[ fade @ 08.07.2006. 11:49 ] @
| Kolko se secam na knoppixu i ubuntu sam imao tu opciju i mogao da gasim ,a ovde samo log out , kad kucam /sbin/shutdown i dam tacne parametre on mi stalno list moguce opcije koje mogu da biram pri pokretanju te komande i tako opet i opet iako je sve lepo ukucao tipa /sbin/shutdown -h ili pak kad se definise i vreme do shutdowna , i josh neki detalji ,opet mi izbacuje isto.Jedini nacin da gasim je da restartam i potom ugasim racunar. ? kako resiti ovaj problem ?
 |
[ MladenIsakovic @ 08.07.2006. 12:22 ] @
Ako neće da se ugasi računar u Slacku (poweroff i halt komanda), potrebno je u /etc/rc.d/rc.modules ukloniti # ispred modprobe_apm pa resetovati računar. Ako ne postoji linija modprobe_apm dodati je.
[ fade @ 08.07.2006. 12:47 ] @
a jel bi po default trebalo da bude tu precica za shutdown ? i ako to uradim da li ce biti ? ili moram dodati rucno shutdown ?
[ VRider @ 08.07.2006. 12:54 ] @
Komanda je "/sbin/shutdown -h now", ali je problem u tome sto moras biti root da bi ugasio kompjuter. To se resava na nekoliko nacina. Jedan je da shutdown-u ukljucis SUID bit, drugi je da koristis sudo, treci... Cekaj, malo li je 2? 
Isto to vazi i za /sbin/halt (poweroff, reboot).
Ah, da, tacno je i ovo sto je Mladen napisao za apm. To je potrebno da bi se i napajanje iskljucilo.
[ fade @ 08.07.2006. 13:25 ] @
SUID sam nekako skontao da je nesto unique id il tako nesto ,sudo nem pojma sta je ,kako mii objasnjavate ,treba da googlam po sata i da skontam nekako sta znaci sve to.^W Where
[ codemaster @ 08.07.2006. 13:37 ] @
[ Marko_R @ 08.07.2006. 23:57 ] @
U gnome se pojavi ta opcija kad instaliraš gdm. Probaj da instaliraš gdm iz freerock gnome koristeći slapt-get. Da li imaš instaliran kdm?
P.S. Ako pokrećeš X preko startx ne javlja se ta opcija i ako imaš instaliran gdm.
[ MladenIsakovic @ 09.07.2006. 00:06 ] @
Pogledaj u /etc/inittab
pa pronađi sledeći red
# Default runlevel. (Do not set to 0 or 6)
id:3:initdefault:
pa umesto broja 3 stavi 4, da izgleda ovako:
# Default runlevel. (Do not set to 0 or 6)
id:4:initdefault:
Onda ćeš u KDE-u imati opciju za gašenje i restart računara.
[ VRider @ 09.07.2006. 00:38 ] @
Da skratimo proceduru.
chmod 4755 /sbin/halt
Nakon toga (pod uslovom da si izbrisao komentar ispred "modprobe apm" u /etc/rc.d/rc.modules) ces sa /sbin/poweroff gasiti kompjuter momentalno. As easy as that...
[ fade @ 09.07.2006. 11:38 ] @
pokrecem sa startx ,jer jedino tu komandu znam ,iskreno da kazem ,rekli su mi neke ,al startx mi ostao u secanju
[Ovu poruku je menjao fade dana 06.08.2006. u 23:54 GMT+1]
[ Zoran Milovanovic @ 09.07.2006. 12:06 ] @
U fajlu etc/inittab nadji ovu liniju:
Code: # Default runlevel. (Do not set to 0 or 6)
id:3:initdefault:
i prepravi je u ovo:
Code: # Default runlevel. (Do not set to 0 or 6)
id:4:initdefault:
tako ce ti se dizati gdm automatski. :)
[ fade @ 06.08.2006. 22:54 ] @
Probao sam i ovo ,probao sam i chmod ,al neda mi da ga gasim kao user ,niti imam kao user opcije da gasim ,iako je podeseno da user moze da gasi u local .
Code: Pogledaj u /etc/inittab pa pronađi sledeći red
# Default runlevel. (Do not set to 0 or 6) id:3:initdefault:
pa umesto broja 3 stavi 4, da izgleda ovako:
# Default runlevel. (Do not set to 0 or 6) id:4:initdefault:
Onda ćeš u KDE-u imati opciju za gašenje i restart računara.
[ MladenIsakovic @ 07.08.2006. 01:10 ] @
To ti je da se diže direktno u grafički mod, to što si citirao. Da ga gasiš kao user, idi u /etc/rc.d/rc.modules i ukloni # ispred modprobe_apm pa resetuj računar. Ako ne postoji linija modprobe_apm, dodaj je.
[ fade @ 07.08.2006. 09:20 ] @
Ako mislis na Code: #### APM support ###
# APM is a BIOS specification for saving power using several different
# techniques. This is mostly useful for battery powered laptops.
/sbin/modprobe apm to je odavno sredjeno , kad idem u control center ,administration i login manageru ,u shutdown tab-u je userima dozvoljeno da gase ,al opet ,
jedino sto sam postigao sa ovom linijom jeste da se napajanje ugasi na kraju ,sto nie bio slucaj.
[ fade @ 08.08.2006. 11:12 ] @
sta vishe da mu radim ,sve ok ,al nece ,nema ni u gnome ,ni u kde ,kao root i user ,samo imam logout.
[ Backy @ 08.08.2006. 11:47 ] @
pa pazi, fora je samo da ti je runlevel 5 (imho bolje nego 4) i ti se kde diže preko kdm (meni je ovde bio problem kad sam prelazio sa gnome)... ostalo samo dolazi na svoje mesto.
pogledaj u /etc/sysconfig/displaymanager treba da imaš nešto slično ovome:
Code: # Here you can set the default Display manager (kdm/xdm/gdm/wdm/console).
# all changes in this file require a restart of the displaymanager
#
DISPLAYMANAGER="kdm"
# Let the displaymanager start a local Xserver.
# Set to "no" for remote-access only.
# Set to "no" on architectures without any Xserver (e.g. s390/s390x).
#
DISPLAYMANAGER_STARTS_XSERVER="yes"
# KDM_SHUTDOWN determines who will be able to shutdown the
# system in kdm. Valid values are: "root", "all", "none", "local", "auto"
#
KDM_SHUTDOWN="auto"
nije ovo ceo file, već samo ono što je tebi bitno... ovako je kod mene postavljeno i radi...
[ fade @ 08.08.2006. 12:33 ] @
resheno ,umesto GDM-a sam stavio KDM i to je reshilo problem.
[Ovu poruku je menjao fade dana 08.08.2006. u 18:35 GMT+1]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|