[ VerbatimBOT @ 09.07.2006. 19:55 ] @
Krajnje jednostavno: Ako podignem na mom (kućnom) računaru IIS, postavim .NET aplikaciju. Da li ostali ljudi mogu da joj pristupe ako jednostavno "gadjaju" moju IP adresu preko Neta (kao što ja mogu da je gadjam lokalno 127.0.0.1)?
[ kuzmam @ 10.07.2006. 11:36 ] @
treba da imas fiksnu spoljnu IP adresu i da imas serverski operativni sistem, kao npr .net 2003 server.
[ zaraza @ 10.07.2006. 11:46 ] @
ma samo je dovoljan IIS i XP....sta ce mu 2003....
[ Shadowed @ 10.07.2006. 12:01 ] @
Nije ti neophodan ni staticki IP ali je potrebno u tom slucaju da onaj ko pristupa zna koji je aktuelni IP.
Takodje obrati paznju na firewall(ove) koji mozda zabranjuju dolazne konekcije.
Ukoliko si NAT-ovan, potrebno je da se na ruteru podesi port forwarding.
[ sekretar @ 10.07.2006. 12:40 ] @
Kada smo kod toga, PHP (vrti se na WinXP + Apache) app mi je iza CISCO routera. Router ima statičku IP prema vani, računar na kojem je Apache ima fixnu lokalnu IP.

Port 80 na routeru je zauzet. Jel' se moze uraditi port forwarding tako da pristupam Web serveru sa vana?

Preko browsera shaljem req na "IP_ROUTERA:neki port" a on da me automatski forwarduje na "IP_racunara_u_lanu:port 80"

?!?
[ misk0 @ 19.07.2006. 13:17 ] @
Citat:
sekretar: Kada smo kod toga, PHP (vrti se na WinXP + Apache) app mi je iza CISCO routera. Router ima statičku IP prema vani, računar na kojem je Apache ima fixnu lokalnu IP.
Port 80 na routeru je zauzet. Jel' se moze uraditi port forwarding tako da pristupam Web serveru sa vana?
Preko browsera shaljem req na "IP_ROUTERA:neki port" a on da me automatski forwarduje na "IP_racunara_u_lanu:port 80"

Moze naravno, ne znam kako se to radi na Cisco-u ali mozes ti preusmjeriti port 81 na 192.168.1.1:80 i to je sva potrebna prica. :)