[ ture27 @ 06.07.2006. 16:32 ] @
| Kupio sam novi HDD WD1200JB 120GB/8MB i imam problem pri instalaciji Windows-a.
Prodje onaj deo prebacivanja fajlova na hard, pa kad se resetuje i treba da nastavi instalaciju sa HDD-a ispise mi da fali operativnii sistem.
|
[ Slobodan Trebovac @ 06.07.2006. 16:48 ] @
Pretpostavljam da instaliras WinXP. Provjeri jel ti ispravan instalacioni CD. Jesi li imao i prije nakakvih problema s tim racunarom? Koliko particija pravis, koji fajl sistem biras? Sta jos od IDE uredjaja imas, mozda jos jedan HDD? Moras nam dati jos informacija da bi ti ljudi pomogli.
[ Milan Gligorijevic @ 06.07.2006. 20:25 ] @
Da li nakon restarta podesis da sistem dize sa hard diska? Da li si probao vise puta sa razlicitim fajl sistemom i uvek dobijas istu gresku?
[ Zoran Rodic @ 06.07.2006. 20:47 ] @
Ne bi trebalo da ima nikakve veze ni sa ispravnoscu cd-a niti sa fajl sistemom.
Taj kupljeni disk namesti da bude Primary master, tj na isto mesto gde ti je bio stari, za koga nisi rekao sta je s njim.
Proveri, kakav je boot order u Bios-u
I to moze da bude uzrok
Kako si pokrenuo instalaciju?
Iz windowsa ili sa cd-a posle restarta?
[ ksalol84 @ 06.07.2006. 21:35 ] @
[ Slobodan Trebovac @ 07.07.2006. 00:59 ] @
Pa dobro, poslije restarta se ne mora namjestiti jos uvijek da se sistem dize sa HDD-a, to se moze uraditi i kasnije. Ukoliko je sve kako treba proces instalacije treba da se nastavi sa CD-a i poslije restarta. Ako je CD sa kojeg se kopira ispravan, a ti si pravilno namjestio taj disk (primary master), kreirao particije, formatirao itd. onda ni sam ne znam. Jesi li imao ranije ikakvih problema s tim racunarom, tipa iznenadnog restarta, BSOD-a ili sl? Ustvari, reci nam koja ti je konfiguracija: procesor, ploca, RAM, gr. karta i dr.
[ JOJO847 @ 07.07.2006. 05:09 ] @
Najbitnije je da nam pokretac teme kaze ima li jos koji disk u racunalu i kako je podesen redosljed bootanja. Takodjer, bitan je i podatak o maticnoj ploci jer neke su imale bugove ako bi imale prikljucene sata disk za boot i pata kao pomocni.
dakle:
dali je disk klasican ata ili sata?
Boot redosljed?
Maticna ploca?
Ostali ide/ata uredjaji?
[ Milan Gligorijevic @ 07.07.2006. 08:34 ] @
tyranBL
pocne instalacija, formatira hard disk, prekopira fajlove, nakon toga ide odbrojavanje od 15s pa restart. Da bi se instalacija uspesno nastavila u biosu se podesi da sistem dize sa hard diska, a ne sa CD-a kao sto je bilo pri pocetku instalacije. Ukoliko se ne promene podesavanja u biosu instalacija se uvek vrti u krug, ponovo forumat, kopiranje, restart....
[ S_tosha @ 07.07.2006. 09:02 ] @
Moguce je da particija na koju je poceta instalacija nije postavljena kao aktivna. Meni se jednom nesto slicno desilo (poruka: Missing OS), doista ne pri instalaciji vec pri restartu racunara ...
[ ture27 @ 07.07.2006. 09:31 ] @
Sto puta sam do sada instalirao Windows ali nisam imao ovakav problem. Nema veze sta je namesteno u biosu (odakle da podize sistem), on posle restrarta instalacija treba da krene sa harda.
I jednu stvar sam zaboravio da napomenem da mi izbacuje NTLDR is missing.
[ iMiki @ 07.07.2006. 09:32 ] @
U BIOS-u imas opciju za zastitu BOOT sektora od napada virusa, ali to i XP-u ne dozvoljava da u taj deo nasnimi ntloader koji podize Windows. Potrazi opciju i disebluj je dok ne zavrsis instalaciju.
[ Zoran Rodic @ 07.07.2006. 10:07 ] @
Znam da zvuci nelogicno, ali pogledaj kako si prikljucio tastaturu.
Iskljuci je pa je ponovo prikljuci
[ Milan Gligorijevic @ 07.07.2006. 10:21 ] @
Citat: ture27: I jednu stvar sam zaboravio da napomenem da mi izbacuje NTLDR is missing. http://www.elitesecurity.org/p705222
[ ture27 @ 07.07.2006. 10:43 ] @
Opcija je bila vec iskljucena.
Pre toga sam instalirao sto puta, tako da ta opcija otpada.
Zaboravio sam da napomenem da sam odneo hard kod druga i tamo uspeo da instaliram Windows.
I naravno kad sam ga prikacio kod mene cekala me je gore pomenuta poruka.
NTLDR is missing.
HDD je ATA, ploca MSI K7N2 2003 god.
[Ovu poruku je menjao ture27 dana 07.07.2006. u 11:59 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao ture27 dana 07.07.2006. u 12:04 GMT+1]
[ calexx @ 07.07.2006. 11:47 ] @
Nisam video da si napisao da li ima još koji hard i gde i kako je tačno povezan taj WD. Kod njih je često različito džamperisanje kada je solo i kada je master. Eventualno možda i kabl nije u redu.
[ Milan Gligorijevic @ 07.07.2006. 11:56 ] @
Da li tvoj drug ima isti racunar kao i ti? Da li ste njegov hard disk pre pocetkja instalacije izvadili?
Probaj da se setis jos neceg :)
[ ture27 @ 07.07.2006. 12:11 ] @
Stari hard sam iskljucio jer hocu sve na ovaj da stavim. Na starom je sve funkcionisalo kako treba (citaj bez problema sam instalirao).
Stari HDD je MAXTOR. Kod novog WD-a sam primetio da slkica za postavljanje jumpera nije kako treba.
Po njoj kad postavim jumper u polozaj za master nije mi podizao instlaciju sa diska ili sa sistemske diskete, sve radi tek kada skroz izvadim jumper.
Ortak nema isti komp kao i ja, hte sam da vidim da li kod njega moze da prodje instalacija jer sam poceo da sumnjam na bios, medjutim nije.
Kod njega je sve proslo kako treba.
Pri instalaciji kod njega njegov hard smo iskljucili.
[ calexx @ 07.07.2006. 12:24 ] @
Možda je skica (ili slikica) ;) ipak tačna, kod WD se ne postavlja na Master kada je solo hard već pogledaj kako se postavi za Single. Možda je to baš bez džampera. Da li se u biosu vidi kao master na primarnoj grani?
Za svaki slučaj, instalirao si ga kada je bio singl na primarnoj grani a tako si radio i kod drugara? Kod instalacije je ponudio da normalno napravi particiju i dao joj je slovo C? Onda jedino ostaje da uradiš fixboot i fixmbr a i da proveriš kabl.
[ Milan Gligorijevic @ 07.07.2006. 12:24 ] @
Ako si kreirao particije na novom hard disku zasto ne bi "prebacio" windows sa starog na novi?
Cela procedura traje 10 min.
[ ture27 @ 07.07.2006. 12:42 ] @
Ne bih da prebacujem stari jer je dosta star i vremenom se napunio raznoraznih gluposti.
A i stvar nije toiko u Windows-u koliko u principu na te tako neka glupost zeza (najobicnija instalacija)
I da, SINGLE je bez jumpera.
Kabl sigurno nije u pitanju, jer kada ga povezem preko starog harda i podignem sistem vidim particije na novom HDD-u i mogu da ih koristim normalno za smestanje podtaka. Oba harda u tom slucaju povezem na istu IDE granu, na drugoj mi je CD.
[ Slobodan Trebovac @ 07.07.2006. 14:18 ] @
@mmwc
Kada se instalira WinXP sa CD-a nakon prvog restarta se ne mora namjestiti da se sistem dize sa hard-a, potrebno je samo ignorisati poruku Pres any key to boot from CD tj. tad ne treba pritiskati tipke na tastaturi, te se nakon toga instalacija najnormalnije nastavlja sa HDD-a. Pa to se valjda zna, nemojte mi reci da sam vam rekao nesto novo :). Znaci boot order se moze kasnije stimati po zelji, a ne mora se ni mijenjati, moze se i dalje ostaviti first boot CD, a racunar ce naravno prvo na njemu traziti sistem, a kad ga ne nadje onda ga trazi na HDD-u pa tako redom (uostalom kako je u BIOS-u namjesteno). Pa i kod mene je stalno takva situacija tj. da je CD first boot device, ali ne zato sto ja to hocu vec zato sto sam lijen da to promijenim :)
[ Milan Gligorijevic @ 07.07.2006. 14:30 ] @
To je OK, a sta sa CD-ovima koji ne izbace poruku Pres any key to boot from CD vec odmah butuju?
Ja imam bas takav CD (win XP sp2) :)
[ Slobodan Trebovac @ 07.07.2006. 14:43 ] @
@mmwc
Promijeni CD :)
Salim se naravno, ali svi CD-ovi sa kojih sam instalirao WinXP su imali ovu opciju.
@ture27
Na sajtu WD-a sam pronasao neko uputstvo za instalaciju ovog harda, a ti pogledaj i utvrdi da li negdje grijesis?
Link
[ ture27 @ 07.07.2006. 16:06 ] @
Naravno da redosled sa kojeg ce se podizati sistem nema veze, to je verovatno prva stvar koja se nauci, a isto tako sam i ja imao windows koji ponovo pocinje da ucitava sa diska, pa se mora izvaditi posle restarta.
Hvala u svakom slucaju, pogledacu na tom sajtu , mada i dalje mislim da nesto se kolje sa mojim kompom.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|