verovatno je zato i pozeljno znati ga.

A veoma mnogo stvari moze da se automatizuje i na Windows-u.
[ VRider @ 28.08.2006. 15:02 ] @
Citat:
Inace cini mi se da Krstarica vec dugo, dugo, trazi Perl programera...

Zbog procedure prijavljivanja sam odustao. Smorio sam se kao zmaj.
Daj lepo mail, posaljem ti CV i 'ajde.
[ vopiman @ 28.08.2006. 22:51 ] @
@techcode:

Dakle, ja smatram Perl veoma zanimljivim i korisnim programskim jezikom (interpreterom). Razlog zasto
sam napisao ove poruke je da potvrdim te moje pretpostavke i eventualno otklonim sumnje u vezi Perla, jer
malo-malo neko spomene da je to prevazidjen jezik, te bolji ti je PHP, te Python, te ovo-ono...

Posto zivim u Srbiji, naravno da nju uzimam za referencu i poslove u Srbiji, pa necu valjda uzeti http://jobs.perl.org kad nemam dodirnih tacaka sa tim?? Jesi ti nekad nasao tamo posao i radio za nekog sa tog sajta, kad je tamo vise od 80% vezano za USA?

Ako jesi, svaka cast!
[ vopiman @ 29.08.2006. 18:09 ] @
Evo jos jedan relevantan link u vezi ove teme:

http://radar.oreilly.com/archi...ramming_language_trends_1.html

i

http://radar.oreilly.com/archi...ruby_book_sales_pass_perl.html
[ techcode @ 09.09.2006. 19:41 ] @
Statistika se uvek moze tumaciti na nacin koji tebi odgovara. I da, slazeme se da je trend prodaja Ruby knjiga. Ali zasto recimo nisu stavili koliko je ukupno knjiga do sada prodato i koliko uopste razlicitih knjiga je izdato za svaki jezik?

BTW. Perl (verzija 5) nije bas interpretatorski jezik. Interpetatorski jezik prevodi liniju po liniju i tako ih izvrsava. Perl prevede ceo kod, radi optimizaciju itd... i onda ga celog izvrsva.

Perl 6 je slicna prica kao sto su C# i Java - ali umesto virtuelne masine, napravljen je virtuelni procesor (sa sve registrima i sl) za koji je prvo napisan asembler. U Perl 6 dodate su stvari kojih nije bilo (npr. switch/case blok) kao i mogucnost da se specifira tip podataka za neku promenljivu - sto pomaze optimizaciji programa (brzi rad).

Dakle prakticno Perl 6 "kompajler" pravi Parrot (virtuelni procesor) Assembler kod - koji se posle prevodi u "exe" za parrot.

Time je moguce isti program (kompajliran) izvrsavati na razlicitim arhitekturama, a da nije potrebno da distribuirate source - a povecava se i brzina.
[ OmerBeg @ 19.09.2006. 15:22 ] @
Cuj perl prevazidjen jezik. Nemaju pojma ti sto su pisali sta je to prevazidjen
programski jezik a sta nije. Nekada je i qbasic dobar da bi rijesio odredjen problem :).
Trebate napraviti nekoliko vecih aplikacija u perl-u pa da vidite snagu ovog programskog jezika.

Uglavnom perl rules :) i sa perl-om se da zaraditi jos uvijek dobra para.
[ Boki70a @ 15.01.2008. 09:13 ] @
Da malo podignem temu iz mrtvih. :)

Nisam programer, al zato imam interesantnu pricu da podelim sa vama oko "prevazidjenosti" Perla.
Od mog ortaka brata je programer. Koliko je decko kompetentan govori cinjenica da je bio glavni i odgovorni za odrzavanje system administracije (na Linuxu) u sejshelskoj vladi. :)

I otprilike jedno pre 2-3 godine kontaktira ga Google, :D zato sto su naleteli na njegov online portfolio i svideo im se. Sledio je intervju. Tokom intervjua ispostavi se da decko zadovoljava sve kriterijume sem jedne stvari. Kada su ga pitali da li zna Perl, rekao je NE ... i ode mast u propast. :(

Bezobzira sto je decko rekao da mu nije problem nauciti Perl, odbili su ga! Bez trunke grize savesti, znajuci da gube citav arsenal znanja sa kojim decko raspolaze.

Eto toliko o tome koliko je Perl "prevazidjen jezik". :D


[ golubg @ 02.10.2009. 16:11 ] @
Da se i ja ukljucim oko perla, radim kao it menadzer i sistem inzenjer u jednoj firmi , i skoro su kolege iz grcke rekle da ne mogu da napisu programcici koji ce preko ssl-a da se nakaci na mail server i posalje mail. Kolege rade u V$2008 i rekli su da je to nemoguce, bilo je malo svadje zato sto ni pedalj ne odustaju od V$2008 pa sam uinat napisao programcic u perlu i to radi ko doxa. Eto toliko koliko je perl prevazidjen.
P.S. ne postoji podrska u V$2008 za pristup preko ssl-a i porta 465 mail serveru :) ali tu je svemoguci CPAN i perl.
[ Au197/79 @ 03.10.2009. 23:11 ] @
Ha, ha kakva tema...

Čitam šta sam pisao 2006. godine... U međuvremenu Perl i dalje nije stigao do 6. verzije. Čakajući Parrota je novi naziv knjige Čekajući Godoa. Perl je pao na listama popularnosti. Na Tiobe listi je te sledeće 2007. godine Python bio jezik godine i nekoliko meseci je bio bolje kotiran od Perla. Mnogoštvo stvari je Pythonu i Rubyju urađeno (SQLAlchemy, Pylons, Plone, Django, JRuby, Jython, IronRuby, IronPython, nove verzije...). Ja sam se zaposlio i promenio 2 firme od 2007. U obe sam koristio Python. A Perl samo u poslednjoj toliko da Perl skriptu napišem u Pythonu... Čak sam i Ruby koristio. A Perl... Perl u međuvremenu nije izgubio ništa na svojoj ružnoći...
[ MarkoBalkan @ 09.10.2009. 17:24 ] @
Perl je jako dobar jezik.

i ja sam zadovoljan njime.

ono s čime večina ljudi nije zadovoljna jest, da se neki paketi na cpan-u baš i ne održavaju redovno.

recimo radim s bazama, sql server, oracle, firebird, mysql i postgresql.

za sql server ima driver, za oracle ima, za mysql ima, za postgresql ima, jedino za firebird ima i nema.

zadnja verzija je iz 1.mj 2008

http://search.cpan.org/~edpratomo/DBD-InterBase-0.48/InterBase.pm

zadnja verzija s kojom je testiran je 2.0.


[ Thetaworld @ 03.02.2010. 14:23 ] @
Perl nije i neće biti "prevaziđen" ni za slijedećih 20 godina. Trenutno je praktično u svakoj Linux distribuciji kao osnivni programerski jezik i Linux ne može bez Perl-a.

Perl je zaslužan za stvaranje Interneta kakav danas postoji.

Društvo Perl programera je društvo koncenstrisano od vrlo inteligentnih i zanimljivih ljudi koji imaju mnogo više strasti prema Perl-u, nego osobe koje programiraju PHP. Pametni ljudi će pronaći Perl kao programerski jezik sami po sebi, neće slušati druge.

Uostalom, na šta bi to ličilo, da je društvo Perl korisnika isto kao društvo PHP korisnika? Kvaliteta programiranja bi se konačno svela na isti nivo kao i PHP. Vidio sam više "PHP Programera" koji sve što rade u PHP-u je da svaku HTML stranicu provlače kroz PHP, od kojih 100% tih stranica nije potrebno provlačiti kroz PHP, kao recimo index.php?show=contact_page To su besmislice i radi takvih besmislica se danas svako ko dodirne PHP već naziva "programerom", da ne pričamo o onima koji ponekad sačuvaju jednu HTML datoteku, pa se počnu nazivati "HTML Programerom".

Ko je u društvu takvih "HTML programera", naravno da neće čuti ništa o Perl-u, pa to je sasvim druga skupina ljudi koji Perl koriste.

Sve što se može uraditi u Perl-u, može se uraditi i u novim jezicima Python-u ili Ruby-ju i tako dalje. Nema potrebe podizati jedan jezik u nebesa niti hvaliti bez razloga. Ali, Perl je od svih tih jezika najstariji, pa je zato i dosta u upotrebi, slično kao shell, awk i drugi Unix alati.

Ako je Perl najstariji jezik od ovih nekih novih PHP, Python, Ruby, itd. to ne znači da je "zastario" niti da će zastarjeti.

Baš suprotno, pitanje je kad će Perl zastarjeti, a neki od novih jezika mogu biti zaslijepljeni nekim još novijim jezikom, kao što se dešava u zadnjih par godina.

Louis

P.S. Frozen Bubble je lijepa igrica napisana u Perl-u sa SDL-om:
http://www.frozen-bubble.org/downloads/

[Ovu poruku je menjao Thetaworld dana 03.02.2010. u 15:34 GMT+1]
[ techcode @ 14.02.2010. 17:08 ] @
Evo da dopunim temu.

Nalazio sam poslove na jobs.perl.org - projekte i telecommute varijante. Nisam bio preterano zainteresovan za imigraciju, pa one u inostranstvu nisam previse ni gledao.

Inace poslednjih godinu dana radim full time u BG pretstavnistvu UK firme - kao systems developer (i pomocni system admin). Pre toga sam nekih 6 meseci radio na projektu za njih.

Prakticno 99% koda je napisano u Perl-u (srce sistema - SMSC - je napisan u Perl-u), 1% je C++ koji ce verovatno biti zamenjen Perl kodom kako bi brze i lakse mogao da se menja. Tacnije bice uradjen prototype u Perl-u, pa ako je dovoljno brzo ostaje u Perl-u, ako nije bice "preveden" na C++ (sto se verovatno nece desiti posto je usko grlo sama baza). U pitanju su Internet/network serveri za prijem i slanje SMS-ova koriscenjem SMPP protokola (naravno koristi se Net::SMPP klasa dostupna na CPAN).

PHP je koriscen za web sajt i sl. Sa PHP cesto imamo probleme - PHP zakuca, web server se smori, SQL query u pozadini nastavi da smara bazu...itd. Skoro nam se desilo da 5 ljudi gleda u monitor i ne veruje kada PHP ispise da 1 podeljeno sa 4 nije jednako 0.25 ... Echo obe vrednosti, obe prikazane kao 0.25, ali if($a == $b) kaze da nisu jednake. I naravno na php bugs to vec neko prijavio, a oni opusteno kazu kako to nije bug - vec je 1 / 4 ustvari 0.2500000000000001 (karikirano, i mozda nije bas bilo 1 / 4, ali znam da jeste 0.25) - nije mi samo jasno zasto ga prikazuje sa echo kao 0.25 onda, ali ajde.

Citat:

@MarkoBalkan:
ono s čime večina ljudi nije zadovoljna jest, da se neki paketi na cpan-u baš i ne održavaju redovno. ... zadnja verzija s kojom je testiran je 2.0.

Kapiram da "malo" ljudi koristi firebird - pa stoga i nema puno interesovanja - ako ti treba ti sednes i lepo napises :)

Citat:

@Au197/79
--- sa druge teme ---
Ne znam. Nisam se nikad udubljivao u perl, čak ga izbegavam kad god mogu (priznajem ipak da je bash skripting gora rabota od perla). Mislim da perl 6 ni neće imati sopstveni interpreter već će to biti parrot.
---
Ha, ha kakva tema...

Čitam šta sam pisao 2006. godine... U međuvremenu Perl i dalje nije stigao do 6. verzije. Čakajući Parrota je novi naziv knjige Čekajući Godoa. Perl je pao na listama popularnosti. Na Tiobe listi je te sledeće 2007. godine Python bio jezik godine i nekoliko meseci je bio bolje kotiran od Perla. Mnogoštvo stvari je Pythonu i Rubyju urađeno (SQLAlchemy, Pylons, Plone, Django, JRuby, Jython, IronRuby, IronPython, nove verzije...). Ja sam se zaposlio i promenio 2 firme od 2007. U obe sam koristio Python. A Perl samo u poslednjoj toliko da Perl skriptu napišem u Pythonu... Čak sam i Ruby koristio. A Perl... Perl u međuvremenu nije izgubio ništa na svojoj ružnoći...


Zanimljivo je koliko pratis teme jezika koji izbegavas - tu si valjda da pokusas da ubedis i druge kako je Perl prevazidjen jezik ili?

Meni je Python ruzan, nisam siguran samo sta mi je ruznije, da li Python ili Ruby - ali to je isto kao sto neko voli sladoled od cokolade, neko od vanile, a neko mozda uopste ne voli sladoled. Ja koristim Gentoo Linux, gde je skoro sve realizovano preko Pythona. Dakle nemam apsolutno nista protiv njega. Isto tako uzivam u Redmine project management applikaciji koja je napisana u Ruby-u.

To sto izlazi dosta stvari za razne jezike se moze protumaciti i kao nedostatak istih - u smislu to je falilo, pa su napravili. Ne kazem da je sve sto ce ikada biti potrebno vec nalazi na CPAN - ali je CPAN i dalje najveca svetska kolekcija koda dostupna na jednom mestu. Sve lepo organizovano, sa automatizovanim testovima i instalacijom, ono sto se koristi je i odrzavano redovno...

Kao i druge stvari u zivotu, postoje trenutni hitovi, i postoje stvari koje traju i traju ... i traju.

Naravno izlaze i nove stvari za Perl (kako v5 - tako i za v6) - recimo: http://www.perlfoundation.org/perl5/index.cgi?web_frameworks. Zaimsli cak imaju i "moderne" sajtove http://mojolicious.org/

U medjuvremenu je izaslo dosta verzija Perl-a 5 - izasao Perl v5.10 [url]http://search.cpan.org/dist/perl-5.10.0/pod/perl5100delta.pod[/url] koji donosi dosta fukncija koje se nalaze u Perl v6. Neki vec danas koriste Perl v6 kao production ready - i ako zvanicno jos uvek izlaze samo developer releases.

Da dodam na listu "ozbiljnih" projekata (koji se navodno ne rade u Perl-u - zanimljivo sada navedeni su svi projekti iste firme Danga Interactive).
http://danga.com/perlbal/ Perlbal is our Perl-based reverse proxy load balancer and web server. It processes hundreds of millions of requests a day just for LiveJournal, Vox and TypePad and dozens of other "Web 2.0" applications.

http://danga.com/djabberd/ DJabberd is a high-performance, scalable, extensible Jabber/XMPP server framework. Uses epoll on Linux 2.6, enabling hundreds of thousands of connections in a single process, limited only by memory. A recent test had 300k connections in 1GB of RAM.

http://danga.com/gearman/ Gearman is a system to farm out work to other machines, dispatching function calls to machines that are better suited to do work, to do work in parallel, to load balance lots of function calls, or to call functions between languages. -- Koriste ga sajtovi poput Facebook i Digg-a.

I da zakljucim sa jos jednom prednoscu koriscenja "stare i isprobane" tehnologije - (radjeno za USA Homeland Security, rezultat je manje vise isti svake godine kada se radi istrazivanje, ali nisam imao vremena da nadjem noviji tekst): http://www.cio-weblog.com/50226711/lamp_stack_has_fewer_defects.php
Citat:

MySQL and Perl had the lowest defect rates in the LAMP stack, whereas Python and PHP had higher rates of defects. Last year, Coverity did an analysis of MySQL showing that its defect rate was approximately 1/4th of comparable closed source software.
[ Si Fu @ 06.04.2010. 11:27 ] @

Svaka tebi cast sto znas da radis u Fortranu i Cobol-u.ja bih vole od radim sa Fortranu i Cobol-om ali nemogu nigde da ih
nadem na netu za windows xp operartivni sistem.Sto se tice navedenih programskih jezika voleo bih da bolje upoznam hard
ver kompijutera i da napisem program na masinskom jeziku (L1).Molim te ako imas link posalji mi da skinem Fortranu i Cobol
sa neta da probam da u njima napisem neki program.Unapred zahvalan Bosko
[ MarkoBalkan @ 07.04.2010. 09:31 ] @
Citat:
techcode: Evo da dopunim temu.

Nalazio sam poslove na jobs.perl.org - projekte i telecommute varijante. Nisam bio preterano zainteresovan za imigraciju, pa one u inostranstvu nisam previse ni gledao.

Inace poslednjih godinu dana radim full time u BG pretstavnistvu UK firme - kao systems developer (i pomocni system admin). Pre toga sam nekih 6 meseci radio na projektu za njih.

Prakticno 99% koda je napisano u Perl-u (srce sistema - SMSC - je napisan u Perl-u), 1% je C++ koji ce verovatno biti zamenjen Perl kodom kako bi brze i lakse mogao da se menja. Tacnije bice uradjen prototype u Perl-u, pa ako je dovoljno brzo ostaje u Perl-u, ako nije bice "preveden" na C++ (sto se verovatno nece desiti posto je usko grlo sama baza). U pitanju su Internet/network serveri za prijem i slanje SMS-ova koriscenjem SMPP protokola (naravno koristi se Net::SMPP klasa dostupna na CPAN).

PHP je koriscen za web sajt i sl. Sa PHP cesto imamo probleme - PHP zakuca, web server se smori, SQL query u pozadini nastavi da smara bazu...itd. Skoro nam se desilo da 5 ljudi gleda u monitor i ne veruje kada PHP ispise da 1 podeljeno sa 4 nije jednako 0.25 ... Echo obe vrednosti, obe prikazane kao 0.25, ali if($a == $b) kaze da nisu jednake. I naravno na php bugs to vec neko prijavio, a oni opusteno kazu kako to nije bug - vec je 1 / 4 ustvari 0.2500000000000001 (karikirano, i mozda nije bas bilo 1 / 4, ali znam da jeste 0.25) - nije mi samo jasno zasto ga prikazuje sa echo kao 0.25 onda, ali ajde.jesi dobio koji posao od kuće na tim stranicama?

kakave su performance perla u odmosu na python i php u web okruženju?

konkretno mislim na srednje web aplikacije i enterprise.
[ techcode @ 14.04.2010. 22:40 ] @
Citat:
MarkoBalkan: jesi dobio koji posao od kuće na tim stranicama?

kakave su performance perla u odmosu na python i php u web okruženju?

konkretno mislim na srednje web aplikacije i enterprise.


Da nalazio sam poslove na raznim stranicama, i radio od kuce.

Kako slika govori vise nego 1000 reci - pogledajte grafik koliko se trazi Perl u odnosu na PHP, Python i Ruby.
http://www.indeed.com/jobtrends?q=perl%2C+php%2C+python%2C+ruby&l=

A sve je to slicno sto se tice performansi, svi "kradu" fore (ne mislim samo na sintaksu vec i na implementaciju) jedni od drugih - naravno kada se ne porede babe i zabe - tipa jedan jezik pod CGI (koji je spor), drugi pod FastCGI (mnogo brzi) a treci pod mod_x varijantom (najbrzi).

Tako da oko performansi sto se tice samog jezika ne trebas da brines - vec da pazis sta i kako programiras i optimizujes - a i onako se 95% stvari na web-u svodi na pisanje u i citanje iz baze.

Sama velicina (pored toga da je diskutabilno sta podrazumevas pod srednjim i enterprise) sama po sebi nema efekta na brzinu. Eventualno tu mogu da uticu preterana abstrakcija, automatsko generisanje SQL (recimo kod Ruby on Rails) i sl.
[ vlada_vlada @ 02.06.2010. 21:22 ] @
Mene je Tcl davno opcinio jednostavnoscu. Dopali su mi funkcionalni koncepti na shell scripting terenu...
Ipak, nesto je nedostajalo - biblioteke. Zbunjen ociglednim problemom, posetio sam Tcl dev zajednicu na freenodu. Rec po rec, u frustriraciji postavih pitanje - da li je Tcl uopste ziv jezik. Prekaljeni Tcl vuk mi je lakonski odgovorio:

Citat:
Programming languages dont die, they just smell that way.


Velika istina. Ni Perl nije umro, samo se malo usirio :)

Stekao onu kriticnu masu, koja ce mu obezbediti vecni zivot. Nekada je to bio jezik u kome su se pisale najvece web aplikacije na netu (dovoljno je da kazem da RIPE jos uvek radi pod perl-om). Perl je proslavio CGI programiranje koje je dominiralo internetom krajem devedesetih. No odavno je ovaj jezik sve redji izbor programera... ono sto je krasilo Perl bio je sjajan community. Ekspresivnost jezika je dozvoljavala da se resenja kompleksnih problema izrazavaju sazeto, u svega par linija. Ovog feature-a su se "ozbiljni" programeri uzasavali i to je kasnije postao razlog zasto je Perl izgubio tlo u industriji. Ta sazetost i lakonske programerske doskocice su iskoriscene da se stvori jedinstvena atmosfera humora u zajednici. Perl je bio jezik u kome je sama sustina bila satiricna kritika mentaliteta ustogljenog korporacijskog programera. Za Perl nikad nije postojao jedan nacin da se problem resi. Bilo ih je puno. Najbolji je bio najzabavniji! :) Larry Wall, kreator jezika je covek koji je pre lingvista nego programer. Pokusao je da svojim vidjenjem jezika spoji osobine prirodnih (konteksnto zavisnih jezika) sa programiranjem.. i kao plod izmileo se Perl - ruzno kamilasto stvorenje, koje je moglo tako da vam udje pod kozhu da ste bez mnogo muke svoje misli pretakali u njegove kvchice i kvachice. Nazalost proces u suprotnom smeru nije bio bas bezbolan, pa je Perl postao poznat kao "write-only" jezik.


Perl in a nutshell :)
[Ovu poruku je menjao vlada_vlada dana 02.06.2010. u 22:43 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao vlada_vlada dana 02.06.2010. u 22:44 GMT+1]
[ techcode @ 09.07.2010. 23:07 ] @
Kako si Vlado to sve lepo srocio - problem je sto se vidi da u Perl-u nikada nisi ozbiljnije radio... Da ne idem do te mere da kazem da izgleda kao da nemas previse iskustva kao programer uopste - dodacu samo poznati quote.

Citat:
You Can Write FORTRAN in any Language


I zakljuciti da se veoma ruzan kod moze pisati u bilo kojem jeziku... I dok sam vidjao veoma ruznog koda u Perl-u, mnogo sam ga vise vidjao u drugim jezicima...


I dok vi tako pricate kako Perl ne mirise bas najbolje, 3-ica PHP programera sa kojima sedim u kancelariji su se opasno naostrili da ga uce :) Smorili se vise od toliko cukanja, a sve sto ja trebam da uradim je da skinem klasu sa CPAN i malkice izmuljam podatke i to je to... I tako ja onda pripomognem i njima - i nerviram se sto na primer Smarty i ako ga konfigurises da je templates folder u npr /home/templates/, opusteno dozvoli da ucitas tj prikazes ../../etc/passwd (tj. /home/templates/../../etc/passwd tj. /etc/passwd)... A naravno izgleda da je i samim PHP programerima sasvim OK da bez provere prihvataju ime fajla koji trebaju da prikazu putem POST/GET ... To valjda sam PHP takvu filozofiju fura ...


Skoro sam saznao da je www.booking.com radjen u Perl-u - u pitanju je 30+ miliona unique posetilaca mesecno - za page views nisam ni pitao ... Uglavnom koliko sam cuo 70-ak Perl developera, od 100+ ljudi u IT (system/db admini i front end su ostali).
konkurs ovde.

Nekoliko novih startupova iz USA koji takodje traze Perl programere ... Zatim Bank of America - sa platom od 120K do 200K USD godisnje...

Sve to u poslednjih 2 nedelje sa jobs.perl.org, LinkedIn grupa (prakticno svaka ima Jobs) i manje vise to je to.
[ techcode @ 30.07.2010. 08:25 ] @
Evo sada zvanicno mogu da kazem da potpisujem ugovor sa Booking.com za mesto http://jobs.perl.org/job/10810 - cekao sam da sve bude dogovoreno kako tamo - tako i u trenutnoj firmi - selim se u Amsterdam :) /racunam da ce highly skilled visa proci bez problema/.

Prvo je bio telefonski interview, pa sam pre nekih mesec dana bio tamo na face-2-face razgovoru.

Traze jos dosta perl developera (pored veceg broja postojecih) - pa ako je neko zainteresovan ... javnite se na PP ...


[Ovu poruku je menjao techcode dana 30.07.2010. u 09:39 GMT+1]
[ vlada_vlada @ 09.08.2010. 11:40 ] @
Citat:

Kako si Vlado to sve lepo srocio - problem je sto se vidi da u Perl-u nikada nisi ozbiljnije radio... Da ne idem do te mere da kazem da izgleda kao da nemas previse iskustva kao programer uopste - dodacu samo poznati quote.


Lol, svaka cast ako si to izvidao iz prethodnog posta ;)

Citat:

Sve to u poslednjih 2 nedelje sa jobs.perl.org, LinkedIn grupa (prakticno svaka ima Jobs) i manje vise to je to.


Mda, frekvencija pojavljivanja CPAN modula ukazuje da broj Perl programera raste, no to je tek posledica opsteg rasta IT industrije. Nazalost Perl-ov relativni udeo ipak opada.

Kao referenca mislim da moze da posluze TIOBE indexi: http://www.tiobe.com/index.php/paperinfo/tpci/Perl.html

Tu je i http://langpop.com/, ali oni ne daju istorijske podatke - tek aktuelnu statistiku.

Jasno je da ta tri PHP drugara koji se muce sa svojom web aplikacijom i jedna uspesna firma sa 100 zaposlenih nisu relevatni podaci za globalnu statistiku.. mislim da TIOBE i langpop malo detaljnije analiziraju strukturu oglasa za posao u IT-u.

Citat:

Evo sada zvanicno mogu da kazem da potpisujem ugovor sa Booking.com za mesto http://jobs.perl.org/job/10810 - cekao sam da sve bude dogovoreno kako tamo - tako i u trenutnoj firmi - selim se u Amsterdam :) /racunam da ce highly skilled visa proci bez problema/.


Sretno na novom poslu :)

[ techcode @ 15.08.2010. 14:20 ] @
Slazem se da jedna firma ne znaci nista i da nikako ne treba generalizovati stvari - To sam naveo kao primer da ima velikih firmi/projekata koji koriste Perl sasvim uspesno - i niko se tu ne zali na tesko odrzavanje, niti da je Perl kod "write only" ili sta vec.

Statistika se moze tumaciti na razne nacine - ustvari ti si upravo i rekao ovo sto cu sada i ja - samo na drugi nacin.

Dakle Perl relativno gledajuci samo njega ima tendenciju rasta - u medjuvremenu (22 godine od kada se pojavio Perl) se pojavilo i dosta drugih programskih jezika i poraslo je samo trziste. Iz toga i sledi da se relativno na celokupno trzite (koje se povecalo), udeo koji zauzima Perl se smanjio.